magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A munka rabsága

A munka nem felszabadít, ahogy ezt a nácik és a liberálisok egybehangzóan állítják, hanem rabbá tesz. Ebben a kérdésben a kommunistáknak van igazuk, akik a munkát a szabadsággal ellentétes dolognak látják.

amf

Egy hazug jelszó "a munka szabaddá tesz", a volt auschwitzi koncentrációs tábor is büszkén hirdeti ezt a hamis tézist.

Persze a fogalmat pontosítani kell. Aki dolgozik önmagában az nem feltétlenül nem szabad ember. Az önként, önérdekből végzett munka nem rabosít. Viszont ha valaki másnak alávetettként dolgozik, az az ember nem lehet szabad.

A másnak alávetettként dolgozó ember, aki kénytelen így dolgozni a saját megélhetése céljából nem szabad ember, azaz az ilyen ember rab, akkor is, ha történetesen megvan a szabadsága, hogy válasszon hol és kinek dolgozik. Ez azonban csak a börtön megválasztásának szabadsága, semmi egyéb.

De jelenti-e ez azt, hogy megoldás vállalkozónak lenni? Semmiképpen! A vállalkozóság feltétlen erkölcsi rossz. Míg a munkás elnyomott ember, erkölcsileg nem negatív jelenség, addig a vállalkozó az. Alapvetően vállalkozónak lenne erkölcstelen dolog. Igen, valakinek ezt is csinálnia kell, de ez olyan, mint a narkódiller, a prostituált, a hóhér, a vallatóember, a bérgyilkos: nem rendes elfoglaltság.

S ebben nincs semmi személyes elem. Egyénként lehet egy vállalkozó nagyszerű ember, pozitív példa, foglalkozása akkor is erkölcstelen.

Kellenek a társadalomban a vállalkozók, nem tudunk nélkülük meglenni, de szerepük alantas. Az a társadalom pedig, ahol a vállalkozóság erkölcsi jónak van kikiáltva romlott társadalom. Nem más ez, mint az egynemű házasság dicsőítése. Nem más, mintha az állítanánk, társadalmunkat ezentúl vezessék prostituáltak, hiszen ők sikeres nők, s mint ilyenek a legalkalmasabbak a feladatra.

Van normális férfi a világon, aki örülne, ha a felesége prostituáltként dolgozna? Aligha. Viszont sokan hiszik, hogy helyes, ha vállalkozók vezető szerepet játszanak egy társadalomban. Pedig ez sokkal rosszabb az előzőnél.

A történelem során lassan felbomlott a természetes hierarchia. és az magánhatalom lett részben. Ennek végső alakja a kapitalizmus, mely ezt nyíltan és büszkén be is vallja: a liberalizmus büszkén hirdeti, hogy a gazdaságnak kell irányítania a politikát, s nem fordítva. Innen kezdődik a vállalkozóság indokolatlan és perverz kultusza. Szellemi megalapozásában pedig a nyugati protestantizmus a ludas Európában.

Címkék: politika munka
8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr912106271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2017.01.09. 20:34:40

Ez így nekem picit rövid. Pl. egy kisparos cipész melyik oldalon van?

IT Knight 2017.01.09. 21:24:51

Nekem is rögtön az jutott eszembe, hogy egy egyéni vállalkozó, aki szoftvert készít (contractor) az most hova tartozik? Vagy egy egyszemélyes könyvelőiroda.

De egyébként nem igazán indokoltad meg, hogy miért rossz dolog vállalkozónak lenni. Pl. alapítani egy 10-20 fős céget. Általában szokott indoklás lenni az írásaidban (pl. hogy miért nem szereted a melegeket), de itt most nem igazán találtam.

Mr. Hyde 2017.01.10. 13:50:20

A tőke-bérmunka viszony az egyenlőtlen cserére épül, ahol a munka által létrehozott értéktöbblet egy részét járadék formájában kisajátítja a tőke a magántulajdon-jog alapján.

A bérmunkás sosem kaphatja vissza az által elvégzett munka teljes ellenértékét fizetésként vagy más társadalmi juttatás formájában, hiszen akkor a tőkés vállalat nem tudna profitot elsajátítani.

A magántulajdon intézménye lopás.

ujegyenlito.hu/tanulmany/mi-a-profit/

Gerilgfx 2017.01.11. 01:50:20

szerintem rossz a megközelítésed. nézzük meg a parlamentet: jogászok, és közgazdászok. szinte csak ilyeneket látsz, valódi szakmát ismerő, valódi munkát valaha is végző ember nincs közöttük, még a jogász és közgazdász tevékenységet sem végezték munkaként soha. akiket látunk a parlamentben, azok olyan emberek, akik sosem dolgoztak. orbán viktor sosem dolgozott, sosem hozott létre semmit, piaci alapokon a szakmáját sosem kamatoztatta, sosem próbálkozott csinálni semmit. orbán viktor egész életében, teljes életében soha nem dolgozott, és ez a parlament - és akár a parlamenten kívüli köztisztviselők - csaknem egészére igaz.

az ilyen orbán viktorok nem a mi társadalmunkból származnak, hanem a társadalmon kívüli entitások szülöttei, olyan emberek, akiket konkrétan fölénk ültettek bizonyos érdekkörök, és idegen titkosszolgálatok. orbán viktort és bűntársait konkrétan az amerikai és brit titkosszolgálat képezte ki, amikor soros györgy ösztöndíját felhasználva oda utazott.

ezek jogászok, és közgazdászok... amik a parlament 90%-át kiteszik, és akik ezzel együtt életükben nem dolgoztak soha semmit, vajon mit keresnek ott, mit keresnek azokban a pozíciókban? a politikai pozíciók mindenkinek nyitottaknak kéne lennie, mégsem látni a politikában mondjuk kétkezi melósokat, nem látni traktorost, nem látni alkalmazott fizikust, nem látni csövest, és vállalkozót sem. pedig a társadalmunkban ilyenek is vannak, mégsincsenek reprezentálva semmilyen formában sem.

pedig egy traktorosnak pont annyi joga lenne a parlamentbe kerülni, mint egy közgazdásznak, persze a közgazdásznak is joga van oda kerülni, hisz mondjuk 300-ból 1-2 közgazdász, vagy jogász. nem mind a 300 az, hanem csak 1-2. akkor hogy lehet, hogy szinte az egész parlament ilyenekből áll?

a vállalkozók itt nem irányítanak semmit, mert akkor ők lennének a parlamentben százasával. a vállalkozó a mai társadalomban, ahogy mondtad is, egy gyűlölt kiírtandó entitás.

amocskos vállalkozó, nem a mi földesurunknak kapál, a rohadt kulákja, ráadásul még engedélye sincs, csalja az adót a rohadt, ahelyett, hogy a mi földesurunknak kapálna, HÖJJJJ.

pedig ezek nélkül az aljas adócsaló vállalkozók nélkül nincs tulajdonképpen semmi, maximum az alapvető fogyasztási javakat lehet biztosítani, de ha androidos lópornószimulátor kell, akkor azt máshonnan nem lehet beszerezni, azt nem fogja 5 éves tervben megiratni valakivel a posztkommunista orbáni földesúr, ezt nem nehéz belátni.

visszatérve tehát, nem a munkások, munkaadók, és vállalkozók között van itt az ellentét, hanem az itt a probléma, hogy az elitnek nincs semmiféle kapcsolata a társadalom többi részével, hanem egy elszeparált buborékban létezik, és onnan osztja az igét. ez az elit nem barátja sem a munkásoknak, sem a munkaadóknak, sem a vállalkozóknak. ez az elit az, ami megremegett trump győzelmével is, létük ugyanis teljesen felesleges, és remélhetőleg megérjük, hogy az ilyen hillary/obama/orbán/gyurcsány féle politikai buborékok mindenhol kipukkannak, és végre nem az indokoltnál 200x nagyobb adóból lehet majd fenntartani a struktúrákat, ugyanis az ilyen 800ezer fős, magyar államnak csúfolt gyurcsányi-orbánmaffia-félék nem adnak hozzá semmit a világunkhoz, csak elvesznek belőle, és azért félnek annyira, mert tudják, hogy még a végén akár az is előfordulhat, hogy el kell majd menniük dolgozni.

2017.02.09. 08:34:09

@Mr. Hyde: "A magántulajdon intézménye lopás"

Gondolom te se tulajdonolsz semmit, mert ugye az lopás lenne. Kölcsönbe kapott számítógépről írsz?

Szerintem meg pont az adóztatás egyenlő a rablással. A magántulajdonra ráteszi a kezét egy háttérhatalom, azon a jogon, hogy nála vannak a fegyverek, ő irányítja az erőszakszervezeteket. És nincs olyan, hogy az adózás alól kivonhatná magát egy polgár.

"A bérmunkás sosem kaphatja vissza az által elvégzett munka teljes ellenértékét fizetésként vagy más társadalmi juttatás formájában"

Viszont senki se kötelezi a prolit, hogy másnak dolgozzon, dolgozhat saját maga vagy akár kis non-profit kommunában is élhet és szőhetnek pinaszőr sapkákat vagy faraghatnak zsebhümmögőket. Csak az a kényszer, hogy egy vagy több proli semmi olyat nem tud egyedül előállítani, amit el tudna adni.
Meg az adók még a kényszer nekik is. Mert akármilyen non-profit, kell fizetnie fogyasztási adókat, járulékokat. Akár akarja, akár nem.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.09. 09:49:49

@karandash:

A nem tőketulajdon nem lehet lopás, ez természetes jelenség.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.02.09. 09:50:26

@karandash:

"Viszont senki se kötelezi a prolit, hogy másnak dolgozzon"

De igen, mivel nem akar éhenhalni.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása