magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Horthy példája

A ballib médiák azt vetik fel Orbán ellen, aminek az ellenkezőjét Horthy ellen.

Horthy politikájának fő iránya a keretek közti mozgás volt, nem szembemenni a fallal, de nem is válni a fal részévé. A hibáztatás jellemzően az Horthy ellen utólag, hogy nem volt elég következetes, késlekedett, habozott, sodródott az eseményekkel, majd mindez nemzeti katasztrófát eredményezett.

Most nem akarnám részleteiben elemezni Horthy kudarcát, nem ez a célom, ez csak párhuzam.

Ami lényeg: most a ballibek azt róják fel Orbánnak, miért nem a nyugat kritikálatlan, feltétlen híve, kb. mintha azt vetnék fel Horthy ellen, miért nem volt Horthy határozottabban németpárti.

A gyakorlati politika mindig veszélyes műfaj. Egyensúlyozni kell elvek és lehetőségek között.

Ami biztos: határozottan, keményen kiállni egy háborúban az egyik oldal mellett veszélyes dolog, hiszen nem biztos, az az oldal nyer-e. Másrészt ha nyer is, az nem biztos nekünk jó-e. S persze a legbiztosabb: nem szabad keményen kiállni azok mellett, akiknek érdekei nagyon különböznek a mi érdekeinktől.

Teljesen semlegesen nézve - ami persze nem vagyok, én az orosz győzelemben bízok, de most teljesen cinikusan nézve - Orbán szinte biztosan nyerő. Egyetlen helyzet van, melyben Orbán csúnyán bukna: ha az ukrán oldal fényesen nyerne, kiszorítaná az orosz erőket a teljes, általa sajátnak tekintett területről. Ennek valószínűsége kb. nulla a nyugati elfogultan oroszellenes elemzők szerint is. Másrészt ha ennek a valós veszélye fennállna, Oroszország atomfegyvert vetne be, ami megint egész más helyzet lenne.

Szóval az események szinte minden lehetséges lefolyása Orbánnak győzelmet fog eredményezni. Gyakorlatilag az lesz a vége, mint a migránsügyben pár éve: ma már Orbán azt mondhatja "én megmondtam", s ezt egyre többen ismerik el.

Lesz még Orbán EU-küldött Moszkvában... vicces lesz.

355 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8618059190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2023.02.27. 12:47:14

"mintha azt vetnék fel Horthy ellen, miért nem volt Horthy határozottabban németpárti."

Vagy mintha azt vetnék fel Horthy ellen, miért nem volt Horthy határozottabban szövetségespárti. Így már nincs akkora ellentmondás. Persze nyilván bármit csinál Orbán, azt ellenezniük kell. Csak a folyamatos ellenzést kell aztán racionalizálni. Meg hát: ha Orbán szélkakas, akkor folyamatos ellenzői nem azok?

Tapi2021 2023.02.27. 13:05:09

Ha már nem az antimagyarok szája íze szerint készülnek a tananyagok pl. a Horthy-korszakról is, más lesz a felállás.
Ehhez persze még jó sokáig távol kell tartani a ballibeket a kormányzástól!

Mert ugye az igazság az, hogy Horthy alatt állt fel a szétvert, szétrabolt, megcsonkított ország a padlóról és állt egyértelműen egy erős, fejlődő pályára!
Horthyék verték le a kommunista-szocialista-(moszkovita/bolsevik) diktatúrát!
És, ha ez nem lenne elég arra a húszon-harminc évre, ahhoz, hogy SIKERESNEK nevezhessük ezt a korszakot (szinte példátlanul sikeresnek), megfejelte azzal, hogy tisztán DIPLOMÁCIAI ÚTON visszaszerezte az elrablott területeink nagy részét!

Ki tud ennél nagyobb vagy több eredményt felmutatni kormányzása alatt???

Az, hogy végül ez elveszett újra, és, hogy cserébe be kellett szállni egy olyan háborúba, amit nem ők csináltak, nem is akartak, és azt a kényszerű szövetséges végül elveszítette, mennyire Horthy sara?

Ki oldotta volna ezt a helyzetet meg jobban?

Horthy "kudarca" valójában a német - és tengelyhatalmi - kudarc volt. Nem személyes kudarc. A csapattal veszít a legjobb futballista is, ha kikapnak.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.27. 13:07:08

Ehhez a második bekezdéshez eléggé ragaszkodsz, pedig már a Kádár-korszak professzionális történetírása is cáfolta. A téma profi kutatója Borhi László.
"Horthy Miklós levelet juttatott el Bernbe, melyben közölte, ha a szövetségesek kapitulációt várnak Magyarországtól, akkor tesz róla, hogy ez megtörténjék. A levél közvetítője, Ghika György azt is elmondta, hogy Budapest csak a szövetségesek közlésére vár. Amerikai részről nem vonták kétségbe Kállayék őszinteségét, akik a kiválás politikáját az angolszász megszállásra alapozták, hogy elkerülhető legyen a német és a szovjet megszállás is. Ugyanakkor megalapozott volt a félelem, hogy a különbéke a németek bevonulásához vezethet. Az angolszász megszállásnak ugyanis nem volt reális lehetősége. A Duna-medence legjobb esetben is csak másodlagos célpont lehetett. Washington és London számolt azzal, hogy kiugrás esetén Magyarországot megszállják a németek, ám ezt katonai okok miatt ki is akarták provokálni, tekintet nélkül a következményekre. Bár nem lehet közvetlen ok-okozati összefüggést megállapítani a kiugrasztást szolgáló egyeztetett brit-amerikai politika (melyet Moszkva is támogatott) és a német megszállás (1944. március 19.) között, annyi azonban bizonyosnak látszik, hogy Hitler döntésére hatással volt félelme a magyarok kiválásától.
[...]
Felelős amerikai tisztségviselő tehát soha, semmilyen kötelezettséget nem vállalt arra, hogy kiugrás esetén Magyarország kedvező elbírálásban részesül. Washington még azt a magyar kérést sem volt hajlandó figyelembe venni, hogy a szövetségeseknek átadott hírszerzési anyagok és az esetleges kiugrás fejében Magyarország ne a megszállandó, hanem a felszabadítandó országok csoportjába kerüljön. 1943. szeptember 14-én Lisszabonban lezajlott egy megbeszélés az Egyesült Államok katonai attaséja és Hollán Sándor követségi tanácsos között. Az amerikai attasé előtte konzultált Washington lisszaboni követével, a szovjet és német ügyekben amerikai szaktekintélynek számító George F. Kennannal. Hollánnal azzal a feltétellel tárgyaltak, hogy katonai és politikai jellegű kérdésekre is válaszolnia kell, semmilyen amerikai ígéretre nem számíthat, és a Flabsburg-restauráció kérdése nem merülhet fel. Follán kijelentette, hogy Magyarország az első adandó alkalommal szakítani akar a tengellyel, és utalt arra is, hogy a magyar hadsereg kész a szövetséges csapatokkal együttműködni, amikor azok belátható közelségbe kerülnek.
Az angolszász különbéke politikája, amely a német megszállás kockázatával, tehát a magyar lakosság életének jelentős veszélyeztetésével járt, nem ígérte egyéb nemzeti célok - a területgyarapodás megtartása, kedvezőbb megadási feltételek, a szovjet megszállás elkerülése - megvalósulását. Végső soron tehát az alapvető, az idő függvényében nem változó nemzeti érdek a német megszállás elkerülése volt. Ez a cél lebegett Kállay Miklós és körének szeme előtt is. Ezért az angolszászok rendkívül erős nyomása ellenére sem kellett volna feltétlenül erőltetni a kiugrás végrehajtását, bár a szomszédokkal való versenyfutás kényszere a kedvező elbírálás érdekében a békekonferencián, illetve egy újabb Trianon elkerülésének igénye erősen hatott. Alternatívaként a német gazdasági igények folytatódó kielégítését lehetett volna párosítani a kivárás politikájával. Persze így sem biztos, hogy nem került volna sor a német megszállásra, de legalább a magyar külpolitika adekvát választ adott volna egy szinte reménytelen korszak külpolitikai kihívására. Washington némileg megértően viszonyult a magyar dilemmához. Az OSS szerint Kállayéknak „úgy kell kiugraniuk a háborúból, hogy ez ne történjen túlságosan hamar ahhoz, hogy kiprovokálják a német megszállást és túl későn sem, nehogy kimerítsék a szövetségesek türelmét”."

adt.arcanum.com/hu/view/Historia_2010/?pg=73&layout=s

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.27. 13:12:50

@zavaleta:

Nem lehetett volna szövetségespárti nyíltan, azt hiszem, ez nyilvánvaló.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.27. 13:13:42

@Tapi2021:

Nem kellett volna ennyire hinni a csapatnak, ennyi az egész. Ez a tanulság.

Tapi2021 2023.02.27. 13:13:58

Az ellenzék meg Orbán sarkáig sem ér.
Most komolyan azt hiszik, hogy nem szándékos ez a kettősség?

A kormányon óriási a külső nyomás. Ezért a kormány azt mondja, amit hallani akarnak. Mi készen állunk ratifikálni. De...

A de, meg az, amit VALÓJÁBAN akarnak!

És ez az, hogy a minket tele szájjal gyalázó, még most is Putyinozó..., szararcok kicsit pedálozzanak a ratifikációért.

És legyen egy kis nyilvánossága annak, hogy valóban kicsit visszás az, hogy miközben egyfolytában gyaláznak, visszatartják a pénzeinket, meg akarják buktatni a kormányt, ELVÁRJÁK, hogy tegyünk nekik jót.
Mert nekik ez jár.
Nekünk meg nem járnak a törvényes és jogtalanul visszatartott források, sem a minimális TISZTELET.

Hát pedálozzanak!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.27. 13:16:20

@Deak Tamas:

A SZU elleni hadbalépés a legelején felesleges volt.

S jobb lett volna nem belemenni a német megszállásba.

Majd a zsidókat nem deportálni.

Szerintem ez a 3 fő hiba, s ezekben lehetett volna másképp is eljárni.

Tapi2021 2023.02.27. 13:18:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ez nem volt opció az után, hogy ez a csapat adta vissza az elvett országrészeket.

Nincs ingyen ebéd!

Tapi2021 2023.02.27. 13:21:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "A SZU elleni hadbalépés a legelején felesleges volt.

S jobb lett volna nem belemenni a német megszállásba.

Majd a zsidókat nem deportálni."

Lehet, de ez alternatív történelem.
Amit innen nézve már könnyű gyártani.

grundigg 2023.02.27. 13:34:22

Orbán Viktor maga közölte a minap, hogy Oroszország nem nyerheti meg ezt a háborút, mivel lényegében a teljes nyugat felsorakozott Ukrajna mellett. Ha viszont a nyugat azt tette volna, amit Orbán tett és amit Orbán szerint a nyugatnak tennie kellett volna, az oroszok már rég bevették volna Kijevet, és győzelmet hirdettek volna.

Innentől kezdve nyilvánvaló, hogy Orbán itt már nem mondhatja alappal azt, hogy "én megmondtam". Mondani persze fogja, ez nem kétséges.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.27. 13:44:16

@Tapi2021:

Szerintem lehetett volna jobban mozogni. Túlságosan bíztak a német győzelemben.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.27. 13:45:23

@Tapi2021:

Nyilván.

De ha nem lett volna ennyire minden egy lapra téve, nem lett volna ez a helyzet.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.27. 13:54:00

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: a Szovjetunió elleni hadbalépés - mint Bulgária és Lengyelország példája mutatja igen szemléletesen - a kérdéskör szempontjából teljesen mindegy, nemzetközi jogilag egyébként sem történt hadüzenet (hadiállapot beállásának megállapítása nagyon más mint a hadüzenet) formális hadüzenetet Magyarország csak az Amerikai Egyesült Államoknak küldött.
A német megszállásba nem belemenni nagyon jó utólagos okoskodás - épp arra idéztem a Borhi-tanulmányt - erre elég elolvasni Kállay emlékiratait, aki világosan leírja, hogy a három német meg németlelkű hadseregparancsnok (Vörös, Beregfy, Náday) az esküjükre való hivatkozással megtagadja az ellenállást, és Kállay ismételt kérdésére, hogy itt a nemzeti önbecsülés egy formájáról lenne szó, csak Náday választolt pozitívan. Most persze a másik kérdés az, -ugyancsak a Borhi tanulmány ismeretében - amikor mindenhonnan azt a választ kapod, hogy nem számíthatsz semmire, akkor helyes-e legyalultatnod az országodat, hátha mégis. A fordított irányú választ október 15 adja meg.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.27. 13:55:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: erre a tételre mondtam, hogy ez egyáltalán nem igaz, már a Kádár--korszak szakkönyveiben bebizonyítják hogy szó nem volt ilyesmiről. Szálasi bízott a német győzelemben a maga kis patologikus világában.

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2023.02.27. 14:14:01

@Tapi2021: 5*

Horthy esetében leginkább azt vetném fel hogy 1920 körül nem ütötte a vasat amíg meleg - és viszonylag kis katonai erővel lehetett volna határváltozást elérni.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.27. 14:22:22

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!: 1920-ban már nem. A Nemzeti Hadsereg létszáma a csúcsidőszakában sem volt több mint 5000.
Az abszolút jogos felvetés azonban, hogy mondjuk a trianoni béke aláírása helyett miért nem lehetett nemzeti felszabadító háborút hirdetni mint a törökök. El lehet olvasni a trianoni béke ratifikációjának parlamenti vitáját, én megértem az ott elmondottakat de nem vagyok meggyőzve, de az nem is Horthyhoz tartozó közvetlen téma.
De itt a katasztrófa súlyossága Boldii dicső őse, meg példaképei számlájára írhatóak. A Monarchia hadseregének élelmezési összlétszáma 1918-ban kerekítve 4 millió ember, ebből 2,5 a fronton, 1,5 a hátországban. 1918 november 1. és december 4. között a csendőrség maga pofozgatja ki a 6500 csehet a Felvidékről, amíg Jászi meg Hodzsa alá nem írja a demarkációs vonalat, magyarán amíg Károlyiék át nem engedik a Felvidéket. A bevonuló román hadsereg 25 ezer fő, földet ígérnek az erdélyi parasztoknak, ha beállnak közéjük.

Tapi2021 2023.02.27. 14:54:07

@grundigg: Orbán realista.
Látja, hogy így nem nyerhet Oroszország. Bár kérdés, hogy mi számít nyerésnek? Ha megtartják a Donbaszt és az elszakadt részeket, meg a Krímet, akkor nyertek. Ha Ukrajna nem lesz NATO tag, nyertek...

Azt is tudja, hogy ha nem provokálták volna, plusz nem lőnék nyolc éve az orosz kisebbséget Ukrajnában, nem lenne egyáltalán háború sem.
Ahogy, ha leülnének tárgyalni, akkor sem.

Ábránd, hogy minden úgy legyen, mint régen. Nem lesz. Ehhez kötni a tárgyalások elkezdését, egyenlő a szándékos nem tárgyalással!

littke 2023.02.27. 15:13:04

A lehető legjobb állásmód a semlegesség. Ala Svájc vagy Ausztria. Persze MO NATO tag így nem lehet semleges. Orbán a lehető legjobban lavírozza ezeket a nehéz vizeket, de persze azoknak, akik Orbán ellenesek ezt lehetetlen beismerni.

Horthy sajnos el volt kötelezve a németeknek, sok terület a háború előtt visszakerült a német nyomásra. Horthy a németeket nem kedvelte, egyik fiát elrabolták a másiknak a repülőgépét esetleg szabotálták....de sajnos a kiugrást túl későn kísérelte, de ha előbb akkor se sikerült volna, a nyilasok még előbb kerültek volna hatalomra és még nagyobb károkat okoztak volna.

Gery1987 2023.02.27. 15:13:29

@Tapi2021:

"Ha már nem az antimagyarok szája íze szerint készülnek a tananyagok pl. a Horthy-korszakról is, más lesz a felállás.
Ehhez persze még jó sokáig távol kell tartani a ballibeket a kormányzástól!"

Nem tudom miért lenne jó pl a történelmet most jobboldali alapokra helyezni és előbb megadni a választ és utána kérdezni?
Tanítani akarunk vagy propagálni?

Eddig elég objektív volt a Horthy kép (a politikát most hagyjuk).
Se istennek se sátánnak nem volt kikiálltva, árnyalták a személyét és a korszakot eleget.

Innen nézve ezen bármi változtatás lesz az, ami hamisabb szubjektívebb képet ad.

Gery1987 2023.02.27. 15:26:53

@Tapi2021:

Most csak a külpolitikánál maradva:
-a visszaszerzett területeken nem tartottak népszavazást, márpedig elég fontos lett volna, hisz többek között a népakaratra helyezkedve bírálták a határokat korábban.
-ugyanúgy a stratégiai földrajzi szempontok nagy mértékben kerültek előtérbe a határkorrigálások során pont mint a kisantantnál. Erdélyben is, délen is, észak-keleten is, a Mura vidékén is..
A visszakerült nemzetiségek autonómiát nem kaptak.
Ami megint hitelteleníti a korábbi revizionista politikát.

Ennek a "mohóságnak" a korábbi kormányzásnak, államszervezési gyakorlatnak az avittsága vezetett oda hogy jobban féltek a románoktól és a románok esetleg kedvezőbb német megítéléstől mint attól hogy a SZU ellen vonuljanak.

Egy kisebb, a néppel megszavaztatott, homogénebb államot nem lehetett volna zsarolni a szovjet elleni háborúba lépés végett.
Bulgária ki is maradt ebből, mivel semmi érdeke nem volt belépni a szovjet ellen és nem volt már mit felajánlani cserébe.
(román területet meg ők is kaptak érdekes módon velük nem lehetett őket zsarolni).

szóval e téren egyszerűen mohók voltak úgy gondolták a németek nyernek és ha nincsenek az első sorban nem kapnak a koncból, nem veregetik meg a vállukat a nácik.

Gery1987 2023.02.27. 15:30:36

@Deak Tamas:

Az hogy miért nem lehetetett "nemzeti felszabadító háborút hirdetni mint a törökök", már ezerszer elmondták történészek 30 év alatt.
Kár ezen rugózni, nem hazátlan ármánykodás végett annyi biztos.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.27. 15:48:03

@Gery1987:

Nem lehetett kimaradni, a németek ellen fordulni.

S eleve csak a német oldal ajánlott valamit. A másik oldal azokkal volt szövetséges, akiktől területeket akartunk.

Horthy próbálta az olasz-osztrák szövetséget, nem jött be. Aztén még lengyel-jugoszláv vonalon is akart mozogni, az még kevésbé.

Szóval az alapvonal kényszerpálya volt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.27. 15:53:21

@Gery1987:

Népszavazni meg nem volt divat sehol.

Horthyék anemzetközi elismerésre tettek, de az is csak az elején működött.

Ez pont olyan, mint Trianon. Nem lehetett elkerülni, esetleg csak csökkenteni lehetett volna a baj méretét. Lásd BÁRMIT is tett volna a magyar elit a Kiegyezés után, akkor is lett volna Trianon.

Tulajdonképpen egy momemtum volt csak: meg kellett volna nyerni az I. vh-t. S aztán ment volna tovább a lassú magyarosodás/magyarosítás, s a század végére már lehetett volna 70 % magyar az országban az 55 % helyett.

Mint a németek mondása, amit csak akkor mondanak el, ha nagyon megbíznak benned, mert baromira veszélyes szöveg, börtönt is lehet kapni érte:
- Mi volt Hitler legnagyobb bűne?
- Az, hogy elvesztette a háborút.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.27. 15:54:47

@Deak Tamas:

Nagyon más volt a török helyzet, azért ezt hozzá kell tenni.

ZorróAszter 2023.02.27. 16:24:11

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A párhuzam azért jogos, mert Orbán ugyanúgy kritikátlanul szolgálja a német érdekeket, mint Horthy.

Például a határkerítés is elsősorban német érdek, mert az emigráció egyik fő célpontja Németország.

Amikor meg füttyentenek, hogy váltás: engedjétek be az ukránokat százezerszám, akkor meg váltás és beengedjük.

Horthy első legnagyobb hatású bűne, hogy elaltatta a szlávok gyanakvását Hitlerrel szemben. Mert ha egy untermensch faj barátkozik Hitlerrel, akkor nyilván van valami kibúvó a náci fajelmélet alól, és érdemeket szerezve áriásíthatjuk magunkat.

A többi bűn csak ennek a következménye volt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.27. 16:25:26

@ZorróAszter:

Hatalmas összeesküvés van, mindenki mindenkivel egyetért, de úgy tesz, mintha nem, ezzel megzavarva az embereket!

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.27. 16:26:38

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: semennyire sem volt más a helyzet ebből a szempontból. Mindig ez az érv az összehasonlítás ellen, de nem állja meg a helyét. Nyilván nem állítja senki, hogy a törökök visszaszerezhették volna az egész birodalmat, de sokkal tágabb mozgásteret értek el mint bárki más.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.27. 16:27:36

@Deak Tamas:

Csak a görögök akartak harcolni ellenük, senki más. A magyar helyzet más volt.

2023.02.27. 16:37:50

@littke:
orbán nem teheti meg, hogy az oroszok oldalára áll, hiszen magyarország nato (us)/eu szövetséges. és informálisan ezek harcolnak az oroszokkal. és ezért ahogy mondják "két kapura focizik". ez akkor válik be ha az oroszok győznek.

különben a csehek, a szlovákok, a lengyelek taktikája válik be. akik azt mondják, hogy a lényeg, hogy ne az oroszok nyerjenek. lecserélik a régi mig29-eseiket f35-ösökre. részt vehetnek az ukrán újjáépítésben. ha nem az oroszok nyernek, akkor a magyar cégek 0 azaz nulla darab közbeszerzést nyerhetnek el és nem lesznek potya hadiipari fejlesztések. ráadásul egy ellenséges ukrajna lesz a szomszédban. a nyugatiszövetségesekkel a viszony még eddiginél is rosszabb lesz úgy, hogy oroszokkkal se lesz a viszony jobb.

Gery1987 2023.02.27. 16:44:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem a kimaradásról beszélek, a bolgárok se maradtak ki a német szövetségből, de a szovjetunió elleni háború talán elkerülhető lett volna.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.27. 16:45:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: meg az angolok illetve a franciák, a vadonatúj Szíriával meg egyebekkel amit ugyebár Teleki Pál vonalzózott. Azt, hogy nagyon is reális lehetett volna bármi, a Lajtabánság esete bizonyítja ahol félamatőr félharcosok dominálta fegyveresek takarították ki az osztrákokat relatíve nagy területről.
Barcza György - aki egyébként épp azon a tájékon, Görögországban volt akkor követ - helyesen állapítja meg az emlékiraraiban, vagy nem kellett volna aláírni, vagy aláírni de nem ratifikálni, és mindkét esetben nemzeti felszabadító háborút hirdetni.
Nem ő volt az egyetlen amúgy, Ugron Gábor, Székely Vladimir és mások is már 18 decemberében szinte sírnak: tényleg egy Kossuth kell, hogy kimondja: a haza veszélyben van, ez ennyire nem látszik?

ZorróAszter 2023.02.27. 16:45:38

@Deak Tamas:

"(hadiállapot beállásának megállapítása nagyon más mint a hadüzenet) "

A magyar kifejezés: hadüzenet ugyanaz mint a háború deklarálása.

Ha Magyarország tényleg csak az Egyesült Államoknak "üzen hadat", akkor is automatikusan beáll a hadiállapot a Szovjetunióval és Nagy-Britanniával is, mivel a Szövetségesek ezt már korábban kinyilvánították.

Gery1987 2023.02.27. 16:46:42

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Sopronban volt népszavazás, Kelet-Poroszországban is, Karintiában is, Sziléziában is. az első vh után...ha belegondolsz a keleti német határ egy jelentős része népszavazás eredménye volt, sokszor a németek javára.

2023.02.27. 16:49:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
ahogyan orbánék túlságosan bíztak az orosz győzelemben. ez a két kapura focizás figyelembe véve a környező országok küpolitikáját csak akkor lehet nyerő ha a háborút egyértelműen az oroszok nyerik meg.

ZorróAszter 2023.02.27. 16:50:12

@Deak Tamas:

Magyarország hadereje körülbelül egy német hadseregnyi erő volt. A németeknek körülbelül ennek a tízszerese volt két fronton. Semmi szüksége se ereje nem volt már arra, hogy kb. három hadseregnyi erővel erővel megszállja Magyarországot.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.27. 16:53:06

@cvsvrs:

De nem ez a helyzet.

Orbán a nyugati táborban van, s azon belül igyekszik mérsékeltebb lenni.

_Neville 2023.02.27. 16:54:56

@zavaleta: Akkor a németek már kb 1941-ben megszállták volna az országot.

ZorróAszter 2023.02.27. 16:54:57

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Hatalmas összeesküvés van, mindenki mindenkivel egyetért, de úgy tesz, mintha nem, ezzel megzavarva az embereket!"

Ha nem tudná, ezt hívják politikának.

ZorróAszter 2023.02.27. 16:59:20

@littke:

"Orbán a lehető legjobban lavírozza ezeket a nehéz vizeket"

Orbán egyértelműen a német érdekeket szolgálja. A határkerítés se magyar hanem elsősorban német érdek.

A sajtóban meg jelenő cicaharc az csak bábszínház hülyegyerekeknek.

Gery1987 2023.02.27. 17:02:35

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Ez pont olyan, mint Trianon. Nem lehetett elkerülni, esetleg csak csökkenteni lehetett volna a baj méretét. "

erről beszélek.

"Lásd BÁRMIT is tett volna a magyar elit a Kiegyezés után, akkor is lett volna Trianon."

így van.

"Tulajdonképpen egy momemtum volt csak: meg kellett volna nyerni az I. vh-t. S aztán ment volna tovább a lassú magyarosodás/magyarosítás, s a század végére már lehetett volna 70 % magyar az országban az 55 % helyett."

Akkor sem változott volna érdemben semmi, ugyanis a lakosság arány egy dolog, a döntő hogy mekkora szállásterületet uralsz vagy hogy mekkora az államalkotó és a kisebbség közti hatalmi gazdasági kulturális különbség.

Lásd a szovjet/orosz példát:
A lakosság 55% volt orosz, pont mint náluk a magyaroké ez a korszak vége felé még csökkent is!
Ennek ellenére minimális területi veszteséggel uralták a nem orosz Kaukázust, Közép-Ázsiát a Baltikumot, kelet európát a számukra is vesztes első világháború után.
Részben terrorral részben meg azzal hogy rájöttek bizonyos fokig a nemzeti, nyelvi törekvések kielégítése megoldja a gondokat.

Szibériát 500 éve a mai napig uralják. Miért ?Mert nagy része lakatlan, az orosz a domináns kultúra, a kisebbségeknek nincs hova elszakadni meg kihez.

Nálunk teljesen más volt a helyzet.

"Mint a németek mondása, amit csak akkor mondanak el, ha nagyon megbíznak benned, mert baromira veszélyes szöveg, börtönt is lehet kapni érte:
- Mi volt Hitler legnagyobb bűne?
- Az, hogy elvesztette a háborút."

:)

Gery1987 2023.02.27. 17:07:56

@ZorróAszter:

"Horthy első legnagyobb hatású bűne, hogy elaltatta a szlávok gyanakvását Hitlerrel szemben. Mert ha egy untermensch faj barátkozik Hitlerrel, akkor nyilván van valami kibúvó a náci fajelmélet alól, és érdemeket szerezve áriásíthatjuk magunkat."

Ez azért elég erőltetett.
Nem hinném hogy a náci fajelméletnek bármi köze lenne ehhez, Horthy azért barátkozott a némettel mert velük voltak közös érdekeik: a háború utáni békediktátumok felülvizsgálata.
Ennyi az egész.
A szláv oroszok meg ugyanúgy bratyiztak a nácikkal kezdetben.
Az ő bűnük sokkal nagyobb volt, ideológiai támogatást is adtak, pláne még szállítmányokkal is segítették Hitler nyugati hadjáratait!

Gery1987 2023.02.27. 17:11:37

@Deak Tamas:

hirdettek nem egyszer "nemzeti felszabadító háború"...úgy a komcsik mind a "fehérek"...csak épp 4 év borzalom után egy járvány közepette nem találtak rá embert.
Mindig ott volt sikeres az ellenállás ahol a lakosok a saját szűkebb pártriájukat védték.

A híres székely hadosztályra alig vakartak össze embereket és többségük nem is székely volt, ennyit erről.

Gery1987 2023.02.27. 17:12:50

@Deak Tamas:

"tényleg egy Kossuth kell, hogy kimondja: a haza veszélyben van, ez ennyire nem látszik?"

Nem.
És nem az első eset:

"Ha Magyarországot 3 garason meg lehetne menteni, nem akadna 3 ember aki összeadja azt"

Tapi2021 2023.02.27. 17:14:19

@Gery1987: "Tanítani akarunk vagy propagálni?

Eddig elég objektív volt a Horthy kép (a politikát most hagyjuk).
Se istennek se sátánnak nem volt kikiálltva, árnyalták a személyét és a korszakot eleget."

Én beérném az igazsággal is.

Árnyalás? Hol látod?

A magyar "régi" értelmiség ugyanazt fújja a mai napig, amit tanult/tanított róla a szociktól. És ezzel mérgezik az ifjúságot is.

Gery1987 2023.02.27. 17:16:11

@Tapi2021:

Hol látom? Sok helyen.
ha nem szélsőjobbos vagy szélsőbalos irományt olvasol, mindenhol.

Tapi2021 2023.02.27. 17:20:38

@Gery1987: "a visszaszerzett területeken nem tartottak népszavazást, márpedig elég fontos lett volna, hisz többek között a népakaratra helyezkedve bírálták a határokat korábban."

Miről? Trianonban ragaszkodtak a népszavazásokhoz???

Vagy a nagy országok kisebbségeinél? Anglia megszavaztatta azt észak íreket, a skótokat...?

"A visszakerült nemzetiségek autonómiát nem kaptak."

Hát, volt a visszarendezésre egy év. Utána már világháború jött. Nem túl sok mozgástér ilyesmik elrendezésére.
A magyarok melyik utódállamban szavazhattak a hovatartozásról vagy kaptak autonómiát? Több évtized, majd' száz év alatt???

Tapi2021 2023.02.27. 17:23:44

@Gery1987: "(román területet meg ők is kaptak érdekes módon velük nem lehetett őket zsarolni)."

Mi nem kaptunk egy talpalatnyi román területet sem!!!
A sajátunk kb. felét kaptuk vissza! Észak-Erdélyt.

Tapi2021 2023.02.27. 17:26:38

@Gery1987: "szóval e téren egyszerűen mohók voltak úgy gondolták a németek nyernek és ha nincsenek az első sorban nem kapnak a koncból, nem veregetik meg a vállukat a nácik."

Téves! A bécsi döntések voltak ELŐBB! Amikor még szó nem volt világháborúról, meg, hogy ki fogja megnyerni.

Nyomod a Kisantant-nagy Antant-szocialista propagandát!

ZorróAszter 2023.02.27. 17:30:22

@Gery1987:

"Nem hinném hogy a náci fajelméletnek bármi köze lenne ehhez,"

Ha Hitler győz Horthy segedelmével, akkor itt ma nem Nagy-Magyarország van, hanem Gross-Ungarn magyarok nélkül.

És Horthyék ezt akkor ugyanolyan jól tudták, mint ma.

Csak éppen senki se akar belegondolni.

Tapi2021 2023.02.27. 17:31:30

@ZorróAszter: "A párhuzam azért jogos, mert Orbán ugyanúgy kritikátlanul szolgálja a német érdekeket, mint Horthy."

Persze, marhára jóban is vannak. Ja, NEM.

Sem Horthy, sem Orbán nem volt túl jóban velük. Főleg attól kezdve, hogy olyan utakra léptek, amely szemben állt a MAGYAR ÉRDEKKEL!

Szóval 1938 uán, meg mondjuk 2015 után.

Tapi2021 2023.02.27. 17:32:36

@ZorróAszter: "És Horthyék ezt akkor ugyanolyan jól tudták, mint ma.

Csak éppen senki se akar belegondolni."

Milyen egy alternatív valóságban lenni? :-)

2023.02.27. 17:34:42

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
az lehet, hogy orbán a nyugati táborral van, csak a nyugati tábor nincs ővele, ebben a fészekben mindenki kakukktojásnak tartja.

Tapi2021 2023.02.27. 17:37:56

@Deak Tamas: Az a gond, hogy éppen jött egy kommunista-szocialista diktatúra a legrosszabb pillanatban. Akik úgy gondolták, hogy mindegy lesz hosszútávon, hol vannak a határok, mert a nemzetköziség, a proli diktatúra úgy is eltöröl minden határt.

Ez még akkor is így van, ha végül legalább a románok ellen léptek.

2023.02.27. 17:43:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
szijjártó elismeri ukrajna szuverenitását és területi integritását. ez ugye azt jelenti, hogy az oroszoknak vissza kellene adniuk kijevnek a kírmet és a donbass-t. és azt mondják, hogy a nato ne szállítson föbb fegyvert. ezzel azt sugallják, hogy ukrajna adja meg magát és világbéke. ami azt jelenti, hogy az oroszok győztek. erre is lehet játszani, de úgy miért ismerik el úton útfélen ukrajna szuverenitását és területi integritását?

tehát egy lehetetlen forgatókönyvet támogatnak. az ukránok tegyék le a fegyvert és az oroszok vonuljanak ki (másképp hogy teljesül az ukrán szszk integritása?)

Tapi2021 2023.02.27. 17:44:27

@Deak Tamas: Apropó. Amikor az EU-ba belépésről szavaztunk, akkor is az egyik döntő érv volt mellette, hogy nem lesznek határok, milyen jó lesz végre a határon túli magyaroknak!
Hát, nem lett.
Naívak voltunk. Akkor is.

Tapi2021 2023.02.27. 17:47:56

@cvsvrs: "ahogyan orbánék túlságosan bíztak az orosz győzelemben"

Nem bíztak, ez lett volna a realitás - minden normális elemző ezt mondja -, ha az USA és csatlósai nem szállnak be. Utólag: nyilván előre megfontolt szándékkal!

Enélkül már régen vége lenne, sőt, ha nem akarják, el sem kezdődik!

Tapi2021 2023.02.27. 17:54:06

@Gery1987: ""Lásd BÁRMIT is tett volna a magyar elit a Kiegyezés után, akkor is lett volna Trianon."

így van."

Első vh. és a világ újrafelosztása nélkül nem lett volna!
A rablóbéke sem azért lett ilyen, mert vérzett az angol, francia szív az itteni népekért, hanem ÉRDEKBŐL, hogy ne legyen itt egy erős középhatalom - hanem inkább sok, egymással ellenséges kisebb ország! -, amire Magyarországnak minden esélye meg lett volna, ha egyben marad.

Ne legyünk már naívak.

Tapi2021 2023.02.27. 17:58:20

@Gery1987: "Az ő bűnük sokkal nagyobb volt, ideológiai támogatást is adtak, pláne még szállítmányokkal is segítették Hitler nyugati hadjáratait!"

Sőt, EGYÜTT, ebben előre megegyezve, kezdte el a két szocialista diktatúra a háborút és rohanták le Lengyelországot! SZÖVETSÉGESKÉNT!

Tapi2021 2023.02.27. 18:02:43

@Gery1987: "Hol látom? Sok helyen.
ha nem szélsőjobbos vagy szélsőbalos irományt olvasol, mindenhol."

Ne viccelj. Horthy megítélése a mai napig teljesen "oldalfüggő"!

ZorróAszter 2023.02.27. 18:03:01

@Tapi2021:

"Persze, marhára jóban is vannak. Ja, NEM."

Ez a politika: bábszínház hülyegyerekeknek.

Példa: Szuezi válság kontra Sevres-i jegyzőkönyvek.

"Milyen egy alternatív valóságban lenni? :-)"

Milyen egy egész életet behunyt szemmel leélni? És szándékosan nem észrevenni a nyilvánvalót?

:o)

Tapi2021 2023.02.27. 18:05:11

@cvsvrs: Nehéz eszement háborús héjákkal egy fészekben lenni!

Gery1987 2023.02.27. 18:12:34

@Tapi2021:

"Miről? Trianonban ragaszkodtak a népszavazásokhoz???"

Hogyhogy miről?
A visszakerült területeken arról ki hova akar tartozni!

"Vagy a nagy országok kisebbségeinél? Anglia megszavaztatta azt észak íreket, a skótokat...?"

Ó, hogy megint itt tartunk: ha más is fasz akkor mi is lehetünk azok.
Ezt a végtelenségi lehet játszani. Csak ebből semmi jó nem származik.

"Hát, volt a visszarendezésre egy év. Utána már világháború jött. Nem túl sok mozgástér ilyesmik elrendezésére."

Nem is volt különösebb terv erre.

"A magyarok melyik utódállamban szavazhattak a hovatartozásról vagy kaptak autonómiát? Több évtized, majd' száz év alatt???"

És ez megint mire érv?
Ez a durcás hülye gyerek szint.
Erre menjünk le így a régióban állandóan?

Tapi2021 2023.02.27. 18:13:14

@cvsvrs: ", de úgy miért ismerik el úton útfélen ukrajna szuverenitását és területi integritását?

tehát egy lehetetlen forgatókönyvet támogatnak."

Mint mindenki!
Nem lehet már visszamenni sem tavaly február előttre, sem 2014 előttre, és úgy tenni, mintha mi sem történt volna. (És ehhez kötni a tárgyalásokat.)

Túl régen volt itt háború, és már mindenki alig várta hogy legyen. Imádnak háborúzni, ebből is egyre nagyobbat csinálnak. Úgy tűnik, néhány évtizedente kell a vérfürdő.
Én kezdek beletörődni. :-(

Mert, ha nem így lenne, akkor most azonnal fegyverszünet lenne, és TÁRGYALÁSOK arról, hogy akkor kinek, mi, mennyi, hol, ... ki vonuljon hová, ki milyen jogokat kap..., stb.?!

NEM LEHET visszaugrani egy múltbeli pillanatba és állapotba!

Ukrajna sorsát most már tárgyalásokon kell eldönteni. A kérdés csak az, hány százezer hullával előbb vagy később teszik meg ezt?!

Gery1987 2023.02.27. 18:13:34

@Tapi2021:

Látom imádod a sértett szerepét.
Pontosan tudod mire gondoltam, nem kell itt a szentimentális értetlent játszani.

2023.02.27. 18:14:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
ukrajna ha az eu társult tagja akar lenni, akkor szövetségi államrendben osztoznia kell lengyelországgal (lwów), magyarországgal (kárpátalja) és romániával (bukovina). a területének 5%-án közös közigazgatást kell kialakítani ezzel a három európai uniós tagállammal. (ez a "háromhatalmi" lengyel, magyar, román érdek.) ehhez nato békfenntartók kellenek. (magyarul ezt vegyes zónává kell alakítaniuk).

a kírm, a donbass és az azt összekötő azovi tengeri földsávon pedig közös közigazgatást kell kialakítani oroszországgal. ehhez eurázsiai békepartnerség szükséges. (magyarul ezt a részt átadják a ruszkiknak).

és ezzel megóvják a nagyvárosaikat a pusztítástól. és eu társult tagokká válnak. tehát kapnak eu-s támogatást az újjáépítéshez. és imf hitelt.

ez egy korrekt álláspont lenne. amibe egy józanul gondolkodó kijevi értelmiségi is belemenne. nem ez a magyar álláspont. hanem az, hogy ukrajna maradjon meg a régi határai között. úgy, hogy leteszik a fegyvert.

most a magyar külügy vagy beleáll egy különutas politikába és eláll egy önálló béketervvel, vagy mondják azt, amit a többi. gonosz putler. szegény kis ukránok.

Gery1987 2023.02.27. 18:15:02

@Tapi2021:

Teljesen világos volt már 38-ban a világ és Európa szövetségi rendszereinek viszonya és az is hogy háború lesz előbb utóbb!
És e két tábor között lehet választani.

Gery1987 2023.02.27. 18:15:53

@Tapi2021:

"Kisantant-nagy Antant-szocialista"

kisantant nem létezik, már a antant-szocialista meg nem tudom mi a faszom, gondolom kb annyi hogy "amivel nem értek egyett az hülyeség".

Gery1987 2023.02.27. 18:17:03

@ZorróAszter:

Szintem nem gondolták ezt sehogy, max úgy gondolták majd lesz valahogy, a csatlósokkal kivételeznek.

Gery1987 2023.02.27. 18:21:42

@Tapi2021:

A történelmi Magyarország felbomlott volna mindenképpen, előbb-utóbb a kérdés csak az volt mikor és hogyan és számunkra milyen határokkal.
A nép fele nem akart magyar polgár lenni, ez tény.
A nemzetiségi értelmiség fősodra ez volt és egyre erősebben ez.

Egyszerűen egy olyan alternatívát tudtunk csak kínálni amivel szemben az egységes román/szerb/csehszlovák államiság a "a nemzet minden tagja éljen egy államban" sokkal jobb és vonzóbb volt.
Egyébként ma a magyar nacionalizmus, revizionizmus ugyanezt akarja, szóval....

Tapi2021 2023.02.27. 18:21:52

@Gery1987: ""Miről? Trianonban ragaszkodtak a népszavazásokhoz???"

Hogyhogy miről?
A visszakerült területeken arról ki hova akar tartozni!"

Újra kérdezem: a magyarokat megszavaztatták Erdélyben, Felvidéken, Vajdaságban...?
Nem.

A nyugatiak a saját kisebbségeiket, sőt, egész elfoglalt országokat és népeket megszavaztattak?
Nem.

Azon országok sorában, ahol több nép él együtt, szavaznak erről? (Katalánok? ...)
Nem.

Akkor miért gondolod, hogy csak a mi országunkról kellett volna szavazni? Milyen alapon? A többi több nemzetiségű országban miért nem?

Ma szokás erről megszavaztatni a nemzeti kisebbségeket???

Gery1987 2023.02.27. 18:23:32

@Tapi2021:

Nem kell kiabálni:)
A nácik nem voltak szocialisták, azt a frakciót addigra már kinyírták a párton belül.
Hitler a német nagyiparosokkal, tőkésekkel kiegyezett.
Az ő érdekeiket is szolgálta.

Gery1987 2023.02.27. 18:23:53

@Tapi2021:

A politikában, a szakmában nem.

Tapi2021 2023.02.27. 18:26:50

@Gery1987: ""A magyarok melyik utódállamban szavazhattak a hovatartozásról vagy kaptak autonómiát? Több évtized, majd' száz év alatt???"

És ez megint mire érv?
Ez a durcás hülye gyerek szint."

Szóval MINDENKI A VILÁGON kivétel, csak mi magyarok nem.
A mi országunk szabadon osztható, megszavazhatja minden ideköltözött és BEFOGADOTT kisebbség, hogy egyben maradhat-e a MI ORSZÁGUNK vagy darabolják, mert ŐK így látják jobbnak.
Szóval csak itt, csak Magyarországon, mindenki más ragaszkodhat ahhoz, hogy egy ország van, több nemzetiséggel. Csak mi nem.

Mert...???

Gery1987 2023.02.27. 18:31:05

@Tapi2021:

"Újra kérdezem: a magyarokat megszavaztatták Erdélyben, Felvidéken, Vajdaságban...?
Nem."

Újra mondom: ki a faszomat érdekel ők, mások mit csináltak!
Most ez egy érv hogy dacból mi is szarjunk a fejükre?
Azt kell tenni ami a helyes, nem azt amit sokan csinálnak!

Felrójuk másoknak hogy nekünk miért nem adnak autonómiát meg miért nem rendeznek népszavazást (erről szólt Apponyi előadása), majd amikor nekünk van rá lehetőség, sértett, frusztrált hülye gyerekként mi sem adunk?

Ez mi?
Ez az a gőg, dac, sértettség, bosszú ami ellen annyira felszólaltak a magyarok is.

A népszavazás megerősítette volna a nyilvánvalót: többségében magyarlakta terület az anyaországhoz akar tartozni.
ennyi.

Tapi2021 2023.02.27. 18:31:34

@cvsvrs: "ukrajna ha az eu társult tagja akar lenni, akkor szövetségi államrendben osztoznia kell lengyelországgal (lwów), magyarországgal (kárpátalja) és romániával (bukovina). a területének 5%-án közös közigazgatást kell kialakítani ezzel a három európai uniós tagállammal. "

Most írta Gery, hogy egyszerűen meg kell szavaztatni az Ukrajnában élő összes nemzetiséget, hogy hová akarnak tartozni!!!

És, ha el akarnak szakadni, akkor SZABAD AZ ÚT! Mert Gery szerint is így igazságos!
Az előbb írta!

Ja, hogy a keleti tartományokban már meg is szavazták az elszakadást?! És mindenki nagy ívben leszarja...!!!!

Hát, akkor hogy is van ez Gery???

Ez csak Magyarországon és Magyarországgal szemben alkalmazandó magasztos elv???

Gery1987 2023.02.27. 18:32:10

@Tapi2021:

Szóval ha mindenki hülye akkor be kell állni a sorba?:D
Most ezt akarod itt nekem bemagyarázni?

Gery1987 2023.02.27. 18:35:19

@Tapi2021:

"A mi országunk szabadon osztható, megszavazhatja minden ideköltözött és BEFOGADOTT kisebbség, hogy egyben maradhat-e a MI ORSZÁGUNK vagy darabolják, mert ŐK így látják jobbnak."

A "MI" országunk fele nem mi voltunk!
Jó reggelt.

Adott körülmények között ez maradt, igen!
Abból válogatsz ami van.

"Szóval csak itt, csak Magyarországon, mindenki más ragaszkodhat ahhoz, hogy egy ország van, több nemzetiséggel. Csak mi nem."

Mindenhol máshol sem igen működik a kényszerű multikulti, csak ott ahol az általad "hülyeségnek senki által nem alkalmazottnak" tartott területi autonómia és kisebbségi jogok megvannak!

Tapi2021 2023.02.27. 18:36:24

@Gery1987: "És e két tábor között lehet választani."

És miután az egyik tábor elvette az országunk kétharmadát, a másik meg egy nagy részét visszaadatta... (az Antant hatalmak hallgatása - vagyis hallgatólagos beleegyezése! - mellett.) Ugye nem kell sokat logikázni, hová állhattunk?!

Tapi2021 2023.02.27. 18:38:58

@Gery1987: "A történelmi Magyarország felbomlott volna mindenképpen, "

Miért is mindenképp?

A történelmi Nagy-Britannia / Egyesült Királyság meg miért is nem?

Gery1987 2023.02.27. 18:41:20

@Gery1987:

Mire érv hogy "befogadott?".

Ez egy soviniszta ökörség, lépjél már túl ezen.
menj oda egy, mittudomén kibaszott 40 éves szlovák ügyvédnőhöz vagy erdélyi román burkolóhoz és mond meg neki hogy itt ő csak "gyüttment..."

Jogokat nem "elsőbbségi sorrendre" adunk tetsziktudni.

ha igen azt úgy hívják hogy kibaszott feudalizmus vagy soviniszta autokrácia.

Tapi2021 2023.02.27. 18:42:00

@Gery1987: "A nácik nem voltak szocialisták, "

Ezt nem te döntöd el, meg nem a többi manipuláló, akiknek minden oldalon a szocik vannak, jobbra is meg balra is, attól függően, hogy jó szocik, vagy (számukra) rossz szocik.

Sok évtizedes átverés ez, de majd elmúlik.

Gery1987 2023.02.27. 18:42:48

@Tapi2021:

Mert:
1, volt hozzá erejük
2, van volt közös brit tudat
3 nyelvi különbség gyakorlatilag nincs, mivel a skótok, angolok, írek, walesiek többsége angol nyelvű.

Gery1987 2023.02.27. 18:43:51

@Tapi2021:

Nem de ebből nem következik hogy az nyer akivel azonosak a problémáink.

Tapi2021 2023.02.27. 18:46:11

@Gery1987: "Azt kell tenni ami a helyes, nem azt amit sokan csinálnak!"

A helyes egyben megtartani az öröklött országunkat!
MINDENKI ÍGY GONDOLJA a világon.

És abban tisztességes életet biztosítani mindenkinek. Ehhez nem kell szétrabolni és darabolni a BEFOGADÓ országot. Máshol nem is csinálják, csak ahol a nyugat ezt akarja és kierőszakolja!
Persze nem maguknál.

Tapi2021 2023.02.27. 18:47:32

@Gery1987: "Újra mondom: ki a faszomat érdekel ők, mások mit csináltak!"

Engem.

Egy szabály, amely kizárólag ránk vonatkozik, nem szabály, csak diktátum és önkény!

Tapi2021 2023.02.27. 18:49:13

@Gery1987: "A népszavazás megerősítette volna a nyilvánvalót: többségében magyarlakta terület az anyaországhoz akar tartozni."

És megkérdezték? NEM!

Ennyi.

Gery1987 2023.02.27. 18:52:38

@Tapi2021:

jaj hagyjuk már ezt a avitt "öröklött" meg stb.
A K-medence fel nem maygar és nem akar maygar államban élni!

Üdv a valóságban.
Többségüknek MO semmit nem jelent, nem tudnak róla sokat, egy idegen állam és semmi közük hozzá!

Miért akarsz egy Burgenlandi fogorvossal, egy Dunajec menti tutajossal, egy Erdélyi burkolóval meg egy Lika-i legelő tulajdonossal egy államban élni!?

Előállnál nekik ezzel képen röhögnének:)

"Ehhez nem kell szétrabolni és darabolni a BEFOGADÓ országot. Máshol nem is csinálják, csak ahol a nyugat ezt akarja és kierőszakolja!"

Máshol is megtörtént és hát megtörtént velünk is, ez van.
Nem lehet visszacsinálni, ez nem reális, te álomvilágban élsz.

"Befogadó ország" voltunk, de ez nem érv semmire.
Egy mai szlovák, ruszin, román, osztrák, horvát nem "befogadottnak érzi magát egy magyar alapítású állam földjén" hanem él a saját szülőföldjén és pont torkonszarja hogy te az ezer évre hivatkozva mi a tökömet gondolsz az ú otthonáról?

Gery1987 2023.02.27. 18:53:03

@Tapi2021:

Nem is tartottuk meg.
Ennyi.

Gery1987 2023.02.27. 18:53:42

@Tapi2021:

Máshol is volt népszavazás és igen, 1918 és 1922 között is!

Tapi2021 2023.02.27. 18:53:44

@Gery1987: "Mire érv hogy "befogadott?"."

Arra, hogy nem lehet betelepítéssel elbirtokolni egy országot, vagy országrészt.
Ahogy céget sem! Tudom, te ezt szeretnéd.

Ha Németországban lesz - talán már van is - mondjuk ötmillió török, akkor egyszer majd megszavazhatják, hogy az általuk lakott részeket csatolják Törökországhoz?

Vagy legyen egy saját kis országuk lekanyarítva Németországból?

Mert szerinted ez így működik.

Tapi2021 2023.02.27. 18:59:24

@Gery1987: "Mert:
1, volt hozzá erejük
2, van volt közös brit tudat
3 nyelvi különbség gyakorlatilag nincs, mivel a skótok, angolok, írek, walesiek többsége angol nyelvű."

Tehát nem szabály van erre, meg nincs szó igazságosságról csakis az ERŐRŐL.

Tehát csak le kell verni erővel azt aki el akarna szakadni, meg asszimilálninkell, angolosítani, hogy még a saját nyelvét se használja, és akkor rendben van.

Szép.
De pontosan erről van szó. William Wallace-nak még nem volt elég erős a közös brit tudata! Ez volt a baj.

Gery1987 2023.02.27. 19:00:24

@Tapi2021:

"Arra, hogy nem lehet betelepítéssel elbirtokolni egy országot, vagy országrészt."

csakhogy pont szerb meg román meg cseh részről nem volt semmi ilyesmi, ezek még önálló államisággal sem bírtak amikor ez a változás zajlott!

"Ha Németországban lesz - talán már van is - mondjuk ötmillió török, akkor egyszer majd megszavazhatják, hogy az általuk lakott részeket csatolják Törökországhoz?"

Hát sajnos baszki, ha ez lesz, akkor igen lehetséges hogy létrejön egy politikai mozgalmuk ami autonómiát akar nyelvi jogokat stb vagy ha egy tömbben élnek homogén török közösségként akkor elszakadást!

Ez van,a történelem nem áll meg a kedvedért és konzervál neked tetsző állapotokat.

"Mert szerinted ez így működik."

Igen, ez sokszor így működik.
Rengetegszer megtörtént már, ez ilyen, üdv a való világban.

Gery1987 2023.02.27. 19:04:25

@Tapi2021:

"Tehát nem szabály van erre, meg nincs szó igazságosságról csakis az ERŐRŐL."

Ki beszélt szabályról?
Én arról beszéltem a társadalmi béke és az igazságos együttélés alapján hogy lehetőleg pl népszavazással békésen kell a felmerülő konfliktusokat vitákat kezelni!

Lehet persze izmozni, csak ha a másik is ezt teszi újra, akkor ne csodálkozz!
Ezért mondtam hogy sokszor egyszerűbb ennek a spirálnak véget vetni.

"Tehát csak le kell verni erővel azt aki el akarna szakadni, meg asszimilálninkell, angolosítani, hogy még a saját nyelvét se használja, és akkor rendben van."

Nem mondtam hogy rendben van, annyit mondtam hogy miért nem esett szét.

"Szép."

nem az, de ez történt.

"De pontosan erről van szó. William Wallace-nak még nem volt elég erős a közös brit tudata! Ez volt a baj."

Le lett verve, aztán létrejött Britannia, az idő megoldotta.

Tapi2021 2023.02.27. 19:05:11

@Gery1987: Félrebeszélsz és kettős mércével mérsz. És csakis Magyarországra alkalmazod. Más országokban - ha elég erősek - lehet akár tíz nemzetiség is, nem kell szétszedni, meg megszavaztatni, csakis Magyarországot.

Ha mindenki ilyen lenne, már nem lenne országunk sem. Ennyi sem, ami még maradt. Hiszen jogos, ha minket szétszednek mások. Csak minket, meg néhány másik kelet-közép európai lúzer országot. A nyugat kénye kedve szerint persze.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.27. 19:06:35

@ZorróAszter: nem nyilvánították ki. Az 1941-es hadüzenetet követő napokban - annak ellenére hogy szegény hülye Bárdossy pontosan és nyíltan az ellenkezőjét közölte Pell nagykövettel - az amerikai diplomácia nem ismerte el ezt valós hadüzenetnek, csak kényszer alatt beállt helyzetnek, jegyzem meg Finnországgal, Romániával és Bulgáriával együtt. Nem notifikálta semelyik hadüzenetet sem. Sokkal később, 1942 júniusában üzent hadat az USA az említett államoknak, magyarán csak akkor notifikálta a hadüzenetet.

library.hungaricana.hu/hu/view/Nyirvidek_1942_06/?pg=26&layout=s
library.hungaricana.hu/hu/view/Bermunkas_1942_01-06/?pg=184&layout=s

Tapi2021 2023.02.27. 19:07:53

@Gery1987: "Egy mai szlovák, ruszin, román, osztrák, horvát nem "befogadottnak érzi magát egy magyar alapítású állam földjén" hanem él a saját szülőföldjén és pont torkonszarja hogy te az ezer évre hivatkozva mi a tökömet gondolsz az ú otthonáról?"

Terelés, nem arról beszélünk, hogy ők ma hogy érzik magukat!

Hanem arról, hogy ha ez egy igazságos szabály, akkor tessék máshol is alkalmazni! Angliában, Ukrajnában... IS!

És ne csak Magyarországon vagy újabban Szerbiában.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.27. 19:08:19

@Tapi2021: igen, anno nekem is ez volt a bajom, ezért nem mentem el szavazni. Azt hittem kellően kevesen leszünk, hát sajnos bohó voltam, nájv és ifjú.

Gery1987 2023.02.27. 19:08:45

@Tapi2021:

1, a magyar elitnek már rég nem volt ereje egybe tartani az országot, (1526 óta) gyakorlatilag ha nincs a kiegyezés, nem birtokolják a K-medence felett újra a teljes hatalmat és egy császári koronaországként létezünk tovább.
2,, nem volt közös "K-medencei" tudat.
3, nem volt, nincs közös nyelv, még csak hasonló sem, a lakosság fel teljesen más nyelven beszél.

Tapi2021 2023.02.27. 19:10:00

@Gery1987: "csakhogy pont szerb meg román meg cseh részről nem volt semmi ilyesmi, ezek még önálló államisággal sem bírtak amikor ez a változás zajlott!"

PLÁNE! Ezzel te is azt mondod, hogy ÖNKÉNYES és semmi jogon nem alapuló volt az országunk szétdarabolása.
Megtették, mert ERŐBŐL megtehették, a saját ÉRDEKÜKBEN.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.27. 19:10:28

@Tapi2021: természetesen professzionális történészi körökben ez már rég nem vita tárgya.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.27. 19:11:57

@Tapi2021: mert egy idegen ügynökkel vitatkozol, azt azért ne felejtsd el sosem.

Wildhunt 2023.02.27. 19:13:10

@Tapi2021: Gerynek sajnos igaza van. Pont az ő érvelése hozná el leggyorsabban a háború végét most, és pont ezekre a népszavazásra lehetett volna hivatkozni a rendszerváltás után, például mikor Csehszlovákia szétesett.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.27. 19:13:24

@Tapi2021: a katalánok szavaztak, csakhát a spanyol király az Károly, nem pedig Károlyi.

Tapi2021 2023.02.27. 19:13:30

@Gery1987: "Én arról beszéltem a társadalmi béke és az igazságos együttélés alapján hogy lehetőleg pl népszavazással békésen kell a felmerülő konfliktusokat vitákat kezelni!"

Ukrajnában megpróbálták. Mit értek el vele? HÁBORÚT!

Senki nem ismeri el a többségi oroszok népszavazáson kinyilvánított szándékát, akaratát.
Akkor miről beszélsz?

Csak a szót csépeled.

Egyedül az ERŐ dönt a nemzetiségi és országdarabolási kérdésekben. A többi csak púder.

Gery1987 2023.02.27. 19:14:27

@Tapi2021:

"Félrebeszélsz és kettős mércével mérsz. És csakis Magyarországra alkalmazod."

Te nem akarod érteni a dolgot.
Azért beszélek Magyarországról mez ez a téma.
Miről beszéljünk?

"Más országokban - ha elég erősek - lehet akár tíz nemzetiség is, nem kell szétszedni, meg megszavaztatni, csakis Magyarországot."

Ilyet senki nem mondott, de a tény az hogy nekünk egybe tartani nem volt erőnk, a nép fele nem is akarta, ez a téma, ennyi.

"Ha mindenki ilyen lenne, már nem lenne országunk sem. Ennyi sem, ami még maradt. "

ostobaság, nem az irredentizmus tartja egyben az országot és régen sem.
Sőt, csak több bajt okozott.

"Hiszen jogos, ha minket szétszednek mások."

Ez történt aminek volt politikai és kulturális támogatottság,a nekünk ez nem volt jó, de attól még ez történt, és jogosnak ítélték!
A román román hazában akart élni és kész, neki ez volt jogos, nekünk meg nem, nekik volt rá erejük nekünk nem volt...
Mit nem értesz?
Képzeld nem csak magyar nézőpont létezik a világon én nem emellett állok csak elmondom hogy ez van.

"Csak minket, meg néhány másik kelet-közép európai lúzer országot. A nyugat kénye kedve szerint persze."

Sajnos ez van.

Tapi2021 2023.02.27. 19:15:31

@Gery1987: "Le lett verve, aztán létrejött Britannia, az idő megoldotta."

Az oroszok is ezt gondolják. Elcsatoltuk a Krímet, meg a keleti részt, és az idő majd megoldja. Meg a leverés, meg az asszimilálás...

Gery1987 2023.02.27. 19:16:51

@Tapi2021:

"Terelés, nem arról beszélünk, hogy ők ma hogy érzik magukat!"

De arról beszélünk hogy milyen alapon járna vissza nekünk minden!!!
Én meg elmondom hogy miért nem!

"Hanem arról, hogy ha ez egy igazságos szabály, akkor tessék máshol is alkalmazni! Angliában, Ukrajnában... IS!"

Erről te vitázol egyedül kb saját a démonjaiddal, én meg semmi ilyet nem mondtam hogy "lenne ilyen szabály":D

OKé alkalmazd, menj oda erővel és harcold ki, nekem aztán mindegy.

"És ne csak Magyarországon vagy újabban Szerbiában."

OKé, máshol is, gyerünk...rajta.

2023.02.27. 19:17:12

@Gery1987:
csakhogy horthy sem csinálhatott akármit. mert ott volt az antant. amelyik magának akarta a temesvár-arad-nagyvárad-szatmár vasútvonalat. és aligha rendezett volna népszavazást.

debrecenből 1919 januárjában indult egy zászlóalj, majd később két ezred támogatta a székelyeket erdély román megszállása ellenében.

a debreceni honvédek március elején a királyhágónál állomásoztak. miközben a városháza brousson francia ezredes főhadiszállása is volt egyben. majd március végén kikiáltották a tanácsköztársaságot. megválasztották a kommunista direktóriumot. csatlakoztak hozzájuk a szociáldemokaták. majd a vörös hadsereg megindult megerősíteni a frontot.

csakhogy a románok áprlis eleján ellentámadást indítottak. erre a vörös őrség megparancsolta a debrecenben maradt fegyvereseknek, hogy menjenek erdélybe a románok ellenébe. csakhogy azok a kommunisták ellen fordultak. a övöldözések után nemzetközi vörös brigádokat hívtak be, hogy helyreállítsák a tanácsköztársaság rendjét.

és a románok áttörték a magyar állásokat és 1919 áprilisának végén debrecenben voltak. dumitescu tábornok vezetésével. 11 hónap román megszállás. majdnem teljesen kifosztják a várost. 2-2.5 millárd koronára becsülik a kárt debrecenben. majd 1920 márciusában érkezik az antant egy újabb tábornoka a városba. és másnap bevonul a nemzeti hadsereg.

csakhogy ennek az ára az, hogy a magyar-román határ már meg van húzva. és 1920 a trianoni békeparancsot júniusában aláírják.

Tapi2021 2023.02.27. 19:18:04

@Deak Tamas: Reménykedtünk, hátha ők szállnak meg ezért gyorsan! :-)

Az ordító egér című film ugrott be erről! :-)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.27. 19:18:12

@Tapi2021: Kárpátalja autonómiát kapott, itt van a hivatalos ruszin-magyar nyelvű közlönye, a mai Magyar Közlönnyel egyenértékű.

adt.arcanum.com/hu/collection/KarpataljaiKozlony/

"Amidőn a Kárpátaljai Közlönyt, mint a kárpátaljai területnek külön hivatalos lapját útjára indítom, két nyelven, de imádságos áhítatban egybeforrott lélekkel könyörögjünk magyarok és magyar-oroszok, a Mindenhatóhoz: áldja meg a Magyar Szent Koronához — húsz esztendő kemény megpróbáltatásai után — visszatért kárpátaljai terület földjét, népét. Áldja meg mind a két kezével! Adja a Mindenható, hogy ennek a hivatalos lapnak hasábjaiból, holt betűiből békés, áldásos élet fakadjon. Találja meg a Kárpátalja sokat szenvedett, hűséges népe a szabadság, szociális igazság, gazdasági jólét és a kulturális fellendülés jegyében 3 békés boldogulás útját!"

Gery1987 2023.02.27. 19:18:38

@Tapi2021:
"
PLÁNE! Ezzel te is azt mondod, hogy ÖNKÉNYES és semmi jogon nem alapuló volt az országunk szétdarabolása."

1, nem csak a MI országunk volt, a fele nem volt magyar és ők mást akartak.
2, azon alapult hogy NEM magyarok és nem akarnak velünk élni, saját anyaországukhoz akarnak tartozni.

"Megtették, mert ERŐBŐL megtehették, a saját ÉRDEKÜKBEN."

Megtették mert volt rá politikai, érzelmi, kulturális, nyelvi alap ÉS erő.
Igen.

Gery1987 2023.02.27. 19:19:58

@Deak Tamas:

idegen ügynök a faszod az te sovén baromarc.
bezzeg amikor a boldival épp nem értek egyett és az tetszik mnyilván, akkor kussolsz, akkor nem vagyok idegen ügynök, te féreg.

Tapi2021 2023.02.27. 19:20:03

@Wildhunt: A Donbassban szavaztak!

Miért van akkor háború?

Gery1987 2023.02.27. 19:22:08

@Tapi2021:

Hogy lenne?
Szavazzanak és szakadjanak el, aztán ezt védjék meg!

Tapi2021 2023.02.27. 19:22:25

@Deak Tamas: Ahogy a keleti oroszok is Ukrajnában! És az sem érdekel senkit.

Ezért csak szófingás amiket erről Gery irkál.

Az erő és az érdek dönt. A többi csak púder.

Wildhunt 2023.02.27. 19:22:30

@Tapi2021: az alkotmány szerint a hadsereg feladata a lakosság védelme. Ebben ugye benne van, hogy akár területek eladásával, ha másképp nem megy. Ez például garantálja, hogy a hohol nácizmus nálunk ne történhessen meg.

Gery1987 2023.02.27. 19:23:03

@Tapi2021:

Mert a másik fél meg ezt nem fogadta el.
Mondjuk ezen nem tudom mit kell csodálkozni.

Gery1987 2023.02.27. 19:23:58

@Tapi2021:

Viszont mindig van mögötte alap és ez sokszor jogos.
Mindegy hogy szlovákok a felvidéken vagy oroszok Donbaszban.

2023.02.27. 19:24:30

@Gery1987:
és a kedvenc szocdemeid ugyanúgy elbaszták. ők ugyanis a kommunistákat támogatták. együtt kiáltották ki a tanácsköztársaságot. azért lettek hortyék által betiltva. majd 1924-ben aztán konszoldiált bethlen.

a kedvenc szociáldemokratáidon miért nem kéred számon, hogy miért nem akartak népszavazást, szabad választást. ők is forradalmi módon akartak hatalomba jutni. a vörös terrort kihasználva. amit aztán követett a fehér.

Tapi2021 2023.02.27. 19:25:38

@Gery1987: "De arról beszélünk hogy milyen alapon járna vissza nekünk minden!!!"

Nem. Én arról beszélek, milyen alapon vették el?

Gery1987 2023.02.27. 19:27:35

@Tapi2021:

Így van.
Miről vitázol tulképp?

Kettős mérce nálad van:
Azt mondom az oroszok esetében jogos az etnikai, nyelvi elv alkalmazása és a szeparatizmus..
A románoknál, szlovákoknál stb meg nem jogos, mert ott meg a "történelmi meg elsőbbségi jogra hivatkozol".

Gery1987 2023.02.27. 19:28:51

@Tapi2021:

De azt mindeni tudja ilyen alapon.
Főleg etnikai, nyelvi alapon és erővel.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.27. 19:30:07

@Tapi2021:

Minden akarat és erő kérdése.

Ismered a régi szovjet viccet?

- Kivel határos a Szovjetunió?
- Akivel akar!

Wildhunt 2023.02.27. 19:30:07

@Tapi2021: mert az ukránok szarnak a nemzetközi és az emberi jogokra. Mert mint az USA csicskájának, nekik ezt szabad.

Gery1987 2023.02.27. 19:30:46

@cvsvrs:

Akartak népszavazást, kantonizálást ahogy általános és titkos választásokat is!
Méghozzá az egész országban hogy legitim kormány legyenek.

Tapi2021 2023.02.27. 19:31:46

@cvsvrs: A normális eredeti rend visszaállítása egy kommunista lázadás/diktatúra után, az miért fehér? :-)

Wildhunt 2023.02.27. 19:31:52

@Tapi2021: te is tudod, hogy az úgynevezett alap hazugság volt. Már akkor is tudta kb mindenki.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.27. 19:33:17

@cvsvrs:

Ez nem megoldás.

Nem érdekünk egy erős, gazdag, öntuadatos ukrán állam.

Túl nagy lenne, következésképpen elnyomni minden kisebbséget.

Szóval számunkra a jó megoldás egy gyenge, kaotikus, de még azért nem széteső ukrán állam, mely képtelen komoly rgionális tényező lenni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.27. 19:35:19

@cvsvrs:

Oroszo. sose fog kivonulni, ezt mindenki tudja.

Ehhez erővel kellene kiverni onnan az orosz haderőt, amihez közvetéen NATO-bevatkozás ellen, s ezt az amerikai elit nem akarja meglépni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.27. 19:36:33

@cvsvrs:

POnt ez a jó benne. vonakodó szövetséges.

Azaz szinte biztosan nyerő pozíció a háború után.

A ballibek nagyot fognak bukni ezen.

Tapi2021 2023.02.27. 19:36:52

@Gery1987: "Kettős mérce nálad van:
Azt mondom az oroszok esetében jogos az etnikai, nyelvi elv alkalmazása és a szeparatizmus..
A románoknál, szlovákoknál stb meg nem jogos, mert ott meg a "történelmi meg elsőbbségi jogra hivatkozol"."

Gondolom ezt a félreértelmezést szándékosan csinálod.

Te írtad, hogy ha megszavaztatják a népet, és kijön, hogy elszakadnának, az rendben van/lenne.

Csak, hogy a magyarokat és az itt élő nemzetiségieket NEM szavaztatták meg! Úgy daraboltak, kényre, kedvre. (És a nagy nyugati mintademokráciákban sem szavaztatnak!)

ELLENBEN az oroszok szavaztak - ahogy te látod helyesnek - és mit érnek vele? Semmit!

Ergo: a dolgok nem így dőlnek el, hanem KIZÁRÓLAG ERŐBŐL.

Gery1987 2023.02.27. 19:36:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

:)

Ez a medvés viccből jön gondolom.

-Hova ül a medve?
-Ahová akar!

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.27. 19:37:50

@Tapi2021: az a baj, hogy nem fogjuk fel, hogy nem kellünk a Nyugatnak. Az általam több okból nem különösebben kedvelt Illyés Gyula ezt látta is 1977-ben :

Azt a bizonyos méreggel gyógyító injekciós tűt, ha nekem kellett kezelnem, mindig félve nyomtam. Amint láttuk: a magyar betűértő európaiságát is az méri, hogyan viszonyul a (bár akaratlanul) megbélyegzett népe sorsához: negatív-e, pozitív-e benne a herderi reakció. Voltak érzékenyebb (nevezzük művészi) idegzetek, akik a beléjük ojtott veszélytudattal fogvacogtató láz pillanatait kapták. Országoknak csaknem az eltüntetésig való földarabolását, népeknek szervezett megsemmisítését szándékolni: volt itt ilyenre nem is messze példa. Lengyelországé, az örménységé, a zsidó népé és ne is soroljuk tovább, még hány nemzetiségé. Voltak számunkra is pillanatok – nem is távoliak –, amikor az ország virtuálisan megszűnt, a nemzet jövője hadak játéka lett. Majd azé a sakkozásé, ami a hatalmon osztozkodókra minden időben hárul. De hisz voltak tények is, és ugyancsak tartósak, amelyek túltettek népvándorlás kori hódítók vágy- és lázálmain. Szómérlegelés után, vagyis épp az eszmék tiszteletében kell vállalni az ide illő szóhasználatot: a XX. század derekán eszelősségének szabad utat engedve felelős államférfi – Benes – olyan kommentálással (a szavak súlyának olyan semmibe vevésével) foglaltatta kormányprogramba, majd törvénybe egy országrész magyarságának teljes jogfosztását, vagyis egy nép maradéktalan kiűzését, hogy a felelőtlen kórus rá évtizedekig az lett: vissza valamennyivel Ázsiába, ott a helyük, ahonnan éknek idefurakodtak. Úgynevezett tényleges veszedelmet ez nem jelentett, nem jelenthetett; de pusztán csak azért nem, mert a politikai táblán nemcsak a nacionalizmus húzhatott bábukat. De lelki, néplelkületi pusztítása az ilyen tajtékzásnak így is óriási.

konyvtar.dia.hu/html/muvek/ILLYES/illyes02180a_kv.html

A Szellem és erőszak talán egyetlen műve amiben több dolgot jónak találok mint rossznak, de ismétlem, ez 1977-es kötet, bőven van benne korszellem és megalkuvó hazugság is. Becsületére legyen mondva, a hazugságokat legalább körberajzolja.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.27. 19:38:16

@Gery1987:

Egész sorozat van ebből.

Még:
- Milyen a szovjet törpe?
- A leghatalmasabb a világon!

Tapi2021 2023.02.27. 19:39:33

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ha a nyugat következetes lenne, most jönne Ukrajna Trianonja!
De nem az.
Mert most más a Gazda (USA) érdeke.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.27. 19:39:43

@Tapi2021: szűröm továbbra is, úgyhogy csak a neked adott válaszaiból írok, amiket beidézel.

Gery1987 2023.02.27. 19:41:28

@Tapi2021:

"Te írtad, hogy ha megszavaztatják a népet, és kijön, hogy elszakadnának, az rendben van/lenne."

Az egyik félnek biztosan!

"Csak, hogy a magyarokat és az itt élő nemzetiségieket NEM szavaztatták meg! Úgy daraboltak, kényre, kedvre. (És a nagy nyugati mintademokráciákban sem szavaztatnak!)"

Valóban és mi a tököm következik ebből? Mert erről pofázunk már 2 órája?
Hogy szarja torkon mindenki a másikat és soha sehol ne legyen béke és egyetértés, nyugalom, autonómia, rendezett határok?

"ELLENBEN az oroszok szavaztak - ahogy te látod helyesnek - és mit érnek vele? Semmit!"

Azt hogy ez mire volt elég majd meglátjuk!
A konfliktus amiatt szavaztak ugyanis nem ért véget.

"Ergo: a dolgok nem így dőlnek el, hanem KIZÁRÓLAG ERŐBŐL."

valahol békésen dőlnek el, valahol erőből.

Gery1987 2023.02.27. 19:43:48

@Deak Tamas:

jobb homokba dugni a fejed mi? nehogy beszúródjon a bubiba más vélemény is mi te fogyatékos?:)
Csak azért írom te seggfej mert úgyse látod, ennyi bennem az empátia irántad, te sovén avitt balfasz.

Tapi2021 2023.02.27. 19:50:03

@Gery1987: "Valóban és mi a tököm következik ebből? Mert erről pofázunk már 2 órája?
Hogy szarja torkon mindenki a másikat és soha sehol ne legyen béke és egyetértés, nyugalom, autonómia, rendezett határok?"

Úgy lesz béke meg egyetértés, ha csak a gyengékre, legyőzöttekre vonatkoznak ezek az erősekre meg nem?

Sőt, éppen az erősek csinálják meg másokkal. Újra és újra.

És, ha hagyod, sőt, magadtól cseszel ki magaddal, nem hős vagy, csak lúzer. Mert megkönnyíted nekik, hogy megszivassanak és azt csináljanak továbbra is, amit csak akarnak! Veled és a többi gyengébbel.

Békesség és egyetértés akkor lehet, ha MINDENKI ugyanúgy áll hozzá, és ugyanaz vonatkozik mindenkire! Erősre és gyengére is.

Boldeone2 2023.02.27. 19:51:13

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Szóval számunkra a jó megoldás egy gyenge, kaotikus, de még azért nem széteső ukrán állam, mely képtelen komoly rgionális tényező lenni."

-Pont az ellenkezője igaz: egy demokratizálódó, EU- aspiráns, fejlődő Ukrajna a magyar nemzeti érdek. Ebből következően Orbánnak is a jó az lenne, ha Ukrajna relatív győzelmet aratna
Még akkor sem lenne erős állam, mert egy háború kárait évtizedek kiheverni, de győztesként könnyebb lenne szótérteni velük
Orbán elmehet Kijevbe bocsánat kérni Zelenszkij elnöktől

Ha Ukrajna realatív veszteséget szenved, akkor viszont meg fogják keresni a bűnbakokat
Az EU- n belül most Orbán a legnagyobb pária, az egyértelmű bűnbak, nem véletlen kezdett finomítani a tónuson Ukrajnáról
Teljes orosz győzelemre szerintem semmi esély, a részleges meg egy évtizedekig tomboló háborús káosz lehet a szomszédban, ami destsabilizálja a térséget
A NATO " hajlandó " sem várnák meg hogy a lengyel határra érjenek, hanem "elébe mennének" az orosz hadseregnek.
Mostanában 300 ezer NATO katona érkezett Lengyelországba, meg a Balti államokba, 300 "varackos disznó repülő, több ezer nehézfegyver és tank

Egyértelmű, hogy a legjobb lenne mindenkinek - maguknak az oroszoknak is - Putyin tavaszi veresége
Nehézfegyverekkel ezt az orosz hadsereget ki lehet verni Dél- Ukrajnából, ami ugye eleve ecte ukrán terület
A Donbass is az, de azt nem érdemes tartani ,szerintem...

A lényeg az lenne, hogy a zárt, diktatórikus hadiállam - az agesszor Putyin - minél előbb elbukjon!

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.27. 19:56:11

@Boldeone2: megérjük hogy ezeken a mostmár kifejezetten irriáló hülye lózungokon túl egy ízben valami saját gondolat is kikerül az adott témához, ne adjisten Orbán nélkül?

Boldeone2 2023.02.27. 19:58:21

A NATO " hajlandó"- hajlandóit akartam írni. Úgy látom, hogy Lengyelország szívesen küldene hadsereget Ukrajnába, valódi baj esetén...Szerencsére kimerülni látszik az orosz offenzíva is...Ebben a hadseregben nincs sokkal több, a jelenlegi ukránban sem
De, ha időben jönnek a nyugati nehézfegyverek, az sorsdöntő lehet ...
Nyugaton elszarakodtak egy évet! 300-400 modern nyugati tank, repülők, nagy hatótávú rakétákkal lehetne odaverni a beolakodónak

Boldeone2 2023.02.27. 20:02:26

@Deak Tamas: Ha valami nem tetszik, akkor cáfold meg! Releváns dolgokat írtam...A magyar külpolitika mindig ügyetlen volt, ellentétben pl. a románnal...

2023.02.27. 20:08:50

@Gery1987:
"Szibériát 500 éve a mai napig uralják. Miért ? Mert nagy része lakatlan, az orosz a domináns kultúra, a kisebbségeknek nincs hova elszakadni meg kihez."
- - -
Egyreszt. Masreszt leegyszerusitve az orosz hoditok meghagytak az oslakosok kulturajat, vallasat, szokasaikat, hagytak oket elni. Az volt a mottojuk, hogy elfernek melletunk mi meg elferunk mellettuk. Egyet kertek csak toluk, hogy eskudjenek fel az orosz uralkodora, akkor semmi bantodasuk nem lesz. Legtobb esetben ez igy is volt.
Ellenben a nyugat-europai hoditok nem csak kiraboltak - legtobbszor eroszakkal - a meghoditott nepeket, hanem meg vallasukat, kulturajukat is rajuk eroltettek, sot sok helyen helyen rabszolgaikka is tettek oket. A leggonoszabbak az angolszaszok es a hollandok voltak, ok nem csak kiraboltak hanem egyszeruen ki is irtottak vagy egymas ellen uszitottak a meghoditott nepeket. Ennek meg is van az eredmenye, a mai napig utaljak oket az egesz vilagon.
Ahol veletlenul nem birtak veluk vagy megjatszottak az emberseges hoditot, ott rezervatumokba zartak az oslakosokat, ahol ugy elnek ma, mint az allatok. Kanadaban meg valasztoi joguk sem volt az indianoknak az 1960-as evekig.
A mai Orosz Federacioban ma az egykor meghoditott nepek onallo vagy tarsult koztarsasagokban elhetnek, sajat valasztott parlamenttel, osi nyelvuket, vallasukat, szokasaikat szabadon gyakorolhatjak, sot meg a belso rend fenntartasara sajat fegyveres szervezeteik is lehetnek. Vagy valaszthattak a területi autonómiat, ha kevesen vannak koztarsasagot alapitani.
- - -
Vilag proletarjai egyesuljetek! :)

Boldeone2 2023.02.27. 20:11:38

@Deak Tamas: Csak egy részlet Apponyi Albert trianoni védőbeszédéből:

Egyetlen következménye volna ennek, amelyet bátor leszek megemlíteni, anélkül, hogy
bárkivel szemben is támadó szándékom lenne. Csak egyszerűen megállapítani kívánom azt a
tényt, hogy e következmény a nemzeti hegemóniának átruházása volna oly fajokra, amelyek
jelenleg többnyire alacsonyabb kulturális fokon állanak. "

- Ezzel a fajmagyar, kulturfelsőbbrendűség szöveggel SEMMILYEN eredményt nem tudott felmutatni a 66 tagot számláló Trianon delegáció...
A verdict nyilván már kész volt, de ez akkor sem siker ...

Gery1987 2023.02.27. 20:13:33

@Tapi2021:

"Úgy lesz béke meg egyetértés, ha csak a gyengékre, legyőzöttekre vonatkoznak ezek az erősekre meg nem?"

Ki mondott ilyet?

"Sőt, éppen az erősek csinálják meg másokkal. Újra és újra."

Sajnos ez a valóság, te nem változtatni akarsz ezen, csak te is erős lenni, akkor meg mit rinyálsz miatta?

"Békesség és egyetértés akkor lehet, ha MINDENKI ugyanúgy áll hozzá, és ugyanaz vonatkozik mindenkire! Erősre és gyengére is."

így van, néha azért megesik hogy békésen rendeződnek dolgok.

Boldeone2 2023.02.27. 20:16:35

@Sztálin orgnistája: ....mégis szétfelé esik az egész, amely folyamatot csak felgyorsította az ukrán háború...
Oroszország - már - soha nem lesz gazdasági pólus: tőke- és tecnológiahiányos

A fiatalok többsége már nem is tanul meg oroszul Grúziában, Örményországban, Közép- Ázsiában...

Gery1987 2023.02.27. 20:17:25

@Sztálin orgnistája:

"Egyreszt. Masreszt leegyszerusitve az orosz hoditok meghagytak az oslakosok kulturajat, vallasat, szokasaikat, hagytak oket elni. Az volt a mottojuk, hogy elfernek melletunk mi meg elferunk mellettuk. Egyet kertek csak toluk, hogy eskudjenek fel az orosz uralkodora, akkor semmi bantodasuk nem lesz. Legtobb esetben ez igy is volt."

Ennek azért masszívan földrajzi, éghajlati, méretbeli okai voltak!
Ha az orosz állam a prérin hódított volna, és potenciálisan 2 millió ír paraszt áll a kikötőben hogy beszántsa akkor ugyanazt tették volna Szibéria indiánjaival mint a jenkik az öveikkel.

"A mai Orosz Federacioban ma az egykor meghoditott nepek onallo vagy tarsult koztarsasagokban elhetnek, sajat valasztott parlamenttel, osi nyelvuket, vallasukat, szokasaikat szabadon gyakorolhatjak, sot meg a belso rend fenntartasara sajat fegyveres szervezeteik is lehetnek. Vagy valaszthattak a területi autonómiat, ha kevesen vannak koztarsasagot alapitani."

Nyilván ez van és jól van ez így, ez e fenti okok következménye, egyszerűbb így kormányozni, "elférnek".
Jó dolog ez.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.27. 20:18:46

@Boldeone2: csak épp ugyebár a beszéd hatására visszautalták a határok kérdését a bizottságokhoz, annyi történt.

Gery1987 2023.02.27. 20:20:30

@Boldeone2:

Teljesen mindegy milyen beszédet mondott mert egyik sem lett volna hatással a döntésekre.
Az idézet viszont rámutat milyen magyarosch kultúrbuborékban élt a nemesség, aztán meg pislogott hogy mi történik...
Még 1918-ban is azon vitáztak a klubban Boszniát hozzánk kellene e csatolni!
Teljes inkompetencia.
Álomvilágban éltek.

Gery1987 2023.02.27. 20:21:17

@Boldeone2:

Hol esik szét?
Mondj egy konkrétumot!

Gery1987 2023.02.27. 20:22:30

@Boldeone2:

"A fiatalok többsége már nem is tanul meg oroszul Grúziában, Örményországban, Közép- Ázsiában.."

Csakhogy nem ezekről az országokról volt szó, hanem Oroszországról.

Boldeone2 2023.02.27. 20:26:45

@Gery1987: Hol esik szét?
Mondj egy konkrétumot!"

- Az érdekszféra esik szét. Beloruszt csak fegyveres terror alkalmazasával tudják benttartani. Kazahsztán lassan eltávolodott , Örményország az USA szövetségét keresi
Az azeriek lezarták örmény Karabah- ot,az oroszok pedig nem tesznek semmit...Az emberek éheznek, nincs gyógyszer ..

Boldeone2 2023.02.27. 20:28:10

@Gery1987: Én most érdekszféráról beszélek, de később Oroszország is osztódhat...

Boldeone2 2023.02.27. 20:32:58

@Gery1987: Az idézet viszont rámutat milyen magyarosch kultúrbuborékban élt a nemesség"

- Itt szinte mindig mindenki kultúrbuborékben élt és él ma is...
Az egyik ok a nyelvi elszigeteltség lehet a másik az etnikai...
Meg ugye mi is " félázsiai " nemzet vagyunk...Türk Tanács megfigyelő tag...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.27. 20:35:09

@Boldeone2: lózungokat írsz, szinte mindig. Néhány konkrétum olvasni :

mek.oszk.hu/11400/11430/11430.pdf

Nem szokták kihangsúlyozni, de a NATO-tagság nem jelent automatikus
garanciát, támadás esetén a NATO nem ígér azonnali katonai beavatkozást.
A WEU ötlete is azért merült fel annak idején, mert a NATO-beavatkozás
garanciáit a nyugati országok nem tartották elegendőnek. Joggal tehető
fel tehát a kérdés, hogy Magyarország - egy esetleges orosz terjeszkedés
esetén - valóban számíthat-e méltó válaszra. Arról, hogy egy szomszédos
ország támadna meg bennünket nem is érdemes beszélni, hiszen a jelenlegi
regionális hadászati egyensúly ezt kizárja.
De egy orosz támadás is csak hipotetikusan tételezhető fel, hiszen Magyarország katonai ellenfélként Oroszország számára teljesen jelentéktelen.
Tegyük fel mégis, hogy bekövetkezik egy ilyen támadás. Tudjuk, hogy konvencionális erőkkel Magyarország szinte megközelíthetetlen, mire a Nyugat
beavatkozna, Magyarországot már réges-régen elfoglalták. 56-ban is csak
egyfajta segítség jöhetett volna szóba: a nukleáris csapás. Az amerikaiak
azonban rögvest elvetették ezt a CIA által előterjesztett megoldást, mihelyst kiderült, nemcsak a védeni kívánt ország semmisülne meg, hanem az Egyesült
Államokat is atomtámadás érhetné, a beavatkozás általános nukleáris háborúvá eszkalálódna. A körülmények azóta sem változtak, sőt az atomfegyverek
azóta „tökéletesedtek” . Nem valószínű, hogy az Egyesült Államok vagy más
nyugat-európai ország vállalná ma ezt a felelősséget. Ismeretes az is, hogy
a nyugati hatalmak a huszadik század során többször mondták már fel a
kelet-európai országokkal kötött védelmi szerződéseiket. Például: 1938-ban
Csehszlovákiáét, 1939-ben Lengyelországét.

[...]

5) Magyarország tartós biztonságát csak a nagyhatalmaktól való egyenlő
távolságtartás, vagy inkább a nagyhatalmakhoz való egyenlő „közelség”
garantálhatja. A NATO-tagság egyik oldalon történő lehorgonyzást jelent, az
egyik érdekszférához való tartozást, tehát óhatatlanul kiváltja a másik oldal
nemtetszését.
6) A NATO kibővítését Oroszország nem nézi jó szemmel. Szeretné
elkerülni, hogy a volt ellenségei a volt szövetségeseivel a volt határai mentén
egy katonai tömbbe tömörüljenek. Ezt bizalmatlan, ellenséges, számára
veszélyes lépésnek tartja. A még mindig katonai nagyhatalom Oroszország
barátságának elvesztése nem kívánatos.
7) A NATO kibővítése nem segíti az orosz társadalomfejlődést, megerősíti
az orosz katonai lobbyt, és komoly esélyt ad a sztratokráciának arra, hogy
túlélje a hidegháborút. A bővítés tehát tovább nehezíti, vagy éppen végleg
meggátolja Oroszország demokratikus átalakulását.
8) A NATO keleti kiterjesztése veszélyt előidéző helyzetet teremt; nemhogy csökkentené, de növeli a térség veszélyeztetettségét. Magyarország, a
térség, Európa és a világ számára a NATO-bővítés nagyobb veszélyt jelent,
mint annak elmaradása. Ebben az esetben pedig Magyarország a veszélyt
növelő féllel lép szövetségre, csökkentve az ország biztonságát. Jobb katonai
tömbön kívül maradni egy nyugodt Európában, mint katonai tömb tagjának
lenni egy feszült nemzetközi helyzetben.

Ez 1995-ös textus.

2023.02.27. 20:49:46

@Boldeone2:
"A fiatalok többsége már nem is tanul meg oroszul Grúziában, Örményországban, Közép- Ázsiában..."
- - -
Gruzia, Ormenyorszag es a kozep-azsiai orszagok (Kazhaksztan, Azerbadzsan, Uzbegisztan, Kirigizisztan, Turkmenisztan, Tadzsikisztan) fuggetlen allamok, egyike sem tagja az Oroszorszagi Foderacionak. Tehat nem is kell oruszul tanulniuk, ezen orszagok kozul csak egynek vagy kettonek hivatalos nyelve az orosz is. Az ormenyeknel es gruzoknal biztos, hogy nem hivatalos nyelv az orosz.

Wildhunt 2023.02.27. 20:50:05

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: az a legszebb, hogy szerintem szóról szóra ezt mondták Magyarországról is. Csakhogy mi erősebbek voltunk - még itt vagyunk, és itt is maradunk.

Gery1987 2023.02.27. 20:53:07

@Boldeone2:

Oroszország nem fog osztódni.

Gery1987 2023.02.27. 20:58:29

@Boldeone2:

Egyszerűen "túltermelte magát a történelem" itt 30 évente mindig más narratíva van.
Még én is aki nem éltem még sokat, én is éltem már 3 rendszerben és megéltem 2 rendszer/kurzus váltást!
igaz ebből 1 volt tudatosan megélt:)
De akkor is, csak bő 30 év....

Semmi nincs kibeszélve, nincs megbeszélve, mire elkezded az egyik sérelmet tematizálni, megbeszélni, már jön a másik rendszer, ott máshogy kell alkalmazkodni és másról beszélnek, másképp ítélnek meg dolgokat.

Erre a sérelemre épül aztán a politika,a közbeszéd.
Ez ostobasággal párosulva meg ezt eredményezi ami van.

Gery1987 2023.02.27. 21:03:04

"Jobb katonai tömbön kívül maradni egy nyugodt Európában, mint katonai tömb tagjának
lenni egy feszült nemzetközi helyzetben."

Ezt sokan megmondták, egy ilyen kis ország ne pattogjon, két dolog történhet vele, vagy ágyútölteléknek, felvonulási területnek használják vagy cserben hagyják.
Semlegesnek kell lenni, az a biztos.
'56-ban is ezt akarták, nem véletlenül.

2023.02.27. 21:32:14

Trianon egyik oka szerintem az volt, hogy a magyarok nem vettek emberszamba a teruletukon elo nemzetisegeket. Sot, a Becsi Dontesek utan visszakapott teruleteken - amiert rettenetes nagy arat fizettuk kesobb - fokozott erovel ujult fel az ott elo totok, romanok, szerbek elleni gyulolet. Valljuk be oszinten, hogy meg ma is el a magyarokban a kulturalis es gazdasagi magasabbrenduseg erzese e nepek elleneben. Inkabb orulni kellene annak, hogy megszabadultunk ezektol a nepektol, aikik csak koncok voltak a szamunkra.
Tobb, mint 100 ev utan nem a regi Nagy Magyarorszagon, 64 Varmegyen es hasonlo idejetmult nyilas dolgokon kellene sirankozni, hanem azon, hogy ami megmaradt, azt tartsuk meg. Peldaul a cigany kissebbseg asszimilaciojara kellene sokkal tobb hangsulyt fektetnunk.
A mindenkori magyar kormany legrosszabb huzasa az lenne - ha netalantan ugy alakulna a helyzet - ha vissza akarnak adni Karpataljat es azt elfogadna. Minket, anyaorszagi magyarokat mar csak tortenelmi emlekek - pl. a Vereckei hago - fuznek oda. Egyreszt ismerve telhetetlen elitunket az lenne az elso dolguk, hogy lerabolnak meg azt is, amit az ukranok meghagytak, masreszt visszahoznak az eroszakos magyarositast, az is biztos. At kellene passzolni a szlovakoknak, hagy oruljenek es szenvedjenek vele ok. Raadasul az o nyelvuk kozelebb all az ott elo tobbseg, a ruszinok nyelvehez, mint a mienk.

alöksz róz 2023.02.27. 21:34:09

@Deak Tamas: "megérjük hogy ezeken a mostmár kifejezetten irriáló hülye lózungokon túl egy ízben valami saját gondolat is kikerül az adott témához" - azt várod hogy ingyen dolgozzon? :-)

Boldeone2 2023.02.27. 21:38:04

@Deak Tamas: Már megint hülyeségeket írsz...

Először is: Az 1956- os Magyarország helyzete semennyire sem hasonlít a mostani Magyarországéhoz, de még Ukrajnához sem nagyon
Akkor egy pillanatra légüres térben álló ország voltunk, Nagy Imre kijelentette hogy semleges az ország, de egy ország csak úgy lehet semleges, ha azt vagy katonai erővel tudja biztosítani ( Finnország )
Vagy mások, a nagyhatalmak elismerik ( Svájc) Ausztria pl. úgy lett semleges, hogy oroszok "fantáziát láttak" benne hogy beékelődik a semleges országként Európába. Lényegében rájuk erőszakolták a semlegességet az osztrákokra, bele kellett foglalni az osztrák államszerződésbe
Visszatérve Magyaorotszághoz, a még a nemzetközi helyzet sem kedvezett akkor, hiszen akkoriban zajlott a Szuezi -válság , amikor az USA óvakodott minden nyíltan arabellenes lépéstől, ami a Szovjetunió oldalára állíthatta az arabokat. Ráadásul a szuezi válság idején az Egyesült Államokban épp választási kampány zajlott, vagyis szinte semmi esély nem volt az amerikai beavatkozásra

A rendszerváltas után a geopolitikai helyzet átalakult: A SZU felbomlott- szerencsére , de Oroszország megmaradt
Akkor a politikai elitek nagyon jól mérték fel a helyzetet és belátták hogy a jövőben még nem nagy szükség lehet a NATO VÉDELMI szövetség tagságra és milyen igazuk lett!

A NATO eleve egy VÉDELMI szövetség, amely az Atlanti Charta alapján jött létre, a fő célja a demokrácia védelme a világban , a nyugodt, békés kapitalista fejlődés biztosítása
Folyt..

ZorróAszter 2023.02.27. 21:41:49

@Gery1987:

"Szintem nem gondolták ezt sehogy, max úgy gondolták majd lesz valahogy, a csatlósokkal kivételeznek."

A náci fajelmélet nem volt Titkos Birodalmi Ügy. Az általános iskolákban is kötelező tantárgy volt.

Magyarországon rengeteg náci párt volt. Mindegyik alternatív alternatív fajelmélettel állt elő.

Miért nem vették át a németekét ha magukat Hitler-követőknek mondták?

Azért, mert tudták, mit állít a magyarokról a hitleri fajelmélet.

Boldeone2 2023.02.27. 21:52:58

@Deak Tamas: NATO keleti kiterjesztése veszélyt előidéző helyzetet teremt; nemhogy csökkentené, de növeli a térség veszélyeztetettségét. Magyarország, a
térség, Európa és a világ számára a NATO-bővítés nagyobb veszélyt jelent"

NATO kibővítése nem segíti az orosz társadalomfejlődést, megerősíti
az orosz katonai lobbyt, és komoly esélyt ad a sztratokráciának arra, hogy
túlélje a hidegháborút. A bővítés tehát tovább nehezíti, vagy éppen végleg
meggátolja Oroszország demokratikus átalakulását."

Pont az a lényeg, hogy Oroszország mindig is külön utakon járt Európától a nyugattól. Valójában egy zárt rendszer, az orosz agressziónak pont ahhoz van köze: az a rendszer alaptermészete!
Önmagukat felsőbbrendűnek tartják és a világ népeit szeretnék a vezetni a " bűnös nyugat " ellen!

Ha történész vagy , akkor Dugint olvasd, úgy mindent meg fogsz érteni, ne a régi bullshit tanulmányokat !
Én is Dugint olvasom : " Eurázsiai küldetés" meg lehet venni a Libriben...

Akkor mindent meg fogsz érteni...Az orosz rezsim megválasztotta magának az ellenfelét, a szabad nyugatot szeretné elpusztítani , a demokráciát felszámolni ...

Ez - ahogy a Mein Kampf, a Cion Bölcsei - kötelező olvasmány kellene lenni mindenkinek , egyfajta mementó a fasizmus arcairól

Ha mindenki látná mi folyik az oroszoknál, akkor azt is megértenék az értetlenek, miért kell a NATO....
Ezeknek semmi sem határt, őrültek, bármire képesek!

2023.02.27. 21:57:58

@Gery1987:
"Semlegesnek kell lenni, az a biztos.
'56-ban is ezt akarták, nem véletlenül."
- - -
De nem akartak vissza a regi Horthy foldesuri rendszert es a kizsakmanyolo kapitalista gazdasagi format sem, nem veletlenul. Ezert is alakultak meg a Munkastanacsok. Es ez is volt az egyik oka, hogy a Nyugat nem nagyon akarodzott segiteni. Egy szocdem tipusu politikai rendszernek? No ne mar! :)
- - -
Es pont ezert nem segitette kozvetlenul Oroszorszag 8 evig a szakadar Luganszkot es Donyecket sem, mert a hivatalos nevukben ott volt, hogy "Nepkoztarsasag"! A miliciak pedig sarlo es kalapcsos voros zaszlok alatt harcoltak, sot harcolnak meg ma is. :) Pedig ha akkor az oldalukon beszalltak volna a harcokba, most nem folyna ez az eszeveszett es ertelmetlen testverhaboru. Szoval az Oroszorszagi Foderacio is hibas, nem csak a Nyugat.

Boldeone2 2023.02.27. 22:03:01

@Gery1987: Semmi nincs kibeszélve, nincs megbeszélve, mire elkezded az egyik sérelmet tematizálni, megbeszélni, már jön a másik rendszer, ott máshogy kell alkalmazkodni és másról beszélnek, másképp ítélnek meg dolgokat.
Erre a sérelemre épül aztán a politika,a közbeszéd.
Ez ostobasággal párosulva meg ezt eredményezi ami van."

- Ezért jobb a nyílt társadalom, ahol véleménypluralizmus ( nagyjából)
Oroszotszágban meg ott a Roskomnadzor, amely mindentől eltiltja az oroszokat....

A lakosság 70% - a soha nem járt külföldön és eszi a nyugatellenes propagandát ...
Most , hogy " kiment " a nyugat nagyrésze , kire fogják majd a tisztes nyomort , az óriasi regionális és társadalmi különbségeket?
Moszkvában dőzsölnek, meg pár nagyvárosban ...
Vidéken meg sok helyen havi 30-35 ezer rubel a fizu ( bruttó..)
Ez azert nem sokkal jobb, mint a haború előtt Ukrajában volt....Hiába a rengeteg asványkincs, alapjában egy szegény ország maradt...

Gery1987 2023.02.27. 22:07:52

@Sztálin orgnistája:

"Trianon egyik oka szerintem az volt, hogy a magyarok nem vettek emberszamba a teruletukon elo nemzetisegeket."

Így van.

"De nem akartak vissza a regi Horthy foldesuri rendszert es a kizsakmanyolo kapitalista gazdasagi format sem, nem veletlenul. "

Nem hát az egyik jelszó az volt: "gyárat földet vissza nem adunk".
És valóban azt akarták amit a rendszer hirdetett de sosem hajtott végre. demokráciát, munkástanácsokat, munkahelyi demokráciát, tanácsrendszert!

Persze ezt ma sem a magyar jobb- sem a baloldal nem reklámozza.
Az egészből "csak" a nemzeti függetlenségi orosz ellenes felkelést látják, tematizálják.
nyilván sem a tőkés NER-nek sem a tőkés posztkommunista bürokratáknak nem érdeke tematizálni ezt.

@ZorróAszter:

"A náci fajelmélet nem volt Titkos Birodalmi Ügy. Az általános iskolákban is kötelező tantárgy volt."

Nem volt titkos, de mint mondtam úgy lehettek vele hogy az még odébb lesz, először nyerjük meg velük a háborút aztán spekulálni azon hogyan tovább.

"Magyarországon rengeteg náci párt volt. Mindegyik alternatív alternatív fajelmélettel állt elő."

ÉS pont ezrét bíztak abban ennek is tere lesz.

Miért nem vették át a németekét ha magukat Hitler-követőknek mondták?
Azért, mert tudták, mit állít a magyarokról a hitleri fajelmélet."

Persze, de ezen nem változtat az hogy attól még abban reménykedtek nekik is terük lesz.

Billy Hill 2023.02.27. 22:09:25

Örök rejtély, hogy miért nem lehet ezt megérteni!

a) Célszerű a németek/osztrákok hátsó felébe teljesen beépülve mindenben őket követni! Kiválóan működött 1914-1918 és 1938-1945 között is, az eredmények magukért beszélnek!

b) Remek ötlet páros lábbal nagy hangon beleszállni az oroszokba/szovjetekbe, ez eddig mindig bevált, lásd 1849, 1944-45, 1956!

Egy kis ország esetében elengedhetetlen, hogy minél demonstratívabb módon szóljon be, mert mindenki szereti az anyuka szoknyája alól erősködőket vagy az elefánttal együtt dübörgő egereket, azok a menők!

Az elnökasszony vonja össze a szemöldökét, és dobbantson mérgesen! Ezt várja a nyugat, a szabad világ, a haladó galaxis, a demokratikus világegyetem!

Gery1987 2023.02.27. 22:11:37

@Sztálin orgnistája:

"Es ez is volt az egyik oka, hogy a Nyugat nem nagyon akarodzott segiteni. Egy szocdem tipusu politikai rendszernek? No ne mar! :)"

Meg ettől függetlenül is 10 évvel korábban felosztották európát velük, és nem vállaltak volna egy atomháborút miattunk.

"Es pont ezert nem segitette kozvetlenul Oroszorszag 8 evig a szakadar Luganszkot es Donyecket sem, mert a hivatalos nevukben ott volt, hogy "Nepkoztarsasag"! A miliciak pedig sarlo es kalapcsos voros zaszlok alatt harcoltak, sot harcolnak meg ma is. :) "

NEm hinném hogy ez volt a fő ok.
A ruszkiknál is mai napig a szovjet múlt és jelképei nem tabu dolgok és a "hőskorszak."
Amikor világhatalom voltak, az ideológia meg ebben nem számít.
A szakadár népköztársaságok meg nem voltak valóban "népiek".
A népköztársaság elnevezés csak arra utal mint a 18-as magyar (nép)köztársaság nevében: hogy itt új rendszer van, polgári, népi szuverenista és nem "úri".
Ahogy Luhanszk is azért nép mert orosz nép és nem ukrán nemzeti.
ennyi.

Pedig ha akkor az oldalukon beszalltak volna a harcokba, most nem folyna ez az eszeveszett es ertelmetlen testverhaboru. Szoval az Oroszorszagi Foderacio is hibas, nem csak a Nyugat.

Gery1987 2023.02.27. 22:14:46

"Pedig ha akkor az oldalukon beszalltak volna a harcokba, most nem folyna ez az eszeveszett es ertelmetlen testverhaboru. Szoval az Oroszorszagi Foderacio is hibas, nem csak a Nyugat."

Akkor is háború robbant volna ki Ukrajna és Orsozország között.
De az okokat majd 30 év múlva tudjuk meg amikor mind Putyin mind Biden a föld alatt lesznek már.
Zelenszkij meg egy olasz villában folyatja a nyálát.

ZorróAszter 2023.02.27. 22:24:26

@Deak Tamas:

Ha így lett volna, akkor az amerikai fogságba esett hadifoglyokat szabadon engedték volna.

Franciaországgal valóban nem volt egyik oldalról se hadüzenet, mégis voltak

ZorróAszter 2023.02.27. 22:25:22

magyar hadifoglyok. A szövetségesek megállapodása alapján tekintettek hadviselő félnek.

ZorróAszter 2023.02.27. 22:31:25

@Gery1987:

Összefoglalva: minden elképzelhető módon a végső pusztulásba vezették Magyarországot.

És isteni szerencse, hogy nem győztek, mert akkor Magyarország se létezne.

Hát ezt látva mondták az emberek 45 után, hogy bármi mást csak őket ne.

Gery1987 2023.02.27. 22:51:29

@ZorróAszter:

A mi érdekünk a határváltozás volt, semmi más minden más német projekt nem volt érdekünk közvetlenül és hosszú távon.

Szerencsére nem győztek.

45 után szerintem sok választása az embereknek amúgy sem volt.
A nyilas meg és egyéb "horthyista pártokat" szervezeteket betiltották aztán 49 minden mást is a kommunista párt kivételével.

ZorróAszter 2023.02.27. 23:36:04

@Gery1987:

Csak az a baj, hogy azt, hogy ha Hitler győz Horthy segedelmével, akkor itt ma nem Nagy-Magyarország van, hanem Gross-Ungarn magyarok nélkül, azt sikeresen kitörölték a magyarok agyából.

Például Bibótól is azt várnánk, hogy ne mentegesse az uralkodó osztályt, de szerintem azt gondolta, hogy ha ez bekerült a köztudatba olyan mértékben ahogy azt megérdemelné, akkor az a jobboldalt végleg, de legalább évtizedekre teljesen tönkrevágná.

Gery1987 2023.02.27. 23:40:19

@ZorróAszter:

A magyarok többsége valóban ne gondol ebbe bele, a magyar "nácik" meg sosem az eszükről voltak híresek:)
Ahogy a mai orosz vagy ukrán nácik sem hisz szlávként ők "alsóbbrendűek".
De hát aki ostoba az ostoba ezzel nincs mit tenni.

A náculás amúgy is internacionálaizálódott, egyfajta dac, gőg, meg adott nemzet sovinizmusának rasszizmusának a divatosabb nemzetközibb máza, semmi több.

Az ukrán náci olyan soviniszta barom aki a sokkal ismertebb és "divatosabb" náci jelmezekbe, jelképekbe burkolódzva akar magának krediteket szerezni a közvéleményben szimpátiát vagy félelmet keltve.
magyarul a szélsőjobb is "globalizálódott".

Gery1987 2023.02.27. 23:45:51

De ott van pl a magyar proli a rap, RnB, meg hip-hop szubkultúra tagja aki amerikai ruhákban néger gettó zenét hallgat átveszi annak jelképeit stílusát miközben a gettózene sokszor fehér ellenes, néger rasszista stb.
De nem számít mert ez már túlnőtt ezen, globálissá vált az eredet nem számít.
Ez csak külsőség és általában prolisodott.
Ahogy a náculás is ilyen, általában a soviniszták meze és ennyi.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.28. 07:36:00

@Gery1987:

Jó példa erre a magyar ballib álcivilek.

Amerikából jön az ellátmányuk, így az ottani dolgokhoz igazodnak, nem véve észre, hogy Mo. nem Amerika. Pl. BLM-tüntetést szerveznek Bp-en.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.28. 07:37:00

@ZorróAszter:

Ez egy alaptalan mítosz.

A győztes Hitlernek is kellettek volna szövetségesek.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.28. 07:47:40

@Sztálin orgnistája: az itt leírt szöveg tökéletesen azonos a Gery-féle utódállami propagandával. Kifejtenéd mégis, hogyan nem vették emberszámba a magyarok a nemzetiségeket? (mármint valós tényekkel.) Felpakolták őket mondjuk vagonokba, betiltották a nyelvüket, bezárták az iskolákat? A bécsi döntések után miféle gyűlölet tört fel a "tótok", románok ellenében, mondanál néhány konkrét példát a faszságokon túl? Meg azontúl, hogy ott feljebb láthatod az autonóm Kárpátalja hivatalos ruszin-magyar lapját például.
Télleg ekkora fasz vagy, hogy a Nagy-Magyarország nyilas dolog?
A régi Magyarország például úgy vette nem emberszámba a nemzetiségeit, hogy 1869 óta, a modernkori népszámlálások megkezdése óta világos, hogy a nemzetiségek aránya stagnált, a románok meg a szerbek esetében masszívan növekedett, ehhez képest mondjuk az elmúlt 75 évben a magyarság aránya a környező államokban 50%-al csökkent. A régi Magyarországban 1880-ban a szerbeknek kerekítve. 500, a románoknak 2400 nemzetiségi iskolája volt (ami azt jelentette, hogy a magyar államtól nem kértek pénzt a fenntartásra), 1910-ben 600 illetve 2700 ugyanez a szám.
1909-ben 21 szerb, 11 szlovák, 44 román nyelvű lap jelent meg Magyarországon. Azt hogy a mostani arány a népességhez viszonyítva az utódállamokban mekkora, azt kiszámold magad.
Az meg az ötletek csúcsa hogy Kárpátalja legyen Szlovákiáé. De fasza lenne, hogy körbe lennénk véve egy zárt kisantanttal, vasúti és közlekedési szempontból abban a pillanatban padlóra kerülnénk, politikai értelemben is. A magyar-lengyel határ szempontjából is létfontosságú lenne Kárpátalja. És nagyon is kellenek nemzeti kisebbségek, a szomszéd államok erős szordínót tennének fel minden megnyilatkozáshoz (lásd Kacer) ha tudnák, hogy van pár millió túszuk.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.28. 07:53:49

@Boldeone2: hülyeségeket te írsz barát, mert láthatóan nem sikerült értelmezni az idézett szöveget. Ess neki még egyszer. NATO koncepcióról van szó benne, nem Duginról meg hasonlókról. Elolvashatod amúgy az egész belinkelt tanulmányt is.
Egy tényszerű tévedés: az osztrákok nem azért lettek semlegesek, mert az "oroszok" rákényszerítették erre őket, pont fordítva, mivel csak az ország húsz százalékát ha elfoglalták, ezért lehetett semleges, amúgy ők is a VSZ büszke alapítói lennének.

2023.02.28. 07:55:02

@Sztálin orgnistája:
magyarország éppen ott hibázta el, hogy a nemzetiségekkel túlságosan megenegdő volt. az adott korban nem nagyon találsz liberálisabb nemzetiségi törvényt sehol a világban, mint a magyart.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.28. 08:01:28

@Deak Tamas:

Az a baj, hogy itt - márnint nem "itt", hanem a magyar élettérben - két elmélet van:
- a csúnya magyarok elnyomták a kisebbséget,
- példás kisebbségi jogok voltak, a csúnya kisebbségek direkt nem fogadták el ezeket.

Pedig mind a kettő tévedés.

A magyar politika valóban abszolút kisebbségbarát volt, de egy olyan alapon állt, amire avalóság nem adott erőt: hogy mindenki magyar, s ezen belül vannak pl. románajkúak.

Ez a francia modell, csak hát a franciák is csak erőszakkal tudták a sikerét megvalósítani. A magyar államnak ehhez nem volt meg az ereje, s a körülmények se voltak meg.

Eleve, ellentétben Franciaországgal:
- a mo-i kisebbségek nem beszéltek rokonnyelvet,
- az ország körbe volt véve az adott kisebbségek országaival.

Az egyetlen megoldás lett volna: megnyerni a háborút. Aztán folytatni a magyarosítást. Ezzel mondjuk 1950-re lett volna 70-75 %-nyi magyar az országban. Már nagyon más helyzet.

A Balkánon ás környékén mindez jól látható. Semmilyen kisebbségi jog nem old meg semmit. S a nemmagadás sokszor jobban kezeli ahelyzetet.

Lásd a kurdokat. Törökországban stabil a helyzet, pedig félelnyomás van. Iraikban meg állam az államban, mégis el akarnak szakadni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.28. 08:12:15

@Sztálin orgnistája:

Nem hiszem.

Nekem erre van családi példám.

Egynyolvad ruszin vagyok ugyanis.

A nagymamám kamaszlány volt, amikor jött a visszacsatolás. Még iskolás volt. Nagyszőllősön. Annyi volt, hogy év közben hirtelen bejelentették, mostantól kötelező tárgy a magyar is az egyébként továbbra is cseh tannyelvű iskolában.

Mesélte, kellemetlen volt, mert bár tudott magyarul beszédszinten, sose tanult nyelvtant, helyesírást, irodalmat. Szóval hirtelen egy új tárgy.

De olyan, hogy gyűlölet, erről nem mondott semmit.

A magyar hatósági embereknek még volt egy kis kötelező ruszin tanfolyam is, mert nem minden ruszin beszél magyarul, szóval lehessen kommunikálni.

Tulajdonképpen én a visszacsatolásnak köszönhetem hogy vagyok. A nagyszüleim ott ismerkedtek meg egymással.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.28. 08:13:59

@Wildhunt:

Nyilván. Ilyen az emberi történelem.

Ha nincs akarat és erő, megszűnsz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.28. 08:15:09

@Boldeone2:

Ma is messze a legtanultabb idegen nyelv ott az orosz. Különösen Közép-Ázsiában.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.28. 08:16:45

@Boldeone2:

Belaruszban a lakosság kb. 5-10 %-a nem akar az oroszokkal együtt lenni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.28. 08:26:53

@Gery1987:

Ahogy az egész nyugat álomban él.

Lásd mondjuk: nyugati liberális demokrácia lesz Irakban, sokpárti választásokkal.

Megcsinálták, s aztán meglepi: az emberek nem akarnak ilyet. Lett egy kurd párt, egy siíta párt, s egy szunnita párt. Aztán csak azért több, mert ezekben voltak szakadások. De átszavazás nincs: aki pl. szunni, az csak szunni pártra szavaz. OIyan, hogy politikai ideológia, valamilyen oldal nem létezik, az egyetlen vita azon van, hogy inkább vallási állam legyen vagy csak vallás által ellenőrzött modern állam.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.28. 08:36:38

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: a magyar politika a Gens Hungarica alapján állt, már nagyon régóta: bármi lehetsz, csak a magyar politikai nemzet érdekeit figyelembe véve politizálj. Ehhez képest már a szerbeket úgy hívja be Lipót 1690-ben, - "ideiglenesen" - hogy azok hozzák a teljes politikai struktúrájukat, állam az államban, Bács megye első, 1697-es közgyűlése is már tiltakozik Lipótnál a telepítés folytatása ellen.
1848-ban sem mutatnak semmilyen kompromisszumot, Sztratimirovics már a Vajdaságot akarja, erre mondja Kossuth, hogy akkor döntsön köztünk a kard.
Alapvetően nem is a kisebbségbarátság volt a politikai hiba, hanem a politikai liberalizmus, és az ebből fakadó gyenge szuverenitási elv. A szlovákok kedvenc példája a három gimnázium bezárása, hát szó mi szó, három evangélikus gimnáziumban meglehetősen furcsán hat szerintem a cár atyuska képe a falakon. Az Apponyi-féle törvényben nem véletlen van ez : "22. § Az 1876:XXVIII. tc. 7. §-ának 3. és 4. pontja a községi elemi népiskolai tanitók tekintetében a következőleg módosittatik:
1. A községi elemi népiskolai tanitó fegyelmi vétséget követ el:
[...]
b) ha az iskolában a kormány által eltiltott, vagy a 20. § esetében a minister által
nem engedélyezett tankönyveket vagy ilyen taneszközöket használ;
c) ha államellenes irányt követ; államellenes iránynak tekintendő különösen minden
cselekedet, a mely az állam alkotmánya, nemzeti jellege, egysége, külön állása vagy
területi épsége, továbbá az állam nyelvének törvényben meghatározott alkalmazása
és az állam czimere, jelvénye és zászlaja ellen irányul"
Én erre mondom mindig, tegyünk egy próbát, rakjanak ki a felvidéki magyar iskolák magyar angyalos nagycímert, Horthy-képet és ha nyitva marad az iskola, készséggel elismerem, hogy anno el voltak nyomva.
Praktikusan egyébként nyilván igaz a balkáni példa, de nálunk ez sokkal több tekintetben más. Megintcsak Illyéshez fordulok : "A gondolkodó, a maga szűk körein túl is látó szlováknak, románnak, délszlávnak látnia kell, hogy ha mi ma már nem is „irredentázunk”, Kolozsvár magyar múltja, a kassai Magyar Museum, a nagyszombati egyetem, Nagyvárad stb. szervesen beletartozik a kulturált magyar ember tudatába, egyszerűen azért, mert nem lehet kivakarni a magyar történelemből. A Csehszlovákia, Románia és részben a Jugoszlávia területén élő magyar tömegek is idegesítik a mai szlovák, román és délszláv értelmiséget, nem tudnak mit kezdeni velük, s a fentebb említett pszichológiai tények miatt nincs erkölcsi bátorságuk ahhoz, hogy a kérdést valóban emberséges módon tudják megoldani.Jönnek hát a romantikus álmok: Pribináról, Cirill és Metódról, Dákoromániáról."
A Balkánon ilyen probléma nincs.
A kurdok meg végképp más tészta.A kurdok végezték a piszkos munkát a Török Birodalomban (örmény népirtás és hasonlók), világos, hogy a törökök takarítják őket, mielőtt a megbízóik ellen fordulnának. Klasszikus maffia szabály.

2023.02.28. 08:51:06

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a politikai pártok a modern kori vallásfelekezek.

Boldeone2 2023.02.28. 10:15:09

@Deak Tamas: NATO koncepcióról van szó benne, nem Duginról meg hasonlókról. Elolvashatod amúgy az egész belinkelt tanulmányt is.
Egy tényszerű tévedés: az osztrákok nem azért lettek semlegesek, mert az "oroszok" rákényszerítették erre őket, pont fordítva, mivel csak az ország húsz százalékát ha elfoglalták, ezért lehetett semleges, amúgy ők is a VSZ büszke alapítói lennének."

Jó lesz az 30%- nak is, meg Bécs...Az orosz csapatok csak az osztrák államszerződés alaírása után vonultak ki!

Nem érdekelnek az elavult tanulmányaid! Mindenben igaza volt azoknak az államoknak, amelyek NATO- tagságot akartak, a NATO koncepciója helyes, akkor miről vitatkozol????

Boldeone2 2023.02.28. 10:18:19

Kadirov:

"A Csecsen Köztársaság elnöke, Ramzan Kadirov az orosz állami televízióban azt javasolta, hogy az orosz hadsereg szállja meg „Kelet-Németországot”, az egykori NDK (Német Demokratikus Köztársaság) területét.

Vissza kell térnünk oda, az a mi területünk

– mondta Kadirov, utalva a második világháború utáni szovjet megszállásra és az azt követő, szocialista berendezkedésű Kelet-Németország létrejöttére."

- Mondom én, hogy MINDENBEN igazam van!
Oroszországot a jelen formájában le kell győzni! Kell a NATO, nagyon kell!

vergyula 2023.02.28. 10:33:06

@Boldeone2: Kadirov, aki megalapította a "Csecsenföld Hőse" kitüntetést, és mit ad isten, ő maga lett az első kitüntetett.
De bizony, a vicces ötlete sokat vesztene az irrealitásából, ha nem lenne a NATO.

2023.02.28. 10:35:13

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
ahogyan a vallásfelekezetek többsége sem vallásgyakorló. a jelenkori magyarországon az ortodox liberálisok és az ortodox nacionalisták csapnak össze. ez a két legnagyobb gyülekezet. és ez egy modern kori vallásháború.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.28. 10:41:22

@Boldeone2: Miben volt igazuk? A tanulmánynak van igaza, szerencsétlen ember. Segítek :

7) A NATO kibővítése nem segíti az orosz társadalomfejlődést, megerősíti az orosz katonai lobbyt, és komoly esélyt ad a sztratokráciának arra, hogy túlélje a hidegháborút. A bővítés tehát tovább nehezíti, vagy éppen végleg meggátolja Oroszország demokratikus átalakulását.
8) A NATO keleti kiterjesztése veszélyt előidéző helyzetet teremt; nemhogy csökkentené, de
növeli a térség veszélyeztetettségét. Magyarország, a térség, Európa és a világ számára a NATO-bővítés nagyobb veszélyt jelent, mint annak elmaradása. Ebben az esetben pedig Magyarország a veszélyt növelő féllel lép szövetségre, csökkentve az ország biztonságát. Jobb katonai tömbön kívül maradni egy nyugodt Európában, mint katonai tömb tagjának
lenni egy feszült nemzetközi helyzetben.

Ez van most, nem látszik a bubiban? Túlélt a sztatokrácia és itt a veszélyhelyzet. Ezt jósolta meg a tanulmány 30 éve, ami bekövetkezett.

2023.02.28. 10:42:36

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
nem véletlen, hogy a hit rádióban vannak viták. orbán, gyurcsány vagy akár donáth anna évértékelője olyan, mint a hitgyülekezete. a momentum nem az elmúlt évet, hanem a jövőt értékelte donáth anna próféciája. a többi is mint németh sándor.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.28. 10:44:52

@vergyula: igen, ez teljesen életszerűnek látszik hogy Csecsenföld bevonulna Berlinbe a kistigriseivel, ha nem lenne NATO.
Végülis, ha azt vesszük, Kurdisztán már elég szép darabot harapott ki Berlinből.

2023.02.28. 11:17:54

@Deak Tamas:
"A bécsi döntések után miféle gyűlölet tört fel a "tótok", románok ellenében, mondanál néhány konkrét példát a faszságokon túl?"
- - -
Peldaul apam meselte - aki a Magyar Honvedseg hadtapszolgalatanak volt a tiszthelyettese es a bőrből keszult katonai felszerelesek minosegi ellenorzese volt a feladata - hogy 1941-ben vagy 42-ben egy alkalomal a kolozsvari Dermata bőrgyarhoz ment ki ellenorzesre Budapestrol vonattal es az allomasrol a ceg kocsija vitte a gyarhoz. Utkozben valahogy utjukat allta egy roman paraszt okrok vagy bivalyok vontatta szekere. A magyar sofor kiszallt es kurblivassal kezdte utni verni a roman parasztot es orditozott, hogy most mienk Erdely es minden romant kiirtunk. Apamnak pisztolyat eloveve kellet a sofort lenyugtatnia. Elotte reszt vett Ruszinszkoban az eroditesek epitesenel, onnan csak a merhetetlen szegenysegrol, a gyonyoru fenyoerdokrol es a szensavas forrasokrol meselt. . Egy ruszin csaladnal volt elszallasolva, akik a magyar baka kenyerre azt mondtak, hogy kalacs, a gyerekeknek adott cukrot kikoptek. A vacsorajuk minden nap soba martott sult krumpli volt. A ruszinok szegenyseget a magukat magasabbrendunek tarto magyarok rovasara lehet irni. Az akkori szlovakoket is.

vergyula 2023.02.28. 11:19:04

@Deak Tamas: "Jobb katonai tömbön kívül maradni egy nyugodt Európában, mint katonai tömb tagjának
lenni egy feszült nemzetközi helyzetben."
Illetve jobb katonai tömb tagjának lenni egy nyugodt Európában, mint katonai tömbön kívül maradni egy feszült nemzetközi helyzetben. Csak hogy teljes legyen a mátrix.

vergyula 2023.02.28. 11:19:55

@Deak Tamas: Ilyet nem állítottam, csak annyit, hogy a NATO-nak van elrettentő ereje.

Wildhunt 2023.02.28. 11:32:48

@Sztálin orgnistája: A ruszinok szegenyseget a magukat magasabbrendunek tarto magyarok rovasara lehet irni. Az akkori szlovakoket is.

Ez hülyeség. Az a környék most is pont olyan nyomorult. A szlávoknak amúgy is az akkor divatos pánszlávizmus miatt volt bajuk a magyarokkal.

2023.02.28. 11:37:24

@Sztálin orgnistája:
aha a ruszinok attól voltak szegények, mert a magyarok gazdagok voltak? vagy a felvidéki városok szegények voltak?

a ruszinok attól voltak szegények, mert nem volt és ma sincs saját bankjuk. nem volt pénzjegynyomdájuk. az bécsiek kezében volt. és az osztrák-magyar bankház magyarországon elsőként a pesti zsidóknak adott hitelként ingyenpénzt. ők voltak a leggazdagabbak. másodsorban a budai németeknek. ők alkották pest-budát. és ebbe a buliba harmadsorban vették be a magyar nemesség. a felvidéki városoknak pedig relatíve kevesebb jutott. a ruszinoknak már szinte semmi. és nem nagyon akartak harcolni azért, hogy weiss manfréd konzervjeit és tölényeit megvegye a monarchia. vagy goldbergertől a bakaruhát.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.28. 11:45:07

@Sztálin orgnistája: a ruszinok szegénységét abszolút nem a magyarok rovására írhatod, nyilván sosem hallottál Egán Edéről. A ruszinok szegénységének alapoka a kemény földrajzi környezet. Ott volt a frankó csehoszlovák állam 1938-ig, amit Boldili annyira istenít, az is mélyen tett az egészre, a jobb érzésű csehek maguk is felháborodtak ezen.
wangfolyo.blogspot.com/2010/11/alter.html
www.youtube.com/watch?v=vuKDTGm_Gmo&feature=youtu.be
Ovasnivaló :
mtda.hu/books/kemeny_gabor_verhovina_feltamad_Optimized.pdf
Nem semmi, a sofőr valamiért utálta a románokat (lehet előtte ő is vagonban rohadt mint dédapám) és megcsapta kurblivassal. Ezért télleg le kell fejezni magyarokat Szárazajtán, csak hogy értsd a difit.

2023.02.28. 11:47:20

" A magyar-lengyel határ szempontjából is létfontosságú lenne Kárpátalja."
- - -
A lengyel-magyar kozos hatartol mentse meg az Isten Magyarorszagot!
A lengyelekben nagyobb birodalmi vagy el, mint a nemetekben vagy at oroszokban. De mindig rafizettek. Kulonosen az angolszaszok "baratsagara". Nem tanultak a tortenelembol.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.28. 11:47:57

@vergyula: Putyinnak Boldili inkább köszönje meg, hogy Kadirov van. Mert az előtte való csávó, az is jellegzetes szakállal, aki szakképesítés nélkül bontott toronyházakat, színházi előadásokat rendezett át, meg iskolákban zavargatta a tantervi oktatást, az tenne magasról a NATO-ra, az meg nem tudna ellene tenni semmit. Ha az akarna Berlinbe eljutni, az el is jutna, és úgy visítanának a berliniek mint most Boldi.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.28. 11:48:52

@Sztálin orgnistája: ha nem lesz lengyel magyar határ, kisantant lesz. Ha kisantant lesz, Magyarországnak vége.

vergyula 2023.02.28. 11:56:32

@Deak Tamas: "az tenne magasról a NATO-ra, az meg nem tudna ellene tenni semmit"
Miért?

vergyula 2023.02.28. 11:57:16

@Deak Tamas: Erről bővebben, légyszi.

2023.02.28. 11:58:21

@Deak Tamas:
" nyilván sosem hallottál Egán Edéről."
- - -
Lassan 40 eve, hogy olvastam Bartha Miklos konyvet, amiben meltatta munkassagat. Azota rajottem, hogy antiszemita propaganda, a magyar foldesurak felelossegenek masra kenese volt a konyv celja.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.28. 12:05:45

@vergyula: @Sztálin orgnistája: nem olvastál te szerintem semmit. Az nem tűnt fel a könyvben, hogy a helyi nagybirokost Schönbornnak hívták, és echte osztrák volt?

hu.wikipedia.org/wiki/Als%C3%B3sch%C3%B6nborn
library.hungaricana.hu/hu/view/Munkacs_1885/?pg=90&layout=s

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.28. 12:08:15

@vergyula: embercsempészekkel beszivárgó öngyilkos terroristákkal nem tudnál mit kezdeni, ahogy öt évig az oroszok se tudtak mit kezdeni Baszajevvel.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.28. 12:09:02

@vergyula: milyen értelemben bővebben? Rá kell nézni a térképre és vissza kell gondolni arra az időre amikor így volt.

vergyula 2023.02.28. 12:34:53

@Deak Tamas: Azóta sok minden változott.

2023.02.28. 12:36:17

@Deak Tamas:
" Ha kisantant lesz, Magyarországnak vége."
- - -
A lengyelek es az ukranok sokkal veszelyesebbek Magyarorszagra nezve, mint a kisantant. Ne felejtsuk el a kisantant orszagok magyar nemzetisegeit, ok alkotjak a puffer zonat, ok a mi golyofogoink, partizanjaink. Rajtuk keresztul tudnanak csak megtamadni minket, de nem hiszem, hogy akarnak. Legtobbel jo a kapcsolatunk, sot a masodik "osellenseggel", a szerbekkel egyenesen kituno. Jovobeni celjaink megegyeznek: keleti nyitas - Kina, Oroszorszag, Torokorszag, semlegesseg, kilepes a NATO-bol, Uniobol, BRICS, stb. Ezt nem nezi jo szemmel a Nyugat, ezert keszulnek a "Magyar Tavasz" kirobbantasara, hogy megszalhassak Magyarorszagot. Nem lennek most szivesen a magyar libsik boreben. :) Ok fogjak megszivni legjobban.

vergyula 2023.02.28. 12:43:31

"Legtobbel jo a kapcsolatunk, sot a masodik "osellenseggel", a szerbekkel egyenesen kituno. Jovobeni celjaink megegyeznek: keleti nyitas - Kina, Oroszorszag, Torokorszag, semlegesseg, kilepes a NATO-bol, Uniobol, BRICS, stb."

A szerbek nem éppen belépni akarnak az Unióba? Illetve mondjuk Szlovákia vagy Románia tényleg szeretne kilépni?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.28. 12:48:07

@vergyula: de a földrajz nem. Ha Szlovákia összeér Romániával, máris kialakult az alternatívája a Prága-Budapest-Belgrád vasútvonalnak, ezzel ugroitt egy gazdasági ütőkártya. (Mert ugye feltételezem azt tudod, hogy valamilyen politikai engedményt rendszerint valamilyen gazdasági akcióval érnek el a mai világban.) Azt meg nem érdemes hinni, max. Boldiként, hogy ezek a szempontok nem fognak felülírni mást. Most azért késett nemrég 190 percet a Dacia mert egy fontos tehervonatnak lerohadt a mozdonya valahol Turnu Severinben, így a Dacia mozdonyát lekapcsolták, áttették arra vonatra és csá. Ne hidd azt, hogy a vadiúj Belgrád-Temesvár-Nagyvárad-Szatmár-Munkács-Ungvár-Kassa-Pozsony vasútvonalon nem így lenne, pláne ha valami jókis magyarszívatás jár mellé. (Lásd a fenti Illyés idézetet.)
A szlovák Kárpátaljával Szlovákia benn lenne az Alföldön vastagon, két irányból "gyakorolhatnának nyomást", magyarán támadhatnának, azt meg inkább ne is képzeld el, hogy például az itt írók közül ki védene meg téged. A Szovjetnek is ezért kellett Kárpátalja, hogy a bevehetetlen hegyeken ne kelljen átturistáskodni.
Kapna Szlovákia - mondjuk - 200 ezer magyart, akiket még nagyobb eszeveszett módon próbálnának eltüntetni. Kárpátalján alapvetően volt oda-vissza asszimiláció, részben lelki, részben földrajzi okok, részben a szuverenitást gyakorló nemzetiség viszonylagos messzesége miatt - ez eltűnne.
Most így csak ennyi, biztos találnék többet is, ha volna kedvem ezen tovább agyalni.

2023.02.28. 12:50:18

@Deak Tamas:
"Az nem tűnt fel a könyvben, hogy a helyi nagybirokost Schönbornnak hívták, és echte osztrák volt?"
- - -
Az lenyegtelen, hogy osztrak volt, de mint foldbirtokos ő es a magyar uralkodo osztaly volt az ottani nyomorusag elsodleges okozoja.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.28. 12:58:10

@Sztálin orgnistája: el kellene olvasni a könyvet, nem csak a magyarnarancsos meg népszabis összefoglalót. De mondjuk az eredeti kérdéshez, Egán Ede munkásságához ez mindegy is.

hu.wikipedia.org/wiki/Eg%C3%A1n_Ede
eganede.com/

És nyilván nem a magyar uralkodó osztály volt a nyomor okozója, hanem az, amit írtam. Magyar uralkodó osztály volt Csehszlovákiában is, húsz évig 1918 amikor apád látta a ruszinokat, vagy micsoda?

2023.02.28. 13:11:04

@vergyula:
"A szerbek nem éppen belépni akarnak az Unióba?"
- - -
A szerb kormany is ugy, mint a magyar, keresi a helyet az uj Europaban, tobbek kozott ezert kostolgatja az Uniot a belepessel, szamolva az esetleges elonyokkel, hatranyokal. A szerb nep tobbsege az ott elo magyarokkal egyutt biztos nem ker az Uniobol, nem felejtik el, hogy ki bombazta meg oket! Tudjak azt is, hogy a magyarok nem tamadtak meg oket akkor, pedig a NATO nagyon akarta. Azt is tudjak, hogy a NATO-ba bekenyszeritettek a magyarokat, kellett nekik Taszar. Azota le se xarjak a Magyar Honvedseget, paria lett a szemukben.
- - -
A Belgrad-Budapest vasut kinai penzzel valo felujitasa, a szerbek kinai fegyvervasarlasai mindent elmondanak a szerbek igazi szandekairol.

Boldeone2 2023.02.28. 13:11:37

@Deak Tamas: Miben volt igazuk? A tanulmánynak van igaza, szerencsétlen ember. "

- A tanulmánynak NINCS igaza, szerencsétlen, begőzölt agyú nacionalista!

SEMMI köze a NATO bővítésnek az orosz társadalomfejlődéshez! Éppen akkor volt a legrosszabb a helyzet Oroszországban, amikor még semmilyen NATO bővülés nem volt!
Utána lett valamikor a 2000- es években jobb a helyzet, miután bővült a NATO!
Ahhoz, hogy a vén , 70 éves KGB - S múlttal rendelkező degeneráltat nem váltották még le, mi köze van a NATO- nak?
Putyin 20 éve még arról beszélt, hogy egy napon Oroszország beléphet a NATO - ha!

Ebben az esetben pedig Magyarország a veszélyt növelő féllel lép szövetségre, csökkentve az ország biztonságát. Jobb katonai tömbön kívül maradni egy nyugodt Európában, mint katonai tömb tagjának
lenni egy feszült nemzetközi helyzetben."

- Hogy lehet ekkora baromságot írni??? Az elmúlt 15 év orosz politikája pont azt bizonyította, hogy reális és valós az orosz fenyegetés! Láttuk mi történt Grúziával, most Ukrajnával és azt is látjuk mit igér Putyin: az Orosz Birodalom helyreállítását! Az elvtársai meg Lengyelotszág újbóli lerohanasát

Akkor , miről beszélsz, ember???? Ekkora hülyeséget!

Boldeone2 2023.02.28. 13:19:25

@Deak Tamas: Ha valahol orosz- kollaboráns kormány van, mint Magyarországon, ottt nem kell az orosznak beavatkozni - most ....De, egyszer nálunk is lehet demokratikus, atlantista kormány , akkor az orosz ránk is olyan hatást gyakorolhat, mint most Lengyelországra...
Itt orosz " kémbankok" is vannak:

24.hu/fn/gazdasag/2023/02/27/nemzetkozi-beruhazasi-bank-likviditasi-tartalek-kritikus-allapot/

Paks 2- t is meg fogjuk akadályozni, nyugodt lehetsz benne! Nem lesz Magyarország soha többé orosz érdekövezet!

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.28. 13:21:00

@Boldeone2: eddig úgy tudtuk, hogy addig volt a legjobb a helyzet Oroszországban, az ezredfordulóig, Putyin előttig.
Dehogy valós az orosz fenyegetés, 25 év alatt 2 azaz kettő esemény, amely még érintőlegesen sem hat(na ha észnél lenne) Európára, pláne nem a világra. (Ha a csecsen ügyet nem vesszük a negyedszázadba.)
Putyin meg persze hogy az orosz birodalom helyreállítását igéri, ami ugyanannyit ér, mint Kadirov lengyelellenes dumája. Baszajev nem szórakozna ennyit, abban biztos is lehetsz, ő be is bizonyította.
Az miért is hülyeség szerinted, hogy feszült helyzetben jobb a feszültségben résztvevők egyike lenni?
A tanulmányt meg ne olvasd el csakugyan, tényt kapsz és tönkremész.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.28. 13:24:42

@Boldeone2: ó azt tudjuk milyen hatást gyakorolnak az oroszok az atlantista kormányra, épp Debrecenben derült ki.

www.youtube.com/watch?v=TI5DXLZBWMI

2023.02.28. 13:28:44

@Deak Tamas:
"el kellene olvasni a könyvet, nem csak a magyarnarancsos meg népszabis összefoglalót."
- - -
Mondom, hogy olvastam a konyvet, tobbszor is, 1983-ban elosszor. Akkor meg volt a Calgary varosi konyvtarnak magyar nyelvu szekcioja, onnan vettem ki. Jo par evvel kesobb ex aposom nekem adta magyar nyelvu, leginkabb szelsojobbos, irredenta konyveinek nagy reszet, koztuk a Kazarfoldon cimut is - igaz, volt a konyvek kozott szepirodalom is, pl. az Erdelyi Szepmives Ceh altal kiadottak. Valas utan dobtam az osszeset a szemetbe. :)
Kesobb talalkoztam a konyvvel az interneten is, letoltheto ebook formatumban, de mar nem erdekelt a tema. Ugy is mondhatnam, kinottem belole, mint egy gyermekbetegsegbol. :)
- - -
"nem csak a magyarnarancsos meg népszabis összefoglalót"
Libsi mediat evtizedek otanem olvasok, jobban utalom oket, mint a szittyamatyarokat.:)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.28. 13:33:57

@Sztálin orgnistája: fixen nem olvastad, az eredeti témához amúgy semmi köze, mert azt kérdeztem, hogy Egán Edéről tudsz-e bármit, erre jött ez a flood. Magyarán róla és koráról sem tudsz semmit.
Az összes népszabisnak meg mancsosnak a magyarurazás jut az eszébe, ez szokásos tipikus, akkor is ha épp színosztrák a birtokos. A két linket se olvastad el, az is fix.

2023.02.28. 13:35:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
"Sose jó egy erős szomszéd."
- - -
Erre mondta Mexiko egykori diktatora, Porfirio Diaz hogy:
“Poor Mexico, so far from God, so close to the US.”

2023.02.28. 13:38:22

@Deak Tamas:
"fixen nem olvastad"
- - -
Mondtam mar, hogy tobbszor is, egy idoben nagyon rajta voltam a teman.
Azt, hogy elhiszed e vagy sem, kulonoskeppen nem erdekel. :)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.28. 13:46:50

@Sztálin orgnistája: nem is érdekel engem, én az itt olvasóknak jelzem csak, hogy mi a típusreakció azoktól a Bartha-könyvre akik magát a textust nem ismerik, viszont a ballib interpretációját igen. Ott mindig ugyanez a szöveg megy, mancstól telexig.

2023.02.28. 13:51:10

@Deak Tamas:
El kell fogadnod, hogy nem mindenki evez a "Nagy Magyarorszag" hajoban, van, akinek megteszi a "Csonka Magyarorszag" hajoja is.

Gery1987 2023.02.28. 13:55:38

@Deak Tamas:

Mindig ezzel jössz hülye gyerek, hogy iskolák így meg úgy.
Csakhogy ez nem volt elég. Ahogy neked sem elég az ami pl ma a magyaroknak Szlovákiában megvan!
Politikai jogaik korlátozva voltak, a választójog (magyaroké is) szintén.

Az állam hivatalosan magyar nemzetállam volt, a vezető elit szintén etnikai alapon volt magyar, miközben a nép fele nem volt az.

Gery1987 2023.02.28. 13:57:27

@cvsvrs:

Nem volt hozzá elég erő és elég magyar hogy elnyomják és asszimilálják őket.
Úgyhogy ez az út nem volt járható.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.28. 14:05:29

@Sztálin orgnistája: ez így van, sőt, itt is volt jópár olyan ember, aki még sajnálta is, hogy magyar az anyanyelve, sőt még rosszabb is. Meg is vannak említve a Himnuszban tévesen, hogy ők is "tenfiaid" lennének, nagyon egészséges változás lenne, ha egyre többen úgy gondolnák, hogy nem azok.

Gery1987 2023.02.28. 14:06:27

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Az egyetlen megoldás lett volna: megnyerni a háborút. Aztán folytatni a magyarosítást. Ezzel mondjuk 1950-re lett volna 70-75 %-nyi magyar az országban. Már nagyon más helyzet."

Ez sem segített volna! Ugyanis a magyarság számaránya nem a szállásterületének növekedésével ment volna végbe, hanem az urbanizációval.
Az hogy a városi népesség mondjuk nő, meg mind elmagyarosodik, az valóban növelte volna a magyarok arányát, na de csak ott.
A peremterületek megmaradtak volna 75%-os magyarság arány mellett is szlováknak, ruszinnak, románnak, szerbnek, németnek, vendnek, horvátnak, gorálnak.
Így nézve édes mindegy hogy 45% vagy 75%.
Ha a "vidék" nemzetiségi, akkor lényegében és főleg az, és el lehet szakítani.
A város vidék nélkül semmit nem ér.

Gery1987 2023.02.28. 14:11:30

@Deak Tamas:

"bármi lehetsz, csak a magyar politikai nemzet érdekeit figyelembe véve politizálj."

Csakhogy ez egy fasság soviniszta barátom, egy 45%-ban magyar etnikumú országban.
Birodalmi tempó, birodalmi alapok nélkül, vagyis a szokásos magyar elitista szánalom álomvilág. Meg lett nekik ez mondva nemzetiségi részről is, de hát a szopás...akarom mondani a sok vadászat süketíti az embert biztos.
Rizsáznod is felesleges, mert itt megbukik a dolog: nem lehet egy fele részt nem magyar államban csak magyar nemzetpolitikát vinni!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.28. 14:16:26

@Deak Tamas:

De akkor Putyin még demokrata euroatlantista volt és jogokat adott a homokosoknak, ugye?

:-)

Gery1987 2023.02.28. 14:19:27

@Sztálin orgnistája:

"A ruszinok szegenyseget a magukat magasabbrendunek tarto magyarok rovasara lehet irni. Az akkori szlovakoket is."

A magyar nemesség rovására maximum, aki a magyar parasztot ugyanúgy lenézte.
Régi "nemesi nemzet" módjára sajátították ki a hatalmat, miközben azok nevében beszélt és cselekedett akik a lakosság felét tették ki.
Minden oldalról elégtelen, bukta.

Gery1987 2023.02.28. 14:27:04

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Mint mondtam az arány egy dolog.
A K-medencét területileg be kellett volna lakni.
Az hogy ugyanakkora területen meg a városokban növeljük az arányt semmit nem ér.

Lembergben pl a zsidók aránya 1900-ban 26% volt, de a vidék félig lengyel, félig ukrán.
A kutyát nem érdekelte a háború után ők mit akartak.

Ma Lengyelországban nyugaton, a volt porosz területeken élnek oda telepített ukránok, ruszinok leszármazottai.
"Látszanak"? Nem.
Ha Boroszló ukrán város lenne, mit tudna vele kezdeni Ukrajna vagy ő saját amgával? Hova szakadna el?
A vidék ugyanis lengyel...

Szóval ez egy olyan sakkjátszma ahol a paraszt a legértékesebb.

Gery1987 2023.02.28. 14:33:17

@Deak Tamas:

Persze egy NATO tagállam megtámad egy NATO tagállamot, (de főleg, minek?) hülye vagy ám.

Rigolyás vagy mint mindig.

Gery1987 2023.02.28. 14:38:29

@Sztálin orgnistája:

Hagyd a picsába, ez egy bolond, a múlt században él és neki mindenki "román" aki nem vele ért egyet.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.28. 14:57:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ő biztos nem, szerintem szegény jobb sorsa érdemes Borisz Nyikolajevics lehetne ez. Csak ugye mindenki elfelejti, hogy Borisz Nyikolajevics maga javasolta Vlagyimir Vlagyimirovicsot a lemondási beszédében a népnek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.28. 15:04:56

@Gery1987:

Nagyszőlősön, ahonnan a ruszin ágam származik a 30-as években olyan harmad magyar, harmad ruszin, harmad ruszin volt a lakosság.

Nagymamám emlékei ezek.

S azt mondta, a zsidók ott jiddis anyanyelvűek voltak, nem magyarajkúak.

Olyan szinten, hogy a nagymamamék tudtak kicsit jiddisül, pedig semmi zsidó vér bennük, de úgy rájuk ragadt.

A legjobb, hogy csehek nem voltak, de az iskola cseh tannyelvű volt, a fő iskola. Szóval a demokratikus álom Csehszlovákia se volt nagyon kisebbségbarát.

Egyébként volt magyar tannyelvű iskola is, de az volt a szarabb, kevesebb volt a tanárok fizetése, s ott nem voltak ingyen a tankönyvek, míg a cseh iskolában igen. Szóval még a magyar szülők egy része is cseh iskolába küldte a gyerekét.

S a cseh tannyelvű iskolában a kötelező idegennyelv német volt, nem magyar.

A nagymamám persze szintén a cseh iskolába járt, dehát ez érthető ruszinként, mégiscsak közelebbi nyelv. Szóval magyarul végig borzasztó hibákkal írt, miközben akcentusa nem volt magyarul.

Nagyanyám apja meg amolyan ruszin nacionalista volt, amolyan "se nem magyar, se nem szlovák, se nem ukrán, csakis ruszin" típus. A gyerekeivel csakis ruszinul beszélt.

Aztán 1944 végén jól jött a ruszintudás. A nagymamám volt - már Budapesten - az egyetlen a környéken, aki képes volt kommunikálni a szovjet katonákkal.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.28. 15:05:37

"harmad magyar, harmad ruszin, harmad ruszin"

Akarom mondani: harmad magyar, harmad ruszin, harmad zsidó.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.28. 15:07:57

@Deak Tamas:

Azért ő egy adott pillanatban - biztosan amikor véletlenül éppen nem volt részeg - rádöbbent, mire használja őt a nyugat. A szétesést megállította, s az atomfegyverek témájában kemény volt.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.28. 15:27:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: az említett helyesírási hibák azért érdekesek mert a Határhelyzet meg az ukránmenekültes facebook csoportban az alapján pontosan belőhető a nemzetiség.
Itt Marináék próbálnak ruszinként lengyeül énekelni :

youtu.be/VCG-4xKGKLo

Itt egyes részek leirata:

Żono moja serce moje
Nie ma takich jak my dwoje
Bo ja kocham oczy Twoje
Do szaleństwa do wieczora

Nie ma takich jak my dwoje,
Nasza miłość się nie chwali.
Nawet niebo sie nie boi,
Nic nas przecież nie oddali.
Nad górami słonce świeci,
Srebrny księżyc za górami,
Jedno z drugim sie przegania,
A my się kochamy.

Oktatni kéne a hangváltozásokat, annyira tipikusak !

Boldeone2 2023.02.28. 16:45:41

@Deak Tamas: Az miért is hülyeség szerinted, hogy feszült helyzetben jobb a feszültségben résztvevők egyike lenni?"

- Össze kell tartani az európai országoknak a bajban. Ha egyszer Magyarországot éri agresszió, egy nagyon minimális esélye akár ennek is van, vagy soha nem lehet kizárni, ide senki nem jönne segíteni, esetleg jól megkésve...

Orbánék mindenhol kihúzták a gyufát! Nemcsak az ukránok idegesek, de a románok és a szlovákok is újra...
Az USA neheztel, Németország neheztel, de még a lengyelek is eltávolodnak tőlünk...

Ez a " semlegesség " egyfajta nihilizmuson, önzésen alapul, és értelmetlen is.
Nagyjából SZARBA sem nézik az oroszok Magyarországot, élén Putyinnal

Valójában már az államszoci rendszer idején sem szerettek minket - nem szláv nép vagyunk , "Hitler utolsó csatlósai ...."

Kínával szerintem megéri jóban lenni, Oroszországgal nem

Wildhunt 2023.02.28. 18:32:39

@Deak Tamas: az itt kommentelők között is. Ezzel most lehet hogy kiiktatok egy azonosítási lehetőséget, de például aki a Hitlert következetesen Gitlernek írja, az bizony keleti szomszédunknál áll propagandista alkalmazásban. Hogy ingyen vagy pénzért, az mindegy is.

Wildhunt 2023.02.28. 18:36:54

@Deak Tamas: van még pár ilyen, de a többi már inkább szórend és ragozás. A legtöbb abból ered, hogy aki nem magyar anyanyelvű, az soha az életben nem lesz képes megtanulni a határozókat.

Wildhunt 2023.02.28. 18:38:17

@Boldeone2: Hitler utolsó csatlósai

Ugye tudod hogy azok a szlovákok voltak? Persze honnan is tudnád.

Boldeone2 2023.02.28. 19:34:15

@Wildhunt: A közvélekedés szerint Magyarország volt az utolsó csatlós, Szlovákia eleve egy 2,6 milliós, németek által létrehozott bábállam volt, Magyarország viszont még tudott volna lépni, időben persze , ha felhagynak a revíziós politikával. Horthy rendkívül buta ember volt, egyes történészek szerint...

Boldeone2 2023.02.28. 19:37:32

@Wildhunt: Mi sem bizonyítja jobban, mint a magyarokhoz való általános hozzáállás a második világháború után. Ott ugye volt partizánmozgalom,meg minden...

Wildhunt 2023.02.28. 19:39:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: például a szláv eredetűek rendszeresen keverik az eszköz és a társhatározót.

Wildhunt 2023.02.28. 19:41:34

@Boldeone2: tudom hogy neked a "mértékadó" vélemény mindig felülírja a tényeket, nem kell bizonygatni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.28. 19:54:50

@Wildhunt:

A magyar anyanyelvek se használják szinte soha a társahatározót.

De hogyan lehetne e kettőt összekeverni? Még sose láttam ilyet.

Boldeone2 2023.02.28. 19:54:51

@Wildhunt: A tényeket itt én mondom. Ennek a blognak a törzsközönsége antiliberális, demokrácia- ellenes, sőt, diktarúrapárti.
Ezekből következően a mértékadó vélemény az enyém, az én véleményem van közelebb a már elfogadott konszenzusokhoz

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.28. 19:55:28

@Wildhunt: a mandiner kommentfalán feltűnő az ukrán diverzánssereg. Teljesen döbbenetes amúgy mert szórol-szóra azokat a kommunkációs paneleket alkalmazzák amelyeket második világháborús magyar katonai szaklapokban írnak, hogy mire kell figyelni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.28. 19:55:59

@Boldeone2:

2500 éven keresztül az volt a konszeznus, hogy a Nap a Föld körül kering.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.28. 19:59:53

@Boldeone2: mi köze a revíziós politikának a kiugráshoz? Ez a tény amit írsz?
FYI, az utolsó csatlós Csehország volt, ahol 1945. május 5-én lázadtak fel a németek ellen.

2vilaghaborufegyverei.blog.hu/2020/03/22/az_utolso_harcok_praga_1945

Horvátországban is bőven ment a harc májusban, lásd bleiburgi incidens. Március 19 után mi is annyira voltunk függetlenek mint ők.

Boldeone2 2023.02.28. 20:02:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Most a felvilágosodás alapján létrejött, nyugati típusú, plurális, liberális demokráciák virágkorát éljük
Ez a " világrend" a legjobb, ami még működik az emberi társadalom keretein belül. A többi az egyik sem működik jól, vagy az emberhez méltó élet, a szabadságjogok nem léteznek, vagy az anyagi alapok
El kell fogadni a nyugati modell primátusát mindenkinek

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.28. 20:05:14

@Wildhunt: @ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: hát pedig nagyon is hihető hiszen szinte az összes szláv nyelvben a társhatározó eszközesetet vonz. A lengyel az (tudtommal) egyedüli kivétel , ahol félreérhető :

Podruzuje z samolotem (eszközesettel társhatározóval) : utazom és ott ül a repülőgép mellettem a széken,
Podruzuje samolotem: repülőgépen utazom.

Csehül már nincs meg ez a difi, ide s tramvají.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.28. 20:07:57

@Wildhunt: egyébként latin betűkkel nem, de cirill betűvel láttam én már sok Gortit is. Antonescut is, érdekes módon valahogy Tiso, Nedics, a poglavnik, meg a bolgár cár ezeken az oldalakon nem fordul elő...

Wildhunt 2023.02.28. 20:09:43

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ha kutyával vadászol, a nyulat KI vagy MI fogja meg? Te meg Deák vagytok a nyelvészek. Amúgy ez oda vezethető vissza, hogy aki 6-7 esetet használ a mindennapokban, az nem tud mihez kezdeni 25-tel.

Erről amúgy kárpátalján is megismered, hogy egy ottani magyar magyar vagy ukrán iskolát végzett-e.

Boldeone2 2023.02.28. 20:12:49

@Deak Tamas: Március 29-ig Szálasi- kormány volt, nyilván egy nagyon picivel hamarabb foglalták el az országot a németek, de az áltakános vélekedés az volt, hogy utolsó csatlós állam Magyarország
A megszálló csapatok is nálunk voltak a legdurvábbak, Németország után. Itt erőszakolták meg és Németországban a legtöbb nőt

Ungváry Krisztián ezt az időszakot kutatja

Wildhunt 2023.02.28. 20:13:36

@Deak Tamas: ezt nem tudtam volna így elmagyarázni. Igen, pontosan erről beszéltem.

Boldeone2 2023.02.28. 20:14:02

@Boldeone2: nagyon picivel hamarabb foglalták el az országot a németek"- az oroszok

Wildhunt 2023.02.28. 20:18:36

@Boldeone2: kérlek mondd hogy valójában széljobbos troll vagy. Élő ember magától, de még pénzért sem lehet ennyire hülye.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.02.28. 20:22:03

@Wildhunt: így van, jól írtad a példát is, az Új Szó című többé kevésbé magyar pozsonyi lapon is megjelent hogy kórházba került a csecsemő amelyet a szemételepen találtak. Ez szlovákul teljesen helyes, sőt, a legjobb az lenne hogy kórházba van víve a csecsemő amelyet a szeméttelepben találtak volt.
Szerintem neked meséltem az aranyos ruszin szállósról, akik megünneplik március 15-öt, a néni ott is mindig emlegette a "régi főnököm enyim"-et.

ZorróAszter 2023.02.28. 20:44:40

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Ez egy alaptalan mítosz.

A győztes Hitlernek is kellettek volna szövetségesek."

Nem alaptalan mítosz. Közismert hogy a nácik 3-400 milliós árja Európát akartak "alacsony népsűrűséggel". Olyan részletek is ismertek, hogy a germán népességet összekeverték volna hogy a német legyen az összekötő nyelv, sőt még az is, hogy a Krím Nagy-Németországhoz tartozott volna közvetlenül és nem a Birodalomhoz.

Wildhunt 2023.02.28. 20:48:56

@Deak Tamas: ott kezdők vannak. Simán elgépelnek úgy, hogy a cirill billentyűzeten ütik le a hangot, így lesz gépelve például d helyett l, ami másképp egyszerűen lehetetlen.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.28. 21:04:38

@Wildhunt:

Szerintem a magyarban 0 eset van, de ezt most hagyjuk.

Az meg tök mindegy hogy hogyan fejezünk egy adott fogalmat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.28. 21:07:10

@Deak Tamas:

Magyarul az eszközhatározó lehet társ és eszköz is.

"A kutyámmal vonattal utaztunk." Spanyolul és angolul ilyet nem lehet mondani, a 2 eset különbözik, spanyolul az előbbi "con", az utóbbi "por", angolul meg "with" és "by".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.28. 21:08:24

@Deak Tamas:

Ja, s a társhatározó az magyarul -stul/-stül, szóval itt a vitában félreértés lehet a szavakban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.28. 21:09:23

@Boldeone2:

Látod, nem fogadje el ezt a világ.

Miért is tenné, mikor ez arend rosszat hoz a világ 90 %-ának.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.02.28. 21:11:18

@Deak Tamas:

Hosszú évek óta van bérkommentelés, ahogy bérbloggerkedés is.

Egyébként eredetileg ezt a nagy cégek találták ki, nem a politika.

2023.02.28. 21:32:50

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
az eszköz és a társas határozó is -val, -vel raggal fejezhető ki leggyakrabban.

ültem a padon pannával. (ez társhatározó)
locsoltam a kertet kannával (ez eszközhatározó).

a német iskolában úgy tanítják, hogy a kettőt úgy különböztethetjük meg, hogy átalakítjuk a mondatot.

én és panna ültünk a padon. átalakítható. tehát társhatározó.
én és a kanna locsoltuk a kertet. ez nem alakítható át. ezért eszközhatározó.

ez a német észjárás. mindent az énből kell levezetni.

2023.02.28. 21:44:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
valami állapot vagy módhatározó? részes vagy célhatározó? a magyarok többsége azt kérdezi ilyenkor, hogy nem mindegy? ezek a németes gondolkodás az, hogy nem. és kettő nem lehet ugyanaz. nagyon fontos az eredményhatározó és a mértékhatározó is. ez a németes gondolkodás. a magyarok többsége ilyenkor azt kérdi. mi van?

az átlag magyarnak halvány fogalma nincs ezekről.

2023.02.28. 21:54:14

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
és egyébként még "eszközlő" határozó is van. amire az átlag magyar azt mondja. ne bassza már meg. ki hitte volna.

pannával hozatta be a vizet. az "eszközlő" határozó. nem társhatározó. mert nem pannával együtt hoztuk be a vizet. az lenne a társhatározó. és nem eszközhatározó. kannával hozta be a vizet. hanem "eszközlő" határozó. és a német iskolában ezeket gondosan megkülönböztetik.

Wildhunt 2023.02.28. 22:03:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: szerintem meg olvass el mondjuk egy angoloknak készült felsőfokú magyar nyelvtant, abban talán benne lesznek ezek a dolgok. Nem érted, mert ahogy mondtad nem magyar nyelvterületen nőttél fel, életed nagy részét sem itt élted. Valószínűleg ezért írsz te is sokszor magyartalanul - ez nem leszólás hanem ténymegállapítás - és ezért nem vagy érzékeny az ilyesmire. Párezer könyv után viszont nem lehet ezeket nem észrevenni.

Wildhunt 2023.02.28. 22:05:39

@cvsvrs: tényleg inkább ilyenekről írj fizika helyett.

2023.02.28. 22:20:41

@Wildhunt:
ich-ich-ich. angol "áj"-"áj"-"áj" (I). én-én-én.
richt-richt-richt. rájt-rájt-rájt (right). rend-rend-rend.
szabályos hangmegfelelés.

2023.02.28. 22:29:03

@Wildhunt:
ich-ich-ich. éh-éh. én.
richt-richt-richt. recht. recht. rend.
ez már majdnem olyan, mintha hitler szónokolna.
ez indogermán hangeltolódás.

finnül minä. oikea.
ebből is látszik, hogy a magyar egy finn nyelvjárás. csak eltörökösödött. egy kücsük. de amúgy finn.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.01. 04:04:51

@Wildhunt:

Elég jól ismerem a területet.

Ami a magyarban objektíven nehéz, az pont nem az, amit írsz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.01. 04:11:28

@cvsvrs:

Ha a leghagyományosabb értelemben vesszük, akkor pont semmi nehézség nincs az eszköz- és társhatározó használatában. A legtöbb esetben a kettő felcserélhető a magyarban, míg pl. az angolban nem.

Jellemzőek magyarok szoktak ebben hibázni angolul, s nem fordítva.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.01. 04:14:45

@cvsvrs:

Kapaszkodj meg, egyetlen embernek sincs fogalma saját anyanyelve nyelvtanáról!

Ez ugyanis spontán az anyanyelv esetében.

A magyar nem gondolkodik hosszasan, hogy pl. "tudok" vagy "tudom", mert azonnal tudja, míg egy magyart tanuló idegennek végig kell gondolnia a szabályt, hogy mikor melyik, s ez így megy míg nem rögzül benne a szabály.

Ugyanez fordítva, Az angol se elmélkedik melyik ideidő kell éppen az adott mondatba. A magyarnak meg ezt át kell gondolnia.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.01. 04:15:48

@cvsvrs:

Oké, ez a hagyományos tankönyvi definíció.

De mi ebben a nehézség?

2023.03.01. 08:00:46

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
nem állítottam, hogy a val/vel rag használata nehézség. hanem csak azt, hogy ezt a nyelvészek megbonyolítják. nem a magyar nyelv belső logikáját rendszerezik, hanem a németes gondolkodást próbálják ráerőltetni a magyarra. mondván, hogy ez a val/vel, nem az a val/vel.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.03.01. 08:16:06

@Boldeone2: ha egyes történészek szerint rendkívül buta az a valaki, aki németül, angolul, franciául, olaszul meg horvátul beszél, rangsorát megelőzve lesz egy olyan császár szárnysegédje, ahol a formalizált meg a praktikus élet minden pillanata rendkívüli ügyességet igényel, illetve 54 főtisztet megelőzve lesz a világ negyedik tengeri flottájának főparancsnoka, akkor eképzelhető hogy a kettes történészekre kellene figyelned.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.03.01. 08:17:18

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ezt Kosztolányi írta le aranyosan egy ízben amikor azon merengett, hogy elmondja-e Julisnak, a csíki szolgálónak, hogy ő épp most milyen névszókat és eseteket használ :)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.03.01. 08:18:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: igen, az oké, itt a diverzánstevékenység az "érdekes", és mondom, nekem az a "riasztó" hogy elavult világháborús paneleket alkalmaznak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.01. 08:26:08

@cvsvrs:

Hát ez örök probléma.

A nyelvészetet indoeurópai nyelvekre találták ki, a fogalmak onnan vannak.

S aztán ezeket alkalmazzák más nyelvekre is.

Lásd "eset", Tipikus indoeurópai valami, a magyarban idegen
dolog.

Lásd, a magyarban hány eset van? Nullától 50-ig bármilyen szám lehet, mert eleve nem világos mit kéne esetnek nevezni. Míg mondjuk a latinban ez nem kérdés, ott ezen nem lehet vitázni, mert a válasz adott.

2023.03.01. 08:28:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a magyarokat a ragozási hibák nem különösebben zavarják akkor ha azt külföldiek vétik.

az sem probléma ha valaki nem használni rag. csak ki kell emelni az ige. és lehet érteni. így könnyű tanulni. tudni kicsi magyar. a kádár rendszer az orosz katona feleség így beszélni a bolt. kérni a hús. az a comb. egy kiló. az a parizer. húsz deka. és az eladó érteni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.01. 08:31:19

@Deak Tamas:

Persze.

Ezlrt van az a sajátos jelenség, hogy az adott nyelvet jól beszélő nem anyanyelvi beszélő jobban tudja a nyelv nyelvtanát, mint az anyanyelvi beszélő, hiszen utóbbi sose gondolta végig, nála ez spontán.

Annak idején a Havannai Egyetemen a spanyol nyelvtan előadásokon mindig a jövendő múzsámat kérdezték, ha valami nehezebb ügy volt. A kubaiak meg csak néztek maguk elé, pedig nekik anyanyelvük.

A magyarral is így van. Vajon hány magyar tudja elmondani, mikor "tudok" és mikor "tudom". Csak az aki magyar szakra járt. Egy magyart tanult idegen meg szépen elmondja a szabályt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.01. 08:37:25

@cvsvrs:

Ezek kevés gyakorlat miatti hibák.

Az igazi nehézség egy adott nyelvben mindig az, ami mint fogalmi kategória más, mint a nyelvtanuló anyanyelvében.

A magyar ragozást az idegen könnyen megtanulja, Idő és gyakorlat kérdése, ezek nem űj fogalmakként mondjuk egy orosz számára. Az már sokkal nehezebb mikor kell névelő, mert az oroszból a fogalma is hiányzik.

2023.03.01. 08:52:43

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
az a kérdés, hogy valaki anyanyelvi szinten akar beszélni magyarul. vagy egyszerűen csak szót akar érteni a magyarokkal. de mellette mondjuk szláv akar maradni.

egy kárpátaljai magyar ukrán (ruszin) nemzetiséginek bőven elég lenne annyit tudni, mint amennyit az orosz tiszt felesége is megtanult. "beszélni a bolt." ez magas szinten egy nagyon durva nyelvtani hiba. alapfokon azonban már elfogadják. nem az állam nyelvvizsgabizottság, hanem a nép.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.01. 08:57:27

@cvsvrs:

Minden nyelv megtanulható magas fokon.

A C2-es szintű beszélőt jellemzően csak a nem tökéletes kiejtés árulja el. KLevés olyan elem van bármely nyelvben, mely ne lenne megtanulható.

A magyarban talán 1 nagyon nehéz dolog van, melyre nincs is pontos szabály: az igeketők elhelyezkedése. Lásd "nem megy ki", "nem kimegy", mikor melyik, ez itt csak a logikai hangsúlytól függ, arra meg nincs szabály. Ismerek magyarul tökéletesen beszélő idegeneket, akik ebben hibáznak, pedig soha semmi másban nem.

Tapi2021 2023.03.01. 08:57:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Ezlrt van az a sajátos jelenség, hogy az adott nyelvet jól beszélő nem anyanyelvi beszélő jobban tudja a nyelv nyelvtanát, mint az anyanyelvi beszélő, hiszen utóbbi sose gondolta végig, nála ez spontán."

A nyelvtan az nem a nyelv! És amikor nyelvtanítás címén a nyelvtant - ami egy tudomány, szakembereknek való - erőltetik az órákon a kisgyerekeknek, azok nem tanulják meg a nyelvet!

Láttam magamon és látom a gyerekeimen.

Kit érdekel, hogy mi a tudományos definíciója egyes szavaknak, ragozásoknak?

Az ember nem így tanul nyelvet, anyanyelvet, hogy elemzi nyelvtanilag.
Csak megtanulja, hogy jó reggelt, vagy menj a picsába... És fel sem vetődik, hogy ezek nyelvtanilag, tudományosan hogyan épülnek fel. Kit érdekel?

Amikor nyelvet tanítanak, valójában két tantárgyat tanítanak, egyszer az idegen nyelvet, másszor annak tudományos elemzését. Ám ez utóbbitól senki nem fogja tudni a nyelvet. A másikra meg alig van idő a FELESLEGES nyelvtanozástól.

A nyelvtan erőltetése drasztikusan fogja vissza a nyelvtanulást és nyelvtudást!

A magyar nyelvtanítás meg ezerrel ezt a szart erőlteti, ami NEM KELL, ahhoz, hogy egy gyerek perfekt megtanuljon BESZÉLNI, írni és olvasni az adott nyelven.
Úgy kéne tanítani idegen nyelvet is, mint ahogy az anyanyelvet megtanultjuk.

És hagyni a picsába a Present continuous, Simple past, Past continuous, perfekt, imperfekt... szarokat. Ezek egy gyereknek KÍNAIAK, egy KÜLÖN tárgy a nyelven túl.

ELŐBB kéne néhány évben csak simán ismételgetés, beszéd, szituációk, gyakorlat szerint megtanulni egy nyelv alapvető mondatait - mint az anyanyelvet, vagy, mint amikor kimegy valaki évekre dolgozni és hallás és ismétlés után megtanulja az adott nyelvet! - , elérni egy folyékonyan beszélgetni tudó szintre, aztán, akit érdekel, ennek megvilágítani a nyelvtudományos hátterét. Hogy jé, ez a mondat, amit már simán használok a beszélgetésben ez XYZ igeragozás? Hurrá!

A nyelvtantudomány erőltetésével cseszik el a nyelvtanulást és nyelvtudást.
Ezért olyan siralmas a magyarok nyelvtudása.
(Plusz nincs is hol használni, gyakorolni a legtöbb embernek.)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.01. 09:04:37

@Tapi2021:

Az a gond, hogy a spontán elsajátításhoz nyelvi környezet és sok idő kell, ezek pedig nem adottak az idegennyelv-oktatásban.

Az meg abszurd lenne, hogy direkt nem mondjuk el, mikor kell present continuous, mert majd érezzen rá. Ennek eredménye az lesz, hogy nem fogja tudni.

A totálisan nyelvtanmentes módszerek egy időben nagyon mentek, de nem sikeresek. Az ilyesmiket csak olyanok szeretik, akik eleve nagy nyelvi érdeklődésűek, de ez kevés ember. Mondjuk én is imádom Hans Ørberg latin könyveit, de ha nem lenne eleve érdeklődésem, az egészet kidobtam volna a kukába.

S bevallom, bizony megesett hogy képtelen voltam "ráérezni" az adott dologra Ørberg olvasása közben, szóval szépen elúvettem egy hagyományos latin nyelvkönyvet és megnéztem benne a szenvedés helyett.

Tapi2021 2023.03.01. 09:05:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: De nem névelőt, meg ragozásdt kell tanítani, hanem a komlett mondtat! Anélkül, hogy azok kéne gondolkodni, hogy melyik szó mi?

Kérek két tejet és egy kenyeret.

Ezt kell megtanulni, nem azt, hogy ebben melyik szó mi nyelvtantudományos szempontból!
Kit érdekel?
Az emberek tejet és kenyeret akarnak kérni a boltban, nem nyelvtannácizni.

Ha egyszer megtanulta helyesen, hogy "kérek két tejet és egy kenyeret", mindig jól fogja mondani.
És ehhez nem kellenek az egyes szavak szókapcsolatok tudományos terminusz technikuszai, meg a sok baromság.
A tökéletesen beszélő ötéves gyerek se tudja!!!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.01. 09:09:21

@Tapi2021:

Persze, fontos a beszéltetés. De tudni kell az adott mondatok alkalmazhatóságát is.

Mondjuk felesleges egy magyar embert, aki nem érti miért van 3-nál több igeidő, azzal izzasztani, hogy nem beszélünk neki az angol igeidők rendszeréről.

Tapi2021 2023.03.01. 09:29:07

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Feleségem nyelvtanár. Én nagyon szenvedtem mindig az iskolai rendszerű "nyelvtanos" nyelvtanulással, nem is jutottam vele sehová.

Amikor pár hétig nyaraltunk mondjuk Németországban, és voltak ott német haverok, a végére mindent el tudtam nekik mondani, amit akartam. Mert gyorsan átvettem az ő mondataikat!

Sajnos ez nem sokszor fordult elő. Az életemet itthon, szín magyar környezetben töltöttem, sehol nem kellett más nyelv. Nem is nagyon tudok. Kis angol, német, de igen csak turista szinten.

Szóval kértem, könyörögtem a nyelvtanár feleségemnek, hogy otthon a gyerekekkel beszéljen/-jünk németül (német tanár). Legalább a közös étkezéseknél. Ő előbb elmondja németül, mit eszünk, hogy kell elkérni a sót, a villát...., stb. Mi ISMÉTELJÜK, GYAKORLOJUK, és így néhány hónap, év alatt az alap német mondatokat, beszédfordulatokat, szóval MINDENT, ami a hétköznapi érintkezésben kell, MEGTANULUNK!

Simán. Erőlködés, nyelvtanozás, baromságok, stressz nélkül.

De nem. Azt mondta, majd a suliban "rendesen" megtanulják! (Más tanártól.)

MINDEGYIK gyerek KÜSZKÖDIK a nyelvvel, nincs benne semmi öröme, sikerélménye. Nem is tud egyik sem tíz összefüggő mondatot elmondani, összerakni fejből, immár sok-sok ÉV ISKOLAI (sőt, már óvodai!) nyelvtanulás után.

Otthon meg van egy nyelvtanárunk, aki NEM TANÍTJA a saját gyerekeit, csak annyival, hogy napi kétszer fél órában SPONTÁN németül beszélnénk egymással. Ez tőle semmilyen plusz energiát nem igényelne!

Én ettől megőrültem, de állhatok félkézen is, nem csinálja. A gyerekek meg nem tudnak se németül, se angolul. Mert olyanok, mint én, ÍGY nem tudunk tanulni nyelvet, ahogy az iskolában csinálják. ...

Szóval úgy nőnek fel a gyerekeim is, nyelvtanár anyával, hogy egy kurva mondatot nem tudnak rendesen összerakni. Mert nem mondják ki spontán, ahogy kell, hanem azon filóznak, hogyan kéne összerakni nyelvtanilag?

Pedig csak annyi lenne, hogy "kérem a sót", vagy "az ennivaló finom volt" (Das Essen war lecker!)... Amit tudnánk, ha csak naponta egyszer elmondanánk.

Tragédia.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.01. 09:31:22

@Tapi2021:

Én nem mondtam, hogy minden nyelvtanítási módszer jó.

De a "semmi nyelvtant" az egy szélsőség, s ugyanolyan rossz mint az ellenkezője, a "csak nyelvtan és fordítás" módszer.

2023.03.01. 09:34:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
csakhogy a ruszin nagyanyád nem akart megtanulni c2-es szinten magyarul. nagyapád se. téged már nem kérdeztek meg. mert gyerekként kerültél egy magyar közösségbe és úgy elsajátítottad.

a cél az, hogy kárpátalja részben magyarrá váljon. tudom, hogy nógrádi professzor szerint "hattól tizekétszázalékig magyar és őket is elüldözték tehát nem tehetünk semmit". ez a külpolitika azonban be fog fuccsolni, akkor is össszefogunk egyiptommal. és tőlük veszünk cseppfolyóst gáz trükkösen drágábban, mint az amerikaiaktól. az imperialistákkal jól kitoltunk.

az integrációhoz az kellene, hogy egy kárpátaljai ruszin a1-es szinten beszéljen magyarul. és egyébként a magyarok is tudjanak egy kicsit szlávul. van közös szókincs. és vannak rokonszavaink. magyar szláv relációban is van egy közös alapszókincs. azt tudni kellene és mellette néhány alapvető nyelvtani elemet. és ha ezt mindkét nép elsajátítja, akkor fennáll a minimális érthetőség.

2023.03.01. 10:00:09

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
mivel a magyar mondat szabad szórendű és rendszerint mellérendelő ezért a magyar különösebb nyelvtani tudás nélkül is használható. csak ki kell emelni az igét. (főnévi igenevet kell használni) és és úgy kapjuk az orosz tiszt feleségének az a1-es, vagy inkább a0-ás nyelvtudását.

tudni ezer szó. ez az asztal (stol). az a szék. (stul). ez az ablak (oblok). az az ajtó. üti-veri az ajtót. (dver). az az udvar (udvor). viszonylag könnyen tanulható. szláv is, magyar is. így tanultak a magyar és a cseh gyerekek a királyi udvarban. és nemesekké váltak keresztségben.

és ezt lehet tanítani pozsonyban, vagy prágában., és ha azt mondja valaki, hogy ő ezt nem akarja megtanulni, mert ő egy kicsi sem akar magyarrá válni, akkor ne váljon azzá. bánja a kánya.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.01. 10:19:01

@cvsvrs:

A1-es szinten minden nyelv használható csak pár szó ismeretével, ezzel semmit nem mondasz tehát.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.03.01. 10:19:35

Честит Баба Mарта ! :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.01. 10:21:06

@Wildhunt:

A névelő hibás használatáról?

Igen, igaz. Kivéve persze a bolgárokat, mert a bolgár az egyetlen szláv nyelv, melyben van névelő.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.01. 10:27:42

@cvsvrs:

Tudtak C2-es szinten, csak írni nem tudott helyesen a nagymamám.

Kisgyerek kora óta hallotta a magyar és jiddis beszédet, de persze írni egyiken se tudott, jiddisül meg olvasni se, hiszen mások a betűk.

De beszédben tökéletes voltak.

A C"2-es tudásnak nem feltétlen része az írás.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.03.01. 10:28:09

@Wildhunt: a legjellegzetesebben egyébként onnan ismered fel, hogy a kettőshangzókat nem tudják kiejteni. A szlovák anyanyelvű Farkas Mihály produkálja ezt az ismert emberek közül a legszebben.

filmhiradokonline.hu/watch.php?id=6531
filmhiradokonline.hu/watch.php?id=10427

"fügetlenség", "alat", "kel" (és ugyebár azt a szót, hogy imprialista, csak a Kis Dezső szakaszvezető tudja kimondani)

filmhiradokonline.hu/watch.php?id=10822

"beneteket"

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.03.01. 10:28:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: én se tudnám, de épp a bolgár híreket nézem és mindenkin van :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.01. 10:28:56

@cvsvrs:

Kárpátaljával a fő baj, hogy a ruszinok nagy része elfogadta az ukrán identitást.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.01. 10:30:52

@Deak Tamas:

Igen. Ez tartós szokás, megmaradt.

Bár voltak egy időben antikommunista oldalról a 90-es években, akik kék-fehér színűt vettek fel, mert a piros az komcsi. Nem vicc.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.03.01. 10:31:30

@Tapi2021: saját tapasztalatom szerint egyénfüggő, Van aki írásból, van aki beszéd által tanul, és nagyon fontos, hogy valamihez legyen kötve a fogalom. Az assimil módszer amit én használtam, ezért jó, mert ökörködő történetkkel tanít nyelvet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.01. 10:34:48

@Deak Tamas:

Ez a bolgárokra is igaz. Bolgár szemmel baromira abnornális dolog a hosszú mássalhangzó. Átírásnál is mindig átírják rövidre.

Pl. Hosszú Katinka az Катинка Хосу.

Csak összetételekben van hosszú írás, de azt is röviden ejtik. Lásd a cár vezetéknevét "szakszkoburggotszki", de ejtve "szakszkoburgotszki".

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.03.01. 10:36:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: szerinem egyébként kényszerből, az 1991-es népszavazás után azonnal jött az erőszak Kijevből. Ruszinok nincsenek, minden más szeparatizmus. És én még azt nem tartom kizártnak, hogy a debil Jeszenszky-adminisztráció ezt hallgatólagosan támogatta is,

library.hungaricana.hu/hu/view/SzolnokMegyeiNeplap_1993_12/?pg=184&layout=s
library.hungaricana.hu/hu/view/KarpatMedenceiSajtoszemle_2008_03/?pg=235&layout=s

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.01. 10:40:20

@Deak Tamas:

Lehet. Kezdetben valószínűleg klnyszer, de ma már sokan tényleg ezt vallják.

Akit ismerek ruszint, s annak is valja magát, az mind Ukrajnán kívül lakik. Pl. anyám másodunokatestvére az USA-ban.

Tapi2021 2023.03.01. 10:41:37

@cvsvrs: Egy "igazságos" lehetőség lenne, ha mindenkinek az eszperantó lenne a közös nyelv!

Tapi2021 2023.03.01. 10:46:16

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nem írtam, hogy semmi nyelvtan, csak azt, hogy ne ezzel kezdjék.
Hanem konkrét, naponta használt mondatok sima megtanulásával, begyakorlásával. És szituációkban való alkalmazásával.

Ha már be tudsz vásárolni, azután megtanulható, hogy de egyébként a MÁR TUDOTT mondatok így és így vannak nyelvtanilag összerakva.

Az emberiség évtízezredekig nem tanult semmi nyelvtant, csak megtanulták a másik nép nyelvét a napi használat során.

2023.03.01. 10:52:14

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
csak ez nem egy elméleti kérdés, hanem gyakorlati.

most azon folyik a vita, hogy tanulhasson-e valaki c2-es szinten magyarul ukrán állami iskolában. amire a kijevi kormány válasza az, hogy nem. és ez ellen a magyar külügy tiltakozik. amire ők azt mondják, hogy az ukrajna. erre a szijjártó azt mondja, hogy elismeri ukrajna szuverenitását és területi integritását. tegyék le a fegyvert. és legyen világbéke.

kárpátalján a magyar magas szinten református egyházi iskolában tanítható. mivel ukrán reformáció nem volt. meg úgy általában a szomszédos népeknél. aki a kárpát-medenében református az magyar. a határon túl magyar egyházi iskolákra van szükség.

és görög katolikus iskolában tanítható lenne a magyar és a szláv. úgy, hogy az ott tanuló legalább középfokon beszéli a másik nyelvet. attól függően, hogy ő magyar ruszin. vagy ruszin magyar.

egy ilyen emelt szintű kétnyelvűségben azonban aligha venne részt a többség. ezért kellene magyar műveltséget legalább alapfokon, a1-es, vagy akár a0-ás szinten terjeszteni.

és ezt a fidesz nem csinálta meg. a fidesz sem. orbán fejében az van, hogy új világrend lesz, összecsapás amerikával, csak előbb még akkumulátor nagyhatalommá válunk kínával, stb.

Tapi2021 2023.03.01. 10:52:56

@Deak Tamas: Olyan kíváncsi vagyok, hogy a nagy Jeszy, meg a kis Jeszy miről beszélgetnek egy családi vacsorán??? :-)

Tapi2021 2023.03.01. 10:54:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Akit ismerek ruszint, s annak is valja magát, az mind Ukrajnán kívül lakik. Pl. anyám másodunokatestvére az USA-ban."

Magyarországon vannak sokan. Önkormányzataik is vannak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.01. 10:56:55

@Deak Tamas:

Ørberg latinja is ilyen.

Az alapszint - az első kötet - Ørberg saját maga által írt sztorijai. Tulajdonképpen egy lassan kibontakozó kalandregény szappanopera szinten.

Julius és Aemilia egy Róma közeli farmon élnek, 3 gyerekkel és pár rabszolgával. S mindenféle épületes dolgok zajlanak aztán. A 2 fiúgyerek iskolába jár egy görög rabszolgához, de nem tanulnak rendesen, nem tanulják meg a latin helyesírást se. Az egyik rabszolga meglóg egy pénzösszeggel. Aemilia bátyja közben bátor katona, a germán határon védi a hazát.

Csak a második kötettől jönnek a valódi latin szerzői írások.

Tapi2021 2023.03.01. 10:59:28

@cvsvrs: "és területi integritását. tegyék le a fegyvert. és legyen világbéke."

Már mint: MINDENKI tegye le a fegyvert és azonnal kezdjenek tárgyalásokba! Hogy ne halljanak meg feleslegesen ukránok és oroszok tízezrei, miközben a vége mindenképpen tárgyalás és megegyezés lesz.

Amíg orosz kapitulációról álmodoznak az ukránok, meg a nyugatiak, meg az USA, addig csak a hullahegyet növesztik. A SAJÁT NÉPÜKBŐL is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.01. 11:00:13

@Tapi2021:

Alkalmat eszköz az eszperantó. Csak eszperantisták beszélik,s számuk zuhan.

2023.03.01. 11:00:38

@Tapi2021:
egyszer felvettem az eszperantó tantárgyat. az első órán a tanár felolvasott valami szöveget, amit nulla előzetes tudással is érteni kellett volna. nem sokat értettem belőle. majd félév utolsó hetén bementem megkérdezni, hogy mikor lesz a vizsga. és a többiek mondták, hogy most van. úgy, hogy tanuljak meg gyorsan néhány mondatot. erre emlékszem. hodiau esta la oca de majo. (ebből tudható, hogy május 8-án volt a vizsga). sur la bildo. ami azt jelenti, hogy a képen.

az a cél, hogy kárpát-medence közvetítő nyelve a magyar legyen. ami a többségnek államnyelve, anyanyelve.

Tapi2021 2023.03.01. 11:08:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Viszonylag simán csináltam belőle nyelvvizsgát, mert ugye kötelező volt. Pár hetes tanfolyam után.
Ezért tudom, hogy nagyon is alkalmas lenne a világ közös nyelvének. És igazságos is lenne, mert mindenkinek tanulnia kellene, nem lenne elég angol nyelvterületen születni és így eleve előnnyel indulni másokkal szemben.

Persze tudom, mindig az aktuális birodalom nyelve a "közös", domináns nyelv.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.01. 11:11:01

@Tapi2021:

Az eszperantó egy kudarc.

Eleve rosszul lett megcsinálva. S aztán már a terjesztők is hagyták az egészet, egy Mozgalom lett az egészből, mely mindent csinál a nyelv terjesztésén kívül.

Tapi2021 2023.03.01. 11:11:53

@cvsvrs: Vagyis eléggé könnyű nyelv.
De mivel a birodalomnak nem érdeke, hogy ne az ő nyelve legyen az alap, sőt, kifejezetten nyomja a magáét, ezért nem terjed az eszperantó.
Nincs mögötte hatalom, sem érdek.

Tapi2021 2023.03.01. 11:18:38

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Jó az, csak nem állt mögé semmilyen erő, amely nyomta, terjesztette volna.
Nem érdeke azoknak, akik részvétele számítana - angol, spanyol nyelvterületek, de akár a német, francia sem -, hogy a maguké helyett ezt használják.
Minden nagyobb ország a sajátját tolja. Ami persze érthető.

Ezért sikkadt el. Maga a közös nyelv koncepció jó, és bármit el tudsz mondani eszperantóul is.
És tényleg egyszerű.

De én sem tettem volna bele semmi energiát, ha nincs az elfogadott nyelvvizsgák listáján.

2023.03.01. 11:22:05

@Tapi2021:
és a vizsga úgy kezdődött, hogy a fickó megkérdezte, hogy milyen nap van ma. és én meg rávágtam, hogy május 8. csakhogy azt kellett volna mondani, hogy "csütörtök". hodiau esta (vagy lehet, hogy estas) jaudo.

szóval itt kiderült, hogy eszprerantó se annyira egyszerű. mert az, hogy "milyen nap van ma" azt kétféle módon kérdezik (felteszem milyen/melyik). vagy legalább is ezt meg kellett volna tudni különböztetni. a fickó nem rúgott ki. csak megkérdezte, hogy mennyit tanultam? mondtam, hogy csak most a vizsga előtt húsz percet. mondta, hogy rendben. nem akar pótvizsgát, amúgy is keződött a friderikusz show.

tudok valamit eszprantóul, feléve hogy május 8-a van és csütörtök. és képeket mutogatnak. és kezdődik a friderikusz show. amúgy az is ki volt próbálva előzetesen debrecenben. a városi tévén ment. ez volt a zene. fridi maga énekelte:

ez lesz/volt a "tóksó". a friderikusz "só". van/volt benne minden: jókedv és szenzáció. némi szemtelenség éa persze sok jó gondolat. amire a közönség most telt házzal szavaz.

Wildhunt 2023.03.01. 11:27:57

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: plusz mióta Ázsiában feltalálták a simple englisht már nem is a legegyszerűbb.

Tapi2021 2023.03.01. 13:13:46

@cvsvrs: "ebből is látszik, hogy a magyar egy finn nyelvjárás. csak eltörökösödött. egy kücsük. de amúgy finn."

Még jó, hogy egyáltalán tudtak az őseink valahogy beszélni, mielőtt a finnekkel meg a törökökkel találkoztak!
Persze lehet, hogy csak morogtak, vakkantottak, meg mutogattak! :-)

Wildhunt 2023.03.01. 13:30:48

@Tapi2021: szerintem valami alkoholista ukrán nyanya lehet a gondozója. Mikor nem felejti el beadni a gyógyszereit, akkor ír pár értelmes kommentet, de többnyire csak a szokásos.

2023.03.01. 15:20:15

@Wildhunt:
tudod mi a beteg angolszász párja? pathic. mint a görög pátosz (szenvedés, szenvedély). bhe-bhe-bhe. alig tud beszélni. bhe-t-ik. beteg. így lehet levezetni a magyarból. vagy abból, hogy hogy bhá-bhá-bágyadt. a magyar szavak többsége hangutánzó, hangfestő eredetű.

amire lehet mondani, hogy baromság. csak a hivatalos nyelvelmélet még ennél is nagyobb baromság .

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.02. 08:55:05

@Deak Tamas:

Végül minden nyelv ezt csinálja.

Vannak vicces nyelvszerető emberek, akik a nevek ejtéséről különb9ző nyelveken készítenek videóükat is, pl.: www.youtube.com/watch?v=9bMIYkIeFlU

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.03.02. 08:55:54

@Tapi2021: a fia már oltotta le az apját amúgy emiatt nyilvánosan. Az öreg legszánalmasabb dolga az volt - amit szerintem írtam is neked, csak a videót már le is törölték a csatornával együtt -, hogy magyarázkodott már 2004-ben (!!) : nem lehetett előre látni a szélsőséges ukrán nacionalizmust. Igaz, már 1985 óta tudunk róla (hasonló volt a kialakulása mint a híres Dobrica Csoszics-féle memorandum 87-ben vagy 88-ban), de akkor nem kell elvállalni a külügyminiszterséget.
Vajon a családi vacsorán ott van az a Jeszenszki is akivel MZP értekezett sokat? ;)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.03.02. 08:59:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ezt érdemes volna kikutatni ... 1939-ben még nagyon mást gondoltak:

"Ezeken már mind túl van az utas, már meghallgatta annak a huszti tanárnak a történetét is, aki nagyorosznak vallotta magát, mire az ukránok forró gombostűvel kiszurkálták a szemét, már ezt mind tudja, ismeri az utas, mikor összekerül Blutreich Nyumival, aki az ukrán uralomról való véleményét így fogalmazza meg: tudja, ez olyan volt, mint mikor a tyúk kacsát akar csinálni."

wangfolyo.blogspot.com/2014/02/a-kis-idegenvezeto.html

Török Sándornak ezt a kötetét én kötelező olvasmánnyá tenném.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.03.02. 09:01:44

@Tapi2021: itt lehet sok szép ruszin beszélgetést látni, nyilván a görögkatolikus papokra kell fókuszálni.

www.youtube.com/channel/UCNLPS_WSp44laYFqh7wC5zA

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.03.02. 09:06:50

@Tapi2021: nekem, tanulmányozás után, a kihalt dalmát nyelv tűnne erre a legalkalmasabbnak. Még abban is hasonlítana az eszperantóra, hogy békeüzenete lenne, mert az utolsó dalmátul (is) beszélő ember 1998-ban lépett taposóaknára Dalmáciában. Az utolsó csak dalmátul tudó ember már 1900-ban meghalt, úgy, hogy a XIX. század közepén a nyelv még virágzott, lásd Sándor Mátyás.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása