magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Puzsér Ukrajnáról

Puzsér Róbert szerint az ukrajnai háború fő oka a nyugati világrend megroppanása, aminek 4 oka van szerinte:

  • "a George W. Bush elnök és Dick Cheney alelnök hazug vádaskodásai alapján kirobbantott iraki rablóhadjárat volt, amely erkölcsileg megroppantotta az Amerika által vezetett nemzetközi rendet, és felszámolta a birodalom kormányzatának szavahihetőségét, demokráciaexportra való álságos hivatkozásának komolyanvehetőségét",
  • "a Wall Street által diktált neoliberalizmus és az amerikai kaszinókapitalizmus szellemét érvényesítő globalizáció világméretű rendszere, mely birodalmakká hizlalta a nyugati államok ellenségeit",
  • "a nyugati – s főleg az amerikai – közélet identitáspolitikai áttematizálódása, a cinikus trollkurzus és a túlérzékeny mártírkurzus egyre öldöklőbb kultúrharca, melynek keretében az Egyesült Államok mára szabályos szellemi-érzelmi polgárháborúba süllyedt",
  • "Donald Trump elnök globális katonai kivonulása, Amerika fegyveres világuralmának önkéntes feladása".

Az a baj ezekkel, hogy mindegyikben van valami igazság, de így ez mégis féligazság.

Persze eleve más a kiinduló álláspontunk: Puzsér szerint tragédia a nyugati világrend megroppanása, míg szerintem örvendetes hír.

De vegyük sorra a 4 okot!

Nagy divat George Busht kikiáltani valamiféle főgonosznak, mintha előtte minden rendben lett volna, majd jött ő, s elrontotta a jót. Bushból lassan sikerült egyfajta Sztálint csinálni ahogy ő a posztsztálini főáramú kommunista narratívában szerepelt, lásd a jó Lenin nagyszerű munkáját elrontotta a csúnya Sztálin. Volt is erről egy 60-as évekbeli orosz vicc:

A kisdiák kérdezgeti a nagyapját:

- Nagyapa, milyen ember volt Lenin?

- Jó ember volt.

- Na és Sztálin?

- Ő rossz volt.

- S most Hruscsov elvtárs milyen ember?

- Még nem tudni ezt. Amikor meghal, megtudjuk.

Szóval tessék csak végig venni az USA agresszióit Bush előtt, s könnyen belátható: Bush semmi újat nem tett. Egyszerűen folytatta azt, ami az USA normál külpolitikája. Nyilván mozgástere nagyobb volt, mint elődeinek, hiszen elnöksége alatt még se Kína, se Oroszország nem volt nagyhatalom, az USA egyeduralma volt ez az évtized, a 90-es évek.

Neoliberalizmus - nos, ilyen eleve nem létezik. A neoliberalizmus valójában azonos a klasszikus liberalizmussal, miért lenne hát "neo"? Inkább arról van itt szó, hogy a gazdag magállamok egy része a XX. sz. során letért a klasszikus liberalizmus útjáról, s egyre több antiliberális, szocialista elemet vezetett be a rendszerbe, persze csak saját használatra, mert közben mindenhol máshol "neoliberalizmus" dúlt.

Majd mivel ezek miatt a rendszer kezdte elveszteni hatékonyságát, a nagy trió - Pinochet, Reagan, Thatcher - kezdte kidobni a szocialista ballasztot, visszatérve a klasszikus liberális elvekhez.

Én nem vagyok liberális, így természetesen nem támogatom ezt a fordulatot, de mi a baja ezzel a magát liberálisnak valló Puzsérnek? Nem értem.

Puzsér is szükségesnek tartja itt a további magyarázatot. Azt írja "A Wall Street azzal nyugtatta magát és a Nyugat gazdasági státuszáért aggódókat, hogy Kína minél gyorsabban gazdagszik, és kapcsolódik be a globális kereskedelembe, annál gyorsabban indulnak meg benne a demokratikus változások. Nos, nem így történt: az olcsó kínai munkaerő globális gazdaságba illesztésének eredménye nem Kína jogállammá válása, hanem a Nyugat gazdasági dominanciájának megroppanása lett. Így jár az a birodalom, aminek nincsenek elvei, csak pillanatnyi profitérdekei, s melynek nemzetgazdasága így az ideológiai és világuralmi ellenségeit gazdagítja.". Na most, a liberalizmusnak természetesen vannak elvei, s ez éppen a "pillanatnyi profitérdek", nem látok ellentétet az eszme és annak érdekei között. S valóban, a nyugati álom az volt, hogy egy gazdagodó Kína középosztálya majd lassan felbomlasztja a rendet, így Kína beépül mint a nyugati rend új szolgaállama.

Csakhát Kína filozófiája nem a liberalizmus, s ezért nem a pillanatnyi profitérdek. Lássuk ezt részletesebben is!

A liberális mesterv az volt a 90-es években, hogy Oroszország sikeres szétzúzása után a másik ellenséget, Kínát is ki lehet kapcsolni a játékból. Kínát a 70-es években teljes erővel támogatta a nyugat, ellensúlyként a Szovjetunió ellenében. A Szovjetunió megszűnése után ez okafogyott lett, de Kína már túl erős lett akkorra, nem lehetett közvetlenül megtámadni és demokratikusan lebombázni, ahogy ezt a liberális imperializmus szereti csinálni.

Kapóra jött Hongkong, a brit gyarmat. A britek által a XIX. században ellopott terület vissza lett adva melldöngetve Kínának 1997-ben. A terv az volt, Hongkong rákos sejtként az egész Kínát megfertőzi, az országból lassan szófogadó liberális csatlósállamot, romlott polgári demokráciát csinálva.

Csakhát a kínai vezetés – éppen a negatív orosz példából tanulva – ravaszabbnak bizonyult. A nyugati rendből csak annyit engedtek be, amennyi érdekében állt a kínai népnek, semmivel se többet. Így nem Hongkong fertőzte meg Kína többi részét, hanem Kína integrálta sikeresen visszaszerzett városát.

Ez bizony kiverte a biztosítékot a liberális elitben. Amióta tudatosult a kudarc, a cél Hongkong felrobbantása. Persze a helyi lakosság 99 %-a nem támogatja ezt soha, így minden próbálkozás kudarcba fullad. Marad hát a dühödt kínaiellenes hecckampány a liberális médiákban.

Szóval Kína egyszerűen megvédte magát saját eszméi alapján. S a liberális eszme meg csúfos vereséget szenvedett. Eszmék harca.

A következő megjelölt ok a modern liberális identitáspolitika. Kétségtelenül igaza van Puzsérnek, hogy a modern liberális identitáspolitika gusztustalan és nevetséges. De szerepét erősen eltúlozza. Valójában éppen azt látjuk, ez az identitáspolitika nem rendszeridegen elem nyugaton, hanem éppen ellenkezőleg: képes tökéletesen besimulni a rendszerbe. Lásd, ma az egész amerikai nagytőke identitáspolitika-pozitív, s ez cseppet sem csökkenti az óriáscégek pénzügyi sikerét. Azaz nemigen mondható el, hogy ez gyengítette volna a rendszert.

A negyedik ok Trump kivonulása. Itt hatalmas inkoherenciát érzek: az előbb még azt mondta Puzsér, hogy rossz ember volt Bush, mert mindenhová bevonult. Nem következik ebből az ellentétje, azaz hogy jó dolog a kivonulás?

Természetesen az alapeszme a fő gond itt. Miért lenne baj eleve a nyugat megroppanása?

Valójában szerencsénk, hogy a nyugat vezérlőszerepének lassan vége, lassan kezd véget érni az 500-éves rémálom, mely a kapzsiságon és elnyomáson alapuló liberalizmussal felfegyverkezve majdnem sikeresen tönkretette a világot, félmilliárd emberi áldozatot követelve.

Keletről fúj a friss szél, s lassan elfújja a szivárványos-materialista nyugatot megérdemelt helyére: a történelem szemétdombjára.

Címkék: közélet
137 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr617767274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GyMasa 2022.03.02. 16:13:56

@Tapi2021:
Sleepy Joe, aki tegnap "le Irániazta" az ukránokat?
Szerintem neki most igazán kussolnia kellene, ugyanis föleg a CIA kavarásának a következménye az egész cirkusz...

vasútihíd 2022.03.02. 16:28:59

@Tapi2021: A probléma ezzel az, hogy azért mert megigéri a NATO vagy az amerikaiak hogy nem lesz ez vagy az azt nem fogják az oroszok elhinni hiszen a nemzetközi helyzetre való hivatkozással meg az erőviszonyok függvényében felülírhatnak mindent. Pont ezt kifogásolta Putyin már korábbi beszédeiben is 2007 óta.

Kiss A 2022.03.02. 17:30:44

@Gery87: mert ő egy putyinfasszopó bolgár buzi? Igen. Innen üzenem az összes putyinfasszopó mocskos gecinek, hogy a törpe tökönrúgta magát. Oroszország letérdel, az EU végre összezárt. Mi tovább bírjuk az orosz gáz nélkül, mint ők dodó nélkül:)

Kiss A 2022.03.02. 17:35:16

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: remélem szorgalmasan imádkozol az orosz katonák és családjuk haláláért, mint tetted a délszláv háborúban a gaz amcsik ellen. Faszkalap!

GyMasa 2022.03.02. 17:47:14

@Kiss A:
"Mi tovább bírjuk az orosz gáz nélkül, mint ők dodó nélkül:)"
Hogyne!
Itt, a NEM rezsicsökkentett Németországban a következö módon "Bírjuk tovább orosz gáz
nélkül"
Benzin: kb 30 centet drágult az elmúlt fél évben (1.53 EUR-->1.83EUR) És, itt most nem a 2020-as, kb 1.20EUR-os értéket vettem alapnak
Gáz: 2020-ban 148 EUR havonta, ha ma akarnék szerödést kötni, a 12 hónapra fixált ár (Amivel jó eséllyel azonnal realizálnám a veszteséget) az 474EUR lenne HAVONTA!
Villany: eddig 158 EUR volt, ma 230 EUR
Mindezek tök ugyanakkora fogyasztásra vonatkoztatva...
Szóval, jah könnyü okosnak lenned a lefixált energia és benzinárak biztonságából...

GyMasa 2022.03.02. 17:57:09

@GyMasa:
Tehát, összesen tavalyhoz képest a benzinen veszítek kb 20 EUR-t, a gázon is 20-at (mert ugye itt is vannak az egyetemes szolgáltatók, és náluk MOST ÉPPEN viszonylag olcsó a gáz, de arra csak 30 napos árgarancia van) a villanyon pedig 70-et.
Ez összesen 110 EUR HAVONTA.
Ennyibe kerül NEKEM, hogy az ország vezetöinek elvei vannak.

midnight coder 2022.03.02. 18:19:06

@Kiss A: Az oroszok ezen túl Kínának adják majd el az olajat, gázt. Na ja, az EU sokáig kibírja gáz nélkül. Úgy 4-5 hónapig. Aztán vesznek máshonnan - persze ha lesz a piacon. És persze az is kérdés, hogy mennyiért. És persze a nafta ára beleépül mindenbe - lesz ott az EU-ban is szépen infláció.

Persze csak akkor, ha nem egyeznek meg Putyinékkal valahogy. Amit szerintem nagyon gyorsan meg fognak, mert hát fontosak az ukránok, de a német GDP azért mégiscsak fontosabb. Pláne hosszabb távon. A szívás az lesz, ha Putyin végleg a kínaiak felé fordul, és aranyért sem ad utána naftát az EU-nak. Akkor lesz vége a mai nagy jólétnek az EU nyugati felén. Ami amúgy szerintem ma is leginkább lufi, és csak egy tûre vár. És jó eséllyel ez a tû most ott matat a lufi körül.

midnight coder 2022.03.02. 18:33:47

Amúgy a posthoz:
1. Ezt azért kb. elég korrektül írta le Puzsér. Igen, korábban sem volt az USA épp a kis angyalkák gyülekezete, de a 90-es években a ruszkik úgy bíztak még az amcsikban mint a csecsemõ a cumiban. Aztán amikor az amcsik ugyanúgy legyakták Szaddámot mint ahogy most a ruszkik az ukránokat, plusz egyéb csintalanságok, szép lassan aláásták ezt a bizalmat.

2. Na ja. Ez amúgy tényleg faszság volt, ami a legjobb esetben is hazavágta volna az EU és az USA gazdaságát. Mert ez esetben is kb. egy második Japán lett volna a dologból, csak "picit" többen vannak mint a japók. És azért ez utóbbiak is eléggé lenyomták az amcsi gazdaságot jó pár területen. Csak õk ott szúrták el, hogy a kultúrát is átvették, a kettõ ötvözetébõl meg egy elég életképtelen öszvér született. Ezzel együtt persze azért a kicsi kínaiak a komcsik nélkül is jól jöttek volna ki a dologból, max. nem ennyire jól. Vagy de, elvégre Pl. Dél-Korea sem rossz hely. Szemben az északi oldallal...

3. A BLM és társai nem csak hogy nagyon sokat ártanak, de egyenesen toxikusak, és ha még most nem is látszik, de hosszú távon ez a gazdaságot is hazavágja majd. Ez legalább olyan hatással lesz hosszú távon mint a nácizmus vagy a kommunizmus volt.

4. Ez viszont nettó baromság. Nem a kivonulás volt ott a baj, hanem a levezénylése. Az viszont már Bidé bácsi sara.

Serény Vélemény 2022.03.02. 18:39:26

@Kiss A: "Mi tovább bírjuk az orosz gáz nélkül"

Erre nem vennék mérget...

Talán ha mindig fúj a szél, és sose borul be az ég, akkor talán.
De ha esetleg hideg is van, meg a szél se fúj, és még borús is az idő, akkor a németek is térdelhetnek egy jót a gyertyával melegített virágcserép előtt...

GyMasa 2022.03.02. 18:42:54

@midnight coder:
"...lesz ott az EU-ban is szépen infláció."
Már van... Lásd fentebb.
Minden szemmel láthatóan drágul itt.

Serény Vélemény 2022.03.02. 18:43:19

@midnight coder: "Amit szerintem nagyon gyorsan meg fognak, mert hát fontosak az ukránok, de a német GDP azért mégiscsak fontosabb."

Naja. Az egy dolog, hogy a lakosság szív, de mit csinál az ipar gáz nélkül, és emiatt mondjuk áram nélkül?

fotelzsukov 2022.03.02. 19:07:23

@midnight coder:
" de a német GDP azért mégiscsak fontosabb."
Nem egy elemzesben olvastam az utobbi napokban, hogy nem e ez az egyik celja az USA-nak; Nemetorszag es vele Europa gazdasagi gyengitese. Ebbe kitunoen illeszkedik Europa gazellatasanak nehezitese, az Eszaki Aramlat-2 kiiktatasa, az ukran-orosz haboru kovetkezmenyei. Igy mar erthetobb a Brexit is. Meg Nemetorszag "higitasa" migrancsokkal. Emlekszem, a '80-as evekben az USA ujsagjai tele voltak a leendo Europai Unio-tol valo rettegessel. A mostani ukran menekultaradatot lefölözik az angolszasz orszagok. Csak Anglia 1 millio ukran menekultnek ajanlott fel allando letelepedesi engedelyt. Usakiarol, Kanadarol, Ausztraliarol ne is beszeljunk.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.02. 19:13:03

@Kiss A:

A mai Amerika nagy példaképei. Napoleon bácsi és Hitler kancellár is ezt hitték...

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2022.03.02. 19:17:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "A liberalizmus mindih azzal rombolt, amivel a leghatékon yabb tudott rombolni. Ez a XIX. végéigg a nacionalizmus volt, most meg a szexuális kisebbségek ügye."

A nacionalizmus a liberalizmus ellentéte, ami a közösségi érdeket helyezi az egyéni felé, az összetartozás építését a profitérdekek fölé. Magyarországnak pl. nem érdeke gazdaságilag visszavenni Kárpátalját, nacionalista célként viszont teljesen helyénvaló az összey magyarlakta terület egyesítése még akkor is ha az anyagilag nem kifizetődő.

vasútihíd 2022.03.02. 19:41:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Szerinted szükséges lesz a jó ügyért küzdés sikerének érdekében a nyugati fegyverszállító és az ukrán ellenállást segítő liberális hatalmak ellen is valamilyen katonai akciót indítani?

vasútihíd 2022.03.02. 20:16:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Az Ukrajna elleni bevonulásra is azt mondtad, hogy nem fog megtörténni ami számomra azt sugallja, hogy olyan erők dolgoznak a háttérben amit nem ismerünk is ami ellen lehet kénytelenek lesznek az oroszok további katonai akcióra Ukrajnán kívül is.

Boldeone2 2022.03.02. 20:24:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Így van . A romantikus nacionalizmus ès klasszikus liberalimus kèz a kèzben járnak
Egyelőre jobbat mint a nyugati világrend nem látok , a kapitalizmus ès felvilágosodás gyökerei is onnan erednek , ès ma is a nyugati lètforma a zsinórmèrtèk a világnak , amely elkerülhetetlenül globalizálódik a nyugati èrtèktend alapján
Persze , van egyfajta "globális irigysèg " a vezető nyugati országok lakosságával szemben , akár Afrikában , akár Eurázsiaban de Latin -Amerikaban is
Próbálkoznak a liberális világrend ellen a különböző nemzeti populista szèlsőjobboldali rezsimek , vagy a szèlsőbal szociálpopulisták , de a kapitalizmus rideg törvènyeit senkinek nem sikerül legyőzni hosszú távon
A globalizáció a maga termèsztetes módján megállíthatatlanul megy előre

midnight coder 2022.03.02. 20:47:04

@Boldeone2: Liberális világrend max. az USA-ban volt, úgy a 80-as évekig. Európában talán az 1800-as évek közepén pár helyen valamennyire, persze csak egy rövid ideig. Az európai mindig alattvaló volt, hol az aktuális uralkodóé, hol a "demokratikus" állam poltikusaié és bürokratáié. Mára már a liberalizmus mindenhol a múlté. Balliberalizmus van, aminek csak a neve hasonlít.

midnight coder 2022.03.02. 20:48:57

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "A nacionalizmust a liberalizmus találta ki. "
Mondjuk inkább azt, hogy kb. egyidõsek.

midnight coder 2022.03.02. 20:57:13

@fotelzsukov: Na igen, az amcsiknak nagyon nincs sok esze, ezt már Iraknál is láthattuk. Megdöntötték Szaddámot és létrehozták az IS-t. Az EU pedig ruszkikkal vagy ruszkik nélkül, de fogatlan oroszlán. Ráadásul a poltikusai úgy ugtálnak, ahogy õk fütyülnek.

Másrészt, ha tényleg az a bajuk, hogy félnek a világuralom elvesztésétõl, akkor rossz irányba csapkodnak. Egyrészt azt a kínaiak elõbb viszik el, másrészt az igazi baj nem az oroszokkal van, meg nem is a kínaiakkal, hanem velük. BLM, CRT, a csapból is az agresszívek folynak. Közben fogynak õk is rendesen, a létszámot csak a beáramló spanyolajkúak pótolják. Tényleg ezekkel akarnak õk világuralmat? Mennyire fog mûködni egy olyan cég, ahol valakit nem azért vesznek fel egy mérnöki pozícióba mert jó mérnök, hanem mert néger, nõ vagy homokos? Örüljenek ha pár évtizeden belül saját magától szét nem esik az egész, nem kell ehhez Kína vagy Európa, vagy az oroszok.

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2022.03.02. 21:27:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A liberalizmus a nacionalizmustól retteg a legjobban. Olyannyira hogy a marxistákkal hamarabb összeborulnak bárhol, mint a nacionalistákkal.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.02. 21:30:28

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!:

Most igen, de eredetileg nem. A liberalizmus és a nacionalizmus csak a XIX. végén váltak el egymástól.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.02. 21:31:13

@midnight coder:

Nem. A nacionalizmus liberális találmány a XVIII. sz. végéről.

fotelzsukov 2022.03.02. 21:40:40

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!:
"Olyannyira hogy a marxistákkal hamarabb összeborulnak bárhol, mint a nacionalistákkal."
Osszebujnak azok mindenkivel, mint a rossz kurvak. Lasd Magyarorszag, Jobbik.
Vagy Ukrajna, igazi szelsojobb nacionalista, neonaci partoknak is lefekudtek: banderistak, szlobodistak, Azovi Ezred es meg sorolhatnam
---
God Bless Russia! God Bless Putin! :)

Boldeone2 2022.03.02. 21:54:16

@midnight coder: Örüljenek ha pár évtizeden belül saját magától szét nem esik az egész, nem kell ehhez Kína vagy Európa, vagy az oroszok."

- Szerintem ez tèvedès! Az orosz fiatalok ès kínaiak is majdnem ugyanazt gondolják a világról mint a nyugatiak . A szociális mèdia formálja őket a globális trendek
Az öregekben van csak különbsèg . A 72 èves nèmet már diáklázadozott 68- ban , vagy amerikai már ott volt woodstockban 53 ève vagyis alapból " liberális "
A 72 èves orosz , kínai mèg az elnyomó kommunista rendszerben nőtt fel , brutális szegènysègben, azèrt illiberális
A fiatalok viszont már mindenhol liberálisak , az ő gyerekeik is azok lesznek nagy valószínűsèggel már

Ha elmèsz Afrikába, megnèzed a fiatalokat , szinte mind a nyugati szokásokat fogják követni meg, a nyugatot fogják majmolni
Le sem tojják hogy mi megy Kínában vagy Oroszországban mert a nyugat a menő... Sem az orosz , sem Kína nem tud világtrendeket teremteni!
Annyi, hogy a kínai eleve egy zárt kultúra , annak születni kell, ilyen az orosz is rèszben
A muzulmán kultúrákban pedig az igazán gazdag emberek, az elit, szinte mind nyugati èletet èlnek , csak a nèpnek kötelező a vallási szigor . Ők Európába jönnek ès drogtól az eszkortokig mindent kipróbálnak

Nèmet vagy amerikai , nyílt ès befogadó nyugati kultúra miatt, - kis túlzással - de bárki lehet
Ezért erős a liberalizmus , mert bármit szabad szinte , nyílt a társadalom ( vagy sokkal nyíltabb mint a többi ..)
Valójában, szinte minden ember a Földön úgy szeretne èlni , ahogy fejlett nyugati államokban , mert a jómód ès szabadság ( egyesek szerint szabadosság ) ott èrhető el a legjobban.

Gery87 2022.03.02. 21:58:24

@Tapi2021:

Ha nem megy "szépen" akkor megy erővel és véresebben, kész. Most már nincs visszaút, Putyin bedarálja Ukrajnát, tetszik nem tetszik.......napok teltek el de annyira türelmetlen instaceleb fogyaték már az egész világ hogy ennyi idő alatt is "vereségről" meg "győzelemről" beszélnek....
Irak sem 3 nap volt!

Boldeone2 2022.03.02. 21:59:43

@fotelzsukov: God Bless Russia! God Bless Putin"

- Inkább az ördög vigye el ! Hátha akkor nem öl meg további ártatlan ezreket, nem menekülnek további százezrek , nem lesz radioktív katasztrófa , nem rombolnak le egy szomszèdos országot amely sorsa a mi sorsunkra is erős kihatással van
Szinte az egèsz világ elítèli már Putyint, aljas gaztettei miatt

Gery87 2022.03.02. 22:03:09

@Kiss A:

Sajnos nem így lesz. Európa egy gittegylet épp most hullik az USA ölébe, akinek nagyon is jó ez a cirkusz most....aki nyerni fog ezen az Amerika, a ruszkik és Kína....mi meg szopunk. Mert retardált vezetőink vannak.
Már az érvek is elfogytak és egyszerűen őrültnek titulálják Putyin, de többen elmondták már hogy ő a történelemnek dolgozik. És mindegy hogy egyetért e vle az ember vagy utálja, a z kétségtelen hogy korunk nagy államférfija, a többi "csak még 4 évet" bohóc meg tőkés ballib báb és zsebdiktátor között.

Gery87 2022.03.02. 22:04:13

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!:

Kéz a kézben jártak, ez a két eszme, idővel lett csak ellenfél a két nézet.

fotelzsukov 2022.03.02. 22:10:25

@vergyula:
EZZEL A RECEPTTEL TE LESZEL A HÉTVÉGE SZTÁRJA: PIHE-PUHA FAHÉJAS FONAT
kiskegyed.blikk.hu/kiskegyed-konyhaja/kelt-teszta-recept-sutemeny-fahejas-fonat/y8ycjmz
---
God Bless Russia! God Bless Putin!

Boldeone2 2022.03.02. 22:10:57

@Gery87: Ez nem két nèzet . A 19. századi liberalimus ès a romantikus nacionalizmus jó társak voltak, az utóbbi az előző rèsze volt
Kèsőbb a nacionalizmus átment kirekesztő , faji alapú pusztító nacionalizmusba
Ebből következett a fasizmus , amely egyik lènyeges eleme a faji kèrdès

Gery87 2022.03.02. 22:11:04

@midnight coder:

Amerika azért alkalmatlan a világ vezető szerepére mert túl messze van mindenkitől és a közelében nincs méltó konkurencia, fenyegetés.
Így azt hiszi bármit bárhol megtehet következmények nélkül, úgy is messze van a válsággócoktól és konfliktusoktól....."ha nem jön össze, max otthagyjuk őket a picsbe".
Ez a hidegháború alatt volt némileg kontrollálva mert az atom elér bárhova...
De az utóbbi 30 évben nagyon elkanászodtak, most ennek vége lesz.
Még kell pár év mire felfogják de akkor is.

Az USA egy bigott agrár-kalmár nemzet a világ túl felén eredetileg, nem szabadott volna belőle világcsendőrré, szuperhatalommá válni.

Gery87 2022.03.02. 22:14:51

@Boldeone2:

Jó majd meglátjuk:)
Mennyire látták előre a támadást is nem:) A sok fotelszakértő....
Most mindenki hazudik és propagál és dezinformál.....nem kell bedőlni senkinek!

A magyar média és az ellenzék is leszerepelt....objektivitásnak csak nyomai vannak, néhány kivétel van csak.
Az újságíró szakma halott, propagandista csicskák vannak, akik felmondják a kötelező és ennyi.....tiszta szégyen ez az egész..

Boldeone2 2022.03.02. 22:16:56

@Gery87: z kétségtelen hogy korunk nagy államférfija"

Szeretne felzárkózni embertelen pszichopata elődeihez: így mindent betiltat , mindenkit börtönbe zárat aki veszèlyes vagy mást gondol , akár meg is öleti, ha kell..
Miben nagy? Az embertelensègben a jogtiprásban?

Boldeone2 2022.03.02. 22:18:05

@Gery87: sok fotelszakértő....

Ha nem tudod ki az a Tálas Pèter , akkor nèzz utána !

Boldeone2 2022.03.02. 22:18:55

@Gery87: propagandista csicskák vannak, akik felmondják a kötelező és ennyi.....tiszta szégyen ez az egész."

- Mire gondolsz?

fotelzsukov 2022.03.02. 22:19:05

@Boldeone2:
" Hátha akkor nem öl meg további ártatlan ezreket, nem menekülnek további százezrek , nem lesz radioktív katasztrófa , nem rombolnak le egy szomszèdos országot amely sorsa a mi sorsunkra is erős kihatással van."
Ki nem xarja le! :)
"Szinte az egèsz világ elítèli már Putyint, aljas gaztettei miatt"
Most ezert en is iteljem el mert a vilag eliteli? Tetszik tudni, izlesek es pofonok kulonboznek..
Ja, es ha en elitelem, akkor a menyorszagba kerulok? Vagy veget vetnek a haborunak? :) Esetleg ha Soros pajtas fizet 2-3 ezer dollart, akkor szivesen elitelem. :)
---
God Bless Russia! God Bless Putin! :)

Gery87 2022.03.02. 22:19:39

"Az orosz elnök eredetileg villámháborúra készült, ám az már látszik, hogy ezek a tervek kudarcot vallottak.Az orosz elnök eredetileg villámháborúra készült, ám az már látszik, hogy ezek a tervek kudarcot vallottak."

Biztos marhára tudja hogy egy több mint fél millió Km2 országot 43 millió lakossal mennyi idő alatt kell elfoglalni, nyilván "3 nap 2 éjszaka" (mint egy hétvégi wellness nem?)....ha több akkor "kudarc"....hülye.
Franciaország 6 hét volt....csak mondom.

Gery87 2022.03.02. 22:22:57

@Boldeone2:

Orosz szempontból nem vizsgálják a dolgot, az okok senkit nem érdekelnek, pláne hogy jogos volt e stb ha valamiben igen, már megvan a válasz hogy "az rossz és érvénytelen" a nyugat az szent és persze Ukrajna...és őrült és kész.
Amit az ukrán mond az úgy van amit a ruszki az csak propaganda.
eddig is mélyen benne voltak a seggekben de most meg is forgatják....

Boldeone2 2022.03.02. 22:26:53

@fotelzsukov: Hátha akkor nem öl meg további ártatlan ezreket, nem menekülnek további százezrek , nem lesz radioktív katasztrófa , nem rombolnak le egy szomszèdos országot amely sorsa a mi sorsunkra is erős kihatással van."

Ki nem xarja le! :) ---- Vagyis , embertelen pszichopata vagy , mert emberek halálán örömködsz! Megvetlek!
Azt tudod , hogy ezzel csak ártani tudsz azoknak akiket kèpviselsz!

Most ezert en is iteljem el mert a vilag eliteli? Tetszik tudni, izlesek es pofonok kulonboznek.."

- Azért , mert megtámadott egy szuverèn országot , emberek ezrei halnak miatta. Akibe szorult egy csöpp erkölcsi erzèk - de te troll vagy - az elítèli !

Esetleg ha Soros pajtas fizet 2-3 ezer dollart, akkor szivesen elitelem. :)"- vagyis troll vagy ! Esetleg alapból romhülye

Gery87 2022.03.02. 22:27:55

@Boldeone2:

Az államférfi nem azt jelenti amit te ezek szerint gondolni vélsz!
Churchill is "pszichopata" volt sokak szerint és hát lebombázták Drezdád....mást ezrét akkor népirtással vádoltak...csak mondom.
Megnyerte a háborút? Meg.
Putyin naggyá tette orosz hont újra, feltette a térképre?
érvényesíti az érdekeit? Megtesz mindent azért hogy a NATO brigád ne a küszöbén baszakodjon? Meg...
Az hogy közben eltesz láb alól pár ügynököt, meg nyilván útját állja az atlantista szimpatizánsoknak hát tegye..
Én nem azt mondom hogy ez jó, csakhogy érthető!

fotelzsukov 2022.03.02. 22:31:32

@Boldeone2:
"Szeretne felzárkózni embertelen pszichopata elődeihez: így mindent betiltat , mindenkit börtönbe zárat aki veszèlyes vagy mást gondol , akár meg is öleti, ha kell.."
Az en kedves miniszterelnokomrol tetszik beszelni, Justin Trudeau-rol? Lasd "Freedom Convoy 2022".
---
God Bless Russia! God Bless Putin! :)

Boldeone2 2022.03.02. 22:31:49

@Gery87: Most arról van szó , hogy adott egy egyèrtelmű nemzetközi jogi helyzet :
Megtámadták egy szuverèn országot , hadüzenet nèlkül lerohanták
Nem csak a Donbass règiót akarják , hanem nyílt háború folyik egy nemzet ellen: el akarnak foglalni ès megtörni egy függet!én országot
A fővárost ostromolják ahol felmèrhetetlen áldozatok lesznek

fotelzsukov 2022.03.02. 22:37:11

@Boldeone2:
" Azért , mert megtámadott egy szuverèn országot , emberek ezrei halnak miatta. "
"Madeleine Albright The deaths of 500,000 Iraqi children was worth it for Iraq's non existent WMD's
https://www.youtube.com/watch?v=K8YQ8gKIV8U"
---
God Bless Russia! God Bless Putin! :)

Boldeone2 2022.03.02. 22:37:21

@fotelzsukov: Az en kedves miniszterelnokomrol tetszik beszelni, Justin Trudeau-rol? Lasd "Freedom Convoy 2022".

Trudeau kit öletett meg? Senkit ! Hány országot rohant le ? Egyet sem ! Hány ember van bebörtönözve Kanadában politikai nèzetei miatt?
Egy sem !
Ha nem tetszik miért nem mész el Oroszországba és dolgozz havi 400-500 dollár nettóert !
Idolod , covid- rettegő ,kezét sem fog senkivel .. pont jó lesz új hazának Russia!

Gery87 2022.03.02. 22:41:11

@Boldeone2:

"Megtámadták egy szuverèn országot , hadüzenet nèlkül lerohanták "

Irak, Afganiszán, Vietnam, Szíria, Szerbia (meg az egész exjugo balhé), Kolumbia (Panama ki lett kiálttva az USA álltal, a többi Latin-Amerikai USA beavatkozás, Palesztina....stb.

Az hogy "tetszik" meg egyetértünk e vele miben teszi ezt legitimebbé?

"Nem csak a Donbass règiót akarják , hanem nyílt háború folyik egy nemzet ellen: el akarnak foglalni ès megtörni egy függet!én országot "

Ami a mögötte álló ellenséges hatalommal veszélyeztet egy másikat!
Hogy Jelcin féle félhulla katasztrófává tegyék azt.

"A fővárost ostromolják ahol felmèrhetetlen áldozatok lesznek "

Hány muszlim és vietnámi halt meg eddig?

Gery87 2022.03.02. 22:43:10

@Boldeone2:

Sajnos ez a dolgok menete, ilyen szar a világ, ez van, nem fog soha megváltozni a végső érdekérvényesítés mindig a háború lesz....a történelem az ilyen. Kár ezen érzelegni.

Boldeone2 2022.03.02. 22:43:44

@fotelzsukov: Kamu videókat nem nèzek, de
1. Irak megtámadta a szomszèdos országokat
2. Irak diktatúra volt , gázzal mentek a kudoknak
3. Irak ellen egy 40 országból álló koalíció ment

Ukrajna viszont egy bèkès európai ország , senkit sem fenyeget a saját határain belül maradt mindig
Demokratikus választások vannak , egy outsider színèsz is győzhetett

Egyèbkènt ,semmilyen háború nem igazolja a másikat erkölcsileg !!!
Ha X ország megöl 10 000 embert , akkor Oroszországnak joga van 10 000 embert megölni??
Ekkora agyhalott marhaságot !

Gery87 2022.03.02. 22:49:17

@Boldeone2:

A Kárpátaljaiaknak mond hogy nem fenyegetett a sovén ukrán állam senkit!
Meg az orosz kisebbségnek.
A szuverén állam a NATO tagsággal fenyegette a szomszédját, most atomfegyvereket akar....

"Demokratikus választások vannak , egy outsider színèsz is győzhetett "

:D

"Egyèbkènt ,semmilyen háború nem igazolja a másikat erkölcsileg !!!"

Nem is kell! A háború érdek nem illlemtan és erkölcscsőszködés....

"Ha X ország megöl 10 000 embert , akkor Oroszországnak joga van 10 000 embert megölni??
Ekkora agyhalott marhaságot ! "

Üdv a valóságban.

Boldeone2 2022.03.02. 22:51:53

@Gery87: Irak, Afganiszán, Vietnam, Szíria, Szerbia (meg az egész exjugo balhé), Kolumbia (Panama ki lett kiálttva az USA álltal, a többi Latin-Amerikai USA beavatkozás, Palesztina....stb.

Az hogy "tetszik" meg egyetértünk e vele miben teszi ezt legitimebbé?"

Nem érted! Itt nem legitimátasról beszèlünk , hanem arról hogy SEMMILYEN háború nem indokolható egy másik ország ellen , különösen az a totális háború amit a muszka vív Ukrajna ellen!

- "Nem csak a Donbass règiót akarják , hanem nyílt háború folyik egy nemzet ellen: el akarnak foglalni ès megtörni egy függet!én országot "

Ami a mögötte álló ellenséges hatalommal veszélyeztet egy másikat!
Hogy Jelcin féle félhulla katasztrófává tegyék azt."

- Butaság! Ha az USA ezt akarta volna , már régen NATO tag lenne Ukrajna , de 8 ève nem veszik fel, illetve , amerikai csapatok lennènek . Ez egy hazug narratíva!

"A fővárost ostromolják ahol felmèrhetetlen áldozatok lesznek "

Hány muszlim és vietnámi halt meg eddig?

Hogy jön ez most ide?

Ha az USA megölt mondjuk 50 000 embert valamikor , akkor most az orosznak is joga lesz 50 000 embert megölni , mert a jogait úgy védi Ukrajnában ??? Ha az egyik fèl öl, akkor a másiknak is joga van hozzá? Ez ostobaság !

fotelzsukov 2022.03.02. 22:53:47

@Boldeone2:
"Hány ember van bebörtönözve Kanadában politikai nèzetei miatt?"
On Thursday, police arrested three of the Freedom Convoy’s most prominent leaders—Tamara Lich, Chris Barber and Pat King."
fortune.com/2022/02/21/canada-ottawa-freedom-convoy-protest-ends-truckers-arrest-covid-vaccine-mandate/

Boldeone2 2022.03.02. 22:59:09

@Gery87: szuverén állam a NATO tagsággal fenyegette a szomszédját, most atomfegyvereket akar...."

-Ètszorszag nem fenyegette èrdekes , ott az orosz magterületekhez közel ? Itt egyedül Putyin fenyegeti Ukrajnát , nyilván Ukrajna valamit megpróbál erre lèpni. Mindenki belátja : Ukrajna megtörèse ès vazallus állama tétele a cél . Ennyi . A többi èppen olyan bullshit indok, mint amivel ide is bevonultak 1956- ban

"Demokratikus választások vannak , egy outsider színèsz is győzhetett "
:D
Ezek tènyek , mi ezen a nevetséges ? Le tudta győzni Porosenkót egy oligarchát

"Egyèbkènt ,semmilyen háború nem igazolja a másikat erkölcsileg !!!"
Nem is kell! A háború érdek nem illlemtan és erkölcscsőszködés....

- Hanem az emberelen pszichopátia èsz nèlküli, kiszámíthatatlan rombolása, ahol ártatlanok halnak meg , ezèrt mèlysègesen megvetendő minden normális ember rèszèről!

kunzoo 2022.03.02. 23:01:17

@Gery87:
Ez nem menti fel Putyint.

Boldeone2 2022.03.02. 23:06:53

@fotelzsukov: Figyelj , engem nem versz át mert angolul jól beszèlek!
arrested 191 people, bringing a total of 389 charges against 103 of them"
Ez még csak annyit jelent hogy 191 embert letartóztattak -amit a bíróság rendelt el - ès 103- at vádolnak valamivel
Nem azt hogy be is börtönzik!!!
Kit fognak èvekre bebörtönözni?
Nagyjából senkit !
Putyin meg is öleti ellenlábasait!

De, miért nem húzol Oroszországba ? Csak nem a libsi elnök szociális segèlyèn èlsz te is? :)

littke 2022.03.02. 23:15:20

@Tapi2021: Egyet értek veled. Röviden: amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek.

élhetetlen 2022.03.02. 23:41:40

@parttalan: „Attól, hogy a két szakadár terültet elfoglalják, Oroszo. még fenyegetve érezheti magát”. Most egy percre tekintsünk el attól, hogy melyik ország mekkora, és milyen erős. És Ukrajna nem érezhette fenyegetve magát? (De, le is támadták). Ukrajna kérhette, hogy Oroszo. ne tartson nukleáris fegyvereket, mert fenyegetve érzi magát? Logikailag menne. Most mi van? Az erősebb kutya b@szik, és meg kéne érteni, hogy csak félelmében, mert fenyegetve érezte magát?

élhetetlen 2022.03.03. 00:15:56

@parttalan: Csak egy eszmefuttatás. Tegyük fel, hogy mögöttünk is áll egy nagyhatalom, de, ha nem, úgy is jó. Ha valamelyik román államfőnek eszébe jutna, hogy mégiscsak a Tisza legyen a Magyar-Román határ, akkor az lenne a megoldás, hogy józan belátással vegyük figyelembe a román igényt, és adjuk oda?
Arra rá lehetett volna venni Ukrajnát, hogy a két szakadár területen népszavazás, hogy hova akarnak tartozni. A nyelvtörvényt is lehetett volna diplomatikusan rendezni. De Kijev támadását ne kend már Bidenre.

parttalan 2022.03.03. 01:32:22

@élhetetlen: "A nyelvtörvényt is lehetett volna diplomatikusan rendezni."

A nyelvtörvény esetében nem vezetett volna eredményre. Az ukránok nem mutattak rá hajlandóságot. Egy olyan rezsimet, amely egy ilyen szennyet hatályba léptet, nem lehet józan belátásra bírni. Egy ilyen neonáci szörnyedelmet csak egyértelmű, világos akarattal lehet törvénybe iktatni. Akik ezt kitalálták, azok nagyon tudatosan cselekedtek. Mit lehetne akkor várni tőlük?!

"De Kijev támadását ne kend már Bidenre."

A baj az, hogy te is, mint sokan mások, csupán a puszta tényből vagytok hajlandók kiindulni. Putyin megtámadta a szomszédját. Stimm. Valóban, nincs értelme tagadni: az orosz elnök háborús agresszor. Amit Ukrajnában művel, az a nemzetközi jog durva megsértése, országának addig is megtépázott tekintélyét meg romba döntötte legalább 20 évre. A mögöttes indítók elől viszont elfordítjátok a tekinteteteket.

A támadásnak voltak előzményei. Százszor leírtuk/leírták már itt ebben a blogban, más blogok posztjai alatt és az internet egyéb berkeiben is, mik voltak azok.

És itt fontos megjegyezni, mert mindig elemi fölháborodás kíséri: ÉRTJÜK és nem MEGÉRTJÜK Putyin indokait. Mert bizony ismétlem: olyanok vannak. Attól még, hogy (nyugati berkekben ellenérdektől vezérelve is!) próbálják letagadni és elhazudni, azok léteznek. Az orosz elnök és a katonai vezetés nem brahiból, pusztán szórakozásból bocsátkozott háborúba nyugati szomszédjával, mintha nem lenne jobb dolguk.

Ugyanis tök egyértelmű, hogy de igen: mögöttesen Amerika és személy szerint annak legfőbb döntéshozó egyszemélyi szerve, az elnök a felelős. Nem akarom ismételni magam, hogy miért. Már leírtam egyszer. Ez a kőkemény valóság. Bidenék tavaly Afganisztánt hagyták cserbe (voltaképp' nem a kivonulással volt a baj, ráadásul azt még az előző elnök hagyta jóvá, hanem azzal, ahogy megcsinálták), a múlt héten a tárgyalásokról való kivonulással pedig gyakorlatilag belelökték Ukrajnát a szarba. Ez egy undorító nagyhatalmi sakkjátszma, amiben a kormányzat a CIA-val karöltve felhasználta az ukrán népet.

Elítélem a háborút, a tárgyalások híve vagyok és együtt érzek az ukrajnai szenvedőkkel. Pusztán annyi a különbség, hogy vannak, akik nyugati szövetség, eu-tagság ide vagy oda nem seprik szőnyeg alá az ok-okozati összefüggéseket. Mindennek van következménye. A mostani háborúnak az volt, hogy nem voltak hajlandók tekintettel lenni Oroszország érdekeire. Sarokba szorítjuk őket és hátradőlünk, hogy úgysem mernek 19-re lapot húzni. Nem jött be! Egy nem demokratikus ország regnáló autoriter vezetése meglépte azt, amire nyugati fejjel gondolkodva legtöbben nem számítottak, mert nincs számukra fék. "Nem érez se szánalmat, se gátlást." - ismerős az idézet? Pedig ezzel is számolniuk kellett volna.

Billy Hill 2022.03.03. 02:35:20

@Boldeone2: "Figyelj , engem nem versz át mert angolul jól beszèlek!" Wow!

élhetetlen 2022.03.03. 03:14:24

@parttalan: Értem, amit írsz, csak itt-ott csuklik. Ha az EU tagság feltétele lett volna, hogy előre feleljenek meg az EU követelményeknek, már nem lenne nyelvtörvény. Ha beveszik őket, akkor sem lesz, csak az hosszabb folyamat lesz.
„Egy ilyen neonáci szörnyedelmet csak egyértelmű, világos akarattal lehet törvénybe iktatni.”. Ahogy a magyar alkotmányba is beírták, világos akarattal, hogy az anya nő, az apa férfi, amiből nem következik ugyan, hogy egy szóló nő spermabankból ne kapjon apát, vagy egy szóló férfi petesejtbank és béranya segítségével ne lehessen vér szerinti szülő, de törvénnyel megtiltották. (Orbán kormány, és nem etnikai, de kisebbség büntetése). Ezen nem háborodsz fel, ez nem durvább, mint a nyelvtörvény?
Egyébként nem is értem. Amerikába disszidált a család ötven éve. Három gyerek, angol iskola, a család otthon magyarul beszél, a vasárnapi iskolában meg fejlesztik a magyar tudást, de nem várják el, hogy a hivatalban, vagy a boltban magyarul fogadják őket. A kárpátaljai magyarok, két, három generáció, már tudomásul vehették volna, hogy ott vannak.
„A mostani háborúnak az volt, hogy nem voltak hajlandók tekintettel lenni Oroszország érdekeire.„. Erről már írtam a román példát.
„Sarokba szorítjuk őket és hátradőlünk, hogy úgysem mernek 19-re lapot húzni. Nem jött be! Egy nem demokratikus ország regnáló autoriter vezetése meglépte azt, amire nyugati fejjel gondolkodva legtöbben nem számítottak, mert nincs számukra fék. "Nem érez se szánalmat, se gátlást."”. Ezt tudva, hagyni kellett volna, hogy bármelyik szomszédjával azt csináljon, amit akar? Azért nézd át az előző két kommentemet, és utána védd a szegény, kényszerített oroszokat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.03. 06:13:25

@Gery87:

Nyilván nem, de a realitást is mindig figyelembe kell venni.

fotelzsukov 2022.03.03. 07:13:21

@élhetetlen:
"Egyébként nem is értem. Amerikába disszidált a család ötven éve. Három gyerek, angol iskola, a család otthon magyarul beszél, a vasárnapi iskolában meg fejlesztik a magyar tudást, de nem várják el, hogy a hivatalban, vagy a boltban magyarul fogadják őket. A kárpátaljai magyarok, két, három generáció, már tudomásul vehették volna, hogy ott vannak."
Nagyon rossz peldat tetszett felhozni. A karpataljai magyarok es az Ukrajna terululeten elo kissebbsegek nem bevandorlok!!!!!!!!!!
A nyelvi jogok olyan emberi és állampolgári jogok , amelyek a magán- vagy nyilvános légkörben folytatott kommunikáció nyelvének vagy nyelveinek megválasztásához fűződő egyéni és kollektív joghoz kötődnek. A nyelvi jogok elemzésének további paraméterei közé tartozik a territorialitás mértéke, a pozitivitás mértéke, az asszimilációs vagy fenntartási orientáció, valamint a nyíltság.
A nyelvi jogok magukban foglalják többek között a saját nyelvhez való jogot a jogi, közigazgatási és bírósági aktusokban, a nyelvoktatást és a médiát az érintettek által értett és szabadon választott nyelven.
A nyelvi jogok szempontjából fontos dokumentumok közé tartozik a Nyelvi Jogok Egyetemes Nyilatkozata (1996), a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája (1992), a Gyermekjogi Egyezmény (1989) és a Nemzeti Kisebbségek Védelméről szóló Keretegyezmény ( 1992). 1988), valamint az oktatási diszkrimináció elleni egyezmény [2] és a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya (1966).
---
Peace and Love! God Bless Russia! :)

kunzoo 2022.03.03. 07:19:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Jó ügyert küzdenek.
-megutáltatta magát 40 millió emberrel
-egységbe forrasztotta európát
-fegyverkeznek a németek.

Ezek közül melyik orosz érdek?

fotelzsukov 2022.03.03. 08:34:38

@Boldeone2:
"Figyelj , engem nem versz át mert angolul jól beszèlek!"
Akkor azt is megerthette volna, ha az egesz cikket elolvassa, hogy a tuntetes szervezoi kozul 3 szemelyt letartoztattak, sot az egyiknek a szabadlabra helyezeset - Tamara Lych - pont tegnap utasitotta el a birosag. Febr. 14. ota bortonben, elozetes letartoztatasban van.
---
"Kit fognak èvekre bebörtönözni?"
Csak emlekeztetnem az 1994-ben a Brit Kolumbiaban levo Gustafsen-tonal kialakult rebelliora, aminek kovetkezmenyekeppen tizennégy indian és négy nem indian személy ellen emeltek vádat, akik közül tizenötöt találtak bűnösnek, és hat hónaptól nyolc évig terjedő börtönbüntetésre ítélték olet.
Az egyik elítélt James Pitawanakwat volt, akit "a hatalomnak nem tetszo maskepp gondolkozasa es tevekenysege" miatt három év börtönre ítéltek. Kilenc nappal azután hagyta el Kanadát az Egyesült Államokba , hogy feltételesen szabadlábra helyezték, és ott sikerult jogilag elernie, hogy ne adjak ki Kanadanak. Igy ő lett az egyetlen kanadai indian, aki valaha politikai menedékjogot kapott az Egyesült Államokban.
Nagyon emlekszem az esetre, azon a kornyeken dolgoztam abban az idoben. A kormany buntetlenseget igert nekik, ha bekesen megadjak magukat. Megadtak, bortonevek lettek az igeretekbol.
---
"De, miért nem húzol Oroszországba ? Csak nem a libsi elnök szociális segèlyèn èlsz te is? :)"
Ezzel kapcsolatban tetszik ismerni ezt a kifejezest: "Argumentum ad hominem"? Ha nem, nezzen utanna. :)
Es akkor mi lenne, ha szocialis segelyen elnek? Lehetek legalisan vasarolhato kabitoszerek vagy alkohol rendszeres fogyasztasa miatt szellemileg karosult is, akinek joga van erre a tarsadalmi szolgaltatasra. :) Maskulonben is mi kozze hozza, hogy ki mibol el? Valtoztat ez a leanyzo fekvesen? De hogy megnyugodjon kozlom, hogy ket eve koltoztem haza, nyugdijas vagyok, alkoholt es kabitoszert nem hasznalok. Tobbek kozott evtizedekig dolgoztam a geofizikai kutatasban Magyarorszagon, az USA-ban, Kanadaban, Mexikoban. De dolgoztam epitoipari szakmunkaskent is. Ezeket csak azert irom, hogy jogosan kapom a nyugdijat.
---
Peace! God Bless Russia! :)

GyMasa 2022.03.03. 08:58:40

@élhetetlen:
"hogy mégiscsak a Tisza legyen a Magyar-Román határ, akkor az lenne a megoldás, hogy józan belátással vegyük figyelembe a román igényt, és adjuk oda?"
Ezt már megbeszéltük!
NEM JÓ PÈLDA!

Kiss A 2022.03.03. 12:45:37

@GyMasa: nem Magyarországon élek kismókus. És nem értem te miért nem húzol haza a rezsicsökkentés biztonságába, ha ennyire szenvedsz a hanyatló nyugaton :)
Egyébként Putyinnak semmi köze a gázárhoz, biztos soros miatt ennyi.

Kiss A 2022.03.03. 12:55:35

@midnight coder: addig lesz ez biznisz az oroszoknak, amíg Kína úgy nem gondolja, hogy a szibériai gázmezők tulajdonképpen hozzájuk tartoznak :)

GyMasa 2022.03.03. 14:50:32

@Kiss A:
Én nem szenvedek itt "nyugaton", csak van egy olyan érzésem, hogy a legtöbb magyar ember nem tudja elképzelni, hogy miylen az, amikor 2-5x-ösére nö a villany, meg a gázszámla, csak mert velük ma éppen nem történik meg.
Persze, abban egészen biztos vagyok, hogy te is tapsikolva fizeted ki a felárat, csakhogy jól megmutasd nekik!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.03.03. 14:55:41

@GyMasa:

BG-ban is ez van, csak a lakossági áram állami áras, a céges nem. Szóval akinek van egy boltja, az most 800 %-kal többet fizet, mint fél éve.

Gery87 2022.03.03. 14:58:01

@Boldeone2:

"Nem érted! Itt nem legitimátasról beszèlünk , hanem arról hogy SEMMILYEN háború nem indokolható egy másik ország ellen , különösen az a totális háború amit a muszka vív Ukrajna ellen!"

Akkor nem értjük egymást, ugyanis abban egyetértünk hogy a háború rossz és hogy mindegy hogy legitim e (nézőpont kérdése) de viszont el kéne fogadni hogy VAN és LESZ is, ez egy eszköz és érdekérvényesítéső erő, ezért ezt az orosz-ukrán háború kapcsán is fel kéne fogni.

Gery87 2022.03.03. 15:01:01

@Boldeone2:

" Butaság! Ha az USA ezt akarta volna , már régen NATO tag lenne Ukrajna , de 8 ève nem veszik fel, illetve , amerikai csapatok lennènek . Ez egy hazug narratíva!"

Ez nem így működik, nyilván az oroszok kezdettől fogva ellen voltak ennek és tudtak a dologról, szándékról...nem tegnap kezdődött ez konfliktus! Hanem 30 éve vetették el és legalább 8 éve n9vekszik!

"Hogy jön ez most ide?"

Könnyen, az előbb írtam le.

"Ha az USA megölt mondjuk 50 000 embert valamikor , akkor most az orosznak is joga lesz 50 000 embert megölni , mert a jogait úgy védi Ukrajnában ??? Ha az egyik fèl öl, akkor a másiknak is joga van hozzá? Ez ostobaság ! "

Nem erről beszélek, már megint nem értesz.
Csupán azt akartam neked megvilágítani hogy nem az oroszok követnek csak el agressziót ezt mindenki más is megteszi. Mert a háború ilyen, ezzel jár.

Gery87 2022.03.03. 15:04:58

@Boldeone2:

"Ètszorszag nem fenyegette èrdekes , ott az orosz magterületekhez közel ?"

Észtország és Lettország a jelentős (kb 30%!!!!) orosz ajkú népességét másodrangú állampolgárként kezeli vagy egyáltalán nem is rendelkeznek állampolgársággal!
Na ? A két mintaállam....
HA nem lennének NATO tagok már el lett volna kenve a szájuk az biztos.

"Ezek tènyek , mi ezen a nevetséges ? Le tudta győzni Porosenkót egy oligarchát"

Azért a Majdan óta sejthető meg a belorusz tünetesék óta hogy azért a nyugat a háttérből eléggé segít..mivel érdeke ez.

"- Hanem az emberelen pszichopátia èsz nèlküli, kiszámíthatatlan rombolása, ahol ártatlanok halnak meg , ezèrt mèlysègesen megvetendő minden normális ember rèszèről! "

Jó én befejeztem, nem akarod érteni hogy ettől függetlenül ez egy létező hatalmi eszköz akkor is ha a csigaházadban ez egy tiltott dolog.
Élj burokban nem érdekel.

MEDVE1978 2022.03.03. 16:51:58

Namármost az egész úgy kezdődik, hogy az ukrajnai háború oka. És nagyjából utána nem az okokat sorolja fel...

"Iraki háború". Azelőtt volt már egy másik iraki háború, de támogattak Nicaraguai kontrákat, görög ezredeseket, chilei Pinochetet stb. Erkölcsileg csak azoknak roppanhatott meg ez a rendszer, akik valaha hittek abban, hogy tényleg akkora többlet van benne, mint amit a PR-je mond. Én sohasem hittem, hogy az amcsi rendszer valaha ennyire "szent" lett volna, ezért nem is érzek törést. De, hogy ennek mi a köze Ukrajnához.... Mármint, ha az ukránok hittek volna a nyugati demokráciamítosznak és csalódtak volna Bush miatt (de ilyen

Globális kapitalizmus. Ez valamennyire a keretrendszer, amiben élünk. Ez kb. olyan, mintha azt mondanám, hogy az ukrán konfliktus oka a gravitáció. Persze fontos az, hogy mondjuk Ukrajna hogyan tudott beilleszkedni a nemzetközi kereskedelembe, mennyi nyersanyaga van, milyen az ország fekvése stb. Hogy ez hízlalta nagyra a nyugat ellenségeit megint csak részben igaz. A Szovjetúnió nagyobb hatalom volt mind gazdaságilag, mind katonailag, mint a mostani Oroszország. Ebben az értelemben Oroszország, mint a nyugat ellensége az évek során éppenhogy lefogyott. A kínaiak persze más tészta, de nekik kevés közük van a mostani helyzethez.

Identitáspolitika. Alapvetően utálom a cancel culture-t, meg az egész social justice warrior bagázst, de ez ebbe a konfliktusba nem nagyon játszik bele. Az oroszok nem azért támadták meg az ukránokat, mert Zelenszkij engedélyezni akarta a melegházasságot vagy a gyermekek nemváltó műtéteit.

Trump katonai kivonulása. A kérdés az, hogy honnan. Illetve az, hogy Biden már visszavonta ezt részben. Afganisztánban kivonult, ami egy fiaskó, de az USA vagy a NATO nem szenvedett katonai vereséget Afganisztánban. Persze jól hangzik propaganda dumaként, hogy a tálibok kiűzték a nyugatiakat, de a valóság még mindig az, hogy a szakállas mudzsaheddineket úgy nyírják ki ahogy akarják, de a helyükbe öt terem. Az meg unalmas, drága és hiábavaló lenne, ha folyamatosan nyírnák ki őket. Putyin tehát nem következtethetett arra, hogy emiatt meggyengült a nyugat vagy az USA.

GyMasa 2022.03.03. 17:21:10

@Gery87:
"Na ? A két mintaállam...."
Nekik az volt az óriási szerencséjük, hogy akkor tudtak "kiugrani", amikor az orosz medve éppen nem volt abban az erőben, hogy Ukrajna Beta-t rendezzen.

GyMasa 2022.03.03. 17:24:15

@MEDVE1978:
"..de ez ebbe a konfliktusba nem nagyon játszik bele. "
Még...
De, ha mondjuk az EU felveszi a soraiba bármiféle feltételek nélkül Ukrajnát, az vajon nem minősül-e automatikusan hadüzenetnek Oroszország felé?
De, mi van, ha mondjuk nem, de Putyin mégis elindul az EU ellen?
Merugye pont amostani Ukrán helyzettel bizonyította, hogy kb. azt csinál, amit akar.

GyMasa 2022.03.03. 17:26:07

Ja, és észrevettétek, hogy Putyin felszámolta a covid járványt is???

Gery87 2022.03.03. 17:36:42

@GyMasa:

NATO tagállamokat nem támad meg.

"Ja, és észrevettétek, hogy Putyin felszámolta a covid járványt is??? "

A covid ellenszere a háború....
És észrevetted hogy mindig kell valami amitől rettegni kell és nem lehetsz teljesen se szabad se nyugodt?
klímaapokalipszis, covid, orosz agresszió....
Nehogy jól érezd magad.

MEDVE1978 2022.03.03. 17:42:16

@GyMasa: Először is az EU nem katonai közösség. Egyes tagjai simán keveredhetnek katonai konfliktusba mással, anélkül, hogy a többi tagja belekeveredne. (pl: a korábbi koalíciós hadviselések, mint Irak, Afganisztán, de mondjuk Franciaország Mali szerepvállalása is). Bár ez természetesen kicsit abszurd lenne, főként ilyen nagy dimenzióban, mint egy orosz-ukrán háború.

A másik az, hogy most egy "Sancto subito" helyzet van. Mint anno második János Pál halála után, amikor az egzaltált hívek rögtön szentté akarták avatni. Most Ukrajnát akarja szentté avatni a nyugati közösség, de ha vége a háborúnak ez a lelkesedés majd "lelappad". Természetesen lehetséges ilyen jellegű okokból történő tagfelvétel, a görög tagságot is ilyen okból lépték meg, de a nyugat-európai államoknak pont Görögország példája óva int az elhamarkodott felvételektől. Kizártnak tartom, hogy ha a tagfelvétel napirendre kerülne, akkor nem jönne elő mondjuk a nyugati államok többsége a szervezett bűnözéssel és a korrupciós veszéllyel, Magyarország meg a magyar kisebbség elnyomásának kérdésével.

MEDVE1978 2022.03.03. 17:49:30

@GyMasa: Alapvetően nagyon nem, egy Ukrajna és mondjuk egy Magyarország teljes mértékben eltérő helyzet. Ukrajna, Fehéroroszország, a balti államok, Grúzia, Örményország, Kazahsztán a szovjet/cári orosz múlt miatt jelentős orosz kisebbséggel rendelkezik. A történelmi múlt is nagyon fontos közös pontokat mutat. Putyin lényegében több ürügyet nyer ezzel (orosz kisebbség védelme, igazából egység van, az ukránok is "oroszok" stb..).
Magyarország esetében nincs ürügy, már csak a biztonsági pufferzóna Sztálin módra marad érvként, ami azonban a mai világban nem szalonképes. Jaltában és Potsdamban, amikor egy rommá lőtt, önrendelkezni képtelen és gyenge Európáról döntöttek a nagyhatalmak, még működőképes volt ez az érvrendszerm, ma már nem az.

Ha Putyin megtámadja Magyarországot, az a vég. Abban az esetben az atomháború valószínűsége rögtön óriásivá válna.

vergyula 2022.03.03. 18:29:47

@GyMasa: Persze, már akkor feltűnt, amikor az ukrajnai képeken a katonák maszk nélkül voltak.

GyMasa 2022.03.03. 18:31:24

@Gery87:
"Nehogy jól érezd magad. "
Sajnos, észrevettem.

GyMasa 2022.03.03. 18:41:49

@MEDVE1978:
"Először is az EU nem katonai közösség."
Ez így van, de egyrészt Keletről Németországig a legrövidebb út rajtunk és az Osztrákokon vezet.
Mi vagy átengedjük az oroszokat, vgay megpróbáljuk megállítani őket.
(ami gyakorlatilag egyenlő lenne az átengedéssel, csak a fél ország romokban heverne utána. Ha meg átangedjük őket, akkor kb. az EU-ból is meg a NATO-ból is egy emberkéént lenne az ország cancelve.)

" Egyes tagjai simán keveredhetnek katonai konfliktusba mással, anélkül, hogy a többi tagja belekeveredne. (pl: a korábbi koalíciós hadviselések, mint Irak, Afganisztán, de mondjuk Franciaország Mali szerepvállalása is). Bár ez természetesen kicsit abszurd lenne, főként ilyen nagy dimenzióban, mint egy orosz-ukrán háború."
Igen, csak, ha az EU felveszi Ukrajnát tagnak, akkor az egész EU-val kerül szembe Oroszország...

"Most Ukrajnát akarja szentté avatni a nyugati közösség, de ha vége a háborúnak ez a lelkesedés majd "lelappad"."
Nekem pont ezzel van a problémám!
Igenis figyelembe KELL venni minden egyes tényezőt!
Az Ukránok szarságait is.
Meg az Oroszok évszázados szokásait, meg védelmi doktrináját is.
Szerintem sokat fog majd "lappasztani" az is, hogy itt pl. ma 10 centet drágult a benzin.
Majd, amikor 500 EUR lesz az átlagos villanyszámla, meg 500 EUR az átlagos fűtésszámla, meg 5 EUR a benzin literje, akkor az elkényeztetett nyugateurópai értelmiségiek is fogják érezni, hogy mi mekkora árat fizetünk a "Free Ukraine"-ért.

" Természetesen lehetséges ilyen jellegű okokból történő tagfelvétel, a görög tagságot is ilyen okból lépték meg, de a nyugat-európai államoknak pont Görögország példája óva int az elhamarkodott felvételektől."
Meg, ugye az a csúnya precedensjog...
Amint, ugyanis a felvétel megtörténik, egyből tolongani fog az összes EU körüli ország, meg Törököország, hoyg "ÉnisÉnis!"

"Kizártnak tartom, hogy ha a tagfelvétel napirendre kerülne, akkor nem jönne elő mondjuk a nyugati államok többsége a szervezett bűnözéssel és a korrupciós veszéllyel, Magyarország meg a magyar kisebbség elnyomásának kérdésével. "
Ebben az esetben viszont azoknak a hangoknak van igaza, akik az EU/USA viselkedsét '56-hoz hasonlítják! Hiszen most is azért keménykednek ennyit az Ukránok, mert komolyan elhiszik, hogy az USA illetve az EU ténylegesen is meg fogja őket segíteni.

GyMasa 2022.03.03. 18:44:34

@MEDVE1978:
"Alapvetően nagyon nem,.."
csak remélni tudom, hogy igazad lesz, és, hogy az EU-ba szorult annyi diplomáciai érzék, hogy ezt el tudják kerülni (azaz vissza tudják magukat a bölcsészek fogni...)

"Ha Putyin megtámadja Magyarországot, az a vég. Abban az esetben az atomháború valószínűsége rögtön óriásivá válna. "
Ettől mentsen meg minket az Úr!

Serény Vélemény 2022.03.03. 20:59:40

@GyMasa: Filozófus. MIndent tud, de semmit sem ért.

Akkor már inkább egy filozófus-teológus: mandiner.hu/cikk/20211226_keresztenyseg_tortenelem_tarsadalom_ruff_tibor

Főleg, ha végigszámoljuk 2001+7+7+7 =?

GyMasa 2022.03.03. 21:10:11

@Serény Vélemény:
Mit nem ért?
Szerintem jól struktúráltan leírja, hogy hogyan jutott a világ a jelenlegi helyzetbe, és milyen okok vezettek ide.

GyMasa 2022.03.03. 21:17:09

@Serény Vélemény:
OKé, most jól megtréfáltál...
Mondjuk ezekben a keresztény világvége jóslatokban eleve nem hiszek, mert 2000+ éve várjuk Jézus visszatértét...
SImán lehet, hogy még 2000 évet kell várni.
(amúgy teljesen elképzelhetőnek tartom azt is, hogy visszatér, mielőtt ez a komment célba ér, egyszerűen nem tudhatjuk)

vergyula 2022.03.03. 21:18:20

@GyMasa: Tényleg jó írás, csak ijesztő.

GyMasa 2022.03.03. 23:17:43

@vergyula:
Igen, a valóság már csak egy ilyen dolog...
Érdekes, hogy van olyan narratíva, ami úgy is meg tudja Putyin, meg általában az oroszok tetteit, hogy nem az egyszerű "megzakkant, pszichopata témeggyilkos" az egyetlen magyarázat, hanem események egész, évtizedes sorozata.
Csak az kissé kellemetlen a nyugati világnak, mert be kell ismerniők, hogy ezt legalább csúnyán benézték, de a pesszimista forgatókönyv szerint (tudatosan) hagyták megtörténni, vagy még rosszabb esetben direkt löktek is az eseményeken...

élhetetlen 2022.03.04. 00:16:21

@fotelzsukov: Nem bevándorlók, de generációk óta ott élnek. Ne magyarázza, hogy mi a jog, és nem nézek utána, hogy melyik egyezményt melyik ország írta alá. Csak azt akartam mondani, hogy a jogi, nemzetiségi kérdéseket jogi úton kéne rendezni, nem háborúval. Szerintem jobb elfogadni, hogy adott kormány barom, (nálunk is van elég sok baromság), mintsem halálba küldeni besorozott katonákat, civileket, gyerekeket.

élhetetlen 2022.03.04. 00:30:47

@GyMasa: Nem tudom, kivel és hol beszélted meg, velem ezen a blogon nem.

GyMasa 2022.03.04. 00:31:45

@élhetetlen:
"Csak azt akartam mondani, hogy a jogi, nemzetiségi kérdéseket jogi úton kéne rendezni, nem háborúval."
És, szerinted meddig kellene "jogi úton rendezni"?
1 hét, 8 év, vagy, amíg az USA felveszi Ukrajnát a NATO-ba, állig felfegyverzi, és TÉNYLEG csak a 3. világháború kirobbantásával lehet NEM JOGI ÚTON megoldani a helyzetet?

" Szerintem jobb elfogadni, hogy adott kormány barom, (nálunk is van elég sok baromság), mintsem halálba küldeni besorozott katonákat, civileket, gyerekeket. "
Tudod, a túltolt "baromság" is lehet oka az emberek halálba küldésének!
Ilyenek, hogy:
- SZerintem egy Oroszország a "harcolni fogunk az utolsó emberig!", főleg, hogy a NATO és mindenki más egyértelműen kijelentette ELŐRE, hogy nem fog közbeavatkozni, az gyanúsan azt jelenti, hogy ténylegesen is ki lesz írtva az ország lakossága.
- AZ pedig, hogy elkezdtek ingyen kalasnyikovot osztani a tök civileknek, az két okból is egy nagyon durva hiba volt:
--Ha egy képzelten civilnek adod a fegyvert a kezébe, belőle nem katonát csináltál, hanem HALOTTAT
-- Ha pedig egy katona nem lehet biztos benne, hogy egy civil fegyvertelen, akkor bizony civilekre is könnyebben fog lőni.

Szóval, az ilyeneket nevezem én a saját maguk lábonlövésének.

GyMasa 2022.03.04. 00:35:47

@élhetetlen:
Nem veled, de ha visszaolvasod, akkor itt van.
De, csak a te kedvedért:
- Egy román magyar meccs Erdélyért könnyebben nyerhető Magyarország számára, mint az ukrán-orosz az ukránoknak! (illetve egészen pontosan az oroszok ellen bármi... Őket egy-egy ország 99% eséllyel nem fog tudni térdre kényszeríteni, az az 1% is jó eséllyel valami durva atomháború lenne) a 99% esetben is 3. VH...
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása