magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Ballib nyelvtörvény-nemértés

Szinte hihetetlen, hogy a ballib átlag törzsszavazó mennyire nem érti a kisebbségi jogokat. A napokban több ilyen abszurd kommentet is lehetett találni.

Állandóan a magyarországi kisebbségi helyzettel példálóznak. Hogy lám Magyarországon kötelező a magyar oktatás és nem-magyarul nem lehet ügyet intézni. Akkor meg az ukránok miért adjanak jogokat az ottani magyaroknak, szól az érvelés következtetése.

S elkezdik összehasonlítani a 15 ezer magyarországi ukrán és ruszin helyzetét a 150 ezer ukrajnai magyar helyzetével, meg a 40 ezer magyarországi románt az 1,2 millió romániai magyarral. Mindkét esetben nagyságrendbeli az eltérés. További míg a határontúli magyar lakosság legnagyobb része kompakt módon él és nem asszimilált egyáltalán, azaz kizárólag magyar anyanyelvű, addig a magyarországi kisebbségek jellemzően elszórtak és félig asszimiláltak, alig létezik köztük nem magyar anyanyelvű ember.

Egyszerűen mindez két össze nem hasonlítható dolog keverése.

A magyarországi kisebbségi magyarul beszél, s azért kell erőfeszítés, hogy megőrzödjön a kisebbségi nyelv. Míg a határontúli magyarok esetében mindez természetesen adott, nem kell pl. magyar nyelvtanfolyamot rendezni a romániai magyar gyerekeknek, mert eleve megtanulnak magyarul a szüleiktől.

Egyébként meg jogilag a magyarországi kisebbségi helyzet rendezett. Pl. lehet nem-magyarul tanulni iskolában és lehet nem-magyarul ügyet intézni. Persze nyilván mindkettő egy meglehetősen üres jog, ez tény, hiszen a kisebbségek kis száma, elszórtsága, s nagyfokú elmagyarosodása miatt se az iskola, se az ügyintézés nem élő lehetőség. De a kisebbségi jog kiüresedése nem a mostani magyar állam hibája, hanem az I. vh. vége óta kialakult helyzet öröksége.

Persze a magyar állam történelmi bűne tény. Kádár alatt a teljes magyarországi kisebbségi iskolarendszer meg lett szüntetve, s csak a 80-as éve végétől lehetett ismét kisebbségi iskolálat nyitni. Nyilván ez a 30-éves szünet katasztrofálisan hatott, de már a kiinduló helyzet se volt rózsás. (A budapesti bolgár iskola Kádár alatt azért létezhetett, mert át lett minősítve követségi iskolává.)

Nekem személyes ismereteim persze leginkább a magyarországi bolgár kisebbségről van, egykor még valamennyire részt is vettem a tevékenységében. Végül nagyapám bátyja az 1914-ben megalakult Magyarországi Bolgárok Egyesülete egyik alapítója volt, neve látható az 1957-ben megépült Bolgár Ház bejáratánál (Budapest, IX. ker, Vágóhíd u.) is.

Ha ma is a Trianon előtti Magyarország lenne, akkor a bolgár kisebbség kb. 25 ezer főt alkotna, de mivel nem az van, a létszám alig 6 ezer. A legrégibb betelepülés még a török uralom alatti Bulgáriából volt, de ők elsősorban a mai Magyarországon kívül, Temesvár környékén vannak. A modern betelepülés pedig nagyjából 1880-1930 között zajlott, a fő terület Budapest (elsősorban Zugló), Budapest környéke (a Csepel-sziget északi része), valamint Pécs környéke, s Miskolc és annak környéke (pl. Felsőzsolca). Miskolcon máig létezik egy Bulgárföld nevű lakónegyed.

A mai Magyarországra bolgár betelepültek száma 20-25 ezer, de a bolgárok nagyon szeretnek asszimilálódni, így a leszármazottak zöme ma már teljesen magyar identitású, a bolgár ősök csak távoli emlék.

Szóval van 6-7 ezer ember, aki vállalja ma is az identitást, de ezek jelentős része is félasszimilált, azok is, akik tisztán bolgár ősökkel rendelkeznek. Csak pár példa erre.

Az 1918-2011 között létezett budapesti Bolgár Iskola (VI. ker, Bajza u.) tevékenységet elég jól ismertem, hiszen mindkét fiam oda járt 1997-2007 között. Nos, ott a szünetekben sose hallatszott bolgár beszéd: az összes gyerek magyarul beszélt egymással tanórákon kívül. A bulgáriai kiküldöttek is általában oda íratták be gyerekeiket, s ezek a gyerekek is kénytelenek voltak magyarul megtanulni, ellenkező esetben kimaradtak volna a közösségből. Saját nagyobbik fiam a bolgárt csak tolvajnyelvként használta iskolai haverjaival, azaz csak akkor beszéltek egymással bolgárul, ha magyar környezetben azt akarták, hogy más ne értse mit mondanak.

A Magyarországi Bolgárok Egyesülete éves gyűlésén részt vettem 3 alkalommal, itt a hivatalos rész bolgárul ment, de amint jöttek a felszólaló tagok, bizony akadtak vicces helyzetek. Amikor megjelenik pl. egy Csepel-szigeti zöldségtermesztő gazda, színbolgár és nagy aktivista, s elkezd beszélni, aztán a 3 bolgár mondat után kissé szégyellősen azt mondja "most valami bonyolultabb kérdésről szeretnék beszélni, szóval bocs, de magyarul folytatom".

A budapesti Bolgár Házban örök élményem egy 1995-ös eset. Egy bolgár milliomos üzletember tolmácsa voltam éppen, s mentünk a Házba is, amikoris szóba elegyedtem egy bolgár kisebbségi aktvistával. Persze bolgárul, az illető nem ismert engem. Aztán hamarosan kiderült ki vagyok, mire az illető felkiáltott magyarul "öregem, miért nem szóltál, én meg itt erőlködöm bolgárul".

Szóval mindez egyszerűen egy egészen más helyzet, mint a határontúli magyaroké.

Címkék: közélet
75 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr1817826343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.09. 13:27:49

Magyarországon ma sem kötelező magyarul oktatni, lásd Trefort például (itt néhány morcos diák : m.facebook.com/profile.php?id=236941243088092 )
A nyelvtörvényekkel nem az a baj, hogy az államnyelvet kötelező tanulni, hanem mindegyik, a szlovák is, és különösképpen az ukrán, nem titkoltan kisebbségellenes, agresszíven betör a privátszférába is, elemi jogokat, nevezetesen a gondolatszabadság kifejezését és a szabad sajtó elvét sérti. Nem titkolt céljuk még a zsarolás, kényszerített politikai helyzetbe hozás.

GyMasa 2022.05.09. 15:05:26

@Deak Tamas:
Igen, vannak nemzetiségi iskolák...
Egy német pl van Kőbányán...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.09. 15:08:10

@GyMasa: több is van, én pl. a Max által említettben tanultam magánúton a bolgárt egy darabig, aztán költözködtünk. De van itt mindenféle iskola, még örmény is, a fővezér csajt személyesen ismerem.

_Neville 2022.05.09. 15:38:51

No meg az ottani magyarok ősei nem önként települtek át egy másik országba, hanem mindenféle idegen politikusok húzogatták felettük a határt kijelentve, hogy ez mostantól oda tartozik. Kárpátalján meg aztán pláne kijutott ebből, 100 év alatt 4-szer válthatott ott úgy országot valaki, hogy meg se mozdult.

Gery87 2022.05.09. 17:16:14

"Persze a magyar állam történelmi bűne tény. Kádár alatt a teljes magyarországi kisebbségi iskolarendszer meg lett szüntetve,"

Azért ez sem volt nehéz, mert a két legnagyobb kisebbség, a svábok fele és zsidók többsége ki lett telepítve meg lett ölve, aztán ott volt még a szlovák-magyar lakosságcsere is!
Kádár alatt már könnyű volt, egy demoralizált, megfélemlített "lenácizott" "letitoistázott" kisemmizett, német, szláv kisebbség falun, vidéken. Ami magyar környezetben élt már vagy 300 éve, részben vagy teljesen tudott magyarul stb.

Gery87 2022.05.09. 17:20:43

@_Neville:

Igazából ez irreleváns.
Nem tök mindegy hogy egy homogén, egységes, sok százezres nyelvtömb, 1000 éve van ott vagy 300 vagy 30 éve?
Aki MA él kisebbségként ott, azt ez pont nem érinti, nem helytörténetet akar írni, meg nemzetek közötti faszméregető bajnokságot nyerni, hanem most akar jogokat és szabad nyelvhasználatot!

2022.05.09. 18:00:04

@Gery87:
és ukrajnában nincs szabad nyelvhasználat. magyarországon ezzel szemben van.

2022.05.09. 18:08:26

@Gery87:
magyarországon 10 ember kell ahhoz, hogy egy településen kisebbségi önkormányzatot alkossnak úgy, hogy a kormányhivatalban nem kell igazolni se a származást, se a vallást, se a nyelvhasználatot, se semmiféle kötődést az adott nemzetiséghez. tehát ha valaki debrecenben azt mondja, hogy ő bolgár, akkor azt a magyar állam nem vonhatja kétségbe és ha még 9 ismerőse azt mondja, hogy ő is bolgár, akkor ők a bolgár önkormányzat.

és van ilyen. például május 15-én prodanov vaszil bolgár amatőr (!) festő kiállítását tekinthetik meg a debreceniek a bolgár kisebbségi önkormányzat szervezésében. a vendégeket köszönti hriszto polendakov, bulgária magyarországi nagykövete, varga szimeon, a magyarországi bolgárok szószólója. és járhatnak bolgár iskolába, tanulhatnak bolgárul. csak bolgárul. az is meg van engedve. sőt akár az is, hogy a bolgár tanrend szerint tanuljanak és bolgár iskolai bizonyítványt kapjanak.

ugyanilyen jogok nincsenek kárpátalján. közelítőleg se.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.09. 19:25:09

@Gery87:

Így igaz,

Az első lépés Trianon, mely de facto megoldotta a kisebbségi kérdést. S aztán anémetek kitelepítése.

A zsidó az más ügy, a zsidó m int nemztei identitás csak a mai Kárpátalján volt még meg és Erdély egyes részein, azaz ezek a területek már nenm voltak magyar igazgatás alatt.

tűz fal 2022.05.09. 20:30:03

Most írj egy cikket arról, amit a ballibák értenek. Az rövid lesz.

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2022.05.09. 20:48:12

Azért a szlovák/ukrán nyelvtörvénynek van egy olyan célja is hogy az ország etnikailag homogénnek látsszon. Bármilyen feliratnál kötelező az államnyelv használata, csak kisebbségi nyelven nem lehet kint, és csak úgy hogy első az államnyelv és a kisebbségi nyelv felirata méretben nem lehet nagyobb az államnyelvnél stb.

2022.05.09. 20:54:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a fidesz kultúrpolitikája most az, hogy a határon túlra elsősorban a magyar kereszténységet terjessze. hirdessék a magyar vallást. ez ugye református egyház elképzelése. mert szlovák, ukrán, román, szerb, horvát, szlovén reformáció nem volt. csak magyar. tehát aki a kárpát-medencében református az magyar nemzetiségű.

idén a generális konvent gyulaferhérváron ülésezik. mert bethlen gábor fejedelem 400 éve alapította a collegium acedemicum-ot. ezt a románok nem ellenzlik, mert a műemléki felújításokat a magyar állam végzi el, nem a román állam, hanem a magyar egyház számára. és egyébként bethlen román nyelvű képzést is indított a kisebbség számára.

és ehhez kapcsolódik a magyar görög katolikus egyház. aminek központja szintén debrecenben van azzal, hogy aki kárpát-medencében görög katolikus az legyen magyarbarát. mert hogy ez a nagy-magyar metropóliát erősíti. és ők is kérnek pénzt az államtól. és integrálják a ruszinokat.

Billy Hill 2022.05.09. 23:17:16

(Pont négy napja jártam a képen látható Bulgárföldön. :-)

Billy Hill 2022.05.09. 23:20:35

"Saját nagyobbik fiam a bolgárt csak tolvajnyelvként használta iskolai haverjaival, azaz csak akkor beszéltek egymással bolgárul, ha magyar környezetben azt akarták, hogy más ne értse mit mondanak."

Hasonló a helyzet a magyarországi németek iskoláiban: Németül a folyosón, az órák között (szinte) senki sem beszél. Aki mégis, az általában oda beíratott német vagy osztrák gyerek...

Nancsibacsi 2022.05.10. 08:00:30

XI ker egyik legjobb iskolája a Teleki Blanka Német Nemzetiségi Általános Iskola - itt 1 vagy 2 osztályban 2 tannyelvű oktatás folyik, tehát ha a német nemzetiségi gyerek nem is tudna esetleg otthonról németül, itt megtanulhat. Az Andrássy Gyula Egyetem teljesen német nyelvű, tehát Magyarországon felsőfokú nemzetiségi oktatás is van.
Persze ehhez az kell, hogy a német nemzetiség nem 6, hanem 100ezer fős kisebbség, így akár pár ezer fős településeken is van realitása a német nemzetiségi oktatásnak - pl. Taksonyban van német nemzetiségi oktatás, pedig az egy 6000 fős település.

Nancsibacsi 2022.05.10. 08:05:32

@Gery87: Igen, ez volt 70 éve. Tavaly meg Ukrajnában felgyújtották a magyar nemzetiségi képviselő irodáját - persze a kamerák ilyenkor félrenéznek, így nem lett meg a tettes. Ezen kívül a rendőrség házkutatásokat tartott nemzetiségi vezetőknél, mert hát nyilván ők el akarnak szakadni Ukrajnától, meg terroristák, meg stb. És amikor semmit se találtak még elnézést se kértek. Ja, meg kitiltottak magyar politikusokat az országukból, mert csak.
Most meg kéne nekik fegyver - hát az anyuk p.csáját...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.10. 08:23:40

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: nemcsak ott, gyakorlatilag a Baltikumtól Odesszáig, ha nem is túlnyomó, de többségben volt a zsidó nemzeti identitás.

GyMasa 2022.05.10. 12:43:32

@Deak Tamas:
Igen, ebben biztos vagyok!
Azért mondtam a németet, mert pont a munkahelyem mellett volt, tehát arról biztosan tudom, hoyg létezik.
És, azt is tudom, hogy ma, Magyarországon, aki akar az intézhetné a saját anyanyelvén is az ügyeit, ha akarná, csak, ahogy fentebb is leírták, minden kisebbségi tud magyarul.

GyMasa 2022.05.10. 12:49:44

@Nancsibacsi:
"Most meg kéne nekik fegyver - hát az anyuk p.csáját..."
Így van. A mai Ukrán vezetés NEM barátja Magyarországnak.
És, amilyen ellenséges, követelözö hangnemben beszélnek mindenkivel, nem is érdemlik meg a segítségünket.
(Lásd egyes katonai vezetök, még a háború elötti nyilatkozatait, amiben azzal hencegnek, hogy az ö kis csapatuk egymaga rommá verné az egész magyar hadsereget, és 3 nap alatt elérnének a Balatonig, amibe belemossák a magyarok vérét a bakancsukról. Na, én az ilyet NEM tekintem barátnak, hanem ellenségnek)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.10. 13:19:43

@Deak Tamas:

Persze. A Balkánon is. Vagy bolgár vagy zsidó, egyszerre nem megy.

De Mo-on nem ez volt a jellemző. A pesti zsidóság kifejezetten anticionista volt.

Gery87 2022.05.10. 13:41:06

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A zsidók esetében igazad van, ott már az asszimiláció nagyon előrehaladott állapotban volt kivéve a jiddiseknél keleten...
Ami "kisebbségi probléma" nem oldódott meg sem Trianonnal sem a kádár alatt az a cigányság ügye.

Gery87 2022.05.10. 13:47:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Aztán ezt az asszimilációs sikert sikerült a világháború után semmisnek venni és teljes fordulatot venni a kérdésben.
Elég gerinctelen dolog volt. Befogadónak mutatkozni majd amint baj, nehézség támad, a legapróbb "hibát" is megtalálni és kivetni, elüldözni, lenézni....

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.10. 15:16:00

@GyMasa: az ukrainizmus eleve ellentétes volt a magyar állam létével, a kezdetektől kezdve, nem tudom mennyire olvastad amit Szabó Oreszt könyvéből idéztem az eredeti ukrán területi elképzelésekről. És ezt ők is nagyon jól tudják, jobban mint itt.

Gery87 2022.05.10. 18:59:29

@Nancsibacsi:

És ennek most mi köze a magyar kisebbségekhez akik meg kb nincsenek/mutatóba vannak, saját nyelvüket sem beszélik?

Gery87 2022.05.10. 19:03:24

@GyMasa:

Hibbant hülyék azt nyilatkoznak amit akarnak, a realitás meg jelenleg az hogy a NATO csecsén lógnak, az utolsó amit megtehetnek hogy megtámadnak egy NATO tagállamot!
Olyanok mint a pórázon lévő nagyszájú tacskó: bárkit megugatnak, de csak mert a gazdi ott van, amint elengeded bekussolnak...

GyMasa 2022.05.11. 08:48:37

@Deak Tamas:
Öszintén megmondom, sose voltam különösebben mélyen történelem rajongó...
Szóval a teljes Ukrán téma nagyon kívül esik az érdeklödési körömön...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.11. 08:59:51

@GyMasa: ez elvileg az oktatási rendszerünk hibája mindmáig, ezekkel a dolgokkal extra érdeklődés híján is tisztában kellene lennünk, hiszen akkor nem értenénk a világot, ahogy itthon nem is értik sokan.
Sokkal több ilyen jellegű irodalmi-történelmi ismeret átadáséra lenne szükség, és sokkal kevesebb matematikára (meg annak álcázott megoldhatatlan algebrafeladatokra), fizikának álcázott matematikára (sokkal több gyakorlat kellene mint Öveges), kémiának álcázott matematikára.
Nyugati nyelvek, pláne az angol, német helyett legalább egy környező állam nyelvét kötelezően.Nemrég láttam egy litván származású lengyel írónő hasonló gondolatait, ott is már hasonlón gondolkodnak.
Meghát az ideológiai okokból kitartott vagy túlzott mennyiségben írók, költők helyett is fel kéne újra fedezni sokakat.

vergyula 2022.05.11. 09:11:33

@Deak Tamas: A német mondjuk környező. Az angol meg ahhoz kell, hogy boldogulj a világban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.11. 09:30:12

@vergyula: ahhoz hogy boldogulj a világban, a környezeted nyelvét kell ismerd, ami a román, szlovák, ruszin, szerb. A német mint világnyelv nem számít. Angollal általában nem tudsz boldogulni a világban, sem a francia pék, sem a német dohánytőzsdés, sem a római kávés nem fog tudni a te kedvedért angolul, legfeljebb csak a coder féle angulul, azt meg középiskola utolsó évében elég oktatni, nem kell négy-nyolc éven keresztül. Indiába, Pakisztánba,USA-ba meg egyéb olyan helyekre ahol az angol kell, nem mész mindennap.
Az olyan munkákhoz, ami erősebb mint a tányérmosogatás, a helyi nyelv ismerete szükséges, meg persze szakképesítés, szaktudás. Számtalan programozót ismerek, aki tud többé-kevésbé jól programozni, de képtelenek angolul kommunikálni szóban vagy írásban, tehát még oda sem kell.
Amúgy meg nekünk nem a világban boldogulni kell, hanem itt, a környezetünket kell megismerni meg megérteni, akkor számtalan jó és kevesebb rossz meglepetés fog minket érni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.11. 09:39:07

@vergyula:

А német nem használatos a német országokon kívül.

Az angolból meg elég a boldoguláshoz a 100-szavas alapangol, lásd "hol van a buszmegálló?" szint.

Látom nap mint nap a BG-ba jött magyarok szenvedését a nyelvismeret hiánya miatt. Lassan mindenki rádöbben: hiába nem kell a munkáéhoz bolgár nyelv, minden máshoz kell.

vergyula 2022.05.11. 09:49:01

@Deak Tamas: @ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Nem állítottam, hogy a német világnyelv, csak azt, hogy környező.
Hasznos lehet egy szláv nyelvet ismerni, főleg mert akkor az összeset ismered egy kicsit.
De pl. jómagam, aki évtizedek óta multiknál dolgozom nem sokra mennék angoltudás nélkül, hiába lennék mondjuk perfekt szlovák.
A majdnem környező lengyel kollégával nagyon jól elbeszélgetünk angolul.
Vállalom a virtuális megkövezést (bár jobb szeretem, ha Kóderrel vitáztok ezen), de egyszerűen angolul van a világ.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.11. 09:51:29

@vergyula:

Téány hogy ma az an gol a n emzetközi nyelv. De ez csakis az alapszinten segít.

Még Norvégiában, ahol mindenki beszél angolul, se tudsz meglenni csak angollal.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.11. 09:56:00

@vergyula: de pont ez a poén, hogy nincs. A multik világa van ilyen-olyan angolra felépítve de nagyon sok helyen már az sem elég, iparág is épült erre (SSC).
De a világ döntő többsége nem a multiknál dolgozik hanem teljesen mást. A pizzafutárnak, költöztetőnek, gépsor mellett állónak nem kell angol.
Egyébként abból a szempontból igazad van, hogy a világ angolul van, okozata a mai nagy tragédia, ez okozta a mai helyzetet. Amikor latinul volt, akkor sokkal több szellemi teljesítmény született.

vergyula 2022.05.11. 09:59:05

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Persze, ha valaki hosszabb időt tartózkodik egy bizonyos országban, hasznos lehet megtanulni a helyi nyelvet, de ezt nyilván az illető eldönti.
Egy indiai kollégám kb. 10 évig élt/dolgozott Németországban, 0 nyelvtudást szedett fel (ami szerintem egyébként szégyen), és elég jól elvolt.
A régi háziorvosunk Svédországba emigrált 0 svéd nyelvtudással, kezdetnek elég volt az angol. (aztán persze elvárták, hogy megtanulja a svédet)

vergyula 2022.05.11. 10:07:45

@Deak Tamas: "A pizzafutárnak, költöztetőnek, gépsor mellett állónak nem kell angol."
Vitatkoznék, de "angol" helyett hadd mondjam azt "közös nyelv".
A pizzafutár összefuthat külföldi ügyféllel, akárcsak a költöztető. A gépsor mellett állónak is hasznos lenne, és akkor nem a helyi IT-t használná tolmácsnak/postásnak a problémája és az offshore L3 között.
Nyilván az lenne a legjobb, ha mindenki minden nyelven beszélne. Amíg ez nincs, addig a közös nevező a leghatékonyabb megoldás. Egyfajta szabvány. Jelenleg ez az angol.

Nancsibacsi 2022.05.11. 10:14:51

@Gery87: Ukrajnában a háború előtt 200 ezer magyar nemzetiségű ember élt - Magyarországon kevesebb mint 100 ezer német nemzetiségű, tehát FELE. Meg lehet nézni hogy a két népcsoportnak milyen nemzetiségi jogai/lehetőségei voltak a két országban.

Ukrajna NEM európai ország, és soha a büdös életben nem is lesz az. Ukrajna Szomáliára jobban hasonlít mint a legkevésbé europér EU-s országra. Ez van.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.11. 10:22:50

@vergyula: pont azt mondom, hogy a közös nevezőnek tűnő valami a valójában csak egy relatív szűk kör közös nevezője. Hozzánk például rendszeresen jönnek olyan hívások, amikor a helyi gyártósornál álló helyi nyelvet (holland) beszélő emberke dolgát tolmácsolja a főnöke. (Nemrég óta csak angul támogatás van, nem akartak fizetni a holland nyelvért - ezt eredményezte.)
A költöztető, pizzafutár stb. akárkivel összefuthat mert a bútort tologatni és felpakolni, illetve a pizzát mosolyogva odaadni magyarul is lehet akárhol.
Velem volt nemrég vicces eset egy átmulatott pesti éjszaka után. A török giroszost volt szívem felébreszteni, és kisült, hogy nem tud magyarul, mint ahogy a kasszás sem. A "merhaba", "bende iyiyim", "iyi günler" (ez a maximális töröktudásom) plusz mutogatással sikeres és mosolyokban gazdag üzletet kötöttünk. Na ez pl. angullal nyilván nem ment volna, ez lenne a jó élmény, amit érdenes negélni.

vergyula 2022.05.11. 10:28:19

@Deak Tamas: Számomra ezek a példák is pont azt mutatják, hogy csak hasznos lenne minél többeknek megtanítani ezt a közös nevezőt.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.11. 10:34:13

@vergyula: csak ez a közös nevező - ahogy írtam - egyrészt nem szükséges (mert mint látható, tíz általános szóval megoldottam a helyzetet), másrészt pedig egyáltalán nem mindegy, mi az a közös nevező. Az emberi szellem nem játék.
Az indoeurópai ősnyelv is feltehetően épp erre a közös nevezőre kialakított algoritmikus nyelv volt, és épp a kialakítása mutatja, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen egy közvetítő nyelv. Kialakíthatták volna makogó angulra is, szerencsére nem így lett. Zamenhof sem érezte erősnek ha az eszperantót egyfajta még jobban lebutított dalmátból alakítja ki.

Gery87 2022.05.11. 11:38:46

@Nancsibacsi:

OKé, de most mivel is vitatkozol?:)

Gery87 2022.05.11. 11:43:14

Ahhoz hogy a holland pizzafutár meg a magyar kőműves 10 évente egyszer elmakogjon egymással hogy merre van az amarra....arra jó a "makogó" angol is.
A többire meg akkor legyen pl a francia, mert azon állítólag "káromkodni is olyan mintha selyemmel törölnénk ki a seggünket:)"

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.05.11. 12:20:22

@vergyula:

Szinte mindenki ismeri manapság ezt az alapangolt. S pont jó arra, amire ki lett találva: a pályaduvaron és repülőtéren való tájékozódásra.

GyMasa 2022.05.11. 12:42:58

@Deak Tamas:
"ez elvileg az oktatási rendszerünk hibája mindmáig, ezekkel a dolgokkal extra érdeklődés híján is tisztában kellene lennünk, hiszen akkor nem értenénk a világot, ahogy itthon nem is értik sokan."
Igen, a fránya, porosz, jelenléti oktatás...

"Sokkal több ilyen jellegű irodalmi-történelmi ismeret átadáséra lenne szükség, és sokkal kevesebb matematikára (meg annak álcázott megoldhatatlan algebrafeladatokra),"
Mondjuk a matematika résszel nagyon nem értek egyet! Azt csak emberközelibben kellene tanítani, hiszen azért van egy alap szint, amit egy önmagát életképesnek tartó, felnőtt embernek igenis illene megugrania!
Pl. csak dióhéjban:
- Ha a fidesz 54%-kal nyer egy választást, akkor ott fel se' merüljön már a "dehát nem rájuk szavaztak a legtöbben", mert, de igen, rájuk!
- Ha egy napelem 230W és X HUF, akkor mennyit kell venni belőle, ha az adott háztartás energiaigénye napi 100kWh? (És, itt most nagyvonalúan elhanyagolom az összes többi költséget!)
Mennyibe kerül az, mennyire jön így ki az elkövetkező 30 éveben a "nap ingyen süt" villany ára 1 kWh-ra vonatkoztatva, és, végül, mekkora tetőfelületre van szükség ehhez...
- Ha egy akku fajlagos ára exponenciális függvény szerint esik, és már elérte a lapos részét a görbénak, akkor egyre tovább tart az ár csökknése, azaz, ha eddig, 30 év alatt tizedére csükkent, akkor innentől az ár feleződése is mág 30 éve lesz, és nem 1-2, ahogy fantáziálják.
- Egyszerű, kamatos-kamat számítás, és variációi (10 millió HUF hitel 10 évre adott kamatlábbal, mekkora ésszeg lesz a futamidő végén)
- A matematika nem "teszik-nem tetszik" kérdése, hanem egy kemény valóság még akkor is, ha bölcsészéknél meg vannak győződve róla, hogy ez nem így van!

" fizikának álcázott matematikára (sokkal több gyakorlat kellene mint Öveges), kémiának álcázott matematikára."
EBben egyet értünk, mert a matematikának tanított matematikára lenne szükség, hogy az jól menjen az embereknek! Utána mér tényleg elég lenne a fizika és matek oktatás...
(Amúgy, nekem érdekes volt az egyetemen egy ilyen alapkutatást irányító profrsszor, aki azt mondta, hogy MINDIG tesz egy rendes fizikust a csapatába, aki azonnal megálljt parancsol a valóságra teljesen merőleges ötletekre, még mielőtt azoknak a kizárására is időt és erőforrásokat pazarolna a projekt...)

"Nyugati nyelvek, pláne az angol, német helyett legalább egy környező állam nyelvét kötelezően."
Én, egyszerűen egy csomó diplomához teljesen feleslegesnek tartom a kötelező nyelvvizsgákat.
Egy magyar-töri szakos tanának semmi szüksége arraa, hogy ezzel is terhelje magűát, ha mondjuk nincs nyelvérzéke.
(természetesen, ha akar nyelvet tanulni az egyetemen, azt 101%-ban támogatom, és megadnék nekik minden erőforrást, hogy ezt megtehessék!)
Ellenben egy mérnöknek az angol előírnám kötelezően, mert gyakorlatilag a teljes dokumentáció csak angolul elérhető!

GyMasa 2022.05.11. 12:49:04

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Sehol nem tudsz meglenni semmilyen "turista X nyelv" ismerettel!
Sajnos a világon mindenhol a tanfolyamokon elérhető nyelvi tudásszint a turista szintre korlátozódik!
(Kb, a fáj a fejem, gyomorrontásom van, eltört a lába.)
Ha viszont az ember valahol le akar telepedni, akkor ezzel nem fog messzire jutni, mert egyrészt, ha elmész kórházba, és elkezdenek a ygerekbetegségekről faggatni, meg mindenféle speciális nyűgökről, akkor hamar olyan szavakba botlasz, amiket sose hallottál...
Aztán a másik ilyen nehéz pont az a kifejezetten külföldieknek való, szinte bármiféle ügyintézés, mert ott még legtöbbször a helyi ismerősök sem tudnak segíteni, hiszen ők született helyiek, mit érdekli őket, hogy milyen papír kell, hoyg állampolgárságot tudj szerezni, vagy, mi kell ahhoz, hogy a helyi nyugdíjbiztosító elismerje a magyar munkaviszonyodat is!
Én 9 éve élek Németországban, de még ma is belefutok időnként ilyenekbe.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.11. 13:11:07

@GyMasa: a mostani matematikaoktatásunk (nézve és látva az érettségis dolgokat) még mindig a régi szovjet típusú maradvány, ahol a klasszikus alapra rátolták azokat a célvezérelt területeket, amelyeket később a szocialista társadalom megkövetelte hülyeségekre voltak optimalizálva, nem véletlenül volt túltolva az analízis, meg a függvénytan stb. mialatt pont azokat a képességeket nem fejlesztette, amiket példának írtál.
Nem véletlen, hogy az én generációm épp azokra a matematikafeladatokra emlékszik, hogyha a Micsurin tsz ennyi almát a Liszenkó téesz meg annyi almát, akkor a Gagarin téesznek mennyi az annyi ami kell.
A környező államok nyelvének ismerete pedig egész egyszerűen a túlélésünkhöz kell. Egy esélyünk van, ha a magyar kultúra itt a Kárpát-medencében menő lesz, minél többen akarnak résztvenni benne. Ehhez pedig elengedhetetlen az, hogy itt mindenki legalább turista A1-en megértse a szomszédot, a magyar értelmiségnek meg muszáj.Ők megtették anno, hogy megtanultak magyarul, asszem az eredmény ismert.
A felsőoktatásban már akármilyen nyelv mehet, sőt akár a középiskola utolsó évében is. De a szomszédaink nyelvét muszáj lesz megismerni, ha meg akarunk maradni. (Nyilván most a többesszám első az nem a koder típusú "tőlem aztán ekszimóul meg mexikóul is beszélhetnek" meg "mérnem az angult erőltetik a helyi nyelvek helyett" típusúakat elutasítókat jelenti.)

GyMasa 2022.05.11. 13:23:36

@Deak Tamas:
"A környező államok nyelvének ismerete pedig egész egyszerűen a túlélésünkhöz kell. "
Ebben én nem vagyok annyira biztos...
Én Szegeden nőttem fel, szóval a szerbet egy kicsit értem.
Tanultam oroszt, abból jó voltam, még ma is megvan valamennyi belőle, Angolul szerintem anyanyelvi szinten beszélek, (de, ugye vizsgám nincs róla, csak egy középfokú C)
Beszélek még németül is, elég jól.
Tanultam hollandot, de az a lustaságom miatt nem jutott sehová, illetve Japánul, amit meg a Kanjik miatt dobtam. (a nyelvtan az elég egyszerű, meg beszélni megtanulni is, de ha az ember mondjuk boldogulni akarna írott szöveggel is, akkor meg kell tanulna több tízezer Kanjit, amire nekem nem volt sem időm, sem türelmem.)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.11. 13:39:24

@GyMasa: ezt most így nem értem mire írtad, a lényeg: a magyarság megmaradása a kulturától függ, attól függ, hogy minél többen akarjanak ennek a kulturának a részei lenni. A szerb és a román pópák az iskolákban szépen választották le az ott felnövőket rólunk, hiszen tudva a magyar nyelvet sikeresen kialakították az ehhez való statégiát. A magyar kulturának a fordítottja kell, így ismerni kell a környező népek nyelvét, gondolkodásmódját és ki kell alakítani a megfelelő csatornákat, hogy a magyar kultúra befogadható és népszerű legyen.
Máshogy - ismerve a népmozgalmi rátát - ahogy már írtam régebben, sok okosságot kiváltva vele, csak az lesz a kérdés, hogy Székesfehérvár magyar-román vagy a szlovák-magyar, legrosszab esetben a román-szlovák határon lesz-e.

GyMasa 2022.05.11. 13:51:57

@Deak Tamas:
Hát, a mai helyzetben egy Román/Szlovák/Horvát megszállás nem túl realisztikus...
Csak annyit akartam mondani, hogy én úgy érzem, hogy a környező országok nyelveit megtanulni, nem a legfőbb cél, és nem is a leginkább célravezető!
Azaz, én az angolt sokkal fontosabbnak tartom, mert az a világ nagy részén segít a legnagyobb eséllyel (meg, ugye néhány szakmában elengedhetetlen), Aztán Európán belül a német/francia/spanyol/olasz kell, ha ott akar élni az illető, de Magyarországon belül maximum azt tudom elképzelni, hogy valaki alapszinten megtanulja a hozzá legközelebb fekvő ország nyelvét.
Én nem látom, hogy jobban jártam volna egy kifogástalan szerb, vagy román nyelvtudással, mint az angollal.
De, nyilván tévedhetek is!

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.11. 14:27:16

@GyMasa: de nekünk nem a világ legnagyobb részének esélyeit kell vizsgálni - az egy kisebbség aki a világ legnagyobb részein bódorog - hanem az itt élésünk esélyeiről.
Egyáltalán nem megszállásról van szó, hanem arról, hogy fogyunk. 1938-ban megjelent egy elég érdekes könyv, a Hulló magyarság, abban volt egy diagram, hogy fog kinézni a környező országok népessége a huszadik század végén, a szerző egyesegyedül Ausztriát találta el (8 millió) és azt írta, hogy totál tragédia lesz, ha csak az általa kikalkulált 20 milliónyian leszünk .
És még sokkal rosszabb lett, nemcsak azért mert hétmilliónyian vagyunk, hanem azért is, mert minden környező országban csak a magyarok csökkennek az asszimilációs rátát meghaladó ütemben.

felvidek.ma/2010/12/fogy-a-magyarsag-a-karpat-medenceben/
utazik.hu/magyarok-szama-hataron-tul-karpat-medence/
ma7.sk/hethatar/nepesseg-eloreszamitas-a-karpat-medenceben-40-ev-mulva-3-millioval-kevesebben-leszunk

ezt csak úgy tudod orvosolni, ha a magyar kultúrát vonzóbbá teszed - ahogy az Amerikába bemigráns is azonnal hasonul, kidekorálja magát mindenféle amcsi zászlóval - az meg nem megy a környező országok nyelvét nem beszélő elhivatott értelmiség nélkül. És ennek is van a legtöbb értelme, mert a szomszéd országokba utaznak innen a legtöbben amúgy is, lásd horvát tengerpart.

GyMasa 2022.05.11. 14:50:01

@Deak Tamas:
Igen, csak pl. egy ilyen Ukrán nyelvtörvénnyel szemben, meg ugye azzal a ténnyel szemben, hogy 2014 óta a kisebbségeket hívják be először katonának, és küldika frontra, az nem biztosít egy stabil életteret a kárpátaljai magyaroknak.
GOndolj bele, hányan léptek azóta le a maygar útlevelükkel, akik szerintem vissza sem térhetnek már oda...
Szóval, szép dolog ez a "vonzóvá tenni" meg teljesen egyet is értek vele, csak kevés helyen látom a helyi többség támogatását ebben a témában.
Anélkül meg nem fog menni...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.11. 15:03:55

@GyMasa: nem érdekel senkit a helyi többség, pont az a feladat, hogy mi a sajátunkat tegyük vonzóvá, hogy ahhoz csatlakozzanak többen, ahogy én is láttam a ruszin párocskával Ungváron anno. Épp ez a feladat akármilyen nyelvtörvénnyel szemben. Ha a pópáknak sikerült, nekünk mért ne sikerülne?

GyMasa 2022.05.11. 16:09:21

@Deak Tamas:
Értem, akkor a Ghandi-féle iskolát játsszuk?

GyMasa 2022.05.11. 17:19:31

@Gery87:
Nana!
Ennek a háborúnak nem az ukrán gyözelem lesz a kifutása jó eséllyel!
És, ahogy minél tovább húzzák, annál rosszabbak lesznek az eesélyeik minden téren (Maradék terület, népesség, infrstruktúra.)
És, amikor majd vég lesz, ott marad nagyon sok, megalázott, dühös, ´csalódott, és állig felfegyverzett nem náci, aki majd keresni fog egy macskát, akibe belerúghat...

Gery87 2022.05.11. 19:37:47

@GyMasa:

"Ennek a háborúnak nem az ukrán gyözelem lesz a kifutása jó eséllyel!
És, ahogy minél tovább húzzák, annál rosszabbak lesznek az eesélyeik minden téren (Maradék terület, népesség, infrstruktúra.)"

Én is ezt mondtam eddig is.

"És, amikor majd vég lesz, ott marad nagyon sok, megalázott, dühös, ´csalódott, és állig felfegyverzett nem náci, aki majd keresni fog egy macskát, akibe belerúghat... "

Amerikát ez nem érdekli, cserbenhagyásban világelsők.
Európa meg egy töketlen lúzer, majd tátott szájjal várja a brét....mint mindig.
Mi meg szívunk.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.05.12. 12:13:38

@GyMasa: a non-violence-re gondolsz? Gandhi arról azt mondta: „Ahol kénytelenek vagyunk a gyávaság és az erőszak között választani, ott én az erőszakot ajánlom.Sokkal jobban szeretném, ha India erőszakkal szabadítaná föl magát, semhogy rabszolga maradna, aki hozzá van láncolva uráinak hatalmához. Magam nyugodt lélekkel elhatároztam, hogy inkább meghalok, semhogy embert ölnék. Akiben azonban nincs ennyi bátorság, az inkább gyakorolja magát az emberölés és a meghalás művészetébe, semhogy gyalázatosan szökjön a veszedelem elől. India védje meg inkább fegyverrel a becsületét, de ne legyen gyáva nézője a saját megaláztatásának. De én tudom, hogy a non-violence épen annyira fölötte áll a violence-nek, mint a megbocsájtás a büntetésnek.akaraterejében. Non-violence nem jelenti azt, hogy kiszolgáltatjuk magunkat a gonosztevőnek. Non-violence a lélek minden erejét szembe helyezi a zsarnok akaratával. Egyetlen férfi ilyen módon szembeszállhat egy egész birodalommal és előidézheti annak bukását."

GyMasa 2022.05.12. 13:38:22

@Deak Tamas:
Mondjuk, azért az Ukrán helyzet az nem túlságosan hasonló az Indiaihoz.
India Gyarmat volt, az ukrajnai magarok meg Ukrajna állampolgárai...
Nekik nem javaslom a fegyveres ellenállást, mert nem látom értelmét.
Bár, alapjaiban egyet értek az idézettel, csak az Ukrán helyzetre lefordítva:
- Aki akar, maradjon, és építse tovább Ukrajnát, és küzdjön a magyar kisebbség jogaiért, aki meg akar, az menjen el, hiszen az EU-nak pont az az alapelve, hogy midnenki ott élhet benne, ahol kedve tartja. És, ugye most nagy az ígéret, hogy Ukrajna "hamar" EU tag lesz...

Gery87 2022.05.12. 22:19:41

@GyMasa:

Nem látod értelmét?
Csak mondom hogy Európában pár kivételtől eltekintve az összes ma létező kisebbségi autonómia, önkormányzatiság erőszakkal, terrorral harcolta ki az önrendelkezést, esetleg függetlenséget!

észak-írek, baszkok, koszovói albánok, macedónok, transznisztriaiak...

Sokan azt hiszik pl hogy a tiroli németek 45 után az olasz vereség miatt kapták meg puszira az autonómiát de még ők sem!

srbija.blog.hu/2012/05/05/del_tirol_az_akarat_diadala_olvasoi

"....az Olasz Köztársaság pontosan ugyanazt a betelepítő politikát folytatta a területen, mint a fasiszták. Ugyan 1948 januárjában az olasz békeszerződésnek megfelelően létrehoztak egy autonóm területet, azonban annak határait gondosan úgy vonták meg, hogy a többség olasz legyen....

"...az indulatok 1956-ban robbantak. Ekkor már a civil lakosság leplezetlenül tüntetett; a hegyek oldalára, a házak ablakaiba, a templomok tornyára a tiroli piros-fehér színeket festették. ....A feszültség fokozódásával már megjelent az SVP retorikájában az elszakadás is: 1957. november 18-i tüntetésük jelszava már a "Los von Trient!" volt."

"1959-től dinamitos merényleteket hajtottak végre olasz épületek és emlékművek ellen, a robbanószert nem kis részben Ausztriából szerezve be. Mivel a szervezet az akciókat hatástalannak ítélte, 1961. június 11-én megtörtént a Tűz éjszakája (Feuernacht, ill. Notte dei fuochi). Egyidejűleg 47 helyen robbantak fel a villanyvezetékek, így a terület elektromos áram, egyben közvilágítás nélkül maradt."

"1972. januárjában életbe lép az autonómiastatútum, amely részletesen rendezi a kisebbség viszonyát az olasz államhoz és az anyaországhoz. A legfontosabb szabályozás: minden iskolában tanulni kell az itt előforduló három nyelvet (német, olasz, ladin) és köztisztviselő csak olyan személy lehet, aki mind német mind olasz nyelvből a megfelelő szintű nyelvvizsgát letette."

"A terület története nem véletlenül "tabu": láthattuk, hogy a dél-tiroliak nem riadtak vissza semmilyen eszköztől hogy elérjék céljukat. De az is szembeötlik, hogy Ausztria hathatós és következetes támogatása nélkül csak az erőszak kötődött volna a nevükhöz – hasonlóan a baszk ETA-hoz – és gondjaikat, problémáikat nem értette volna meg a világ."

Magyarul, semmit nem adnak ingyen és vér nélkül!
Ezt most csak így mellékesen a székelyeknek - és sajnos a Kárpátaljaiaknak is - üzenem, de hát ha nekik fontosabb a kényelem, a biztonság és inkább békésen tüntetgetni meg aláírást gyűjtögetni akarnak, EU-s zászlókat meg jogokat mantrázva...akkor várják csak a mannát. A románok, ukránok meg röhögnek, mert az idő nekik dolgozik.

Gery87 2022.05.12. 22:20:11

* macedóniai albánok.

GyMasa 2022.05.13. 10:47:53

@Gery87:
Teljesen igazad van, ha a Kárpátaljai magyarok függetlenedni akarnak, akkor valóban vér fog folyni.
A kérdés, hogy van-e annak értelme?
Ma, Európán belül egy autonómiának nincs nagy esélye sem békés, sem fegyveres úton kialakulni.
Igaz, Ukrajna nem EU tag (még, és _valójában_ még nagyon sokáig nem is lesz az), így elvileg elképzelhetö, hogy kirobbanjon ott egy fegyveres konfliktus, de elnézve az EU legnagyobb létszámú hadseregét Ukrajnában, akiket épp most hoz fel a nyugati világ, meg a magyarok számát ott, nem adok annak túl nagy esélyt a sikerre.
Arról nem is beszélve, hogy az egész világ bebizonyította pont az elmúlt 8 évben, hogy igenis ölbetett kézzel nézi végig a kisebbségek elszakadási kísérleteit (DOnyeck, Luhansz, Krím)
És, az még egy elmaradott felszerelésü Ukrán hadsereg volt.
Politikailag sem fogja senki támogatni azt a törekvést, mert azzal olajat öntene a Skót, Baszk, és a többi kisebbségek ma szunnyadó parazsára....
Tehát, én nem tartom reálisnak, vagy nyerhetönek a Kárpátalja függetlenedését vagy Magyarországhoz csatolását.
Egyetlen megoldás az lehet, ha a Lengyelek, meg a románok is annektálják alenygel meg a román kisebbségek területeit. Ha mondjuk az Ukránok tényleg annyira fafejüek, hogy az oroszok elmennek Kijevig, és ott verik le öket, és ez lesz az orosz békediktátum.
(Mert, az oroszoknak ez egy nagyon jó megoldás lenne. Megoldaná Ukrajna hosszútávú stabilitási problémáit, hiszen megszüntetné, szinte teljesen a nyugatos, nyugat ukrajnai részeket.)
De, mint mondtam, ezt nagyon-nagyon valószínütlennek látom jelenleg.

2022.05.13. 11:21:25

@GyMasa:
kárpátalja elszakadásához vagy pénz kell, vagy fegyver. simán meg lehet venni az ukránokat.

most kb. azt kellene mondania a magyar kormánynak, hogy budapest nem kéri a mentőcsomagot, mert magyarország korrupt, nem jogállam, oké. adják a pénzt oda a kicsit sem korrupt ukránoknak, ami magyarországnak jár. cserébe kárpátalja magyarország kapcsolt részévé válik. ungvár és munkács magyar-ruszin határváros. ez a deal. kárpátalját nem fegyverrel kell elfogalni, hanem pénzzel. és egyébként a magyar építőipari kartell ugyanúgy fejleszthetne, mert a kárpát-ukránoknak nincsnek munkagépek.

ezt kellene mondani. ez a nógrádi nevű sváb, aki a múlt rendszerben jugoszláviában nem ügynök volt, hanem idegenvezető mondja, hogy nem lehet semmit se tenni. dehogy nem lehet. ki kell vásárolni kárpátalját.

és a forintgazdaság előteremt annyi pénzt, amennyi a mezővárosok és a vidékfejlesztésekhez szükséges. a megyei jogú városok kezdjenek el önállóan gondolkodni. a főváros meg ugye az állam nettó befizetője. budapest az eu-s pénzeket felejtse el. és persze nem kell újabb stadion, vagy betonmonstrum, ami van az bőven elég, nincs nézője, mi a francnak. ezt kb. 0 ember meri orbánnak mondani.

úgy viszont a magyar külügy könnyen pofára eshet. mert ursula von der leyen és marcon is megtanult vigyorogni orbánnak és ha kell, akkor simán átbasszák. ezt felteszem orbán érzékeli. az eq-ja elég magas.

2022.05.13. 11:25:58

@Gery87:
áldozatok árán nincs autonómia. ez azonban nem feltétlen véráldozat. kárpátalját fele részben simán ki lehet vásárolni. eu-s pénzekből. úgy, hogy van magyar népesség, a ruszinok magyarbarátok. a betelepített cigányok asszimilálódnak és magyarrá válnának. és a betelepített ukránt ki lehet vásárolni. kap egy újjáépített házat a kárpátok túloldalán. és ennyi. ezt simán keresztül lehetne vinni.

2022.05.13. 11:31:48

@Gery87:
az eu-s mentőcsomagról kellene lemondani. anélkül se omlik össze az ország. és pénzt, bármennyi pénzt teremthet a magyar jegybank feltéve, hogy elég erős. a magyar építőipari kartell (market zrt.) betonozhat kárpátalján. a mol építkezhet. az otp fiókokat nyithat. a richter üzemet létesíthet. ha van egy autonóm kárpátalja, ami magyarországhoz csatalkozva az eu része lehet (úgy, hogy a ruszinok autonómiát kapnak, mert ezt budapest biztosítja), akkor kárpátalja félmagyarrá válik. és ez történelmi igazságszolgáltatás. részleges revízió.

ilyenkor jön az, hogy ezt így nem lehet.

2022.05.13. 11:52:14

@Gery87:
ugyanez délvidéken. amit csurka mondott. a vajdaság ketté van vágva a ferenc józsef csatornával. addig magyarország. onnan szerbia. és persze így is marad kisebbségi szerb magyarországon. és szerbiában kisebbségi magyar. a kisebbségi jogokat kölcsönösségi alapon biztosítjuk. szerbia eu taggá válik. és a délvidék félmagyar.

erdélyben ott a református és a római katolikus egyház. budapest és debrecen központtal. elég erősek ahhoz, hogy félig kinyomják a románokat. bukarest világvárossá akar válni. kell a pénz. erdélyt nem nagyon fejlesztik. simán ki lehet nyomni őket úgy, hogy a partium és erdély összességében félmagyarrá váljon.

és a felvidéken is el lehet érni, hogy legyen egy vegyes zóna. a magyarnak budapesten van képviselete, a szlováknak pozsonyban, a kettős állampolgárnak van két félszavazata. és szlovákiában vannak szórvány magyarok, ahogyan magyarországon szórvány szlovákság. kettős állampolgárok. részleges revízó. el lehet érni. értem, hogy ezt a szlovák állam nem akarja.

ezért a magyar egyháznak kell nyomulnia. vagy támogatják a revíziót, vagy nem kapnak az államtól egy fillért se. ez a felvilágosult magyarország. nem a felvilágosult abszolutista a francia forradalomból következő lófaszakarika, hanem a magyar felvilágosodás (csononai, fazekas) korának oktatási intézményrendszere.
refpedi.hu/hatteranyagok/terkepek/M14_1_oktatas_XVIII(1).jpg
ezt lehet restaurálni. zsolnán és trencsénben a szlovák-magyar keresztségben lehet magyarul tanulni. mert van magyar intézet. szlovákul is lehet tanulni persze. a magyar királység egy felvidéki római katolikus egyházmegyéjében van kisebbégi magyar keresztény oktatás. ha ezt nem támogatja meg erdő péter, egy fillért nem kell kapniuk a költségvetésből. mert nem magyar érzelműek. és ha nem tetszik, akkor el kell őket zavazni a francba. menjen nyugatra térítse meg a buziparádét.

Gery87 2022.05.13. 11:54:10

@GyMasa:

Nyilván a rendszerváltás környéke és az utána következő 20 év lett volna erre ideális, ma már hogy ez a helyzet meg több a cigány is, szinte lehetetlen.
De főleg azért mert akarat nincs rá.
A magyar nacionalizmus (bárki bármit mond) nagyon gyenge. Ezt így kívülről is látom.
hangos, zajos, nagypofájú, de tettekben és távlatokban egy semmi, mivel az egyéni érdek és a kényelem fontosabb. Ez egy individualista nép.
Ezért sem volt anno magyarok vezette nemzetiségellenes progrom meg erőszakos fellépés!
Nem azért mert annyira jófejek vagyunk hanem mert leszarjuk úgy a másokét, mint a saját nemzeti ügyeinket.

"Egyetlen megoldás az lehet, ha a Lengyelek, meg a románok is annektálják alenygel meg a román kisebbségek területeit"

Lengyel kb egy darab sincs már. Ti nem néztek térképeket? Nem 1922 van...
A románok meg szórványban vannak pár járásban (egy részük ráadásul moldován) és politikailag ez megengedhetetlen nekik, pont a magyarkérdés miatt...

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0c/UaFirstNationality2001-English.png

blog.uvm.edu/aivakhiv-ukrtaz/files/2014/04/UkraineNativeLanguagesCensus2001detailed-en-1024x704.png

64.media.tumblr.com/89a141fd0eaa84c7b11aa8831a224376/54584e470fcf091f-da/s1280x1920/170c73c455ec86d0d7f226a9502f6208b768a532.png

GyMasa 2022.05.13. 13:19:04

@cvsvrs:
Szerintem a jelenlegi helyzetben az EU nemhogy pénzt nem adna erre, de még ingyen sem engedné meg ezt a lépést orbánnak.
Egyszerűen az is azt jelentené, hogy elismerik legitimnek, sőt Europa szintű politikusnak. Ezt pedig ma nem tehetik meg, mert gyengíítené a balosok Európai pozícióját!
Jelenleg orbán egy óriási szálka az EU woke vonulatának a szemében, és nem tudnak mit kezdeni vele!
Hiszen túl tökös ahhoz, hoyg egysezűen becsicskítsák, és túl ravasz hozzá, hogy bármilyen értelemben (sem politikai, sem anyagi eszközökkel nem tudták 12 év alatt megbuktatni!)sarokba tudnák szorítani!
Tehát a jelenlegi balos EU vezetés rémálma az, ha az orbánéhoz hasonló kormányok alakulnak, hiszen azokat utána nem tudják egyszerűen leváltani, és elveszítik a hatalmukat.
Ezért Kénytelenek "elszigetelni" orbánt! Próbálják mind a leendő aspiránok, mint az országok népeinek a lehető legvisszataszítóbbnak mutatni a rendszert. Ezt hiszik most a megoldásnak a hatalmuk megtartására.

GyMasa 2022.05.13. 13:20:58

@cvsvrs:
" a betelepített cigányok asszimilálódnak és magyarrá válnának. "
Nana, ez azért még Magyarországon sem valósult meg évszázadok alatt sem...

"..és a betelepített ukránt ki lehet vásárolni. kap egy újjáépített házat a kárpátok túloldalán. és ennyi. ezt simán keresztül lehetne vinni. "
Hát, remélem, az átlagos Ukrán nem olyan, mint a vezetőik, mert, akkor ez nem fog működni, hiszen nem fogja beérni egy UGYANOLYAN házzal, hanem majd egy kacsalábat fog kérni...

GyMasa 2022.05.13. 13:34:57

@Gery87:
"Lengyel kb egy darab sincs már. "
Ahogy látom, ez nem zavarja különösebben a lengyeleket, mert nagyon ajánlkoznak, hogy majd jól megvédik Galíciát...

"Ti nem néztek térképeket? Nem 1922 van..."
Nézem én, és azért mondom, hogy nem reális ez az elképzelés.

"A románok meg szórványban vannak pár járásban (egy részük ráadásul moldován) és politikailag ez megengedhetetlen nekik, pont a magyarkérdés miatt..."
Igen, mint, ahogy ezelőtt is említettem, hogy a Spanyoloknak is megengedhetetlen a baszkok miatt!
Ezért hamvába holt minden ilyen kezdeményezés az EU-n belül.

2022.05.13. 14:52:40

@GyMasa:
a kárátaljai cigányok döntő többsége ha választhat, akkor inkább magyar lenne, mint ukrán.

Serény Vélemény 2022.05.13. 15:04:26

@cvsvrs: A magyar cigányok teljesen kiakadtak azon, hogy a kárpátaljai cigányok milyen elképesztően középkori szegénységben élnek. Amihez képest már a magyar cigánysoron lakás is jóllétnek számít...

Gery87 2022.05.13. 16:25:48

@cvsvrs: @Serény Vélemény:

Sajnos még az "ukrán menekült munkaerőből" sem jöttünk ki jól.
Az összes Kárpátaljai cigány menekült hozzánk jön és ők itt is maradnak.
Az echte ukrán továbbmegy nyugatra.

GyMasa 2022.05.14. 20:45:26

@cvsvrs:
Az elképzelhető...
Magyarországon nem zaklatná őket az ukrán álcát viselő FSZB...
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása