magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A szélsőballibek lelkivilága

Mit is értek szélsőballib alatt? Nem a ballib pártok törzsszavazóit, s természetesen azokat a független szavazókat sem, akik a kisebb rossz elve alapján a ballibekre szavaznak. Szélsőballib az a radikális ballib, aki a ballib pártokat is szidja, mivel azokat nem tarja az "Orbán-diktatúra" határozott ellenségének.

A szélsőballib persze éles helyzetben, választáskor, leszavaz a ballibekre, de tényleg "befogott orral", s maga is úgy érzi, szavazata elveszett voks, azaz lelkileg nem áll ki a ballibek mellett. A szélsőballib időnként persze lelkes lesz, egy-egy ballib politikus elnyeri tetszését, jellemzően olyan ballib politikus, aki éppen radikálisabban viselkedik, de belőle is hamar kiábrándul.

A szélsőballibek kevesen vannak, pár tízezer ember. Leírom a szélsőballibek 8 legfontosabb jellemzőjét.

1 - Magukat többségnek hiszik. Legjellemzőbb, hogy a politikailag passzívakat, a nem szavazókat saját híveiknek gondolják, ezeket csak fel kellene "ébreszteni", s azonnal fellázadnának.

  • Amikor felhívom a figyelmet arra, hogy nem mutatható ki, hogy a passzívak preferenciája eltérő lenne az aktívakéhoz képes, erre nem szoktam értelmes választ kapni.

2 - Forradalmi retorika egy nem-forradalmi eszme mellett. A szélsőballib határozottan antikommunista, viszont szereti a kommunista retorikát. A zavaros elképzelések szerint a nép felkel és végre "igazi" kapitalizmust harcol ki.

  • Polgári forradalom egy régóta polgári államban? Erre a válasz az szokott lenni, hogy nincs igazi polgári társadalom, hanem feudalizmus van. Szerintem meg vegetarianizmus van! Miért? Mert ennek pont ugyanúgy nincs értelme, mint a "feudalizmus van" megállapításnak.

3 - Nem szereti nem csak a kommunizmust, de bármilyen baloldali rendszerkritikát se. (Nyilván a jobboldali rendszekritikát se szereti, de ezt nincs miért magyarázni.) Ez nagyon érdekes jellemző, oka részben pszichológiai, részben taktikai. Mivel Orbán nyugatellenes, legalábbis ennek van értelmezve ebben a narratívában, a nyugat nyilvánvalóan jó, tehát az elleni való kritika akkor is rossz, ha az nem orbánista alapokról indul ki.

  • A kapitalizmus a lehető legjobb világ ezek szerint?

4 - Komolyan hiszi, hogy a nép felébresztésének legjobb módja a szidása.

  • Pedig közismert, a szidott ember már csak ezért is kitart magatartásában, ha támadás éri.

5 - Meg van győződve, hogy a választás csalás, a Fidesz valamilyen trükkel átírta az eredményeket, de képtelen megmagyarázni, ez hogyan történt.

  • A hogyanra ilyenkor a válasz mindenféle obskurus adat, plusz az, hogy a szerver leállt 2 órára a választás estéjén. Persze azzal senki se törődik, hogy nem maga a szavazatszámláló szerver állt le (azaz az eleve zárt rendszer), hanem a tájékoztató oldal szervere.

egy tipikus "bizonyíték"

6 - Szerinte Orbánnak nincsenek politikai célja. Csak lopni akar, ehhez pedig a legjobb keret a "fasiszta diktatúra".

  • Erre azt szoktam mondani, a lopáshoz a legjobb keret éppen a legteljesebb liberális demokrácia.

7 - Hiszi, hogy bármiben egyetértés a kormánnyal árulás, ezért is tekinti az ellenzéki pártokat Orbán embereinek, hiszen azok pl. bejárnak a parlamentbe, így "kolaborálnak".

  • Szerintem aki így vélekedik, az kezdjen fegyveres felkelést. Csak így lesz hiteles.

8 - Hiszi, hogy csak egyszer kellene egy hatalmas tüntetést szervezni, s az egész rendszer megbukna.

  • Erre azt szoktam mondani, hogy nem szoktak rendszerek tüntetésektől megbukni. Másrészt,ha ez meg is történik, vajon a fideszes szavazók nem fognak másnap szintén nagy tüntetést szervezni?

A jó bennük, ezekben a szélsőballibekben egyébként az, hogy nevetni lehet rajtuk. Ahogy annak idején a másik oldal radikálisain is lehetett, szerencsére azokat elnyelte a múlt.

A szélsőballibek egyébként a legnagyobb kárt a ballib politikusoknak okozzák. Ugyanis a szélsőballibek rendkívül aktívak, hangosak, mind a valós, mind a virtuális térben. S a kicsit is mérsékeltebb ballib politikusi, megmondóemberi fellépésre azonnal árulást, Fidesz-bérencséget kiáltanak. A ballib szereplők meg ettől rettegnek, hiszen a "fideszbérenc" címkének hatalmas a kihatása, kihat a normál ballib táborra is, így aztán igyekeznek mindig rendkívül radikálisak maradni, magyarul marhaságokat beszélnek, ezzel viszont elriasztanak minden pártfüggetlen szavazót.

38 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr4015659108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Világít a torony 2020.05.09. 17:31:50

Mint mindig most is hazudsz, csúsztatsz, manipulálsz.
" 5 - Meg van győződve, hogy a választás csalás, a Fidesz valamilyen trükkel átírta az eredményeket, de képtelen megmagyarázni, ez hogyan történt. "
Számtalan dokumentum bizonyítja a választási csalásokat. A romos, lakhatásra alkalmatlan házakba történt tömeges bejelentkezéstől kezdve, a választási határok átrajzolása, a vidéki egyszerű lakosok megfélemlítésén át az érthetetlen szoftver leállásig. Magyarázat van bőven. Amúgy egy bérfirkász mióta közíró?

Boycie 2020.05.09. 17:37:18

@Világít a torony: te hazudozol mert egy aljadék soros-ügynök vagy, a társadalom hulladéka.

Világít a torony 2020.05.09. 19:21:24

@MAXVAL bircaman közíró: Már kaptál. Az olvasás sem megy? Ki ír a nevedben?

Világít a torony 2020.05.09. 19:22:24

@Boycie: Te nagyon ostoba alakzat. Nekem még Soros ösztöndíjam sem volt. Nem megalázó ennyire ostobának lenned?

Világít a torony 2020.05.09. 19:24:58

@MAXVAL bircaman közíró: " Számtalan dokumentum bizonyítja a választási csalásokat. A romos, lakhatásra alkalmatlan házakba történt tömeges bejelentkezéstől kezdve, a választási határok átrajzolása, a vidéki egyszerű lakosok megfélemlítésén át az érthetetlen szoftver leállásig. Magyarázat van bőven."
A kérdés még mindig fenn áll: Amúgy egy bérfirkász mióta közíró?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.05.09. 19:29:18

@Világít a torony:

Nem állt le a szoftver.

Mi az, hogy megfélemlítés?

A választókerületek nem most lettek átrajzolva. S az átrajzolás nem sérti a ballibeket, nem lett emiatt kevesebb szavazatuk.

Nem volt tömeges bejelentkezés, kevés ilyen eset ismert,

S egyik se csalás.

Világít a torony 2020.05.09. 19:48:54

@MAXVAL bircaman közíró: Már megint hazudsz. Nagyon megalázó számodra, de mindent a cél érdekében ugye?

vergyula 2020.05.10. 08:33:28

@MAXVAL bircaman közíró: "Nem volt tömeges bejelentkezés, kevés ilyen eset ismert,
S egyik se csalás." - Azért papíron bejelentkezni egy lakcímre, majd nem ott lakni, de azért ott szavazni nem igazán erkölcsös, bár bíróságon nehezen lenne támadható. Tényleg jó lenne tudni, hány ilyen eset volt.

Világít a torony 2020.05.10. 11:47:00

Arra a mennyiségű hazugság zuhatagra mely tőled árad, nem szükséges más szó.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.05.10. 11:49:52

@vergyula: idegen országban élni, annak nyelvét nem beszélve és úgy szavazni, etikus?

Világít a torony 2020.05.10. 12:36:30

Tessék: " Nem volt tömeges bejelentkezés, kevés ilyen eset ismert,"
Szemrebbenés nélkül hazudsz! Volt tömeges bejelentkezés, és több eset is ismert. Azt is hazudtad, hogy nem volt leállás az elektronikus választási rendszerben. Két napig sorolhatnám a hazugságaid, a hülyeségeidről nem is beszélve. Ilyen a boszorkányok már pedig vannak bejegyzésed, egy másik felületen.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.05.10. 12:42:52

@Világít a torony:

Hol az ellenzéki médiák nyomozása ezekről a tömeges esetekről?

A választási rendszer nem állt le, a honlap állt le.

vergyula 2020.05.11. 04:42:28

@Deak Tamas: Mondjuk egy bevándorló itt Magyarországon? Nem, ez sem etikus. A szavazati joghoz tudtommal állampolgárság kell. Eleve miért kap valaki állampolgárságot nyelvtudás nélkül?

vergyula 2020.05.11. 08:21:17

@MAXVAL bircaman közíró: Csak próbáltam kitalálni mire céloz Deák Tamás.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.05.11. 08:24:38

@vergyula: Magyarországon (és sok európai országban, lásd majd a linket) a helyhatósági és az EP választásokhoz nem kell honos állampolgárság. A budapesti főpolgármestert, a legerősebb hatalommal bíró közvetlenül választott magyarországi tisztséget egyszerű lakcímkártyával, állampolgárságtól függetlenül választhatod (ahogy ezt most már Tarlós István is tudja).
Az EP választáshoz nyilván kritérium az EU ún. európai állampolgársága, egyébként EU óta a helyhatósági választáshoz is, ahogy Max írta.

www.infomigrants.net/en/post/12269/the-voting-rights-gap-for-refugees-and-migrants-in-the-eu

vergyula 2020.05.11. 08:34:49

@Deak Tamas: Áhh, értem. Nos egyrészt ezek az emberek legalább tényleg ott laknak (remélhetőleg). Másrészt csak helyhatósági és EP választásokon szavazhatnak. Ennek ellenére fura, hogy gyakorlatilag sok esetben az ittlétük csak hosszabb turistáskodás.

vergyula 2020.05.11. 08:37:12

@vergyula: Ezt inkább átfogalmazom: Ennek ellenére fura, mert gyakorlatilag sok esetben az ittlétük csak hosszabb turistáskodás.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.05.11. 09:14:17

@vergyula: szóval az ittlakás elég, ez kicsit dk ízű érvelés. De nem fontosabb volna ha értenék is ami körülöttük zajlik? Merhogy a démokráciának ez lenne a lényege.

vergyula 2020.05.11. 09:27:36

@Deak Tamas: Nem feltétlenül elég az ittlakás, de aki itt lakik, annak függ a sorsa a megválasztott vezetőktől. A dolgok megértésére pedig van lehetőségük nyelvtudás nélkül is, még ha nehezebben is. Fordított esetben nem lakik ott, s bár érti, hogy mi zajlik, de minek?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.05.11. 09:58:32

@vergyula: a dolgok megértésére elkerülhetetlen a helyi nyelv ismerete. Jómagam például éltem és dolgoztam Portugáliában, és nyelvtudás nélkül minden további nélkül benyelném az indexes és 444-es álhíreket a portugál gazdasági csodáról, ami épp ott most zajlik szerintük.

vergyula 2020.05.11. 10:59:21

@Deak Tamas: Biztos nagy előny, de az ember a saját anyanyelvén íródott, a saját lakókörnyezetére vonatkozó álhíreket is hajlamos benyelni.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.05.11. 11:27:09

@vergyula: persze ehhez annak az előfeltételnek teljesülnie kell, hogy az illető kellően beszűkült legyen, és a médiának higgyen, ne a szemének. Külföldiek esetében a szűk tényező (más forrás hiánya) a nyelvtudás híján eleve adott.

vergyula 2020.05.11. 15:00:55

@MAXVAL bircaman közíró: Ugye érzed, hogy ez egy elég nagy rés a pajzson?

vergyula 2020.05.11. 15:04:27

@Deak Tamas: Én egyáltalán nem ellenzem a szavazati jog nyelvtudáshoz kötését. És ha már a beszűkültséget említetted, innen már csak egy ugrás a szavazati jog mentális képességekhez/tájékozottsághoz való kötése.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.05.11. 15:29:34

@vergyula: mentális képességhez most is kötve van (legalábbis nálunk).

vergyula 2020.05.11. 15:51:07

@Deak Tamas: Talán nem elég szigorúan.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.05.11. 16:09:15

@vergyula: talán de

13/A. § (1) A bíróságnak a cselekvőképességet korlátozó gondnokság alá helyezést kimondó, a cselekvőképességet kizáró gondnokság alá helyezést kimondó, valamint a felülvizsgálati eljárás alapján hozott ítéletében rendelkeznie kell a választójogból való kizárás kérdéséről.

(2) A bíróság azt a nagykorú személyt zárja ki a választójogból, akinek a választójog gyakorlásához szükséges belátási képessége

a) pszichés állapota, szellemi fogyatkozása vagy szenvedélybetegsége miatt tartósan vagy időszakonként visszatérően nagymértékben csökkent, vagy

b) pszichés állapota vagy szellemi fogyatkozása miatt tartósan teljes mértékben hiányzik.

(3) Ha a bíróság a nagykorú személyt a választójogból nem zárja ki, a gondnokság alá helyezett személy a választójogát személyesen gyakorolja, e jog gyakorlásával kapcsolatosan önállóan érvényes jognyilatkozatot tehet.

(4) A gondnokság alá helyezés megszüntetésére irányuló per megindítására jogosultak az (1) bekezdéstől függetlenül is kérhetik a gondnokság alá helyezett nagykorú személy választójogból való kizárásának megszüntetését.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.05.11. 17:07:43

@vergyula:

Ez ellen harcolni nagyon nehéz, szinte lehetetlen.

Képzeld el, ha azt mondaná a kormány, csak az szavazhat, aki legalább 5 éve be van jelentve egy címre. Akkor meg abból lenne a botrány.

Mert mi más módszer lehetne ez ellen?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.05.11. 17:09:03

@vergyula:

Amikor nyelvtudáshoz volt kötve, az volt a botrány. A XIX. sz. 70-es éveiig.

Gery87 2020.05.16. 13:47:38

megnyugodtam, nem vagyok "szélsőballib":D

Gery87 2020.05.16. 14:25:39

@vergyula:

Ezeket nem tudod mérni hitelesen...
Ki számít mentálisan épnek? A diplomás professzor aki egyetemen tanít de hisz a lapos földben meg a gyíkemberekben (van ilyen)? Vagy ki a tájékozott, mi számít tájékoztatásnak és ki a hiteles? Aki a kormánypropagandát olvassa vagy aki a 444-et? vagy a szomszédtól hallotta?

Én állampolgári vizsgához kötném (társadalomtudományok: jog, földrajz, történelem...stb.) + betöltött 30 év, 10 év munkaviszony a szabadpiacon....
Legalább.

A többi marad helótának, meg szavazhat helyi kis ügyekben....ennyi.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása