magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Osztályellenséggel fraternalizálni?

A mai modern liberális hatalom eljutott oda, ahová a kommunista diktatúra nem: már közvetve együttműködni az ellenséggel is bűn.

Kína kapcsán készülőben az újabb liberális világbotrány.

Az első eset 2020-ban volt a Mulan című amerikai film kapcsán. A filmmal magával semmi baj nem volt, az történelmi tematikájú. Azonban kiderült: a kínai-amerikai színésznő, aki a főszerepet játssza a filmben nem ért egyet a Párt vonalával, mármint nem a kínai kommunista párttal, hanem a hollywoodi liberális párttal. A színésznő ugyanis a hongkongi ellenzéki tüntetők ellenében foglalt állást, márpedig a Párt direktívája kimondja: a hongkongi ellenzéket köteles támogatni az egész progresszív emberiség.

Fontos aláhúzni: a film maga nem áll semmilyen kapcsolatban a témával, itt a színésznő magánvéleményéről volt szó. Azonban nincs mese: ha valakinek a véleménye "hibás", akkor minden vele kapcsolatos dolog is az, így megszületett a bojkottfelhívás a film ellen. Végül az egésznek csak azért nem lett jelentősége, mert közbejött a covid-járvány, ami miatt alig működtek a mozik, így nem volt hol bojkottálni.

A friss probléma: a legnépszerűbb kortárs kínai sci-fi szerző Liu Cixin műve, a Háromtest. Hollywood megfilmesítette, a bemutató jövőre lesz. (Ettől függtelenül már meg van filmesítve Kínában: 30-részes tv-sorozat fomájában.) Maga a történet itt sincs semmilyen kapcsolatban a politikával, a tematika sokkal mélyebb. De itt is "baj" akadt. Nem a szereplőkkel, nem az amerikai megfilmesítés szerzőivel, hanem az eredeti könyv írójával.

Liu Cixin ugyanis kijelentette, híve a jelenlegi kínai politikai rendszernek, nem lát semmi jót a liberális demokráciában, nem hiszi, hogy az egyéni szabadság megfelelő társadalomszervező elv lenne, s támogatja még a kínai kormányzat ujguriai politikáját is, mely a nyugati álhírek szerint "népirtás".

Az amerikai filmváltozatot megvalósító Netflixnek már magyarázkodnia kellett ez ügyben. A cég vezetősége hűségnyilatkozatot adott ki, mely szerint természetesen nem értenek egyet Liu nézeteivel, a könyvben ezek a nézetek nem is szerepelnek, s Liu nem vett részt a megfilmesítésben.

Meg kell mondanom: ilyen még a Szovjetunióban se volt, azaz hogy egy politikamentes művet nem szabad megfilmesíteni, mert szerzője nem szereti a szovjet rendet.

A liberálisok hisztiznek, egyre idegesebbek. Ami persze jel. Az tesz ilyet ugyanis, aki nem biztos magában.

183 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr318255831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Boldeone2 2023.11.14. 15:29:49

@MEDVE1978:
Béke szinte biztosan nem lesz, mert az nem az emberiség egyensúlyi állapota. Ha mondjuk nem 200 ország lesz a Földön, hanem 200 emberek által lakott bolygó, akkor miért ne háborúznának egymással. Fognak."

- Éppen ez lenne a fejlett, úgymond " megvilágosodott " progresszív- liberális társadalom és a globalizmus lényege: túllépni az emberi alapösztönökön, a durva kompetíción, az agresszión
Látjuk, - Nyugat - Európa példájából kiindulva - hogy nem lehetetlen!
A kegyetlen , extrém durva vikingeknek is sikerült, ezért sikerülhet mindenkinek egyszer a jövőben
Fel kell gyorsítani a globalizáció pozitív trendjeit ( a negatív trendek ellen küzdeni kell, persze ...)

Boldeone2 2023.11.14. 15:37:41

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Más a történelem, meg más a jelen! A jelen már egy villanás a jövőből

Látjuk, mi az ami működik, mi az ami nem

A zöld- progresszív - liberalizmus az műkődik, sőt, csak az működik

Utat enged az egyéni kezdeményezőképességeknek, a szabad akaratnak, de a szolidaritás alapján a kozösség is figyelembe van véve és az egész bolygó jóléte

Amíg parciális egységek vannak, államok, addig fog folyni a háború, különböző- gazdasági, etnikai vallási alapon.

Mihelyst megszületik a globális rend ( azt valakinek meg kell csinálni) attól kezdve egy " szebb jövő " áll az emberiség előtt

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.14. 15:44:38

@Boldeone2:

Ez a modell csak akkor működik, ha kevesek uralnak sokakat.

Ez pedig lassan véget ér. A világ egyre erősebb, s egyre kevésbé akar nyugati szolgaságot.

Lassan bukik a globális apartheid.

Boldeone2 2023.11.14. 15:48:31

@Tapi2021: Sem az afgán emberekhez, sem az oroszokhoz, sem az ukránokhoz... SEMMI KÖZE az USA-nak!
Ezek emberek, akik nem gyerekek, olyan rendszerben élnek, amilyet kialakítanak MAGUKNAK!....(....)
Ki kérte közülük, hogy egy IDEGEN hatalom avatkozzon be a saját ügyeikbe?...(.....)....
Trump tehát annyit csinált, hogy nem avatkozott be tovább

- Az USA és a többi nyugati ország pont azért avatkozott bele, hogy az említett államok polgarai olyan rendszerben élhessenek, amilyet akarnak!
Azt csak felfogod a szűk agyaddal, hogy a talibán milyen rendszert hozott létre Afganisztánban, vagyis bevatkozni EMBERIES volt
Ukrajnában pedig MAGUK az ukránok kérték, hogy avatkozzanak be, segítsék őket. Segíteni pedig EMBERIES dolog!

Az az embertelen, aki azt mondja, hogy NE segítsününk a rászorulón, vagyis Trump és Orbán a nihilista szélsőjobb getzik!

Boldeone2 2023.11.14. 15:53:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Lassan bukik a globális apartheid."

- Nem úgy tűnik! Ha megnézed a világot, mindenhol sokkal rosszabb a helyzet, annak oka pedig nem a "nyugat" hanem maguk azok az országok, akik képtelenek adekvát választ adni a globalizáció kihívásaira, a vesztesek
A nyugatnak tudnak rosszat tenni, de úgy, hogy magukat közben jobban nyírják

Tapi2021 2023.11.14. 15:57:04

@MEDVE1978: Igen, így látom én is.

Tapi2021 2023.11.14. 15:58:41

@Gery87: "Osztályok márpedig vannak"

Az iskolában. :-)
4. a, 4. b. ...

GyMasa 2023.11.14. 16:00:47

@Gery87:
Javaslom az Adblockplus-t:
matyimentes.blog.hu/2020/09/26/hogyan_takaritsuk_matyit
Nálam van ilyen lista, és remekül szűri mindazokat, akiknek nem érdekel a mondandója.
Meg sem jelenik a hozzászólásuk az oldalon.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.14. 16:02:43

@Boldeone2: mi is a problémád akkor ezen az alapon a Kádár rendszerrel, mondjuk a november 4-i, 8:30-as rádióbeszédével ? (jaj semmi, bocs, mindig elfelejtem felmenőidet, akiket szigorúan szakmai alapon tüntetett ki Fekete János)

Tapi2021 2023.11.14. 16:02:57

@MEDVE1978: Az is elképzelhető - főleg, ha a világnak van értelmes teremtője -, hogy nem véletlenek a távolságok. Nem lenne jó, ha idő előtt találkoznának nagyon különböző szinten lévő fajok.

Lásd pl. gyarmatosítás, rabszolgaság, kiirtás... Ami csak néhány szempont.

Tapi2021 2023.11.14. 16:06:22

@Gery87: A Liga navigátorai nem emberek, ha jól rémlik.
A Linch filmben biztosan nem.

Tapi2021 2023.11.14. 16:11:37

@_Neville: Boldi nem fogja fel, hogy a felsőbbrendű nyugat éppen önmagát igyekszik felszámolni. Sok belső ostobasággal, értelmetlen ellenségeskedés szítással - lásd pénzekkel szórakozás, hazudozás egyes kormányokról, népekről -, de főleg azzal, hogy ész nélkül magára engedte a fél világot, amely nem fog integrálódni! Hanem ÁTFORMÁLNI fogja a nyugatot.

Tehát nem a magukat és civilizációjukat, hagyományaikat, vallásukat... VÉDŐK kúrják szét a nyugatot, mint Orbán, hanem éppen Boldi és elvbarátai!

Tapi2021 2023.11.14. 16:13:55

@_Neville: "Persze valószínűleg nem azért, mert Trump akkora sosem látott zseni, hanem mert azóta egy szenilis vénember irányít háttérben fanatikus woke őrültekkel."

És "demokratákkal".
PONTOS!

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2023.11.14. 16:15:04

"Meg kell mondanom: ilyen még a Szovjetunióban se volt, azaz hogy egy politikamentes művet nem szabad megfilmesíteni, mert szerzője nem szereti a szovjet rendet"

Hát azért én ebben nem lennék olyan biztos.

Pl. itt van Igor Sztravinszkij, akit nagyon sokáig nem lehetett játszani, pedig politikasemleges zenét írt. De persze nem vagyok szovjetszakértő, de fogadnék rá, hogy sokkal több és jobb példa lenne.

GyMasa 2023.11.14. 16:18:23

@Tapi2021:
Boldi azt nem fogja fel, hogy az egész"szabad, liberális nyugat" csak az őjfajta gyarmata az USA-nak!
Ő és a hozzá hasonlóak pedig a rendszer hasznos hülyéi, akik beszopják a félrevezető maszlagot.

Tapi2021 2023.11.14. 16:21:29

@Boldeone2: "Éppen ez lenne a fejlett, úgymond " megvilágosodott " progresszív- liberális társadalom és a globalizmus lényege: túllépni az emberi alapösztönökön, a durva kompetíción, az agresszión
Látjuk, - Nyugat - Európa példájából kiindulva - hogy nem lehetetlen!"

Egyre nagyobb a gyanúm, hogy te egy AI logaritmus vagy, beprogramozva ezekre a nyilvánvaló blőd hülyeségekre.

Még, hogy a felvilágosodott nyugat túllépett az ösztönökön, a saját érdek mindenáron történő érvényesítésén...
Nem vagy magadnál!

Tapi2021 2023.11.14. 16:22:54

@Boldeone2: "Mihelyst megszületik a globális rend ( azt valakinek meg kell csinálni) attól kezdve egy " szebb jövő " áll az emberiség előtt"

Vagyis a globális DIKTATÚRA!

GyMasa 2023.11.14. 16:24:21

@Tapi2021:
Nézd, abban igaza van, hogy az egészet irányító háttérhatalomnak pontosan érdeke a töketlen "Starbucks-os szója-fiú" férfi, akinek sem ambíciói, sem tökei nincsenek, mert, akkor belőlük is olyan submisszív kis csicska lesz, aki egész életében azért dolgozik, hogy a háttérhatalmat gazdagítsa.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.14. 16:25:15

@fofilozofus: Max ezen a mondatán én is azóta gondolkodom, tudnék-e ellenpéldát.
Van az a könyv, hogy Zene a sztálinizmusban és a Harmadik Birodalomban, ha érdekel minket ez a téma, újraolvasom.
Kun Miklós a sorozatában Brezsnyevnél tart, volt szó hasonlóról :

www.youtube.com/watch?v=q74tfoHGxA8

Nem ide tartozik, de ez meg a novocserkasszki munkásfelkelés a gery-zorro féle nedves boldogság szovjet örömvilágában, amiről Max is írt:

www.youtube.com/watch?v=6chGECG05pY

GyMasa 2023.11.14. 16:25:26

@Tapi2021:
Jaja, hol is hallottuk ezeket?
(n*cikok, meg a kommerek... Aztán tényleg, mekkora nagy sikertörténet lett mind a kettő!)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.14. 16:26:38

@Tapi2021: @GyMasa: Momentum mozgalom és Donáthová fan. Kell még valamit mondanom, Ildikó?

GyMasa 2023.11.14. 16:28:38

@Deak Tamas:
Nem, semmi szükség rá... Boldi nálam amúgy is a tiltólistán van, nem is léátom, miket ír, csak, ha valaki beidézi és válaszol rá...

Tapi2021 2023.11.14. 16:29:51

@Boldeone2: "Az USA és a többi nyugati ország pont azért avatkozott bele, hogy az említett államok polgarai olyan rendszerben élhessenek, amilyet akarnak!"

Te tényleg hülye vagy, vagy az USA fizetett trollja.
Másképp kizárt, hogy ne gondolkodnál el pár dolgon, csak nyomod szó szerint az amerikai bull shitet arról, hogy a népek maguk kérik, hogy bombázzák már szét őket, aztán hagyják ott őket a romokon.

Ja, és évtizedek alatt visszafizethető súlyos adóssággal az USA-nak...

Ja, és valahogy mindig azok a népek kérik ezt a beavatkozást, amelyek ezzel az USA nagyhatalmi érdekét szolgálják.
Érdekes.

Sem a szaúdiak, sem a jordánok..., csak mindig azok, akiknél éppen valakik keresztbe álltak Amerikának. Érdekes.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.14. 16:33:18

@GyMasa: engem még szórakoztat, annyira vérlázító. Amíg a stílusa nem ér fel a zorróba vagy gerybe addig nézegetem.

Tapi2021 2023.11.14. 16:37:46

@GyMasa: Na de ennyire?

Tényleg mintha egy robottal beszélgetnénk, amiben fut egy adott program, ami nem tud változni, csak fut, és csak mondja mindig, mindenre ugyanazokat a BEPROGRAMOZOTT válaszokat.

Engem már nagyon nyomaszt.

Boldeone2 2023.11.14. 16:39:15

@Tapi2021: Sok belső ostobasággal, értelmetlen ellenségeskedés szítással - lásd pénzekkel szórakozás, hazudozás egyes kormányokról, népekről -, de főleg azzal, hogy ész nélkül magára engedte a fél világot, amely nem fog integrálódni! Hanem ÁTFORMÁLNI fogja a nyugatot."

- A nyugati értékrendnek éppen az altuizmus az egyik - fontos- lényegi eleme. Nem engedte magára a fél világot, a migráció természetes, globális folymat, amióta van ember, azóta van migráció is!

Még, hogy a felvilágosodott nyugat túllépett az ösztönökön, a saját érdek mindenáron történő érvényesítésén...
Nem vagy magadnál!"

- Kurva nagy érveid vannak! A tények azok, hogy a világ humanitárius segélyeinek 90% - át a nyugati államok fizetik, akkor miről beszélünk?
Egyedül a nyugati államokban van meneküktpolitika, akkor miről beszélünk?
A nyugati ember képes szinte egyedül önzetlen altruizmusra. Az iszlamban is van ilyen, ők a saját hittestvéreiket segítik

Tapi2021 2023.11.14. 16:39:31

@Tapi2021: "Egyre nagyobb a gyanúm, hogy te egy AI logaritmus vagy"

ALGORITMUS persze, csak meló mellett gyorsan írok.

Boldeone2 2023.11.14. 16:47:55

@Tapi2021: Ja, és valahogy mindig azok a népek kérik ezt a beavatkozást, amelyek ezzel az USA nagyhatalmi érdekét szolgálják."

- Fogd már fel ember: ellentétben a dualista gondolkodásoddal, a világon nincsenek abszolút jó államok vagy rossz államok!

Ahogy életben más helyzetekben oly sokszor, választások vannak vagyis te mint nyugati ember ki mellé állsz: az USA vagy a lagor hatalmak mellé?? Tehát van egy helyzet, amiben a kisebb rosszat választod!

A semlehesség NEM minden helyzetben opció! A nem cselekvés sokszor erköltelenség, bűn!

Az USA- ellenesség abszolút bolsevik tempó!

Tapi2021 2023.11.14. 16:55:15

@Boldeone2: Nem vagyok USA ellenes egyáltalán!

De egy geci erős mellé állni, amikor NINCS IGAZA, amikor visszaél az erejével, amikor jócselekedetnek HAZUDJA a pőre érdekérvényesítését, URALMÁT, az gerinctelenség!

Boldeone2 2023.11.14. 16:58:16

@Tapi2021: Nézd, TE EGY REZSIM ÁLTAL FIZETETT újságíró vagy, én csak vitatkozni szeretek. Azért vagyok itt, mert az Orban- rezsim bolsevik- fasiszta hazugságai itt gyűjteménybe vannak szedve..

Ezek sok esetben már évtizedek óta, társadalmi szinten berögzült téveszmék, de már Ady is felismerte anno....

Sajnos, most is tévúton járunk, amiről ti is tehettek...Olyan kemény véleménybuborékban éltek, amely szinte elképzelhetelen...
Nyilván azért fogalmazok provokatív módon, hogy, ember, vedd már észre, mi a különbség a valódi gondolkodás meg "inside a box " között

Ti szellemi kalodába zártátok magatokat! Csak sajnálni tudtlak !

Boldeone2 2023.11.14. 17:01:03

@Tapi2021: De egy geci erős mellé állni, amikor NINCS IGAZA,"

- Szerinted nincs igaza, szerintem meg SENKINEK soha nincs igaza, de VÁLASZTANI kell , merre menjen tovább a világ és akkor inkább az USA politikát támogatom, mert nyugati ember vagyok

Boldeone2 2023.11.14. 17:06:20

@Tapi2021: Ezt küldöm, már sokadjára itt...A magyar lét kvintesszenciája:

Ha van Isten, ne könyörüljön rajta:
Veréshez szokott fajta,
Cigány-népek langy szivű sihederje,
Verje csak, verje, verje.
Ha van Isten, meg ne sajnáljon engem:
Én magyarnak születtem.
Szent galambja nehogy zöld ágat hozzon,
Üssön csak, ostorozzon.

Ha van Isten, földtől a fényes égig
Rángasson minket végig.
Ne legyen egy félpercnyi békességünk,
Mert akkor végünk, végünk.

Ezt a verset ha megérted, akkor tudod miről beszélek! A magyarság jelentős része buborékban él . Számos ok miatt: etnikai és nyelvi elszigeteltség, szomorú történelem ...

Amíg a többség nem érti, hogy mi a probléma addig nem lesz pozitív változás...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.14. 17:08:40

@Tapi2021: na most megkaptad a valót meg az igazságokat :)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.14. 17:11:27

@Boldeone2: nem igazán, ez a pártoskodást szítók kvintesszenciája. A magyar kvintesszencia itt van:

degen:
Nekem úgy tetszik, hogy közöttetek
Sok a poéta. Ti vagytok talán
A legutolsó romantikusok.
Milyen szép lehet: Egy poéta-nemzet…

Magyar:
Amily szép lehet, olyan szomorú:
Poéta-nemzet kalmár konclesők közt;
Egy levente-kor maradékai
A zsivány önzés zsaroló korában.
Költők voltunk és azok is maradtunk,
Költők a szónak mindkét értelmében:
Hívek, rajongók, mindent megbocsátók,
Egy jó szóért az ingünket letépők
S egy mosolygásért száz halálba rontók.
Költők voltunk és mindig ráfizettünk:
Aranyban, borban, drága férfivérben,
Gavallérosan, felül a vérdíjon,
Amit kívánt a Circus Maximus,
A vetélkedő nemzetek porondja.

Wildhunt 2023.11.14. 17:33:15

@Tapi2021: nem embernek néznek ki, de emberek.

Tapi2021 2023.11.14. 19:56:36

@Boldeone2: "Nézd, TE EGY REZSIM ÁLTAL FIZETETT újságíró vagy"

Megint nem figyeltél: én egy "rezsim" médiumból kirúgott újságíró vagyok, aki egy ELLENZÉKI médiában dolgozom, már jó ideje!

Tapi2021 2023.11.14. 20:01:12

@Wildhunt: A nagy tartályban lévő valami?

Wildhunt 2023.11.14. 20:58:41

@Tapi2021: igen. Éveken át tartó fűszertúladagolás, fűszergázzal kevert levegő eredményeként váltak ilyenné. Az első navigátor Norma Cenva volt.

MEDVE1978 2023.11.14. 21:27:59

@Boldeone2: Nagyban függ a konfliktus a távolságtól is. Amennyiben sikerül egy olyan módszert találni, amivel értelmes távolságon belül maradnak az egyes bolygók, egyfajta féreglyuk rendszer vagy térmeghajlítás, akkor elképzelehető, hogy a második világháború utáni Nyugat-Európához hasonló felépítésű békés rendszerek alakuljanak ki. Ha viszont sok év az út az egyik bolygótól a másikig, akkor az emberiség szét fog szakadni és különböző ütemben fejlődik tovább, illetve más kulturális mintákat alakít ki. Ebből a divergenciából pedig fejlettségi különbség és előbb-utóbb erőszak alakul ki. A történelem rengeteg példája mutatja ezt.

Gery87 2023.11.14. 22:26:56

@Tapi2021:

A navigátorok emberek....voltak....csak a fűszertől mutálódtak.
Bizonyos értelemben tekinthetjük végül is külön értelmes fajnak őket.
De nem idegen eredetűek, az a lényeg.

alöksz róz 2023.11.14. 22:31:03

@Tapi2021: ezt már én is mondtam már az elején, hogy csetbot :-)

aztán néha leírt néhány saját gondolatot.
szóval inkább csak csetbotot használ, hogy ellássa a sokirányú feladatát. (ő maga mondta, hogy közel-keleti, indiai, ukrán, orosz fórumokon is terjeszti az usa propagandát.)
az első ai amit használt, még magyarul se tudott rendesen. mert annál még a google fordító is jobban lefordítja magyarra, mint amiket itt produkált eleinte... ha lenne kedvem, visszakeresném.

Gery87 2023.11.14. 22:31:34

@MEDVE1978:

A sötét erdő elméleten kívül van még egy másik is, miszerint ha egy faj nem tudja meghaladni azt a technológiai szintet hogy a bolygója véges erőforrásaira támaszkodik, akkor annak elhasználásával visszazuhan egy alacsonyabb szintre ami nem alkalmas a kapcsolatfelvételre, vagy kihal.

Ezért nem találunk idegeneket, mert vagy nincsenek azon a szinten hogy láthatóvá váljanak vagy utazzanak, vagy már kihaltak/visszaestek egy primitív szintre.

Nagyon esélyes hogy ez vár ránk is.
Felélünk mindent aztán jöhet megint a jurta meg a kőbalta.

Gelimtrtrddddd 2023.11.14. 22:37:43

@MEDVE1978: akkor az emberiség szét fog szakadni és különböző ütemben fejlődik tovább, illetve más kulturális mintákat alakít ki.
--------------

1. Emberisg nem volt, nem van, ez stak egy libernyák kreálmány, egy idea, visszavetítés, habár nem az enyém, attól hogy nekem nem van, ab ovo nem rakem, az ember hangot igen, nem fingár, hanem indogermán s így germán. Az emberiessg hangot se rakem, stak egy lán át, a gótos példán.

2. Fejlövés? Ezt a hangot nem rakem, hogy hogyan fejel? Vagy fejlövés? Na egal, sohase beszéltem az új-ónemmagyart, a cápás filmtől(ezt magyarul, de nehezen) stak a fejlövés maradt. Magyarul dunkni vagy tenkni van, a ten, teng, dung, tengely, dungely, dunsz, tensz, templom-től, ten stumától.

3. Minta? Ezt se rakem, ezt nem is raktem sohase, attól , hogy halandzsa, sajnovicsi szarnak makogják, ettől nem raktem, de nem studa, hisz a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, így ilyen halandzsa nem van. Előlagu magyarul, a le flektálva la, legni, lagu. Ez a magyar hang.

4. Kúthúrát alkoholizálni? Jah,azt alkoholizálják, a libcsik. De naturális evolúciónál nem alkoholizálnak, azt stak a libcsik teszik, nem is kúthúrbuzerálnak, azt is stak a libcsik teszik, hanem az eredői ethoszok rekkendnek viszza, állnak vissza, a kúthúrától.

A kúthúra egy olyan stökevény, ahogy mondjuk ha a hernyó nem vál lepkévé, evolúciós akadás,a hogy az alkoholizálás is.

Gelimtrtrddddd 2023.11.14. 22:41:28

@Gery87: megint a jurta meg a kőbalta.
visszaestek egy primitív szintre.
----------
Jurta nem, az nem ősmagyar.

A primitív a jó, rakta, a dunkadott, tenkedett, attól hogy a modern, a művi degeneráció, ahogy a libcsizmus is. A szint hangot dúrgerni, feld.

De kevered a szezont a fazonnal, látván te nem vagy primitív, hisz hülye vagy, a primitív az intelligens, így egy újrabootolás kell

Gelimtrtrddddd 2023.11.14. 22:45:16

@Gery87: mutálódtak.
Bizonyos értelemben tekinthetjük végül is külön értelmes fajnak őket.
De nem idegen eredetűek, az a lényeg.
-------------

Mutálódtak, ahogy a magyarok is, a germagyarok. De az értelmes nem intelligens, ezt nem rakem, ér hang nem van, stak er és ár stuma, magyarul verstehen rakni. Nem faj, hanem magyarul arta: rakandó arta, így magyarul: boljakni antósan rakandás artahént is volnának.
De nem igen alanda eredetűnek, ez a raku.

alöksz róz 2023.11.14. 23:18:01

@Gery87: "A "sötét erdő" elmélettel csak az a bajom, hogy vajon minden faj ennyire intelligens hogy ezt belátja és vajon minden intelligens faj eljut odáig hogy egységesen gondol valamit valamiről?

Szerintem egyik sem törvényszerű." - tényleg egyik sem törvényszerű. de ez tényleg nem az elmélet baja, hanem csak megint nem érted :-)))
nem mondja egyiket se senki. nem is kell hogy minden faj belássa, se az hogy egyet gondoljanak. aki nem látja be és elér egy olyan fejlettségi szintet hogy észreveszik, elpusztul vagy rabszolga lesz :-)

az a kérdés, hogy ha vannak idegen fajok, akkor - mivel relatíve fiatal és fejletlen faj vagyunk - valószínűleg nálunk fejlettebbek is vannak köztük, és biztos jó-e az nekünk, ha a mások hogy megtudják hogy létezünk. vagy az a biztos ha nem kockáztatunk, hanem csendben lapítunk és akkor nem háborgatnak. melyiket érdemes választani?

alöksz róz 2023.11.14. 23:20:43

@alöksz róz: "melyiket érdemes választani?" - bár nekünk má lehet mindegy, szétkiabáltuk már hogy itt vagyunk.
elon musk meg még kocsit is küldött értük :-)

Billy Hill 2023.11.14. 23:43:59

@Gery87: "Gelim barátunkat nem akarod kibaszni innen a picsába?:)"

Birca mester ebben nagyon is liberális, vedd észre...! ;-)

Amúgy nem tudom eldönteni, hogy a Gelike nevének a végén a "trd" az a turd-nek vagy a retard-nak az összevonása akar lenni. Wahrscheinlich eins von den beiden...

Billy Hill 2023.11.14. 23:56:30

@Tapi2021: Ez nem robot meg mesterséges intelligencia, ez (a B2) egy sima majom. Egyszer eleresztett egy olyan általánosítást, ami ellen elvileg "harcolnia" kellene a szerencsétlennek...

alöksz róz 2023.11.15. 00:08:08

@MEDVE1978: "Mindenesetre már az első könyvbe beletört a bicskám és csak részben olvastam. A baj az, hogy elég lassú és rendkívül unszimaptikus karaktereket épít fel." - én elolvastam mind a hármat. a második egész jó.
(a harmadik meg valami durván agyelborult ultrascifibe torkollik, figyelem, spoiler!
fogják magukat a főidegenek és lekétdimenziósítják magukat. aztán lekétdimeziósítják az egész világot, mindeki elpusztul aki nem kétdimenziósította le magát időben. vagy valami ilyesmi.)

a karakterek tényleg nem szimpatikusak. sose azok.
könyvre nem igazán emlékszem ezen kívül, de én még egyetlen kínai/koreai filmet vagy sorozatot nem láttam, ahol a karakterek szimpatikusak lettek volna...

alöksz róz 2023.11.15. 00:14:40

@Billy Hill: sokszor totál ellentmond még a pár perccel és pár hozzászólással korábban írt "véleményének" is. ugyanarra tök más választ dob ki.

alöksz róz 2023.11.15. 00:15:51

@alöksz róz: "még egyetlen kínai/koreai filmet vagy sorozatot nem láttam, ahol a karakterek szimpatikusak lettek volna..." - kb úgy néztem mindet, hogy pusztuljon csak mind, egyikért se kár :D

GyMasa 2023.11.15. 00:51:13

@Tapi2021:
Akkor tedd te is tiltólistára...
Nekem is az volt vele a bajom, hogy csak ismételgette a butaságait, és egyre hosszabb és hosszabb válaszokban kellett elmondani neki tökugyanazt.
Nincs nekem időm lapátolni a vizet a lyukas vödörbe...

GyMasa 2023.11.15. 00:55:22

@alöksz róz:
Oh, és megérteni sikerült őket?
Mert én 2x is nekifutottam a"DOomsday book" címűnek,de nem értettem, mirőt szól a film...

Gery87 2023.11.15. 01:20:03

@alöksz róz:

Én értem az elméletet, de láttam róla egy videót és aszerint az elmélet feltételezi hogy egy szint felett az adott faj belátja (egységesen) hogy nem érdemes felhívni a figyelmet magukra mert abból baj lesz.
Szerintem meg ez nem törvényszerű.

Valahol biztos van egy faj ami nem így gondolja (miért gondolná így? ne magunkból induljunk ki) vagy ez fel sem merül benne....

Ehhez képest érdekes hogy nem fogtunk jelet, akár évmilliókkal ezelőtt kipusztult fajoktól se.

-Vagy az van hogy a távolság leküzdhetetlen és a létezést adó jel elveszik a térben...
-Vagy egyik se képes olyan szintre jutni hogy akár a tér-idő leküzdésével ezt áthidalja mert fizikailag lehetetlen
-Vagy tényleg ennyire ritka az értelmes élet.
-Vagy egy szint felett minden magas civilizáció feléli erőforrásait és bezuhan.

Gery87 2023.11.15. 01:23:12

@alöksz róz:

Hát pont ez az!
Amekkora a világegyetem biztos van legalább kismillió faj ami kíváncsi és jelet ad magáról, mégse fogjuk.
Vagy elveszett a jel, vagy nem tudjuk értelmezni, vagy nem jutottak el arra a szintre hogy képesek legyenek rá.
Vagy rohadtul egyedül vagyunk és nincs belátható távolságra senki.

Az meg messzire vezet mi értelme van egyáltalán ennek az egésznek, minek van világegyetem és miért pont ilyen:)

Gery87 2023.11.15. 01:24:50

@Billy Hill:

Ez az ő döntése, mert az ő blogja.

Engem senki se zavar, még Tomika se, de az értelmetlen zagyvaságnak semmi értelme, csak tollkordás.
fogyatékos szegény.

Gelimtrtrddddd 2023.11.15. 08:00:20

@Gery87: értelmetlen zagyvaságnak semmi értelme, csak tollkordás.
fogyatékos szegény.
-----------------------

?? Fogyatékos a libcsizmustól, az új-ónemmagyartól, a bullshittől, az igen, az úgy oké, de baju nem van, attól hogy posztmodern van, posztkreténység, posztlibcsizmus, posztúj-ónemmagyar. Így élni volna, stak beszélni nem.

Ért hang nem van, stak er és ár stuma, magyarul verstehen rakni, de ahogy látem te nem rakod, de én a tijédet nem, attól hogy posztmodern van, és a magyar nyelv nem fingár, hanem indogermán és germán nyelv. De így vagy úgy, te maradsz az irracionális. A nyelvedet nem is beszélem, a kúthúrádat nem ismerem, stak mímelem, de nekem az egész egy halandzsa zagyvaság marad.

Szegény hangot dúrgerni.

Boldeone2 2023.11.15. 10:48:09

@Tapi2021: Megint nem figyeltél: én egy "rezsim" médiumból kirúgott újságíró vagyok, aki egy ELLENZÉKI médiában dolgozom, már jó ideje!"

- Figyeltem. Szerinted, az álellenzéki médiát ki fizeti Magyarországon? Azt is jelentős részben Orbánék. Piaci alapon alig lehet megélni
Az EU- médiaszabályozás azért fog jönni, hogy megfingassák a pártállamot
Az Index is full kormányközeli tulajdon ( Vaszily Miklós )

Gelimtrtrddddd 2023.11.15. 11:22:29

@Boldeone2: Megint nem figyeltél: én egy "rezsim" m
-------

Őrjni magyarul,nem figyel! De he? A rezsim nem volna szitokhang, hanem dicső, stakhát zs-vel van ez a magyar nem bírja. A rezsim, az rakuma volna, nem rakumány, a ra és re stumától, attól, hogy ez Welt úgymond, racionális. A rezsim így a racionális, ősmagyar hang, a magyarnak regerda van, a ra és re stumától. A szítokhang, a libernyák új-ónemmagyar hang ide a Krümmung, a kormány.

Gelimtrtrddddd 2023.11.15. 11:25:07

@Billy Hill: tudom eldönteni, hogy a Gelike nevének a végén a "trd" az a turd-nek vagy a retard-nak az
-----------
Magyarul: nem rakem antorakni, hogy namája antoján. Dent vagy dánt, az ö magyrlosza, de fát szoktunk denteni.

Hát a troll egy dicső hang, az ahé kibeszél a libernyák, fingrista konszenzustól. De egal! Szar hír a manysiknak, de szarabb, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, stak fingatva van, libernyák-kretényre.

Troll is és retardált is, de stak szar a manysiknak így! Muhaha!

Tapi2021 2023.11.15. 11:32:26

@Wildhunt: Akkor a fotót fel lehet használni egy drogellenes kampányhoz! :-)

Tapi2021 2023.11.15. 11:38:02

@alöksz róz: Amikor majd a Borg megtalálja a Teslát...

Tapi2021 2023.11.15. 11:45:10

@alöksz róz: "sokszor totál ellentmond még a pár perccel és pár hozzászólással korábban írt "véleményének" is. ugyanarra tök más választ dob ki."

Ezért is gondolom, hogy robot, beprogramozott válaszokkal, amelyeket random bedob váltogatva, ha egy hozzászólásban szerepelnek bizonyos szavak, szóösszetételek.
És olyan "konok" is, mivel van a beprogramozott készlet, és annyi, azon nem tud túllépni, fejlődni, új/más szempontokat érdemben megvizsgálni.

Ne vitázz robottal! Mert sokszor tényleg olyan, és nem merül le sem, mint egy élő ember.

_Neville 2023.11.15. 11:51:03

@Billy Hill: Nem tudom, mit kell ehhez szívni, de ennyi értelmetlen halandzsát összeírni már komolyan intellektuális teljesítmény :D

Tapi2021 2023.11.15. 11:59:09

@Gery87: "Ehhez képest érdekes hogy nem fogtunk jelet, akár évmilliókkal ezelőtt kipusztult fajoktól se."

Vagy jönnek a jelek, csak nem tudunk róluk!

Pl. a rádióhullámok felfedezése és használatbavétele előtt, nem tudtuk, hogy jönnek rádióhullámok. Most is, ha kiállsz a ház elé egy szál gatyában, nem tudod fogni a Kossuth Rádiót, hiába ott van körülötted a jel!

Szóval bőven jöhetnek jelek, számunkra még ismeretlen módon.

Másrészről, ha a világ teremtett és van tervezője, teremtője, akkor a kérdés az, hogy csinált-e máshol is élhető bolygókat, hogy oda is telepítsen élőlényeket, értelmes fajokat is, vagy nem?
És, ha igen, mi a terve velük, velünk? Mert akkor van terv, van célja a teremtésnek.

Akkor - ha máshol is vannak ilyen "terráriumok" - akkor van oka is, hogy egyelőre nem találkoztunk.

Nekem nagyon tetszik a Contact (Kapcsolat) című filmben elhangzott mondat:
"Ha - egy ekkora galaxisban - nincsen máshol is (értelmes) élet, az a világmindenség elpazarlása lenne."

Nem szó szerinti az idézet, de ez a lényege.
Hajlok arra, hogy nincs elpazarolva.

Tapi2021 2023.11.15. 12:11:50

@Gery87: "Vagy egy szint felett minden magas civilizáció feléli erőforrásait és bezuhan."

Ez a "felélés" csak egyetlen erőforrás esetében állhat fenn: a kajáéban (étel, víz).
Minden másból bőséggel van, csak tudni kell hasznosítani.

A legmélyebb bányáink is csak a föld felszínét kapargatják, dől a napenergia, van szél, vannak állandóan mozgó vizek, ismerjük az atomenergiát, lassan vízzel mennek majd az autóink..., stb.

Anyag és energia bőséggel van és még el sem indultunk az űrbe erőforrásokért.

Ahol elkúrhatjuk, az a kaja, ivóvíz, termőföld tönkretétele. De van eszünk, ha vigyázni akarunk rájuk, tudunk is.

Az emberiség végét tehát nem ezek fogják okozni.

Sanszosabb, hogy mi magunk.

Tapi2021 2023.11.15. 12:17:58

@Boldeone2: "Az EU- médiaszabályozás azért fog jönni, hogy megfingassák a pártállamot"

Vagyis fokozzák a központosítást és az ELNYOMÁST!

Nem fogjuk elfogadni ezt a diktatúraépítést, az eltérő vélemények, politikák, ideológiák kiiktatását!

Gelimtrtrddddd 2023.11.15. 12:26:16

@_Neville: ehhez szívni, de ennyi értelmetlen halandzsát összeírni már komolyan
----

Nem rakem, hogy erre, nem hoz, ez itt nem Örményia. Az ért hangot nem rakem, stak er és ár stuma van, hogy így anat is akarsz mondani, fingem nem van. De magyarul verstehen rakni. Ha rakni úgy a ra és re stuma vagy ar, így rakni racionális, ha nem rakod úgy nem vagy racionális.

Hát nekem a tijéd a halandzsa, libcsizmus új-ónemmagyar makogáson, én egy hangot nem rakem, hát ez van.

Jah, a komoly hang is egy halandzsa, ezt se rakem, magyarul ernyeszta.

Gelimtrtrddddd 2023.11.15. 12:29:16

@Tapi2021: z emberiség végét tehát nem ezek fogják okozni.
--------------------

Okoz hangot nem rakem, halandzsa, inkább árt vagy örök. Nem vég, hanem anta.

Emberiség? Nem rakem ezt a hangot, van olyan? Jah, a libernyáknál. Ez stak ideológia. De ezt az univerzál libernyál kataszter, új-ónemmagyar fingrsita nyelvet nem makogem.

Gelimtrtrddddd 2023.11.15. 12:47:46

Másrészről, ha a világ teremtett és van tervezője, teremtője, akkor a kérdés az, hogy csinált-e máshol is élhető bolygókat, hogy oda is telepítsen élőlényeket, értelmes fajokat is, vagy nem?
----------

He? Világ? Teremtett? He? Na ezt se rakem:
magyarnyelvindogerman-german.blog.hu/2023/07/08/lektion7-_az_uer_vagyis_or_stuma_az_er_stumaval_vagyis_az_indogerman_es_germagyar_weltanschauung

Világja stak a kreténynek van, a magyarnak erda, árda, rakumány, ha Licht úgy bolja, de ana erdát nem kreáltaja se humanoid, se Jehova-Hérakleitosz- attól, hogy öröka(uerka).
Olyan hang, hogy teremt nem van, nyelvkakilás, ahogy a terv is, a magyarnak ra és re stumától remu van, ahogy remél, remer, germán remon, ramon.

Nem csinál, hanme ranni, vagy rant, a ra és re stumától, de ezt se rakem, ha nem van kreátor, attól, hogy nem , úgy nem van rantni se.

Örbelni: A bolygó etimológiája bizonylosza, hisz nem imboly, az wimbel, nem is boly, hisz a boly a bő, indogermán beu stumától ered, de a Ball hang is. Így stak áttétes bullshit hang az olyan ahng is hogy bólint vagy bolygat, ezek későbbi bullshit hangok, nem stumától való beszéd, nem regyni, racionális beszédek. Ezeket a hangokat dúrgerni, és a bolygót is, az ősmagyar örbel és örbály hangokra.

A ra és re stuma ar-os formájától ered az ara, arány hang, a magyar faj hangot nem igen rakjuk, hogy most az indgoermán pei, germán fi, vagy a falten hangtól eredne, de inkább dúrgerni, és magyarul azt mondani, hogy arta, vagyis ar, ahogy arány, ara, erre a múltidős partikel, a ta. Az arta egy ősmagyar hang.

Lény hang se van, értelmes se.

Fingem nem van így, hogy te hogyan is beszélsz, egy hangot nem rakem. Dehát így nyírja ki magaját az Aufklärung. A nyelv, Kirgen beszél, és nekem a nyelv ab ovo az indogermán Weltanschungot beszélja, hisz keténységről nem hallotem sokáig, vagyis stak azt, hogy a kretényektől ered az Umwertung aller Werte, nekem dubbet nem kell raknem.

Így nekem már se a kreténységről(stak annyi, ana kell) és az Aufklärungról se van fingem.

Ergo nem rakem a problémát: libernyák, kretény halandzsa új-ónemmagyaron.
Így nem is vélném, hogy kérdés volna:
magyarnyelvindogerman-german.blog.hu/2023/10/22/lektion53-_a_bullshit_uj-onemmagyar_makogasrol_a

Kér: a hangról volt már regyó, racionális beszéd, hogy a magyar nyelv nem fingár, hanem indogermán és germán nyelv, így rokonja a kégy-nek, kedv-nek, kíván-nak, kény-nek, kevés-nek...de van rekkelés is.

Ergo, ha a premisszáidat nem rakem, úgy hogy volna kér nálem? Sehogy. A kérd a kér-től ered(fordern, ké stumától), így ha nem van hiányom rája , hogy ismerjem, hát nem kérdem, így teszem már onaidős(Kind) éveimtől.

Gery87 2023.11.15. 13:34:55

@Tapi2021:

"Ez a "felélés" csak egyetlen erőforrás esetében állhat fenn: a kajáéban (étel, víz).
Minden másból bőséggel van, csak tudni kell hasznosítani."

Pont hogy ez az ami körforgásban tartható bizonyos szintig:)
A többi meg elfogy idővel.

"A legmélyebb bányáink is csak a föld felszínét kapargatják, dől a napenergia, van szél, vannak állandóan mozgó vizek, ismerjük az atomenergiát, lassan vízzel mennek majd az autóink..., stb."

Ellenben olaj, földgáz, ércek nem lesznek örökké...
Hiába van pl 2000 Km mélyen még akármi érc ásvány ha nem tudod kiszedni vagy nem irgalmatlan erőforrás igénye volna.

"Anyag és energia bőséggel van és még el sem indultunk az űrbe erőforrásokért."

Van e rá technológia hogy "megérje", Nem biztos.

Gery87 2023.11.15. 13:36:11

@Tapi2021:

"Ha - egy ekkora galaxisban - nincsen máshol is (értelmes) élet, az a világmindenség elpazarlása lenne."

Kivéve ha ha nincs semmi célja ennek, vagy nem az amire mi gondolunk:)
Lehet vannak másfajta létezési formák mi pedig abszolút nem számítunk.

Tapi2021 2023.11.15. 13:58:33

@Gery87: Én nem az anyagok és az energia elfogyása miatt aggódom.
Nem is tartom reálisnak, hogy ezek elfogyása veszélyeztetné a fajunkat.

Tapi2021 2023.11.15. 14:03:54

@Gery87: "Lehet vannak másfajta létezési formák mi pedig abszolút nem számítunk."

Hát igen. Ha csak arra gondolunk, hogy ha van Isten, akkor mi BENNE élünk, mozgunk és vagyunk... :-)

Erről be is ugrott egy mese Hortonról, aki egy levegőben szálló szöszön felfedezte Kifalvát és lakóit.

alöksz róz 2023.11.15. 15:22:05

@Gery87: "Van e rá technológia hogy "megérje"" - hát legfeljebb nem lesz rajta profit, na bumm :-)

alöksz róz 2023.11.15. 15:27:47

@Gery87: akkor lehet kihagyták belőle a kíváncsiak leigázódását :-)

sok oka lehet amúgy. még az is lehet, hogy láttak már valamit csak nem kötötték az orrunkra.

sőt pont onnan lehet tudni, hogy láttak már valamit, hogy nem tudunk róla :DDD

alöksz róz 2023.11.15. 15:31:58

@Boldeone2: "Szerinted, az álellenzéki médiát ki fizeti Magyarországon?" - a te megbízóid: a sörösgyörgy meg az usa kormányzata :-)

alöksz róz 2023.11.15. 15:33:52

@Tapi2021: "azon nem tud túllépni, fejlődni, új/más szempontokat érdemben megvizsgálni" - ez az emberekre is igaz :D

alöksz róz 2023.11.15. 15:36:20

@GyMasa: nem sikerült.
egy kivételével az összes sorozatot az első 1-2 rész után pont azért kaszáltam, mert nem sikerült megértenem, mit miért csinálnak...

GyMasa 2023.11.15. 17:09:37

@alöksz róz:
OKés, akkor úgy tűnik, nem (csak) bennem van a hiba...

Gery87 2023.11.15. 18:30:56

@Tapi2021:

Hát pedig fogy és egyre drágábban és nehezebben kitermelhetőek lesznek.
Pl van lítium az óceánokban, de az egész óceánt átszűröd?
Üveget se lehet bármilyen homokból csinálni stb.

Gery87 2023.11.15. 18:33:39

@alöksz róz:

Értsd: "érdemes e felhúzni 2 Paksot arra hogy legyen energiád 1 Kg rezet kibányászni?"
Bizonyára nem.

Gery87 2023.11.15. 18:35:12

Az egyik közeli példa a hélium, ami annyira nincs már kinyerhető állapotban, hogy már elkezdték állami szinten raktározni.

alöksz róz 2023.11.15. 18:58:30

@Gery87: "már elkezdték állami szinten raktározni" - meg lufikban

Wildhunt 2023.11.15. 20:14:01

@Gery87: amíg van földgáz, van He is.

GyMasa 2023.11.15. 22:06:55

@Wildhunt:
Jaja, a baj csak az, hogy az olyan könnyű elem, hogy amint kiengeded a földből, lassacskán elszökik a légkörből...

Gery87 2023.11.16. 10:05:01

@Wildhunt:

"A hélium most nagyon olcsó, de tíz év múlva az ára akár a tízezerszeresére is emelkedhet, ahogy a texasi földgázmezők (itt a legnagyobb a hélium koncentrációja a földgázban) elkezdenek kimerülni, és új előállítási módszerek után kell néznünk.....
egyetlen héliummal töltött lufi reális értéke 100 dollár körül lehet.
A fizikus szerint a mai ár 20-50-szeresénél válik gazdaságossá a hélium újrahasznosítása, és sürgősen abba kellene hagyni az amerikai készlet kiárusítását.
A Föld természetes héliumtartalékának 80 százaléka egyébként texasi, oklahomai és kansasi földgázlelőhelyeken található, itt akár 1,5 százalékos is lehet a hélium koncentrációja a nyers gázban."

Tapi2021 2023.11.16. 12:51:32

@Gery87: "Hát pedig fogy és egyre drágábban és nehezebben kitermelhetőek lesznek."

Nem fogy. Az anyag és energiamegmaradás törvénye szerint sem.

Ma kb. pont annyi anyag és energia van a földön, mint ötszáz éve, vagy ötmillió éve. Egy igen kis része, amihez eddig hozzáfértünk némileg átalakult formában. Kémiai folyamatok, pl. égés, vegyületek létrejötte, stb. miatt.

"Súlyra" szerintem a föld most sem kevesebb, mint volt.

A tudásunk által felhasználtunk eddig némi anyagot - szenet, olajat... -, amivel más anyagokat és energiát állítottunk elő, és folyamatosan jönnek ezek helyett újak. Napenergia, atom, szél, víz, biomassza...

Mondom, nem ezen kell görcsölnünk, hanem azon, hogy ne irtsuk ki egymást, magunkat!
Az az igazi veszély!

Tapi2021 2023.11.16. 12:57:54

@Gery87: "Üveget se lehet bármilyen homokból csinálni stb."

Például pont az üvegből az összes meg van, amit eddig létrehoztunk, mert nem bomlik el, nem alakul át magától mássá.

Ha úgy érted, hogy egyre többet használunk, és így véges a készlet, az lehet. Talán. De akkor nem kell a felhőkarcolókat üveggel burkolni. Pl.

Ahogy - lám - ha akarunk, tudunk mással is járműveket meghajtani, mint kőolaj származékokkal.

Tapi2021 2023.11.16. 12:59:38

@Gery87: Én a mindennapokban jól elvagyok hélium nélkül is. :-)

Tapi2021 2023.11.16. 13:02:09

@GyMasa: Hacsak nem akarsz vékony hangon picsogni egy partin, minek neked a hélium? :-)

A kenyérsütéshez, disznóvágáshoz sem kell. :-)
Tehát nélkülözhető.

Gery1987 2023.11.16. 13:24:54

@Tapi2021:

"Nem fogy. Az anyag és energiamegmaradás törvénye szerint sem."

:)
Aranyos ahogy nem érted.
nyilván nem mindegy hogy az adott pl érc kitermelhető állapotban van e vagy sem!
Az elégetett olaj nyilván nem lesz semmivé, de korom meg gázok formájában ugye már nem ugyanaz mit kiszívni a földből!

Gery1987 2023.11.16. 13:26:15

@Tapi2021:

"Ha úgy érted, hogy egyre többet használunk, és így véges a készlet, az lehet. Talán. De akkor nem kell a felhőkarcolókat üveggel burkolni. Pl."

nyilván az újrahasznosítás és a mértékletesség a jövő.

januártól pl nagyon helyesen a műanyag palackokat meg a fémet is vissza lehet vinni, betétdíjas lesz.

GyMasa 2023.11.16. 13:44:52

@Tapi2021:
A hélium sajnos tényleg "fogy"
Amit a légkörbe kerül, felszáll a felső légrétegekbe, majd lassacskán elszökik az űrbe...

GyMasa 2023.11.16. 13:45:46

@Tapi2021:
Nekem igen, de ezzel nem mindenki van így.
PLusz az iparnak szüksége van rá...
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása