magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Az eszmementes pártok

Érdekes jelentség az eszmementes párt. Mivel pártok eredetileg arra jöttek létre, hogy valamilyen eszme nevében egyesítsenek azonos gondolkodásúakat, s küzdjenek így együtt az adott eszméért.

Magyarország jelenleg van 6 darab parlamenti ellenzéki párt: DK, Momentum, MSZP, Jobbik, LMP, P. Ezek azért nem egyetlen párt, mert eszmeileg borzasztóan eltérnek egymástól, legalábbis ezt mondják.

Önbevallása szerint a P a legbaloldalibb. Valami olyat szoktak gagyogni, hogy ők európaista, zöld, progresszív, baloldali, de nem ám elavult-régibaloldali, hanem megújult-újbaloldali párt.

A DK viszont klasszikus polgári liberális, modern európaista balközép párt, ez mondják magukról.

Érdemes leszögezni: mindkét párt kb. 10 éve jött létre: a DK 2011-ben, a P 2013-ban, s azóta ideológiájuk nem változott.

Eddig minden rendben. De akkor felmerül a kérdés: pl. ez a Cake gyerek esetében, aki nem számol be arról, hogy nézetei megváltoztak volna. Most akkor mi a helyzet: akkor hazudott Cake, amikor belépett a Párbeszédbe, vagy most hazudik, amikor belép a DK-ba?

Esetleg - s bevallom, én erre szavazok - sose hazudott, se akkor, se most, mert egyszerűen az ellenzéki pártok között nincs semmilyen ideológiai eltérés. Ezek valójában haveri társaságok, nem pártok, s egyetlen valós ideológiájuk a ballibaizmus.

Dehát akkor miért van belőlük 6 darab?

450 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr1618033342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZorróAszter 2023.01.31. 23:30:06

@alöksz róz:

"Egyedül a jegybank bocsájt ki olyan pénzt ami korábban nem létezett."

Erre azt fűzöd hozzá: - meg a kereskedelmi bank

Aztán a következőben az ismert idézeted hirtelen most először kibővül ezzel a mondattal:

"Készpénzt csak a jegybank teremthet."

Vagyis beidéztél valamit ami ellentmond az előző kommentednek, Fosarc.

Muhahaha!!! :o)

Tanulj meg olvasni, és végezd el legalább az általános iskolát.

Gógita 2023.01.31. 23:30:19

@Gery1987: "ége a bőségnek, a tönkrebaszott, túlnépesedett, kizsákmányolt földön nem lesz tartható hogy keveseknek nagyon sok legyen másoknak meg kb semmi, még friss ivóvíz sem..."

Hogy így legyen az nem előírás a kapitalizmushoz. A kapitalista rendszer szépen tud működni szabályozottan is, és a megfelelő haszon rész visszacsorgatásával is, meg szigorú környezetvédelmi törvényekkel, víz védelemmel, stb. is!

A németek pl. nem nagyon panaszkodtak eddig, hogy a kapitalistáik szétvernék az országot, elszennyeznék az ivóvizet és őket nagyon kizsákmányolnák.

Őket is a politikusaik, benne a sok zölddel!, viszik a szakadék/padló felé nem a kapitalistáik éppen.

Gery1987 2023.01.31. 23:31:39

@ZorróAszter:

"A legfontosabbat már többször mondtam. A tulajdon rendelkezési jog. Azért mondjuk hogy ez az autó az Öné, mert a törvény szerint Ön rendelkezik vele.
Azért mondjuk hogy gyár egy tőkésé, azért tulajdonos, mert jog szerint ő rendelkezik a gyárral kapcsolatban."

Így van...

"De ha Önnek nincs jogosítványa, és a családban sincs senkinek, akkor ez a rendelkezési jog a legfontosabb funkció tekintetében kiüresedik, mert a kocsija ott fog állni a garázsában."

A kapitalizmus már most is úgy működik hogy "a kocsitulajdonos felbérel egy sofőrt aki vezet helyette, nincs szüksége jogosítványra, sőt örökölheti az autót és a sofőrt is, nem kell neki jogsi, így a funkcióját ellátja".

"Ugyanígy nincs értelme birtokolni egy gyárat ha nem tudok dönteni arról hogy mi legyen vele mert nem tudom már megmondani, mi a célszerű."

Nem is kell megmondani!
Egy globális keresztbekasul Holding vagy a BMW vállalat X részvényeit birtokló német "tökömtudjamármilyen nevű" család tagjai szerinted beleszólnak bármibe?
Frászt, van erre ember, felbérelt, kifizetett cégvezetők, többi részvényes aki tudja kit kell alkalmazni, sőt cégek vannak akik kezelik a vagyonod, ahhoz se kell már érteni.

"Megfigyelhető, hogy a fejlett technológiai cégeknél nemcsak az arculat változik meg, hanem a döntési mechanizmusok is kollektivizálódnak, és egyre kevésbé hasonlítanak a kapitalista nagyüzemekre. Pl. a Goggle."

Ettől még van tulajdonos elit és ők nem fognak ebben osztozkodni!

"Vagyis ilyen jelek - pl. alapjövedelem felvetése - vannak már a folyamat elején is. Pedig az hogy ez a folyamat eleje, az mutatja, hogy rengeteg hagyományos, kis szakértelmet igénylő munkahely van még mindig."

Az alapjövedelme kvázi segély, kiszolgáltatottság a rendszernek, az államnak!
Annak a jele hogy a tőkés elit továbbra sem akar osztozni a tulajdonon és a hatalmon inkább megveszi aprópénzért a dologtalanságodat, cserébe kussolsz és nem változtatsz.
Ők meg termelik majd robotokkal a profitot egész addig amíg be nem dől az egész, mert a milliós tömeg nem nagy vásárlóerő, a segély meg nem egy jó fedezete a pénznek.

A tömeg hatalma a munkában van - és nem abban hogy segélyen döglik - abban hogy szükség van rá, ha nem dolgozik kárt okoz, ebben van az ereje.
Az alapjövedelem ezt kukázza, tehát nem érdekünk!

Hogy fogsz érvényesíteni a hatalom ellen? bedurcizol hogy ha nem engednek akkor 9 helyett 11 kor kelsz fel?
És?
Nem termelsz, nem dolgozol, mi kárt okozol? Semmit.

Disztópia.

"- Amikor a rabszolgatartó felszabadítja a rabszolgát és földet ad bérbe neki, és ezzel észrevétlen versenyelőnybe kerül azzal szemben aki továbbra is rabszolgával dolgoztat"

rabszolgaság ott volt ahol az éghajlat miatt egész évben lehetett dolgoztatni őket vagy volt folyamatos utánpótlás, ez szűnt meg és ez is oka volt a váltásnak.

"- Ahogy az arisztokrácia lassan elszegényedik csak mert a tőke jövedelmezőbb."

Ezt nem nem látom továbbra sem akkora tényezőnek, a tehetős nemes tőkés lett, az egyik tulajdonon alapuló rendet felváltotta egy másik.

Gógita 2023.01.31. 23:34:08

@Gery1987: "a társadalom még a bőség korában eljut kultúrálisan, morálisan odáig hogy egyenlőbb viszonyokat termet."

Erre az előző válaszomat ismételném. Lehet egyenlőbb a kapitalizmusban is az ember! Szabályozás kérdése.

Gery1987 2023.01.31. 23:37:17

@Gógita:

"Hogy így legyen az nem előírás a kapitalizmushoz. A kapitalista rendszer szépen tud működni szabályozottan is, és a megfelelő haszon rész visszacsorgatásával is, meg szigorú környezetvédelmi törvényekkel, víz védelemmel, stb. is!"

Viszont alapja a növekedés, pont a már beszélt hitelrendszer miatt, ami kikényszeríti hogy növekedj és tudja kamatot fizetni!
A növekedés meg azzal jár hogy előbb-utóbb elfogy sok minden, a legtöbb erőforrás, nem megújuló, az ércek, ásványok, gázok nincsenek végtelen számban...

"A németek pl. nem nagyon panaszkodtak eddig, hogy a kapitalistáik szétvernék az országot, elszennyeznék az ivóvizet és őket nagyon kizsákmányolnák."

mert kihelyezték ezeket a harmadik világba hol meg pont ez történik, a profitot meg szépen elviszik haza.

"Őket is a politikusaik, benne a sok zölddel!, viszik a szakadék/padló felé nem a kapitalistáik éppen."

A zöldek mögött akik drága gázt és atomenergia alternatív nélküliséget akarnak, a jenki tőke áll!
Éppen most basszák tönkre Németország versenyképességét.

Gery1987 2023.01.31. 23:37:52

@Gógita:

gazdaságiról beszéltem.

Gery1987 2023.01.31. 23:43:36

@Gógita:

..ÉÉÉS a felsorolásban nincs benne a nemzetiszocializmus, nem véltelnül.
De akkor írd le a nacioalizmust is mert az is kollekítv és igazságosságra törekvő eszme!

Az van hogy annyira utálod a balosokat hogy mindent bele vagy képes tuszkolni!

Gógita 2023.01.31. 23:44:21

@Gery1987: "A kutyák ősei bizonyítottan háziasított farkasok.
A disznó ha vad erdei környezetbe kerül elvadul, agyar nő és szőre...mert vaddisznóból lett háziasítva, (a tenyésztés az egyik bizonyíték az evolúcióra,) a kóbor kutyák falkába verődnek..."

Ezek nem az evolúcióra hanem csak a variációra bizonyítékok. Az agyar és a több szőr génje is eleve ott van.

Ahogy Mendel és a tenyésztések, nemesítések ezt igazolták is. És nem a Darwin-féle kifejlődést, átfejlődést. Különböző gének, allélok fejeződnek ki, különböző helyzetekben, környezetben vagy gének párosításaikor (nemesítés). És ennyi. Ha nem volt ott a kopoltyú genetikai információja, sosem lesz/nő kopoltyúja a disznónak, akkor sem, ha nyakig vízben kellene élnie több tízezer évig.

Ez a valós helyzet. Meg az, hogy variációt eladnak evolúcióként.

Gógita 2023.01.31. 23:47:48

@Gery1987: "Az ellentétet a puszta létezésük, viszonyrendszerük egymáshoz adja, a munkával teremtett közös eredmény, a profit aránytalan felosztásának tőke általi kisajátítása a tulajdonra hivatkozva."

Ami jogos. Bárki létrehozhat vállalkozást magának, ha úgy érzi, igazságtalan, hogy aki a gyárat építette, létrehozta és fenntartja, többet kap. És/vagy dolgozhat máshol.

alöksz róz 2023.01.31. 23:52:01

@ZorróAszter: tanulj meg olvasni, nyomorék...

alöksz róz 2023.01.31. 23:53:30

@Gery1987: "a tenyésztés az egyik bizonyíték az evolúcióra" - a tenyésztés pont nem, mert nem magától megy végbe

Gógita 2023.01.31. 23:54:02

@Gery1987: "Még full kapitalista liberális közgazdászok szerint is VAN ellentét, akkor ne gyere már nekem azzal hogy nincs....ez kb lapos a föld szint."

Ez sokat elmond róluk is.

Nincs ellentét és főleg nem ellenségek, ahogy a marxisták tanítják! Ellenérdek van.
Az egyik a lehető legkevesebb kiadást, költséget akarja, a másik több fizetést. Ennyi.
Ebben kell megegyezni. Vagy elhúzni másik céghez.

Vagy csinálni sajátot, ahol rájön gyorsan a marxista, komcsi kisköcsög, hogy hirtelen neki is szempont lett a több vagy kevesebb költség.

Gery1987 2023.01.31. 23:55:01

@Gógita:

Lehet egyenlőbb a piacgazdaság, csak ahhoz a tulajdonviszonyokat át kell rendezni, mert a tulajdon: vagyon, a vagyon meg: hatalom. És fordítva! És addig nem lesz valódi demokrácia és népfelség amíg egy vagyonon és tulajdonon alapuló elit réteg tematizál és leural mindent!

Ez erkölcsi, humanista kérdés, nem arról szól, amit félreértesz, hogy "irigység".
Nem azért kell a tulajdonviszonyokat megváltoztatni mert másnak több van, nyilván egy 1000-10.000 fős vállalatnál nem lenne ebből milliomos egy dolgozó sem.

Hanem mert a tulajdon adja a vagyont, az meg a hatalmat ezen keveseknek.

És ezek most pl Ukrajnában kavarják a szart...és tízezrek halnak meg.

szerinted ha a nép dönthetett volna erről akkor lett volna háború?
Ha az az agrár holding, ami ma az Ukrán termőföldet felvásárolja, mindegy egyes dolgozója dönthetett volna erről és max 100 dollárt nyertek volna fejenként (de így meg néhány ember nyer milliárdokat) az üzleten, bele menne ekkora szemétségbe? nem hiszem.

Gógita 2023.01.31. 23:55:34

@alöksz róz: És nem is eredményez evolúciósnak tekinthető változást!

Gery1987 2023.01.31. 23:56:53

Hány kurva tűzcsapot vagy buszt meg lámpát kell még jelölnöm?
Birca kapcsold már ki ezt a szartságot!

alöksz róz 2023.02.01. 00:00:06

@Gógita: ez tényleg érdekes téma...
de azt kihagytad, hogy az új genetikai információk a mutációk miatt jelennek meg.

Gery1987 2023.02.01. 00:00:29

@Gógita:

Mendel miben cáfolja Darwint?

alöksz róz 2023.02.01. 00:02:04

@Gery1987: a blog.hu-nál reklamálj :-)
vagy inkább ne, mert kényszerűségből, egy fórumokat szétbarmoló elmebeteg miatt vezették be.

Gery1987 2023.02.01. 00:03:07

@alöksz róz:

De bizonyíték hogy az isteni teremtéssel ellenében mely szerint minden faj eleve megvolt változatlanul hülyeség.
A tenyésztés sem más mint "tervezett kiválasztódás" szelektálás.
A természetben is ez van csak lassabban és nem tudatos.

Gógita 2023.02.01. 00:04:05

@Gery1987: "Viszont alapja a növekedés, pont a már beszélt hitelrendszer miatt, ami kikényszeríti hogy növekedj és tudja kamatot fizetni!
A növekedés meg azzal jár hogy előbb-utóbb elfogy sok minden, a legtöbb erőforrás, nem megújuló, az ércek, ásványok, gázok nincsenek végtelen számban..."

Ez igaz, viszont a legtöbb cucc, amit ma megvesz sok ember, már nem is anyagi, hanem virtuális. Filmek, zenék, játékprogramok, internet, már a könyvek is e-book-ok...

Az ember el van egy szál gatyában egész nap a gép előtt. :-)

Gery1987 2023.02.01. 00:05:55

@Gógita:

Ebben nincs vita, ellenérdek van.

Ezt feloldani pedig csak a tulajdon és a munka egyesítésével lehet.

(na jó asszem lassan befejezem én még egy tetves buszt nem jelölök be huszadjára)

Gógita 2023.02.01. 00:06:17

@Gery1987: "A zöldek mögött akik drága gázt és atomenergia alternatív nélküliséget akarnak, a jenki tőke áll!
Éppen most basszák tönkre Németország versenyképességét."

Egyetértünk!

És ezzel mára abba is hagyom. Faszér' nem mész már aludni, még meg akartam nézni egy jó filmet és elmúlt éjfél. :-)

alöksz róz 2023.02.01. 00:07:33

@Gógita: ha sütök egy virtuális rántottát a virtuális serpenyőmben a virtuális tűzhelyen virtuális földgázzal, akkor ugyanolyan éhes maradok, mint előtte voltam, nem? :-)

Gery1987 2023.02.01. 00:08:09

@Gógita:

:)
Oké, de ettől még a többi erőforrás is kell.
A föld egy véges rendszer.
Ha feléljük ami van, nincs tovább.
Megyünk vissza a kőkorba.

Gógita 2023.02.01. 00:08:18

@Gery1987: "(na jó asszem lassan befejezem én még egy tetves buszt nem jelölök be huszadjára)"

Pont ezen dühöngtem öt perce! :-)

Meg, hogy nem mész már, itt vereted velem a billentyűzetet. :-)

Jó éjt!

Gery1987 2023.02.01. 00:09:34

@Gógita:

:) Hát menj és még bejelölök egy biciklit.

Gógita 2023.02.01. 00:09:54

@alöksz róz: Kaja, melegítő, laptop meg net. Oszt' mi kell még? :-)
Áram.

Gógita 2023.02.01. 00:11:06

@Gery1987: "Ha feléljük ami van, nincs tovább.
Megyünk vissza a kőkorba."

De ott nagyon jó volt. Azt írtad fentebb. :-)

alöksz róz 2023.02.01. 00:15:28

@Gery1987: nem hinném hogy arra bizonyíték, a tenyésztéssel nem igazán jön létre új faj.
nem vagyok szakértője a témának, így mindkettőről, a véletlenszerű evolúcióról meg az intelligens tervezésről (vagy hogy szokták mondani) is el tudom képzelni, hogy akár igaz is lehet.

alöksz róz 2023.02.01. 00:24:21

@Gógita: igaza van a gerinek, sok tekintetben jobban éltek mint mi.
nem robotoltak napi tizenpár órákat, általános egészségi állapotuk is elég jó volt (egy csomó "civilizációs" betegség nem is nagyon létezett), boldogabbak is voltak etc.

ZorróAszter 2023.02.01. 00:48:23

@Gery1987:

Minden tendenciára lehet mondani hogy véletlen és nem tendencia.

Az arisztokrata, aki nem adta el a földjét és nem lett mondjuk bankár vagy kereskedő, az is azt hitte, hogy a látszat csal és még az ükunokája is ugyanolyan színvonalon fog élni.

A rabszolgatartó is hihette, hogy a szomszédja prefeudális kezdeményezése a felszabadított rabszolgákkal csupán véletlenül sikeres.

Sőt a maguk korában ellenpéldák sokaságát is felhozhatták a maguk megnyugtatására.
Vagyis például a kapitalista vállalkozásukba belebukott arisztokraták sorát.

Ugyanígy lehet nem észre venni a tendenciákat és csak az ellenpéldákra figyelni.

Például hogy az alapjövedelméből otthon fetrengő lumpen a kapitalizmus terméke, ugyanis a kasztrendszer, benne az oktatási rendszer van hivatva a mai társadalmi piramist fenntartani.

ZorróAszter 2023.02.01. 00:59:29

@alöksz róz:

Ti meg szánjátok rá végre magatokat "tűz fal"-lal, és végezzétek el legalább az általános iskolát.

Akkor talán nem fogjátok szó szerint venni a zsargon szövegeket.

Vagy ti mégis egymás zoknibábjai vagytok?

Döntsétek el.

tűz fal 2023.02.01. 08:17:06

@ZorróAszter:
Még mindig sírsz hülyegyerek? Hiába szenvedsz köcsög, szarrá égetted magad. Olyan hülye hülye vagy, hogy azzal vitatkozol ami feketén fehéren le van írva. Mondtam hogy az a bajod hogy szerető édesanyád nem készített fel az életre. Sokkal kevésbé lenne neked teher az élet, ha elmondta volna neked őszintén hogy hülye vagy mint a segg. Ismételd meg az óvodát.

tűz fal 2023.02.01. 08:24:00

@ZorróAszter:
Akkora röhaj vagy te szerencsétlen hülye faszfej, hogy azzal indítottál hogy magázódással próbáltál magad irányába tekintélyt sugallni, most meg már csak hisztizel meg vered magad a földhöz.

youtu.be/yxi7ASNS85U

tűz fal 2023.02.01. 08:26:26

@alöksz róz:
Egészen biztosan csak az a baja szegénynek, hogy nem vagyunk hozzá türelmesek.

tűz fal 2023.02.01. 08:28:02

@ZorróAszter:
"Akkor talán nem fogjátok szó szerint venni a zsargon szövegeket."

zsargon szövegeket :)

Amit nem értesz arra anyád azt mondja neked hogy ne törődj vele kisfiam, ez zsargon szöveg? :)

2023.02.01. 09:12:52

@ZorróAszter:
a pénz készpénz (bankjegy, pénzérme) és hitelpénz. előbbit a jegybank bocsátja ki, utóbbit a kereskedelmi bankok.

és a liberális kapitalizmus az, hogy nem kell készpénz, mert mi a francnak. hanem a pénzt, mint adósságot kizárólag magánbankok állítják elő és úgy minden hiperszuper lesz. a készpénz szerepe úgy is csökken, hiszen már most is mindenki csak pöttyint, tehát a pénzügyi rendszerbe nem kell állami szerepvállalás, amúgy is rossz gazda, mint tudjuk. ez a neoliberális világkép.

csak ez esetben ebből az, hogy pénz a adósságként áll elő, minden egyes forint, euró, dollár: KONTEÓ.

2023.02.01. 09:28:05

@ZorróAszter:
és ugye ebből adódik a kizsákmányolás. mert ha az eximbank leüti az entert és egy nemzeti nagytőkés csak úgy megveheti a budai várat, vagy fél balatont (és dolgoznak neki a szolganépek, hogy megtérüljön a befeketése), akkor ez a problémás. és ez a KIZSÁKMÁNYOLÁS. (és nem az, hogy egy család a megtakarításából nyit egy panziót. és ha az jól megy, akkor fogad egy cselédet. ha a családi házat, az apartmant a saját erejükből grundolták és még esetleg alkalmaznak valakit, akkor ők nem jutottak brutális versenyelőnyhöz szemben a nemzeti nagytőkéssel. az illiberális demokrácia kizsákmányoló. és ilyenkor a ballerek pampognak, hogy nincs jogállam.

igen ám, de ha az unicredit bank üti le az entert és valami nemzetközi nagytőkés várárolja fel a budai várat, vagy a fél balatont, akkor hasonló a helyzet. csak olyankor a jobberek pampognak, hogy KIZSÁKMÁNYOLÁS. gonosz multik. és nincs nemzeti szuverentitás. illiberális demokráciát követelnek.

és ez valójában egy pénzügyi rendszer. és ugyanazokhoz a problémákhoz vezet. egy kör szűk körben brutális versenyelőnyhöz jut a nemzeti, vagy a nemzetközi pénzvilágban. aminek az ország, vagy a világ issza meg levét.

a nemzeti nagytőkések a betonozáson kívül túl sok mindenhez nem értenek. a kárpát-medence kínai akkumulátorvölgy lesz. mert a haverok betonoznak. a kínaiak akkumulátort gyártanak. és ezzel végrehajtjuk a "zöld" átállást a fidesz szerint. csak a dollárbaloldal ármánykodik megint.

ZorróAszter 2023.02.01. 09:58:21

@tűz fal:
@alöksz róz:

Ti csak sunyi kis koszos náci patkányok vagytok, és csúnyán bebuktátok Bogár és Drábik hülyeségeinek a szajkózását. Hogy a bankok a semmiből teremtik a pénz és a többi náci baromságot.

Ott vannak a kommentjeitek. Meg lehet nézni, milyen baromságokat szajkóztatok.
Már ha tényleg ketten vagytok és nem zoknibábok.

Mondjátok csak a semmiből teremtett pénz mantrát. Nektek jól áll.

Én legalábbis jót röhögtem rajtatok szánalmas kis általánosból kibukott faszfejek. :o)

ZorróAszter 2023.02.01. 10:00:27

@tűz fal:
@alöksz róz:

Onnan sejtem, hogy egymás kis buzeráns zoknibábjai vagytok, mert a valószínűségszámítás szerint lehetetlen, hogy két ilyen faszorrú hülye véletlenül csöppent ide egyszerre.

:o)

2023.02.01. 10:37:28

@ZorróAszter:
és persze ha csak készpénz van az a rendszer is kizsákmányoló különösen akkor ha az bekerül a kereskedelmi bankrendszerbe. a monarchia kinyomtatott egy rakás pénzt. és azt odaadta a bécsi bankároknak.

és mi ebben a probléma? marx megfejtette, hogy a monarchia. nem az, hogy a pénzt odaadják a privát bankároknak. akik ebből hülyére gazdagodnak. a monarchiát kell megszüntetni. igen, igen és a pénz legyen a bankároké. mondják a kapitalisták. mert úgy mindent privatizáljanak. mondják az anarcho kommunisták. a világ burzsoáziája egyesüljetek. vagy kollektivizáljanak mindent. legyen közös a gatya is. világ proletárjai egyesüljetek. marxizmus-leninizmus.

két szélsőséget vonultatnak fel és válasszál. totális kommunizmus, vagy totális kapitalizmus. és orbánék totalitárius nacionalizmusa a harmadik faszság. persze a késő kádár kor is elég nagy baromság, de sokkal jobb alternatíva még körvonalaiban sincsen. elemi közelítéssel kiinduló megoldás az, hogy féllammi rendszerben vegyesgazdaságot kell építeni. és ahhoz az ideológia nem a marxizmus-leninizmus, hanem a matek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.01. 11:37:59

@ZorróAszter:

A Thule egyértelműen antikapitalista volt.

Nem véletlenül, hogy a Thule alapítói szakítottak aztán a nácikkal.

Biztosan ismered a Thule-alapító sztoriját.

Ha mégse, íme:

Rudolf von Sebottendorf (1875-1945) német misztikus már a I. vh. előtt felvette az iszlám vallást, s a tradicionalizmushoz közeli tanokat hirdetett. A legnagyobb sikere a Thule Társaság megalapítása volt 1918-ban, melyben több később híressé váló náci vezető is tag volt. A Thule Társaság lapja volt a későbbi náci pártlap, a Völkischer Beobachter, sőt a náci párt jogelődjének alapítása is a Thule Társaság közreműködésével zajlott. Azonban hamarosan viszály támatd von Sebottendorf és a fő náci személyiségek között, von Sebottendorf továbbra is szellemi útmutatást szeretett volna adni a párt és a lap segítségével, míg a többiek politikai tevékenységet szerettek volna.

1919-ben Adolf Hitler a párt tagja lett, majd hamarosan a vezetője, a korábbi vezetés vele egyet nem értő részét kizárta, marginalizálta, 1920-ban a pártot átnevezte később ismert nevére – Német Munkáspártról Német Nemzetiszocialista Munkáspártra -, a lap felette irányítást is átvette, majd 1921-től a lap egyedüli tulajdonosa is Hitler lett.

Von Sebottendorf kilépett a pártból és a Thule Társaságból, majd kivándorolt Törökországba. A náci antiszemitizmust nevetségesnek minősítette, egyébként a náci eszmét továbbra is támogatta.

Az 1933-as náci hatalomátvétel után azonban von Sebottendorf úgy gondolta, most ismét esély lehet eszméire Németországban, így hazatért. Könyvet adott ki, melyben megírta saját szerepét a náci mozgalom alapításában. A könyvet végül a hatóságok betiltották, von Sebottendorft pedig börtönbe zárták.

1934-ben ismét kivándorolt Törökországba, ezúttal véglegesen.

Gery1987 2023.02.01. 12:09:48

@Gógita:

"Ami jogos. Bárki létrehozhat vállalkozást magának, ha úgy érzi, igazságtalan, hogy aki a gyárat építette, létrehozta és fenntartja, többet kap. És/vagy dolgozhat máshol.

-Az hogy dolgozhat máshol:
A legtöbb ember az életét 30 Km-es körzetben éli (és ez csak a mobilis nyugat) mert ez még élhető és elérhető.
És pl Békésben ezen belül sem nagyon jó alternatíva és sok sem.
Nem várható el hogy csak mert valahol mindig szarabb állandóan költözzön aztán a végén Szabolcsból Sopronban találja magát...
Nem életszerű, se az egyénnek, se a családnak, se az emberi kapcsolatoknak.
Elég "antiszociális" lenne.

-Az meg hogy mindenki alapíthat gyárat, céget:
Az emberek képességeik, vágyaik, kehetőségeik szerint NEM egyenlőek, de az hogy valaki "butább", másban jobb, kevésbé él a lehetőségekkel, vagy csak nincs affinitása ehhez még nem indok hogy akkor neki mindenképp egy alacsonyabb életminőséggel kell beérnie és ki legyen szolgáltatva.
Egyéb tulajdonságaikban, lehetőségeikben is van elég egyenlőtlenség, minek ezt fokozni.

-Az "építette, létrehozta, fenntartja" meg erről már beszéltünk.
Nem biztos - sőt - hogy egy ember hozta létre, lehet csak beleszületett és azt is megbeszéltük hogy mindig sokak munkája van benne, ez nem irreleváns!
Főleg az idő múlásával nem.
Aki 40 éve ott dolgozik, bármit, de nem tulajdonos...már jóval többet tett bele mint aki tegnap megörökölte.

Egyébként ma is van ebben a "kevesek tulajdonolta világban" olyan hogy az elsőbbség joga, a ki mit hoz létre dolog, egy idő után "lejár." a tulajdonjog.
Pl szabadalmi jog, szerzői jog.

Hiába ő hozta létre, van időkorlát utána közkincs és szabadon felhasználható, nem lehet belőle pénzt csinálni többé csak az ötletgazdának.
Mert felismerték hogy így igazságos és ez a közérdek.

Gery1987 2023.02.01. 12:11:41

@Gógita:

Nem mondtam hogy idilli tündérkert volt, csakhogy nem volt az a földi pokol amit lefestenek sokszor..

Gery1987 2023.02.01. 12:12:34

@alöksz róz:

Én se, ezért se folynék bele én sem.
De az hogy létre jön e új faj, igen, a kutya egy új faj.

Gery1987 2023.02.01. 12:21:20

@ZorróAszter:

Teljesen lényegtelen egyébként hogy egy család, egyén meddig tudta fenntartani az életszínvonalát.
A lényeg hogy az elit réteg fennmaradt és 1000 éve ugyanaz: a hatalom alapja a magántulajdoni rendszer és ennek rendi, vérségi örökítésesnek lehetősége és koncentrációja.
Ezzel marad fenn egy szűk réteg, és marad a vagyon relatív vagy abszolút többségének birtokosa.

"Ugyanígy lehet nem észre venni a tendenciákat és csak az ellenpéldákra figyelni."

Nem látom ezeket tendenciának ennyi az egész.

"Például hogy az alapjövedelméből otthon fetrengő lumpen a kapitalizmus terméke, ugyanis a kasztrendszer, benne az oktatási rendszer van hivatva a mai társadalmi piramist fenntartani."

Igen, erről beszélek, nem jó az alapjövedelem mint ötlet.

Gery1987 2023.02.01. 12:22:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem tudom hogy működik.
Máshol nem igen találkoztam vele sose.

tűz fal 2023.02.01. 12:58:06

@ZorróAszter:
Még mindig sírsz te túltenyésztett libernyák génhulladék?

És már megint azt hajtogatod hogy Drábik, azok után, hogy a debil fejedet belevertem egy pénzügyi leírásba, ami után azt kezdted el nyivákolni hogy "zsargon"?

"Ott vannak a kommentjeitek."
Ott vannak a kommentjeid hülyegyerek.
Azok a kommentjeid, amelyekben azt szajkózod hogy Drábik.
Azok a kommentjeid, amelyekben azt szajkózod hogy zsargon.
Azok a kommentjeid, amelyekben azt próbálod előadni hogy veled személyeskednek.
Azok a kommentjeid, amelyekben próbálsz oltogatni, csak visszafele sül el.
Azok a kommentjeid, amelyekben amelyekben próbálsz sértő lenni, de csak az jön át, hogy egy belterjes hulladék buzi vagy, aki nyávog.
Azok a kommentjeid, amelyekben sírsz hogy bántanak.

Hiába sírsz troll szar, mindenki látja hogy vagy mint a segg. És nem foglak megsajnálni, azt anyádnak kellett volna. Ha lehúzott volna a klotyón akkor nem lenne neked szenvedés az élet.

"Én legalábbis jót röhögtem"
Dehogy röhögtél, te szánalom tenyészlibsi, tele van a blog a sírásoddal, mindenki látja.

tűz fal 2023.02.01. 12:59:27

@ZorróAszter:
Ordíts! Kürtöld világgá a fájdalmad, te szarrá alázott hulladék tenyészlibsi :)

tűz fal 2023.02.01. 13:02:27

@ZorróAszter:
Ne áltasd magad ratyi, ebből nem fogsz kijönni és nem foglak megsajnálni. Még sokszor beleverem a hülye fejed a szarodba.

Gógita 2023.02.01. 15:45:26

@Gery1987: "De az hogy létre jön e új faj, igen, a kutya egy új faj."

Evolúciós értelemben semmi újdonságot nem tartalmaz a farkashoz, őskutyához képest.
Ezt kell megérteni.

A teremtettséget lehet igazolni a valódi tudományos vizsgálatokkal, nem az élettelenből varázslattal kifejlődést. Erre sem lelet sem ismert laboratóriumi, tudományos eljárás, amelyben bármi olyan létrejött aminek az alkatrésze eleve nem volt ott, nincs. Tehát semmilyen bizonyíték nincs egy evolúciós kifejlődésre.

Elve nem indul el mutáció, (át)változás addig pl. amíg nincsen egy kész, működő rendszer, amely már tudna mutálódni és változni! Ha meg van, egy már élő, már működő és már szaporodásképes rendszer/organizmus, akkor hogyan lett? Erre az evolúciós tan nem tud válaszolni. Mutáció, szelekció... nincsen, amíg nincs a sor elején egy kész organizmus a fenti tulajdonságokkal. (Életképes, szaporodásképes, változásra képes.)

Az evolúciós elméletek egyetlen célt szolgálnak: kizárni Istent a világból.
És hatékony fegyvernek bizonyult a világnézeti harcban.

Gógita 2023.02.01. 15:48:37

@Gery1987: "Egyébként ma is van ebben a "kevesek tulajdonolta világban" olyan hogy az elsőbbség joga, a ki mit hoz létre dolog, egy idő után "lejár." a tulajdonjog.
Pl szabadalmi jog, szerzői jog.

Hiába ő hozta létre, van időkorlát utána közkincs és szabadon felhasználható, nem lehet belőle pénzt csinálni többé csak az ötletgazdának.
Mert felismerték hogy így igazságos és ez a közérdek."

Akkor mi a gond?
Hogy nem veszik el a családtól a meghalt apa, nagyapa által felépített gyárakat?

alöksz róz 2023.02.01. 16:44:36

@Gógita: a teremtettséget ugyanúgy nem lehet igazolni.
a hiányos ismeretanyag nem bizonyíték...

Gery1987 2023.02.01. 17:42:02

@Gógita:

"Evolúciós értelemben semmi újdonságot nem tartalmaz a farkashoz, őskutyához képest.
Ezt kell megérteni."

Azt kell megérteni hogy ez egy alfaj. Mutáció eredménye.
Teljesen mindegy hogy te szubjektív laikusként mit gondolsz erről:)

"Tehát semmilyen bizonyíték nincs egy evolúciós kifejlődésre."

hát ezt sokan nem így látják.

"Elve nem indul el mutáció, (át)változás addig pl. amíg nincsen egy kész, működő rendszer, amely már tudna mutálódni és változni! Ha meg van, egy már élő, már működő és már szaporodásképes rendszer/organizmus, akkor hogyan lett? Erre az evolúciós tan nem tud válaszolni. Mutáció, szelekció... nincsen, amíg nincs a sor elején egy kész organizmus a fenti tulajdonságokkal. (Életképes, szaporodásképes, változásra képes.)"

Nem egészen értem, mi az hogy "nincs kész organizmus"?
Visszakövethetőek ezek.
Az hogy a legelső egysejtű élet hogyan lett, hát jó kérdés...."Abiogenezis" vagy hihetsz a "az idegen Prométheuszban".."istenben" amit akarsz.
De hogy a fejlődés, az evolúció ne lehetne visszakövethető, nem igaz.

Gógita 2023.02.01. 17:58:12

@Gery1987: Olvastad a Bekiáltást?:

"Ehhez képest csupán járulékos, aktuális taktikai elem, hogy a cél érdekében egymás ellen kellett fordítani Eurázsia két nagy térségének országait. Véget kellett vetni az Európai Unió, mindenekelőtt Németország, olcsó orosz energiahordozókra, nyersanyagokra alapozott versenyelőnyének, s ezzel összefüggésben térségünket le kellett választani az orosz piacról. Ebbe még az Oroszországot és Németországot összekötő, nyugati részvétellel finanszírozott és épített gázvezeték felrobbantása is belefért.

Mindent egybe véve, az Óvilág fokozatosan hátrább sorolódik a világgazdasági versenyben, amiért lakossága lassú, de annál könyörtelenebb életszínvonal-eséssel fog fizetni, ha nem fizet máris. Ám a közvéleményt formáló politikusaink és az értelmiség megmondó emberei meggyőzték a tömeget, hogy jó lesz ez. Korántsem önzetlen asszisztálásukkal mára végbement az EU-országok USA alá rendelése. Megkezdődött a szellemi és az anyagi erőforrások Amerikába szivattyúzása. Ezzel az amerikai nagytőkés körök által uralt nyugati, transznacionális gigacégek kedvezőbb helyzetbe kerülhetnek az USA és a Kína közötti gazdasági háborúban, amelynek tétje, hogy

megtarthatja-e a világgazdasági rendszer fölötti uralmát, s általában világcsendőri szerepét az Egyesült Államok, avagy egy többpólusú, a civilizációs-gazdasági térségekre, az úgynevezett nagycentrumokra alapozott glóbuszon a jövőben mindenkinek figyelembe kell-e vennie mások érdekeit, s tartózkodnia az egymás belügyeibe való beavatkozástól.

Más kérdés, hogy a Kreml vezetése – az egyik elemző megfogalmazása szerint – valóban beleesett a neki állított csapdába. És, ahogy a Marx Károly Társaság január 27-ei, pénteki, a témával foglalkozó rendezvényen valaki óvatoskodva megfogalmazta: Moszkva talán nem adekvát választ adott a megelőző nyolc évben a washingtoni kormányok által kitervelt ukrajnai provokáció-sorozatra. "

Ez megint egy lényeglátó cikk Domokostól.

Gógita 2023.02.01. 18:01:04

@alöksz róz: De el lehet odáig jutni, mégpedig tudományosan, hogy melyik a valószínűbb, kevesebb feltételezést tartalmazó elmélet! (Occam)

Mégpedig nem is olyan nehezen.

A látást valójában az ideológiai és világnézeti álláspontok homályosítják el.

Gery1987 2023.02.01. 18:10:45

@Gógita:

Igen a gond, a magántulajdon és a személy alapú öröklés ott ahol kollektív tulajdonnak kellene lennie!

Gyakorlatilag még mindig ott tartunk e téren, hogy kvázi feudalizmus van.

Pl már senki el nem tudja képzelni hogy lehetne egy államhatalom, vagy egy falu benne emberekkel, valakinek az "öröksége". Pedig ez volt.

Az állam fogalma idővel eljutott oda, hogy ma már közös kollektív tulajdonnak számít, amiben minden polgár a jog és állam előtt egyenlő függetlenül attól mije van vagy mije nincs.
Mindenki szavazhat és belepofázhat az állam ügyeibe, legalábbis papíron. Ez legalábbis az elmélet, de ez mára alapfelfogás. El sem tudjuk képzelni hogy ne így legyen! Annyira hogy még a diktatúrák is szeretik magukat demokratikusnak meg népfelség elvűnek hazudni.

Senkinek nem jutna ma eszébe azt mondani hogy "az államhatalom egy dinasztia és a kiváltságosok tulajdona ami örökölhető, az meg hogy az adott államban vagy jobbágy és dolgozol, még nem jogosít fel arra hogy belepofázz a dolgokba. milyen alapon? Tiéd? Nem! Te alapítottad tán az államot? Nem, akkor kussoljá! megkapod a béred és a termény egy részét azt szevasz!!!"

Gógita 2023.02.01. 18:20:22

@Gery1987: "Azt kell megérteni hogy ez egy alfaj. Mutáció eredménye.
Teljesen mindegy hogy te szubjektív laikusként mit gondolsz erről:)"

Nem mindegy, mert semmi nem jött létre evolúciós szempontból. Csak egy verziója ugyanannak a genomnak.

A mai farkas és a palotapincsi egyazon genetikai őstől származik.

"De hogy a fejlődés, az evolúció ne lehetne visszakövethető, nem igaz."

Már hogy ne lenne az. A kutyát vissza tudod követni a farkasig, avagy a kutya-farkas szerű közös genetikai ősig, amely egy "ősfarkas".

Ez a max. Az ősfarkas előttre senki nem tud visszamenni, megtölteni az ősfarkas és az egysejtű közötti evolúciós űrt. Azért nem, mert nincs ilyen űr. Nem is lehetséges, hogy az anyag emberré programozza magát. Információ így nem keletkezik. Hasdörzsitől nem kódolódik és nem nő ki láb... Stb.
Ezek könnyen belátható dolgok.

Mutass egy majdnem farkast, egy már szinte majdnem farkast! Egy fosszíliát, ahol ez az átalakulás, kialakulás látható!
Nem tudsz, mert nem léteznek ilyenek, mert sosem alakultak át.
A teremtett alapfajok, alap organizmusok variálódtak csupán. Vagy kihaltak, mert már nem volt hová alakulni, nem tudtak tovább alkalmazkodni. Lett sokféle kutya, sokféle pinty, stb. De nem egy kőből, magától.

Egyetlen egy fosszília, valós maradvány, élőlény nem igazol semmilyen evolúciót.
Mese van habbal és a sok évtizedes, mára évszázados agymosás, amiért te is azt hiszed, hogy ez igaz. Minden igazolás nélkül. HISZEL EBBEN, mert ezt tanítják!

Ezért nem akarod megérteni azt amit írtam, arról, hogy nincsen mutáció, amíg nincsen MÁR élő és szaporodni képes alap organizmus. Ami így már mutálódhat és mivel MÁR tud szaporodni is, tovább tudja a változást örökíteni.

És ez az első nem egy - szintén ismeretlen módon létrejött - egysejtű. Illetve az egysejtűeknek igen, de nem egy kutyának vagy az embernek.

Ez tökéletesen logikus és racionális érv csak nem bírjátok elfogadni.

Az evolúciót cáfolni két perc és minimális logikai gondolkodás kérdése.

Gery1987 2023.02.01. 18:24:55

@Gógita:

Európa tökön lőtte magát.
A NATO már szinte leuralta Európát, alig van állam ami nem tagja.
Miközben az eredeti fenyegetés megszűnt.
Mit keres egy észak-atlanti katonai szövetség Európa közepén?

Európa természetes, eredeti és kedvező tagozódása nem a nyugat/kelet vonal, egy életképtelen Köztes-Európával.
Hanem az észak és dél..a Duna mentén kb.
"Róma" a teljes mediterráneum felett és "sztyeppei állam" a Rajnától az Urálig.

Azért "nem sikerül semmi" tartósan errefelé (Köztes-Európa) 500 éve mert nem ez a kívánatos és természetes állapot!
A Közel-kelet és dél felé (mély Afrika) "nyitva" a hátsónk....minden gyüttment habib meg pákó feljön a balkánon "Bécsig".
Mert nincs egy "Róma" ami védené a hátsónkat.

Keletről minden barbár újra és újra betör nyugatra ha elszigeteli és kirekeszti magából a nyugat.

Amíg a németek össze nem borulnak a ruszkikkal itt nem lesz európai érdek érvényesítve!

Gógita 2023.02.01. 18:27:07

@Gery1987: "Igen a gond, a magántulajdon és a személy alapú öröklés ott ahol kollektív tulajdonnak kellene lennie!"

És lehetne is, ha a kollektíva hozta, hozná létre az adott gyárakat, javakat.

Csak, hát ugye... Ez valahogy nem ment jól.
Mert a kollektíva rossz gazda. Ami mindenkié az senkié.
A vezetője - különösen, ha alkuk vagy politikai kinevezés árán lett az - a pozícióját félti nem a gyárat. Ha kockáztat, nem a magáét kockáztatja. Ha biztonsági játékot játszik, nem fejlődik... Stb.

Egy zsákutcát erőltetsz, amit már kipróbáltunk.

Senki nem üzemeltet költség- és erőforráshatékonyabban egy céget, mint a magántulajdonos. Aki a magáét kockáztatja minden döntéssel.

Gógita 2023.02.01. 18:32:19

@Gery1987: "Amíg a németek össze nem borulnak a ruszkikkal itt nem lesz európai érdek érvényesítve!"

Csak éppen pont ezért avatkozott közbe az USA, mert Merkellék túlságosan összeborultak!!!

Ezért van most háború EURÓPA ELLEN!

És mivel a németek már ki sem látszak az amerikai seggből, a remény is elszállt.

Gery1987 2023.02.01. 18:33:20

@Gógita:

"Mutass egy majdnem farkast, egy már szinte majdnem farkast! Egy fosszíliát, ahol ez az átalakulás, kialakulás látható!"

Miért kellene tudni mutatni?
Nincs "kőbe vésve" hogy mindképp az összes eddig létezett faj és "köztes állapot" legalább egy fellelhető példánynak kátrányba kell fulladni, mumifikálódnia kell vagy megkövesedni, lehetőleg gyomortartalommal és szőrzet vagy tollazat lenyomattal együtt:)

De ma is van hogy valami amit ismerünk, nyomtalanul tűnik el.
PL a kardorrú tok:

"...fogságban sem tartották őket, illetve a szöveti mintáikat sem tárolták, így klónozással sincs esély a faj újjáélesztésére."

Vajon lesz e bármi fosszília utána? Ami 1000000....stb év múlva bizonyítja létezését?

Gery1987 2023.02.01. 18:43:52

@Gógita:

"És lehetne is, ha a kollektíva hozta, hozná létre az adott gyárakat, javakat."

Nem a kiindulópont a lényeg.

"Csak, hát ugye... Ez valahogy nem ment jól."

A "létező szocializmusban" nem volt kollektív dolgozói tulajdon, állami tulajdon volt és a gyakorlatban is az állam döntött.

"Mert a kollektíva rossz gazda. Ami mindenkié az senkié.
A vezetője - különösen, ha alkuk vagy politikai kinevezés árán lett az - a pozícióját félti nem a gyárat. Ha kockáztat, nem a magáét kockáztatja. Ha biztonsági játékot játszik, nem fejlődik... Stb.
Egy zsákutcát erőltetsz, amit már kipróbáltunk."

nem próbáltuk ki, sosem volt tartós és kiterjedt dolgozói tulajdon és munkahelyi demokrácia.
csak államkapitalizmus volt.
Ahol dolgozó ugyanúgy semmibe nem szólhatott bele és semmiből nem részesült mint előtte.
56 egyik katalizátora is az volt hogy a dumával ellentétben, rokkanásig dolgoztatták az embereket hugyér szarér...

"Senki nem üzemeltet költség- és erőforráshatékonyabban egy céget, mint a magántulajdonos. Aki a magáét kockáztatja minden döntéssel."

Nem a "magáét", csak annak kezelik, de ezt már elmondtam sokszor..
Persze hogy tud hatékonya lenni, mivel csak a profit a szempont, csak egy tulajdonos vagy egy réteg érdekeit kell szem előtt tartani.

A növekedés meg úgysem fenntartható, tehát a növekedés orientált, "hatékony" magánkapitalizmus a zsákutca + nem is kívánatos.

Mondtam: ha a dolgozókon múlt volna a holding soha nem rabolja le ukrajnát szaros 100 dollár/kopf-ért!
Megint az volt, hogy a szaros vödröt pár idióta kapzsi Senkiházy (Bidenék) rúgta fel!
Akik annyira "hatékonyak" ugye!
Hát látjuk...

alöksz róz 2023.02.01. 18:48:49

@Gógita: attól h egyszerűbb, nem feltétlenül lesz igaz. mondok egy fasza példát: földrengés :-)
egyszerűbb magyarázat: az isten haragjában lesújt a bűnös városra.
bonyolultabb magyarázat: lemeztektonika.

ZorróAszter 2023.02.01. 22:28:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Köszi, tényleg nem ismertem. Ami engem még érdekelne, hogy a Thule Társaság valójában a Német Rend bajorországi vagy csak müncheni páholya volt. Hogy ez a Német Rend mi volt és kik hozták létre. A másik, hogy az NSDAP előtt Ausztriában és a Szudéta.földön létezett már egy-egy DNSAP (így). Hogy azoknak milyen szerepük volt. Állítólag már azoknak is horogkereszt volt a jelvényük.

ZorróAszter 2023.02.01. 22:35:24

@cvsvrs:

Ne haragudjon én erre nem tudok mit mondani.

ZorróAszter 2023.02.01. 22:43:28

@Gery1987:

Nem teljesen, mert azért a leggazdagabb mai klánok többségének az őse nem arisztokrata származású. A leggazdagabbak között alig vannak régi arisztokraták.

Az ellumpenesedésre azt akartam mondani, hogy a kapitalizmus terméke. Megfigyelhető az is, hogy ha nő a mobilitás, akkor ez a réteg is csökken. Tehát szerintem van remény arra, hogy a gépesítés vége nem az lesz, hogy mindenki fetreng otthon részegen.

Kivéve néhány megmaradt tudóst az elefántcsonttoronyban.

:o)

2023.02.01. 22:54:55

@ZorróAszter:
valószínűleg nehéz megérteni a nyilvánvalót.

ZorróAszter 2023.02.01. 22:56:06

@tűz fal:
@alöksz róz:

Régen volt egy ugyanilyen fazon ugyanigy különféle nickeken mint ti. De onnan lehetett ráismerni, hogy miközben az erőlködéstől vinnyogva próbált fogást találni rajtam, állandóan azt írta amit te vagy ti is és ezzel leleplezte magát.

Szerintem te és alöksz róz ugyanennek a fazonnak a zoknibábjai vagytok.

De most is jókat röhögök rajtad.

Ami a semmiből teremtett pénzről mondtam, fenntartom: ordas nagy baromság. De ne aggódj: pont illik egy ilyen ordas nagy baromhoz mint te.

:o)

ZorróAszter 2023.02.01. 23:22:14

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ja még: elsiklottam afelett hogy a Thule Társaság antikapitalista volt.

Nem hiszem. Olyan tagjai voltak, mint pl. a zongoragyáros Bechstein. És mikor egy vacsorán bemutatkozott Hitler nekik, ott is csupa helyi nagytőkés vett rész Göringen kívül.

A Német Rendnek meg már a legnagyobb német vállalatok tulajdonosai voltak a tagja. De nem tudom, mik voltak azoknak a tagtársaságoknak a nevei. Esetleg a Thule volt az egyetlen másnevű rész tekintettel a bajor különcködésre.

Gery1987 2023.02.01. 23:31:28

@ZorróAszter:

Hagyd, épp lázálma van...

Gery1987 2023.02.01. 23:35:48

@ZorróAszter:

"Nem teljesen, mert azért a leggazdagabb mai klánok többségének az őse nem arisztokrata származású. A leggazdagabbak között alig vannak régi arisztokraták."

Teljesen lényegtelen amúgy.
Van a vagyonnal és tulajdonnal uralkodó elit? Van.
Alapja a gazdaságban a magántulajdon? Az.

"Megfigyelhető az is, hogy ha nő a mobilitás, akkor ez a réteg is csökken. Tehát szerintem van remény arra, hogy a gépesítés vége nem az lesz, hogy mindenki fetreng otthon részegen."

Akkor nem lesz részeg:)

És mi fogja motiválni? És mire? És miből? És megvédeni őket a hatalomtól, a kiszolgáltatottságtól? Mik lesznek az eszközeik?

A gépesítés nem változtat az alapon, csak még kevesebbekkel kell osztozni a profiton!
Ennyi fog történni.

ZorróAszter 2023.02.02. 07:07:42

@Gery1987:

Számomra nehéz így vitatkozni, mert újra-és-újra a marxizmusra kellene hivatkoznom, ha pedig Ön nem ismeri, akkor ismertetnem kellene a vonatkozó állításokat.

Konkrétan itt azt, amit mondtam, hogy a piramis alján a kapitalista társadalmakban szándékosan vannak bezárva a rétegek, és szándékosan tartják fenn a társadalmi piramist, az egész kasztrendszert.

A társadalmi mobilitás meggátlásának az egyik módszere az oktatáshoz való hozzáférés korlátozása.

Ha nem lenne lezárva, akkor a nagyságrendekkel nagyobb réteg adott számú, adott százalékú tehetséges gyerekei állandóan lecserélnék csaknem a teljes elitet.

Ezt nem hagyhatják. Persze tudják, hogy a teljes lezárás az elit teljes elhülyüléséhez vezet hosszútávon, de alig van finomhangolásra lehetőség.

A lényeg, hogy a marxizmus szerint ha nem kifejezetten gátolják a mobilitást, akkor ezek a lumpen rétegek maguktól megszűnnek. Ha meg végre cél lesz a sok évszázados szándékosan szar oktatási technológia lecserélése, akkor tömegek lesznek képesek arra, hogy hasznos és nekik is tetsző munkát végezzenek egy olyan társadalomban is, amelynek túlnyomó többsége mai fogalmak szerint tudományos kutatást és a hozzá kapcsolódó csúcstechnológiákat műveli.

Gery1987 2023.02.02. 12:28:02

@ZorróAszter:

"Ha nem lenne lezárva, akkor a nagyságrendekkel nagyobb réteg adott számú, adott százalékú tehetséges gyerekei állandóan lecserélnék csaknem a teljes elitet."

lezárva úgy van hogy a vagyona és kapcsolatai miatt eleve előnyből indul egy réteg.
Nem azért akarnak elit egyetemekre járni akik be akarnak kerülni a felsőbb körökbe, ill. akik már ebben vannak, nem azért járatják oda a gyerekeiket mert sokkal jobban tanítják az egyszeregyet, hanem mert ott kapcsolatokat építhetnek egymással.

És ha lecserélnék? Akkor ők is elit lennének. Mert mint mondtam én is sokszor, a lényeg nem változna.
A kommunista párt is lecserélte a korábbi elitet a saját embereire, akik "lentről" jöttek. Mi lett ebből? Új elit, akik ugyanúgy vadásztak, villákban laktak, meg kurváztak...

"Számomra nehéz így vitatkozni, mert újra-és-újra a marxizmusra kellene hivatkoznom, ha pedig Ön nem ismeri, akkor ismertetnem kellene a vonatkozó állításokat."

A marxizmus "tudományos szocializmus" mely leírja az átmenetet a kommunizmusba és ezt számos területet érintve kibontja, a kommunizmus viszont nem lehetséges, úgyhogy teljesen mindegy hogy hogyan vezetik le azt ami nem lesz:) Szocializmus lehetséges max.
Ennek oka az emberi természet és a források végessége.

tűz fal 2023.02.02. 20:33:07

@ZorróAszter:
"Régen volt egy ugyanilyen fazon ugyanigy különféle nickeken mint ti."
Segítek neked, mindegyik a lompos faszú anyád volt, azt nézte hogy mit babrálsz a gépével.
Hülye vagy mint a segg, felmostam veled a padlót. Belevertem a belterjes hülye fejedet a világos pénzügyi leírásba, és még azóta sírsz és vered magad a földhöz. Mondtam hogy nem sajnállak meg, nem érdekel hogy szenvedsz.

"Szerintem te és alöksz róz ugyanennek a fazonnak a zoknibábjai vagytok."
Persze te hülye faszfej, mindenki aki beleveri a hülye fejedet a seggedbe az ugyanaz a személy. Volt már olyan te baromállat, hogy a valóságból indultál ki és nem a hülye fejed vízióival "érvelsz"?

"De most is jókat röhögök rajtad."
Az látszik, hogy úgy sírsz, hogy folyik a hülye fejeden az orrodból a szádba a takony.

"Ami a semmiből teremtett pénzről mondtam, fenntartom"
Nem csodálom, hiszen segghülye tenyészlibernyák vagy, a hülye fejed képzelgéseit hiszed valóságnak.

Éhes vagy te köcsög, szóljál anyádnak hogy lógassa a buta pfádba a lompost.

tűz fal 2023.02.02. 20:39:51

@ZorróAszter:
Szerintem te olyan hülye vagy hogy dűlöngélsz is a széken és dünnyögsz miközbe írsz :)
Mondtam neked debil hogy nem foglak megsajnálni, szarrá alázlak.

tűz fal 2023.02.02. 20:53:07

@ZorróAszter:
Aztán el ne tűnjél nyomi, még beleverem jópárszor a belterjes tenyésztésől elhülyült fejedet a seggedbe.

ZorróAszter 2023.02.03. 07:43:58

@Gery1987:

A teljes lezáráshoz nem kell intézményesített rendszer. Elég a külvárosokban alulfinanszírozott általános iskola, ahonnan csak a gladiátorképzőnek csúfolt szakmunkásképzőkbe vezethet az út. Aki esetleg leérettségizik egy gyengébb gimnáziumban, annak meg ott a rém, hogy miből fizeti ki a diákhitelt, ha nem sikerül befejezni a főiskolát. És aztán meg lehet nézni az egyetemisták szociológiai összetételét.

Mi változna? Nem korrupt hülyék vezetnék az országot. Nem uram-bátyám korrupcióval dölnének el hogy ki mi lehet. Nem a korrupció döntené el a gazdaságban is hogy ki juthat forrásokhoz és lehetőségekhez, ami miatt méginkább lemarad a gazdaság a fejlett országhoz képest ami miatt 2123-ban is legfeljebb az ötödét keresi a magyar mint nyugaton. És nem fennék a kést és a baltát a társadalom alján.

"Ennek oka az emberi természet és a források végessége."

Vicces, hogy ebben a kérdéskörben azok is az emberi természetet emlegetik akik egyébként hisznek a nevelésben és a társadalmi hatások erejében. És tudják hogy Teréz anya emberi természete sem ugyanaz mint mondjuk Eichmanné. Nem lehet általában emberi természetről beszélni.

A források végessége sem axioma. A technika fejlődésével az anyagigény csökken. Nem muszáj pazarolni és ontani a szemétbe a hulladékot.

És ki tudja, akár száz év múlva nem más bolygórendszerekben folyik-e majd a gyártás és a bányászat.

ZorróAszter 2023.02.03. 07:52:07

@tűz fal:

Te legfeljebb anyádba vered, szánalmas kis náci patkány.

Bárki ellenőrizheti a kommentekből, hogy Drábik és Bogár nyomán a semmiből való pénzteremtésnek hiszed a hitelmechanizmust. És szó szerint veszed a hülye bankárok zsargonját és ködösítését.

És azt hiszed, nem látja itt mindenki, hogy én verem a fejed a szarjaidba? Nem látják hogy én olvasom a fejedre a baromságaidat: a pénzteremtést a semmiből?

Azt is bárki visszakövetheti, ahogy szánalmasan vinnyogva próbálsz fogást keresni, vagy bizonygatod rettentő erőd.

Az lenne még mókásabb ha a zoknibábod is megjelenne és ő is rákezdene. És egymásnak felelgetnétek.

De így is jót röhögtem rajtad. Ne hagyd abba!

:o)

tűz fal 2023.02.03. 08:37:02

@ZorróAszter:
"Te legfeljebb anyádba vered, szánalmas kis náci patkány."
Ordíts! Lássa a világ hogy szenvedsz, te agyamputált libernyák zombi.

"Bárki ellenőrizheti a kommentekből, hogy Drábik és Bogár nyomán a semmiből való pénzteremtésnek hiszed a hitelmechanizmust."
Milyen kommentekből, hülyegyerek? A te kommentjeidből kellene ellenőrizni dolgokat a pénzügyi dokumentum helyett? :)

"Azt is bárki visszakövetheti, ahogy szánalmasan vinnyogva próbálsz fogást keresni, vagy bizonygatod rettentő erőd."
Aki visszaköveti azt látja, hogy semmivel nem tudod alátámasztani az állításodat csak vinnyogsz, én meg belevertem a túltenyésztett hülye fejed a tényekbe és ezért úgy sírsz hogy folyik a hülye fejeden az orrodból a szádba a takony.

"Az lenne még mókásabb ha a zoknibábod is megjelenne és ő is rákezdene. És egymásnak felelgetnétek."
Gyakran érzed úgy a borsónyi agyaddal hogy összeesküvés áldozata vagy? :)

"De így is jót röhögtem rajtad. Ne hagyd abba!"
Ehelyett az látszik hogy még mindig sírsz. Ne erőlködj ezzel mert nem foglak megsajnálni, tenyészlibernyák. Beleverem a hülye fejed a szarodba.

Ordíts!
youtu.be/yxi7ASNS85U

tűz fal 2023.02.03. 08:37:55

@ZorróAszter:
Ezt a cikket már kevesen látogatják, gyere át újabbhoz, hadd alázzalak szarrá ott is nyomi :)

tűz fal 2023.02.03. 08:46:23

@ZorróAszter:
Gyere nyomi vannak újabb cikkek, folytassuk ott.

alöksz róz 2023.02.03. 11:02:52

@tűz fal: "Szerintem te olyan hülye vagy hogy dűlöngélsz is a széken és dünnyögsz miközbe írsz" - :D

tűz fal 2023.02.03. 12:03:00

@alöksz róz:
Ha elképzelem magamnak ezt az idiótát, ez a kép jön le :)

Gery1987 2023.02.03. 12:57:10

@ZorróAszter:

"A teljes lezáráshoz nem kell intézményesített rendszer. Elég a külvárosokban alulfinanszírozott általános iskola, ahonnan csak a gladiátorképzőnek csúfolt szakmunkásképzőkbe vezethet az út."

Bizonyára van az a nagyon rossz oktatást és fegyelmet adó általános ahol az amúgy 5-ös tanuló is 3-as és ezért csak péknek valónak veszik fel...
De igen fontos továbbra is egyrészt az egyéni képesség, másrészt hogy milyen szociális és motivációs (családi) háttérből jön az illető.

"Aki esetleg leérettségizik egy gyengébb gimnáziumban, annak meg ott a rém, hogy miből fizeti ki a diákhitelt, ha nem sikerül befejezni a főiskolát. És aztán meg lehet nézni az egyetemisták szociológiai összetételét."

Én értem a gondolatmenetedet de nem hinném hogy ez bármin gyökeresen változtatna.
Adott "kasztba" tartozni egy állapot amiből ki és be lehet lépni, ha több lenne a felső körökbe jutó, nem fognak "belső bomlasztás" csinálni, idomulnak ahhoz amibe kerültek.

"Mi változna? Nem korrupt hülyék vezetnék az országot. Nem uram-bátyám korrupcióval dölnének el hogy ki mi lehet. "

A hatalom gyakorlásának módja és minősége, jól láthatóan nem függ attól k milyen végzettségű, Orbánék is az ellenzék is mind diplomás, nem csóró családból való emberek.

"Nem a korrupció döntené el a gazdaságban is hogy ki juthat forrásokhoz és lehetőségekhez, ami miatt méginkább lemarad a gazdaság a fejlett országhoz képest ami miatt 2123-ban is legfeljebb az ötödét keresi a magyar mint nyugaton. És nem fennék a kést és a baltát a társadalom alján."

Az USA a legerősebb magállam, nagy gazdasággal, mégis ott pont az a probléma hatványozottan amiről beszélsz. Egy belterjes elit klikk vezeti az országot, neves egyetemre bejutni hatalmas előny és pont azért nem változtatnak (pénz volna rá) ezen hogy legyen elég diákhitellel eladósodott meg cserébe sorkatonának való fiatal.

A magállamokban ugyanúgy van korrupció, de a "belterjességre" fogni a rendszer alapvető jellegét és egy "elitcserével", meg "vérfrissítéssel" ezt nem fogod megoldani.
Mert a lényegen nem változtatsz.
Amíg a tulajdonnal, pozícióval vagyon, a vagyonnal által meg hatalom szerezhető addig e körül fog forogni minden, ültethetsz te nyomorból jött géniuszokat is 3 diplomával a nyakunkba, akkor is!

"Vicces, hogy ebben a kérdéskörben azok is az emberi természetet emlegetik akik egyébként hisznek a nevelésben és a társadalmi hatások erejében. "

Hinni hiszek, rengeteget számít.
Emberi természet alatt most itt olyan ide vonatkozó dolgokat értek mint:
birtoklási vágy, különbözni vágyás, hatalomvágy, agresszió, irigység.

"És tudják hogy Teréz anya emberi természete sem ugyanaz mint mondjuk Eichmanné. Nem lehet általában emberi természetről beszélni."

Lehet általában alap emberi természetről beszélni.
Ilyen az elismertség, fontosság érzése, mások felé, különbözőségi vágy, birtoklási vágy, hatalomvágy, szuverenitás egyéni szinten. hasonló dolgok mozgatnak minket.
Teréz anyót meg Eichmant is hasonló dolgok mozgatták: azzal ami ő maga, amit tesz, elismert tagja akart lenni a maga közösségének, jónak, különbözőnek éreznie magát.

A kommunizmushoz végtelen forrásbőség kellene, de teljesen ki kéne iktatni a birtoklás iránti vágyat, a hatalomvágyat és az önzést.

Nem hiába van a mese Éváról aki leszakította az almát..
Ha minden tökéletes és idilli, akkor is jön valaki aki beleszarik a ventilátorba, mert a változás iránti igény, a kíváncsiság, a másra való vágy erős.

"A források végessége sem axioma. A technika fejlődésével az anyagigény csökken. Nem muszáj pazarolni és ontani a szemétbe a hulladékot."

Csakhogy a kapitalizmus növekedés orientált, nem érdekelt a tartósság, és hosszú használat mellett. Nem látom hogy a technikai fejlődés csökkentette volna az anyagigényt.

"És ki tudja, akár száz év múlva nem más bolygórendszerekben folyik-e majd a gyártás és a bányászat."

Ha van 100 évünk:)
A válaszom az hogy nem, nem fogunk eljutni máshova, a közelébe nem vagyunk bármi ilyesminek.
Ha pedig mégis, akkor van egy rossz hírem: a kapitalizmus marad, ugyanis a források világűr adta végtelenségével fenntarthatóvá válik ez a növekedés orientált rablógazdálkodás és akkor fuccs az egésznek.

ZorróAszter 2023.02.04. 08:11:06

@Gery1987:

A társadalmi mobilitás hiánya, a kasztrendszer nem csak társadalmi igazságossági kérdés. Vagy hogy az alulról jövők különbül viselkednek-e. Hanem a társadalom egészének az érdeke hogy a vezető réteg ne egy kontraszelektív tenyészet legyen. Egyrészt mert a gazdasági eredményesség folyamatos csökkenéséhez vezet, másrészt a hülyék időről időre katasztrófába vezetik az országot. Magyarország esetén két világháborúba.

Ez nem csak abban nyilvánul meg, hogy ordít róluk a tudatlanság és a műveletlenség. Például belenézek az állítólagos elithez tartozók feleségeinek műsorába, és pár perc alatt olyanokat mondanak mint hogy "fikáztad" vagy "elbasztad", hanem az is látszik hogy a 300 milliós villában nincs egy szál könyv se. Egy beszélgetős műsorban vezető humán értelmiségiek között meg váratlanul elhangzik, hogy egy görög felgyújtotta az Akropoliszt hogy a neve fennmaradjon az történelem végéig, de egyiknek se ugrott be, hogy Hérosztratoszról és az Artemiszionról van szó és nem az athéni Akropoliszról.

Másik oldalról nézve az emberi természetet nagyban a társadalom alakítja. Ha a társadalmi minta, az elvárás az önzés, ha ennek megfelelően a család és az iskola is önzésre nevel, akkor persze a társadalom nagyrészt önző emberekből áll akik ezt tekintik természetesnek, legfeljebb akkor vacognak tőle amikor ennek hátrányát nagyon erősen érzik a saját bőrükön.

Egy olyan társadalomban, amelyikben kezdetektől az együttműködés jelenti a versenyelőnyt, ott ez a szándékosan előidézett, erőltetett önzés is megszűnik.

A kapitalizmus viszont nem a források szűkössége miatt szűnik meg, hanem mert a gazdaságnak egyre kevésbé van szüksége kapitalista tőkekoncentrációra. A tudományos kutatásokhoz és a hozzájuk kapcsolódó technológiákhoz teljesen más típusú szervezésre és forráskezelésre van szükség.

A legtovább ebből következően ott marad meg ahol az is hatékony. Mondjuk a Coca-Cola és hasonló multik. De a jelentőségük a világgazdaságban egyre kisebb lesz. Akárcsak annak idején a feudális nagybirtoknak a tőkéhez képest.

De már a covid járvány idején pedzegették, hogy nem jól működik a gyógyszeróriások profitérdeke miatt a vakcinák előállítása. Korábban kb. tíz év óta meg először azt pedzegették világszerte, hogy az antibiotikumrezisztens betegségek, pl. az antibiotikumrezisztens TBC azért pusztít világszerte, mert a gyógyszer konszerneknek nem érdemes ilyen kis nyereségű üzletbe fektetni. Egy gyógyszernek évtizedekig kell profitot hozni, az antibiotikumrezisztens bacik elleni antibiotikumok meg előreláthatólag legfeljebb tíz évig működnek.

A lényeg: szerintem a marxizmus szerintem jól írja le a történelem, a társadalmak működését. Eredetileg Marx túlzások nélkül írta le a kapitalizmus végét és a meghaladását is. Ebből én arra következtetek, hogy a meghaladott kapitalizmus gazdasági és társadalmi rendszerét is jól írta le.

Számomra az a meglepő valójában, hogy 150 évvel ezelőtt pusztán a gépesítés kezdetén képes volt előrelátni úgy, hogy még sci-fiben sem szerepelt robotika vagy informatika, de ezeket a fejlett gépesítés címszóba gond nélkül beleérthetjük.

A másik hogy a kapitalista felső kör mintha Marxtól venné hogy hogyan lehet ezeket a folyamatokat akadályozni, lassítani. És például érdemes megnézni, hogy az oktatási technológia valójában milyen ósdi. Őskövület, amit a csili-vili kakaóbiztos számítógéppel és okostáblával fednek el, de valójában Comenius előtti ócskaság. Pedig nem is Comeniust kellene meghaladni évszázadokkal később hanem valódi korszerű oktatásra lenne szükség.

ZorróAszter 2023.02.04. 08:18:27

@alöksz róz:
@tűz fal:

Látod mondtam hogy tök vicces amikor két zoknibáb válaszolgat egymásnak. Lécci-lécci egy hosszabbat szépen kidolgozva.
Esetleg még lehetne még egy harmadik nick is, aki véletlenül épp most kapcsolódik be, és hárman támogatnátok egymást és adnátok egymásnak végszót. És bizonygatnátok egymás szavába vágva hogy három különböző faszi vagytok.

:o)

Mint mondtam, neked egyelőre még csak anyádba sikerült beleverni te kis faszorrú. De gyakorlat teszi a mestert. Ne csüggedj.

Bárki elolvashatja a baromságaidat a semmiből való pénzteremtésről. És összevetheti a saját brossúráddal is akár. Ordít belőlük, hogy Drábik és Bogár nyomán milyen zsargont veszel szó szerint.

Külön vicces ahogy látom, hogy céklavörös fejjel mennyit erölködsz hogy fogást találj végre, én meg fél perc alatt iderittyentem a választ.

Abba ne hagyd! Várom a háromszereplős zoknibábműsort is.

:o)

tűz fal 2023.02.04. 10:07:21

@ZorróAszter:
"Látod mondtam hogy tök vicces amikor két zoknibáb válaszolgat egymásnak."
Látod mondtam hogy hülye vagy mint a segg, már ott tartasz hogy azt képzeled hogy ellened valamiféle összeesküvés folyik. Azt is mondtam hogy ne itt folytaasd a szánalmas vinnyogásodat, hanem ott ahol sokan látják.

"Esetleg még lehetne még egy harmadik nick is, aki véletlenül épp most kapcsolódik be, és hárman támogatnátok egymást és adnátok egymásnak végszót. És bizonygatnátok egymás szavába vágva hogy három különböző faszi vagytok."
Esetleg orvossal kellene ezt megbeszélned.

":o)"
Ti tenyészlibernyákok egyformák vagytok mint a nyúlszar. Az erőltetett vigyor azt mutatja hogy szenvedsz.

"Mint mondtam, neked egyelőre még csak anyádba sikerült beleverni te kis faszorrú. De gyakorlat teszi a mestert. Ne csüggedj."
Mint mondtam már az elején világosan látszott, hogy a magázódással a hülyeségedet akartad leplezni. Ne beszélj csúnyán, mert anyád megbasz.

"Bárki elolvashatja a baromságaidat a semmiből való pénzteremtésről."
Bárki olvashatja azt a pézügyi leírást amit linkeltem. Ilyet tőled nem látott senki, viszont Bárki láthatja a szánalmas fröcsögésedet Drábikról meg Ámon-papokról. Azok az Ámon-papok a hülye fejedben vannak azt súgják neked hogy bonyolult neked elolvasni és értelmezni valamit, inkább ordíts.

"És összevetheti a saját brossúráddal is akár. Ordít belőlük, hogy Drábik és Bogár nyomán milyen zsargont veszel szó szerint.
Ami ordít az, hogy már vagy tizedjérte futsz neki a szánalmas próbálkozásodnak hogy megpróbálj úgy tenni, mintha nem vertem volna bele a belterjes hülye fejedet ebbe a pénzügyi leírásba:
www.penzugyiszemle.hu/upload/documents/botos-2016-4pdf_20170110153109_17.pdf

"Külön vicces ahogy látom, hogy céklavörös fejjel mennyit erölködsz hogy fogást találj végre, én meg fél perc alatt iderittyentem a választ."
Külön vicces, hogy Drábikról meg Ámon-papokról vinnyogsz, én meg belevertem a hülye fejedet egy pénzügyi leírásba és te ezt úgy szeretnéd tálalni, hogy "próbálok rajtad fogást találni". Az a bajod, hogy anyád nem készített fel téged az életre, és nem mondta el neked őszintén hogy hülye vagy mint a segg.

"Abba ne hagyd! Várom a háromszereplős zoknibábműsort is."
Nem kell a terelés nyomi, legalább négyen verték bele a hülye fejedet a valóságba, te meg Drábikozol meg Ámon-papozol. Hiába sírsz, ebből már nem fogsz kijönni, én meg szarrá alázlak.

ZorróAszter 2023.02.04. 10:59:06

@alöksz róz:
@tűz fal:

Akárhány nicket csinálsz és akárhány zoknibábbal játszol megismerlek régről éppen arról, hogy céklavörös fejjel próbálod erőltetni, miszerint én lennék ideges.

Ezt a szánalmas módszert rajtad kívül senki se használja, mert csak te hiszed sikeresnek amit mindenki más szánalmasnak lát.

Én már évekkel ezelőtt is jót röhögtem rajtad. Az erőlködéseden, a kitartásodon, és a szánalmas igyekezeteden, hogy elbújj egy másik nick mögé amikor már végképp lejárattad magad.

Úgyhogy: Ipi-apacs tűzfal! (és még 20-30 más nick)

:o)

tűz fal 2023.02.04. 11:15:31

@ZorróAszter:
Mondtam nyomikám, hogy ne itt szenvedj, mert itt már kevesen látják.

"Ezt a szánalmas módszert rajtad kívül senki se használja"
Ezt a szánalmas kifogást a belterjes tenyésztéstől elhülyült fejed vizionálja, ugyanúgy, mint az Ámon-papokat.

"Én már évekkel ezelőtt is jót röhögtem rajtad"
Már évekkel ezelőtt beteg voltál. Nézz szét magad körül nyomi, mindenütt én vagyok. Aztán menj el a doktor bácsihoz és mondj el neki mindent.

"Úgyhogy: Ipi-apacs tűzfal! (és még 20-30 más nick)"
Ez a beszéd nyomi, ezt írd oda ahol sokan látják.

Gery1987 2023.02.04. 12:46:21

@ZorróAszter:

"a társadalom egészének az érdeke hogy a vezető réteg ne egy kontraszelektív tenyészet legyen. Egyrészt mert a gazdasági eredményesség folyamatos csökkenéséhez vezet, másrészt a hülyék időről időre katasztrófába vezetik az országot. Magyarország esetén két világháborúba."

Ez így van, de mint már mondtam, ez a probléma azért áll fenn mert a magántulajdon korlátlansága felhalmozáshoz vezet, ezzel a vagyonnal és örökítésével kapcsolati hálót és hatalmat visznek tovább, így ha bárki alulról bekerül a rendszerbe, az ő leszármazottai már ahogy te fogalmaztad lehetnek "tudatlanok és a műveletlenek".
Szóval az ok nem (nem csak) a "belterjesség" hanem az az a vagyonfelhalmozási elv amire a rendszer épül, az meg kitermeli őket.

"Másik oldalról nézve az emberi természetet nagyban a társadalom alakítja"

Ez így van, egy szintig..
Mérsékelni tud, negatívnak tekintett jellemzőket, eltüntetni nem.

"Egy olyan társadalomban, amelyikben kezdetektől az együttműködés jelenti a versenyelőnyt, ott ez a szándékosan előidézett, erőltetett önzés is megszűnik."

Bizonyára ha ez előnyös akkor ez lesz domináns.

"A kapitalizmus viszont nem a források szűkössége miatt szűnik meg, hanem mert a gazdaságnak egyre kevésbé van szüksége kapitalista tőkekoncentrációra. A tudományos kutatásokhoz és a hozzájuk kapcsolódó technológiákhoz teljesen más típusú szervezésre és forráskezelésre van szükség."

Én továbbra is úgy gondolom hogy ez az alapállás hibás és nem, továbbra is szükséges a forráskoncentráció, mert a tudományos kutatás célja is a profit elsősorban.
Ha meg állami akkor mindegy milyen rendszerben van.
De akkor meg politika.

"A legtovább ebből következően ott marad meg ahol az is hatékony. Mondjuk a Coca-Cola és hasonló multik. De a jelentőségük a világgazdaságban egyre kisebb lesz. Akárcsak annak idején a feudális nagybirtoknak a tőkéhez képest."

A nagy techcégek amik jelentősége az utóbbi 10 évben megkerülhetetlenül és befolyásuk óriási, is mind kapitalista módon működnek.
Hiába működtetnek "közösségi" platformokat akár.

"De már a covid járvány idején pedzegették, hogy nem jól működik a gyógyszeróriások profitérdeke miatt a vakcinák előállítása. Korábban kb. tíz év óta meg először azt pedzegették világszerte, hogy az antibiotikumrezisztens betegségek, pl. az antibiotikumrezisztens TBC azért pusztít világszerte, mert a gyógyszer konszerneknek nem érdemes ilyen kis nyereségű üzletbe fektetni. "

Ennek az oka pusztán az hogy az új gyógyszert levédetik, az max 20 évig nyújt kizárólagos jogokat, a benyújtástól kezdve, viszont mire engedélyezik az 8-10 év, de az beleszámít a 20 évbe, tehát mire kikerül a piacra egy gyógyszer, vakcina a 20-ból már kb 10 év van arra hogy a cégnek kizárólagos gyártóként profitot hozzon. Ez rövid idő.

Egyszerűen ki kéne tolni mondjuk 30 évre az oltalmi időt.

"Egy gyógyszernek évtizedekig kell profitot hozni, az antibiotikumrezisztens bacik elleni antibiotikumok meg előreláthatólag legfeljebb tíz évig működnek."

+fenntebb amit írtam.

"A lényeg: szerintem a marxizmus szerintem jól írja le a történelem, a társadalmak működését. Eredetileg Marx túlzások nélkül írta le a kapitalizmus végét és a meghaladását is. Ebből én arra következtetek, hogy a meghaladott kapitalizmus gazdasági és társadalmi rendszerét is jól írta le."

Én meg nem értek egyet, de hát ez van:)
Marx a saját maga korát írta le, de azóta sok minden történt, mi ezt látjuk, ő már nem.

"Számomra az a meglepő valójában, hogy 150 évvel ezelőtt pusztán a gépesítés kezdetén képes volt előrelátni úgy, hogy még sci-fiben sem szerepelt robotika vagy informatika, de ezeket a fejlett gépesítés címszóba gond nélkül beleérthetjük."

nyilván látta hogy a gépesítés növeli a profitot, mert csökkenti a költségeket.
géprombolás már a saját korában is volt, sőt.

"A másik hogy a kapitalista felső kör mintha Marxtól venné hogy hogyan lehet ezeket a folyamatokat akadályozni, lassítani. És például érdemes megnézni, hogy az oktatási technológia valójában milyen ósdi. Őskövület, amit a csili-vili kakaóbiztos számítógéppel és okostáblával fednek el, de valójában Comenius előtti ócskaság. Pedig nem is Comeniust kellene meghaladni évszázadokkal később hanem valódi korszerű oktatásra lenne szükség."

Az oktatás már csak ilyen, költséges, gyors politikai haszna nem jelentkezik, ezért mindig le van maradva és elavult..

ZorróAszter 2023.02.05. 11:04:02

@Gery1987:

Hát! Szerintem a végére értünk - lényegileg.

Esetleg még annyit, hogy én nem egyszeri vérfrissítésre gondoltam, hanem a mobilitás meggátlásának a felszámolására, ami folyamatos elitcserét eredményezne.

A kasztrendszer fenntartásához nem elég a magániskola. A rendszer legfontosabb része hogy a pórnépnek nyújtott oktatás pocsék legyen. Az elitiskola ugyanis nem nyújt többet, mint amit a közoktatásnak kellene, csupán elérhetetlenné teszi a normális közoktatást a nép számára.

Az elit hülyécskébbre sikeredett gyerekei amúgy sem tudnának hasznosítani többet. A lényeg hogy el tudják végezni azt aminek a szegények fizikailag a közelébe se mehetnek.

Az elitiskolák pedig nem csupán az állami fejkvótát kapják meg, hanem bújtatottan további állami támogatásokat is nyújtanak nekik, amikhez a gladiátorképzők nem juthatnak hozzá. Pluszban jönnek az "adományok" és végül a tandíjak. Az SZJA 1%-os felajánlásokról azért nem érdemes beszélni, mert ezek a fazonok legfeljebb a saját cégükbe vannak bejelentve minimálbérre.

Az hogy ne így legyen, az politikai kérdés. Ezért nem lehet Magyarországon a dolgozókat képviselő, a szakszervezetekkel együttműködő párt. Vagyis a demokrácia az, hogy majdnem szabadon, de a média miatt inkább azt is erősen korlátozva megválaszthatjuk, melyik hazaáruló kollaboráns kormánya alakuljon meg éppen.

Sajátosan magyar fejlemény, hogy már a középosztály is azt látja, hogy a gyerekei funkcionális analfabéták és ezen az se segít, ha korrupcióval juttatja be a gyerekét egy gimnáziumba: lásd a legutóbbi idők botrányait és tanársztrákjait.

Próbáltam utalni arra, hogy a maguk korában a rabszolgatartó se látta, milyen forradalmi változást lát a szomszéd nagybirtokon, amikor annak tulajdonosa a klienseivel művelteti meg a nekik bérbe adott részt, és a nyereségből újabb földeket és rabszolgákat vásárol, akiket aztán felszabadít és velük művelteti meg az új földeket.

Vagy hogy milyen forradalmi változást hoz az, hogy sorra alakulnak a gépgyárak. Mert hiszen egy gépgyár se nagyon különbözik elviekben egy közszükségleti cikkeket gyártó üzemtől.

Tehát a mai jeleket is lehet véletlennek, nem egyértelműnek venni. És inkább a korábbi és meglévő trendeket vetíteni a jövőbe.

ZorróAszter 2023.02.05. 11:07:58

@tűz fal:

Ha azt akarod hogy a figyelmem továbbra is rád irányuljon, kezdj el zoknibábozni a régi és az új nickjeiddel.

Így unatkozom! Itt foglak hagyni!

:o)

tűz fal 2023.02.05. 16:21:36

@ZorróAszter:
"Ha azt akarod hogy a figyelmem továbbra is rád irányuljon, kezdj el zoknibábozni a régi és az új nickjeiddel."
Ezt pontosan így kell elmondani a doktor bácsinak.

"Így unatkozom! Itt foglak hagyni!"
Én is ezt javasoltam, hogy ne itt szenvedj ahol már kevesen látják. Van újabb írás, ahol égetheted magad. És gondoskodni fogok róla hogy a még újabbakon is legyen lehetőséged égetni magad.

Nem hat meg a sírásod nyomi.

ZorróAszter 2023.02.06. 07:27:24

@tűz fal:

Na akkor én is itthagylak. Ha félsz itt a sötétben egyedül, te kis buzeráns, inkább fütyörésszél vagy énekelgess.

Vagy játszogass a zoknibábjaiddal.

:o)

tűz fal 2023.02.06. 08:09:54

@ZorróAszter:
Én is azt írtam le neked már számtalanszor debil, hogy ne itt szenvedj, mert itt már kevesen látják. Láttad hogy mennyivel hatásosabb amikor az éppen sokak által látogatott cikk alatt cvsvrs is látta hogy még mindig sírsz és beleverte a belterjes hülye fejedet a seggedbe.

Ha félsz itt a sötétben egyedül ratyi, akkor szóljál a genderfuid anyádnak hogy lógassa a szádba a lompost.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása