magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Sólyom

Bocs, de nekem Sólyomról mindig egy pázmányos vicc jut eszembe. Ami nem is vicc, mert valós eset.

Annak idején a PPKE jogi karán volt egy olyan, hogy felvételi beszélgetés. Elbeszélgettek a jelentkező hallgatójelöltekkel, s feltettek nekik műveltségi kérdéseket. Aztán a legnagyobb baromságokat a HÖK összegyűjtötte és közétette a jogi kar havilapjában. Szóval ott volt ez:

  • Ki jelenleg a köztársasági elnök?
  • Nem tudom.
  • Gondoljon egy madárra!
  • Ja igen! Sas József.

Persze most mennek a nagy szavak a meghalt Sólyomról, aki persze nyilván nagy köztársasági elnök volt mondjuk Gönczhöz és Schmitthez képest, de nem igazán látom, miért emelték most hirtelen a nagy emberek közé. Erre semmi ok.

Alapvetően Sólyomnak két nagy öröksége van, s mind a kettő erősen negatív.

Az egyik a láthatatlan alkotmány. Ami azt jelenti, az alkotmány valahogy lebeg az emberek feje felett, független akaratuktól, s folyton olyan dolgokat akar, amit az emberek nem akarnak, viszont az emberek ezen láthatatlan lény alárendeltjei, így nem bírálhatják felül ezt a láthatatlan entitást.

Na most ez valami torz egyvelege a népszuverenitásnak és a természetjognak, mindkettőből a rosszat véve. A népszuverenitás szerint ugyanis a többség akarata szent. A természetjog szerint pedig van egy felső, szakrális jog, mely objektív, s kívül áll az emberek akaratán, de mely az emberek érdekét szolgálja. a keresztény felfogás is ilyen: emberi akarat nem nyilváníthatja jogossá a gyilkosságot, nem lehet jogszerű az egynemű házasság, stb.

A Sólyom-féle verzió szerint viszont a sólymok akarata áll felül mindenen, amit ők kitalálnak a dolgozószobájukban, az jogos és pont, kuss van a népnek. Lásd: halálbüntetés alkotmányellenesnek nyilvánítása.

A másik a jognak az igazságosság fölé helyezése. Lásd nem lehet üldözni a kommunista bűnöket, mert letelt az évülési idő. Teljesen abszurd érvelés, hiszen ezzel a formát a tartalom fölé helyezte. Ráadásul éppenhogy ellentmond a láthatatlan alkotmány mögötti okoskodással.

Szóval szerintem Sólyom nem volt jelentős személyiség, a jövő történelemkönyveiben nem fog szerepelni.

158 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr4218232393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gelimtrtrddddd 2023.10.18. 19:18:36

olyan alkotmányos rend, közjogi berendeszkedés kell,
-------------

Az alkoholizálmánynak rendje nem van, hisz irracionális, nem rakem, error, error. Köz hangot dúrgerni, libcsizmus, hülye jevevényhang, de ez posztulálja a privátot is, libcsizmus vagyis, az ilyen libcsizmus. A jog az iga magyarul, de úgy habubsd, a rakta fájandja. Annak ott rendje nem van, de a rendez hang bullshit.

Gery87 2023.10.18. 19:21:47

@Deak Tamas:

Hm...

"Kedves Miniszterelnök úr ! Az állam talpköve a szilárd erkölcs"

értem, akkor Novák Katalin mikor fog ilyen lemondásra felszólító levelet küldeni Orbánnak?
Tudjuk a választ.

Gery87 2023.10.18. 19:25:38

@gigabursch:

"A felső házban nem tartanám az ördögtől valónak régi arisztokráciánk szolid képviseletét sem"

Hát az aztán kurva fontos lenne!
Mondom én hogy jobbágylelkűek vagytok!

Bezzeg, magyarság az bennetek annyi van hogy agyatokra ment:)

Gery87 2023.10.18. 19:26:54

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A NER-t.
Erről beszélgetünk évek óta, minek teszel fel álnaív kérdéseket?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.18. 19:29:31

@Gery87:

Azt mondod, erkölcstelen dolog nem a ballib elvek szerint kormányozni?

2023.10.18. 19:33:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
egy mai hír.
index.hu/gazdasag/2023/10/18/kereskedelem-auchan-indotek-tranzakcio-jellinek-daniel/
valaki megveszi az auchan magyarország felét. úgy veszi meg, hogy a fidesz azt mondja, hogy a hipermarketekre bármennyi különadót ki lehet vetni. bármennyit. és nyilván az auchan tulajdonosának elmagyarázzák, hogy csak úgy lehet védett ha az üzletrész felét odaadja egy havernak. ebből nem is csinálnak titkot. orbán azt mondja, hogy ez a kormánya üzletpolitikája.

na most ha megbukik orbán (és egyszer ugye megbukik), akkor jön egy nagykoalíció, vagy a nem-fidesz, és úgy szerinted mi történik?nyilván ugyanez lesz. könnyen lehet, hogy kivetnek különadókat a ner-lovagokra, és a gonosz multi a fideszt támogatói kör lesz.

aligha ez a rendszer marad fent. mert ezt a nép csak azért legitimálja, hogy visszalépen a kádárizmusba. a magyar nép nem oligarchiát akar, hanem ez egy átmenet, amiből aztán visszaléphet a kádár korba. és az állam válik tulajdonossá a kereskedőláncokban. és lehet valami vegyesvállalati rendszer. állam+multik.

amire lehet, hogy az auchan kivonul. és akkor az üzleteiket közraktárrá alakítíják. ami diszkontált áron olcsó alapélelmiszert értékesít.

van egy tippem, hogy történelmi léptékben ez lesz. és nem új világrend, amiben a magyar nép nemzeti oligarchiát akar. dehogy akar. különösen vidéken. az átlag magyar választó azt akarja, hogy legyen közért olyan kínálattal, mint az aldi, lidl, penny market. csak ilyan legyen közösségi tulajdonban. a közösségek a faluközösségek, vagy városrészek.

ez a kommunitás. kommunizmus, marxizmus leninizmus nélkül. mellette lehessen azért maszek boltok. és ez leginkább a késő kádár korra hasonlító koncepció.

2023.10.18. 19:37:20

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
vagyük az auchan példáját. a nép azt akarja, hogy ezek az oligopiol multik uralják a kereskedelmet. azt akarja, amit a ballib? nem. és azt akarja, hogy az oligarchák legyenek? azt sem.

valójában egyik koncepció se legitim abban az értelemben, hogy nincs jelentős társadalmi támogatottsága.

Tapi2021 2023.10.18. 19:38:30

@Gery87: "Ezzel meghiúsult a tervezett közvetlen köztársasági elnök-választás."

Nem lehet egy országnak két vezetője. Vagy-vagy. Ezért két külön rendszer az elnöki (USA) és a miniszterelnöki (pl. Magyarország) rendszer.

Egy gyenge KE-hez minek lenne kapcsolva egy erős legitimitást adó közvetlen választás?
A két poszt üti egymást. Két dudás.

Nálunk a gyenge KE és az erős ME rendszert választották.

Tapi2021 2023.10.18. 19:42:14

MTI:

"Az Alkotmánybíróság első elnökét a nemzeti emlékhely 10-es parcellájában, felesége mellé helyezték örök nyugalomra római katolikus szertartás szerint.
Landi Balázs, a volt államfő titkárságvezetője, tanítványa, Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának egyetemi docense búcsúbeszédében elmondta, Sólyom László annyira megbecsülte az ajándékba kapott élet értékét, hogy "újra és újra meghalt érte", először felesége, Erzsébet halálát követően.
Hozzátette: a volt államfő mindvégig egymaga és otthon ápolta feleségét, akinek halála megrendítette. Ezt követően a volt államfő szinte teljesen visszavonult a nyilvánosság elől és 75 évesen egyedül, egyhuzamban végig gyalogolta az El Camino hatszáz kilométer hosszú zarándokútját - közölte.
Landi Balázs úgy fogalmazott: "nagy utat járt be, meghalt egy másik életért".
A titkárságvezető azt mondta, Sólyom Lászlónál két évvel felesége halála után betegséget diagnosztizáltak, amit a volt köztársasági elnök úgy emlegetett, "szolidaritásrák". Komoly kockázattal járó műtéten esett át.
Elmondta, ezt a "halálát" is nagyon tudatosan élte meg: alig egy év alatt összeállították a Sólyom László életművét magában foglaló háromkötetes gyűjteményes művet, Documenta címmel, miközben, talán legidősebb emberként Magyarországon, megtanult repülőgépet vezetni, majd levizsgázott és pilótaengedélyt szerzett.
Az egyetemi docens úgy folytatta: újabb két év után ismét kiújult a volt köztársasági elnök betegsége, aki a kezeléseket követően teológiai írások fordításába kezdett. Alig másfél év alatt megtanult annyira olaszul, hogy lefordította magyarra Andrea Riccardi szerkesztésében megjelent Ferenc pápa és az ő ideje című könyvet - jegyezte meg. Landi Balázs arra is kitért: ekkor kérte meg Sólyom László, hogy a temetésén, a szertartást vezető papon kívül, csak ő beszéljen.
A betegség ismételt kiújulása, majd a sokadik műtétek után Sólyom László óriási erővel és töretlen derűvel tért vissza a fordításhoz, két új témában mélyedt el: egyfelől a többségi világban futótűzként terjedő, tömegeket magával ragadó "kereszténységgel", másfelől Kína vallásos életével foglalkozott - mondta.
De "szolidaritásrák" ezúttal már nem adta meg neki a "szokásos két év türelmi időt" - mondta búcsúztatójában a titkárságvezető, aki azt is közölte, hogy Sólyom László idén februárban még felgyalogolt a Zengőre.
Landi Balázs azt mondta, ha visszatekintünk Sólyom László tartalmas élete különböző, mind okait, mind módját tekintve eltérően meghatározó életszakaszaira, lehetetlen egyetlen jelzőt, legyen az akár a tudós, akár az alkotmányos, vagy éppen az elvhű kiemelni, mert valójában mindezek együtt jellemeznék őt. Úgy folytatta: lényegtelen a jelző, ember volt, aki egyszeri és megismételhetetlen, és ennélfogva önmagában méltóságteljes érték.
Amiben ugyanakkor mégis kitűnt, hogy ő ezt az ajándékba kapott értéket halála pillanatáig tudatosan megélte, őrizte, képviselte és gyarapította - fogalmazott.
A temetési szertatást végző Felföldi László pécsi megyés püspök azt mondta: Sólyom Lászlótól tanulhattunk és a jövőben is tanulnunk kell akár köztársasági elnökként, akár alkotmánybíróként, vagy egyetemi tanárként mondott egykori gondolatait hallgatva vagy olvasva.
A püspök arról beszélt: a krisztusi példabeszéd szerint minden emberi élet, ahogy minden ház is, a lerakott alapoktól függ, azon áll vagy omlik össze. Hangsúlyozta: Sólyom László nagyon tudatosan, erős akarattal, mély hittel erre a megrendíthetetlen sziklára építette életét, emberi küldetését.
Ennek a rendíthetetlen sziklának a három sarokköve Sólyom László csendes, de nagyon határozottan megélt hite, az embertársaihoz fűződő kapcsolata, valamint családja volt, hitvese, gyermekei, unokái és dédunokái, akiket féltő módon, de okosan szeretett - mondta.
Kiemelte: Sólyom László életében az irgalmasság, a jótékonyság és az egymásra figyelés nem csak szavak voltak, hiszen nem sokkal azt követően, hogy 2010 augusztusában kiköltözött a Sándor-palotából, önkéntesnek jelentkezett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Széll Kálmán téri melegedőjébe, és teljes titokban, korábbi elnökként a "hajléktalanok alázatos szolgájává tette magát". Hetente négyszer felült a hajnali öt órás buszra, a zsíroskenyerezőben kezdett és még az megelőzően távozott, hogy az első hajléktalan emberek megérkeztek volna - idézte fel a püspök, hozzátéve, hogy amikor a miértekről kérdezték, akkor a volt államfő azt válaszolta, szeretne hasznos lenni.
Felföldi László azt mondta: Sólyom László intellektuális és morális ereje, emberi tartása igazodási pontot jelentett és jelent számunkra ma is.

Sólyom László - aki 2005 és 2010 között volt Magyarország köztársasági elnöke - hosszú betegség után, életének nyolcvankettedik évében, 2023. október 8-án hunyt el. "

Gery87 2023.10.18. 19:42:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ezt mondtam volna évek óta?
Miért kérdezel hülyeségeket?

2023.10.18. 19:42:27

@Tapi2021:
az a közakarat, hogy legyen egy viszonylag erős államfő is. ha megkérdezik az embereket, akkor ezt mondják. legyen egy erős ember, aki nem pártoskodik. és a pártoskodóknak legyen kevés hatalmuk.

a miniszterelnök nevében is ott van, hogy rendesen mini hatalma van.

2023.10.18. 19:45:21

@Tapi2021:
ha az államforma köztársaság. és a cél az erős köztársaság, a republikanizmus, akkor annak erős köztársasági elnöki intézményt kellene hirdetnie. az erős állam, ha köztársaság, akkor a köztársasági elnöknek kell erősnek lennie.

Tapi2021 2023.10.18. 19:45:58

@ZorróAszter: "Elvileg az is elég lett volna, ha a választások előtt ott szerepel világosan, hogy alkotmányozni fog. "

És honnan tudhatta volna előre, hogy kétharmaddal fog nyerni???

Ez csak rinyálás!
Lett kétharmad, legitim és demokratikus módon, és mivel volt mit javítani az alkotmányon, megtették. Jogosan.

Le kéne már erről a döglött lóról szállni.

Gery87 2023.10.18. 19:47:10

@Tapi2021:

nyilván ha közvetlenül lenne választva erősebb jogosítványai lennének.
Van köztes megoldás.
A félelnöki/félprezidenciális rendszer.

en.wikipedia.org/wiki/Semi-presidential_republic#/media/File:Forms_of_government_2021.svg

(sárga).

Persze ez is csak a pártokráciával való tilitoli, önmagában ez sem csodaszer.

Gery87 2023.10.18. 19:47:51

@Tapi2021:

"Nálunk a gyenge KE és az erős ME rendszert választották."

Kik?
Mert hogy nem az emberek az biztos.

Tapi2021 2023.10.18. 19:48:39

@cvsvrs: Két dudás nem fér el egy csárdában! Sehol nincs két azonos erejű vezetője országnak. Mint régen a társ-királyok.

Nem működne. Ezért nincs.

Tapi2021 2023.10.18. 19:50:48

@cvsvrs: "ha az államforma köztársaság. és a cél az erős köztársaság, a republikanizmus, akkor annak erős köztársasági elnöki intézményt kellene hirdetnie. az erős állam, ha köztársaság, akkor a köztársasági elnöknek kell erősnek lennie."

Tudod, hogy ez játék a szavakkal.

Lehetett volna amerikai, francia rendszer is, nem azt választották.

És kik is választották ezt?

Tapi2021 2023.10.18. 19:53:42

@cvsvrs:
Nem érdekes, hogy még a briteknél is az erős miniszterelnöki rendszer van? És a király (kvázi KE) aláíró, épp, mint itt a KE.
Pedig Nagy-Britannia! Királlyal.

Tapi2021 2023.10.18. 19:55:13

@Gery87: Félmegoldás mire jó?

2023.10.18. 19:56:19

@Tapi2021:
egyébként amikor az ókori rómában elűzták a császár és létrejött a köztársaság, akkor két magisztert választottak. és aztán többet.

a köztársaságnak az a lényege, hogy nem egy császár uralkodik, hanem kisebb-nagyobb köztestületek úgy, hogy népgyűlések vannak. az a republikanizmus európában legalább is. amerikában ahol a politikai osztály elvtelen, ez csak egy megnevezés, ők a pirosak. magyarországon a republikanizmus azt jelenti, hogy hajrá trump. vesszen biden.

de ugye van egy európai köztársasgi intézményrendszer ami visszanyúlik az ókorba. ha az erős, akkor a legfőbb modern kori magiszternek a köztársasági elnöknek is erősnek kell lennie. úgy lehet a köztársasági államforma is erős.

ez egy triviális dolog.

Tapi2021 2023.10.18. 19:56:24

@Gery87: Az ellenzéki kerekasztalnál ülők. Meg akik velük szembe ültek.

Tapi2021 2023.10.18. 20:05:01

@cvsvrs: Városállami méretekben - talán, vannak kétségeim a több vezetős modellel szemben - működött, működik, de országnál, birodalomnál már nem működik, működött az ókorban sem.

Tapi2021 2023.10.18. 20:08:23

@cvsvrs: Sokszor látom az angol parlamentet, a híreket a kormányukról..., nem tűnik az sem tökéletesnek. Neked?

Tapi2021 2023.10.18. 20:13:28

Szerintem valójában nem a "rendszer" a lényeg. Mindnek van hibája, akár az USA-é, akár a francia, akár az angol, német vagy magyar, mindbe bele lehet kötni.
A lényeg az - számunkra, választópolgárok számára -, hogy bármilyen a rendszer, azok vezessék, akiket mi választunk meg erre!

Gery87 2023.10.18. 20:18:01

@Tapi2021:

Kérdezd meg Putyint meg a franciákat...

Gery87 2023.10.18. 20:24:36

@Tapi2021:

"A lényeg az - számunkra, választópolgárok számára -, hogy bármilyen a rendszer, azok vezessék, akiket mi választunk meg erre!"

Valójában az hogy felül milyen a hatalom elosztása egy pártokráciában mindegy is.

Az állampolgárok jogosítványa a lényeg.
Az hogy 4 évente X-elhetsz egy "csomagra" aztán 4 évig kvázi azt csinálnak amit akarnak és
ebbe semmi beleszólásod az pont olyan szar mintha egy munkahelyen nincs szakszervezet: max ha nagyon szar elmész máshová de ott is pont ilyen szar lesz mert ott sincs...
Valódi, azonnali direkt érdekérvényesítésed tehát alig van.

Ez max annak a hangos szűk kisebbségnek jó, aki fanatikusan elfogadja a csomagot úgy ahogy van.
A szekértábornak, a többiek meg jobbhíjján meg "ezvan nincs jobb" alapon kénytelenek dönteni. vagy nem döntenek sehogy és viselik a többiek döntését.

Gery87 2023.10.18. 20:25:47

*úgy ahogy van, a szekértábornak. A többiek ...

Tapi2021 2023.10.18. 20:59:08

@Gery87: "Valódi, azonnali direkt érdekérvényesítésed tehát alig van."

Így is TÚL sokat foglalkozunk a napi politikával. Nem normális ez.
Hidd el nem lenne jó, még ennél is sűrűbben, és olyan kérdések tömkelegével foglalkozni, azokban dönteni - de volna mindenhez elég tudásunk, rálátásunk? -, amikkel az általunk négyévente megbízottak HIVATALBÓL foglalkoznak.

Kvázi helyettünk, hogy mi tudjuk végezni a magunk munkáját.

Hátam közepe sem kívánja, hogy nekem kelljen végezni az ő munkájukat is.

KÖZBEN folyamatosan értékelem őket, aztán, ha kell leváltom a mandátum, a határozott időre történt szerződésünk lejártával.
(Ha van kire, van jobb.)

Tapi2021 2023.10.18. 21:02:48

@Gery87: "a többiek meg jobbhíjján meg "ezvan nincs jobb" alapon kénytelenek dönteni. vagy nem döntenek sehogy és viselik a többiek döntését."

Hát ez így működik, ha már elűzték a királyokat!

Valaki jelöltje nyer a választáson, másé veszít. Utóbbiaknak ezt el kell viselniük.
Mi is ezt tettük, tesszük, ha úgy fordul a kocka.
Ez a mai demokratikus rend.

Gelimtrtrddddd 2023.10.18. 21:07:06

@Gery87: A lényeg az - számunkra, választópolgárok számára -, hogy bármilyen a rendszer, azok vezessék, akiket mi választunk
--------------------

Olyan hang,k hogy lényeg nem van, nem számunkra, a postás bírongja a levelet számra, nem milyen, hogy olyan, nem rendszer, rendraku, nem vezet, hanem véget, de rekk.

Én nem vagyem pógár, nem választem, az libcsizmus. Stak egy rendraku van, az az ősmagyar, egyéb Micimackó.

Gelimtrtrddddd 2023.10.18. 21:10:23

@cvsvrs: kori rómában elűzták a császár és létrejött a köztársaság,
-------------------------------

Végó vagy anava vagy alűz. Létre hang nem van.

Nem, hanem az indogermán és magyar rakót, ez is egy sklavenaufstand volt, az indogermán Allmendet a tolvajok lopták, az indogermán SS-t is, a pógár, libernyák democsokrácia szaródott oda, ahogy a nyelvet is, az indogermánt az indogermán druidáktól.

A köztársaság egy sklavenaufstand, de köz hang nem van, dúrgerni, ez már posztulálja a privát hangot is, a társaság is egy libcsi műhang, ahol a libernyákok társulnak, a Sklavek, a szabok, a libertik.

Gelimtrtrddddd 2023.10.18. 21:12:49

alapon kénytelenek dönteni. vagy nem döntenek sehogy és viselik a többiek döntését."
Hát ez így működik, ha már elűzték a királyokat!
------------
Magyarul: rakun dúrongottak antorakni, vagy ha nem antoraknak, úgy bírongják az antorakást. Hát ez így öröka, ha már....

Király? Új-ónemmagyar libcsi hang, annak már annyi, ezt a hangot nem is ismerem, libernyák új-ónemmagyar hang, annak annyi, nekem ősmagyarul rakó van, de az nem a libernyák király. Ezt a hangot kérem dúrgerni.

Gelimtrtrddddd 2023.10.18. 21:17:45

@Tapi2021: a több vezetős modellel szemben -
------------------

Dubb rakó vagy garázda, nem szemben, hanem anta. Magyarul a ra és re és ra stumát mondjuk. De a systemtől függ az egész, hisz mondjuk az ősmagyar rakónál volt sok garázda is, vagyis wagneres. A libernyák system itt centralizál, az illiberális nem, az ősi, a primitív.

De az egészről úgy beszéltek, ahogy ha a gatyánkat váltanánk, libcsijül, ahogy ha ez így menne. Ez a teoretikus bullshit nekem inkább micimackó.

Gelimtrtrddddd 2023.10.18. 21:23:04

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: erkölcstelen dolog nem a ballib elvek szerint kormányozni?
-----------
ERkölcs hangot nem rakem, ilyen nem van, nyelvkakilás. A dolog dulgs, dligi, Schuld, elv hang nem van, nyelvkakilás, nem rakem, mondjuk raku ide. _Nem szerint, hanem rekkint, Krümmungja a libcsinek van, a maygarnak regerda, és rekk, rak.

...rakuk rekkint rakni, rekkni...

Gery87 2023.10.19. 01:55:22

@Tapi2021:

"Így is TÚL sokat foglalkozunk a napi politikával. Nem normális ez."

Szerintem meg a "nem objektív" médiák bulvár szintű hírömlenyével való foglalkozás és a konyhában meg a kocsmában való szájkarate, nem egyenlő a polgári demokratikus joggyakorlással.
De hát az elitnek tökéletesen megfelel ez!

"Hidd el nem lenne jó, még ennél is sűrűbben, és olyan kérdések tömkelegével foglalkozni, azokban dönteni - de volna mindenhez elég tudásunk, rálátásunk? -, amikkel az általunk négyévente megbízottak HIVATALBÓL foglalkoznak."

Ezt akarják elhitetni hogy azt hidd "te ehhez hülye vagy".
ÉS tematizálják azt ami nekik jó vagy épp ártalmatlan és nyugodtan kultúrharcolhatsz rajta!
Az hogy miben mennyire vagy kompetens döntésképes sokszor csak azon múlik mennyire vagy tájékozott és mennyi alternatívát kínálnak fel neked, na az a szakmai feladat. Erre lennének!
De nem kapod meg, pont a fentiek miatt.

"Kvázi helyettünk, hogy mi tudjuk végezni a magunk munkáját."

A jobbágy dolgozik, az urak döntenek?
A polgári lét alapja a közügyekben való részvétel!

Te egy lakógyűlésre se mennél el?
Ott is milliókról döntenek!
Mari néni ott miért képes dönteni?

"Hátam közepe sem kívánja, hogy nekem kelljen végezni az ő munkájukat is."

nyilván nem a bürokráciáról van szó!

"KÖZBEN folyamatosan értékelem őket, aztán, ha kell leváltom a mandátum, a határozott időre történt szerződésünk lejártával.
(Ha van kire, van jobb.)"

4 év hosszú idő.
Elég idő eltakarítani a mocskot meg hogy elfelejtődjenek, ellaposodjanak ügyek.

Gery87 2023.10.19. 02:01:23

@Tapi2021:

"Hát ez így működik, ha már elűzték a királyokat!"

Nem csak így működhet.

"Valaki jelöltje nyer a választáson, másé veszít. Utóbbiaknak ezt el kell viselniük.
Mi is ezt tettük, tesszük, ha úgy fordul a kocka.
Ez a mai demokratikus rend.""

Kevés.
Pont erről beszélek az hogy egy pártnak adod a hatalmat 4 évre és a gyakorlatban semmi kontroll nincs a végéig, "programcsomagok vannak", ahogy ők elképzelik, az nem elég.

Ha 10-ból 9 dologban egyetértek velük, miért kéne azt az egyet amiben nem, lenyelnem?
Ha 10-ből 9 dolog nem tetszik de van 1 ami nagyon, akkor azért tűrjem be a többit?
Vagy ne válasszam egyiket se?
Ez nem túl célszerű.

Meg lehet kérdezni az embereket konkrét ügyekben, egyenként, arra van a népszavazás.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.19. 08:46:54

@Gery87:

А 89-es kerekasztal-tárgyalás döntése: a német modell legyen átvéve.

Ott a kormányfő az úr, a kormány is tőle függ. A KE pedig jelképes figura.

A jobboldal szeretett volna erősebb KE-öt, a szocik egy része is. Ezt az akkori SZDSZ és FIDESZ megakadályozta.

Gery87 2023.10.19. 10:48:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Mert elvtelenek.
Tolvajok, képmutatóak és hazugok.

alöksz róz 2023.10.19. 11:15:48

@Gery87: "Ha 10-ból 9 dologban egyetértek velük, miért kéne azt az egyet amiben nem, lenyelnem?
Ha 10-ből 9 dolog nem tetszik de van 1 ami nagyon, akkor azért tűrjem be a többit?
Vagy ne válasszam egyiket se?" - ha te vagy a nép, nem jól választanod kell tudni, hanem a megválasztottra kell tudni az akaratodat rákényszeríteni.
a modern köztársaság pont az utóbbi ellen lett kitalálva. tehát meg kell szüntetni.

Gery87 2023.10.19. 12:45:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Dehogynem, egyébként megbeszéltünk már múltkor hogy szerinted is igaz "de nem számít mert a lényeg hogy rombolják a nyugatot."

Gery87 2023.10.19. 12:48:44

@alöksz róz:

"ha te vagy a nép, nem jól választanod kell tudni, hanem a megválasztottra kell tudni az akaratodat rákényszeríteni."

Ez viszont a jelen rendszerben nem lehetséges néhány jelképes esetet leszámítva.

alöksz róz 2023.10.19. 12:56:28

@Gery87: "Ez viszont a jelen rendszerben nem lehetséges" - hát dehogyisnem lehetséges. csak nem a köztársaság szabályai szerint kell játszani.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.19. 13:34:01

@Gery87:

Еrkölcsi probléma nincs benne, ez a lényeg.

Ha arra utalsz, hogy minden politika hazug, az igaz, dehát ez a műfaj sajátossága.

Gery87 2023.10.19. 14:18:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Erkölcsi problémád max neked nincs vele.
Egyébként meg azért nem mindegy mekkora a hazugság, ha az alapokig az akkor komoly baj van és akkor még a tettekről nem is beszéltünk.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.19. 15:00:18

@Gery87:

Politika hazugság nélkül nincs.

Ez olyan, mint trükkök nélküli diplomácia vagy kémkedés nélküli hírszerzés.

Amíg az alap nem hazug, semmi gond.

alöksz róz 2023.10.19. 16:19:27

@Gery87: ne hidd hogy csak szavazással lehet, az a köztársaság hazugsága. hát mire valók a pl a tömegmegmozdulások?

alöksz róz 2023.10.19. 16:22:55

@alöksz róz: pl ha kimegy az egész debrecen és környéke az aksigyárhoz és nem enged oda senkit, ott biztos nem lesz aksigyár.

alöksz róz 2023.10.19. 16:25:19

@alöksz róz: és nem tett a nép semmi extrát, csak a jogával élt.
szavazni se kellett hozzá.

ZorróAszter 2023.10.19. 20:06:09

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Miért ne lenne legitim?"

Mert a választók egyharmadát képviselő párt szavazta meg úgy, hogy még ettől az egyharamadtól se kért felhatalmazást alkotmányozásra.

Vagyis senki nem tudja, hogy a választók mekkora része támogatja az alkotmányt.

Márpedig ezen nyugszik az egész jogrend.

ZorróAszter 2023.10.19. 20:09:54

@Tapi2021:

"Le kéne már erről a döglött lóról szállni."

Az alkotmányról mint döglött lóról?

Hogy Magyarországon valójában nincs alkotmány?

És hogy emiatt nincs jogállam se?

alöksz róz 2023.10.19. 20:51:25

@ZorróAszter: erre kár hivatkozni, a lakosság a következő kétharmadok megszavazásakor kifejezte utólagos beleegyezését.

ZorróAszter 2023.10.20. 10:18:00

@alöksz róz:

A következő kétharmad a ismétcsak a választásra jogosultak egyharmada volt.

Ha a FIDESZ hinné, hogy az a kétharmad igazi kétharmad, akkor nem félt volna népszavazáson szentesíteni a malőrt. Ott elég az 50%+1 fő.

ZorróAszter 2023.10.20. 10:19:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Egyik követelményt se írta elő az alkotmány."

Ha valaminek a népakaratot kellene tükröznie, akkor az az alkotmány.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.20. 10:40:06

@ZorróAszter:

Az alkotmány azonban nem népakaratot, hanem kétharmadot ír elő.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.20. 10:42:54

@ZorróAszter:

A Fidesz akkor még nem tanulta meg a jó kommunikációt.

Be kellett volna venni a Jobbikot az alkotmányozásba, s akkor 80 % szavazta volna meg. Madj akár népszavazni is. simán lett volna 60 % feletti igen.

Most a ballibek arra hivatkoznának, hogy alkotmányellenes a népszavazás...

Gery87 2023.10.20. 11:30:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Az alap márpedig hazug:
Nem nemzeti keresztény konzervatívok a fidesznél...és nem szocdemek a DK-ban.

Gery87 2023.10.20. 11:38:53

@alöksz róz:

Azok arra valók hogy megmutassák az embereknek egy pártokráciában semmi közvetlen beleszólásuk a dolgok folyásába nincsen!
Utcára az megy, kényszerül aki gyereknek van nézve társadalmilag.
Ne ez legyen már az alap.

Még egy faszom társasház élete sem úgy működik hogyha valamit akarsz akkor el kell menned a közös képviselő háza elé ugrálni, vagy a folyosón tüntetsz!
Hanem van lakógyűlés amit össze lehet hívni és ott elmondod mi bajod...lehet beszélni bárkivel, vitázni, érvelni mint egy felnőtt ember.

És különben is:
Nem ti mondtátok hogy a tanártüntetések megmozdulásai "nem képviselik az összes tanárt" mert hát "a többség ott se volt", párszázan vannak"???

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.20. 12:39:00

@Gery87:

Az alap nem hazug: szuverenitás, küzdelem a nyugat ellen, a progresszívizmus elvetése.

alöksz róz 2023.10.20. 12:53:00

@Gery87: nem az az alap. az kb egyetlen lehetőség.

én nem mondtam. de szerintem is ki kellett volna állni a lehető legtöbb tanárnak. lehetőleg az összesnek. mert a párfős tüntikék nem tömegmegmozdulások, hanem bohózatok. és azon kívül h kiröhögtetik magukat, semmit se érnek. az a baj h birka a tömeg, nem tudja h van ereje, és olyan ereje van, hogy kényszeríteni is tud. ki kell nyitni a szemét.

alöksz róz 2023.10.20. 12:57:03

@Gery87: a parlamentben meg a közgyűlésben pont nem mondhatod el mi a bajod, és megvitatni se tudod senkivel.
a tapit leszóltad a kutyás hasonlatért, te meg még rosszabbat akarsz magadnak, mert neked még a darab hús se kell...

alöksz róz 2023.10.20. 13:00:11

@alöksz róz: "az a baj h birka a tömeg" - ja meg lehet még ennél is nagyobb baj, hogy szinte minden létező csoport utálja a másikat.

alöksz róz 2023.10.20. 13:01:34

@alöksz róz: "a parlamentben meg a közgyűlésben pont nem mondhatod el mi a bajod, és megvitatni se tudod senkivel." - és senkit nem is érdekel.

Gery87 2023.10.20. 14:58:56

@alöksz róz:

"protestálni, lázadni csak olyan ember tud aki becsüli önmagát"

A magyar ember nem becsüli önmagát, nem demokrata, nem hisz a szabadságban, felelősségben, nem akar változást és annak nyűgjét, nem akar semmit...csak eltengődni valahogy a halálig...egy jobbágy! És ezt - itt is - jó páran így gondolják és kimondják magukra nézve is!

Gery87 2023.10.20. 14:59:40

@alöksz róz:

Erről már sokszor beszéltem, a közvetett demokrácia az ilyen, és nem is tartom jónak!

Gery87 2023.10.20. 15:15:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ez kicsit olyan mint Horthy elbaszott kiugrási kísérlete!
Nem fog számítani szart sem.

alöksz róz 2023.10.20. 15:19:10

@Gery87: "Erről már sokszor beszéltem, a közvetett demokrácia az ilyen, és nem is tartom jónak!" - csakhogy annak semmi realitása, hogy ne közvetett demokrácia legyen. ebben a rendszerben nem tudsz semmit sehogy elérni, csak a tömeg erejével.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.20. 15:19:21

@Gery87:

Most jobban elő kell készíteni a kiugrást.

Szerencsére Európa gyengül, ez jó hír a kisembereknek.

alöksz róz 2023.10.20. 15:21:26

@Gery87: "A magyar ember nem becsüli önmagát, nem demokrata, nem hisz a szabadságban, felelősségben, nem akar változást és annak nyűgjét, nem akar semmit...csak eltengődni valahogy a halálig...egy jobbágy!" - ez hülyeség, sokkal több fellázadás volt itt, mint a környéken bárhol

Gery87 2023.10.20. 15:28:04

@alöksz róz:

A tömeg erejének sincs realitása sajnos.
A szokásos megosztottság és apátia, széthúzás miatt.
És ez egy elöregedő társadalom, már most milliók vannak 60 felett.
Az átlag 45, lesz ez még 55 is.

A fiatal lázad, a nyugdíjas meg az élete derekén lévő már nem.
Már mindegyik a (leendő) nyugdíját számolgatja, meg nyugit akar meg "csak ki ne rúgjanak mert ennyi idősen hova kellek majd?"

Ez lesz Európa és az európai demokrácia veszte.

A "vén kontinensen" már nem akarnak majd semmit csak állást, biztonságot meg nyugdíjat.
Felőlük akár fasizmus is lehet vagy akármi, "ott fent valami főfasz döntsön a többibe szarunk bele"

ZorróAszter 2023.10.20. 15:28:11

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Az alkotmány azonban nem népakaratot, hanem kétharmadot ír elő."

Ami a választók egyharmadának a szaavazata nyomán keletkezett.

"A Fidesz akkor még nem tanulta meg a jó kommunikációt."

Ennyi pénzből meg lehetett volna nyerni a népszavazást.

Az én félelmem az, hogy mindez mögött megint valami ismeretlen érdek volt, hogy ne legyen legitim alkotmány. De nem akarok találgatni.

Gery87 2023.10.20. 15:29:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Akkor lenne csak itt kurva nagy nyomoróság ha Huxitolnánk!

Gery87 2023.10.20. 15:29:54

@alöksz róz:

Annak már vége, 56-ra itt elfogyott szó szerint meg mentálisan is az a réteg aki lázadna!
Ezek már Kádár gyermekei...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.20. 15:30:30

@Gery87:

Ez nyilvánvaló. Ezért se lépünk ki, s tűrjük az elnyomást. Pedig morálisan igazolhatatlan az EU-tagság.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.20. 15:31:15

@ZorróAszter:

"Ami a választók egyharmadának a szaavazata nyomán keletkezett."

Mi mindegy.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.20. 15:33:16

@ZorróAszter:

"ismeretlen érdek volt, hogy ne legyen legitim alkotmány"

Most is legitim. S a népszavazás se tette volna legitimebbé.

Ráadásul bele lehetett volna kötni, hiszen AB-döntés volt Sólyom alatt még, hogy az alkotmányozás a parlament kompetenciája, nem lehet népszavazni alkotmányos kérdésben,

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.20. 15:34:15

@Gery87:

Arról, hogy van egy csapdahelyzet. Nem léphetünk ki belőle azonnal, de nem is tűrhetjük ezt az állapotot.

A jövő ezt meg fogja oldani.

Gery87 2023.10.20. 15:37:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Meg fogja oldani, és nagyon fog fájni ha ez a Döbrögi banda marad a nyakunkon!

Gery87 2023.10.20. 16:19:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Kételkedem, 2000 éve ezt mondják:)

Végül nem Bizánc hajtotta végre a világ globalizálását, exportálta az európai civilizációt és hozott demokráciát meg emberi jogokat! Hanem a nyugat.
(Ha ezt mind haldoklás közeben csinálta akkor emelem kalapom:)

Azért egy esélyt megérdemel.

Gelimtrtrddddd 2023.10.20. 16:33:19

@Gery87: hozott demokráciát meg emberi jogokat! Hanem a nyugat.
-------------

1. Nem hoz, ez egy örmény hang, magyarul bírong. Nem nyugat, hanem este, vagy ereszta.

2. He? A jog hang az az iga, az tuti, hogy jogot bírongott, igát, az tuti. A libcsi habubsdot(law) nem rakem, nekem rakta van, de így is nem rakem össze az emberi és rakta hangot.

He? Ez olyan , ahogy női rakta, dehát a nő az ana partikel, anya, a rakta részje, vagyis líneáris. Nem beszélem a nyelvedet, a libernyák új-ónemagyart.

Gelimtrtrddddd 2023.10.20. 16:37:30

@Gery87: hisz a szabadságban, felelősségben, nem akar változást
gy jobbágy! És ezt - itt is - jó páran így gondolják
-------------

A nyelvedet nem beszélem, de a váltással neked van a bajod ahogy nagyon is látem, de ez egal.
Nem gondol rakand. De nem rakem. A jobbágy hangot ne, a rekkésje bizonylosza(jelentés), inkább Sklave. Dehát libernyák diktatúra van, democsokrácia!

Kevered a szezont a fazonnal.

Gelimtrtrddddd 2023.10.20. 16:44:08

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A nyugatnak nincs jövője, nem lkell ezért aggódni.
-----------------
Nem nyugat, hanem ereszta, este, az ezért hangot dúrgerni.

A baju stak ott van, hogy ott a hazugság nem systemproblem, itt igen, de az oroszoknál is, itt enterdve azzal, hogy a magyar nyelv nem fingár nyelv, hanem indogermán és germán nyelv, és sok probléma innen jen. Az orosz systemprobléma eredményje Prigozsin is, vagyis nem ő, hogy volt, hanem hogy azt tette, anat tett.

ZorróAszter 2023.10.20. 21:51:36

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Most is legitim. S a népszavazás se tette volna legitimebbé."

A népszavazás célzottan az alkotmány elfogadására irányul. Tehát a népakarat világos.
Az illegitimitás éppen az, hogy nem világos, akarja-e ezt az alkotmányt a nép vagy sem.

"Ráadásul bele lehetett volna kötni, hiszen AB-döntés volt Sólyom alatt még, hogy az alkotmányozás a parlament kompetenciája, nem lehet népszavazni alkotmányos kérdésben,"

Csúsztatás. Nem lehet népszavazást tartani olyan kérdésekben, ami ellentétes az alkotmánnyal.

Gelimtrtrddddd 2023.10.20. 22:05:51

Most is legitim. S a népszavazás se tette volna legitimebbé."
népszavazás célzottan az alkotmány elfogadására irányul.
-------------------------

Nem nem legitim, hanem illegitim, hisz alkoholizálmány, libcsizmus, halandzsa, új-ónemmagyar,és a magyar nyelv nem fingár nyelv, hanem indogermán és germán nyelv.

Szavaz? A szó-szav libernyák jevevényhang, a szavaz bullshit z-vel van, de alkoholizálmányt szavazni? Ez így totál illegitim, hisz ez libcsizmus, full libcsizmus.

Amúgy nem cél, az egy libcsi jevevényhang, hanem remu magyarul, a ra és re stumától, ahogy remni, remerni, remélni, racionalista, germanoid hang.
Nem elfogad, hanem elrejk, nem irány, hanem raktajang, és verb rekk, de egal.

Az alkohizálmány illegitim.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.21. 02:43:15

@ZorróAszter:

Semmilyen kérdésben se lehet, ami az alkotmányt érinti. Ez ugyanis a kétharmadps szabály kijátszása lenne. Ez volt Sólyomék döntése.

ZorróAszter 2023.10.21. 12:01:04

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Jogilag nem így néz ki. Jogilag a népszavazás mindent ütne. Vagyis ha kiírnak egy alkotmányba ütköző témát és megszavazzák, akkor az alkotmányt kell módosítani.

Az ezzel kapcsolatos vitában az is szerepelt, hogy ezzel a legfontosabb népszuverenitási elem, a népszavazás sérül, mert bármire ráhúzható, hogy végső soron érinti az álkotmányt.

Egyébként a FIDESZ meg is akadályozott jópár népszavazási kezdeményezést.

De itt nem is ez a kérdés, hanem magáról az alkotmányról való népszavazás. Azt nyilvánvalóan nem tiltja semmi.

És mint mondtam, ha mikránsellenes propagandára volt annyi pénz, akkor az Alkotmány megszavazására is lett volna elég.

ZorróAszter 2023.10.21. 12:08:11

A lényeg: továbbra sem értem, kinek érdeke az illegitim alkotmány.

És az végképp nem megoldás, hogy legitimáljuk azzal hogy elfelejtjük a kérdést.

Mert például köztisztviselők esküdnek fel egy illegitim alkotmányra.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.21. 18:46:28

@ZorróAszter:

Sólyomék épp az ellenkezőjét mondták: a népszavazás az alkotmányozás kijátszása, ezért tilos.

Egyébként nem egyedi magyar dolog. Sólyom is a német gyakorlatból vette át.

Máshol, pl. az USA-ban lehetséges népszavazással alkotmányozni, viszont az eddigi kb. 20 eset egyikében se alkalmazták, azaz SOHA.

ZorróAszter 2023.10.22. 15:44:09

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Az alkotmány a legfontosabb eleme a jogrendnek, az államformának. A jogi irodalma akkora mint az Alexanriai Könyvtár volt.

"Sólyomék épp az ellenkezőjét mondták: a népszavazás az alkotmányozás kijátszása, ezért tilos."

Senki ne mondja, hogy a választók egyharmadát képviselő párt aki alkotmányozásra nem kért és nem is kapott kapott felhatalmazást, az legitimen megszavazhatja az alkotmányt, de a célzottan az alkotmányra kiírt népszavazás az meg alkotmányellenes.

Ezt legfeljebb azért lehet beadni, mert az alkotmánybíróságot célzottan ilyen emberekkel töltötték fel.

A szabály egyébként az alkotmányellenes kérdésekre kiírt népszavazásra vonatkozik, nem az alkotmány megszavazására.

És egyébként az se stimmel jogelméletileg, mert a jogelmélet szerint minden a nép akaratából ered. Tehát ha megszavaznak egy alkotmányellenes kérdést, akkor abban a kérdésben módosítani kellene az alkotmányt, mert az a nép akarata.

És a szakemberekere várna a feladat, hogy hogyan kell ezt megvalósítani.

Ami legitim jogelméleti probléma az az alkotmány stabilitiása. De nálunk egyébként is az a gyakorlat, hogy papírrongynak tekintik az alkotmányt, és Kis Pista kinevezhetősége érdekében is fenntartások nélkül módosítják.

Gelimtrtrddddd 2023.10.22. 18:19:23

az alkotmányt az országgyűlés rendkívüli ülése (az alkotmányozó nemzetgyűlésen) fogadja el úgy, hogy népszeruverenitás, magyarul a népfelség elve alapján azt népszavazás szentesíti. úgy léphet hatályba, hogy azt a nép elfogadja. és így jön létre egy valódi demokratikus népköztársaság,
-------------
1. Alkoholizálmány. Szavazni? Libcsizmus, alkoholizálmányt szavazni? Ez totál libcsizmus.
Népköztársaság? a köh bullshit hang , libcsi a társaság is, liberalizmus, új-ónemmagyar halandzsa.

2. Rejku van, az elrejk, emrejk. Nem alap, hanem raku. REndkívüli? Racionalitáson kint?
Hatály? Bullshit hang.

3. Na egal, inkább nézem Micimackót németül, az is rekásosabb(verständlich), ahogy az új-ónemmagyar halandzsa a bullshitról. Ennyi erővel Micimackót németül nézzen az ember.

Gelimtrtrddddd 2023.10.22. 20:42:05

@cvsvrs: k (fel se merült, hogy több pártra szakadjanak) és népköztársaságot, egy valódi népi demokráciát.
mi a probléma azzal, hogy népi? népi demokrácia, népköztársaság? mi ezzel a baj?
ugyanígy mi a probléma a tanácsrendszerrel?
------------------
1. Merül? He? Jah, a mar-mer-mor-mur stumától ered, vagyis merh is, méreg is, de az merega, indogermán stuma, vagyis merhül, mergül az annyi, hogy a kenyér maród a víznek innen, vagy a hulla a dohonsztáktól, gázoktól felmerül.
Merül hang nem auftachen.

2. FEntebb már írtem, hogy ilyen hangok nem vannak, hogy társaság, közösség, társadalom, libernyák műhangok, nem rakem a Micimackó új-ónemmagyar halandzsát, és írtem is, hogy mondjuk a közösség és egyéb a privátot is posztulálja...

Jah, olyan bullshit hang se van, hogy tanács, bulslhit cs-vel, stak nyelvkakilás, ahogy a tan is. Ennyit erről.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.10.23. 12:03:37

@gigabursch: a szomorú az, hogy egyszer láttam interjút vele talán az osztrák 1-en. Megfagyott az ereimben a vér, németül sokkal jobban és pontosabban fejezte ki magát mint magyarul.
És még pl. Horthyt vagy Herczeg Ferencet bszogatja a beszédhibás prolinép a (nemlétező) akcentus miatt.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása