magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A kólcenter

Mark Fisher Kapitalista realizmus c. könyvében a kapitalizmus központalanságára azt mondja: "A legtöbb ember legközelebbi talkálkozása a kapitalizmus központalanságával a kólcenter. Fogyasztóként a kései kapitalizmusban egyre inkább két valóságban létezünk: az egyikben problémamentesen szolgáltatásokat kapunk, míg a másikban bekerülümk a kólcenterek őrült, kafkai útvesztőjébe, mely egy emlékezet nélküli világ, ahol az ok és az okozat titokzatos, felfoghatatlan módon kapcsolódik össze, ahol csodaszámba megy, ha valami elintéződik, s az ember elveszt minden reményt, hogy valaha is visszakerülhet a másik valóségba, ahol a dolgok zavartalanul mennek. Semmi sem példázza jobban a neoliberális világ képtelenségét, hogy megfeleljen a saját PR-jának, mint a kólceter. S mégis, a kólcenterekkel való általános rossz tapasztalatok ellenére, senki se bizonytalanodik el a kapitalizmus hatékonyságát illetően, mintha a kólcenterek működési logikája nem a tőke logikájának rendszerszintű következménye lenne, azaz annak, hogy a cégek annyira a profitszerzésre összpomtosítanak, hogy valójában még eladni se képesek."

Ezután a szerző meg is nevezi, mi a helyzet abszurditása:

  • mndent sokszor el kell ismételni, felesleges részletekkel,
  • s ha a sok ismétlés után meg is érti valaki mi a gond, a kólcenteresek akkor se értenek igazán ahhoz, amit csinálnak,
  • de még ha hozzá is ért a kólcenteres, akkor se tud segíteni, mert nincs meg hozzá a megfelelő jogosultsága,
  • az ügyfél azonban mégse lehet senkire dühös, hisz a kóülcenteres is áldozat, így a dühe csak őt magát nyugtatná meg, maga az igazi felelős mindig elérhetetlen.

A következtetés: a központtalan, "piaci" bürokrácia abszurdabb, mint a totalitárius, ahol legalább van egy központi hatóság.

Mindezt mint 13 éve kólcenteres alá tudom írni. A legviccesebb típusú kólcenter a terméktámogatás típusú. Magam is dolgoztam már ilyen helyen. Itt tulajdonképpen az van, hogy a témában nem szakértő embereket kiképeznek 1-5 hét "tréning" alatt a téma alapjaira, a nulláról indulva. A tréning után a dolgozók jó esetben kb. olyan szintű tudással rendelkeznek, mint a termék egy átlagos, nem szakember használója. Az átlagember azoban nem szokott terméktámogatást kérni olyan kérdéshez, amit ezzel a tudással meg lehet oldani. Így a jellemző az, hogy a kólcenteres, amikor kérdést kap az ügyféltől, nem tud mit mondani neki, sőt halvány fogalma sincs a témáról, így a következő lépés a segédanyagok megnézése. Ha nagy szerencse áll fenn, akkor megvan a válasz valahol leírva, s ezt a kólcenteres elmondja aztán az ügyfélnek. De ez viszonylag ritka. Ekkor jön a következők valamelyike:

  • kamuválasz adása, aki volt már kólcenteres, az ezt művészi szinten képes végezni,
  • ügyfél lepattintása: visszahívjuk, eszkaláljuk, menjen el a szervizbe, az ügyfél a hibás, stb. - a vonatkozó amerikai vicc szerint, amikor az ügyfél telefonál a villanykörte kólcenterbe, azt a választ kapja "kiégett??? ez képtelenség, nálunk itt ugyanolyan villanykörte van, s az nem égett ki! nézesse meg a csillárját!",
  • újabb és újabb, rendszerint felesleges részletek bekérése az ügyféltől, míg az maga bele nem fárad az egészbe.

Valójában kell 5-6 hónap munkavégzés minden kólcenterben, hogy az ott dolgozó ember eljusson egy úgy ahogy tapasztalt felhasználó szintjére. 5-6 hónap alatt ugyanis sokszor megkapja ugyanazt a kérdést, így már fejből tudni fog válaszolni. Viszont a kólcenteresség rendkívül lélekölő, monotón munka, így nagyon ritka az olyan ember, aki egy helyen 2 évnél tovább marad. Az eredmény: az átlag kólcenter tömve van hozzá nem értő emberekkel, akik udvariasan nem segítenek, s valójában az ügyfél akkor jár a legjobban, ha saját maga megpróbálja megoldani problémáját.

Egy példa. Előfizető vagyok tárhelyre egy amerikai cégnél. Egyszer tavalyelőtt tapasztaltam, hogy nem megy rendesen a feltöltés. Írtam is gyorsan egy ímélt a kólcenterüknek, megkérdezve mikor lesz megint rendben a szolgáltatás, hiszen biztos voltam benne, valami ideiglenes szerverhiba.

Jött is a válasz 30 perc múlva, melyben képernyőképet kértek tőlem (a semmiről, mert arról nehéz képernyőképet küldeni, hogy valami nincs), valamint felszólítottak, használjak antivírus alkalmazást, továbbá telepítsem újra az operációs rendszert. Másfél óra múlva persze visszállt a szolgáltatás. Mint bennfentes persze rájöttem: a "policy" bizonyára tiltja a szerverleállások közlését az ügyfelekkel, viszont van valami "target" mennyi időn belül kell válaszolni az ügyfélpanaszokra. Szóval a gyakorlott kólcenteres alkalmazott bemásolt nekem válaszként egy teljesen irreleváns sablont, ezzel teljesítve lett a target, továbbá tudta, úgyis hamarosan ismét üzemelni fog a szerver.

Másnap még jött egy kérdőív is, mennyire vagyok elégedett a szolgáltatásukkal, ebben rákérdeztek:

  • gyors volt-e a válaszuk,
  • udvarias volt-e a munkatársuk,
  • megoldódott-e a probléma,

csak azt nem kérdezték, volt-e bármilyen ok-okozati összefüggés a gyors, udvarias válasz és a probléma megoldódása között. Az egésznek semmi értelme, de mégis mindenki elégedett - abszolút tipikus eset.

S ha valami igazi, komoly probléma jelentkezik, nincs megoldás. Hiszen egyik "policy" és segédkönyv se írja le az esetet, az eszkaláció ide-oda pattog, az eszkalációt elbírálók se értik az egészet, meg jogosultságuk sincs, így ők is hárítani kezdenek. A valós döntéshozók viszont magasan vannak, a fellegekben, ők csak a "nagy képpel" foglalkoznak, továbbá azt mondják "arra van a kólcenter, hogy intézzék a problémás ügyfeleket, mi nem értünk hozzá, időnk sincs erre".

Tényleg az a következtetés, hogy a kommunizmusban ez jobban működött, ott legalább lehetett levelet írni Kádár elvtárs titkárságára. Persze a szemfüles kelet-európai ember ezt itt is megpróbálja: megkeresi a cég főemberét, ír neki, majd... nagy meglepetésére választ kap ugyanattól a kólcentertől, mely eddig se tudott érdemi választ adni neki. Nem tudja ugyanis, hogy a nagy vezetőhöz küldött, nem rá tartozó üzeneteket nem a főember titkársága kezeli, hanem ezek átküldésre kerülnek az "illetékeshez", azaz tök ugyanoda, ahová eredetileg is fordult az ügyfél.

A kapitalista Kádár elvtárs sose szánja meg az egyszerű embert, nem segít neki, hiszen ez irracionális, nem kifizetődő lenne.

 

33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr1516321410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2020.12.18. 09:18:02

Igazából a szocializmusban sem oldódott meg semmi, ráadásul ott nem is call centert hívtál (vidékrõl pestre vonalat kapni már maga fél-egy óra volt), hanem be kellett menni a Hivatalba. Ott aztán megkaptad ugyanazt mint a call centerben, csak nem negyed óra hanem fél nap alatt. Az, hogy levelet írtál a Kádár elvtársnak, szart sem ért. Ahhoz, hogy elintézd amit akartál, kapcsolat kellett egy Fontos Emberrel. Persze ezt a kapcsolatot ápolni kellett - különféle ajándékokkal. Vagy kellett némi kenõpénz. Kb. mindenhez, még a banán vásárlásához is, hogy megkapd "pult alól". Akkoriban vált itt az emberek vérévé a korrupció.

Mr. Hyde 2020.12.18. 10:06:06

@midnight coder:

A mindennapos korrupciót alapvetően a rendszerváltáskor/után kezdték tanulni az emberek, mivel a korábban úgy-ahogy működő társadalmi szolgáltatások teljesen megszűntek létezni, ezért a minimális létfeltételek biztosításához is a vadkapitalista prérin kellett elkezdeni küszködni.

Egészen más dolog, amikor valaki egy viszonylag működő gépezet felgyorsítása céljából néha meg kell olajozza a fogaskerekeket és az, amikor a puszta életbenmaradásért egyesével kell átgázolni-sunyítani-csalni minden viszonyrendszerben.

Egy ideje külföldön élek és egyértelműen látszik, hogy a "nyugat" nem azért működik valamivel jobban bizonyos tekintetben, mert "szervesen fejlődő piacgazdaság" hanem kizárólag azért mert nem volt olyan politikai-gazdasági eseményük ami a 20. század második felében kialakult pl. önkormányzati-kiskereskedelmi hálózatukat drasztikusan széttépte volna.

Ezért volt hiba a rendszerváltás kelet-európai megvalósulása, mert teljesen tönkrevágott, szétszaggatott egy összefonódottan működő intézményhálózatot, társadalmi gyakorlatot és NEM ÁLLÍTOTT SEMMIT A HELYÉBE.
Csak romok közötti guberálás-piacozás megy, miközben az egészen rajta van az atlantista nagytőke pénzszivattyúja és a rongy helyiburzsoázia herdálása.

A nyugat dezintegrálódása egy lassított felvételben játszódó folyamat, ahol a privatizáció együtt jár a politikai kontraszelekcióval, lassan begyűrűző rohadás.

Fisher jól leírja, hogy a bürokrácia nem lett kisebb, sőt nagyobb és értelmetlenebb lett azáltal, hogy átterelték a magántőke szolgáltató szektorába.

A megoldás egy piaci viszonyokon kívül működő, hatékony állami bürokrácia, amelyik a stratégiai ágazatokat hatalmas közszolgáltatóként működteti.
A gazdaság alszektorai pedig ennek keretrendszerében működhetnek piaci alapon.

Mr. Hyde 2020.12.18. 10:08:27

@midnight coder:

Pont erről van szó, hogy az virtuális kapitalista mátrixban nincsen "Fontos Ember", csak tehetetlen mechanizmusok.

A kiábrándító tény az, hogy bármilyen rendszer csak akkor lehet "ember arcú" ha ténylegesen is egy SZEMÉLY áll a tetején mint fő autoritás.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.12.18. 10:47:07

MAXVAL birсaman közíró: Én 16 éve csinálom, de a nyelvek gyakorlása miatt jó :) és a munkát a legritkább esetben kell hazavinni.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.12.18. 10:57:55

@MAXVAL birсaman közíró: de csak a munkaidő végéig :)
Amit egyébként én tapasztalok és nagyon veszélyesnek érzek minden szempontból: egyre több nyugat-európai proli jön ide, hiszen a nyugati prolifizetésből is azért annyija van, hogy itt él mint Marci Hevesen. Ezeknek a jórésze ilyen munkahelyeken csapódik le, csakhogy rendszerint az is kiderül, hogy alap a funkcionális analfabetizmus, soknál meg a teljes (mármint a saját anyanyelvén)

erol 2020.12.18. 11:03:10

i just called to say...
De jó, hogy semmi közöm ehhez a szarsághoz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.18. 11:09:15

@Deak Tamas:

Erre közvetlen rálátásom nem sok van. Itt a legtöbb nyugati nyelves kólcenteres helyi ember. Az angol nyelvű ügyfelek ugyanis igénytelenek, hozzá vannak szokva az idegen akcentushoz, így simán el tudjék látni a munkát helyiek.

Pl. amikor a Party Pokernél voltam, ott az angol csoportban 1 azaz egy darab anyanyelvi beszélő volt, egy nigériai csaj.

Ahol sok a külföldi, az a görög nyelv. Viszont nagyon heterogén a görög emberek csoportja. Van ott magát istennek képzelő proli is, meg értelmiségi is.

Hozzáteszem, mi se állunk jobban, úgy értem mi magyarok. Láttam már olyan magyart, aki azt hitte, ő valami magasabb faj, aki most majd betanítja a majmokat.

Persze a dolog erősen szubjaktív nyilván. Az ember nyilván azokkal haverkodik, akik valamilyen módon hasonlítanak hozzá. Szóval én is nyilván nem a bulizós, hetvenkedő, ősbuta lakokat ismerem igazán, hanem a megkereseredett bölcsész típust.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.18. 11:13:11

@erol:

Pedig vannak előnyei, én ezt csinálom 2007 óta:
- nagy cég, rendezett viszonyok,
- le se szarják mi a magánéleted,
- a majom is képes lenne betanulni, szóval nem megterhelő,
- folyamatos internet, így magáncélra is egész nap megvan munkaidőben,
- átlagnál magasabb fizetés.

erol 2020.12.18. 11:34:12

@MAXVAL birсaman közíró: Ez mind megvan nekem is, kivéve az átlag feletti fizetést, cserébe viszont olyan a munkám amit nagyon szeretek, olyan mint egy hobbi (kulturális területen dolgozom).

midnight coder 2020.12.18. 12:12:21

@Mr. Hyde: "A mindennapos korrupciót alapvetően a rendszerváltáskor/után kezdték tanulni az emberek,"

Egy fenét. A szocialista hiánygazdaságban gyakorlatilag mindent így lehetett megszerezni / elintézni. A szüleim Pl. a házukat úgy hozták össze a 60-as évek végén, hogy az építõanyag beszerzéséhez megkenték a helyi tüzépest (aki mellesleg még rokon is volt). De ment a kenõpénz és a kapcsolatok használata minden szinten. Ha volt pénzed és/vagy kapcsolatod, akkor bármit elérhettél/megszerezhettél. Ha nem, akkor szívtál. Pont mint ma, csak akkor egy sima vásárlásnál is kapcsolatok kellettek.

Mr. Hyde 2020.12.18. 13:12:22

@midnight coder:

:-D

Ez abban az esetben volt igaz, ha tényleg ügyeskedve nyerészkedni akartál, ha okosban akarták a rendszer eresztékeiben keményvonalasan kapitalistáskodni. Akkor bizony tiszta erőből kellett nyomnod a korrupciót, ez nem vitás.

De nyilván nem gondolod, hogy több százezer állami programban épülő összkomfortos lakótelepi lakás és "Kádár-kocka" felépülhetett volna történelmi időben relatíve gyorsan és a mostani ingatlanpiaci viszonyokhoz képest általános társadalmi sikerrel, ha az egész ágazat kisemberi mutyizáson alapszik. Ez sima ideológiai interpretáció, hogy "lám még a szocializmust is a fű alatti kapitalista viszonyok építették fel, ráadásul az ár ellen úszva"
Ne legyél már nevetséges.

Mondtam már, hogy engedd el ezeket a személyes anekdotákat, ha korszakokat akarsz vizsgálni. A békaperspektíva egy rendkívül demagóg és egysíkú nézőpont, ami minden korszakban bevethető, hogy profán hétköznapok vicces nyomorúságát rávetítsük a történelmi korszakokra.

chrisred 2020.12.18. 13:15:33

@midnight coder: Így van, az államszocializmus informális kapcsolati hálója szülte meg a sajátos kelet-európai kapitalizmust.

Gery87 2020.12.18. 14:12:41

"A következtetés: a központtalan, "piaci" bürokrácia abszurdabb, mint a totalitárius, ahol legalább van egy központi hatóság."

Amit lehet hogy látsz, tudsz, de úgysem tudod elítélne, felelősségre vonni....

"Tényleg az a következtetés, hogy a kommunizmusban ez jobban működött, ott legalább lehetett levelet írni Kádár elvtárs titkárságára."

Amit ugyanúgy nem Kádár elvtárs nem olvasott és ugyanúgy leszartak....:)

Gery87 2020.12.18. 14:20:52

@Mr. Hyde:

Jaj ugyanmár, nem csak "nyerészkedéshez" kellett a korrupció meg kapcsolatok hanem bármihez ami ma beszerezhető a Praktikerben vagy a Lidl-ben....
Pl kellett fuvar, gerenda, építettél vmit otthonra a gyárban "maradékból" (mert amúgy nem lehetett kapni!) és ki kellett vinni....

Az összes szoci nosztalgia sztori hegyek erről szólnak hogy "honvédség" meg hogy "ki mit hogyan oldott meg okosba"....:)

Ne magyarázd már meg akkor az ellenkezőjét.

Gery87 2020.12.18. 14:29:40

@Mr. Hyde:

"Ez sima ideológiai interpretáció, hogy "lám még a szocializmust is a fű alatti kapitalista viszonyok építették fel, ráadásul az ár ellen úszva"

Márpedig így volt. A cocecáré semmire nem ment volna nyugati tchnológiai transzfer nélkül....ők ott kitalálták mi meg leloptuk, lemásoltuk, megvettük....később, szarabbul, gagyibban de kiviteleztük..:)

A szovjet autóipar éke a Lada mire ment volna a kapitalista Togliatti projekt nélkül?
De az összes korábbi modell is mind nyugati másolat.....
Akkor a SZU volt világ Kínája....másoltak, loptak, vettek....hát olyan is lett.

A nagy iparosítás (20-as, 30-as évek) mind USA technológiai transzfer eredménye....amit ma istenítenek hogy "orosz vas" az főleg amcsi/nyugati eredetű......teherautó, motor, autó, gépek.....

Semmire nem mentek volna ha párhuzamosan nem létezik a kapitalista világ....amit le akartak dönteni:)

Amit a kurva kizsákmányoló tőkés burzsoá kitalált azt lelopták aztán bevitték a 2.számú Szarjuhov Tervező Irodába...legyártotta az Állami Gépgyártó Vállalat...úgy ahogy....és húú haladás, mekkorát építettük a Szocializmust!

Mr. Hyde 2020.12.18. 15:01:20

@Gery87:

Valójában csak bizonyos műszaki alapokat használtak, amin új fejlesztések indultak el.
A Lada csak formájában volt Fiat 124, a teljes hajtáslánc szovjet fejlesztés volt.

A new york-i metro síneit szovjet acélöntési szabadalommal készítették, a Lockheed sr-71-es szovjet szabadalmú titánötvözési eljárást használt, stb.

A kelet-európai szocializmus éppen azért maradt le a centrumkapitalizmustól az 1970-es évektől kezdve, mert folyamatosan piaci alapokra helyezte a tervgazdasági rendszerét ami dezintegrálta azegész mechanizmust és elindította a nagykorrupciót fönt, a kisügyeskedést lent.

Mr. Hyde 2020.12.18. 15:04:38

@Gery87:

Akárhogy is, a szocialista parancsgazdaság a világ két legelmaradottabb részét a saját bázisán kb 30 év alatt felfejlesztette olyan szintre, amihez a nyugati kapitalizmusnak legalább 150 évre és a teljes világ erőforrásinak kizsákmányolására volt szüksége.

Ennyi a lényeg.

Ez az irány a jó.

chrisred 2020.12.18. 15:58:52

@Mr. Hyde: Ha ez a két rész Óroszország és Kína, akkor az egyiknek szinte korlátlan nyersanyagforrás, a másiknál szinte korlátlan humán erőforrás állt rendelkezésre, aminek a gátlástalan kizsákmányolásával építették fel a gazdaságukat. Ami idővel teljesen versenyképtelennek bizonyult a nem parancsuralmi, hanem érdekegyeztetésre épülő társadalmi rendszerekkel szemben.

Gery87 2020.12.18. 16:15:35

@Mr. Hyde:

Lehet ellenpéldákat hozni, de ettől még onnan ide vándorolt a know-how java és nem fordítva....
"A kelet-európai szocializmus éppen azért maradt le a centrumkapitalizmustól az 1970-es évektől kezdve, "
Korábban is leragadt....piaci alapokon max azért kezdtek el gondolkodni mert látták hogy mennyire nem megy ez felülről tervezéssel....

Gery87 2020.12.18. 16:19:21

@Mr. Hyde:

Pl 1940-ben sem voltunk kőkori szinten....ha 45 után Marshall segélyt kapunk és nem KGST-t, akkor még többet ki lehetett volna hozni a helyzetből....nem tudom miről beszélsz.

Persze, erővel sok mindent meg lehet oldani, de ez csak az akarat részleges hatékonyságát bizonyítja nem magáét a tervgazdaságét!!! ha egy erős központi hatalom állt volna, hosszútávú célokkal, kapitalista alapokon akkor is ugyanígy értek volna el sikereket!
lásd nácik, fasiszták....NSZK...

midnight coder 2020.12.18. 16:49:42

@Mr. Hyde: "Ez abban az esetben volt igaz, ha tényleg ügyeskedve nyerészkedni akartál, ha okosban akarták a rendszer eresztékeiben keményvonalasan kapitalistáskodni."

Már ha nyerészkedésnek tartod egy kiló banán beszerzését, vagy Pl. egy telefon beköttetését.

"De nyilván nem gondolod, hogy több százezer állami programban épülő összkomfortos lakótelepi lakás és "Kádár-kocka" felépülhetett volna történelmi időben relatíve gyorsan és a mostani ingatlanpiaci viszonyokhoz képest általános társadalmi sikerrel, ha az egész ágazat kisemberi mutyizáson alapszik."

Az elsõ valóban nem, ott az elosztásnál játszhatott a korrupció. A második viszont de. Különösen a korai idõkben, amikor az építõanyag általában hiánycikk volt. A késöbbiekben már csak az olyan "luxuscikkek" mint a parketta, tapéta, stb.

És persze az összes ilyen ügyeskedésen alapult: az anyagok beszerzésétõl a szállításon át, a felépítésig: itt jelentek meg a maszek kõmûvesek, itt épült minden fusiban, kalákában, ekkor kezdõdött el az, hogy ha valamire menni akartál akkor azt a rendszer kicselezésével, és a napi 8 óra munka után extra melóval éred el. És innentõl kezdve lett a rendszer hõse az ügyes ember aki szél ellen is boldogul.

Gery87 2020.12.18. 17:14:53

@midnight coder:

"Már ha nyerészkedésnek tartod egy kiló banán beszerzését, vagy Pl. egy telefon beköttetését."

Vagy a szocialista oktatófilmek, korabeli mozifilmek, TV sorozatok...mind mind megmutatják hogy mutyi, ügyeskedés nélkül nem mentek alap dolgok, még akkor is ha ezt pl negatívan állítják is be...de mindenkinek vannak ugye családi történetei, házépítés stb.

Mr. Hyde 2020.12.18. 18:50:43

@Gery87:

A világ kifosztásából segélyezett országokat bezzegelsz, ingyenpénz után sóhajtova a saját bázison fejlődő lényegében önellátó népgazdaságokhoz képest. Hagyjuk már.

A tervgazdaság a bázistechnológiák területén világvezető hatalmakat csinált a pár évtizeddel korábban még a 17. század általános termelési színvonalán álló országokból.

Ha a piaci reformok bebikázták volna a gazdaságot, akkor felvirágzás következett volna. De nem az következett, hanem elsorvadás, korrupció és adósságszolgálat.

chrisred 2020.12.18. 19:00:54

@Mr. Hyde: A szocialista állam ezeket a fejlesztéseket a polgárai kirablásából, padlásai lesöpréséből finanszírozta, és abból, hogy éhbérérét dolgoztatta az embereket. Aztán az összeharácsolt erőforrások elfogytak, és beütött az, ami általában a rabszolgatartó gazdaságok rákfenéje szokott lenni. A tömegek csak mímelték a munkát, valójában nem állítottak elő értéket, mert nem voltak érdekeltek benne.

Mr. Hyde 2020.12.18. 19:36:40

@chrisred:

Éppen nem rég tettem itt közzé a tanulmányt, amely kimutatja, hogy Magyarország részaránya a globális termelésben az 1950-1985 időszakban növekedett csak.
Szóval amit egyik részről állítasz, az empirikusan nem igaz.

A padlássöprés részben igaz csak mert az a kulákokat érintette. Ők viszont megérdemelték, nincsen ezzel baj.

chrisred 2020.12.19. 06:31:50

@Mr. Hyde: Én is tudom, hogy milyen termelési láz volt akkoriban a kommunista blokkban, csak az nem derült ki az ilyen statisztikákból, hogy az eladhatatlan selejt volt. Illetve a szocialista blokkban úgy üzleteltek, hogy átvették egymástól a másik eladhatatlan selejtjét. Akkoriban az a vicc járta, hogy a KGST címere: zöld mezőben hét sovány tehén egymást feji.

Az állam csak azokat rabolta ki, akiktől volt mit elvenni, ez igaz. Amikor már senkitől sem volt mit elvenni, akkor becsődölt az egész patyomkin gazdaság.

Gery87 2020.12.19. 16:28:41

@Mr. Hyde:

"a saját bázison fejlődő lényegében önellátó népgazdaságokhoz képest. Hagyjuk már."

Sose voltak önállóak pont erről beszéltem és hoztam példát a nagytestvér esetében is!
A maradék szoci ország meg a korábbi tőke és vagyon kifosztásával, államosításával indult el....aztán persze felélte.
Majd jöttek a nyugati kölcsönök vagy életszínvonal esés, torpanás...

"A tervgazdaság a bázistechnológiák területén világvezető hatalmakat csinált a pár évtizeddel korábban még a 17. század általános termelési színvonalán álló országokból."

:D
ja persze...
A Monarchia "pár évtizeddel korábban" - benne magyarossággal - a 3-dik, 4-dik volt világszinten bizonyos gazdasági mutatókban.....majd erre jöttek Rákosiék....mert ugye tiszta 17.század volt itt:D

"Ha a piaci reformok bebikázták volna a gazdaságot, akkor felvirágzás következett volna. De nem az következett, hanem elsorvadás, korrupció és adósságszolgálat. "

Ezt Brezsnyevvel beszéld meg, miért állíttatta le....

Gery87 2020.12.19. 16:44:45

@Mr. Hyde:

"Magyarország részaránya a globális termelésben az 1950-1985 időszakban növekedett csak."

Trianon miatt nyilván előtte nem növekedhetett már csak egyharmadnyi akkora ország miatt sem....
De hogy korábban ne lett volna növekedés, nem hinném...

És megint csak nem bizonyítja hogy kaptializmussal, ugyanezen időben ne növekedett volna...akár jobban.

"A padlássöprés részben igaz csak mert az a kulákokat érintette. Ők viszont megérdemelték, nincsen ezzel baj. "

Az hogy ki a "Kulák" eléggé szabadosan fogalmazták meg az elvtársak...
Az meg hogy "megérdemelték".....hát menj a picsába.

Az egész életében tisztességesen gyarapodó gazda miét érdemelte volna meg hogy kisemmizzék?

littke 2020.12.19. 18:07:59

Nagyon érdekes téma. Sok nyelv kihalt már és még több fog. Eleve ha írás nem létezik, mint pl.sok amerikai iindián nyelvben, nagy a veszély. A nyelv mindig tükrözi a beszélők érdekeit. Állítólag az eszkimóknak nagyon sok szavuk van a hóra, attól függően, hogy annak milyen az állapota.

Ramson 2020.12.20. 08:12:42

Nyugat európai proli? Mondja ezt egy call centeres? Haha. Azért ez a pozíció masszívan a táplálék lánc alja.
Ez nekem bevallom sok világ megfejtést hiteltelenit a blogon.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.12.20. 10:21:16

@Ramson:

Így igaz, a kólcenteres ugyanaz a szellemi munkában, mint ami a fizikaiban az építőipari segéedmynkás - ő van legalul.

Gery87 2020.12.21. 16:15:16

@Ramson:

Mióta van szoros összefüggés a műveltség az iskolázottság és a végzett munka között?
mesélj...
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása