magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A gonosz KISZ-titkárok

Puzsér kitiltaná a volt KISZ-titkárokat a közéletből.

Ugyanis ez "részvétel a bolsevik uralomban".

Ezzel több baj is van. Mondjuk a 3 legfontosabb.

egy - Az állítás azt feltételezi, hogy egyrészt van a rossz állam, ez a kommunizmus, másrészt a jó állam, minden más. Korábban sajnos én magam is ebben hittem, de már rég nem így látom. Nem látok semmilyen éles választóvonalat a kommunista államiság és más rendszerek között.

kettő - Még ha el is fogadjuk, hogy a kommunista államiság feltétlen rossz, akkor is felmerül: mi a bűnös részvétel és mi a nem részvétel? Mi az a szint, amit még szabad megtenni egy bűnös rendszerben, amivel még nem leszünk cinkosok?

Pl. a KISZ-tagság még jó, de a titkárság már rossz? Vagy a KISZ-tagság még jó, de az MSZMP-tagság már rossz?

három - Persze nem lehet nem észrevenni a cikkban a ballib törleszkedést. Gyurcsány főiskolai KISZ-titkár, megyei KISZ-vezető, KISZ KB-titkár összemosása Orbán gimnáziumi KISZ-titkárral. Kb. mint azt állítani, Heinrich Himmler azonos az auschwitzi irodai dolgozóval, mindketten a náci rend bűnösei.

A téma számomra rendkívül kellemes, én még KISZ-tag se voltam, nemhogy titkár. Szóval személyesen nem érint. Viszont nem látom, mi büszkeség forrása, hogy nem voltam KISZ-tag. Szerintem teljesen lényegtelen kérdés.

Aki egy adott rendszerben él, az mindenképpen "kolaboráns", máshogy nem is lehet. Szerintem nem az adott rendszerrel szemben való magatartás a mérce, hanem az általános erkölcsi elvekhez való ragaszkodás.

242 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2318067514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gery87 2023.03.14. 11:10:16

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ne viccelj már?
Mi a rák értelem lenne?
Pest-Pilis-Solt-Kiskun..stb..már így is te vagyunk 2-3 szavas megyékkel.

A magyar ember meg mit csinál? Rövidít.
Ennyit ér az egész.

Gery87 2023.03.14. 11:14:15

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

És ezt pont a megyék nevével kell elérni? Meg az ispánozással?
Mikor a vármegye régen is csak megye volt a hétköznapi nyelvben.
Most sem lesz élő ember aki vármegyézni fog.

A megyéknek amúgy sincs semmi komolya funkciója a hétköznapi életedre.
Nehéz így meggyökeresíteni valamit.

Gery87 2023.03.14. 11:20:13

"a kalauz meg a szobapincér egyből rá is reppentek, mint Sanyi rendőr a Beára, és történelemórát tartottak neki. Az álomszép nő pedig kérdezett egy olyat hogy Timisoara a fost Ungariei? Temesvár valóban Magyarország volt? A kalauz megnyugtatta, hogy nem, mert Austo-Ungaria."

Pfff...elképzelem ezt az életszerű jelentet.
Valld be ez egy rossz pornó fantáziád, amiben Hungária Kapitány elmesélni neki az igazságot, végül jól megdugja a nőt:)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.03.14. 13:13:00

@Boldeone2: a Srí Lanka-i pékeknek nem volt semmilyen kálváriája, egy román lelkű* hülye magyar kapzsi pékről van szó, aki ennyit nem tesz meg a közösségéért, hogy magyarokat alkalmazzon. Kossuth fenti beszédének zárószavai illenek rá, arról a bizonyos energiáról a kivitelben mint lelkesedés a megajánlásban.
(* a "magyar" Csaba pék barátunk azért nem volt hajlandó átvenni hivatalos okiratokat, mert - egyébként a román törvényekkel összhangban - azok magyarul voltak kiállítva, nem románul.)

_Neville 2023.03.14. 15:08:04

@Deak Tamas: engem meg az szórakoztat, mennyire hörög a sok proli ezen a fb-n. Remélem lesz szolgabíró meg a többi is, hátha agyvérzést kapnak :D

_Neville 2023.03.14. 15:09:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Akkor szándékosan tartottak meg minden nevet, amiből akár csak egy falu is maradt "közigazgatásilag egyelőre egyesített vármegye" néven, ezzel is jelezve, hogy mi igényt tartunk a maradékra is.

2023.03.14. 15:18:53

@Boldeone2: Elek Gábor vs Mérő László.

Gery87 2023.03.14. 21:12:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Te magad mondtad, a szószaporítás nem logikus.

A megyei jogköröket kellett volna kiszélesíteni, decentralizálni.
Nem a nevekkel bohóckodni.

Ez is egy hagyomány, amiben a megye ellenáll a központnak, érdekes módon Orbán ezt nem akarja újjáéleszteni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.15. 04:36:51

@Gery87:

Ilyen hagyomány utoljára 1848 előtt volt, egy másik rendszerben.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.03.15. 08:06:24

@_Neville: egyetértünk száz százalékig. Én mondjuk alispánnak, vagyis egy választott megyei tisztviselőnek még jobban örülnék, akkor még a regionális struktúrák is jobban fejlődnének. Na azokat a kistérségeket is akár vezethetné a szolgabíró, ahogy régen a járást.

Gery87 2023.03.15. 13:20:40

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Teljesen lényegtelen mikor volt.

A lényeg hogy a külsőség, a forma az jöhet mert semmi tétje nincs.
A tartalom meg változatlan.

Ha a formai változás egyben tartalmi változás is lett volna és növeli a decentralizációt, a lokális autonómiát akkor azt mondom oké.

Így semmi értelme ne volt és nem csak a "ballibek hisztiznek" miatta, mindenki látja hogy ez egy fasság, semmi értelme.

Gery87 2023.03.15. 13:22:09

@Deak Tamas:

Azt elhiszem hogy örülnél neki, hisz minden vágyad a 20-as évek felélesztése és egy jó kis címzetes nemesi Úri segg kinyalása.

vergyula 2023.03.15. 13:59:42

@Gery87: Tamás sajnos szűr téged, pedig ennek a kommentnek biztosan örülne.

gigabursch 2023.03.15. 14:36:35

Megosztó téma.
Szerintem sincs helyük és nem csak nekik, de a közeli rokonoknak sem a politikában.
Azonban a kádkőgyáras óta tudjuk, hogy valaki ha kellően jól benne a van a gazdaságban, úgy a politika sem akadály neki...

ZorróAszter 2023.03.15. 19:19:42

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A mű nem maradt fenn, sajnos."

Csudálkoznék, hogy ha az Országos Levéltárban nem lenne. Úgy tudom, hagyatékokat is rendszeresen kapnak. Ha máshonnan nem hát onnan kerülnek be elveszettnek hitt dokumentumok is. Ha meg nyomtatott, akkor átadják az Országos Széchenyi Könyvtárnak.

"Kissinger. A liberális gazdaságnak nem feltétlen eleme a polgári demokrácia, lehet nélküle is."

Nem tudom észrevette-e, hogy most ütötte rá a pecsétet arra amit mondtam. Nincs A liberalizmus.

Nekem ez az ember az üküküküküknagyapám:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Baksa_Márk

Mikor megszülettem, Nagymamám teljesen kétségbe volt esve mikor megszülettem, ugyanis a jobb szemem be volt vérezve. De nem árulta el a szüleimnek, hogy miért.

ZorróAszter 2023.03.15. 19:26:52

@Deak Tamas:

Igazán meg annak örülne, hogyha a következő csoportkép a kormányról már díszmagyarban készülne.

A magyar nép meg megint legfeljebb négy fal között röhög a sok vármegyés, ispános, taláros, vitézi egyenruhás meg díszmagyaros ökrön.

2023.03.15. 19:51:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a reform része volt az, hogy a nyereséges állami iparvállalat megvehette a veszteségest (ezzel a nyereséget termelő menedzsment a veszteséget termelő adminisztrációt maga alá rendelte).

a debreceni konzervgyár felvásárolta a nyíregyázi, a nagykőrösit és a budapesti konzervgyárat. megszerezte a globus márkanevet. és saját maga kereskedhetett. ez volt a reform másik eleme, hogy az iparvállalatok megkerülhették a belker és külker vállalatokat. a debreceni konzervgyár saját diszkont üzletláncot indított. és felújított egy kastélyt.

ez debrecen számára előnyös volt. budapest számára hátrányos. elvesztette a külkereskedelmi monopóliumait. a debreceni medicor maga szervezhette a nyugatnémet partnerrel. a debreceni biogal maga adhatta el a termékeit. a gyógyszereket, a hélia d kozmetikumot.

a reformokkal a nagyobb vidéki vállalatok egyszerűen függetlenítették magukat az addig monopol helyzetben levő fővárosi központtól. és ezzel debrecenben szinte minden nyereségessé vált. budapest veszteségessé. de nemcsak debrecenben, hanem győrben, székesfehérvárt, veszprémben nyereségesek voltak a vállalatok. ahol az iparosítás nem volt nagyon elkúrva ott a reformok működtek. és ahol exportképes vállalatok voltak ott a gmk rendszer többlet jövedelemmel szolgált. mert a tőkés exportból származó nyereségből teljesítményarányosan részesültek a dolgozók.

ezek a cégek pénzügyi értelemben függtek budapesttől. mert hogy debrecennek nem volt saját bankháza. ahová a jegybank kötelezően beteszi a készpénz egy részét. és debrecen gazdálkodik a vagyonnal. ez debrecent önállóvá tenné. budapest ebben erősen ellenérdekelt. a pénzügyi decentalizálás budapest számára a horror.

ez nem egy ideologikus vita volt. hanem a reformok előnyösek voltak a nagyobb városoknak. debrecenben egy kisebb belpolitikai tüntetés se volt a rendszer ellen. általában véve vidéken nem voltak különösebb rendszerellenes megmozdulások. hanem a soros alapítvány szervezkedett budapesten. a rendszerváltók szinte mindegyike külföldről pénzelt felforgató. és ugyanúgy már a németh kormányt külföldről pénzelték. kádár leváltása után a nyugat diktált.

2023.03.15. 20:22:56

@ZorróAszter:
kissinger republikánus párti és valójában neokonzervatív. a neokonok azt mondják, hogy amerikának nem felétlen érdeke a demokrácia export. megfelel egy baráti diktátor is. egy új típusú (amerikai érdekeket szolgáló) "konzervatív". egy junta vezér, vagy egy emir, aki amerika barát, vagy legalább nem amerika ellenes.

2023.03.15. 20:42:20

@ZorróAszter:
a képen a spanyol nagykövet. aki bocskaiban jött debrecenbe. nő. szocialista. és római katolikus. mégis felveszi a bocskait. erre varrjon gombot.
dehir.hu/upload/images/wp_cikkek/2021/_dsc3829.jpg

ZorróAszter 2023.03.15. 20:56:59

@cvsvrs:

Kissinger magát liberálisnak mondta. És arra volt példa, hogy a különféle liberalizmusok páronként ütik egymást. Tehát valójában nincs olyan hogy A liberális.

Díszmagyarban még csinosabb lennének.

2023.03.15. 20:59:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a hagyomány akkor röhejes ha nem ismerjük. pl. a fenti képen a bölcs alfonz keresztjét adják át. ha nem tudom, hogy ez micsoda (nem ismerem a hagyományt) akkor alaphelyzetben röhejes.

ha tudom, hogy bölcs alfonz egy 13. századi uralkodó volt, aki az udvarban csillagászati megfigyeléseket végeztetett és sakk feladványokat szerkesztett, támogatta a tudományt és egységesítette a kasztiliai nyelvet, akkor "bölcs alfonz" nem vicces. ha nem tudom, akkor olyan, pandacsöki boborján, vagy besenyő pista bácsi.

2023.03.15. 21:08:39

@ZorróAszter:
amerikában a liberális kb. a civilizált szinonimája. úgy egyébként kissinger neokonzervatív republikánus. azért neo-, mert nem kissinger nem az amerikai indián, vagy a zsidó tradíciót akarja feltámasztani, hanem az új világot képviseli. a szabad kereskedelmet és a gyarmati uralmat. és a globális kapitalizmust. szemben a demokratákkal úgy képzeli, hogy nem kell mindenhová neoliberális politikust ültetni. elég ha valaki kiszolgálja az amerikai birodalmi érdekeket. és járhat tollas kalapban, vagy akármiben.

2023.03.15. 21:20:24

@ZorróAszter:
kissinger sose venne fel díszmagyart. mert ő imperalista. az amerika birodalmi gyarmatosító érdekei tartja elsődlegesnek. kissingert nem érdekli, hogy valaki diszmagyarban áll. és hogy ez mit jelent az adott ország belpoliitkájában. az érdekli, hogy az illető amerikai érdeket szolgál, vagy sem.

merkel is neokonzervatív volt. nem érdekelte, hogy putyin cár atyuskának képzeli magát. vagy orbán népvezérnek. az érdekelte, hogy a német birodalmi érdekeket kiszolgálja, vagy sem. és és ha nem, akkor elvárta, hogy az illető legalább ne legye német ellenes. és azon túl meg vállat vont. azt mondta, hogy ő nem tud mit kezdeni azzal, hogy orbán illiberális és nem demokrata.

Gery87 2023.03.15. 21:22:39

@vergyula:

Nem baj, más legalább látja.

ZorróAszter 2023.03.15. 22:19:42

@cvsvrs:

Kissingerrel ellentétben Nixon vagy Ford nem nevezte magát liberálisnak és mások sem mondták őket annak.

ZorróAszter 2023.03.15. 22:22:23

@cvsvrs:

Nekünk éppen azért röhejes ez a neohorthysta csujogatás, mert tudjuk, mi van mögötte.

Mások meg már nem mernek röhögni.

Megint mások meg a kaszát egyenesítik és fenik, a baltát élesík.

2023.03.15. 22:46:10

@ZorróAszter:
manapság aki nem mondja magát liberálisnak az nem lehet civilizált. az atlanti/transzatlanti világban legalább is.

én liberális vagyok. nemzeti liberális. kossuthista. és vallom libertárius kereszténységet, ahogyan széchenyi. a reformkori magyar liberalizmus is fasiszta vagy náci lenne nyugaton. mert a nyugat neoliberális. ők az új világrendet hirdetik meg. agyarmatosítást. mint egyetlen lehetséges fejlődési irányt. amit a nyugat diktál. ezt nyilván nem fogadom el. de ettől még liberális vagyok és libertárius keresztény (felvilágosult). csak nem vagyok felvilágosult abszolutista. se neoliberális.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.16. 06:35:14

@ZorróAszter:

"Nincs A liberalizmus."

Nyilvén vannak éramlatai, mint minden más eszmének, de van egy kzöös alap. Van, s e nélkül az ember eleve nem liberális.

Azért, mert van több marxista áramlat, nincs marxizmus? Dehogy nincs.

Plusz eleve az egyes országokban tapad más jelentés is a szavakhoz. Az USA-ban pl. a "liberális" jelentése szűkebb, mint mondjuk Nyugat-Európában, s el is van tolódva balra.

Aki Európában szocdemnek neveznek, az Amerikában simán "liberális".

Latin-Amerikában meg pont fordítva, a "liberális" jobbra van tolódva. Egy szocdem azt fogja mondani, ő NEM liberális.

2023.03.16. 08:28:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a liberális az, aki szabadságot hirdet. kossuth liberális nacionalista, vagy nemzeti liberális. a hofburgból nézve azonban nem szabadelvű, hanem egy közönséges felforgató, aki szét akarta verni a birodalmat.

én nemzeti liberális vagyok. kossuthista. felszámolnám a körúton belüli habsburg kerületeinek önkormányzatiságát és pest-budát közvetlen az országgyűlésnek rendelném alá. mondván, hogy az a középponti állam, ahol az országos közintézmények összpontosulnak. ez nagyobb szabadságot teremt a nemzetnek. széjjel kell csapni a neoliberálisok és az illiberálisok között. de ez a "dollárbaloldal" nézőpontjából nem szabadelvű. a karmelitából nézve a rendeleti kormányzás (illiberális abszolutizmus) tűnik a legszabadabbnak. orbán és az orbánisták legalább korrektek és azt mondják, hogy ezt az egyszemélyű despotikus uralmat nem tekintik szabadelvűségnek. és a feltétlen kiszolgálóik sem szabadelvűek, hanem illiberálisok.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.16. 08:32:37

@cvsvrs:

A liberalizmus alapja 3 pont:
- az egyén az alap, a társadalom az egyének halmaza,
- az egyén szabadsága a vezerélv, ezt csak alaposan indokolt esetben szabad korlátozni, a többi egyén érdeke miatt,
- az egyének jogi egyenlősége nem sérthető meg.

Aztán persze vannak ágak, vannak progresszív liberálisok, konzervatív liberálisok, kozmpolita liberálisokl nacionalista liberálisok, demokrata liberálisok, autoritárius liberálisok. De az alap azonos.

2023.03.16. 09:43:27

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
az egyén szabadságát az individualizmus hirdeti meg. az a liberalizmus egyik irányzata.

bocskai a különféle szabad rabló népelemeklet letelepíti. egyénileg korlátozták őket. kollektíve azonban földet és feudális nemesi jogokat kaptak.

(mindezt azért, mert habsburgok bocskait és a többi protestáns főurat ki akarták semmizni. és a fejedelem azt mondja, hogy a német-római zsoldosok egy része álljon mellé. cserébe telepedjenek le a tiszántúli birtokaira és válasszanak kapitányt, helyettesnek hadnagyot. és a felszabadított mezővárosi jobbágyokkal válasszanak képviselőt az erdélyi országgyűlésbe. és ezzel bocskai elveszti a birtokai felett uralmat.

mintha most orbán azt mondaná, hogy a hajdúvárosok válasszák meg a kapitányt a szabadságharchoz. a hajdúvárosok válasszák meg a polgári tisztségeket. nem ő jelöli ki a karmelitából, ahogyan az illiberális putyin kijelöli a kremlből. hanem polgári módon szervezzék meg magukat. orbán nem polgári és nem liberális.

azt mondja, hogy ő szovjet kommunista mintára kijelöl egy elvtársat. és vagy annak az utasításait követi, vagy megnézhetik magukat. és a hajdúvárosokat, a fürdőket, szállodákat, a tiszántúli elektromos és gázműveket birtokolja lölő. és ezt fogadják el a főispánnak. és a hajdúk ennek szalutálnak. döbrögi uraságnak a lúdas matyiban. és kapnak egy ispánt. és most a csokonai színházban a fidesz nyalonca úgy mutatja be lúdas matyit, hogy az mert vigyáz a karmájára (!) ezért megbocsát döbrögi uraságnak. és ezt mutatják be a lázár ervin program keretében a gyerekeknek.

orbánék ezt legalább nem hívják liberalizmusnak. hanem illiberális demokráciának, amit legitimál a nép. legközelebb 24 tavaszán lesz megméretve. senki se meri nyíltan azt mondani, hogy ebből nem kérnek. lehet, hogy a fidesz megint győzelmet arat. viszont az is lehet, hogy a hajdúk akik eddig szalutálnak az ispánnak azt mondják, hogy az illiberálisok is húzzanak el. úgy, hogy a neoliberálisokat se kérik.

2023.03.16. 09:57:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
tehát nem két, hanem három irányzat van.

a nyugati neoliberalizmus (brüsszel, von der leyen, gyurcsány, dobrev, donáth anna). a keleties illiberalizmus (moszkva, putyin, ankara erdogan, orbán és elvtársaik). és a klasszikus magyar liberalizmus. ennek alapja debrecenben a reformáció. budapesten a reformkor. amit nem követ senki. de elvi lehetőségként fennállnak.

Tapi2021 2023.03.16. 10:54:45

@Gery87: Látod, ebben egyetértünk. Ennek a múltba révedő főispánozásnak, vármegyézésnek tényleg nincsen semmi értelme.

Ez valaki álma lehetett, amit hagytak megvalósítani...

Szerencsére ez csak felesleges, nagy kárt nem csináltak vele.

2023.03.16. 11:34:21

@Tapi2021:
ez a valaki orbán. aki úgy képzeli, hogy rendeleti kormányzáshoz szüksége van 20-30 teljhatalmú főispánra. a kabinetfőnök ismerősöm nézhet ki a fejéből. ő most a főispán első szolgája státuszban van. orbán ezzel a lépésével lerombolja a fidesz vidékies hátországának egy részét. mert egy résznek tetszik. bayernek, bencsiknek, nagy ferónak ez az úgymond radikális irányzat tapsol orbán vezénylőtábornok úrnak.

azonban a fideszben se tetszik mindenkinek. a polgármesterek elveszik az önállóságukat. városi és megyei képviselőtestületek elvesztik a jelentőségüket. és ezzel szemben az ellenzéki pártok felértékelődnek. orbán nekik minden jogot megad. minden módon támogatják a dk-t, a momentumot és a mi hazánkat. orbán a rendeleti kormányzással a saját pártját taposta a földbe.

ZorróAszter 2023.03.16. 17:35:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Мert az USA-ban mást jelent a szó."

"Nyilvén vannak éramlatai, mint minden más eszmének, de van egy kzöös alap. Van, s e nélkül az ember eleve nem liberális."

Nem az a probléma, hogy az USÁ-ban mit jelent, és az se hogy vannak különféle irányzatai, hanem hogy ezek az "irányzatok" páronként ütik egymást.

Az ugye nyilvánvaló, hogy a gazdasági liberalizmus például üti a polgárjogi liberalizmus, a jog előtti egyenlőséget, hiszen az előbbi olyan mértékű vagyoni különbségeket eredményez, ami üti a jog előtti egyenlőséget is. Nemcsak hogy akit kinéznek ellenségnek, azt anyagilag tönkretehetik, hanem még a bíróságon is felülkerekednek az ellenfeleiken.

"Azért, mert van több marxista áramlat, nincs marxizmus? Dehogy nincs."

A marxizmus esetén nincs így. Amik kifejezetten ütik egymást, azok olyan mértékben ellentétesek a marxizmussal, hogy nem is nevezhetők annak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.16. 19:29:08

@ZorróAszter:

Az áramlatok nem ütik egymást. Az alaptételek azonosak.

Nincs olyan "polgárjogi" liberalizmus, mely szerint a tulajdont korlátozni kellene az anyagi egyenlőség nevében,

Gery87 2023.03.17. 00:25:02

@ZorróAszter: @ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A felvilágosodás nincs befejezve.
A polgári forradalom már győzött, a jogi egyenlőséget és a népszuverenitást győzelme vitte, a következő lépcső a szocialista forradalom.

ZorróAszter 2023.03.17. 07:28:07

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

1900 körül tíz év alatt Indiában 30 millió ember halt éhen, és a gyarmati kormányzat a gazdasági liberalizmusra hivatkozva nem avatkozott be. Akkor ezek szerint ez polgárjogi szempontból is teljesen rendben volt. Nem sérültek a polgári jogaik hiszen a halottaknak már nincsenek jogai ugyebár. Polgári jogaik se.

ZorróAszter 2023.03.17. 07:30:05

@Gery87:

Szerintem a jogi egyenlőség csak papíron van, a valóságban nincs. Népszuverenítás is csak akkor, ha a népbutítást annak tekintjük.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.17. 08:10:07

@Gery87:

Na, ezért nem vagyok kommunista.

Elismerem, hogy a kommunizmusnak vannak eredményei a liberalizmus szétzúzásában, de ez egy tévút.

A kommunizmus a felvilágosodás keretein belül keres megoldást. Pont ahogy írod "befejezni a felvilágosodást". Mint láttuk a szovjet kísérlet esetében is, ez egyrészt megvalósíthatatlan, másrészt nagyobb elnyomást hoz, mint a klasszikus liberalizmus. Harmadrészt téves elgondolás.

Ugyanebben téved a modern jobboldal is, valamiféle keresztény értékekkel akarja emberarcúvá változtatni a felvilágosodást. Ez a kereszténydemokrácia alapeszméje.

Ezért nem vagyok se jobboldali, se kerdem.

A megoldás nem a felvilágosodás folytatása, hanem szétzúzása! Nem lehet rossz alapon jót elérni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.17. 08:17:42

@ZorróAszter:

Te is tudod, ez az akkori liberalizmus úgy magyarázta, hogy enélkül csak rosszabb lenne. Ha nem lenne ott a bölcs angol vezetés, már rég egymásnak ugrott volna 100 kis indiai államocska.

Nyilván csak a liberalizmus legszélsőségesebb irányzata - az anarchliberalizmus és libertarianizmus, lásd Ayn Rand - hisz abban, hogy semmi állam nem kell. A többi elismeri, valamennyi állam kell, s viták vannak mennyi kell. De az alap azonos: a társadalom kiválóan működik a magánérdekek kölcsönos rendszere alapján, csak kivételesen kell külső bevatkozás.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.17. 08:25:55

@ZorróAszter: @Gery87:

A népszuverenitás valódi jelentése: ezentúl nem az uralkodó, az egyház és a nemesség van hatalmon, hanem bárki, akinek sok pénze van.

vasútihíd 2023.03.17. 15:38:15

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: mondjuk a genetikát és szülőket nehezebb megváltoztatni mint pénzhez jutni persze szerencsére nem csak ez a két lehetőség van

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.17. 16:06:07

@vasútihíd:

Persze. Csak a pénzközpontúság esetében esély sincs normális társadalomra.

ZorróAszter 2023.03.17. 19:39:20

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Igen, de a kérdés az, hogy a liberalizmus különféle válfajai ütik-e egymást vagy sem? Hogy emiatt lehet-e A liberalizmusról beszélni?

Merthát Önök is leggyakrabban a ballibeket emlegetik, amin feltehetően a polgárjogi liberalizmus olyan szélszőségeseit értik, akik szerint az a szabadság ha mindent szabad és semmi sem büntetendő.

Például amikor Soros azt mondja, hogy a prostitúciónak minden formája megengedhető, vagy mostanság másoknál ugyanez a pedofiliára.

Csakhogy még ezek is ütik egymást, hiszen előbbiekkel a feministák és a különféle változataik - finoman szólva - nem értenek egyet. Utóbbival meg szinte senki.

Most itt hagyjuk azt a felfogásomat, hogy a sajtó szándékosan és összehangoltan tereli a figyelmet a valós problémákról: egyik oldalon a neohorthysta restaurációval, kommunistázásással és hasonlókkal, a másik oldalon pridedal meg a pedofil témákkal és hasonlókkal.

ZorróAszter 2023.03.17. 19:42:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A népszuverenitás valódi jelentése: ezentúl nem az uralkodó, az egyház és a nemesség van hatalmon, hanem bárki, akinek sok pénze van."

Csakhogy ezt így sehol nem mondják ki csak teszik.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.17. 20:57:49

@ZorróAszter:

Ballib alatt csak azt értem, hogy valaki kemény liberálisként magát balosnak vallja. Ez nem ideológiai irányzat, hanem egy csoportnév.

vasútihíd 2023.03.17. 21:37:00

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: rossz a szórended mert nem esély sincs hanem sincs esély

ZorróAszter 2023.03.18. 09:14:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Mondjuk például az amerikai Fekete Párduc Párt támogatóit hajlamos lennék a baloldalhoz sorolni ha nem gyanakodnék rájuk eleve.

De a lényeg nem ez, hanem hogy a különféle liberális irányzatok páronként ütik egymást.

Gery87 2023.03.18. 22:01:35

@ZorróAszter:

Mert a magántulajdon és az azon alapuló hatalom és befolyás torzít!
De a jogegyenlőség mint elv, már létezik és ez is valami!

Gery87 2023.03.18. 22:04:27

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem vagyok kommunista és nem isi arról beszélek!

1, én se hiszek az állam felszámolásának szükségességében!
2. nem gondolom hogy a piacot és vagyoni egyenlőtlenséget fel kel számolni, puztán korlátozni kell és a magántualjdon helyett a kollektív tulajdont kell erősíteni!

Ahogy a demokrácia is a tömeghatalom gyakorlását hirdeti és nem kiváltságos kevesek uralmát!

Egyszerűen a demokráciát ki kell terjeszteni a gazdaságra is, ennyi az egész.

Gery87 2023.03.18. 22:08:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A gyakorlatban lehet, de az elv nem erről szól.
AZ alternatívád meg még rosszabb.

valódi népszuverenitás akkor lesz ha a vagyoni különbségek mérséklődnek, korlátozva lesznek, a felhalmozás gátolva lesz és a piac demokratikus kollektívák által fog működni, nem a magántulajdon alapján.

Ennyi az egész.

Ma két jogilag egyenlő, ugyanannyi szavazattal bíró ember közül az egyik befolyása és érdekérvényesítő ereje azért nagyobb a gyakorlatban mert több a vagyona, az meg nagyobb halommal jár.
Ennyi az egész.
Nem a népszuverenitással van tehát baj hanem a tulajdon jellegével.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.19. 05:21:18

@Gery87:

Így igaz.

De ha igazságosabb a vagyoni állapot, akkor is lesz vezető és alattvaló.

Azaz a 2 kérdés nem vonható egybe, ahogy ezt Marx hitte.

Gery87 2023.03.19. 13:49:20

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A tulajdonviszonyok tekintetében igen.
Jogi értelemben nem.

Gery87 2023.03.19. 13:51:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"De ha igazságosabb a vagyoni állapot, akkor is lesz vezető és alattvaló."

Demokratikusan megválasztott, ideiglenes, korlátozott vezetők (akik mögött már nincs ott a tőke és annak lobbi ereje) ugye nem azonosak a mai elittel vagy egy arisztokráciával!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.19. 13:55:40

@Gery87:

Ez értelmezhetetlen.

Nincs polgári állam gazdasági szabadság nélkül, ez az egyik alaposzlopa.

Ez ugyanaz a vita, mint ami évek óta megy Zorróval (ismerem őt kb. 15 éve), hogy legyen vaéamiféle nem-kapitalista liberalizmus.

ZorróAszter 2023.03.19. 20:37:18

@Gery87:

Az elvben meglévő és a gyakorlatban nem létező jogegyenlőség lehet hogy rosszabb mint az elvileg se létező. Igy ugyanis egy csomó ember betöri a fejét abban a hiszemben hogy van.

De mint említettem, a mondókám lényege, hogy nincs A liberalizmus: a liberalizmus különféle ágai páronként ütik egymást. A gazdasági liberalizmusba belefér a gazdasági erővel való visszaélés. Példa rá mikor Vanderbilték elkergették az embereket a földjükről, vagy amikor mások más nyomorultakat kisemmiznek. Vagy Pinochetet juttatják hatalomra az ingyenrézért.

De ütköznek a politikai liberalizmussal is amikor a politikai életbe közvetlenül pénzzel, vagy csak lobbyzással beavatkoznak.

Vagy amikor a politikai liberalizmus a liberalizmus érvrendszere alapján eltűri mondjuk a Klánt vagy más nácikat. Miközben tudható, hogy félemlítik meg a választókat.

Stb. stb.

Gery87 2023.03.19. 21:22:50

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Értelmezés kérdése.
Polgári állam alatt én egyenjogú polgárok jogállamát értem.

Egyébként meg "gazdasági szabadság" a mai kapitalista társadalomban pont nincs, hisz akinek több tulajdona, vagyona van az eleve "egyenlőbb" jobb helyzetből indul.

vagy pl pereskedhetsz egy gazdag ember vagy egy multi ellen, de ő fogja bírni idővel és pénzzel és ügyvédekkel te meg nem, tehát bár jogilag egyenlők vagytok a gyakorlatban ott sem. Vagy eleve bele sem vágsz.

Gery87 2023.03.19. 21:24:28

@ZorróAszter:

"Az elvben meglévő és a gyakorlatban nem létező jogegyenlőség lehet hogy rosszabb mint az elvileg se létező. Igy ugyanis egy csomó ember betöri a fejét abban a hiszemben hogy van."

Nem értek egyet.
Ha semmi nem lenne még elvi szinten se akkor meg "mindenki fejét betörik."

Ahogy a képviseleti demokrácia is jobb mint a diktatúra.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.20. 08:13:24

@Gery87:

Persze.

Csak ne nevezzük megújult vegetariarista szertartásnak a disznóölést.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.20. 08:16:11

@Gery87:

Én meg vegetarianizmus alatt azt értem, hogy természetkedvelő emberek szalonnát sütnek.

Mindent lehet bárhogy nevevzni, de nem egyszerűbb megtartani a szavak valós jelentését?

Szóval maradjunk abban: a polgári állam szerves része a kapitalizmus.

Gery87 2023.03.20. 15:39:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Az hogy neked a polgár szó nem tetszik, a te bajod.

Olyan mintha azt mondanád. a feudalizmus kori város lakosságát ne hívjuk polgároknak, mert nincs még kapitalizmus!

A polgár szó jelentése időben változik.
Kapcsolódik hozzá már manapság a jogállamiság és a demokrácia, népszuverenitás.
Nem csak azt jelenti "tulajdonos, vagyonos városi lakos".

Gery87 2023.03.20. 15:42:11

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Szóval maradjunk abban: a polgári állam szerves része a kapitalizmus."

Majd reméljük nem lesz az.

A jobbágy is polgár lett, anélkül hogy keletkezett volna vagyona.

Nem tudom te minek tartod magad, ezek szerint még mindig jobbágynak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.20. 15:45:39

@Gery87:

magadnak mondasz ellent.

A jobbágyság megszűnése után maradt a feudalizmus? Ugye nem.

Ahogy a kapitalizmus megszűnésével se marad a polgárság.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.03.20. 15:51:04

@Gery87:

A polgár szó jelentése nem változik.

Azt jelenti: anyagilag független létre képes ember, aki képes mindenki mástól szabadon közéleti véleményt alkotni.

A polgári rend bevezetésekor pont ezért volt műveltségi és vagyoni cenzus is. Hiszen aki szegény és/vagy iskolázatlan, az nem képes független véleményre.

S ezen a SZOCIALISTÁK változtattak, a polgári rend ellenfelei.

Gery87 2023.03.20. 16:04:18

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Akkor hogy neveznéd azokat akik egy demokratikus szocialista, de piaci jogállam lakói?

Gery87 2023.03.20. 16:08:02

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Azt jelenti: anyagilag független létre képes ember, aki képes mindenki mástól szabadon közéleti véleményt alkotni."

Egy demokratikus szocialista társadalom szerinted nem ilyen lenne? Hát pont ez a lényege.
Kisebb anyagi egyenlőtlenség, a vagyonosodás korlátozása hogy az ne járjon több hatalommal.

"A polgári rend bevezetésekor pont ezért volt műveltségi és vagyoni cenzus is. Hiszen aki szegény és/vagy iskolázatlan, az nem képes független véleményre."

Ez csak a duma volt.

"S ezen a SZOCIALISTÁK változtattak, a polgári rend ellenfelei."

Ennek ellenére több polgárjogot akartak!

gigabursch 2023.03.20. 16:32:18

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Arra szeretném felhívni a figyelmedet, hogy a jobbágy szó lejáratása is II. József császárhoz (nem volt király!) és a Kamarillához köthető. Ekkor kapta meg a sokkal-skkal felemelőbb kifejezést a földműves réteg, a parasztot. Ez a szó egyébként önmagában nem leminősítő, de a belpesti hontalanok szájából egy mindenre alkalmazott szitokszóvá vált, illetve úgy 15 éve a másik csodálatos kissebség, a c+ -ok részéről vált általános szitokszóvá.

Visszatérve ahhoz a féreghez:
Ekkor már teljes erőből mindent bevetett az a szarházi, hogy a Magyarországon a rendi társadalmat szétverjék, melynek a történelemkönyvekkel ellentétben részese a jobbágyság is és ahonnan olyan emberek is kiemelkedhette k nem is kevesen, mint Bakócz Tamás.
Ugyanis ekkor az ún II. Bizánc című program ment teljes erőből és igyekeztek ekkor mindent eltörölni, ami a magyar élettérhez és kultúrához volt köthető.

Gery87 2023.03.20. 16:59:06

@gigabursch:

A jobbágyság sose volt része a rendi !hatalomnak!
Semmiféle joguk nem volt az államügyekbe való beleszólásba.
Az hogy ebből a "kasztrendszerből" ki lehetett törni, hát istenem, volt rá egyéni példa.
De ki kellett törni, feljebb kellett lépni hogy legyen beleszólásod.
Ezért rendi, hierarchikus és alávető.
Ma ha "legalul vagy" is beleszólhatsz és egyenlő vagy mindenki mással, legalábbis jogilag és elvileg, az hogy hova születsz nem határozza meg alapból hogy minek.
Akkor ez nem így volt.

"melynek a történelemkönyvekkel ellentétben részese a jobbágyság is"

A könyvek szerint is része, (méghozzá legnépesebb, legszélesebb része) csak épp alávetett része!

Gery87 2023.03.20. 17:48:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Sokkal inkább mint egy rendi társadalomban!
Nem is értem hogy lehet ezzel érvelni.

ZorróAszter 2023.03.20. 20:57:51

@Gery87:

Nehéz kérdés, mert néha úgy látszik mintha a diktatúra az lenne, ahol nincs pénz a demokráciának nevezett színjátékra.

És ha az osztályhatalmat veszélyezteti valami, a legszebb polgári demokráciák is kimutatják a foguk sárgáját.

Például a párizsi tüntetés, ahol 1960 novemberében egy éjjel megölt a rendőrség 2-300 embert.

ZorróAszter 2023.03.20. 20:58:43

Az állítólagos szép szabad sajtó meg harminc évig kussolt róla.

gigabursch 2023.03.21. 08:53:49

@Gery87:
Mondtam én olyat, hogy a rendi hatalomnak?
Nem!
Próbáld meg ne áthazudni a szavaimat!

A rendi társadalomnak! Annak volt részese! Épp ezért hazugság az, amikor arról papolnak, hogy feudalizmus volt Magyarországon. Nem volt. Ugyan Károly Róbert megpróbálta bevezetni, de neki sem sikerült.
Amúgy meglehetősen sok joga volt a jobbágyságnak, amiből ez a dárgalátos tetvedék és a kamarilla ki akarta forgatni. Ugyanis ekkor kezdték el a röghöz kötés intézményét.

Amúgy ügyes, csak egy kicsit változtatsz a másik ember szaván és máris úgy hazudsz mint a vízfolyás.

Gery87 2023.03.21. 14:48:40

@ZorróAszter:

Sok helyen van pénz (pl olajállamok) még sincs szemernyi demokrácia sem.
Ez társadalmi érettség és mentalitás kérdése is.
A svéd demokrácia sem csak a pénz miatt élhetőbb mint a magyar társadalom.

Gery87 2023.03.21. 14:50:47

@gigabursch:

"Épp ezért hazugság az, amikor arról papolnak, hogy feudalizmus volt Magyarországon. Nem volt."

Csakhogy az volt.
nyilván nem pont olyan mint nyugaton, de ezt nem állította senki!

"Amúgy meglehetősen sok joga volt a jobbágyságnak"

A Kádár rendszerben is rengeteg joga volt az átlag embernek mégsem volt pl demokrácia hanem pártállami diktatúra.

ZorróAszter 2023.03.22. 00:40:36

@Gery87:

A gazdag arab olajállamok amerikai gyarmatok, és az amerikaiak tartják fenn a rendszert. Ezeken kívül volt még Dél-Afrika. Ott is.

Más országokban meg az amerikai befolyás ellen lépnek fel diktatórikusan.

gigabursch 2023.03.22. 09:52:25

@Gery87:
Dávid! Csillagom!
Mi lenne, ha kevesebb hülyeséget beszélnél és inkább gondolkodnál?
Arról nem is beszélve, hogy utána is járhatnál néhány dolognak is...

Amúgy a hasonlatod csak felszínesen működik, amélyben torz. Kíváncsi vagyok, hogy észreveszed-e a hibát?

Gery87 2023.03.22. 15:13:56

@gigabursch:

MI lenne nácikám ha kevesebbet pofáznál, bármit mondasz úgy fasság ahogy van.
nyald inkább valakinek a seggét, az jól megy.

gigabursch 2023.03.22. 17:21:00

@Gery87:
Definiáld már kérlek, azt, hogy náci mitől náci!
Addig csak üres vagdalkozást tartasz egy méltán lejáratott szóval.

Amúgy a nácizás az internácik kedves foglalkozása.
Ha nincs érv, akkor gyorsan nácizunk, ettől baromi entellektüellnek látszunk és minden másnak járó jópontot gyorsan bezsebelünk.

Szóval:
Nálad! Nálad mitől is náci a náci?
De ha nem nálad, akkor úgy általánosan is kifejtheted.

Gery87 2023.03.22. 20:15:43

@gigabursch:

Náci az aki a náci eszmékkel szimpatizál, igen, ideértve a magyar nyilasokat is.
Tudom hogy a két eszme nem ugyanaz, de mégis amikor ilyen barmokkal hozott össze a sors, jellemzően odáig voltak meg vissza Hitlerért, utálták a zsidókat, sovinizmus, rasszizmus alap és nagyon szomorúak voltak hogy nem a nácik nyerték meg a háborút.
Az egyik konkrétan mai napig Horogkeresztes lobogót lebegtet az udvarán.
Ezek a "kultúrnácik."
Igazából magyarként, meg szlávként ők is mennének a szép új felsőbbrendű germán világban a darálóba mint fajszemét, de hát mint mondtam nem az eszükről híresek, azért is nácik.

Az echte náci persze német/germán.
Ami ideológiailag rendben is van, de hát attól még barmok azok is.

Gery87 2023.03.22. 20:16:38

@gigabursch:

Ha nincs érved akkor meg te zsidózol meg meg elvitatod a másik magyarságát, úgyhogy erről ennyit.

gigabursch 2023.03.23. 09:01:17

@Gery87:
VÁmbéry Ármin magyarságát soha nem kérdőjeleztem meg.
Ahogy Hajós Alfrédét sem.
Ahogy Wigner Jenőét sem.
Ahogy Weisz Manfrédét sem
Ahogy Radnóti Miklósét sem
Ahogy Szerb Antalét sem
Ahogy....

Viszont:
Budenz és Hunsdorfer nem csak galiciai jöttmentek voltak, de ráadásul a küldetésük és ügynöki feladatuk az a magyarság és emlékeinek módszeres pusztítása volt.
Magyarság szempontjából egyszerre hapszbúh ügynökök és magyarellenes zsidók.
Nekik a magyarellenességük okán a magyarságukon nincs mit megkérdőjelezni, mert nincs.

Persze megértem, hogy ez nem tetszik neked, de hát ez van.
Nem kéne magyar állampolgárként magyarellenesnek lenni.

ZorróAszter 2023.03.23. 10:55:16

@Deak Tamas:

És hol írják itt hogy minimum 200, maximum 300 embert megöltek a francia rendőrök egy éjszaka alatt?

Mert azóta 200 embert elismernek, de az eltüntek teljes száma 300.

A legtöbb áldozat akkor halt meg, amikor a rendőrfőkapitányság udvarára összeterelt letartóztatottak közé lőttek géppisztollyal.

A másik egy metrómegállóban 27 ember kivégzése.

Ezek közül négy a Francia Kommunista Párt tagja volt.

ZorróAszter 2023.03.23. 10:58:32

@Deak Tamas:

Gapon rendőrfőnök azt a szöveget olvastatta be a rendőrségi rádión, hogy a tüntetők már több rendőrt megöltek.

Gapontról is csak jóval később volt szabad megírni, hogy a megszállás alatt náci kollaboráns volt, és embereket küldött tömegével Auschwitzba.

ZorróAszter 2023.03.23. 11:08:52

@Gery87:

Szálasi magát nemzetiszocialistának vallotta.

A pártja neve is eredetileg Magyar Nemzeti Szocialista Párt volt.

Azért használtak a magyar nácik kaszáskeresztet és nyilaskeresztet, mert a horogkereszt be lett tilvan mint idegen állam egyik jelképe. Addig ők is horogkeresztet használtak.

Gery87 2023.03.23. 20:13:24

@gigabursch:

"hapszbúh ügynökök "

:)
NA látod ezért sem tudlak komolyan venni.

Gery87 2023.03.23. 20:14:30

@gigabursch:

"Nem kéne magyar állampolgárként magyarellenesnek lenni."

Az nem magyarellenesség hogyha valaki nem ért veled egyet te nagyon hülye.
De ez egy jobboldali betegség, sosem fogjátok ezt a fasságot elengedni!

Gery87 2023.03.23. 20:16:28

@ZorróAszter:

Szimpatizálhatott ahogy akart, attól még nem volt echte náci.
Ez akkor nagyon "divatos volt" a mindenféle nácikat másoló széljobb!
Ahogy Hitler meg másolta a fasisztákat.

A náculás ma is egyfajta divatos dolog, annyira hogy mint már említettem "fajszemét" "nácik" is vannak:)

ZorróAszter 2023.03.25. 01:20:54

@Gery87:

Igen, de Szálasi kifejezetten nemzetiszocialistának vallotta magát. A hungarizmus annak a szinonímája nála.

És az egyik első pártjuk neve is eredetileg Magyar Nemzeti Szocialista Párt volt.

Csak a betiltások hatására kezdték variálni a Nyilaskeresztes, Hungarista, Mozgalom/Párt elnevezéseket.

Gery87 2023.03.26. 21:15:25

@ZorróAszter:

Oké, de nyilván nem "német náci" volt és nem azt hírdette.
Szóval echte náci sose volt, csak másolta és adoptálta az ideológiát a magyarsgára.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása