magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

2014. május 15. 08:08 - maxval a gondolkodó birca

Gazdag, szegény

Országlista, a legújabb adatok alapján.

Mivel többen ismét kétségbe vonták, hogy Magyarország gazdag állam.

Gazdag országok:

  • Sötétkék: nagyon gazdag, a világátlag több mint duplája.
  • Sötétzöld: szerényen gazdag, a világátlag másfele körüli szint..

Középszint:

  • Világoszöld – világátlag körüli szint.

Szegény országok:

  • Sárga – szegény, a világátlag fele körüli szint.
  • Narancs – nagyon szegény, a világátlag negyede körüli szint.
  • Piros – mélyszegény, a világátlag tizede körüli szint.

gafricatgasiatgeuropatgmericatgoceaniat

Fontos megjegyzés: ez az adat jól mutatja az adott ország átlag lakosának az életszínvonalát is, amennyiben egy adott országban nincs kirívó szintű egyenlőtlenség. Kirívó szintű egyenlőtlenségre példa több arab állam a Perzsa öböl partján, ahol a lakosság nagy része külföldiekből áll, s míg az állampolgárok jóval a nyugat-európai szint felett élnek, a lakosság többségét alkotó külföldiek ennél 10-szer alacsonyabb szinten. A legkirívóbb példa pedig a Magyarországnál gazdagabb Egyenlítői Guinea, a világ egyik legkeményebb nem-kommunista diktatúrája, ahol a lakosság 95 %-a közép-afrikai szinten él, míg a diktatúrát irányító elit nyugat-európai szinten.

Hozzáteszem: Magyarországon nincs kirívó egyenlőtlenség.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr486161049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.05.19. 04:38:45

Birca, mit jelent itt az, hogy gazdag allam? Maga az allam gazdag? Az ossz GDP magas, az egy fore eso GDP, a jovedelmek, vagy a HDI alapjan keszult ez a terkep?
En is ugy gondolom, hogy Magyarorszag nem szegeny, a magyarok elsosorban azert gondoljak szegenynek, mert jellemzoen gazdagabb orszagokba utaznak, oda vandorolnak ki. Az atlag magyar sose jar Afrikaban. Ha eljut szegenyebb orszagba, pl. Thaifoldre, ott is csak turistakent el, fogalma sincs jovedelmi viszonyokrol, egyenlotlensegekrol.

Myanmar es Thaifold eseten en pont forditva gondoltam a szineket. Fogadtam volna, hogy Thaifold gazdagabb. Ezert is erdekelne, hogy mit jelent itt az allam gazdagsaga pontosan.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása