magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Kiloptuk kezükből a nyomógombot

A régivágású ballib megmondóembereknél az a jó, hogy mivel már nem politizálnak aktívan, képesek időnként teljesen őszinték lenni.

Maga az egész interjú unalmas, egyetlen értékes mondata van: amikor Krasztev kimondja "már nem mi határozzuk meg a narratívát".

Igen, pontosan ez a lényeg. Antall azért bukott meg, mert egyáltalán nem próbálta meghatározni a narratívát, majd Orbán szintén azért 2002-ben, mert csak részben tette meg ezt, s jellemzően csak a díszítésekben. Orbán pedig azért nyer 2010 óta folyamatosan - persze nem csak ezért -, mert kezébe vette a narratívaképzést.

Van egy érdekes angol publicista, pontosabban Oroszországban született, gyerekkorában vándorolt Angliába, zsidó az identitása, orosz-angol anyanyelvű, de csak angolul ír/előad. A neve Konstantin Kisin - ez a YT-csatornája -, népszerű az alt-right körökben Amerikában és Angliában is, kb. az a kör, ahová a Magyarországon is ismert kanadai Jordan Peterson tartozik.

Tőlem persze távol áll sok tekintetben, hiszen Kisin szélsőséges liberális-konzervatív, piacifundamentalista, viszont mondandójában sok az érték. Nyilván ő azt is kritizálja a baloldalban, amivel nekem nincs problémám, s sokszor nevetségesen szélsőséges az antikommunizmusában (a gyerekkori moszkvai élmények hatása lehet ez).

Miért népszerű? Mert határozottan, bátran kiáll a genderizmus, a BLM, s általában az egész woke-progresszív-zöld áramlat ellen. S mindezt mindig a klasszikus liberalizmus nevében teszi. Kb. olyanokat mond, mint Puzsér mondott 2 évvel ezelőtti ballib fordulatáig: azaz a mai liberálisok nem igazi liberálisok, meghamisították a liberalizmust, balra tolódtak, ezért vissza kell állítani az eredeti liberalizmust.

A lényeg: arra hívja fel a figyelmet, hogy nincs fontosabb a narratívaképzésnél. Egy 1974-ben közétett szociológiai tanulmányra mutat rá, melyben a szerző leírja az Abilene-rejtélyt.

Az Abilene-paradoxon lényege: egy család ül otthon, mindenki jól érzi érzi, míg valaki fel nem veti, mi lenne ha most mindnyájan elmennének vacsorázni Abilene-be (város Texasban, pár kilométerre a család lakásától), mire mindenki igent mond. Elmennek, s a végén kiderül: valójában mindenki otthon szeretett volna maradni, de mindenki azt hitte, rajta kívül mindenki más el akar menni vacsorázni Abilene-be, ezért mondott igen, nehogy "kilógjon a sorból".

A következtetés nyilvánvaló: az nyer aki képes meghatározni mit gondol az átlagember közakaratnak, amihez képes nem érdemes kilógni a sorból.

Mert a kisember mindig alkalmazkodik. Minden rendszerben. Ha úgy érzi a tömeg, hogy a libbant értékrend a vezérelv, akkor ahhoz fognak. Ha meg mást hisz vezérlő elvnek, akkor ahhoz.

Tökéletesen látható ez a magyar közéletben is. Kádár alatt a rendszerkritikát szinte mindenki beburkolta a "szocializmus reformja" csomagolásba, sokszor teljesen antikommunista elképzeléseket is, sok akkori reformkommunista személyiség csak azért mondta magát reformkommunistának, mert ez volt keret. Most meg mindenki a "demokrácia javításáról", a "piacgazdaság szociálisabbá tételéről" beszél, az is, aki ellenzi ezeket a valóságban.

Kubában máig minden ellenzéki, legalábbis mindenki a legbátrabbakat leszámítva, magát "forradalmárnak" mondja, azaz ő csak reformokat akar.

54 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2618233149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2023.10.23. 08:51:43

nincs közös narratíva, valójában ez két ellennarratíva. az egyik a baller, hogy van orbán az ördög. akinél bárki jobb. bármit tesz az örgödi. és a másik az, hogy lehet, hogy időnként ördögi na de van soros a sátán, gyurcsány a sátánfióka, gyurcsányné pedig boszorkány. és ehhez képest orbán félisten. mindkettő azt mondja: vagy-vagy. azaz mindkettő ignorálja a másikat. az ignono a noro (amiből a narratíva ered) tagadása.

2023.10.23. 08:58:50

az 56-os narratíva az volt, hogy maradhat az egypártrendszer, de az legyen valódi népi demokrácia. ez nem egy bonyolult követelés, a többség értette, kiállt mellette. és aztán kádár is lényegében az 56-os narratívát vette át, mondván hogy az új párt, az mszmp teremti meg ezt szemben az ellenforradalommal.

ez a népi demokrácia narratíva volt a sikeres. és ezek vannak szembeállítva. orbán népi, de nem demokratikus (hiszen valójában 1/3 támogatottsága van, legfeljebb relative van többsége, vagy úgy sincs), az ellenzék demokratikus, de nem népi.

egyik se mondja azt, hogy legyen egypártrendszer. egy magyar néppárt. és legyen közös narratíva. népi demokrácia.

2023.10.23. 09:30:05

hogy lehet népi demokrácia? egy néppárt demokratikus? többes jelöléssel. és úgy van demokrácia és egy közös narratíva.

hogy jön létre a narratíva, abban egy agenda, a politikai napirend? például úgy, hogy elektori körzetenként van 10 küldött, akkor egy 10 ezer fős kongresszusban már van mindenféle vélemény. szélsőséges is esetenként, de azoktól elhatárolódhat a többség. és ezek után ezeket a kérdéseeket a szakmai koferencikák megvitatják. és a különféle elképzeléseket képviseli az országos választmány tagjai. és lényeges elem, hogy a szakmai konferenciák adják az elnökséget. a plebs véleménye valamelyest le legyen fojtva. és ezek után lehet egy konszenzusos pártelnök. a kongresszusi küldöttek közül kiemelkedik.

orbán egy ilyen pártban is lehetett volna pártelnök. gyurcsány is akár. csak ők többpártrendszerben hisznek. orbán abban, hogy népi, csak nem demokratikus. demokraták, pfúj. gyurcsány fordítva. népiek pfúj.

nem kellett volna rendszert váltani, hanem 56 után 40 alatt 85 után már majdnem kialakult az pártpolitikai struktúra, ami úgy ahogy jó volt, egyszerűen csak ki kellett volna nyitni a pártot, a marxista-leninista ideológia kötelező jellegét felszámolni, valódi népi demokráciát építeni 56-os alapokon.

jöttek a rendszerváltók. a "reformerek", akik azt mondták, hogy a rendszer reformálhatatlan. pedig többes jelöléssel már szabad választás van.

élveteg 2023.10.23. 10:27:17

Igen, pontosan ez a lényeg. Antall azért bukott meg, mert egyáltalán nem próbálta meghatározni a narratívát,

Hiába is próbálta volna mert nem volt felület ahol a narratíva eljuthatott volna a szavazókhoz A kor sajtójának 95 százaléka ballib kézben volt a maradék meg teljesen marginális jelentőségű volt Akkor semmilyen alternatív csatorna nem volt Érdekes valahogy nem fájt a sokszínűség hiánya a baloldalnak

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.23. 10:28:20

@élveteg:

Így van, de ők meg se próbálták. Pedig kormányzati hatalom birtokában megoldható ez könnyedén, csak akarat kell.

alöksz róz 2023.10.23. 10:43:11

@cvsvrs: "pedig többes jelöléssel már szabad választás van" - papám, te nem vagy tisztában vele, mi az a szabad választás...

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2023.10.23. 10:50:36

A liberális demokrácia mindig a kisebbség diktatúrája szociális kérdésekben. Ott van például a buzipropaganda ahol 30 éve mindenki undorítónak tartotta, ma meg azt ha fel mersz szólalni ellene. Mert most az a konformizmus.

Egyébként meg lehet figyelni az ukránoknál milyen gyorsan teszik nemzeti értékké a homoklobbit ahol most úgy csomagolják be mint a nyugathoz tartozás zálogát. Aki ellene szól az putyinnal van.

Persze ha kihagynának egy generációt a folyamatos propagandából azonnal visszaállna a társadalmi gondolkodás normálisra.

Egyszerűen nem kell beszélni róla, el kell takarítani a megjelenését, és ebben pl nagyon jó a Fidesz hogy felismerte.

alöksz róz 2023.10.23. 10:51:01

@cvsvrs: ráadásul amit írsz, annak még kevesebb köze van a demokráciához, mint a mostani rendszernek.
eldöntik a pártban mi legyen és az lesz, te csak a jelöltekről szavazhatsz, semmi másba nincs beleszólásod. ha szerinted ez demokrácia, akkor a demokráciát se tudod, mit jelent :-)

2023.10.23. 10:53:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
ne viccelj már. az mdf is igyekezett meghatározni a narratívát. úgy győztek, hogy kádár halálát követően az mdf uralta az egyesen a fél nyolcas híradót mégpedig pozsgay jóvoltából. cserébe átangedték volna a köztársasági elnök tisztet mondván, hogy nincs más alkalmas jelölt. a moszkovita szűröst az egykori leninista pozsgay váltotta volna az államfői székben.

csak ezt szdsz kezdeményezte "négy igenes" népszavazás megakadályozta. az mdf azonban a médiafölényt kihasználva nyeri meg a választást. az szdsz értelmiségeugyanis a kettes csatornán van jelen. voltak körzetek, ahol kettest nem, vagy csak gyengén lehetett fogni. ott az szdsz alig kap szavazatot. rájönnek, hogy a médiának kulcs jelentősége van.

és ebből lesz a médiaháború. ebben az mdf nem akarta meghatározni a narratívát? dehogy nem. nemcsak a radikálisok. csurka és társai. hanem antall körei is. az mdf nagyrészt tanárokból állt és szerettek szerepelni. antall még nagybetegen is interjút adott a tévének, amit hankiss nem engedett adásba mondván, hogy az befolyásolja az önkormányzati választást. és azt mondta, hogy a miniszterelnök csak akkor szólalhat meg ha mellette a köztársasági elnök is interjút ad.

2023.10.23. 10:59:57

@alöksz róz:
a néppártban ab start mindenki párttag. ha valaki megkapja a személyi igazolványát, akkor kap egy párttagkönyvet mellé. szabad a a ki és a belépés. és párton kívül is szabad politizálni. és esetleg új pártot alapítani. de sokkal egyszerűbb a párton belül érdeket érvényesíteni. hiszen annak kezében ott van a nagy nyilvánosság.

a néppárt a közéleti mainstream, és párton kívüli a politikai underground.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.23. 11:05:18

@cvsvrs:

S ez mire jó?

Egyébként ki lett próbálva pár országban, semmi értelme, hiszen ez tulajdonképpen az állampolgárság másként megfogalmazva.

2023.10.23. 11:06:23

@alöksz róz:
az amerikai demokrata pártnak 47 millió, a republikánusoknak 36 milló tagja van. ez összesen 83 millió párttag. és az elnökválasztáson legutóbb 155 millióan vettek részt. ennek több, mint fele párttag.

a debreceni fidesz cca. 150 ember. ennyi tagjuk van. és nem az van, hogy bárki beléphet. senki se léphet be. a debreceni fidesz kósa lajos baráti köre.úgy, hogy 150 ezer választó van. a debreceni dk 15 ember.

2023.10.23. 11:07:43

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a népi demokrácia elsődlegesen arra jó, hogy meghatározzák a politikai napirendet.

Boldeone2 2023.10.23. 11:09:36

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!: Persze ha kihagynának egy generációt a folyamatos propagandából azonnal visszaállna a társadalmi gondolkodás normálisra...(...) ....Egyszerűen nem kell beszélni róla, el kell takarítani a megjelenését, és ebben pl nagyon jó a Fidesz hogy felismerte.."

- Nem lesz ilyen. A világtrendek egy irányban haladnak, amelyeket nem kormányok mondanak meg, vagy befolyásolnak
A " normális" az mindig korszellem- függő
Ami egy 20 évesnek normális, az nem feltétlen lesz az egy 60 évesnek...

2023.10.23. 11:17:13

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
másodilagosan meg arra, hogy szakmai konferenciák legyenek.

tehát ha a néppárt azt mondja, hogy a számodra fontos gender tudomány kerüljön politikai napirendre, akkor erről a párt tart egy konferenciát. nem az akadémia, hanem a párt. de azért akadémikusokból, vagy legalább is szakpszichológusokból álló társaság. és akkor bagdy emőkét megtapsolják, aki egyébként ez ügyben a nyilvánvalót mondja. hogy a nem kiforrott szexualitással rendelkező gyerekeket nyilvánvalóban befolyásolja a média. tehát nem kell lmbtq propaganda egyfelelől, homofilia, de nem kell homofóbia másfelelől.

és ezek után ez a kérdés nyugvópontra jut. mert a pártkongresszus napirendre tűzte, a szakmai konferencia megvitatta és konszenzusos véleményre jutottak. következő napirendi pont. migráció. ebben is konszenzusra lehet jutni. csak egy marginális réteg akar totális illegális migrációt.

és ezek után kérdés, hogy mi legyen a versenyképessséggel, a költségvetésben mi kapjon prioritást, mi legyen a közoktatással, a szakképzéssel, a népegészségüggyel. nyilván ezeket a kérdéseket is napirendre tűzné a kongresszus és ezekben a kérdésekben is lehet szakmai konferenciákat tartani.

és ezek nyugaton is megszűnőben vannak. a többpártrendszer ezeket felszámolta. a médiában értelmetlen vallásviták vannak, amit a társadalom marginális csoportjai vívnak egymással.

Gery87 2023.10.23. 11:20:31

@Párduc oroszlán gorilla... Makákó!:

"Persze ha kihagynának egy generációt a folyamatos propagandából azonnal visszaállna a társadalmi gondolkodás normálisra."

Mi a normális? Hogy tabusítjuk? Na az aztán marha "normális":)
Értem hogy ebben az országban nagy "hagyománya" van az elfojtásnak de van is milliónyi alkoholista, láncdohányos meg rengeteg öngyilkos, nem kéne ebben ragadni.

Nem kell ebben sem szélsőségesnek lenni és kész.
Az meg hogy fóliáznak hét egyenesen gyerekes.

alöksz róz 2023.10.23. 11:59:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "Egyébként ki lett próbálva pár országban, semmi értelme, hiszen ez tulajdonképpen az állampolgárság másként megfogalmazva." - erre még így én se gondoltam (pedig párszor volt már téma ez), jól elkaptad a lényeget :-)

"S ez mire jó?" - kizárólag arra jó, hogy legyen.

2023.10.23. 12:03:52

@Gery87:
erre mi a válasz? a többpártrendszer vagy a népi demokrácia.

van egy néppárt, nem kell több, mert mi a francnak. és a kongresszus adott esetben napirendre tűzi a dohányzás, az alkoholizmus és a drogproblémát. ezek után összehívnak egy szakmai konferenciát. a szakértők kitalálnak valamit. azt a kongresszusi küldöttek ha elfogadják, akkor megindul egy prevenciós program.

majd ezek után értékelik az eredményeket. és ha azok nincsenek, akkor elzavarják a szakértők egy részét. és nem az a legfőbb politikai kérdés, hogy ki nyeri a választást. hiszen a néppárt nyer, hanem az, hogy akkor a néppárt ezen vagy azon tagjai sikeresebbek egy közéleti probléma oldásában, vagy megoldásában.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.10.23. 12:04:09

@alöksz róz:

A leghosszabb tartó kísérlet Malawi volt 1966-1993 között. Minden felnőtt, politikai jogaitól nem megfosztott malawi állampolgár automatikusan tagja volt az ország egyetlen pártjának, a Malawi Kongresszus Pártnak, s elvárt volt az akítv részvétel a lakóhely, munkahely szerinti taggyúléseken.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.10.23. 12:06:59

@élveteg: meg Antall ezt nem is tartotta fontosnak, ő azt hitte, hogy a tanári tekintélye egyformán hat. Volt is pár mozzanat a Blokádban erről.

2023.10.23. 12:10:57

@Deak Tamas:
ugyan már. az mdf brutális befolyást akart a médiában. nemcsak csurka, hanem a mérsékelt irányzat is.

2023.10.23. 12:23:56

@Deak Tamas:
eleve az mdf úgy nyert választást, hogy az ellenzéki kerekasztalból legtöbbet ők szerepeltek az tv1-en (milliós nézettségű) fél nyolcas híradóban. és az szdsz értelmisége és a fidesz pedig a tv2-n kb. este 11 órakor kezdődő napzártában. csak a híradó persze bemutatta, hogy szdsz is. azonban többnyirecsak másodlagosan.. a vezető hír az mdf volt.

1990 januárjától pálfy g lett a híradó főszerkesztője. (aczél endre helyett.) pálfy g 1990. februárjában. (a választás áprlisban volt.)
archivum.mtva.hu/photobank/item/MTI-FOTO-K1p0RldFbWdkWUpxdzVVZU04R0xaQT09
az mdf és antall nem akart médiabefolyást? tényleg? hogy a francba nevezték ki a komcsi pálfy gét, aki az mdf szekerét tolta a komcsi aczél endre helyére, aki az szdsz szekerét tolta? úgy, hogy pozsgay elintézte. így akart köztársasági elnök lenni.

de ezeket nem érdekelte a hatalom, a médiabefolyás, dehogy nem.

2023.10.23. 12:46:36

az mdf már a választások előtt uralta a médiát. az m1-et. és a tv2-n volt az szdsz. az mszp meg ugye mindkettőn. mert akkor a pozsgay féle egykor néprfontos mszmp jobbra, a szakszervezetisek meg balra húztak. és az mszp-s értelmiség a zsidók túlsúlya miatt az szdsz-hez.

az mdf úgy nyert, hogy övé volt az egyes. az mdf-szdsz paktummal (ami a kéthmadshoz kellett) kinevezett hankiss azt mondta, hogy legyen az egyes legyen a mindenkori kormánypárt, a kettes a mindenkori ellenzék csatornája. így lett délutáni és esti egyenleg a kettesen bánóval.

csak erre csurka azt mondja, hogy az ellenzék az nagyrészt pesti zsidókból áll, nehogy már övék legyen a kettes és ha nyernek, akkor az egyes. hanem legyen az mdf-é minden. aztán meg a választások után majd lesz valahogy.

és erre az szdsz válasza az volt, hogy csurka antiszemita (valóban az volt, vagy voltak ilyen megnyilvánulásai és a zsidóságból csak a rosszat emelete ki) és csurka fasiszta, náci. (nyilván nem volt az). az mdf-et elzavartják, a miép-et marginalizálták, de úgy se az szdsz nyert, hanem az mszp és horn gyula. és ezek után ők akartak médiabefolyást.

az szdsz médiaértelmisége forszírozta, hogy privatizálják a kettest, és a megszálló szovjetek hadseregnek fenntartott hármas csatorna helyet, és azt az szdsz elfoglalja. ez utóbbit ellenezte horn, amit támogatott orbán is. horn és orbán együtt szorították ki a tv3 pályázatát, cserébe a fidesz megkapta a magyar nemzetet. az rtl klub amelyik még egyszer horn és orbán jóvoltából lettek végül befutók ellenük fordultak. mert oda iis az szdsz emberei kerültek.

és aztán az rtl klub buktatja meg a viszonylag jól kormányzó orbánt. és ennek következtében radikalizálódik. jön medgyessy és gyurcsány. és aztán a ner.

2023.10.23. 12:59:04

a tanácsválasztást meg kellett volna tartani kifejezetten kulturális céllal. maradjanak meg a rádió játékok, tv játékok, iskola tv, am a kultúrát adta, tv-s vetélkedők, tehetségkutatók, stb. a közművelődést nem átengedni a piacnak. hanem választott kultúrkorifeusok legyenek csak immár többes jelölés melett. kepes andrások csinálják tovább a stúdiót.

ez ugye lényegében egy depolitizált közeg, úgy, hogy napkeltében lehetnek párpolitikai viták, híradóban legyenek parlamenti tudósítások. úgy, hogy ezek közepette a nép tömegkultúrát kapjon. a telesport, az egészséges életmód propagálása, teledoktor,

nagyjából ilyen lenne, vagy lett volna egy normális közmédia, és ezekhez kapcsolódnak a művelődési központok, tömegével a vidéki beszámolók, minden megyéből. csak nem ilyet akartak.

most az fő kérdés, hogy ki nyeri a választást. egy pártrendszerben a néppárt nyeri meg, a választott kultúrkorifeusok kapjanak műsorsávot a barátaikkal és nemcsak a fővárosban, hanem minden megyében, és képződik van nagyon sok kulturális anyag, amiből aztán össze lehet válogatni olyat, ami tömegkultúra, az átlag ember is szereti, ugyanakkor a közgondolkodást kissé emelkedetté teszi. ebben érdekelt a párt, hogy fenntartsa hatalmát.

csak ez nem a nyugatos többpártrendszer. de nem is a keleties. mert többes jelöléssel a pártban valódi politikai küzdelem zajlik és valódi parlamenti viták vannak.

alöksz róz 2023.10.23. 13:06:59

@cvsvrs: "van egy néppárt, nem kell több, mert mi a francnak." - előbb még azt kéne valahogy igazolni, hogy minek az az egy

ZorróAszter 2023.10.23. 13:15:03

Abilene-paradoxon: ezért kellenek a bérkommentelők ezerszám milliónyi zoknibábbal.

De valahogy az is megint kimarad a "narratívából", hogy a magyar médiák tulnyomó többsége a gyarmattartóink, a németek kezében van. A Mediaworks és az RTL is.

És lesz majd sírás-rívás, amikor a kollaboráns kormány megkapja a selyemzsinórt Berlinből és a Mediawork kezdi letépkedni a gatyát a fideszes vezérekről.

2023.10.23. 14:32:04

@alöksz róz:
azért kell egy állampárt, hogy az abban dúló politikai csatározások a teokratikus vallásvitákat ellensúlyozzák. ha nincs egy párt se, akkor a papok lépnek a politikusok helyébe. és az se lenne túl jó. az átlag embertől túlzó erkölcsiséget követelnek. a sok párt meg teljesen kiszorítja az erkölcsről prédikáló papságot.

nekem úgy tűnik, hogy budapesten kívül szinte sehol se akar a nép többpártrendszert. a kistelepülések, a falvak sose akartak. a nagyobb városok is egyre inkább abba az irányba hajlanak, hogy az összes párt takarodjon és legyen egy helyi egyesület. de ugye a helyi egyesületeknek valamivé kell szerveződniük. és az egy néppárt.

ami úgy lehet demokratikus, hogy több jelölet indít el. mert másképp nincs szabad választás.

2023.10.23. 14:46:35

@ZorróAszter:
az elbaszott akkumulátorgyárakből lesz a probléma. ugyanis a németek se tudták, tudják, hogy mit is csináljanak. és a fidesz szabad kezett kapott. és ilyen debrecen a teszt üzem.

úgy van budapesten caf villamos, hogy debrecenben előzetesen tesztelték. megállapodtak a cégek, hogy aki debrecnt nyeri az viszi el a budapesti közbeszerzést. és vagy két és fél évig fel volt ásva a fél város. mert az összes cég az összes másikat megtámadta, nem a pár debreceni villamos, hanem a fővárosi projekt miatt.

a nagyobb országos projekteket általában debrecenben próbálják ki. azért van az, hogy szinte mindenben élen jár debrecen, de minden szar, eleve hülyék próbálkoznak, és a teszt üzem általában szar. és úgy marad.

budapest számára debrecen egy szemétlerakó. innen már lehet látni, hogy be fog fuccsolni az egész. hiába lesz még esetleg jól működő bmw, még talán úgy is. ha lesz egyáltalán. a németek se tudják, hogy mi legyen a járműiparral.

Gery1987 2023.10.23. 14:51:02

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Aminek semmi haszna nem volt mert gondolom a pártelit döntött úgy is mindenben!

2023.10.23. 14:55:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
nem kell elvárt részvétel. nem kötelező egypártrendszer kell. hanem 0 és 1 pártrendszer közötti állapot.

2023.10.23. 14:58:10

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a többpártrendszer arra való, hogy megossza a társadalmat. és többpártrendszerben működő országot kívülről lehessen vezetni. a többoártrendszer lényegében az intézményes politikai felforgatás

a dk kötelező többpárrendszert akar.. a fidesz pedig kötelező egypártrendszert. és nem a d k a valódi szabadság pártja, nem is a fdiesz, hanem amikor nincsenek pártok, vagy legfeljebb egy van.

2023.10.23. 15:02:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
tehát van egy szófiáért egyesület a bolgár néppárt tagja. és abban te és a múzsád ha akartok, akkor részt vehettek, és ha nem, akkor nem. a párt az lefedi a közélet egy részét. de nem fedi le az egészét. a párton kívüliek is elindulhatnak a választásokon. 0 vagy 1 párt van. nincs több. és demokrácia van. szabad választásokkal. ez a valódi népi demokrácia.

ilyesmiért harcoltak 56-ban. fel se merült, hogy az egyetemisték több pártot alkossanak.

2023.10.23. 15:04:06

azért nem avatkozott be a nyugat, mert 56 a kommunista rendser reformját hirdette meg, valódi népi demokráciát. középeurópai semlegességet. és egyáltalán nem akart nyugati többpártrendszert, se nato tagságot.

2023.10.23. 15:08:56

1848-ban fel se merült, hogy ilyen, vagy amolyan párt legyen. de még 1867-ben is lényegében egy deák párt uralkodott. deáék se akartak többpártenddszer. az öreg kossuth se. azt mondta, hogy ki ne egyezzenek csak ausztriával. mert itána a a nemzetiségek szétverik magyarországot. inkább a magyar nemesség ossza fel a királyságot és adjon tartományi jogokat a monarchiában. ezt javasolta kossuth emigrációban párton kívüliként.

sokpártendszert olyan nagyon senki se akart. antall józsef, tölgyessy péter és társaik.

alöksz róz 2023.10.23. 15:47:03

@cvsvrs: "ami úgy lehet demokratikus, hogy több jelölet indít el. mert másképp nincs szabad választás." - ez még nagyon kevés hozzá...

"azért kell egy állampárt, hogy az abban dúló politikai csatározások a teokratikus vallásvitákat ellensúlyozzák. ha nincs egy párt se, akkor a papok lépnek a politikusok helyébe." - vagy 200 éve lehet még azt mondtam volna, hogy jogos :-)

jónévez 2023.10.23. 16:31:17

Többször felfigyeltem már erre a szóhasználatra: liberalizmus. Na, ez egy elég nagy baj, hogy "izmus"-sá kett. Maguk a "liberálus"-ok is eléggé téveszmések, én csak sráckoromban hittem magam annak. De a szabadságpárti jobb, mint a liberális. Mert nem mindenáron ellensége a hagyománypérti. Nem akar akasztani, mint Petőfi liberális. Nem bűnöz, mint Kossuth.
Node, azt akartam mindani: az "izmus" toldalék valójában lerontja megy azt a keves pozitívumot is, amit a szó maga hordoz(hat)na.

Billy Hill 2023.10.24. 10:46:58

@élveteg:
@Deak Tamas:

Hát igen, Antall nem tudta, hogy fontosnak kell tartani a narratíva-alkotást, és nem is szóltak neki... Mondjuk ezt annak az amatőrizmusnak tudom be, hogy 40 év után kellett átzökkenni valami másba, és nem voltak erre (sem) felkészülve. Viszont tény, hogy a másik oldal hamarabb ébredt, gondolom részben a külföldi tanácsoknak is köszönhetően.

Azért nem könnyű rendszert váltani... Egybefüggő Orbán-kormányzás még csak 13 éve van, de már most is azt látjuk, hogy ha egyik napról a másikra az ellenzéki pártok ölébe hullana a hatalom, iszonyatos balf@szkodást művelnének le ők is, elég a 2021-es előválasztást és néhány ellenzéki várost megnézni.

Tapi2021 2023.10.24. 12:26:08

@cvsvrs: Nosztalgiázol a szocializmusról, de azt is zagyván.
Ha egy "néppárt" van az egypárt rendszer, és diktatúra, nem demokrácia. Nem kell köré a szómágia!

Egy párt, meg bizottságosdi, meg konferenciásdi... Ebben éltünk 40 évig!
Ezek voltak a szocialista diktatúra DÍSZLETEI! Meg az olyanok, mint a "másik párt" a Hazafias Népfront.

Tapi2021 2023.10.24. 12:32:48

@cvsvrs: "ugyan már. az mdf brutális befolyást akart a médiában. nemcsak csurka, hanem a mérsékelt irányzat is."

A 99%-os szoci-exkomm-újkomm/liberális befolyáshoz képest mi számít neked brutálisnak?

Hogy a regnáló miniszterelnök arra számított, hogy egy válsághelyzetben szólhat a néphez a KÖZtévében? (Aztán nem. Mert ott állt egy éber kapuőr...)

Tapi2021 2023.10.24. 12:42:00

@alöksz róz: "@cvsvrs: "van egy néppárt, nem kell több, mert mi a francnak." - előbb még azt kéne valahogy igazolni, hogy minek az az egy"

Oké, akkor éppen van egy: a Nemzeti Együttműködés Rendszere Néppárt!
Jó lesz így cvrsvrs?
A többi meg mehet a levesbe! :-)
Ugye így gondolod?

Tapi2021 2023.10.24. 12:44:03

@alöksz róz: "- előbb még azt kéne valahogy igazolni, hogy minek az az egy"

Meg ugye, hogy KINEK a néppártja legyen az a kiválasztott egy??? :-)

Tapi2021 2023.10.24. 12:45:31

@ZorróAszter: "És lesz majd sírás-rívás, amikor a kollaboráns kormány megkapja a selyemzsinórt Berlinből és a Mediawork kezdi letépkedni a gatyát a fideszes vezérekről."

Az a remény..., ugye.
Hátha végre megtörténik.

Tapi2021 2023.10.24. 12:49:11

@cvsvrs: "nem kell elvárt részvétel. nem kötelező egypártrendszer kell. hanem 0 és 1 pártrendszer közötti állapot."

Pontosan ezt kaptuk meg a szociktól (Moszkvától) 40 évre!

Tapi2021 2023.10.24. 12:50:58

@cvsvrs: "a többpártrendszer arra való, hogy megossza a társadalmat. és többpártrendszerben működő országot kívülről lehessen vezetni. a többoártrendszer lényegében az intézményes politikai felforgatás"

Egyértelmű, hogy vagy fogalmad nincs arról, mik azok a pártok, minek vannak, vagy csak nem érdekel, és nosztalgiázol az egypártrendszer után.

Tapi2021 2023.10.24. 13:00:29

@cvsvrs: "ilyesmiért harcoltak 56-ban. fel se merült, hogy az egyetemisték több pártot alkossanak."

Legalábbis 23-án. Főleg azért, amit Birca írt, mert addig mentek el, amíg úgy vélték, hogy börtön, agyonlövés nélkül lehet. Pl. "megreformálni a szocializmust".

24-től már egyéb gondolatok is felvetődtek. Nem véletlenül fordult vissza a szovjet hadsereg.

ZorróAszter 2023.10.24. 20:21:11

@Tapi2021:

"Az a remény..., ugye.
Hátha végre megtörténik."

Nem tudom mikor, és konkrétan hogyan, de biztosan.

Ha engem kérdez, Orbán már megírta a saját Öszödi Beszédét.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.10.25. 09:21:25

@Billy Hill: a nagyobb gond, hogy azóta sincs se kultúrpolitika se külügy. Ebből a szempontból cívisváros esszéi igazak a Fidesz dolgairól.
Az a helyzet, hogy az elmúlt napok eseményei megint megmutatták és lesz még olyan esemény amiből nyilvánvaló lesz: erős nemzeti kulturális kötődéssel bíró sőt rendelkező közösség a nyerő, bármit mekeg Boldeone.
Hivatalosan államilag szervezett, építő kultúránk meg semmi, Kisgrófó sem az, meg Azariah sem az. Ebből a szempontból sajnos igaza van az izlandi hülyegyereknek: vérzünk.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.10.25. 09:30:52

@Tapi2021: @cvsvrs: a Rákosi-rendszer formailag többpártrendszer volt, példul a Kisgazdapárt egész végig működött, idősebb Antall József 1953-ig e színekben országgyűlési képviselő volt. A Kis Újság megjelent (nekem van pl. 1952-es szám) illetve volt párthelység is, Zimándi Pius naplójában 1956. májusában írja hogy a párthelység oldalfalán levő kis FKGP feliratos táblát kicserélték egy nagyra amit az ajtóra tettek. Ne felejtsük el, 56 még csak 12 évvel volt a valós működő többpártrendszer után.

Tapi2021 2023.10.25. 12:13:45

@cvsvrs: "s a fideszben nincs egy hang se, egy szó, egyetlen egyetlen félmondat se, amelyik ezt bírálni merészelni. ez a diktatúra. ti vagytok, akik ezt fenntartják. "

Mert ezzel értünk egyet!!! Jó reggelt!

És természetesen nem úgy értelmezzük ezt a munkát, amit Szíjjártó vagy Orbánék végeznek, ahogy te meg az ellenfeleik. Nyilván.

A lényeg, hogy amíg lehet ti, az ellenzék ne kerülhessen olyan helyzetbe, hogy "jobban csinálja" a politikát, benne a külpolitikát is, mint Orbánék!
Isten mentsen ettől!

Tapi2021 2023.10.25. 12:23:50

@cvsvrs: "egy magyar néppártban kell egyesíteni az összest. a polgári konzervatívokat, a nemzeti liberálisokat és a keresztényszocialistákat. és a néppárt mindig azt mutatja kielé, amelyik ezek közül nekik a legkedvesebb. ez a diplomácia."

Fogalmad nincs arról, mi az értelmük a pártoknak. Meg, hogy mi az a demokratikus rendszer és a VÁLASZTÁSOK lényege.

Nagyon röviden: az, hogy választani lehet KÜLÖNBÖZŐ ideológiát, értéktrendet, célokat képviselő pártok, politikák közül!
Sok különböző nézet, ideológia, cél meg nem fér meg egy "néppártban" sem.

Ahogy Birca írta: egy országban igen, ahol az a közös nagy "néppárt", maga az ország, és a tagok az állampolgárok.

Ez alatt minden differenciálódik. És ezért lehetséges választani.

A mindenki egybennel az ellenzék próbálkozik és próbálkozott az előző választáson is! Amiből nem tiszta helyzet lett, hanem egy minden egyben moslék - széljobbtól, szélbalig -, egy biankó csekkel, hogy ha nyerünk, majd kormányzunk VALAHOGY.
Majd ahogy a politikai HÁTTÉRALKUK kidobják.

Hát inkább ne így, ne szerencsejátékkal, vakra, adjunk bárki kezébe kormányt.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása