magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Magyar EP-választás

Előzetes elemzés a magyar EP-eredményekről, kevesebb mint 1 héttel a választás napja előtt. Utólag könnyű lesz elemzni, de most ez még valós kihívás.

A nagy nyertes a DK (Dobrev Klára párt) lesz. Nekik ugyanis fő céljuk legyőzni az MSZP-t, azaz a legnagyobb ballib párttá lenni, erre pedig reális esélyük van. Sőt: nemcsak a legnagyobb ballib párt lehetnek, hanem egyenesen a legnagyobb ellenzéki párt is a Jobbik összeomlása miatt.

Tegyük hozzá, a DK nyerése a Fidesz számára is kiváló hír. Orbán számára az ideális ellenfél Gyurcsány. Vele szemben a Fideszt nem kedvelők körében is állja a versenyt.

A Momentum megy a szemétdombra. A fiúk fellázadtak apáik ellen, de az apák most hazaküldik a szófogadatlan kölyköket. A Momentum ökörködő vezősége, mely alig 2 év alatt többet változtatott álláspontján, mint Orbán 30 év alatt, nem bírta a verseny Gyurcsány profi csapatával szemben. Az utolsó ajánlat feléjük: legyenek a DK ifjúsági szervezete, s ebben a csapdába be is lépett a Momentum amatőr és dilettáns vezetése.

Az MSZP összeomlik, hiszen ha nem lesz továbbra a legerősebb a ballib táboron belül, az minden eddigi erőfeszítést értelmetlenné tesz. Ami biztos: a 2022-es választáson már nem lesz az indulók közt MSZP nevű párt. Egy részt lenyel a DK, egy másik rész meg része lehet valamilyen ezután induló újbalos miniprojektnek.

A sikeresen néppártosodott ballibásodott Jobbik pedig ugyanígy: szétesik, miután nem lesz meg fő céljuk, a legerősebb ellenzéki párt státusza. Sőt, úgy néz ki, már a második ellenzéki helyre is esélytelenek. Hiába szereznek most még 1 mandátumot, jó esetben 2-t is (bár ez egyre kevésbé valószínű), ez olyan megalázó vereség lesz, amiből már nem lehet felállni.

Az LMP viszont éppen kudarca miatt éledhet újjá, Esélyes, hogy visszatérnek a schifferi modelhez - "se nem ballib, se nem Fidesz" - a mostani kudarc után. Még az is lehet, hogy magukhoz vonzzák a széteső MSZP egy részét. Mint a ballib törzstábor által kiemelten gyűlölt párt, még arra is esélyesek, hogy egyes szerveződő új mozgalmakat magukhoz kössenek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3714833226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása