magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

2016. április 03. 09:09 - BircaHang Média

A civil zsákutca

Az egyetlen útja a civilségnek a gazdagság. Aki mást állít, az hazudik.

Nézzük meg milyen egy civil helyzete!

A civil is ember, így meg kell élnie valamiből. Na most, erre összesen 3 lehetőség van:

  • eleve van neki bőven pénze, azaz gazdag,
  • dolgozik valamit, s abból van jövedelme,
  • fizetett civil, azaz valaki fizet neki azért, hogy civil lehessen.

Lássuk a fentieket részletesebben is!

Az eleve gazdag helyzet nyilvánvaló, nem kell vele foglalkozni.

A dolgozó civil helyzete kétféle lehet: az illető alkalmazott valahol, fizetést kap, vagy vállalkozó és tőkejövedelme van. Mindkét esetben a gond: nincs elég ideje civilkednie, mert az idő legnagyobb részéből kénytelen dolgozni vagy vállakozásával foglalkozni. S van egy ennél nagyobb gond is: az érdekellentét. Bármilyen is a véleménye a civilnek, ez mindenképpen ütközik valaki másnak a véleményével. Látszólag ez a probléma nagyobb a munkavállaló esetében (hiszen a munkaadó ki fogja rúgni, ha annak álláspontja teljesen más, mint a civilkedő alkalmazotté), valójában azonban a probléma egy vállalkozónál még nagyobb is lehet, hiszen az ellenérdekelt fél könnyedén bojkotthoz nyúlhat vállalkozása ellen, ha a tőkés tulajdonos civilként kifejtett tevékenysége zavarja őt.

Ha pedig valakit fizetnek azért, hogy civil legyen, az nyilvánvalóan nem civil, hiszen köteles képviselni eltartója érdekeit. Pont ez az oka annak, hogy a legtöbb ballib civil valójában nem civil a szó igazi értelmében, mert jellemzően különböző alapítványok segélyeiből élnek meg. Én még sosem hallottam olyan alapítványról, mely bárkinek adna pénzt: jellemzően csak annak adnak, akik az alapítvány képviselte értékrend alapján állnak. Hozzáteszem: semmi bajom azzal, hogy valaki pénzért képvisel valamit, de az ilyenre a PR-munkatárs a helyes szó, nem a civil.

Címkék: civil
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr868555910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CsipkeRózsa 2016.04.03. 13:27:53

Nem valószínű, hogy fizetnek a civileknek, akik ki akarják nyilvánítani az ellenvéleményüket.
Mindenkinek van szabad ideje, egyesek interneteznek, mások könyvet olvasnak, van aki el tud menni tüntetni, vagy a cél érdekében csak megszólal.

Persze olyan is van, aki egyetértését fejezi ki, mondjuk a kormánnyal, és akkor CÖF-ös megmozdulásokon vesz részt, őt viszont közpénzből megjutalmazzák. Sőt, bértapsolónak is szívesen jelentkeznek emberek.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása