magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Osztályellenséggel fraternalizálni?

A mai modern liberális hatalom eljutott oda, ahová a kommunista diktatúra nem: már közvetve együttműködni az ellenséggel is bűn.

Kína kapcsán készülőben az újabb liberális világbotrány.

Az első eset 2020-ban volt a Mulan című amerikai film kapcsán. A filmmal magával semmi baj nem volt, az történelmi tematikájú. Azonban kiderült: a kínai-amerikai színésznő, aki a főszerepet játssza a filmben nem ért egyet a Párt vonalával, mármint nem a kínai kommunista párttal, hanem a hollywoodi liberális párttal. A színésznő ugyanis a hongkongi ellenzéki tüntetők ellenében foglalt állást, márpedig a Párt direktívája kimondja: a hongkongi ellenzéket köteles támogatni az egész progresszív emberiség.

Fontos aláhúzni: a film maga nem áll semmilyen kapcsolatban a témával, itt a színésznő magánvéleményéről volt szó. Azonban nincs mese: ha valakinek a véleménye "hibás", akkor minden vele kapcsolatos dolog is az, így megszületett a bojkottfelhívás a film ellen. Végül az egésznek csak azért nem lett jelentősége, mert közbejött a covid-járvány, ami miatt alig működtek a mozik, így nem volt hol bojkottálni.

A friss probléma: a legnépszerűbb kortárs kínai sci-fi szerző Liu Cixin műve, a Háromtest. Hollywood megfilmesítette, a bemutató jövőre lesz. (Ettől függtelenül már meg van filmesítve Kínában: 30-részes tv-sorozat fomájában.) Maga a történet itt sincs semmilyen kapcsolatban a politikával, a tematika sokkal mélyebb. De itt is "baj" akadt. Nem a szereplőkkel, nem az amerikai megfilmesítés szerzőivel, hanem az eredeti könyv írójával.

Liu Cixin ugyanis kijelentette, híve a jelenlegi kínai politikai rendszernek, nem lát semmi jót a liberális demokráciában, nem hiszi, hogy az egyéni szabadság megfelelő társadalomszervező elv lenne, s támogatja még a kínai kormányzat ujguriai politikáját is, mely a nyugati álhírek szerint "népirtás".

Az amerikai filmváltozatot megvalósító Netflixnek már magyarázkodnia kellett ez ügyben. A cég vezetősége hűségnyilatkozatot adott ki, mely szerint természetesen nem értenek egyet Liu nézeteivel, a könyvben ezek a nézetek nem is szerepelnek, s Liu nem vett részt a megfilmesítésben.

Meg kell mondanom: ilyen még a Szovjetunióban se volt, azaz hogy egy politikamentes művet nem szabad megfilmesíteni, mert szerzője nem szereti a szovjet rendet.

A liberálisok hisztiznek, egyre idegesebbek. Ami persze jel. Az tesz ilyet ugyanis, aki nem biztos magában.

183 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8618255831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2023.11.14. 08:39:29

két szélsőség. neolib amerikanizmus és illib ázsianizmus.
európában nyilván a kettő között álló klasszikus liberalizmushoz kellene visszatérni.

minden országrésznek van saját filmstúdiója. és regionális koprodukcióban készülhetnek nemzeti és nemzetközi filmek is. hiszen ha a magyarlakta filmgyárak dolgoznak össze, akkor abból nemzeti filmlipar lesz ha azon túl, akkor nemzetközi.

a klasszikussá vált irodalmi, történelmi filmek gyártása állami. ami kanonizált és része a nemzeti alaptantervnek kötelező, vagy választható jelleggel. azon túl a fikciós filmek gyártása szabad piaci jellegű. sci-fi vagy seholsincs földön játszódó utópia, disztópia és effélék.

megint ugye szocialista filmipar.

a sándor mátyás elég jól sikerült német-olasz koprodukcióban. mert az egy történelmi tematikájú film. a pirx kapitány mondjuk annyira nem. bár vicces volt, szerettük azt is, de a sci-fit mondjuk a piacra lehet bízni.

2023.11.14. 09:11:23

tehát lényegében a filmgyártásban is vegyes rendszert kell kiépíteni. és meg kell mondani, hogy mi az, ami állami feladat és mi az, ami nem. klasszikus irodalmi, történelmi filmek gyártása nyilván állami feladat. a sci-fi meg mondjuk nem.

és egyébként minden régiónak, vagy akár minden megyének is lehetne egy kis filmgyára. amiből összeáll a nemzeti filmgyártás. budapesten pedig egy nagyobb, amiből lehet nemzetközi.

orbán totalitárius nacionalizmust akar, egy filmgyárat, ami felett ő pöffeszkedne az általa kiválasztott nímandokkal. mert már nincs senki, aki az orbán rendszert kulturálisan támogatná. se a színészek, se a rendezők, se a producerek körében. ez nyilván tarthatatlan lesz. és a másik oldal szintén felszámolná a vidéki kulturális intézményeket.

MEDVE1978 2023.11.14. 09:57:20

Az első könyvet olvastam pár éve, akkoriban nagyon nagy újdonságként volt beharangozva és végülis az. Röviden, hogy miért:
A Fermi paradoxon lényege, hogy annak ellenére, hogy viszonylag nagy rálátásunk van az univerzumra, mégsem látjuk az emberiségen kívüli értelmes élet nyomait sehol.

A paradoxonnak számos megoldása van, pl: annyira egyedi az élet, hogy nem alakult ki máshol, az intelligens élet annyira egyedi, folyamatosan kialakul az élet, de az univerzum olyan rossz körülményeket biztosít, hogy ez újra és újra elpusztítja, időben annyira különböző időpontokban alakul ki az élet, hogy a civilizációk nem találkoznak egymással stb.

Erre volt egy viszonylag új megoldás a Dark Forest avagy a Sötét erdő hipotézis. Ennek az a lényege, hogy a csillagok közötti űrutazás az intelligenssé váló fajok léptékével irtózatosan lassú, szinte elérhetetlen dolog. Nagyon kevés a jól lakható, életnek kedvező világ, ezért óriási kereslet van ezek iránt. A civilizációknak így az az érdekük, hogy minimalizálják a kibocsátott jeleket, mivel valaki rácápázhat az élőhelyére. Viszont természetesen fejlődniük és fejleszteniük kell magukat, hogy egy esetleges invázió során meg tudják védeni magukat vagy terjeszkedni tudjanak egy lehetőség során.

Ez egy pesszimistább, sötétebb megoldása a Fermi paradoxonnak, az az előfeltevése például, hogy a nagy távolságok és a lakható világok kis száma miatt a konfrontáció az egyes szereplők érdeke, nem pedig az együttműködés. Így mindenki olyan, mint a várakozó ragadozó a sötét erdőben, lapul és vár a lehetőségére, hogy lecsapjon.

Mindenesetre már az első könyvbe beletört a bicskám és csak részben olvastam. A baj az, hogy elég lassú és rendkívül unszimaptikus karaktereket épít fel. Amíg olvastam, nagyjából arról szól, hogy az egyik főszereplő hogyan árulja el az emberiséget egy idegen fajért. Egyszerűen azért, mert a kulturális forradalom idején az idióta maoisták kiirtották a családját és azóta is kibasztak vele.

Amennyire ennyiből meg tudom ítélni a könyv, az egész sztori (3 részből áll) eléggé távol áll az európai gondolkodásmódtól.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.14. 10:06:35

@MEDVE1978:

Petsze, egészen idegen a szellemisége.

A nyugatiakat a legjobban az bosszantja benne, hogy szerinte a zöld mozgalmat az agresszív idegenek pénzelik.

GyMasa 2023.11.14. 10:36:33

"Meg kell mondanom: ilyen még a Szovjetunióban se volt, azaz hogy egy politikamentes művet nem szabad megfilmesíteni, mert szerzője nem szereti a szovjet rendet."
Jaja, a filmet ugyan meg lehetett csinálni, csak bemutatni nem volt szabad :-D

2023.11.14. 10:44:32

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
honi zöld mozgalomhoz kertészeti egyetemek kellenek. és akkor azok horthyfasiszták lesznek és kulturáltak. a kertészet a hortikultúra. na jó ez egy szóvicc.

szerinted a fidesz újra alakítja a budapesti kertészeti egyetemet, a kek-et (kertészeti egyetemi klubot), vagy ungár péter, vagy schiffer anrdás, vagy akárki, akiket nem külföldről pénzelnek. ungár péternek többek között abból van a temérdek pénze, hogy az agrárminisztérium évi 8.6 milliárdért bérel a családtól irodákat. mert apuci ügyes üzletember volt. és ők a "baloldali".

egy minisztérium basszus ne béreljen már irodaházakat magánszemélyektől. anyuci azt mondja, hogy de. és aztán fürcsizik a miniszerelnök úrral a tengerparton. mert őbelé szerelmes. és ez a "baloldal", a "jobboldal", a "zöldek".

2023.11.14. 10:51:39

@GyMasa:
a csillagok háborúját nemcsak a moziban adták, hanem a magyar televízió is megvásárolta a jogokat. és vetítették a tévében. a mokép rendelkezett bevétellel. mert el tudtak eladni fimeket külföldre és képesek voltak együttműködni, vásárolni nyilván olcsó, de nézhető, szerethető filmeket a tévének.

hol van most ehhez hasonló magyar vállalat. adókezdvezményekkel kiszolgálják az amerikai bé kategóriás filmgyártást, magyar filmeskultúra nincsen. orbánnal nem is lesz. gyurcsánnyal se persze.

ez ügyben is a kádár kort kell visszahozni. és a késő kádár korban megkezdett reformokat folytatni, ami a fővárosi pártbizottság túlhatalmát igyekezett szétverni. amelyik meg akarta buktatni kádárt. sikeresen meg is buktatták. csak helyükbe kulturálisan még szarabbak léptek. élen csurka istvánnal. csak még csurka is kulturált volt ezekhez képest.

Gelimtrtrddddd 2023.11.14. 11:06:37

@MEDVE1978: eléggé távol áll az európai gondolkodásmódtól.
-------------

Nakti távol magyarul. Stak a libcsi gondol, gonduja van, a magyar rakand. Az újónemmagyarodat nem rakem, dehát attól, hogy a magyar nyelv indogermán s germán nyelv, ha fingatva volna(fingatva is van, ájrópersen) úgy raknám a te libernyák, ájróer halandzsádat de nem rakem. Na most az van, hogy azt makogják, hogy a magyar fingár, úgy hogyan is rakod az értelmetlenségi ájróper halandzsát? Hát úgy, hogy a bullshit ájróperizmustól makogáják a magyar fingárnak, vagyis úgy kompatibilis, stakhogy a magyar nyelv nem fingár, hanem indogermán és germán nyelv, így nem rakem az ájróperizmust, de tégedet se. A magyart stak ájróperizmusra fingatták, de nem fingár.

Én úgy ahogy vagyem, tled folyton sohase egy hangot se rakem.

Tapi2021 2023.11.14. 11:10:19

@cvsvrs: "orbán totalitárius nacionalizmust akar, "

Te nagy Orbán szakértő vagy. Mindig teszel róla egy magvas kijelentést, hogy mit akar.

De valójában fogalmad sincs! Ezeket TE VETÍTED RÁ!
Mintha jobban ismernéd, mit gondol, mint ő maga. De nem.

Ez ugyanaz a "szakértelem", amivel ateisták megmondják, ki az igazi keresztény, és mit kell tennie a keresztényeknek, hogy igaz keresztények lehessenek.
(Nem az őket támogató pártokra, a Fidesz-KDNP-re szavazni..., pl. Ebből tudható, hogy valaki igaz keresztény-e?!)

Tapi2021 2023.11.14. 11:14:26

@MEDVE1978: "A Fermi paradoxon lényege, hogy annak ellenére, hogy viszonylag nagy rálátásunk van az univerzumra, mégsem látjuk az emberiségen kívüli értelmes élet nyomait sehol."

Ez mitől paradoxon?

Azt sem tudnánk, látnánk, hogy mi folyik Amerikában, ha még nem lenne felfedezve!
Az sem volt paradoxon Kolombuszék előtt.

Vagy, hogy mi van a szomszédok hálószobájában?....

Boldeone2 2023.11.14. 11:15:12

Liu Cixin ugyanis kijelentette, híve a jelenlegi kínai politikai rendszernek, nem lát semmi jót a liberális demokráciában, nem hiszi, hogy az egyéni szabadság megfelelő társadalomszervező elv lenne"

- Nem lát semmi jót a liberális demokráciában? Nem is csoda, hiszen a kollektív természtű, ázsiai kultúrából származik, ahol semmit nem ér az egyén élete; az bármikor feláldozható a "közösség érdekeiért" cserében
Az ilyen társadalmak a nyílt elnyomáson, a tekintélyelven alapulnak, ahol nincsenek autonómiák, nincs szabad választás

Egyébként, mi fas az az " egyéni szabadság ", miért kell oda jelző? A szabadság soha nem lehet kollektív, mert ha az egyének individuálisan nem szabadok, akkor a közösség sem lehet az!

A primtív, visszamaradott csordaembernek - az eurázsiaknak - kell a kollektív társadalom...

Az "atlanti ember " individualista, ahogy a zsidó is, ők viszik az egyéni akarat erejével a világot...

A progresszív liberalizmusnál jobbat nem nagyon lehet kitalálni, mert az áll legközelebb az emberi alaptermészethez. A csordába kényszerülés inkább a természetellenes dolog

Tapi2021 2023.11.14. 11:19:28

@MEDVE1978: "Ez egy pesszimistább, sötétebb megoldása a Fermi paradoxonnak"

Vagy: még a szomszéd bolygón sem szálltunk le, ezért elég merész kijelentéseket tennünk arról hogy mi van vagy nincs a GALAXISBAN.

Ez kb. olyan, mintha a spanyolok eljutnak a Kanári-szigetekig és kijelentik, hogy távolabb már biztosan nincs semmi.

Gelimtrtrddddd 2023.11.14. 11:19:56

@MEDVE1978: a várakozó ragadozó a sötét erdőben, lapul és vár a lehetőségére,
------------

Magyarul: őredő raptor, róbtor,(ró stuma, róbtor) dühor ana dohonkela erdőnek innen, lapul és őred az opcióra....

Dehát magyarok vagyunk, predátorok.

Boldeone2 2023.11.14. 11:21:28

@Tapi2021: Orbánt, Trumpot és többi " Arturo Uit " meg kell állítani!

Ők azok, akik a tömegdemokráciák sérülékenységével visszaélnek és hazug manipulációk, a demagóg propagnda segítségével tömetgbázist építenek a tudatlanok közt
Majd leuralják a társadalom szabad polgári rétegeit, az értelmiséget

Ők a balsorsra fordítók!

Gelimtrtrddddd 2023.11.14. 11:22:31

@Boldeone2: tekintélyelven alapulnak, ahol nincsenek autonómiák, nincs szabad választás
----------
Tekintély hangot dúrgerni, nem rakem, nem tekint bolojk magyarul. Alap hang nem van, al a túl, a szabad hangot így nem rakem. Választás? Az libcsizmus.

Nem rakem, hogy hogyan is makogsz, hisz a választás az diktatúra, a szabad, ha szabad a lánctól a kutya így, a libcsizmustól.

Tapi2021 2023.11.14. 11:22:38

@GyMasa: Bizony. Ne mentegessük a szovjet rendszert, pláne fals módon.

Tapi2021 2023.11.14. 11:24:17

@cvsvrs: "egy minisztérium basszus ne béreljen már irodaházakat magánszemélyektől. "

Na ezzel maximálisan egyetértek!

Gelimtrtrddddd 2023.11.14. 11:25:55

@Boldeone2: Az "atlanti ember " individualista,
-------------

????????? Ezt se igen rakem. Individualista? Mondjuk magyarul az Én az oinos, az univerzum, dehát ez úgy rakódott, hogy volt egy ősmagyar Negan.

Nem igen, rakem, Sztálin, Hitler, Negan, az árnyunk Kirgen, Attila, a germán-hunn is individualista.

Tapi2021 2023.11.14. 11:27:06

@cvsvrs: "adókezdvezményekkel kiszolgálják az amerikai bé kategóriás filmgyártást, magyar filmeskultúra nincsen. orbánnal nem is lesz. gyurcsánnyal se persze."

És ahogy látom, erről is kinyilatkoztatsz, ismeret nélkül! Nézz utána, hány és milyen film készül! Amerikai is, meg magyar is.

Mert nem igaz, amit írsz!

Még a B kategória sem.

Boldeone2 2023.11.14. 11:28:20

A különbség csak annyi: Orbán az EU- GDP 0,9-1% - át uralja, nagyjából nem árt senkinek - minket magyarokat kivéve - a felépített elnyomó, egypárti rendszere; viszont ha Trump győz, abba beleremeg a világ!

A rendező hatalmi erőre szükség van a világon, különben totális káosz és összeomlás jöhet, nem " több pólusú világ " hanem káosz

A nyugat - vagyis a felvilágosodott ember - primátusa nem gyengülhet meg! A szellemi fogyatékos Trump nem ért semmit

Gelimtrtrddddd 2023.11.14. 11:28:30

@Boldeone2: ér az egyén élete; az bármikor feláldozható a "közösség érdekeiért"
------------

Ér hangot dúrgerni, stak er s ár stuma van, nem bármikor, bárhol, áldoz hangot nem rakem, a közösség hang egy libcsizmus, bulslhit dúgenri, érdek hang is libcsizmus.

????? Na most ahogy rakem, ez totál a libernyák democsokrácia.

Gelimtrtrddddd 2023.11.14. 11:29:39

@Boldeone2: viszont ha Trump győz, abba beleremeg a világ!
-------------

De ha Trum leöröng, vesz, vent, úgy eremeg ana erda magyarul.

Tapi2021 2023.11.14. 11:31:59

@cvsvrs: " sikeresen meg is buktatták. csak helyükbe kulturálisan még szarabbak léptek. élen csurka istvánnal. csak még csurka is kulturált volt ezekhez képest."

Ez sem igaz. Csurkának nulla ráhatása volt az akkori kulturális politikára, életre, pozíciója sem volt hozzá.
Az akkor domináns ballibek őt is perifériára szorították és betették gyorsan a náci-fasiszta dobozba/karanténba!!!

Tapi2021 2023.11.14. 11:38:35

@Boldeone2: "A primtív, visszamaradott csordaembernek - az eurázsiaknak - kell a kollektív társadalom..."

Ez mindent elmond rólad!

Tapi2021 2023.11.14. 11:40:22

@Boldeone2:
És de, egy közösségben a közösség szabályozza és korlátozza az egyéni szabadságot!
Szükségszerűen, különben nem lenne működőképes.

A kettőnek kell egyensúlyba kerülnie!

Gelimtrtrddddd 2023.11.14. 11:41:38

@Tapi2021: A primtív, visszamaradott csordaembernek - az eurázsiaknak - kell a kollektív társadalom
-----------------------------

????? A primitív az Én vagyem. De társadalom? Na az ma van, a libernyákizmus, ez egy olyan műhang. Na egal, nem rakem az egészet, primitív vagyem, de úgy látem, hogy így van úgy de Tapi és Boldeo egy.

Gelimtrtrddddd 2023.11.14. 11:44:02

@Tapi2021: a közösség szabályozza és korlátozza az egyéni szabadságot!
Szükségszerűen, különben nem lenne működőképes.
---------------

Közösségje stak a libcsinek van, műhang, posztulálja a privátot, szablyája stak a libcsinek van, szükségrakun magyarul, nem volna, nem lenne, örökőernya, nem képes magyarul.

Szabad? Nem rakem az egészet.

Tapi2021 2023.11.14. 11:47:00

@Boldeone2: "A csordába kényszerülés inkább a természetellenes dolog"

Hülye vagy. A "csorda" vagyis a közösség, a társadalom nélkül igen rövid életed lenne.

Valószínűleg az emberiség is igen gyorsan kihalt volna, ha nem fognak össze az emberek, családok, klánok, törzsek, aztán a nemzet. És mindenki egyénileg küzdött volna az életéért, közösségi védelem, közös vadászat, közös várépítés, közösen összeadott, majd specializálódott tudás nélkül.

Kár, ha ezt nem érted.

2023.11.14. 11:52:42

@Tapi2021:
csurka istvánnak nem volt semmilyen kultúrpolitikája. egyáltalán az a besorolás, hogy csurka népi író volt egy vicc.nem illyés gyula, németh lászló vagy szabó lőrinc nyomdokain haladt. egyáltalán nem volt népies. legfeljebb annyi, hogy a hét tonna dollár címú filmforgatókönyve népszerű volt a zsidó "kis kabos" főszereplésével. csurka nem volt tehetségtelen, lehet, hogy antiszemita volt és megutálta a zsidókat mert kiközösítették. nem volt kultúrpolitikája.

az volt, hogy az aczéli "tűr, tilt, támogat" hármas felosztás rossz. ez ne legyen. és akkor mégis mi? hankiss azt mondta, hogy legyen baloldal-jobboldal. egyes legyen a mindenkori kormányé, a kettes az ellenzéké. ez volt az egyetlen médiapolitikai elképzelés. csak ezt nem fogadták el.

az szdsz azért, mert őnekik nem elég a kettes, az mdf radikális része a miép pedig azért, hogy nehogy már egy törpe minoritás kapjon bármit is, mert úgy mindent eluralnak. ha nem rekesztjük ki őket, akkor ők rekesztenek ki bennünket. és megindult a médiaháború, ami a mai napig tart.

Tapi2021 2023.11.14. 11:53:10

@Boldeone2: Nem, akiket itt sürgősen meg kell állítani, azok TI VAGYTOK!

A ti elmebeteg világotok ember- és közösség ellenes. Ahogy a kijelentéseiden ez világosan látszik, amikor és ahogyan nem magatokról, hanem másokról, a veled/veletek egyet nem értőkről beszélsz!!!

Ti vagytok a rák az emberiség szervezetében. És az immunrendszerünk most éppen gyenge. Ezért harapóztok el. :-(

Gelimtrtrddddd 2023.11.14. 11:53:56

@Boldeone2: A rendező hatalmi erőre szükség van a világon, különben totális káosz és összeomlás jöhet, nem " több pólusú világ " hanem káosz
------------
Rengyni, nem rendez, hatalom hang libcsi, vagy duadva, duada vagy regerda, de most itt : rengyó regerda. Világja stak a libcsi-kreténynek van, a magyarnak erda van itt, nem jöhet, jenne.

??????? Libcsi vagy! Stakhogy a káosz a rend, és a ráció, a káosztól ered, mondaná már Hérakleitosz is, vagy Nietzsche, éshát a mai evolúció egy zsákutca, ahogy az új-ónemmagyar makogás is. Az evolúciónak tovább kell mennije, ha ez revolúció is volna. Rakta példa nekem erre a Walking Dead, ott mondjuk a suttogók és Negan, itt volnának mondjuk a suttogók a fingárok, Negan mondjuk Balamir, a germán ss-es, ezek együtt a régi(új) életmódot, Alexandriát antovészejtik...

Na jó ez egy példa volt,a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, így az új-ónemmagyar makogás egy evolúciós zsákutca, a bürokratikus-kretény-libsi új-ónemmagyar egy a libcsi állammal, ez hiba volt a nyelvkakilóktól, hisz ha jen az eredeti állapot, úgy annyi ennek, és az eredői omtoalján ősmagyarrá vál.

Gelimtrtrddddd 2023.11.14. 11:57:21

@Tapi2021: A "csorda" vagyis a közösség, a társadalom nélkül igen rövid életed lenne gyorsan kihalt volna, ha nem fognak össze az emberek, családok, klánok, törzsek, aztán a nemzet. .

------------
?????? Nem rakem, hogyan is makogsz. A közösség egy új hang, libsi, posztulálja a privátot, a társadalom a társakat, ez is egy új-ónemmagyar makogás.

Én a kettőt tagadem, hisz libcsizmus.

Árván meredta volna, nem hal, az libsi. Stakhogy nem fogtak össze, sohase, hisz mondjuk a homo sapiens sapiens előtt van a homo sapiens, azelőtt más, a farkas előtt egy farkasarta, az ősje, ergo, az ősmagyarnál ahogy az ősembernél se volt közösség és társadalom.

Tapi2021 2023.11.14. 11:58:19

@Boldeone2: "viszont ha Trump győz, abba beleremeg a világ!"

A tiétek!

Igen, az előző kormányzása alatt is hogy remegett!
Talán mert béke volt?! Azóta Amerika hány konfliktust is robbantott ki? Hány helyen avatkozott be és keveri a szart, miközben MIATTUK (is) halnak ezrével emberek?...

Egy veszélyes konfliktust mondj, amit Trump csinált!

2023.11.14. 11:59:24

@Tapi2021:
milyen ballibek, hol? debrecenben az mszp képviselője egy nemrég elhunyt kiváló matematikus volt, a másik egy vegyész milyen ballib? sose volt. az szdzs-es polgármester egy 56-ban elítélt fizikus volt. milyen ballib? itt nincsen ballib,. sehol vidéken. már cinkotán se.

ha orbán nem tudja leuralni budapestet, akkor le kell váltani. majd leuralja valaki helyette. csurka is alkalmatlan volt. mert ahhoz magas kultúra kell. és nem ez handabandázás. fel kellene nőni aczél györgyhöz. vagy mit tudom én csanádi imérhez, aki nem volt zsidó.

Gelimtrtrddddd 2023.11.14. 12:03:14

@Tapi2021: egyénileg küzdött volna az életéért, közösségi védelem, közös vadászat, közös várépítés,
--------------
Vadász hang nem van, víd van, nem vár, hanem őrdu, ért hang se van, a közös hangot dúrgerni, libcsizmus.

Jól van itt maradt libernyák, democsokrata, marxista, szovjet.

Tapi2021 2023.11.14. 12:04:48

@Boldeone2: "A rendező hatalmi erőre szükség van a világon, különben totális káosz és összeomlás jöhet,"

Ez szögesen ellentmond annak, amit pár bejegyzéssel korábban az egyéni szabadságról írtál! Aminek korlátlannak kéne lennie.
Most meg azt írod, kell egy erő, amely odabasz és elveszi a szabadságot mindenkitől, aki nem vele ért egyet az egész világon.

Vagyis egy központi - amerikai - világ DIKTATÚRA!!!

Hogy van ez?

Én értem, hogy ők pontosan ezt akarják, ezen dolgoznak, de a te írásaidban akkor van némi ellentmondás a szabadság és a diktatúra EGYÜTTES akarása között!

Az ugye nem szabadság, ha csak azt akarhatod, amit az USA ballib, elmebeteg része.

Gelimtrtrddddd 2023.11.14. 12:10:53

@Tapi2021: a az egyéni szabadságot!
----------------

Már írtem, hogy nem rakem ezt a szabadság hangot így, az egész izé a systemtől függ és a Wertektől, az omtoaljtól(Umstand). Rakta példa, anat már írtem, hogy Amcsinál sok az egymásralövödés, ergo a kisember lőni akar, ez itt rakta a kapcsizmusnak is, itt nem, de ettől az amcsi Geistól a magyar is vesz, és ősmagyarrá vál, de a kapcsiknak itt nem jó, hisz olyan marxisták ahogy te is, jennek a fura kisemberrel, de a magyar kisember Purget akar, Purge vágy. Így itt nálunk a kapcsizmus az marxizmus.

Szabadság laguján, helyjén inkább beszéljünk liberáliákról. De nem igen rakem, hisz te most az ember szabadságjáról beszélsz, de ez így volna a humanoid liberálijái, hisz ez az ember egy libernyák kreálmány, alkoholizálmány, a liberáliákat erővel dúrongjál a magyarra a libcsik, és erre azt makogják, hogy szabadság, itt is nehéz mondani, hogy a tyúk vagy a tojás, és az egyik generálja a másikat.

Boldeone2 2023.11.14. 12:13:54

@Tapi2021: Egy veszélyes konfliktust mondj, amit Trump csinált!"

- Csak nézd meg mi történt Afganisztánban! A tálibok visszatértek a hatalomba, most több millió ember is meghalhat.
Az USA/ nemzetközi jelenlét jobb volt
Oroszország is a repblikánusok miatt tud harcolni Ukrajnában, mert ők azok, Trumpot beleértve, akik gátolnák Ukrajna támogatását

Biden= viszonylagos stabilitás, sőt, fejlődés a nyugati szövetségben, Trump = egyre gyengébb nyugat

Te gyenge nyugatot akarsz meg Orbán is, mert mindketten idi óták vagytok!

Gelimtrtrddddd 2023.11.14. 12:16:05

@Tapi2021: USA ballib, elmebeteg része.
-------------

Elme hang nem van. De bírem ha két libernyák, az egyik balról a másik jobbról libbant mondja a másiknak, hogy libernyák. De szopás, hogy a fideszlibernyákizmusnak is annyi volna az USA nélkül. Hát igen, ez a fideszlibernyákok is látják, így volt itt az előbb is egy baszott nagy nato banzáj! Ez így felesleges szájtépés, attól hogy a fideszlibcsi is látja, hogy ő stak Amcsival marad itt fenn, így stak propaganda az egész, nem dubb ahogy a régi szovjet-marxista propaganda.

Gelimtrtrddddd 2023.11.14. 12:20:50

@Boldeone2: Oroszország is a repblikánusok miatt tud harcolni U
---------------

Oroszrejkju is duad hartelni... Sajna ez egy bullshit, a való az hogy az oroszok is, ahogy a hamasz is a lmbtq-s szartól vérszemet vett, és a rejalitás tagadásjától. A libernyák konszenzus maradt volna a republikánusokkal, vagyis a libernyák konszenzus az orosz elit és az amcsi elitnek inntno(zwischen). Fasza volt volna, ha Prigozsin(Balamir) a libernyák diktátor Putyint leöröngje, úgy annyi vollt volna a párbeszédnek, az egész konszenzusnak, így a fideszlibernyákoknak is.

Boldeone2 2023.11.14. 12:20:59

@Tapi2021: Ez szögesen ellentmond annak, amit pár bejegyzéssel korábban az egyéni szabadságról írtál! Aminek korlátlannak kéne lennie.
Most meg azt írod, kell egy erő, amely odabasz és elveszi a szabadságot mindenkitől, aki nem vele ért egyet az egész világon"

- Hagyjuk már a hülyeséget! Kinek basz oda??? Lényegében ma már senkinek! Ahol meg odabaszott :
Irak, Szíria, Afganisztán- ott mindenhol véres, elnyomó , a nemzetközi békére veszélyes diktatúrák voltak

Tehát: megpróbáltak valamilyen szabadabb és demokratikus országot teremteni. Nyilván vannak amerikai érdekek, de még mindig jobb, ha az USA megpróbál fellépni a béke érdekében, mintha nem!

Ukrajnában is béke a tét: az ukránok otthon vannak, csak védekeznek, Putler támad, ezért kell segíteni Ukrajnát
Béke úgy van, ha az áldozat az agresszortól meg tudja védeni magát!

Gelimtrtrddddd 2023.11.14. 12:28:37

@Boldeone2: a nemzetközi békére veszélyes diktatúrák voltak
-----------

Nemzetinnento, vészelyes, nem veszély, az totál más. Hát banyek ezt a morál szart igenstak duplán leszarem, ezt a béke izét is, maradjon stak a fideszlibcsiknek( jah, s úgy ha te is akarsz ütni, a másik is, úgy te álszenten békét akarsz, éshát rejálisan is a másik nem, mondjuk fingrizmus, democsokrácia).

Béke? He? Ez nálad az? A fingrizmus, a democsokráciaexport? Jól vagy? Nem, nem mi nem akarunk itt békét, hanem a democsokrata fingrista ájróperisták(Hitler), attól, hogy a magyar nyelv nem fingár nyelv, vagyis az egész MTA, parlament democsokráciaexport, de nem engednek minket magyarul élni( mondja a fideszlibernyák is, de rakja az ember úgy ahogy akarja).

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.14. 12:30:02

@Boldeone2: az egyéni szabadság úgy köthető össze a kollektív szabadsággal hogy az utóbbi biztosítja az előbbit. A hollywoodi sztárok mind egyénileg marha szabadok, mégis géppuskás erődrendszerrel védik meg magukat mert nincs kollektív szabadság az USA-ban.
Az meg milyen baromság már, hogy a "csordába kényszerülés természetellenes" ?? Egy rénszarvas vagy egy oroszlán egyedül éhen pusztulna, ahogy te is, ha a lenézett katonaság csordába tömörülve nem védené a hülye egyéni szabadságod.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.14. 12:31:28

@Boldeone2: Szíria mint a nemzetközi biztonságra veszélyes ország.
Na erre mondta Puhl Sanyi: ehhez nem kell a nókomment.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.14. 12:35:49

Társadalmi osztályok egyébként nincsenek maximum korlátolt baloldaliak és/vagy marxisták agyában. Társadalmi rétegek vannak. Ajánlott olvasmány Andorka Rudolf: Szociológia.

Tapi2021 2023.11.14. 12:39:11

@Boldeone2: Sem az afgán emberekhez, sem az oroszokhoz, sem az ukránokhoz... SEMMI KÖZE az USA-nak!
Ezek emberek, akik nem gyerekek, olyan rendszerben élnek, amilyet kialakítanak MAGUKNAK!

Ki kérte közülük, hogy egy IDEGEN hatalom avatkozzon be a saját ügyeikbe?

Trump tehát annyit csinált, hogy nem avatkozott be tovább - az amerikai nép adó dollárjait két kézzel szórva (főleg egyébként amerikai magánhadseregeknek!!!) és tízezrek halálát okozva - olyan országokban, ahol SEMMI KERESNIVALÓJA nincs.

Kivéve a SAJÁT hatalmának növelését. Mert erről szól MINDEN BEAVATKOZÁSUK!!!!
Nem arról, hogy vérzik a szívük szegény elnyomott afgánokért, ukránokért!!!
Miért nem vérzik az egyelőre "baráti" olajországokban élőkért is???

Tolod a demagógiát fék nélkül.

Trump kivonult a konfliktusokból, felelősen gazdálkodott az amerikai életekkel és adópénzzel is, tető alá hozta az Ábrahám-egyezményt... és még számos jót tudott volna tenni, ha hagyják.

Főleg az amerikai emberekkel, akikért egy USA elnök valójában felelős.
Világuralmi törekvések helyett.

Gelimtrtrddddd 2023.11.14. 12:40:53

@Deak Tamas: géppuskás erődrendszerrel védik meg magukat mert nincs kollektív szabadság az USA-ban.
---------

Örökmapuska, olyan hang, hogy erőd nem van, rendraku, mert hangot dúrgerni.

Na most nem rakem, hogyan is makogsz. He? Szabad a kutya a lánctól, a libernyák lánctól, most így rakva a szbaad hangot, a szab-tól, nem a liberti. Ergo szabadásg van, hisz próbálni őket ölni regleta, de kollektív nem, hisz nem van Purge.

Nem rakem a nyelvedet.

Gelimtrtrddddd 2023.11.14. 12:43:30

@Deak Tamas: a "csordába kényszerülés természetellenes" ??
-------------

Kényszer, bullshit hang, dúrongás, természet is, eredő, nem ellen, hanem anta, alna.

????? Na de mi most nem az eredőiről beszélünk, hanem a műviről, a libcsiről, ez a közösség, a libernyák, a társadalom, a libernyák. Ezek nem ősik.

Tapi2021 2023.11.14. 12:44:28

@Boldeone2: "Te gyenge nyugatot akarsz meg Orbán is, mert mindketten idi óták vagytok!"

Szó sincs róla! Én egy erős, de nem újra gyarmatosító, leuraló, diktáló, mindenki belügyeibe kéretlenül beavatkozó, felsőbbrendűségi tudatban leledző nyugatot akarok.
Nem olyat, mint ti, amely végig gyilkolja, rabolja, basztatja a világot a SAJÁT ÉRDEKÉBŐL!

Mert most ezt csinálja.

Tapi2021 2023.11.14. 12:49:56

@Boldeone2: "Ukrajnában is béke a tét:"

Ukrajnában teljes béke volt, amíg az USA nem kezdett ott el szart kavarni a hatalom átvételével, puccsal, NATO fenyegetéssel Oroszország felé... stb.

Máshová sem békét vitt, csak bombát és RENGETEG HALÁLT!

A saját ÉRDEKÉBEN! Nem nézve, hányan halnak bele és mi lesz utána?!

Az USA a világ legnagyobb agresszora!
Aki sokszor másokat tol háborúba maga helyett, de a saját érdekében, mint most az ukránokat.

Igaz, meg kell adni, ha kell, a saját polgárait is feláldozza simán.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.14. 13:02:18

@Boldeone2:

Az egyénnek jó lehet az egyéni szabadságra épülő rend, ha ő erős egyén. Ilyen az egyének 0,1 %-a.

A többinek az egyéni szabadságra épülő rend azt jelenti: a kevés erős egyén korlátlan uralma valósul meg.

Azaz nem fenntartható az egyéni szabadságra épülő rend.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.14. 13:03:24

@Boldeone2:

Ha a zsidók a történelem sorén az egyéni szabadságra építettek volna, ma már nem léteznének zsidók.

Gery87 2023.11.14. 13:16:20

@MEDVE1978:

A "sötét erdő" elmélettel csak az a bajom, hogy vajon minden faj ennyire intelligens hogy ezt belátja és vajon minden intelligens faj eljut odáig hogy egységesen gondol valamit valamiről?

Szerintem egyik sem törvényszerű.

Ezért is unalmas már nekem egy átlagos sci-fi ami arról szól hogy valami szuperintelligens és egységes és vallástalan faj mint valami kollektív hangyatársadalom más kollektív és egységes és szuperintelligens fajok ellen hadakozik, de persze ők a jók és békések:)

Biztos mondtam már de nekem a Dűne világa sokkal átélhetőbb és elképzelhetőbb, bár totálisan távol áll tőlem az a feudális és monarchikus, teokratikus rendszer, de legalább valami nem szokványos jövőkép.

Egyébként szerintem kb ez lesz.

Ha valaha is képesek leszünk értékelhető időn belül eljutni bolygókra, ne adj isten lakható bolygókra, vagy terraformálni lakhatóvá, akkor nem lesznek idegenek sehol, mi leszünk és se egységes emberiség nem lesz se béke.

Gery87 2023.11.14. 13:22:08

@Boldeone2:

"Egyébként, mi fas az az " egyéni szabadság ", miért kell oda jelző? A szabadság soha nem lehet kollektív, mert ha az egyének individuálisan nem szabadok, akkor a közösség sem lehet az!"

Ez így van.

"A primtív, visszamaradott csordaembernek - az eurázsiaknak - kell a kollektív társadalom..."

Nem mondanám hogy kell, csak most ez van és még belső igény sincs tömegesen.

A felvilágosodás európai vívmány, ha nekik nem kell semmi gond, nem kell idejönni.

MEDVE1978 2023.11.14. 13:24:32

@Tapi2021:

Nem én neveztem el paradoxonnak, hanem Enrico Fermi fizikus az 1950-es években.
A történelmi kontextus egészen fontos szerintem ahhoz, hogy miért gondolta, hogy paradoxon. A technológiai fejlődés a század eleje óta ugyanis elképesztő volt, illetve Fermi éppen pl: Teller Edével dolgozott különböző atomprojekteken. Tehát ott ültek azok az emberek, akik konkrétan feltalálták az atom- és a hidrogénbombát. A második világháború idején még a duplafedeles kisrepülők voltak a megszokottak, a végén viszont már a sugárhajtású bombázók és a V2 rakéták. Fermi tehát a paradoxont egy ilyen vágtató fejlődéses időszakban fogalmazta meg, amikor minden meghaladhatónak tűnt.

Persze számos okból ez nyilván nem paradoxon vagy csak látszólagos paradoxon, a "megoldásai" pontosan ezt írják le. Nagyon sok megoldása van vagy megfogalmazása, hogy ez miért nem paradoxon.

Szerintem sem az, egyszerűen tűt keresünk a szénakazalban + mindezt rettenetesen szűk időablakban tesszük. Az ember kutatása szükségszerűen antropogén, tehát az emberi fogalmakból indul ki. Így a keresés arra koncentrál pl. hogy olyan jeleket keressen, amikor valaki irtózatos energiákat nyer ki mondjuk csillagokból és azok elhalványulnak. Vagy olyan jeleket, hogy a tér összegyűrésével utazik, hogy gyorsabban utazhasson bolygók között. Ezek mind antropogén feltételezések és abból indulnak ki, hogy az értelmes élet hasonló dolgokat akar, mint mi.

Holott már a mai technikával kb. félmillió év alatt be lehetne járni a galaxist. Nekünk embereknek ez felfoghatatlanul sok idő, de miért lenne az egy másik életformának. Illetve a másik életforma miért akarná bejárni a galaxist? Lehet, hogy boldogan elvan a rendkívül stabil bolygóján és nem kíván mást felfedezni.

Gery87 2023.11.14. 13:24:55

@Tapi2021:

Így van.
De még a liberális alapeszme szerint is szabályozni kell az egyén szabadságát!

2023.11.14. 13:28:32

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
az egyéni szabadságra törekedtek elsősorban. és azért éltek szórványban.

Gery87 2023.11.14. 13:28:36

@Deak Tamas:

Osztályok márpedig vannak, neked mint Horthysta jobbernek nyilván ezt tagadni kell mert a "büdös komcsiknak nem lehet igazuk semmiben", írni meg bármit lehet.

Gery87 2023.11.14. 13:30:40

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Az egyénnek jó lehet az egyéni szabadságra épülő rend, ha ő erős egyén. Ilyen az egyének 0,1 %-a.
A többinek az egyéni szabadságra épülő rend azt jelenti: a kevés erős egyén korlátlan uralma valósul meg."

Ez így van, lásd ma is a kapitalizmust, a pénzelit lobbi erejét és a korrupciót.

MEDVE1978 2023.11.14. 13:31:46

@Gery87:

"Ha valaha is képesek leszünk értékelhető időn belül eljutni bolygókra, ne adj isten lakható bolygókra, vagy terraformálni lakhatóvá, akkor nem lesznek idegenek sehol, mi leszünk és se egységes emberiség nem lesz se béke."

Béke szinte biztosan nem lesz, mert az nem az emberiség egyensúlyi állapota. Ha mondjuk nem 200 ország lesz a Földön, hanem 200 emberek által lakott bolygó, akkor miért ne háborúznának egymással. Fognak. A Dűnében emlékeim szerint nem intelligens idegen fajok talán vannak, ebből kifolyólag akár valószínű is lehet a hasonló valóság.

Gery87 2023.11.14. 13:33:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Gelim barátunkat nem akarod kibaszni innen a picsába?:)
Nem vagyok a cenzúra híve, meg mindenki azt mond amit akar, de az övé még csak nem is értelmezhető, puszta "levélszemét" értelmetlen és kurva zavaró állandóan átgörgetni már a trollkodásán!

Sajnálom nálam eddig terjed szabadság:)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.14. 13:33:43

@cvsvrs:

Szórványban lehet, de ott se az egyéni szabadság érvényesült a közösségen belül. A nagy szabadságot akaró zsidót kiközösítették. Kívül persze lehetett szabad, nem-zsidók iránt, de bent legyen szíves közösségelvűen viselkedni.

Lásd mai Izrael: aki betegsége miatt alkalmatlan akatonai szolgálatra, az titkolja. Ugyanis szégyennek számít.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.14. 13:35:49

@Gery87:

Tudom, hogy csak egy troll, de nem szeretnék belemenni ebbe az utcába.

Bevallom, én el se olvasom mit ír. Az 50. kommentje után rájöttem: felesleges.

Gery87 2023.11.14. 13:36:44

@MEDVE1978:

igen, intelligens idegen fajok nincsenek abban az univerzumban.
Csak az emberek értelmesek.

Meg az intelligens gépek, de őket meg legyőzték, ami megint érdekes egy dolog.

Gery87 2023.11.14. 13:37:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Megértem.
Én se olvasom el, csak olyan mint egy könyvben random üres lapokat átlapozni, irritáló:)

Gery87 2023.11.14. 13:43:35

@MEDVE1978:

"Holott már a mai technikával kb. félmillió év alatt be lehetne járni a galaxist. Nekünk embereknek ez felfoghatatlanul sok idő, de miért lenne az egy másik életformának. Illetve a másik életforma miért akarná bejárni a galaxist? Lehet, hogy boldogan elvan a rendkívül stabil bolygóján és nem kíván mást felfedezni."

Na igen, aki hasonlóan értelmezi az időt, és hasonló fejlettségi szinten van, az lehet el se indul, ahogy mi sem.
Akik meg elindultak nem ide tartanak.
Az is elképzelhető hogy a nekünk természetes kíváncsiság valójában ritka dolog és 1 millióból 1 fajra jellemző...stb.
Sokféle kimenetel van.

Beleértve azt is hogy ez egy "szimuláció" és nincs "beleírva" több faj.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.14. 13:44:59

@Gery87: a horthysta jelző, ami a románok kedvenc magyargyalázó jelzője, kisbetűvel írandó, csak a hülyék és/vagy németek írják nagybetűvel.
Amúgy részben igazad van, hiszen egy társadalomban valóban létezik két osztály, a becsületes és a becstelen emberek osztálya, retkes hazaáruló bolsi kommunistaként nyugodan érezd otthon magad a másodikban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.14. 13:50:35

@MEDVE1978: az utolsó bekezdés U Thant és Allen Hynek párbeszédének parafrázisa.

In this vein, I am reminded of a conversation I once
had with U Thant, the late Secretary General ohhe United
Nations, during my days as a skeptic. We d been dis-
cussing UFOs and interstellar travel, and he asked me
whether I thought extraterrestrials might possibly visit our
world. I responded that as an astronomer I found the dis-
tances and the times necessary to make the journey so
great as to preclude it entirely. U Thant looked at me,
arched his eyebrows, and said: "You know, I am a Bud-
dhist, and we believe in life elsewhere." I told him that as
an astronomer I did too, but that the physical conditions,
especially the length of time involved in journeys from
outer space, seemed insuperable. The Secretary General
paused, leaned back in his chair, and said, "Ah, but what
may seem like years to us, may be just a day or two to
others."

_Neville 2023.11.14. 13:54:36

@Boldeone2: "A nyugat - vagyis a felvilágosodott ember - primátusa nem gyengülhet meg!" gyengül az magától, hogy így megy tovább minden, és a saját szellemi alapjait megtagadva önmagát számolja fel. A kalifátus meg majd végképp lekapcsolja a villanyt...

2023.11.14. 13:54:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a szórvány populációt egy véletleg gráf modellezi. vannak egyének, ezek a gráf csúcspontjai. és ezek között vannak élek, az egyének között kapcsolatok, ezek azonban semmilyen módon nem rendezettek, hanem véletlenszerűen. tehát véletlen módon leszórunk néhány pontot és véletlen kötögetünk össze néhányat. ilyen a szórvány.

és ennek van egy érdekes tulajdonsága. ha kapcsolatok száma elér egy bizonyos küszöbszámot (ami a csúcsok számának logartimikus függyvény egyébként), akkor a gráf majdnem biztosan összefüggő lesz. azaz a szórvány véletlen kapcsolatrendszer mellett is közösségként működik. ha a kapcsolatok száma ezt nem éri el, akkor a gráf majdnem biztosan lesz összefüggő.

az összefüggőség azt jelenti, hogy bármely két pont között van valamilyen több lépéses út.

tehát egy szórvány populáció véletlen kapcsolatokra alapozva is összeállhat egy összetartó közösséggé.

_Neville 2023.11.14. 13:57:17

@Boldeone2: "viszont ha Trump győz, abba beleremeg a világ!" Miért, múltkor beleremegett? Nekem inkább úgy tűnik, hogy pont azóta egyre szarabb minden. Persze valószínűleg nem azért, mert Trump akkora sosem látott zseni, hanem mert azóta egy szenilis vénember irányít háttérben fanatikus woke őrültekkel.

2023.11.14. 14:05:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
mondanom se kell, hogy ez zsidó matek. és magyar vonatkozású. debreceni vonatkozása is van. a véletlen gráfok elméletét debrecenban adták ki elsőként rényi alfréd és erdős pál, varga ottó 50. születésnapját ünnepelték 1959-ben debrecenben akkor voltak jó matematikusok. szele tibor, akit 36 évesen elvitt az influenza. a háború után nem volt antibiotikum. 1960-ra épült meg az új gyógyszergyár, ami penicilint gyártott. utána mindenkinek a "maripen" gyógyszert írták fel szinte mindenre. és ezt a gyógyszergyáratt vette meg a zsidó teva. telaviv melletti központtal. a debrecenben tömegével gyártott teva gyógyszer mindenből a legolcsóbb. a gyártás egy másodpercre se állít le. zsidók kezében van. mert csak így lehet globálisan versenyképes. szórvány zsidóság ezt fenntartja.

ez egy sajátos kultúra.

Gery87 2023.11.14. 14:07:17

@Deak Tamas:

Írhattam volna azt is hogy "sovén kisnyilas vagy", teljesen mindegy, pont leszarom hol állsz pontosan, mivel te dugtad homokba a fejed nem én....de mivel imádod a nemes urak faszát szopni meg azt a kort, gondoltam hízelgek:)

"ami a románok kedvenc magyargyalázó jelzője,"

Ahh, persze...mindjárt gondoltam.

2023.11.14. 14:26:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
és a szórvány populáció van elnevezve úgy, hogy nyílt társadalom. nincs semmfiéle struktúra, hanem véletlenszerű kapcsolatok vannak. viszont ha az elér egy küszöbszámot, akkor majdnem biztosan létrejön az összefüggőség. és ha nem, akkor a gráf majdnem biztosan szétesik. van egy fázisátmenet, egy krtitikus pont. és ezt a rendezetlen kapcsolarendszert erőltetik. a magánéletben is. ha egy zsidó ötször elvált, akkor arra büszke. és a szabad piaci logika is véletlen kapcsolatokat erőlteti.

és izraeli társadalom is ilyen, csak izreal azt mondja, hogy a szórvány populáció alapjai nem az egyének, hanem a nagycsaládok. azon belül és azok között vannak véletlen kapcsolatok. és ebből jön létre egy szanaszét tartó és mégis összefüggő államalakulat.

ebben van sokpártrendszer. a 120 tagú kneszetben majdnem 20 kis párt, vagy pártszövetség van. és mégis létrejön az erős állam.

és a zsidók ebből szórvány elemekből egy erős világállamot hoznának létre. és érteni kellene, hogy ez egy létező kultúra. elég sajátos. ahol a J1 jelű y-kromoszóma haplocsoport van többségben ott ez elég erőteljes. csecsenek, ingusok is ilyenek. ők is sémiták.

a zsidők sivatagi nép, környezetfüggetlen gondolkodás, mindenhol ugyanazt kell követni, mégpedig véletlen kapcsolatokra alapozva. mert minden ugyanaz másként. ez a kultúrájuk.

és ezt nem nagyon szereti a többség sehol a világban, semelyik korban. mégis ez része az emberiségnkek, csak nem ez "az" általános emberség.

Gelimtrtrddddd 2023.11.14. 14:26:56

@Gery87: iberális alapeszme szerint is szabályozni kell az egyén szabadságát!
---------------

Alap hang nem van, az al a túl, raku van, eszme hangot nem rakem. Nem szerint, hanem rekkint. Libcsinek van szablyája magyarnka regály.

Szabad? Nem rakom ezt a hangot. A szabad nem szláv hang, hanem a szab stumától ered, indogermán skeb, skap, skab. Ez nem a sippés a suebada, suebadaz, suebadus.
De nem rakom:
- Szabad, szabta: múltidővel, rédi ed múltidő, vagy da, ahogy az angolnak innen. A múltidő folyton nőnemű, passív, possesív, az aktív ti és kausatv to a hímnemű, de a to lehet neutrum is.
-Szabad ige: ed kausatív-presenz, indogermán, ahogy ered, szakad...
-Szabda főnév: a szabadni igétől, ettől főnév.
Szablya? Stak a libcsinek van szablyjája, azok kreálnak, alkoholizálnak vagy alkot izélnek, nem rakem ezt a hangot. A magyar illberális, racionális, germanoid, azt rakja, anat a rend, a ráció, Scott őrmester regya. A magyar nem libcsisked. Így a magyarnak a ra és re stumától regály van, ez az ősmagyar. Ígyhát: raktaregály.
Nádor: bizonylosza hang, hisz az ana-ona stumától ered, ahogy nő is, és nad,nagy a stuma B., így nágyor is volna, nagyor. Az eredet nem biztos, de mondjuk szlávnak, így dúrgerni van.

Na most van a szabad, ez a liberti, de attól szabad, hogy szabva van a Sippe-től. Ne keverd a liberáliát a szabaddal, habár liberáliája, sklaviságja a szabadnak van. Mondjuk a liberti egy liberáliája, hogy pízt, vagy szaranyt bír regeltán, ez a Sklave. A magyarnak nem regelta bírni, mondjuk az ősmagyarnak, hisz az liberália, diktatúra, libcsi liberália diktatúra.

A pízt a magyarra verik liberáliahént, de a regály az, hogyha pízt lelnek egy magyarnál azt vagy az első fára felakasztják, vagy liberálják.

Na így van a szabad, a liberti, és vannak a liberáliák.

A szabad másik rekkésje, hogy a kutya szabad a lánctól, vagyis fájogda, Purge van, de az ember akar eredendően fájogdád, így ez nem liberália, a Purge, hanem ősiség, de a Purget regelni kell, hogy hogyan öljenek.

Na ennyit erről!

Gelimtrtrddddd 2023.11.14. 14:29:41

@Gery87: r, de az övé még csak nem is értelmezhető, puszta "levélszemét" é
-------------------
Ért hang nem van, stak er és ár stuma, magyarul verstehen rakni, a hat hangot dúrgerni, a puszta így jevevényhang, de magyarul a puszta puna hang volna, vagyis azt rekkné.

Fura, én racionálisan írem, és regyem, racionálisan beszélem, és a rációt írem, de rakem, hogy én se rakem, hogy te hogyan is beszélsz, én is stak nézem, hogyhe? Na igen, nem beszélem az új-ónemmagyart, de a magyar nyelv indogermán és germán nyelv. De attól magyarul én írem, ahogy racionálisan is.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.14. 14:35:08

@Gery87: be is baszna, ha nem azt írnád, az idegen faszokat szopó fajtádnak mind sovén aki magyar, már régen is így volt.

library.hungaricana.hu/en/view/Kozerdek_1912-2/?pg=116&layout=s

ha meg kivetted az idegen faszokból, mint ebből itt lenn, akiktől idézel folyton, tedd be a kommunistába, és írogasd sokszor a nyilast is.

library.hungaricana.hu/en/view/SOMORJA_HodzaMilanutja/?pg=22&layout=s

Gery87 2023.11.14. 14:42:49

@Deak Tamas:

:D
jaj hülye gyerek.

figyelj nem az a baj veled hogy "magyar vagy", hanem hogy egy idióta:)

Felőlem lefordíthatod a téged ért kritikát magadban arra hogy "nem engem kritizálnak hanem a magyarságot" de ez ettől még nevetséges lesz pláne hogy aki elküld a picsába az szintén magyar!:)
(persze tudom, hogy "ki a magyar ti döntitek el hogy 44-ben meg 46-ben is..)

Szóval bekaphatod.
Csak magadat járatod le.

" akiktől idézel folyton"

Nem idézek "ezektől" azt se tudom ki ez, te bolond vagy.

Javaslom emeld fel a fejedet a 100 éves régi gondolatok történetek világából mert láthatóan belebuzultál és bele hülyültél!

Szánalmas vagy bazmeg!

Gelimtrtrddddd 2023.11.14. 14:55:57

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: egyéni szabadság érvényesült a közösségen belül.
--------------
Egyén? Az az Én, az univerzum, hisz Neganek vagyunk!
Szabad hangot nem rakem így.
Érvény hang nem van, nem rakem.
A közösség libcsizmus, hülye új-ónemagyar hang, van privát is, ahogy vannak társak is.
Nem belül, hanem innen.

Gelimtrtrddddd 2023.11.14. 14:58:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ő erős egyén. Ilyen az egyének 0,1 %-a.
--------------

Egyén? Hát az univerzum! Dehát ők rakják le a raktarakut(Wahrheit, egyenlőség), ahogy Hitler, Attila, Sztálin.

Gelimtrtrddddd 2023.11.14. 15:02:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: erős egyén. Ilyen az egyének 0,1
-----------

Öboa is azt hiszja magajáról, de nem az! De most fideszlibcsi vagy vagy nem? Öboa átírt egy Nietzsche citatot, arról, hogy a democsokrácia, a libcsizmus nem egyéb, ahogyan a modern is, ahogy egy Verschwörung az erőseknek anta, az egész bürokrácsia, parlament, hisz Hitler után, előbb Napoleon is, az egész system arra ment, hogy ilyen emberek ne vanjanak.

Gelimtrtrddddd 2023.11.14. 15:04:51

@Gelimtrtrddddd: Jah és ha ez így van, úgy ott logosz se van, ráció, rend, hisz a libernyák konszenzus logoszfájand, ahogy már Hérakleitosz is mondtaja, stak libernyák burzsuj fingrizmus van, de nem ráció, ahogy a habubsd is(law).

vasútihíd 2023.11.14. 15:15:31

meg szabad filmesíteni már miért ne lehetne csak modernizálják azaz eltorzítják és úgy viszik képernyőre-vászonra hogy kicsit vagy inkább nagyon átírják és mondjuk beletesznek pár nem hagyományos nemiséggel bíró karaktert. etnikumot nem is nagyon kell mert kínaiak eleve a szereplők persze belenyomnak majd másmilyet is. a trilógiában mondjuk tényleg vannak elnőisedett puhány férfiak megemlítve de mint negatív jelenség ezt majd pozitívba fordítják azaz én nem látnám hogy hisztiznének de mindenből liberális propagandát csinálnak

Boldeone2 2023.11.14. 15:29:49

@MEDVE1978:
Béke szinte biztosan nem lesz, mert az nem az emberiség egyensúlyi állapota. Ha mondjuk nem 200 ország lesz a Földön, hanem 200 emberek által lakott bolygó, akkor miért ne háborúznának egymással. Fognak."

- Éppen ez lenne a fejlett, úgymond " megvilágosodott " progresszív- liberális társadalom és a globalizmus lényege: túllépni az emberi alapösztönökön, a durva kompetíción, az agresszión
Látjuk, - Nyugat - Európa példájából kiindulva - hogy nem lehetetlen!
A kegyetlen , extrém durva vikingeknek is sikerült, ezért sikerülhet mindenkinek egyszer a jövőben
Fel kell gyorsítani a globalizáció pozitív trendjeit ( a negatív trendek ellen küzdeni kell, persze ...)

Boldeone2 2023.11.14. 15:37:41

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Más a történelem, meg más a jelen! A jelen már egy villanás a jövőből

Látjuk, mi az ami működik, mi az ami nem

A zöld- progresszív - liberalizmus az műkődik, sőt, csak az működik

Utat enged az egyéni kezdeményezőképességeknek, a szabad akaratnak, de a szolidaritás alapján a kozösség is figyelembe van véve és az egész bolygó jóléte

Amíg parciális egységek vannak, államok, addig fog folyni a háború, különböző- gazdasági, etnikai vallási alapon.

Mihelyst megszületik a globális rend ( azt valakinek meg kell csinálni) attól kezdve egy " szebb jövő " áll az emberiség előtt

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.14. 15:44:38

@Boldeone2:

Ez a modell csak akkor működik, ha kevesek uralnak sokakat.

Ez pedig lassan véget ér. A világ egyre erősebb, s egyre kevésbé akar nyugati szolgaságot.

Lassan bukik a globális apartheid.

Boldeone2 2023.11.14. 15:48:31

@Tapi2021: Sem az afgán emberekhez, sem az oroszokhoz, sem az ukránokhoz... SEMMI KÖZE az USA-nak!
Ezek emberek, akik nem gyerekek, olyan rendszerben élnek, amilyet kialakítanak MAGUKNAK!....(....)
Ki kérte közülük, hogy egy IDEGEN hatalom avatkozzon be a saját ügyeikbe?...(.....)....
Trump tehát annyit csinált, hogy nem avatkozott be tovább

- Az USA és a többi nyugati ország pont azért avatkozott bele, hogy az említett államok polgarai olyan rendszerben élhessenek, amilyet akarnak!
Azt csak felfogod a szűk agyaddal, hogy a talibán milyen rendszert hozott létre Afganisztánban, vagyis bevatkozni EMBERIES volt
Ukrajnában pedig MAGUK az ukránok kérték, hogy avatkozzanak be, segítsék őket. Segíteni pedig EMBERIES dolog!

Az az embertelen, aki azt mondja, hogy NE segítsününk a rászorulón, vagyis Trump és Orbán a nihilista szélsőjobb getzik!

Boldeone2 2023.11.14. 15:53:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Lassan bukik a globális apartheid."

- Nem úgy tűnik! Ha megnézed a világot, mindenhol sokkal rosszabb a helyzet, annak oka pedig nem a "nyugat" hanem maguk azok az országok, akik képtelenek adekvát választ adni a globalizáció kihívásaira, a vesztesek
A nyugatnak tudnak rosszat tenni, de úgy, hogy magukat közben jobban nyírják

Tapi2021 2023.11.14. 15:57:04

@MEDVE1978: Igen, így látom én is.

Tapi2021 2023.11.14. 15:58:41

@Gery87: "Osztályok márpedig vannak"

Az iskolában. :-)
4. a, 4. b. ...

GyMasa 2023.11.14. 16:00:47

@Gery87:
Javaslom az Adblockplus-t:
matyimentes.blog.hu/2020/09/26/hogyan_takaritsuk_matyit
Nálam van ilyen lista, és remekül szűri mindazokat, akiknek nem érdekel a mondandója.
Meg sem jelenik a hozzászólásuk az oldalon.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.14. 16:02:43

@Boldeone2: mi is a problémád akkor ezen az alapon a Kádár rendszerrel, mondjuk a november 4-i, 8:30-as rádióbeszédével ? (jaj semmi, bocs, mindig elfelejtem felmenőidet, akiket szigorúan szakmai alapon tüntetett ki Fekete János)

Tapi2021 2023.11.14. 16:02:57

@MEDVE1978: Az is elképzelhető - főleg, ha a világnak van értelmes teremtője -, hogy nem véletlenek a távolságok. Nem lenne jó, ha idő előtt találkoznának nagyon különböző szinten lévő fajok.

Lásd pl. gyarmatosítás, rabszolgaság, kiirtás... Ami csak néhány szempont.

Tapi2021 2023.11.14. 16:06:22

@Gery87: A Liga navigátorai nem emberek, ha jól rémlik.
A Linch filmben biztosan nem.

Tapi2021 2023.11.14. 16:11:37

@_Neville: Boldi nem fogja fel, hogy a felsőbbrendű nyugat éppen önmagát igyekszik felszámolni. Sok belső ostobasággal, értelmetlen ellenségeskedés szítással - lásd pénzekkel szórakozás, hazudozás egyes kormányokról, népekről -, de főleg azzal, hogy ész nélkül magára engedte a fél világot, amely nem fog integrálódni! Hanem ÁTFORMÁLNI fogja a nyugatot.

Tehát nem a magukat és civilizációjukat, hagyományaikat, vallásukat... VÉDŐK kúrják szét a nyugatot, mint Orbán, hanem éppen Boldi és elvbarátai!

Tapi2021 2023.11.14. 16:13:55

@_Neville: "Persze valószínűleg nem azért, mert Trump akkora sosem látott zseni, hanem mert azóta egy szenilis vénember irányít háttérben fanatikus woke őrültekkel."

És "demokratákkal".
PONTOS!

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2023.11.14. 16:15:04

"Meg kell mondanom: ilyen még a Szovjetunióban se volt, azaz hogy egy politikamentes művet nem szabad megfilmesíteni, mert szerzője nem szereti a szovjet rendet"

Hát azért én ebben nem lennék olyan biztos.

Pl. itt van Igor Sztravinszkij, akit nagyon sokáig nem lehetett játszani, pedig politikasemleges zenét írt. De persze nem vagyok szovjetszakértő, de fogadnék rá, hogy sokkal több és jobb példa lenne.

GyMasa 2023.11.14. 16:18:23

@Tapi2021:
Boldi azt nem fogja fel, hogy az egész"szabad, liberális nyugat" csak az őjfajta gyarmata az USA-nak!
Ő és a hozzá hasonlóak pedig a rendszer hasznos hülyéi, akik beszopják a félrevezető maszlagot.

Tapi2021 2023.11.14. 16:21:29

@Boldeone2: "Éppen ez lenne a fejlett, úgymond " megvilágosodott " progresszív- liberális társadalom és a globalizmus lényege: túllépni az emberi alapösztönökön, a durva kompetíción, az agresszión
Látjuk, - Nyugat - Európa példájából kiindulva - hogy nem lehetetlen!"

Egyre nagyobb a gyanúm, hogy te egy AI logaritmus vagy, beprogramozva ezekre a nyilvánvaló blőd hülyeségekre.

Még, hogy a felvilágosodott nyugat túllépett az ösztönökön, a saját érdek mindenáron történő érvényesítésén...
Nem vagy magadnál!

Tapi2021 2023.11.14. 16:22:54

@Boldeone2: "Mihelyst megszületik a globális rend ( azt valakinek meg kell csinálni) attól kezdve egy " szebb jövő " áll az emberiség előtt"

Vagyis a globális DIKTATÚRA!

GyMasa 2023.11.14. 16:24:21

@Tapi2021:
Nézd, abban igaza van, hogy az egészet irányító háttérhatalomnak pontosan érdeke a töketlen "Starbucks-os szója-fiú" férfi, akinek sem ambíciói, sem tökei nincsenek, mert, akkor belőlük is olyan submisszív kis csicska lesz, aki egész életében azért dolgozik, hogy a háttérhatalmat gazdagítsa.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.14. 16:25:15

@fofilozofus: Max ezen a mondatán én is azóta gondolkodom, tudnék-e ellenpéldát.
Van az a könyv, hogy Zene a sztálinizmusban és a Harmadik Birodalomban, ha érdekel minket ez a téma, újraolvasom.
Kun Miklós a sorozatában Brezsnyevnél tart, volt szó hasonlóról :

www.youtube.com/watch?v=q74tfoHGxA8

Nem ide tartozik, de ez meg a novocserkasszki munkásfelkelés a gery-zorro féle nedves boldogság szovjet örömvilágában, amiről Max is írt:

www.youtube.com/watch?v=6chGECG05pY

GyMasa 2023.11.14. 16:25:26

@Tapi2021:
Jaja, hol is hallottuk ezeket?
(n*cikok, meg a kommerek... Aztán tényleg, mekkora nagy sikertörténet lett mind a kettő!)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.14. 16:26:38

@Tapi2021: @GyMasa: Momentum mozgalom és Donáthová fan. Kell még valamit mondanom, Ildikó?

GyMasa 2023.11.14. 16:28:38

@Deak Tamas:
Nem, semmi szükség rá... Boldi nálam amúgy is a tiltólistán van, nem is léátom, miket ír, csak, ha valaki beidézi és válaszol rá...

Tapi2021 2023.11.14. 16:29:51

@Boldeone2: "Az USA és a többi nyugati ország pont azért avatkozott bele, hogy az említett államok polgarai olyan rendszerben élhessenek, amilyet akarnak!"

Te tényleg hülye vagy, vagy az USA fizetett trollja.
Másképp kizárt, hogy ne gondolkodnál el pár dolgon, csak nyomod szó szerint az amerikai bull shitet arról, hogy a népek maguk kérik, hogy bombázzák már szét őket, aztán hagyják ott őket a romokon.

Ja, és évtizedek alatt visszafizethető súlyos adóssággal az USA-nak...

Ja, és valahogy mindig azok a népek kérik ezt a beavatkozást, amelyek ezzel az USA nagyhatalmi érdekét szolgálják.
Érdekes.

Sem a szaúdiak, sem a jordánok..., csak mindig azok, akiknél éppen valakik keresztbe álltak Amerikának. Érdekes.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.14. 16:33:18

@GyMasa: engem még szórakoztat, annyira vérlázító. Amíg a stílusa nem ér fel a zorróba vagy gerybe addig nézegetem.

Tapi2021 2023.11.14. 16:37:46

@GyMasa: Na de ennyire?

Tényleg mintha egy robottal beszélgetnénk, amiben fut egy adott program, ami nem tud változni, csak fut, és csak mondja mindig, mindenre ugyanazokat a BEPROGRAMOZOTT válaszokat.

Engem már nagyon nyomaszt.

Boldeone2 2023.11.14. 16:39:15

@Tapi2021: Sok belső ostobasággal, értelmetlen ellenségeskedés szítással - lásd pénzekkel szórakozás, hazudozás egyes kormányokról, népekről -, de főleg azzal, hogy ész nélkül magára engedte a fél világot, amely nem fog integrálódni! Hanem ÁTFORMÁLNI fogja a nyugatot."

- A nyugati értékrendnek éppen az altuizmus az egyik - fontos- lényegi eleme. Nem engedte magára a fél világot, a migráció természetes, globális folymat, amióta van ember, azóta van migráció is!

Még, hogy a felvilágosodott nyugat túllépett az ösztönökön, a saját érdek mindenáron történő érvényesítésén...
Nem vagy magadnál!"

- Kurva nagy érveid vannak! A tények azok, hogy a világ humanitárius segélyeinek 90% - át a nyugati államok fizetik, akkor miről beszélünk?
Egyedül a nyugati államokban van meneküktpolitika, akkor miről beszélünk?
A nyugati ember képes szinte egyedül önzetlen altruizmusra. Az iszlamban is van ilyen, ők a saját hittestvéreiket segítik

Tapi2021 2023.11.14. 16:39:31

@Tapi2021: "Egyre nagyobb a gyanúm, hogy te egy AI logaritmus vagy"

ALGORITMUS persze, csak meló mellett gyorsan írok.

Boldeone2 2023.11.14. 16:47:55

@Tapi2021: Ja, és valahogy mindig azok a népek kérik ezt a beavatkozást, amelyek ezzel az USA nagyhatalmi érdekét szolgálják."

- Fogd már fel ember: ellentétben a dualista gondolkodásoddal, a világon nincsenek abszolút jó államok vagy rossz államok!

Ahogy életben más helyzetekben oly sokszor, választások vannak vagyis te mint nyugati ember ki mellé állsz: az USA vagy a lagor hatalmak mellé?? Tehát van egy helyzet, amiben a kisebb rosszat választod!

A semlehesség NEM minden helyzetben opció! A nem cselekvés sokszor erköltelenség, bűn!

Az USA- ellenesség abszolút bolsevik tempó!

Tapi2021 2023.11.14. 16:55:15

@Boldeone2: Nem vagyok USA ellenes egyáltalán!

De egy geci erős mellé állni, amikor NINCS IGAZA, amikor visszaél az erejével, amikor jócselekedetnek HAZUDJA a pőre érdekérvényesítését, URALMÁT, az gerinctelenség!

Boldeone2 2023.11.14. 16:58:16

@Tapi2021: Nézd, TE EGY REZSIM ÁLTAL FIZETETT újságíró vagy, én csak vitatkozni szeretek. Azért vagyok itt, mert az Orban- rezsim bolsevik- fasiszta hazugságai itt gyűjteménybe vannak szedve..

Ezek sok esetben már évtizedek óta, társadalmi szinten berögzült téveszmék, de már Ady is felismerte anno....

Sajnos, most is tévúton járunk, amiről ti is tehettek...Olyan kemény véleménybuborékban éltek, amely szinte elképzelhetelen...
Nyilván azért fogalmazok provokatív módon, hogy, ember, vedd már észre, mi a különbség a valódi gondolkodás meg "inside a box " között

Ti szellemi kalodába zártátok magatokat! Csak sajnálni tudtlak !

Boldeone2 2023.11.14. 17:01:03

@Tapi2021: De egy geci erős mellé állni, amikor NINCS IGAZA,"

- Szerinted nincs igaza, szerintem meg SENKINEK soha nincs igaza, de VÁLASZTANI kell , merre menjen tovább a világ és akkor inkább az USA politikát támogatom, mert nyugati ember vagyok

Boldeone2 2023.11.14. 17:06:20

@Tapi2021: Ezt küldöm, már sokadjára itt...A magyar lét kvintesszenciája:

Ha van Isten, ne könyörüljön rajta:
Veréshez szokott fajta,
Cigány-népek langy szivű sihederje,
Verje csak, verje, verje.
Ha van Isten, meg ne sajnáljon engem:
Én magyarnak születtem.
Szent galambja nehogy zöld ágat hozzon,
Üssön csak, ostorozzon.

Ha van Isten, földtől a fényes égig
Rángasson minket végig.
Ne legyen egy félpercnyi békességünk,
Mert akkor végünk, végünk.

Ezt a verset ha megérted, akkor tudod miről beszélek! A magyarság jelentős része buborékban él . Számos ok miatt: etnikai és nyelvi elszigeteltség, szomorú történelem ...

Amíg a többség nem érti, hogy mi a probléma addig nem lesz pozitív változás...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.14. 17:08:40

@Tapi2021: na most megkaptad a valót meg az igazságokat :)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.14. 17:11:27

@Boldeone2: nem igazán, ez a pártoskodást szítók kvintesszenciája. A magyar kvintesszencia itt van:

degen:
Nekem úgy tetszik, hogy közöttetek
Sok a poéta. Ti vagytok talán
A legutolsó romantikusok.
Milyen szép lehet: Egy poéta-nemzet…

Magyar:
Amily szép lehet, olyan szomorú:
Poéta-nemzet kalmár konclesők közt;
Egy levente-kor maradékai
A zsivány önzés zsaroló korában.
Költők voltunk és azok is maradtunk,
Költők a szónak mindkét értelmében:
Hívek, rajongók, mindent megbocsátók,
Egy jó szóért az ingünket letépők
S egy mosolygásért száz halálba rontók.
Költők voltunk és mindig ráfizettünk:
Aranyban, borban, drága férfivérben,
Gavallérosan, felül a vérdíjon,
Amit kívánt a Circus Maximus,
A vetélkedő nemzetek porondja.

Wildhunt 2023.11.14. 17:33:15

@Tapi2021: nem embernek néznek ki, de emberek.

Tapi2021 2023.11.14. 19:56:36

@Boldeone2: "Nézd, TE EGY REZSIM ÁLTAL FIZETETT újságíró vagy"

Megint nem figyeltél: én egy "rezsim" médiumból kirúgott újságíró vagyok, aki egy ELLENZÉKI médiában dolgozom, már jó ideje!

Tapi2021 2023.11.14. 20:01:12

@Wildhunt: A nagy tartályban lévő valami?

Wildhunt 2023.11.14. 20:58:41

@Tapi2021: igen. Éveken át tartó fűszertúladagolás, fűszergázzal kevert levegő eredményeként váltak ilyenné. Az első navigátor Norma Cenva volt.

MEDVE1978 2023.11.14. 21:27:59

@Boldeone2: Nagyban függ a konfliktus a távolságtól is. Amennyiben sikerül egy olyan módszert találni, amivel értelmes távolságon belül maradnak az egyes bolygók, egyfajta féreglyuk rendszer vagy térmeghajlítás, akkor elképzelehető, hogy a második világháború utáni Nyugat-Európához hasonló felépítésű békés rendszerek alakuljanak ki. Ha viszont sok év az út az egyik bolygótól a másikig, akkor az emberiség szét fog szakadni és különböző ütemben fejlődik tovább, illetve más kulturális mintákat alakít ki. Ebből a divergenciából pedig fejlettségi különbség és előbb-utóbb erőszak alakul ki. A történelem rengeteg példája mutatja ezt.

Gery87 2023.11.14. 22:26:56

@Tapi2021:

A navigátorok emberek....voltak....csak a fűszertől mutálódtak.
Bizonyos értelemben tekinthetjük végül is külön értelmes fajnak őket.
De nem idegen eredetűek, az a lényeg.

alöksz róz 2023.11.14. 22:31:03

@Tapi2021: ezt már én is mondtam már az elején, hogy csetbot :-)

aztán néha leírt néhány saját gondolatot.
szóval inkább csak csetbotot használ, hogy ellássa a sokirányú feladatát. (ő maga mondta, hogy közel-keleti, indiai, ukrán, orosz fórumokon is terjeszti az usa propagandát.)
az első ai amit használt, még magyarul se tudott rendesen. mert annál még a google fordító is jobban lefordítja magyarra, mint amiket itt produkált eleinte... ha lenne kedvem, visszakeresném.

Gery87 2023.11.14. 22:31:34

@MEDVE1978:

A sötét erdő elméleten kívül van még egy másik is, miszerint ha egy faj nem tudja meghaladni azt a technológiai szintet hogy a bolygója véges erőforrásaira támaszkodik, akkor annak elhasználásával visszazuhan egy alacsonyabb szintre ami nem alkalmas a kapcsolatfelvételre, vagy kihal.

Ezért nem találunk idegeneket, mert vagy nincsenek azon a szinten hogy láthatóvá váljanak vagy utazzanak, vagy már kihaltak/visszaestek egy primitív szintre.

Nagyon esélyes hogy ez vár ránk is.
Felélünk mindent aztán jöhet megint a jurta meg a kőbalta.

Gelimtrtrddddd 2023.11.14. 22:37:43

@MEDVE1978: akkor az emberiség szét fog szakadni és különböző ütemben fejlődik tovább, illetve más kulturális mintákat alakít ki.
--------------

1. Emberisg nem volt, nem van, ez stak egy libernyák kreálmány, egy idea, visszavetítés, habár nem az enyém, attól hogy nekem nem van, ab ovo nem rakem, az ember hangot igen, nem fingár, hanem indogermán s így germán. Az emberiessg hangot se rakem, stak egy lán át, a gótos példán.

2. Fejlövés? Ezt a hangot nem rakem, hogy hogyan fejel? Vagy fejlövés? Na egal, sohase beszéltem az új-ónemmagyart, a cápás filmtől(ezt magyarul, de nehezen) stak a fejlövés maradt. Magyarul dunkni vagy tenkni van, a ten, teng, dung, tengely, dungely, dunsz, tensz, templom-től, ten stumától.

3. Minta? Ezt se rakem, ezt nem is raktem sohase, attól , hogy halandzsa, sajnovicsi szarnak makogják, ettől nem raktem, de nem studa, hisz a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, így ilyen halandzsa nem van. Előlagu magyarul, a le flektálva la, legni, lagu. Ez a magyar hang.

4. Kúthúrát alkoholizálni? Jah,azt alkoholizálják, a libcsik. De naturális evolúciónál nem alkoholizálnak, azt stak a libcsik teszik, nem is kúthúrbuzerálnak, azt is stak a libcsik teszik, hanem az eredői ethoszok rekkendnek viszza, állnak vissza, a kúthúrától.

A kúthúra egy olyan stökevény, ahogy mondjuk ha a hernyó nem vál lepkévé, evolúciós akadás,a hogy az alkoholizálás is.

Gelimtrtrddddd 2023.11.14. 22:41:28

@Gery87: megint a jurta meg a kőbalta.
visszaestek egy primitív szintre.
----------
Jurta nem, az nem ősmagyar.

A primitív a jó, rakta, a dunkadott, tenkedett, attól hogy a modern, a művi degeneráció, ahogy a libcsizmus is. A szint hangot dúrgerni, feld.

De kevered a szezont a fazonnal, látván te nem vagy primitív, hisz hülye vagy, a primitív az intelligens, így egy újrabootolás kell

Gelimtrtrddddd 2023.11.14. 22:45:16

@Gery87: mutálódtak.
Bizonyos értelemben tekinthetjük végül is külön értelmes fajnak őket.
De nem idegen eredetűek, az a lényeg.
-------------

Mutálódtak, ahogy a magyarok is, a germagyarok. De az értelmes nem intelligens, ezt nem rakem, ér hang nem van, stak er és ár stuma, magyarul verstehen rakni. Nem faj, hanem magyarul arta: rakandó arta, így magyarul: boljakni antósan rakandás artahént is volnának.
De nem igen alanda eredetűnek, ez a raku.

alöksz róz 2023.11.14. 23:18:01

@Gery87: "A "sötét erdő" elmélettel csak az a bajom, hogy vajon minden faj ennyire intelligens hogy ezt belátja és vajon minden intelligens faj eljut odáig hogy egységesen gondol valamit valamiről?

Szerintem egyik sem törvényszerű." - tényleg egyik sem törvényszerű. de ez tényleg nem az elmélet baja, hanem csak megint nem érted :-)))
nem mondja egyiket se senki. nem is kell hogy minden faj belássa, se az hogy egyet gondoljanak. aki nem látja be és elér egy olyan fejlettségi szintet hogy észreveszik, elpusztul vagy rabszolga lesz :-)

az a kérdés, hogy ha vannak idegen fajok, akkor - mivel relatíve fiatal és fejletlen faj vagyunk - valószínűleg nálunk fejlettebbek is vannak köztük, és biztos jó-e az nekünk, ha a mások hogy megtudják hogy létezünk. vagy az a biztos ha nem kockáztatunk, hanem csendben lapítunk és akkor nem háborgatnak. melyiket érdemes választani?

alöksz róz 2023.11.14. 23:20:43

@alöksz róz: "melyiket érdemes választani?" - bár nekünk má lehet mindegy, szétkiabáltuk már hogy itt vagyunk.
elon musk meg még kocsit is küldött értük :-)

Billy Hill 2023.11.14. 23:43:59

@Gery87: "Gelim barátunkat nem akarod kibaszni innen a picsába?:)"

Birca mester ebben nagyon is liberális, vedd észre...! ;-)

Amúgy nem tudom eldönteni, hogy a Gelike nevének a végén a "trd" az a turd-nek vagy a retard-nak az összevonása akar lenni. Wahrscheinlich eins von den beiden...

Billy Hill 2023.11.14. 23:56:30

@Tapi2021: Ez nem robot meg mesterséges intelligencia, ez (a B2) egy sima majom. Egyszer eleresztett egy olyan általánosítást, ami ellen elvileg "harcolnia" kellene a szerencsétlennek...

alöksz róz 2023.11.15. 00:08:08

@MEDVE1978: "Mindenesetre már az első könyvbe beletört a bicskám és csak részben olvastam. A baj az, hogy elég lassú és rendkívül unszimaptikus karaktereket épít fel." - én elolvastam mind a hármat. a második egész jó.
(a harmadik meg valami durván agyelborult ultrascifibe torkollik, figyelem, spoiler!
fogják magukat a főidegenek és lekétdimenziósítják magukat. aztán lekétdimeziósítják az egész világot, mindeki elpusztul aki nem kétdimenziósította le magát időben. vagy valami ilyesmi.)

a karakterek tényleg nem szimpatikusak. sose azok.
könyvre nem igazán emlékszem ezen kívül, de én még egyetlen kínai/koreai filmet vagy sorozatot nem láttam, ahol a karakterek szimpatikusak lettek volna...

alöksz róz 2023.11.15. 00:14:40

@Billy Hill: sokszor totál ellentmond még a pár perccel és pár hozzászólással korábban írt "véleményének" is. ugyanarra tök más választ dob ki.

alöksz róz 2023.11.15. 00:15:51

@alöksz róz: "még egyetlen kínai/koreai filmet vagy sorozatot nem láttam, ahol a karakterek szimpatikusak lettek volna..." - kb úgy néztem mindet, hogy pusztuljon csak mind, egyikért se kár :D

GyMasa 2023.11.15. 00:51:13

@Tapi2021:
Akkor tedd te is tiltólistára...
Nekem is az volt vele a bajom, hogy csak ismételgette a butaságait, és egyre hosszabb és hosszabb válaszokban kellett elmondani neki tökugyanazt.
Nincs nekem időm lapátolni a vizet a lyukas vödörbe...

GyMasa 2023.11.15. 00:55:22

@alöksz róz:
Oh, és megérteni sikerült őket?
Mert én 2x is nekifutottam a"DOomsday book" címűnek,de nem értettem, mirőt szól a film...

Gery87 2023.11.15. 01:20:03

@alöksz róz:

Én értem az elméletet, de láttam róla egy videót és aszerint az elmélet feltételezi hogy egy szint felett az adott faj belátja (egységesen) hogy nem érdemes felhívni a figyelmet magukra mert abból baj lesz.
Szerintem meg ez nem törvényszerű.

Valahol biztos van egy faj ami nem így gondolja (miért gondolná így? ne magunkból induljunk ki) vagy ez fel sem merül benne....

Ehhez képest érdekes hogy nem fogtunk jelet, akár évmilliókkal ezelőtt kipusztult fajoktól se.

-Vagy az van hogy a távolság leküzdhetetlen és a létezést adó jel elveszik a térben...
-Vagy egyik se képes olyan szintre jutni hogy akár a tér-idő leküzdésével ezt áthidalja mert fizikailag lehetetlen
-Vagy tényleg ennyire ritka az értelmes élet.
-Vagy egy szint felett minden magas civilizáció feléli erőforrásait és bezuhan.

Gery87 2023.11.15. 01:23:12

@alöksz róz:

Hát pont ez az!
Amekkora a világegyetem biztos van legalább kismillió faj ami kíváncsi és jelet ad magáról, mégse fogjuk.
Vagy elveszett a jel, vagy nem tudjuk értelmezni, vagy nem jutottak el arra a szintre hogy képesek legyenek rá.
Vagy rohadtul egyedül vagyunk és nincs belátható távolságra senki.

Az meg messzire vezet mi értelme van egyáltalán ennek az egésznek, minek van világegyetem és miért pont ilyen:)

Gery87 2023.11.15. 01:24:50

@Billy Hill:

Ez az ő döntése, mert az ő blogja.

Engem senki se zavar, még Tomika se, de az értelmetlen zagyvaságnak semmi értelme, csak tollkordás.
fogyatékos szegény.

Gelimtrtrddddd 2023.11.15. 08:00:20

@Gery87: értelmetlen zagyvaságnak semmi értelme, csak tollkordás.
fogyatékos szegény.
-----------------------

?? Fogyatékos a libcsizmustól, az új-ónemmagyartól, a bullshittől, az igen, az úgy oké, de baju nem van, attól hogy posztmodern van, posztkreténység, posztlibcsizmus, posztúj-ónemmagyar. Így élni volna, stak beszélni nem.

Ért hang nem van, stak er és ár stuma, magyarul verstehen rakni, de ahogy látem te nem rakod, de én a tijédet nem, attól hogy posztmodern van, és a magyar nyelv nem fingár, hanem indogermán és germán nyelv. De így vagy úgy, te maradsz az irracionális. A nyelvedet nem is beszélem, a kúthúrádat nem ismerem, stak mímelem, de nekem az egész egy halandzsa zagyvaság marad.

Szegény hangot dúrgerni.

Boldeone2 2023.11.15. 10:48:09

@Tapi2021: Megint nem figyeltél: én egy "rezsim" médiumból kirúgott újságíró vagyok, aki egy ELLENZÉKI médiában dolgozom, már jó ideje!"

- Figyeltem. Szerinted, az álellenzéki médiát ki fizeti Magyarországon? Azt is jelentős részben Orbánék. Piaci alapon alig lehet megélni
Az EU- médiaszabályozás azért fog jönni, hogy megfingassák a pártállamot
Az Index is full kormányközeli tulajdon ( Vaszily Miklós )

Gelimtrtrddddd 2023.11.15. 11:22:29

@Boldeone2: Megint nem figyeltél: én egy "rezsim" m
-------

Őrjni magyarul,nem figyel! De he? A rezsim nem volna szitokhang, hanem dicső, stakhát zs-vel van ez a magyar nem bírja. A rezsim, az rakuma volna, nem rakumány, a ra és re stumától, attól, hogy ez Welt úgymond, racionális. A rezsim így a racionális, ősmagyar hang, a magyarnak regerda van, a ra és re stumától. A szítokhang, a libernyák új-ónemmagyar hang ide a Krümmung, a kormány.

Gelimtrtrddddd 2023.11.15. 11:25:07

@Billy Hill: tudom eldönteni, hogy a Gelike nevének a végén a "trd" az a turd-nek vagy a retard-nak az
-----------
Magyarul: nem rakem antorakni, hogy namája antoján. Dent vagy dánt, az ö magyrlosza, de fát szoktunk denteni.

Hát a troll egy dicső hang, az ahé kibeszél a libernyák, fingrista konszenzustól. De egal! Szar hír a manysiknak, de szarabb, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, stak fingatva van, libernyák-kretényre.

Troll is és retardált is, de stak szar a manysiknak így! Muhaha!

Tapi2021 2023.11.15. 11:32:26

@Wildhunt: Akkor a fotót fel lehet használni egy drogellenes kampányhoz! :-)

Tapi2021 2023.11.15. 11:38:02

@alöksz róz: Amikor majd a Borg megtalálja a Teslát...

Tapi2021 2023.11.15. 11:45:10

@alöksz róz: "sokszor totál ellentmond még a pár perccel és pár hozzászólással korábban írt "véleményének" is. ugyanarra tök más választ dob ki."

Ezért is gondolom, hogy robot, beprogramozott válaszokkal, amelyeket random bedob váltogatva, ha egy hozzászólásban szerepelnek bizonyos szavak, szóösszetételek.
És olyan "konok" is, mivel van a beprogramozott készlet, és annyi, azon nem tud túllépni, fejlődni, új/más szempontokat érdemben megvizsgálni.

Ne vitázz robottal! Mert sokszor tényleg olyan, és nem merül le sem, mint egy élő ember.

_Neville 2023.11.15. 11:51:03

@Billy Hill: Nem tudom, mit kell ehhez szívni, de ennyi értelmetlen halandzsát összeírni már komolyan intellektuális teljesítmény :D

Tapi2021 2023.11.15. 11:59:09

@Gery87: "Ehhez képest érdekes hogy nem fogtunk jelet, akár évmilliókkal ezelőtt kipusztult fajoktól se."

Vagy jönnek a jelek, csak nem tudunk róluk!

Pl. a rádióhullámok felfedezése és használatbavétele előtt, nem tudtuk, hogy jönnek rádióhullámok. Most is, ha kiállsz a ház elé egy szál gatyában, nem tudod fogni a Kossuth Rádiót, hiába ott van körülötted a jel!

Szóval bőven jöhetnek jelek, számunkra még ismeretlen módon.

Másrészről, ha a világ teremtett és van tervezője, teremtője, akkor a kérdés az, hogy csinált-e máshol is élhető bolygókat, hogy oda is telepítsen élőlényeket, értelmes fajokat is, vagy nem?
És, ha igen, mi a terve velük, velünk? Mert akkor van terv, van célja a teremtésnek.

Akkor - ha máshol is vannak ilyen "terráriumok" - akkor van oka is, hogy egyelőre nem találkoztunk.

Nekem nagyon tetszik a Contact (Kapcsolat) című filmben elhangzott mondat:
"Ha - egy ekkora galaxisban - nincsen máshol is (értelmes) élet, az a világmindenség elpazarlása lenne."

Nem szó szerinti az idézet, de ez a lényege.
Hajlok arra, hogy nincs elpazarolva.

Tapi2021 2023.11.15. 12:11:50

@Gery87: "Vagy egy szint felett minden magas civilizáció feléli erőforrásait és bezuhan."

Ez a "felélés" csak egyetlen erőforrás esetében állhat fenn: a kajáéban (étel, víz).
Minden másból bőséggel van, csak tudni kell hasznosítani.

A legmélyebb bányáink is csak a föld felszínét kapargatják, dől a napenergia, van szél, vannak állandóan mozgó vizek, ismerjük az atomenergiát, lassan vízzel mennek majd az autóink..., stb.

Anyag és energia bőséggel van és még el sem indultunk az űrbe erőforrásokért.

Ahol elkúrhatjuk, az a kaja, ivóvíz, termőföld tönkretétele. De van eszünk, ha vigyázni akarunk rájuk, tudunk is.

Az emberiség végét tehát nem ezek fogják okozni.

Sanszosabb, hogy mi magunk.

Tapi2021 2023.11.15. 12:17:58

@Boldeone2: "Az EU- médiaszabályozás azért fog jönni, hogy megfingassák a pártállamot"

Vagyis fokozzák a központosítást és az ELNYOMÁST!

Nem fogjuk elfogadni ezt a diktatúraépítést, az eltérő vélemények, politikák, ideológiák kiiktatását!

Gelimtrtrddddd 2023.11.15. 12:26:16

@_Neville: ehhez szívni, de ennyi értelmetlen halandzsát összeírni már komolyan
----

Nem rakem, hogy erre, nem hoz, ez itt nem Örményia. Az ért hangot nem rakem, stak er és ár stuma van, hogy így anat is akarsz mondani, fingem nem van. De magyarul verstehen rakni. Ha rakni úgy a ra és re stuma vagy ar, így rakni racionális, ha nem rakod úgy nem vagy racionális.

Hát nekem a tijéd a halandzsa, libcsizmus új-ónemmagyar makogáson, én egy hangot nem rakem, hát ez van.

Jah, a komoly hang is egy halandzsa, ezt se rakem, magyarul ernyeszta.

Gelimtrtrddddd 2023.11.15. 12:29:16

@Tapi2021: z emberiség végét tehát nem ezek fogják okozni.
--------------------

Okoz hangot nem rakem, halandzsa, inkább árt vagy örök. Nem vég, hanem anta.

Emberiség? Nem rakem ezt a hangot, van olyan? Jah, a libernyáknál. Ez stak ideológia. De ezt az univerzál libernyál kataszter, új-ónemmagyar fingrsita nyelvet nem makogem.

Gelimtrtrddddd 2023.11.15. 12:47:46

Másrészről, ha a világ teremtett és van tervezője, teremtője, akkor a kérdés az, hogy csinált-e máshol is élhető bolygókat, hogy oda is telepítsen élőlényeket, értelmes fajokat is, vagy nem?
----------

He? Világ? Teremtett? He? Na ezt se rakem:
magyarnyelvindogerman-german.blog.hu/2023/07/08/lektion7-_az_uer_vagyis_or_stuma_az_er_stumaval_vagyis_az_indogerman_es_germagyar_weltanschauung

Világja stak a kreténynek van, a magyarnak erda, árda, rakumány, ha Licht úgy bolja, de ana erdát nem kreáltaja se humanoid, se Jehova-Hérakleitosz- attól, hogy öröka(uerka).
Olyan hang, hogy teremt nem van, nyelvkakilás, ahogy a terv is, a magyarnak ra és re stumától remu van, ahogy remél, remer, germán remon, ramon.

Nem csinál, hanme ranni, vagy rant, a ra és re stumától, de ezt se rakem, ha nem van kreátor, attól, hogy nem , úgy nem van rantni se.

Örbelni: A bolygó etimológiája bizonylosza, hisz nem imboly, az wimbel, nem is boly, hisz a boly a bő, indogermán beu stumától ered, de a Ball hang is. Így stak áttétes bullshit hang az olyan ahng is hogy bólint vagy bolygat, ezek későbbi bullshit hangok, nem stumától való beszéd, nem regyni, racionális beszédek. Ezeket a hangokat dúrgerni, és a bolygót is, az ősmagyar örbel és örbály hangokra.

A ra és re stuma ar-os formájától ered az ara, arány hang, a magyar faj hangot nem igen rakjuk, hogy most az indgoermán pei, germán fi, vagy a falten hangtól eredne, de inkább dúrgerni, és magyarul azt mondani, hogy arta, vagyis ar, ahogy arány, ara, erre a múltidős partikel, a ta. Az arta egy ősmagyar hang.

Lény hang se van, értelmes se.

Fingem nem van így, hogy te hogyan is beszélsz, egy hangot nem rakem. Dehát így nyírja ki magaját az Aufklärung. A nyelv, Kirgen beszél, és nekem a nyelv ab ovo az indogermán Weltanschungot beszélja, hisz keténységről nem hallotem sokáig, vagyis stak azt, hogy a kretényektől ered az Umwertung aller Werte, nekem dubbet nem kell raknem.

Így nekem már se a kreténységről(stak annyi, ana kell) és az Aufklärungról se van fingem.

Ergo nem rakem a problémát: libernyák, kretény halandzsa új-ónemmagyaron.
Így nem is vélném, hogy kérdés volna:
magyarnyelvindogerman-german.blog.hu/2023/10/22/lektion53-_a_bullshit_uj-onemmagyar_makogasrol_a

Kér: a hangról volt már regyó, racionális beszéd, hogy a magyar nyelv nem fingár, hanem indogermán és germán nyelv, így rokonja a kégy-nek, kedv-nek, kíván-nak, kény-nek, kevés-nek...de van rekkelés is.

Ergo, ha a premisszáidat nem rakem, úgy hogy volna kér nálem? Sehogy. A kérd a kér-től ered(fordern, ké stumától), így ha nem van hiányom rája , hogy ismerjem, hát nem kérdem, így teszem már onaidős(Kind) éveimtől.

Gery87 2023.11.15. 13:34:55

@Tapi2021:

"Ez a "felélés" csak egyetlen erőforrás esetében állhat fenn: a kajáéban (étel, víz).
Minden másból bőséggel van, csak tudni kell hasznosítani."

Pont hogy ez az ami körforgásban tartható bizonyos szintig:)
A többi meg elfogy idővel.

"A legmélyebb bányáink is csak a föld felszínét kapargatják, dől a napenergia, van szél, vannak állandóan mozgó vizek, ismerjük az atomenergiát, lassan vízzel mennek majd az autóink..., stb."

Ellenben olaj, földgáz, ércek nem lesznek örökké...
Hiába van pl 2000 Km mélyen még akármi érc ásvány ha nem tudod kiszedni vagy nem irgalmatlan erőforrás igénye volna.

"Anyag és energia bőséggel van és még el sem indultunk az űrbe erőforrásokért."

Van e rá technológia hogy "megérje", Nem biztos.

Gery87 2023.11.15. 13:36:11

@Tapi2021:

"Ha - egy ekkora galaxisban - nincsen máshol is (értelmes) élet, az a világmindenség elpazarlása lenne."

Kivéve ha ha nincs semmi célja ennek, vagy nem az amire mi gondolunk:)
Lehet vannak másfajta létezési formák mi pedig abszolút nem számítunk.

Tapi2021 2023.11.15. 13:58:33

@Gery87: Én nem az anyagok és az energia elfogyása miatt aggódom.
Nem is tartom reálisnak, hogy ezek elfogyása veszélyeztetné a fajunkat.

Tapi2021 2023.11.15. 14:03:54

@Gery87: "Lehet vannak másfajta létezési formák mi pedig abszolút nem számítunk."

Hát igen. Ha csak arra gondolunk, hogy ha van Isten, akkor mi BENNE élünk, mozgunk és vagyunk... :-)

Erről be is ugrott egy mese Hortonról, aki egy levegőben szálló szöszön felfedezte Kifalvát és lakóit.

alöksz róz 2023.11.15. 15:22:05

@Gery87: "Van e rá technológia hogy "megérje"" - hát legfeljebb nem lesz rajta profit, na bumm :-)

alöksz róz 2023.11.15. 15:27:47

@Gery87: akkor lehet kihagyták belőle a kíváncsiak leigázódását :-)

sok oka lehet amúgy. még az is lehet, hogy láttak már valamit csak nem kötötték az orrunkra.

sőt pont onnan lehet tudni, hogy láttak már valamit, hogy nem tudunk róla :DDD

alöksz róz 2023.11.15. 15:31:58

@Boldeone2: "Szerinted, az álellenzéki médiát ki fizeti Magyarországon?" - a te megbízóid: a sörösgyörgy meg az usa kormányzata :-)

alöksz róz 2023.11.15. 15:33:52

@Tapi2021: "azon nem tud túllépni, fejlődni, új/más szempontokat érdemben megvizsgálni" - ez az emberekre is igaz :D

alöksz róz 2023.11.15. 15:36:20

@GyMasa: nem sikerült.
egy kivételével az összes sorozatot az első 1-2 rész után pont azért kaszáltam, mert nem sikerült megértenem, mit miért csinálnak...

GyMasa 2023.11.15. 17:09:37

@alöksz róz:
OKés, akkor úgy tűnik, nem (csak) bennem van a hiba...

Gery87 2023.11.15. 18:30:56

@Tapi2021:

Hát pedig fogy és egyre drágábban és nehezebben kitermelhetőek lesznek.
Pl van lítium az óceánokban, de az egész óceánt átszűröd?
Üveget se lehet bármilyen homokból csinálni stb.

Gery87 2023.11.15. 18:33:39

@alöksz róz:

Értsd: "érdemes e felhúzni 2 Paksot arra hogy legyen energiád 1 Kg rezet kibányászni?"
Bizonyára nem.

Gery87 2023.11.15. 18:35:12

Az egyik közeli példa a hélium, ami annyira nincs már kinyerhető állapotban, hogy már elkezdték állami szinten raktározni.

alöksz róz 2023.11.15. 18:58:30

@Gery87: "már elkezdték állami szinten raktározni" - meg lufikban

Wildhunt 2023.11.15. 20:14:01

@Gery87: amíg van földgáz, van He is.

GyMasa 2023.11.15. 22:06:55

@Wildhunt:
Jaja, a baj csak az, hogy az olyan könnyű elem, hogy amint kiengeded a földből, lassacskán elszökik a légkörből...

Gery87 2023.11.16. 10:05:01

@Wildhunt:

"A hélium most nagyon olcsó, de tíz év múlva az ára akár a tízezerszeresére is emelkedhet, ahogy a texasi földgázmezők (itt a legnagyobb a hélium koncentrációja a földgázban) elkezdenek kimerülni, és új előállítási módszerek után kell néznünk.....
egyetlen héliummal töltött lufi reális értéke 100 dollár körül lehet.
A fizikus szerint a mai ár 20-50-szeresénél válik gazdaságossá a hélium újrahasznosítása, és sürgősen abba kellene hagyni az amerikai készlet kiárusítását.
A Föld természetes héliumtartalékának 80 százaléka egyébként texasi, oklahomai és kansasi földgázlelőhelyeken található, itt akár 1,5 százalékos is lehet a hélium koncentrációja a nyers gázban."

Tapi2021 2023.11.16. 12:51:32

@Gery87: "Hát pedig fogy és egyre drágábban és nehezebben kitermelhetőek lesznek."

Nem fogy. Az anyag és energiamegmaradás törvénye szerint sem.

Ma kb. pont annyi anyag és energia van a földön, mint ötszáz éve, vagy ötmillió éve. Egy igen kis része, amihez eddig hozzáfértünk némileg átalakult formában. Kémiai folyamatok, pl. égés, vegyületek létrejötte, stb. miatt.

"Súlyra" szerintem a föld most sem kevesebb, mint volt.

A tudásunk által felhasználtunk eddig némi anyagot - szenet, olajat... -, amivel más anyagokat és energiát állítottunk elő, és folyamatosan jönnek ezek helyett újak. Napenergia, atom, szél, víz, biomassza...

Mondom, nem ezen kell görcsölnünk, hanem azon, hogy ne irtsuk ki egymást, magunkat!
Az az igazi veszély!

Tapi2021 2023.11.16. 12:57:54

@Gery87: "Üveget se lehet bármilyen homokból csinálni stb."

Például pont az üvegből az összes meg van, amit eddig létrehoztunk, mert nem bomlik el, nem alakul át magától mássá.

Ha úgy érted, hogy egyre többet használunk, és így véges a készlet, az lehet. Talán. De akkor nem kell a felhőkarcolókat üveggel burkolni. Pl.

Ahogy - lám - ha akarunk, tudunk mással is járműveket meghajtani, mint kőolaj származékokkal.

Tapi2021 2023.11.16. 12:59:38

@Gery87: Én a mindennapokban jól elvagyok hélium nélkül is. :-)

Tapi2021 2023.11.16. 13:02:09

@GyMasa: Hacsak nem akarsz vékony hangon picsogni egy partin, minek neked a hélium? :-)

A kenyérsütéshez, disznóvágáshoz sem kell. :-)
Tehát nélkülözhető.

Gery1987 2023.11.16. 13:24:54

@Tapi2021:

"Nem fogy. Az anyag és energiamegmaradás törvénye szerint sem."

:)
Aranyos ahogy nem érted.
nyilván nem mindegy hogy az adott pl érc kitermelhető állapotban van e vagy sem!
Az elégetett olaj nyilván nem lesz semmivé, de korom meg gázok formájában ugye már nem ugyanaz mit kiszívni a földből!

Gery1987 2023.11.16. 13:26:15

@Tapi2021:

"Ha úgy érted, hogy egyre többet használunk, és így véges a készlet, az lehet. Talán. De akkor nem kell a felhőkarcolókat üveggel burkolni. Pl."

nyilván az újrahasznosítás és a mértékletesség a jövő.

januártól pl nagyon helyesen a műanyag palackokat meg a fémet is vissza lehet vinni, betétdíjas lesz.

GyMasa 2023.11.16. 13:44:52

@Tapi2021:
A hélium sajnos tényleg "fogy"
Amit a légkörbe kerül, felszáll a felső légrétegekbe, majd lassacskán elszökik az űrbe...

GyMasa 2023.11.16. 13:45:46

@Tapi2021:
Nekem igen, de ezzel nem mindenki van így.
PLusz az iparnak szüksége van rá...
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása