magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Liberalizmus és jólét

Van-e összefüggés?

Direkt azt nézzük meg, hogy a liberálisok szerint mely országok liberális demokráciák. Vegyük tehát egy elfogult liberális szervezet elemzését: a Freedom House szerint a világ 202 független országából 89 liberális demokrácia. Ezek azok az országok, melyekben a szervezet szerint:

  • szabad és demokratikus választások alapján dől el az ország kormányzása,
  • a politikai és polgári szabadságjogok foka 1 és 2,5 között van (1 = tökéletes szabadság, 7 = tökéletes diktatúra).

Ez tehát a világ országainak 44 %-a.

Nézzük meg az IMF jelentése alapján ezek közül hányban magasabb az átlagos életszínvonal, mint Magyarországon! Nos, 38-ban, s azt is beleszámoltam, ahol hibahatáron belül éppen csak magasabb az életszínvonal, azaz a gyakorlatban azonos a magyar szinttel.

Az eredmény: 50 liberális demokráciában alacsonyabb az életszínvonal, mint Magyarországon%

Ennyit arról, hogy a liberális demokrácia jólétet eredményez. A valóság: a jólét területe földrajzilag behatárolható, jól láthatóan Nyugat-Európán és Észak-Amerikán kívül szinte sehol sincs jólét, függetlenül a liberális demokráciától.

térkép: zöld - magasabb az életszínvonal, mint Magyarországon, piros - alacsonyabb az életszínvonal, mint Magyarországon, fehér - a Freedom House szerint diktatúra vagy féldiktatúra/féldemokrácia, azaz nem liberális demokrácia (a nem független területeket nem vettem figyelembe, az egyszerűség kedvéért)

Címkék: politika
3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr9614339795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2018.11.04. 08:55:23

A FD szerint Mexikó meg Ukrajna nem 1-es demokrácia, Japán meg igen? Érdekes ...

Helga Beauty Salon. 2018.11.04. 12:08:22

Tekintve hogy kik a liberálisok, mi a meglepő hogy nem függ össze a jóléttel?
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása