magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Önroncsolás

Az internet hatása: a "normál" pornóipar haldoklik.

Egyrészt a net tele van önkéntes pornóval, s az legalább autentikus, azaz nem színészek játszanak meg benne dolgokat. Aki meg megrendezettséget akar, az extra dolgokat szeretne, ez lehet két dolog: valami extrém típusú szex vagy interakció.

Engem sose vonzott egyik se, de ez az én személyes szerencsém.

A magyar liberális pornómilliárdos Gattyán annak köszönheti vagyonát, hogy időben felismerte ezt az igényt: ő interaktivitást ad kedvező áron. Eleinte ő maga alkalmazott szereplőket, de igazán gazdag akkor lett, amikor átvette azt az üzleti modellt, amit a normál modellügynökségek vagy a fordítóirodák alkalmaznak, azaz platformot adott független pornósoknak.

Mint a fordítóirodák, sok ilyen helynek dolgoztam életem során: a lényeg az, hogy az iroda munkát szerez, pl. egy könyv lefordítását vállalja mondjuk 1 millió Ft-ért, majd ezt kiadja a vele szerződött fordítónak félmillióért - mindenki jól jár, hisz egy átlag fordító nem képes magának munkát találni, az iroda meg nem fordít, csak kapcsolatokat épít ki, hogy kapjon megbízásokat. Ha van egy biztos mennyiségű ügyfélszám, már simán nyereséges egy ilyen iroda.

Gattyán pont ugyanezt csinálja: a pornóelőadás árának felét kapja a pornószínésznő, a másik fele meg Gattyáné, nyilván csak bruttóban, hiszen ebből költségei vannak, de akkor is ez hatalmas pénz.

Egyszer ajánlottak munkát ilyen helyen, mármint mint ügyfélszolgálatosnak, ilyen helyeken is elengedhetetlen az ügyfélszolgálatos ugyanis. Számtalan gond lehet, egy ismerősöm dolgozott is ilyen helyen, mesélte, mi volt a munkája, pl. tipikus hívások, ímélek az ügyfélszolgálatra:

  • "tegnap befizettem a számlámra, a pénz nem jelent meg a rendszerben, mi történt?",
  • "nem kaptam meg a friss felhasználóknak járó bónuszt, maguk átvertek engem!",
  • "az Enikő azt hirdette, zöld bugyiban lesz, erre pirosban volt, s azt is túl gyorsan vette le, miközben lassú vetkőzést ígért, kérem vissza a pénzemet";

szóval tipikus ügyfélbajok. De nem vállaltam, mert ez az üzletág nálam már túl van az elfogadhatón.

Van az iparágnak egy alsó szegmense, a fizetett erotika. Ez alatt azt értve: a modellek nem pornóznak, csak amolyan szoft produkciót adnak elő. Ez alapvetően nem szokott gondot okozni a modelleknek, ez alig több, mint a normál fotómodellség. Csak persze ezzel sose lehet meggazdagodni. Egy átlag pornós a 20-szorosát keresi, mint egy szofterotikus modell.

Aki viszont ebből komoly pénzt akar, az mindenképpen tönkreteszi magát. Mert keményen pornózni kell.

Pedig egyszerűen vannak dolgok, melyek nem pénzesíthetőek, s ha ezeket mégis pénzesítjük, akkor annak hatalmas az ára.

Pontosan ez a modern polgári társadalom baja: aminek nincs pénzbeli értéke, az nincs. S ezt a jobboldali konzervatív eszme azzal próbálja megoldani, hogy tabukat állít fel, melyek viszont nem működhetnek, hiszen szembemennek az egész társadalmi logikával. A liberalizmus legalább nem hazudik: azt állítja, ez így van jól, de legalábbis ez a legkisebb rossz.

A napokban megnéztem Arthur Miller főművének a legelső filmes adaptációját (magyar rendező csinálta 1951-ben), ott végülis ez a mű témája. A régimódi Bill azt hiszi, kell lennie valami emberinek is a rendszerben, ami a pénz felett van, míg barátja Charly, akinek nincsenek illúziói, felvilágosítja, idézem szó szerint (saját fordítás, biztos van jobb magyar verzió, nem kerestem):

  • Charly: A Howard kirúgott?
  • Bill: Az a taknyos! Képzeld el, pedig én kereszteltem el Howardnek!
  • Charly: Billy, mikor ébredsz rá, hogy nekik ezek a dolgok nem jelentenek semmit? Howardnek keresztelted el, na és, ezt nem lehet eladni. Ebben a világban csak az tiéd, amit el tudsz adni. Vicces, hogy eladóként dolgozol, s ezt mégse tudod.

Ezért utálom a kereszténydemokráciát: azt hazudja, a rendszer javítható. Pedig nem, az alap hibás.

Címkék: közélet
7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr6218381669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZorróAszter 2024.04.17. 08:28:59

Pornó: A legborzasztóbb azt látni, hogy másoknak mire van igénye. Hiszen ha nem lenne ilyen, akkor nem szerepelne a kínálatukban.

És mikor ezt látja az ember, már nincs kedve tovább keresgélni.

Pénz: rengeteg minden van, ami érték és nincs ára. Vagy amennyiért megvehető, az sokkal kisebb mint amit nekem megérne. Béke, szerelem, egy ingyen letölthető könyv vagy film, a múltkor mint retrót találtam egy gyerekkori kedvenc csokim mostani kiadását darabja 400 forint. Tök ugyanolyan volt mint gyerekkoromban.

Pénz, kapitalizmus, gazdaság, liberalizmus, politika ... : ezek mind istenítve vagy démonizálva jelennek meg, és az emberek nem kíváncsiak csak erre, miközben nem értik, milyen valóság van a szavak mögött.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.04.17. 08:32:47

@ZorróAszter:

Van egy önhergelő mechanizmus: mindig több kell. Szerintem az extrém pornó kedvelőinek zöme ez a kategória.

ZorróAszter 2024.04.17. 09:31:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Van egy önhergelő mechanizmus"

Például én szeretem a sci-fit, de a 90-es évekre a sci-fi átment egy szörnyes horrorba, és csak az utóbbi időkben kezd visszatérni onnan. Emiatt a Szárnyas fejvadászt például sok-sok év késéssel láttam először.

Gery87 2024.04.17. 14:24:29

Én a pornóval úgy vagyok mint a kukásokkal: értem hogy szükséges, meg kell, és magam is élek a szolgáltatásukkal.....de azért én magam nem lennék az, meg nem örülnék neki ha a gyerekem is az lenne.

@ZorróAszter:

Diogenész is megmondta: A nagy értékű dolgokat potom pénzért megveheted, az értéktelent meg drágán. Egy szobrot háromezer drahmáért kapsz, egy mérő árpalisztet meg két rézgarasért.

ZorróAszter 2024.04.17. 20:23:32

@Gery87:

"Diogenész ..."

Nem ismertem.

MEDVE1978 2024.04.19. 11:50:47

A pornó iparilag pont ugyannak az elvnek mentén ment tönkre / szenvedett veszteségeket, mint a zeneipar vagy a normál filmipar. A zeneiparban a 90-es évek végéig, ha valaki még emlékszik a NAPSTER fájlcserélő megjelenéséig minden rendben ment. A felhasználók vették a lemezeket / CD-ket / kazettákat, ezek profitjából élt a lemezgyár, a zenebolt, a stúdió és az előadó. Aztán egyszercsak minden ingyen lett a felhasználónak és már nem lehetett becsukni a kaput. A lemezipar válasza először a tiltogatás és a perelgetés volt, de az internetes fejlődést nem lehetett megállítani, ezért mentek el a legalizálás felé. Ma már a legális streaming felé mennek, mint a spotify vagy a reklámalapú youtube. Viszont ez nagyságrendekkel kevesebb hasznot hoz be. Ezért az ipart a turnézás és a merchandise felé ment el. A merchandise-ból ugye ott a jogdíj, a turnézásnál meg a korábbi jegyárak sokszorosára emelték az árakat.

A filmipar hasonlóan reagált a DVD piacon, a mozira való kihatás egyelőre még mérsékelt. A DVD, korábban videókazetta piac viszont gyakorlatilag eltűnt, ezt váltotta ki a streaming, illetve itt is a merchandise.

A pornóval is hasonló történt, a fénykor a 90-es évek volt, 2000-es években már lefele ment, mert a felhasználók nem DVD-t vettek a boltban, hanem letöltötték a piratebayről a filmet. Ugyanazok a folyamatok, lecsökkent a nagy értékű produkciók aránya és a színészek / színésznők jövedelme is, ahogy a stúdióké is. 2010-től pedig aztán végképp jött az újabb átállás, szintén a streamingre, a számos pornó videó megosztóra. A személyes kapcsolati sztori, miszerint egy bizonyos művész, művésznő vagy művészi csoport figyelhető meg kamerán külön díj fejében, ugyanúgy jelen volt régóta. Ez az onlyfans-el lépett új szintre, ahol már ez volt az üzleti modell és valószínűleg Gattyánnál sokkal jobb feltételeket kínáltak.

Az onlyfans előfizetés valakire vagy akár a privát webkameráért fizetés jelensége, tehát a drága perzonalizált, személyes élmény egyébként a "bálnavadászat", ami több modern iparágban is jelen van.

Azért hívják bálnavadászatnak, mert sok a hal a tengerben, de nagyon kevés a bálna és azt próbálják kifogni. Ugyanilyen van a top együtteseknél. Guns'n Roses koncertre szinte biztosan kapsz: ülőjegyet valahol 20-30 ezer Ft körüli összegért, állójegyet 40 ezerért, kiemelt állójegyet a színpad előtt 50 ezerért, illetve fotót az együttessel előtte, meg külön csomagocskát mondjuk 100-120 ezerért. Rajongó nagyon sok van, de kevés fogja a legmagasabb, személyes kategóriát kifizetni. Ők a bálnák, akik ha elegen vannak, akkor profitabilis az együttes / iparág. De ugyanilyen van a mobiltelefonos játékoknál is, ahol egyes játékokban külön lehet előnyökért, prémium verzióért fizetni, miközben alapban ingyenesek. Itt is az emberek 95%-a nem fizet érte és beéri az alapcsomaggal, de van 5%, akinek mindegy / függő és kifizeti.

A pornóval ugyanez a helyzet, a nézők 95%-a valószínűleg az ingyenes pornómegosztókat nézi, ha teszi. A maradék 5% meg rajong az éppen kurrens csinos lányért, pornósztárért stb. és kifizeti az onlyfans hozzáférést. Jelenleg azonban úgy tűnik, hogy stabil a rendszer, hiszen az onlyfans is már legalább 5 éve megy, a GAttyán féle sztriptízelgetés meg már legalább 10. (Tehát a bálnák jól fizetnek).
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása