magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A nemzetközi nyelv

A nemzetközi nyelv negatívuma az, hogy elveszti értékét.

Amióta az angol a nemzetközi nyelv, pontosan ez zajlott le a jelenlegi nemzetközi nyelvvel, az angollal.

Én angolul sose tanultam. Amikor általános iskolás voltam Budapesten, az egyetlen idegen nyelvi tantárgy az orosz volt. Angol nyelv mint délutáni szakkör létezett. Én jártam rá, de teljesen komolytalan volt, kb. az ábécé elénekléséig jutottunk el, majd jött az Old McDonald had a farm című dal, aztán meg eleve nem voltam már napközis a negyedik osztály félévétől.

Aztán meg amikor Kubában orosz iskolába jártam, ott az angol tantárgy csak szovjeteknek volt, a nem-szovjeteknek helyette az "orosz nyelv idegeneknek" tárgy volt kötelező.

Az első eset, amikor szervezetten jártam angolra, az az ELTE-n volt 1986-ban, amikor rövid ideig pszichológia szakra jártam. De ezt gyorsan abbahagytam, mert nem tudtam leküzdeni ellenszenvemet a kötelező nem-pszichológiai orvosi tárgyak iránt. Különösen az élettan gyakorlat volt az, ami végképp arra vezetett, hogy kiiratkozzak, ugyanis nem igazán bírom se a béka fejének levágását, se az egér élveboncolását.

De addigra már tudtam alapszinten angolul, egyszerűen folyóiratok nézegetéséből.

Ezt követően folyamatosan fejlesztettem tudásomat, spontán módon, az ezredforduló után már képes voltam olvasni angolul. Majd a beszédértés is meglett, bár a filmeket most se értem rendesen, csak olyan 50-60 %-ban. Viszont pl. hírműsorokat megértek 95 %-ban, nekem tetsző tematikájú előadásokat meg 99 %-ban. Rendszeresen szoktam nézni/hallgatni a YouTube-ra feltöltött amerikai és brit egyetemi előadásokat, meg számtalan anyagot néztem/hallgattam meg a The Teaching Company által előállítottakból az utóbbi 10-15 évben.

Sajnálom is kicsit a The Teaching Company-t, mert egy fillért se fizettem nekik, pedig tényleg szép munkát végeztek, minden torrentről van, dehát ha mondjuk 1 dollárt kértek volna anyagonként, azt még ki is fizettem volna, de a 20-40 dolláros áraikkal nem tudok mit kezdeni. Egyébként aki torrenteket keres, az sose a Google-t használja, ott cenzúrázzák a találatokat, minden esetben az orosz Yandex a használandó kereső, ott csak az orosz állami hatóságok által tiltott dolgok vannak cenzúrázva, pl. emigráns csecsen kormány, meg most háborúellenes oldalak, meg hasonlók, de a szerzői jog megsértése csak akkor, ha a szerző kifejezetten kérte az eltávolítást. Ugyanez igaz könyvekre is, a Google szinte minden nem legális pdf/epub/djvu találatot alapból kiszűr, míg a Yandex nem. S szinte minden megvan valahol, csak türelmesen kell keresni.

Szóval 20 éve vettem észre, az angoltudás munkahelyi értéke nulla lett. Korábban plusz volt, ha az ember tud angolul. 20 év óta egyszerűen kötelező tudni angolul valamilyen jó középszinten legalább, de ez olyan lett, mint a számítógépes tudás: alapfeltétel, de plusz értéke nincs.

16 éve dolgozom a kólcenteres szférában. Ott rendkívül látványos a helyzet. A kólcenterekben ugyanis jellemzően nyelvek szerint van a bérezés. S mindig, mindenhol a legrosszabb a bér, ha az ember angol nyelvvel kólcenteres, arra úgy néznek, hogy "mi van, te csak angolul tudsz?".

Erről érdekes adat. Amikor kjöttem Bulgáriába 2007-ben, s elhelyezkedtem decemberben kólcenteresként, az angolosok bruttó havi bére 900 leva (460 euró) volt, a legkevesebb a cégnél. Még orosszal is több volt: 1000 leva (510 euró). Persze az angolosok bére is sokkal jobb volt az akkori bolgár átlagnál, ami 470 leva (240 euró) volt , de nem ez a lényeg: a félperiférián a kólcenter mindig átlagon felül fizető munkahely.

Mi pedig, a magyar csoportban 1300 levával (670 euró) kezdtünk. Nálunk többet csak szlovén nyelvvel fizettek. Ez ma is így van, a magyarnál csak a szlovén és az észt értékesebb nyelv a kelet-európai nyelvek között. Persze érthető, ők vannak a legkesebben.

Ma már az angol olyan lett tényleg, mint a számítógépes tudás. Meg se kérdezik. Ahogy eleve feltételezik, hogy az állásra jelentkező ember képes használni a számítógépet, úgy azt is, képes kommunikálni angolul.

Jelenlegi munkahelyemen is ezzel szembesültem. Az interjú részben angolul volt, eleve nem is mondták előre, hogy így lesz.

Mondta is egy angolos kollégám "rossz nyelvet tanultam".

Címkék: közélet nyelv
164 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2218039032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.10. 08:23:42

@Deak Tamas:

Igen, SSC. A Kólánál a tevékenység 90 %-a központosítva van.

tűz fal 2023.02.10. 08:25:21

@ZorróAszter:
"Hallucinálsz, kis köcsög. Nem gyűlnek a híveid, hanem a válasz nélkül hagyott kérdésem nyomán teljesen elfogytak."

bircahang.blog.hu/2023/01/27/az_eszmementes_partok/

cvsvrs televerte a szád
"készpénzt a jegybank bocsáthat ki. a számlapénz kibocsátása azonban korlátlan."

alöksz róz televerte a szád
"azért kérdezed ezt az ostobaságot, nyomi, mert nem képes az elméd befogadni azt, amit pl. a cvsvrs 'kolléga' is írt: "a kereskedelmi bank hitelpénzt állít elő. a pénzt, mint adósságot teremti.""

Gógita televerte a szád
"Éppen azért, mert addig TÚL SOK pénzt teremtettek FEDEZET NÉLKÜL!!!"

Én meg már a legelején televertem a szád:
www.penzugyiszemle.hu/upload/documents/botos-2016-4pdf_20170110153109_17.pdf

tűz fal 2023.02.10. 08:32:10

@ZorróAszter:
"A kérdés, amit egyikötök se tudott megválaszolni, hogy miért megy csődbe a bank, ha egy rémhír nyomán a betétesek kiveszik a pénzüket. Miért nem mentik meg a tulajdonosok a bankjukat a semmiből való pénzteremtéssel?"

Minden szánalmas vinnyogásodra amit te tévesen kérdésnek nevezel megvan a válasz ebben a szaros brossúrában amit a szádba vertem:
www.penzugyiszemle.hu/upload/documents/botos-2016-4pdf_20170110153109_17.pdf

"Úgyhogy egyszeri kísérlet után miután a faszorrodat belevertem a baromságodba, visszatértél az egyszem link bökdöséséhez."
Azzal indítottam, hogy televertem a szád ezzel a szaros brossúrával: www.penzugyiszemle.hu/upload/documents/botos-2016-4pdf_20170110153109_17.pdf

"Faszorrú patkány a sündisznóállásban! - Mókás kis kép!"
A genderfluid anyád kihúzza a seggedből a bránert aztán szarosan a szádba veri. Mókás kis kép!

"Néha mássz le anyádról. Kezdtek fáradni."
Attól fáradsz, hogy anyád köszörüli a torkod a szaros bránerével.

"Leírom sokadjára is: mert attól még vannak szabályok amiket be kell tartani, például nem nyomtathatnak bármennyit."

Leírom sokadjára, hogy ez az egy rosszul sikerült megfogalmazás maradt neked nyomi, miután raktam kívül öten verik a fejed a seggedbe.

Előtte ennyiszer írtam le neked jól:
bircahang.blog.hu/2023/01/27/az_eszmementes_partok/
1
"attól hogy a bank pénzt teremt, még vannak szabályok amiket nem lenne szabad megszegni."
2
"Írtam hogy megvan a korlátja a pénzteremtésnek."
3
"Amiről te beszélsz, az a készpénz. Készpénzt csak a jegybank bocsáthat ki. Ez is ott van a szövegben."

2023.02.10. 08:41:53

@Deak Tamas:
azaz a cél egy nemzetközi csapatépítés, ami a termelés szempontjából úgy egyébként feleseleges. hiszen a windowst (maradjunk ennél a példánál) a helyi hálózaton kell frissítenie valakinek. egy 100 fős termelő üzembe amúgy is kell legalább 1 ember, aki műszaki támogatást nyújt. a termelés oldaláról nézve az ssc nem hatékony.

és mivel amúgy is kellenek kereskedelmi kirendeltségek minden egyes országba ezért az ezek fölé helyezni egy ssc központot megint fölösleges. legyen felőlem. a multikat ez nem erősíti, hanem gyengíti.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.10. 08:51:26

@cvsvrs: A cél a profit. A Windows frissítésekhez ma már 0 számú ember kell, és egyébként is az 1 jól fizetett ember még mindig olcsóbb mint mondjuk egy több gyártelepeshez kellő egynél több akárhány, vagy akár az is, hogy az az egy ember autózgat az egyes helyszínek között, ami benzinköltség, időveszteség stb. és mondjuk az alatt áll a termelés (maradva ennél a példánál)
Az SSC tehát hatékony. Ha nem lenne ár-értékarányban jó, nem lenne ekkora üzlet, hogy már ennyi cég foglalkozik vele. Én már húsz éve SSC-zek, picit megismertem közben ezt a bulit.

2023.02.10. 09:07:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
debrecenben ez az irodaház lett volna az ssc központ.
forestoffices.hu/
évekkel ezelőtt épült. majdnem teljesen üresen áll. azért, mert debrecenben nincsnek nagykövetségek, debrecenben nem nagyon lehet olyan nemzetközi csapatot építeni, amelyik képes befolyásolni a politikát. és egy ilyen ssc központ a termelő vállalatok számára totál felesleges.

debrecenben levő francia cégek sose fogják kiszervezni az adminisztációt akárcsak debreceni izraeliekkel közösen. a debrecenben levő amerikai cégek se fognak egy közös központot nyitni, mivel adott esetben egymás konkurensei. az ssc központokhoz nagy multik kellenek, olyan mint a coca cola. és az ssc központ úgy se a termelést támogatja, mégcsak nem is a kereskedelmet, mert ahhoz országonkénti kirendeltségek kellenek, a fogyasztói támogatáshoz is, hanem ezeken keresztül folyik a nemzetközi csapatépítés.

a kólagyártáshoz nincs szükség ssc központra. egyszerűen ott helyben kell egy hr-es, aki felveszi jóskát. és beosztja a megfelelő munkakörben. a legjobb személyzetis az, aki ismeri jóskát személyesen. jóska családját, a batátait, nagyjából ismer mindenki mindenkit dunaharasztiban. és legjobban valószínűleg helyben oldják meg. ugyanezt szófiából igazgatni elég nehézkes. és a kereskedelmet is. azért, mert magyarországon és bulgáriában eltérhetnek a szokások és a jogszabályok.

a coca cola magyarország számára valójában semmit se érdemes kiszerveznie szófiába. létrejön egy nemzetközi csapat. az azonban nehézkesen tud érdeket érvényesíteni.

az európai uniós ssc központ brüsszel. a nagy nemzetközi csapat, egy érdekérvényesítésre képtelen politbüró. legyenek felőlem ilyenek,

a multiknak az a jó, hogy ott van az emberem helyben. ott van marika a hr-es, aki ismeri dunaharasztit és lojális a cégemhez, engem szolgál. nincs is más lehetősége, mint hr-esnek lenni dunaharasztiban. és úgy lehet uralni a termelést. helyi marika nénikkel. úgy vannak kiszolgáltatva. ha ugyenezt megcsinálom nyelveket beszélő három diplomás máriával szófiában, akkor az inkább arra lesz jó, hogy csábítson el a bolgár külügyből valakit és úgy szolgálja a coca cola érdekeit.

2023.02.10. 09:17:01

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
debrecen olyasmi város, mint bulgáriában plovdiv. felteszem oda se megy a coca cola. pedig ott még olcsóbb lenne a munkaerő. csak plovdiv-ban nincsenek követségek, nem nagyon lehet nemzetközi kapcsolatot építeni. romániában ploiestiből vagy pitestiből se lehet leginkább csak bukarestből.

tehát elsődlegesen nem a termelés, vagy kereskedelem, vagy akár a fogyasztói támogatásról van szó, hanem nemzetek felett álló csapatépítésről. azért tolják neked is ugyanazt a szöveget, amit a soros alapítványban. mert hogy ugyanilyen feladatra választottak ki. lojális módon képviselj egy céget, vagy egy cégcsoportot. szolgáld az érdekeit. és egyébként ugyanezt már nem tehetnéd meg bulgáriában plovdivból.

gigabursch 2023.02.10. 09:21:21

@tűz fal:
Nem egyszerűbb szűrőre tenni ezt a hülyegyereket?
Dehogynem!

Aztán okoskodik majd Brendel haverjával valemelyik illatos gőzfürdőben...

tűz fal 2023.02.10. 09:35:32

@gigabursch:
Attól még ő ugyanúgy folytatja.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.10. 09:45:20

@Deak Tamas:

Ha nem lenne hatékony, nem csinálnák.

Ma a világban az alapanyag ára, a szállítás ára, egy csomó más fix, nem lehet szórakozni vele.

Az egyetlen amiben nagy eltérásek vannak az az adózás, s még inkább: a munkaerő ára.

ZorróAszter 2023.02.10. 09:49:49

@gigabursch:

Világosan kiolvashatnád a kommentjeiből, tűz fal a kis buzernyák pajtásod jobban szereti a seggbedugást mint a seggnyalást.

Hajrá, gigabursch, ne hagyd abba! Csak kreatívan.

:o)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.10. 09:50:50

@cvsvrs:

Nyilván vannak egyéb szempontok is.

Kell jó közlekedés is, meg adminisztrációs akadályok hiánya.

Amikor a Coca-Cola megcsinálta a közös központját, mind a 25 ország felmerült lehetséges helyszínként.

Lassan kezdték kiszórni a jelölteket:
- először kiszórták az összes nyugati országot, mert túl magasak a bérek,
- aztán a nem EU-tagokat, mert ott neházkesebb a munkaerő-migráció,
- aztán legyen repülőtér közel,
- legyen stabil politikai rend, ne legyen erős maffia.

S végül maradt 3 opció: Krakkó, Szófia, Budapest.

Szófia azért nyert végül, mert a legalacsonyabb az adószint.

ZorróAszter 2023.02.10. 09:52:49

@tűz fal:

@tűz fal:

Hallucinálsz, kis köcsög. Nem gyűlnek a híveid, hanem a válasz nélkül hagyott kérdésem nyomán teljesen elfogytak.

gigabursch csak szerelmesen pislog a seggedre. Viszonozd a kedvességét te kis buzernyák.

A kérdés, amit egyikötök se tudott megválaszolni, hogy miért megy csődbe a bank, ha egy rémhír nyomán a betétesek kiveszik a pénzüket. Miért nem mentik meg a tulajdonosok a bankjukat a semmiből való pénzteremtéssel?

Azért csak a linket böködöd a tömpe kis ujjacskáddal miközben csorog a nyál a szádból,
mert ha valamit a saját szavaiddal próbálsz elmondani, akkor a szádból a kapa mellett olyan baromságok hullanak ki, mint például hogy a kereskedelmi bankok pénzt nyomtatnak.

Úgyhogy egyszeri kísérlet után miután a faszorrodat belevertem a baromságodba, visszatértél az egyszem link bökdöséséhez.

Még arra se mersz válaszolni, hogy akkor most te is azt mondod, hogy létezik a semmiből való pénzteremtés vagy sem.

Visszavonulsz a sündisznóállásba.

Faszorrú patkány a sündisznóállásban! - Mókás kis kép!

Muhahaha!!!

:o)

Néha mássz le anyádról. Kezdtek fáradni.

Az idézet tőled ami szerint a kereskedelmi bankok pénzt nyomtatnak:

bircahang.blog.hu/2023/02/06/a_magyar_rendszekritikus_baloldal_baja
tűz fal
2023.02.06. 15:37:44

"Leírom sokadjára is: mert attól még vannak szabályok amiket be kell tartani, például nem nyomtathatnak bármennyit."

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.10. 09:56:20

@cvsvrs:

Amikor ott dolgoztam, Szófiából ment a magyar Kóla részére:
- a teljes rendelési rendszer,
- a teljes behajtás,
- a teljes HR,
- a bejövő fizetések osztálya (én ezen dolgoztam),
- a marketing felerésze,
- a könyvelés 90 %-a.

Az egyik részleg most is keres éppen embert magyartudással: www.jobs.bg/job/6685804

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.10. 09:59:17

@cvsvrs:

Amikor ott dolgoztam, Szófiából ment a magyar Kóla részére:
- a teljes rendelési rendszer,
- a teljes behajtás,
- a teljes HR,
- a bejövő fizetések osztálya (én ezen dolgoztam),
- a marketing felerésze,
- a könyvelés 90 %-a.

Most is keresnek embert: www.jobs.bg/company/coca-cola-hbc/jobs

tűz fal 2023.02.10. 10:21:34

@ZorróAszter:
Ne beszélj csúnyán, mert anyád megbasz.

2023.02.10. 10:22:22

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
oké, csak ha mondjuk a beszerzés szófiában van a raktározás pedig a gyár mellett dunaharasztiban, akkor mitől lenne hatékony. kell valami szoftver, amit a coca cola használ és egyszerűen a dunaharaszti raktáros megrendeli a szükséges alapanyagot.

és ha mondjuk valaki a coca cola számláját nem rendezi magyarországon, akkor vajon miért lenne hatékonyabb szófiából behajtani ezeket, mint budapestről. amúgy is fent kell tartani egy kereskedelmi részleget. hiszen folyamatosan monitorozni kell a magyarországi fogyasztási szokásokat, illetve követni kell a jogszabályokat. ezt mennyivel egyszerűbb megoldani szófiából. szerintem semennyire.

a cél az amerikanizáció lenne csak épp az nem nagyon lehetséges egy soknyelvű, sokféle szokásokkal, jogszabályokkal tarkított európában.

2023.02.10. 10:30:13

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
az ssc központ az európai egyesült államokban működne hatékonyan. egységes belső piaci szabályokkal egész európát adminisztrálhatják valamelyik tagállam egyetlen városából. akár szófiából is, mert az európai egyesült államokban az is olyan, mint párizs vagy münchen. legfeljebb egy kicsit kisebb, egy kicsit szegényebb. annál inkább ki vannak szolgáltatva a coca cola-nak.

ehhez az kellene, hogy van egy egységes összeeurópai társadalom. egységes pénzrendszer. központosított média-kommunikáció és két nagy párt, ami mímeli a demokráciát. a coca cola támogatja ezeket egyfelől-másfelől. és ezt védi egy közös hadsereg. és az támogatja a coca cola terjeszkedését. európai egyesült államok. úgy az ssc központ hatékony lenne.

csak ugye nem ez a helyzet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.10. 10:31:19

@cvsvrs:

Ne csak Mo-ot nézd. A cég 25 országban van.

Drága lenne mindenből csinál külön szervezetet 25 példányban. Ehelyett 25 példányban csak az van, amit nem lehet centralizálni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.10. 10:33:48

@cvsvrs:

EEÁ nélkül is működik mindez, nem kell hozzá semmilyen EEÁ.

Eleve nem csak EU-tagálamok vannak.

Mondjuk, maradva a Kólánál, Szófiából ment még több nem EU-tagállam is: Koszovó, Albánia, Szerbia, Bosznia, Belarusz, Ukrajna, Grúzia, Örményország, s még pár, most már nem emlékszem.

2023.02.10. 11:07:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a centralizáció addig növeli a hatékonyságot, amíg a belső piac egységes.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.10. 11:08:50

@cvsvrs:

Nem kell egységes piac.

A piac most se egységes. Mégis centralizálni lehet sok mindent.

2023.02.10. 11:19:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
igen, csak a centralizáció nem túl hatékony. mert budapestről nem nagyon lehet irányítani romániát, szlovákiát, szerbiát, horvátországot.

itt is van olyan cég, amit krakkóból irányítják. és az üzemben többségében cigányok dolgoznak, mindenki hazudik az önéletrajzban. mert mit tudja egy krakkói, hogy kicsoda, milyen iskolába jár. kiadhatja magát akárkinek, fél év múlva lelép. illetve szétlopják a cégeket. széthajtják a munkagépeket. és az amerikaiak pampognak, hogy nem megfelelő a munkakultúra. nem értik, hogy európában egyik városból nagyon nehéz irányítani egy másikat.

a fidesz is azért bukik meg, mert budapestről kezdik irányítani debrecent. és fellázadnak ellenük. először a cigányok, utána a munkás-parasztok (félreértés ne essék, egyik se szitokszó), és utána majd beáll az értelmiség is. alulről történő szerveződés szétveri a budapesti pártközpontot. pedig a szabályokat orbánék diktálják, a pénzt orbánék nyomtatják. mégis alájuk vágnak akkor ha az irányítási jogokat is akarják.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.10. 11:23:15

@cvsvrs:

Pedig lehet. Lám, a Coca-Cola is ezt teszi, s még több tucatnyi hasonló nagy cég.

2023.02.10. 11:24:40

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
lehet, csak nem hatékony. a coca cola magyaországi piaci részesedése a szófiai központ megnyitásával mennyit növekedett?

2023.02.10. 11:37:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
leginkább azzal, hogy egy nemzetközi könyvelő csapat adóoptimalizál.

2023.02.10. 11:52:46

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
valójában mitől lenne olcsóbb annél, hogy a beszezést a dunaharaszti raktáros helyben végzi, vagy hagyja jóvá a coca cola belső automatizált rendszerében. hogy most rendelni kell ebből az alapanyagból. és ugyanez a helyzet a kereskedelemmel.

10-20 éve még debrecenben szinte mindenhol szinte csak coca colát lehetett kapni. a vásárcsarnokban, a kisüzletekben, a szupermarketek, a hipermarketek tele voltak coca colával és fantával.

a közvélekedés akkor is az volt, hogy a szénsavas üdítők nem túl egészségesek. a coca cola és a fanta a legfinomabb. mert az egy világmárka. és most egy baráti társaságban azt mondják, hogy ne vegyél zérósat, hülye vagy, attól meghalsz. és ha levesz egy másikat, akkor azt mondják, hogy hülye vagy cukrosat se vegyél, mert attól is meghalsz, és leveszik a másik hasonlóan egészségtelen üdítőt a polcokról, vagy az energiaitalt.

tűz fal 2023.02.10. 11:55:26

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Az irodával igazad van, de amit cvsrvs ír, abban is van igazság. Találnak Bulgáriában (olcsóbban) olyan könyvelőket akik értenek a magyar jogszabályok szerinti adóoptimalizáláshoz? Meg egyáltalán a magyar jogszabályok betartásához?

2023.02.10. 11:56:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
magyarroszágon ugyanúgy fent kell tartani egy kereskedelmi központot. értékesítéssel és valós beszerzéssel (logisztikával). az is egy iroda. ha abból kiszervezel valamit szófiába, akkor az ugyanúgy költség. legfeljebb az adóoptimalizálás szempontjából jobb, hogy akkor ezt írjuk ide, azt meg oda. készítsünk számlákat, hogy itt ennyi, ott annyi adót fizessünk.

2023.02.10. 12:02:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a magyar társasági adó a legalacsonyabb, akkor ide írják a nyereséget, elvszik onnan, ahol magasabb. és ezért egy harmadik országbeli központ felel.

ezzel a valódi költségek nem csökkennek, hanem a coca cola, vagy akármelyik cég kevesebb adót fizet. "adóoptimalizálás". ténylegesen nem lesz hatékonyabb a vállalat akkor ha egy másik államból irányítják. hanem ezzel igyekeznek kikényszeríteni az egységes belső piaci szabályokat. és ehhez kell egy nemzetközi csapat. és ehhez kapod ugyanazt a kiképzést, amit kapnak az ngo-k a soros alapítványban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.10. 12:49:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: kedvenc példám amúgy az egyik szürke eminánciás olajmulti ügyfelünk. A legelején közölték, hogy a cél az: mindent távolról oldjunk meg, akárhogy, ami segítség kell ők megadják, de ez az alapkoncepció.
Az Emirátusokban a "technikus" egy tipikus kisköcsög volt, minden szőke agent csajra ráírt, tolta a pirosautós képeket, hogy ő milyen gazdag (az is volt valóban, volt Pesten párszor).
Volt ez a robbanóakksis Dell széria, és az egyik emirátusos főfejnek szét is csattant az akkuja. Említett "technikus" közölte, ma hétfő van, ő csak szerdán megy ki, oldjuk meg távolról :) pár órás ordítás után felcihelődött és kitakarodott a hívóhoz.
Szóval ezek helyett van az SSC. Garantáltan megoldja még akkor is, ha nem lehet :)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.10. 12:51:15

@tűz fal: nem, általában célországra könyvelnek. Ámbár az egyik itteni SSC-ben full magyarok csinálják az egyik nagyonnagyonnagyon ismert német gyógyszertár könyvelését, mindenki ELTE-s vagy Andrássys.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.10. 12:56:19

@cvsvrs:

Mivel nem csak raktáros van, hanem még kb. 100 pozíció, klrdésed értelmetlen.

De még a raktárrendszer is központosított egyébként. Nyilván a fizikai raktáros nem, dehát ezt eleve elmondtam: "csak" a tevékenység 90 %.a centralizált.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.10. 12:59:06

@tűz fal:

A könyvelés 10 %-a lokális. Amihez kell szakismeret lohálisan, ahhoz ez elég. A nagy könyvelés viszont megy így is központilga, még a helyi is részben.

Vannak SAP-modulok, kalibrálva.

Én pl. semmit se értek akönyvelésből, csak megtanultam pár modult kezelni, s pont.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.10. 13:01:13

@cvsvrs:

Igen, vannak helyi irodák. Mind a 25 országban. A magyar Dunaharasztin van.

De ez az feladatok kb. 10 %-a. Azaz jóval kevesebb ember kell helyileg, kisebb iroda, stb.

Szófiában meg van 2000 ember a cfentralizált feladatokra mind a 25 országra,

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.10. 13:11:17

@cvsvrs:

A működési költségekről van szó.

Az adóoptimalizáció eleve megoldott egy ekkora nagy cégnél. Tulajdonképpen annyit fizet adóban, amennyit akar. Erre vannak bevett trükkök.

Tulajdonképpen a Kóla megtehetné, hogy nulla adót fizet Mo-on, semmi akadálya ennek. Azért fizet, mert ha nullát fizetne, annak politikai ára lenne: a kormányzat megharagudna, s elkezdene mindenféle akadályokat emelni.

Pontosan mennyit fizet ez titkos, nem tudom. Én szürke alkalmazott voltam, csak a takarítónő volt alattam, s még az én ötödik főnököm se juthat ilyen bizalmas adathoz.

Szerintem - de ez csak amolyan személyes saccolás - a valós haszon 4-5 %-át adozzák le. Cserébe aztán "kiemelt befektető" és jó a viszony Orbánnal.

Szóval - minden demagóg marhaság ellenére - a kapitalizmus alapja a politika.

Van egy kölcsönös érdek, s a felek kiharcolják a magukét.

Az egész cég (25 ország) kimutatott tiszta nyeresége 6 milliárd euró körül volt, amikor én ott dolgoztam. Ennek fele volt Oroszország, a másik fele a maradék 24 ország.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.10. 13:24:33

@Deak Tamas:

2 évig Dell-ügyfálszolha voltam.

A Dell kitalált egy rakás idióta szabályt. Én persze mint régi kólcenteres róka ezeket suttyomban optimalizáltam, magyarul nem úgy csináltam, ahogy az le volt ítrva az ukázokban, hanem a józan ész parancsa alapján. Lehetett, mert nem volt akkor Q kontroll.

Aztán meg szuper eredményeim lettek: rakás elégedett ügyfél.

A végén mindenki boldog volt.

Egy példa: a szabály kimondta, az ügyfél vonalban marad, míg az ögyintéző nem zárja le a jegyet, plusz végig kell menni egy sor felesleges kérdésen. Na most, voltak állandó ügyfelek, nagy cégek informatikusai. Telefonál, s be akar diktálni mondjuk 8 hibás gépet, Ebből a szabályok betartásával lett volna 2 órás telefonbeszélgetés, plusz idegeskedés a hülye kérdések miatt. Én meg szépen megbeszéltem több ilyen emberrel, hogy elküldi ímélben mi a baj, mit látott, s mit akar, én meg szépen felviszem a rendszerbe, s pont.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.10. 13:26:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: így van, ez a mentalitás, sőt, a konkrét eset mindmáig létezik. Sajnos a kisebbség aki felfogja, hogy ezzel időt nyer és a munkája is jobban dokumentált.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.10. 13:31:30

@Deak Tamas:

Az indiaiak ezért nehezek. Ők amolyan porosz-cigány keverékek mentalitásban. Buták, mint a cigányok, viszont szabálykövetőek, mint a poroszok. Ez így együtt nagy probléma.

2023.02.10. 14:07:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
debrecenben kb. 2,000 hektáron létesíthető ipari park. ez 200 ezer lakosra jutóan nagyjából 20 km2. ez nagyrészt be van építve. ami európában az egyik legmagasabb arányszám. és ehhez jönnének még az akkumulátor gyárak.

ahol kiszervezésik az adminisztációt mondván, hogy ezzel csökkentik a költségeket ott a hatékonyság is csökken. mert megindulnak a trükközések. ívülről egy ilyen gyárat leginkább katonai létesítményként lehet csak fenntartani. egy komolyabb válságban ez temérdek létesítmény humán politikai értelemben összeomlik.

2023.02.10. 14:13:27

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a szófiai központban 1 fő hány országhoz tartozó feladatot lát el. mert ha csak 1-et, akkor a centralizációnak túl sok értelme nincs. hiszen az az 1 fő ugyanúgy lehetne a helyi irodában.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.10. 14:19:12

@cvsvrs:

Csak akkor 1 fő, ha kell nyelvismeret. De így is van spórolás.

2023.02.10. 14:45:15

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
ha nem kell nyelvismeret, akkor megoldja a szoftver.

mondjuk egy drogéria tökegyforma üzleteket épít, ugyanazt a polcrendszert alkalmazza, nem érdeklik őket a helyi szokások. hanem azt mondják, hogy van egy alapműködésük ami az átlagos háziasszonynak kínál viszonylag olcsó és viszonylag jó minőségű termékeket, akkor egy központból vezérlik a beszerzést és az értékesítést 20 országban. és a termékek 20 nyelven vannak címkézbe apró betűkkel.

de ami nyelvfüggő, ilyen a telefonos ügyfélszolgálat azt miért kellene az országból kiszervezni? ha meg nem, akkor azt megoldja az egységes vállalatirányítás, a szoftver. az üzletpolitikát megint nem érdemes az országból kivinni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.10. 14:50:16

@cvsvrs:

Nem oldja meg. A fordító programok 90 %-osan teljesítenek. Néha elég, néha nagyon nem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.10. 14:50:56

@cvsvrs:

"de ami nyelvfüggő, ilyen a telefonos ügyfélszolgálat azt miért kellene az országból kiszervezni?"

mert olcsóbb

2023.02.10. 15:34:15

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
ha nem kell nyelvismeret, akkor megoldja a szoftver.

mondjuk egy cég 20 országban létesít 1000 drogériát. és azt gondolják, hogy ők az átlagos háziasszonyt szolgálják ki. tehát minden egyes ország minden egyes üzletében ugyanazokat a termékeket kínálják.

pl. itt hiába magyarázták a drogéria dolgozói, hogy ne áruljanak játékot, mert a szomszédos tesco-ban olcsóbb. az üzletpolitika az volt, hogy a gyerekes családokat kell megcélozni. és őket kell kiszolgálni. a gyerekeknek ki kell bontani a játékot hadd játszanak vele. mert így oda mennek a családok vásárolni. kibontották a játékot, kipróbálták és aztán megvették olcsón a tesco-ban. ez az üzletpolitika nem veszi figyelembe a helyi viszonyokat. hanem tökegyforma üzleteket épít környezetfüggetlen módon.

és ennek az előnye, hogy egyetlen központból igazgatják. és ha egy üzlet nem működik elég hatékonyan, akkor nem igazítanak rajta, hanem egyszerűen bezárják. nem törődnek a finomhangolással.

egy másik modell, hogy figyelembe veszik az üzleti környezetet. felmérik a fogyasztói szokásokat. ha több ország egynyelvű, vagy legalább egy kultúrájú, akkor létre lehet hozni egy központot a makrorégióban. mondjuk egy délszláv központot, vagy egy bolgár-macedón központ, vagy nagy albánt. vagy az erdélyi magyarokat kiszolgálják az anyaországból, vagy fordítva. vagy csehországot kiszolgálják szlovákiával közte morvaországból. vagy baltikumot.

azt azonban nehezen tudom elképzelni, hogy kívülről hatékony módon lehet vezetni egy termelő vállalatot. debrecenben is próbálkoznak ezzel. már az sem, hogy fővárosból vezetik. az irányítási jogokat a hajdúvárosok se adják át budapestnek se. hanem már most sok esetben nyíltan a pártközpont ellen fordulnak. miközben minden anyagi erőforrás orbán kezében összpontosul, a szavazókat leszámítva.

2023.02.10. 17:22:33

@Deak Tamas:
pl. a müller tudomásom szerint úgy működik, hogy van az ulm-i központ és az adja a munkautasításokat az összes üzletnek. a cég névleg lichensteini bejegyzésű az adózás miatt. persze így nincs semmiféle visszacsatolás, hogy nem kell ez a típusú mosószóda vagy akármicsoda, vagy ebből még több kellene, mert keresik és szeretik a vevők, hanem ezt megoldja az sap és azt mondja, hogy ez és az az optimális tételnagyság. és ezek nagyjából azért stimmelnek. az ulmi központ megmondja, hogy ez cégünk üzletpolitikája. és nem érdekli azt esetleg nem fogadják el vevők.

ha egy üzlet veszteséges, akkor bezárják. nem úgy gondolkodnak, hogy akkor a központ utasításai voltak esetleg tévesek, hanem azok helyesek és ha az mégse működik, akkor nem kell oda az az üzlet. és nem akarnak sokfélese boltot, mert túlságosan összetetté válna az adminisztráció.

de így is fent kell tartaniuk egy magyarországi központot. mi a francért érné meg annak egy részét kiszervezni különösen európa keleti végébe szófiába. vagy a nyugati végre, vagy a vásárlóerő paritáson magyarországnál is szegényebb portugáliába. mennyi munkaerő költség takarítható meg ilyenformán ahhoz képest, hogy aki döntéseket látatlanban hozzák meg.

2023.02.10. 17:28:46

@Deak Tamas:
egy szabad piaci cégnek hülyeség fenntartani a hierarchiát. van egy anyavállalat. és annak van egy központja. és lányvállalatai. és ennyi.

nem kell közéjük még regionális akármicsoda, mert valójában magyar és a bolgár politika nem egy irányba húz. vagy akár a lengyel és a magyar. nem tudnak irányítani varsóból egy magyarországi céget. vagy bécsből budapestet, vagy megfordítva. ezért nem működött a monarchia se.

2023.02.10. 17:38:31

pl. van a vodafone/upc. és annak van egy központi ügyfélszolgálata. de ugye ezeknek a cégeknek van helyi üzlete is. csakhogy ott nem szolgálják ki a vevőket. hanem ott ülnek a fiatalos ügyintézők, akik reszelik a körmüket.

és bemegy mariska néni, hogy befizetné a számláját. és mondják, hogy itt nem lehet. hanem ez ki van szervezve az in medió újságárusboltokba és követeléskezelőkhöz. és hogy ez mennyivel olcsóbb. francokat olcsóbb. bemegy józsi bácsi, hogy nem működik a távirányító. meg tudnák oldani egy perc alatt, és helyette magyarázzák, hogy hívja fel a központot. az majd kapcsolja. sokkal olcsóbb. sokkal hatékonyabb.

miközben az üzlethelyiség ott áll majdnem üresen, mindenki van szervezve és az ügyintézők reszelgetik a körmüket.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.10. 18:10:38

@cvsvrs: a belga Argenta bank pontosan így működik mint a Mariska nénis példa. Van ahol a vegyesbolt szerződik a bankkal, van ahol a kebabos, van ahol az újságos.
Azért kéne abbahagyjuk lehet a témát, mert mi húsz éve ebben az iparágban dolgozunk, a te gondolataidból azonban látszik, hogy nem ismered a világot, tőlem persze folytathatjuk, csak nem akkora lelkesedéssel fogok válaszolni, mint illene.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.10. 19:41:26

@cvsvrs:

Elég valószínűtlen történet.

Amihez fizikai jelenlét kell, az nincs kiszervezve eleve.

De pl. a Dell úgy csinálja, hogy van régiónként 1 központ, s oda kell telefonálni még a javítás ügyében is. S aztán az ügyfélszolgálat kiküldi a szerelőt.

A Dellnek jó, mert így jobban rálát a szerelési folyamatra. Az ügyfélnek meg mindegy, vagy jó, mert nem kell sehová se bevinnie a gépét.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.10. 19:42:16

@cvsvrs:

Teljesen politikafüggetlen az egész. Ez az egyes cégek belügye.

2023.02.10. 19:49:02

@Deak Tamas:
debrecenről beszélek és budapesten kívüli magyarországról. ki az a barom, aki egy magyarországi melót kiszervez szófiába. orbán azért tud nyomulni, mert a multik kiviszik a tevékenységük felét az európai unió egyik, vagy másik végébe. a magyarországhoz képest is nyomorgó bulgáriába, vagy magyarországhoz képest is lecsúszó portugáliába. az ilyen cégektől simán elszedi az ágazatokat. sorban. de te mondjátok, hogy szuper jól működik a multik szempontjából. dehogy is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.10. 19:52:26

@cvsvrs:

A Kóla módszere: minden országban legalább 1 gyár, néha több is. S minden ami nem szervezhető ki, az helyi. Ezt irányítja ahelyi vezetés: hu.coca-colahellenic.com / hu / kapcsolat

S az egyes országokközti koordnináció meg minden kiszervezhető tevékenység az közös, Szófiában építettek 2 hatalmas irodaházat erre. goo .gl / maps / a5HHbUpFWCWqz1gt6

S a nagy cégeknál hasonló a működés. Sőt sok nagy cégek eleve kiszervezi az egészet idegen céghez, azaz nem saját maga csinál ssc-t.

2023.02.10. 20:03:07

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
ez az adminisztráció elsődlegesen az adóoptimalizást szolgálja. szófiából vagy akármilyen harmadik országbeli központból lehet ide, vagy oda átvezetni pénzeket. eldöntik, hogy hol fizessenek adót.

elsődlegesen ezért központosítják a könyvelést. és nem azért, mert így olcsóbb az irodabérlet, vagy kevesebb a munkabér. miért lenne olcsóbb szófiából követni a magyar jogszabályokat, miért lenne olcsóbb szófiából szerződni a magyar ügyfelekkel, behajtani a pénzt magyarországon, vagy felvenni a magyar alkalmazottakat. úgy, hogy egyébként magyarországi kirdendeltség is van.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.10. 20:13:19

@cvsvrs: az egyik ilyen barom ha jól tudom például a Magyar Telekom Macedóniába, meg van más is.
SSC-ben dolgozol, vagy csak írsz hosszan?

2023.02.10. 20:17:27

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
pl. központosítva van a mentőszolgálat. és most a fidesz azt próbálja ki debrecenben, hogy mi van ha nincsen. tehát a segélyhívó a közeled cseng ki. olyan orvosoknál, aki közelben van. és akiket esetlgesen ismerheti az orvost, vagy esetleg a pácienst is ismerik. és eldöntik, hogy a probléma várhat holnapig, a beteg be tud menni az ügyeletre, kiküldjenek egy orvost, vagy azonnali sürgősségi ellátásban kell részesíteni, mert a beteg közvetlen életveszélyben van. és ha még egyszer hívod a központot, akkor azzal beszélsz, akivel korábban.

és most azt tesztelik, hogy mennyire hatékony egy ilyen call center akkor ha azt edddigiekhez képest decentralizálják. mennyiért vállalnának ügyeleti szolgálatot rezidensek. és ezt február 1-től indították el.

budapestről nézve a centralizáció a hatékony, hiszen budapestet budapestről látják el. csak ugye ha az összes többi megyét is, akkor a vidék számára már ez nem túl hatékony. és most azt nézik, hogy egy ilyen call center mekkora többletköltség, többlet-e egyáltalán. van-e elég rezidens orvos, aki viszonylag kevés pénzért vállal éjszakai ügyeleti melót. megéri-e utánozni a multikat és alkalmazni azt, amire azt mondják, hogy az a "best practice", vagy dehogy éri meg.

2023.02.10. 20:20:00

@Deak Tamas:
és mennyivel nőtt a telekom magyarországi üzleti részesedése a kiszervezéssel? piacvezetőből a az utolsó helyen kullog. mennyivel nőtt a coca cola magyarországi részesedése azzal, hogy kiszervezték a munkát bulgáriába? egyre több és több magyar issza a kólájukat, mert úgy hatékonyak, vagy egyre kevesebb.

2023.02.10. 20:25:00

@Deak Tamas:
valójában annyi történik, hogy a kiszervezéssel ezek a cégek egyre kevesebb adót fizetnek és egyre szarabbak.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.10. 20:31:32

@cvsvrs: eresszük a témát elfele irányba, legalábbis részemről most ez lesz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.11. 07:05:43

@cvsvrs:

Az egésznek semmi köze az adóoptimalizációhoz.

Lásd egyik korábbbi munkahelyemet, a PartyPokert.

A cég gibraltári. Gibraltárban NINCS adó, azaz csak egy fix összeg van évente, amolyan "regisztrációs díj", amikor ott dolgoztam ez évi 250 ezer font volt, ami nevetséges összeg egy milliárdos cég számáta.

S szerinted a cég ott működött ténylegesen is? Nem, ott csak a felső vezetés volt, pár segítővel, kb. 30 ember.

A 2 fő részleg Hydarabad és Szófia volt., összesen kb. 2000 alkalmazottal.

Mi köze a helyszínnek az adózáshoz? Semmi.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.11. 07:11:11

@cvsvrs:

A kólcentereket csak akkor decentralizáljék, ha szükséges.

Én 2 ilyen esetet ismerek.

A Nokia német ügyfélszolgálata Szófiában volt. Sok volt a panasz, amolyan "nincs pénze a Nokiának németeket alkalmazni?" témában, s végül visszavitték Németországba, mert ez a 3 fő európai piac egyike volt.

A Coca-Cola jó kapcsolatokat akart kiépíteni Putyinnal, ennek részeként az oroszországi adminisztrációt elvitték Szófiából, s csináltak Novgorodban egy csak orosz részleget.

Szóval van hogy decentralizálnak, de ez a kivétel a szabály alól.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.11. 07:13:51

@cvsvrs:

Adóoptimalizációhoz nem kell kiszervezés.

Elég egy postafiókcéget létesíteni adóparadicsomban, s onnan átszámlázni. Nem kell hozzá semmi más.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.11. 07:15:03

@cvsvrs:

Olcsóbbak lettek a költségek, ez volt a cél, s ezt el is érték.

2023.02.11. 09:42:47

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
ha van helyi kirendeltség (lásd cocacola, dunaharaszti), akkor onnan már nem érdemes a munkát kiszervezni úgy, hogy amúgy is mindenki csak 1-1 országgal foglalkozik. felvesznek egy jogászt, könyvelőt pest mellett dunaharasztiba. amúgy is van ott is irodájuk. és az a coca cola magyarország. a coca cola magyarország atlantának van alárendelve.

makroregiónak akkor lenne értelme ha egységes belső piac lenne. úgy lehetne coca cola europe. egy irodából. és nem kell magyarországra könyvelő. szófiából a magyar jogszabályokat követni nehezebb. és semmivel se olcsóbb egy magyart találni szófiában, mint magyarországon.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.11. 09:53:37

@cvsvrs:

De, érdemes, mert egy dolog 25 nagy helyi kirendeltség, mint 1 nagy közös és 25 kicsi.

S tök mindegy van.e közös piac, közös adózás, stb.

Nem hiszem el, hogy nem érted ezt. Pedig teljesen nyilvánvaló.

2023.02.11. 12:11:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a coca cola dunaharaszti bázisán eleve van egy iroda, amit a coca cola működtet. hiszen a gyártósor és a raktárépületek mellett valami adminisztrációnak lennie kell.

és abban az épületben, vagy épületrészben ami amúgy is fenntartjanak vajon fér el még plusz 1 könyvelő és 1 jogász. amúgy is kell személyzetis dunaharasztiba is. aki a hr/pr feladatokat ellátja.

nem kell budapesten nyitni egy irodát, ha egyszer van egy komplexum pest mellett dunaharasztiban. és abban még 2-3 asztali számítógép elférne. és az felteszem olcsóbb és hatékonyabb, mint magyaroknak állásokat nyitni szófiában. dunaharaszti bázis adminisztrációját kiszervezni.

2023.02.11. 12:29:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a bmw épít egy gyárat debrecen mellett kismacs nevű település mellett a kukoricásban. hatalmas gyártósor, temérdek logisztika. összeszerelő üzem. és kell mellé még adminisztráció, könyvelés, it szolgáltatások, stb. ezeket hová hirdeti meg a bmw? portugáliába? nyilván kismacsra.

és a bmw kismacsi adminisztációja jelent a müncheni menedzsmentnek, a bmw a központnak, amelyik kiadja a munkautasításokat közvetlen kismacsnak. ez tűnik a legolcsóbbnak és a leginkább hatékonynak. nem kell közbeiktatni se budapestet, se szófiát, se liszabont.

2023.02.11. 13:04:46

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a fideszben a haverok többek között azért építettek debrecenben egy irodaházat, hogy annak egy részét majd kibérli a bmw. és az lesz "tudásközpont". nekik nem kell debreceni iroda. legfeljebb csak átmenetileg amíg nincs készen a gyár és a raktár. és utána mindent mellé telepítenek.

kismacs mellett épül egy "bmw land". és ott lesz magánorvos, ahhoz kapcsolódik nemzetközi iskola, az a cél, hogy bayerische motoren werke dolgozója a bayernische landesbank kismacsi fiókjában tarthatja a pénzét. kismacs bajorország külbirtoka. az infrastruktúra építéshez az eu adja a temérdek támogatást. és még mellette még a bmw-t megtámogatja a magyar állam.

mindezt gazdasági "szabadságharc" címszóval. a békementetben felvonul bencsik és bayer zsoca szerint "nem leszünk gyarmat". de. pont azok leszünk a fidesszel. pont az a céljuk. de ezt még éppen elfogadják, hogy legyen egy ilyen kapcsolat. és a fidesz most azt mondja, hogy ez kevés. a "függetlenség" úgy valósulhat meg "igazán", hogy debrecen melllett mikepércs legyen "kis kína".

és egyébként francia, izraeli, amerikai cégek is vannak debrecenben. ettől még persze debrecen sokkal sokkal szegényebb, mint budapest. hiszen helyiek kezében nincs szinte semmi. a fidesz jóvoltából. és a kínai akkumulátorgyártást már lehet, hogy nem nyelik be. különösen úgy, hogy a fidesz azt úgy hirdeti, hogy a nagy "zöld átállás".

egy paksi blokknak megfelelő erőmű kellene az akkumulátorgyár ellátásához. nem probléma. összefogunk az oroszokkal vagy az amerikaiakkal attól függ, hogy ki nyeri a háborút. ők építenek erőművet. energetikában is még inkább ki lesz szolgáltatva az ország. a karmelitában egy szuperzseni ül. aki a "nemzeti" érdekeket érvényesíti.

a fidesz is ugyanazt csinálja, amit a rendszerváltók. mit adhatnának még el magyarországból. azzal a különbséggel, hogy a fideszben a haverok betonoznak és nem a strabag. persze a felcsúti focicsapat főtámogatója a mészáros & mészáros mellett a strabag. "szabadságharc" ez kérem szépen.

ZorróAszter 2023.02.11. 13:17:49

@tűz fal:

Hallucinálsz, kis köcsög. Nem gyűlnek a híveid, hanem a válasz nélkül hagyott kérdésem nyomán teljesen elfogytak.

A kérdés, amit egyikötök se tudott megválaszolni, hogy miért megy csődbe a bank, ha egy rémhír nyomán a betétesek kiveszik a pénzüket. Miért nem mentik meg a tulajdonosok a bankjukat a semmiből való pénzteremtéssel?

Azért csak a linket böködöd a tömpe kis ujjacskáddal miközben csorog a nyál a szádból,
mert ha valamit a saját szavaiddal próbálsz elmondani, akkor a szádból a kapa mellett olyan baromságok hullanak ki, mint például hogy a kereskedelmi bankok pénzt nyomtatnak.

Úgyhogy egyszeri kísérlet után miután a faszorrodat belevertem a baromságodba, visszatértél az egyszem link bökdöséséhez.

Még arra se mersz válaszolni, hogy akkor most te is azt mondod, hogy létezik a semmiből való pénzteremtés vagy sem.

Visszavonulsz a sündisznóállásba.

Faszorrú patkány a sündisznóállásban! - Mókás kis kép!

Muhahaha!!!

:o)

Néha mássz le anyádról. Kezdtek fáradni.

Az idézet tőled ami szerint a kereskedelmi bankok pénzt nyomtatnak:

bircahang.blog.hu/2023/02/06/a_magyar_rendszekritikus_baloldal_baja
tűz fal
2023.02.06. 15:37:44

"Leírom sokadjára is: mert attól még vannak szabályok amiket be kell tartani, például nem nyomtathatnak bármennyit."
----------------------------------------------------

Mert ugye ez a magyarázatod:

1 "attól hogy a bank pénzt teremt, még vannak szabályok amiket nem lenne szabad megszegni."
2 "Írtam hogy megvan a korlátja a pénzteremtésnek."
3 "Amiről te beszélsz, az a készpénz. Készpénzt csak a jegybank bocsáthat ki. Ez is ott van a szövegben."

Ennek a három pontos válaszodnak a megfelelője:
1. Kiszera méra bávatag
2. Abba benne
3. Tehát a kisnyúl szőrös

Konkrétan: nyoma sincs benne annak, amire a kérdés vonatkozott.
Nincs szó benne se betétről, se hitelről, se semmiből való pénzteremtésről. Pedig a kérdésem erre vonatkozott.

Hogyan magyarázol meg valamit, ha a kérdésem egyik kulcsszava se szerepel a magyarázatodban?

Mit nevezel készpénznek? Elektronikus pénzt is csak az MNB bocsájhat ki.

Ja persze: szerinted a kereskedelmi bankok is nyomtatnak pénzt. Lásd feljebb.

ZorróAszter 2023.02.11. 13:20:38

@tűz fal:

Hallucinálsz, kis köcsög. Nem gyűlnek a híveid, hanem a válasz nélkül hagyott kérdésem nyomán teljesen elfogytak.

A kérdés, amit egyikötök se tudott megválaszolni, hogy miért megy csődbe a bank, ha egy rémhír nyomán a betétesek kiveszik a pénzüket. Miért nem mentik meg a tulajdonosok a bankjukat a semmiből való pénzteremtéssel?

Azért csak a linket böködöd a tömpe kis ujjacskáddal miközben csorog a nyál a szádból,
mert ha valamit a saját szavaiddal próbálsz elmondani, akkor a szádból a kapa mellett olyan baromságok hullanak ki, mint például hogy a kereskedelmi bankok pénzt nyomtatnak.

Úgyhogy egyszeri kísérlet után miután a faszorrodat belevertem a baromságodba, visszatértél az egyszem link bökdöséséhez.

Még arra se mersz válaszolni, hogy akkor most te is azt mondod, hogy létezik a semmiből való pénzteremtés vagy sem.

Visszavonulsz a sündisznóállásba.

Faszorrú patkány a sündisznóállásban! - Mókás kis kép!

Muhahaha!!!

:o)

Néha mássz le anyádról. Kezdtek fáradni.

Az idézet tőled ami szerint a kereskedelmi bankok pénzt nyomtatnak:

bircahang.blog.hu/2023/02/06/a_magyar_rendszekritikus_baloldal_baja
tűz fal
2023.02.06. 15:37:44

"Leírom sokadjára is: mert attól még vannak szabályok amiket be kell tartani, például nem nyomtathatnak bármennyit."
----------------------------------------------------

Mert ugye ez a magyarázatod:

1 "attól hogy a bank pénzt teremt, még vannak szabályok amiket nem lenne szabad megszegni."
2 "Írtam hogy megvan a korlátja a pénzteremtésnek."
3 "Amiről te beszélsz, az a készpénz. Készpénzt csak a jegybank bocsáthat ki. Ez is ott van a szövegben."

Ennek a három pontos válaszodnak a megfelelője:
1. Kiszera méra bávatag
2. Abba benne
3. Tehát a kisnyúl szőrös

Konkrétan: nyoma sincs benne annak, amire a kérdés vonatkozott.
Nincs szó benne se betétről, se hitelről, se semmiből való pénzteremtésről. Pedig a kérdésem erre vonatkozott.

Hogyan magyarázol meg valamit, ha a kérdésem egyik kulcsszava se szerepel a magyarázatodban?

Mit nevezel készpénznek? Elektronikus pénzt is csak az MNB bocsájhat ki.

Ja persze: szerinted a kereskedelmi bankok is nyomtatnak pénzt. Lásd feljebb.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.11. 13:26:58

@cvsvrs:

Szerinted 1 könyvelő elég? S semmi más nem kell könyvelésen kívül?

Jelenleg Dunaharasztiban - ill. nem jelenleg, most nem tudom mennyi, ez 2017-es adat - 8 könyvelő van egyébként.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.11. 13:31:44

@cvsvrs:

Nem ismerem a BMW rendszerét, nem dolgoztam ott.

A következő cégekről van személyes tapasztalatom: Nokia, PartyPoker, bwin, Coca-Cola, Epson. Még 2, de ezekről most nem szeretnék beszélni.

Szóval ezekről kérdezz, ne a BMW-ről.

Annyit tudok a BMW-ről, hogy van kólcenterük, kiszervezve, d enem tudom, pontosan mi a feladata ennek.

2023.02.11. 13:33:04

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
dunaharasztiban van 8 könyvelő. és szófiában még 1, aki magyarországgal foglalkozik. azaz 1 nem fér el a másik 8 mellett dunaharasztiban? az az 1 könyvelő a harmadik országban (nem magyarországon és nem amerikában) mivel foglalkozik? véletlen nem adóoptimalizálással?

tűz fal 2023.02.11. 13:33:26

@ZorróAszter:
Először is ne beszélj csúnyán, mert anyád megbasz.

Másodszor: A fentiekben és ebben a szaros brossúrában www.penzugyiszemle.hu/upload/documents/botos-2016-4pdf_20170110153109_17.pdf amit a szádba vertem minden vinnyogásodra megvan a válasz.

Harmadszor: az egy olyan szánalom hülye mint te, hülyeségeket kérdez, nem cáfolja amit szakemberek megírtak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.11. 13:41:58

@cvsvrs:

Szernted 1 van Szófiában?

Eleve van:
- általános könyvelés: aki az egész képet csinálja, ez csak Szófiában van, összesen kb. 20 ember, aki mind a 25 országot csinálja,
- behjatási osztály: ez csak Szófiában van, amikor én ott voltam a cégnél, ebből a magyar részleg 8 ember volt,
- bevételi osztály (én itt voltam), Harasztiban volt 3 ember, Szófiában 5, mind csak a magyar ügyekre,
- hitelosztály: ez mindkét helyen volt, a tendencia az összes pozíció éthelyezése volt Szófiába.

S még mennyi nem-könyvelési ember! Marketing, logisztika, belső ellenőrzés, s már nem emlékszem mennyi minden.

Tulajdonképpen az egyetlen ami csak Harasztiban volt az maga a gyártás és a szállítás, de az utóbbiban a háttértámogatása is Szófiában volt.

2023.02.11. 14:06:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
magyarországra jut 2 könyvelő. mi a francnak jó az, hogy az a 2 szófiában van és nem a másik 8 mellett dunaharasztiban? úgy lenne 10 könyvelő és a főkönyvelő jelent az atlantai központnak.

ha egységes belső piac lenne, akkor éppenséggel lehetne egy dél-kelet európai kirendeltség. magyar jogszabályokat magyarországról érdemes követni. a magyarországi behajtást magyarországról végezni. nem kell budapesten nyitni irodát, ott van a dunaharaszti bázis.

a bmw kismacsi telephelye közvetlen münchen alá tartozik majd. debrecenben sem nyitnak külön irodát. hanem a bmw igazgatótanácsa kinevez egy magyarországi kisfőnököt. és az kismacson fog lakni. azért kellett mellé pallagra nemzetközi iskolát építeni. hogy ha családdal jön, akkor legyen hová járjon a gyerek.

és az iskolát nem debrecen belvárosába építették, hanem egy a bmw gyárhoz közel eső faluba. ez az új trend. debrecen mellett a mikepércs nevű települést és környékét tokkal vonóval eladnák kínának.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.11. 14:20:51

@cvsvrs:

Az van Mo-on, ami feltétlenül szükséges, hogy ott legyen. Ez a létszám 5-10 %-a.

Nem kell belső egységes piac. A cég szemszögéből ez lényegtelen.

Ne csak a magyarországi működést nézd. Van még 25 ország. Hatalmas összeg lenne mindenhol fenntartani ateljes struktúrát. Plusz külön nehézség lenne az egyeztetés. Így ez megoldott: eleve 1 helyen van a központ, már egyeztetve van minden.

2023.02.11. 14:27:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a bmw számára miért lenne hatékonyabb nyitni egy irodát szófiában és onnan felvenni embereket, mintha ugyanezt kismacson csinálják, ahol amúgy is van telephelyük.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.11. 14:36:57

@cvsvrs:

Pedig van - legalábbis pár éve volt - Szófiában kiszervezett kólcenterük. Azt nem tudom, ez csak klasszikus kólcenter volt-e vagy inkább ssc.

Miért éri meg? Gondolom, mert több ország egy helyről van intézve.

vasútihíd 2023.02.11. 18:01:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ezek a kiszervezett kólcenterek növelik a liberális nyugat általi kizsákmányolást vagy csökkentik kell-e ellenük harcolni valahogyan?

ZorróAszter 2023.02.11. 18:20:16

@vasútihíd:

A rendszer úgy van kitalálva, hogy ezek a következmények automatikusan beállnak.

Az ellen kell kűzdeni, hogy Magyarországon Niggertartási Törvény van Munka Törvénykönyv helyett. Hogy a dolgozóknak a propaganda 30 éve sulykolja, hogy nem kell nektek szakszervezet. Szar, nem ér semmit, ellopják a pénzt, nincsen is már munkásosztály, jobban fizetlek ha nincs szakszervezet.

Ugyanez a munkavállalók érdekeit képviselő párttal. Szétverték, elliberalizálták, kamupártokat alapítottak mellé, ügynököket építettek be a tönkretételük érdekében.

Így lettünk fehérniggerek a saját hazánkban.

É s így 2123-ban is az ötödét keressük majd a nyugatiaknak.

vasútihíd 2023.02.11. 21:13:36

@ZorróAszter: @ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: nem mert szerencsére ahogy birka is mondja max pár évtized van már csak hátra a liberális nyugat bukásáig amikoris már nem tudnak kizsákmányolni azaz a fizetések kiegyenlítődnek

ZorróAszter 2023.02.12. 07:55:10

@vasútihíd:

A konzervatívizmus, a nacionalizmus, a nácizmus, a liberalizmus mind a nagytőke ideológiája.

Ezek mögött ugyanazok a nagytőkések állnak.

Amíg ezek egyike van hatalmon, addig ugyanaz a nagytőke van hatalmon.

Az ő kollaboráns kormányuk van hatalmon Magyarországon.

És amire lecserélhetjük Orbánt, az csupán egy másik kollaboráns kormány.

Legyen az név szerint Gyurcsány, Vona vagy bárki más.

ZorróAszter 2023.02.12. 08:16:58

Az, hogy ezek a politikusok marionett bábúk, arra a történelemből találunk számtalan bizonyítékot.

Amikor a kemény antikommunista Nixon egyszercsak abbahagyja a kommunistázást, és elmegy Maohoz.

Vagy amikor a demokratapárti liberális elnök egyszercsak átcsap a legvadabb imperialistába.

vasútihíd 2023.02.12. 15:04:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: az jó. viszont legalább a kizákmányolás elleni harc eredménye lesz a kólcenteres fizetések kiegyenlítődése is pár évtizeden belül ahogy a liberális nyugatnak bealkonyul

vasútihíd 2023.02.12. 15:06:22

@ZorróAszter: a nagytőkének és ideológiájának befellegzett és bukásra áll

vasútihíd 2023.02.12. 15:14:54

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: így igaz kiegyenlítödnek a fizetések a liberalizmus bukásának következményeként

vasútihíd 2023.02.12. 16:48:22

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: egyetértek mert jó hír hogy a liberális nyugat hanyatlik és nemsokára kiegyenlítődik a keleti gazdagodó szinttel márcsak tíz húsz év múlva

ZorróAszter 2023.02.12. 20:36:49

@vasútihíd:

Szerintem én más okból de ugyanezt gondolom, de csak hosszabb távon.

Okoztak már meglepetést.

Egyelőre korlátlanok az anyagi forrásaik.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása