magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Nosztalgikus demagógia

Nem vagyok nagy FB-kommentelő. Viszont két hónapja ki lettem tiltva egy bolgár FB-oldalról, ahová kommenteltem.

Ez egyébként egy rendszerkritikus oldal, viszont ez Bulgáriában gyakran - túl gyakran - együtt megy a kommunista rendszer kritikálatlan dicséretével.

Semmi bajom persze azzal, ha valaki kiemeli a kommunista rendszer pozitív vonásait, én is tudok ilyet mondani, de úgy általában dicsérni azt a rendszert, tudomásul se véve a problémákat, sőt azokat letagadva teljesen abszurd.

Vitáztam. A dolgok különösen akkor kezdtek rosszak lenni, amikor elkezdtem tényeket sorolni, többek között saját személyes élményeimre hivatkozva 1986-1989 között a bolgár kommunista rendszerről.

Szóval két napig vitáztam pár emberrel, végül minden ellenfelem kiderítette rólam, hogy én fanatikus euroatlantista vagyok, a nyugat esküdt híve, s egyébként meg hazudok. Mert akkor magas életszínvonal volt, az emberek bőségben éltek, alig tudták elkölteni hatalmas jövedelmüket, bezzeg most afrikai nyomor van.

Kezdtem magamat úgy érezni, mintha magyar ballibekkel vitáznék, csak épp ezek pont az ellenkezőjét állítják, de pont ugyanolyan hévvel és valóságtagadással.

Aztán vége lett a vitának: töröltek és kitiltottak liberális propaganda terjesztése miatt.

Eddig nem írtam az esetről. De most egy magyar ballib kommentelőnél találtam valami hasonlót:

Egyébként ez ma már ritkaság a ballib oldalon, mert ma már inkább kádáristának szokás szidni Zorbánt, de hát ezek szerint ez a hozzáállás is maradt még. De ez a szöveg pont ugyanaz a demagóg logika, mint amit a bolgár csoportban láttam.

Kiválasztottak egy darab terméket, a kenyeret, aminek közismerten erősen támogatott fix ára volt, s ebből vonják le az egész életszínvonalat. Elfeledve azt is, hogy akkor a kenyér tényleg "kenyér" volt, jellemzően 1- vagy 2-féle volt, választék nem volt. S még azt is, hogy ha az ember szombaton nem ment időben kenyeret venni reggel, délelőtt fél 11-kor már üres volt a kenyérpolc a közértben. Gyerek voltam akkor, de emlékszem, hasonló esetben, be kellett utazni Budapest központjába, az "éjjelnapaliba" - mert egy ilyen volt -, s csak ott volt kenyér szombat dél és hétfő reggel között. (Ez csak 1981-től változott meg, amikor engedélyezték a magán pékségeket.)

Sajnos ez a hozzáállás nagyon is jellemző. Eszmék hívei úgy oldják meg az esetleges nehéz kérdéseket, hogy azokat nem veszik figyelembe. Amivel csak azt érik el, hogy gyakorlatilag kihirdetik: eszméjük gyenge lábakon áll.

Pedig simán mondhatná azt a kommunista rendszer híve "igen, nem volt választék, de az alapvető áruk olcsók voltak, s ez így jobb megoldás", de nem, nem ezt mondja, hanem letagadja a nyilvánvalót.

A keresztény eszmében az a jó, hogy sose teszi ezt. Eleve az ókortól ilyen a papképzés: valaki, jellemző tapasztalt teológus az "ördög ügvédje" szerepét játssza, s sorolja a bizonyítékokat a keresztény állítások ellen, s a diák feladata meg ezeket cáfolni értelmes, koherens, logikus módon. Emiatt ma az a furcsa helyzet van, hogy egyes eltűnt vallási nézetekről csak onnan van infónk, hogy megmaradtak azokat cáfoló keresztény szövegek, idézetekkel a cáfolt állításokból, míg maguk ezek a cáfolt szövegek meg nincsenek meg.

139 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2518260995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.21. 16:33:46

@ZorróAszter:

Itt nálunk 1 kg kenyér 2 leva körül kezdődik (kb. 400 Ft), a felső vég a csillagos ég 12 leva körül (2400 Ft), ez olyan kökörcsinmaggal töltött organikus köles,. szűz pandák által sütve típus.

A kommunizmusban 2 féle kenyér volt, a félbarna 0,25 leva, a fehér 0,40 leva kg-ra, ez akkor 3,50-5 Ft volt átszámítva.

jónévez 2023.11.21. 16:46:43

@alöksz róz:
Erkölcsileg helytelen más vagyonát elvenni. Bűnözés
Van rá eset, hogy elvehető, és jogszerűen el is veszik. Ha bizonyított, hphy az bűncselekményből származik
De az, hogy izmusaink ködén át minden vagyont rablottnak látunk, az buta -ismus.

jónévez 2023.11.21. 16:49:13

@alöksz róz:
Neked is mondom:
Batmi kevesed is van szerinted, bármilyen jogosan, mindig van olyan, aki a toédet akarja elvenni. A legmocskosabb kis bűnözők i, és a maffiózók is mindig erre hivatkoznak: annak ott jogtalan a vagyona, azért vesszük el. Mert minket illet.

jónévez 2023.11.21. 16:57:06

@ZorróAszter:
Nem fogom, és azt sem, ha drágábban kapom.
De (azt nyugodtan elhiheted) nálunk valóban 750Ft a kenyer kilója. És (mint mondtam) azert veszem ott, mert tényleg jó kenyér. Amúgy Isaszegen is hasonló ár van, Sülysapon kerül emlékeim szerin 800-ba. De reggel Sülysápon is átmegyek, ott biztosan megállok. És a kispesten az Ady E-én van pékség? Mert azon fogok sorosárról atmenni. Ha közelebbit mondasz, hogy hol találok azon az úton, akkor nem kell annyira leskelődnöm (de azért igyekszem majd figyelni magamtól is)

jónévez 2023.11.21. 17:11:09

@ZorróAszter:
Ez a 3millió létminimum alatt élő hazugság.
A 22800ft-os munkanélkülisegély az félremagyarázás. Az nem az.

Gery87 2023.11.21. 17:19:12

@jónévez: @Deak Tamas:

"Irigynek, dühösnek kell lenni mindenre ami jobb, tehetségesebb, és ezért is kell megalázó módon elpusztítani, ez is a kielégülés része. "
"szocialistának lenni az ösztönszintű proli önző sárga irigység."

Na megint a szokásos hülyeség, féligazság:)
igen, vannak, voltak irigy emberek, a párt által magasra juttatott ostobák, rosszindulatú káderek. Meg vannak ma is minden rendszerben.

Ettől függetlenül a szocializmus nem az irigységről szól.
Hanem arról a felismerésről - ami a felvilágosodásig emberközpontúságáig vezet vissza -
hogy a tehetséget, szorgalmat, kiválóságot társadalmi szinten nagy- és elméletben korlátlan mennyiségű és idejű magánvagyonnal, ezzel hatalom és befolyással jutalmazni társadalmilag káros!
Ennyi.

Ahogy a szabadság, liberális eszményei is mondja:

"Az ember személyes szabadsága addig tart, amíg azzal másokét nem korlátozza."

Csakhogy a vagyonnal és abból származó hatalommal nagyon könnyű és csábító visszaélni, akár akaratlanul is.
Ahogy annak idején a nemességgel is, nem is véletlen hogy ilyen előjogokat eltöröltek mára! Nem véletlenül!

A magántulajdon alapú kapitalizmus "egyeseket szabadabbá és egyenlőbbé" tesz másoknál, anélkül hogy a jogegyenlőség ezt kiegyenlíthetné....

(pl pereskedhetsz te egy multival....nekik több és jobb ügyvédjük, pénzük, idejük (!!!) van arra hogy pereskedjenek, míg a "kisember" egymaga, puszta magánéletéből, pénzéből, gazdálkodhat...tehát bár jogilag egyenlő, nem bír ezzel a halommal, így bele sem kezd, akkor sem ha igaza van.....a vagyon felül írja a jogot)

ezért nem kívánatos!

Gery87 2023.11.21. 17:20:36

@Deak Tamas:

Vicces mikor egy hozzád hasonló kabátfeladogató kisnyilas proli prolizik!:)

alöksz róz 2023.11.21. 17:21:42

@Deak Tamas: nem terelek. disztingválok.

alöksz róz 2023.11.21. 17:22:58

@jónévez: "Batmi kevesed is van szerinted, bármilyen jogosan, mindig van olyan, aki a toédet akarja elvenni. A legmocskosabb kis bűnözők i, és a maffiózók is mindig erre hivatkoznak: annak ott jogtalan a vagyona, azért vesszük el. Mert minket illet." - szép érvelési hiba :-)

alöksz róz 2023.11.21. 17:29:56

@jónévez: "Erkölcsileg helytelen más vagyonát elvenni." - hát nem az.
(és el is ismerted)

amit tisztességtelenül, bűnös módon szereztek, vagy amit ilyen módon szerzett javakra alapoztak, azt mindet erkölcsös dolog elvenni. (egy mentő körülmény merülhet fel csak, a jóhiszeműség.)
a bűnt utólag ne tegyük már erkölcsössé, csak mert magántulajdon származott belőle...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.21. 17:30:59

@alöksz róz: hát pedig a kérdés nem az amit jónévez feltesz. Ő azt mondja hogy minden olyan izmus amely elidegenítene tőled bármit amit jogosan szereztél, azt elutasítja. Erre érkezett az a terelés, hogy akkor erkölcsileg helyes az erőszakkal megszerzett vagyont megtartani a tulajdon szentségére hivatkozva?
Ez két különböző össze nem függő kérdés.

Gery87 2023.11.21. 17:38:04

@alöksz róz:

Van az a vagyonkoncentráció ami már káros!
lásd tröszt ellenes törvények, még magában a rendszerben is vannak ilyen korátok néha, bár nyilván nem érdeke a tőkének magának.

Lehet ezt magyarázgatni, valójában a "magántulajdon szentsége" és jósága, kb egy vallásos dogma, egy idealista fantazmagória, semmi több.

Gery87 2023.11.21. 17:38:51

@Deak Tamas:

Kérdés mi a "jogos szerzés"?
Ezen azért vitatkoznak már 200 éve.
Lásd kizsákmányolás, öröklés...

alöksz róz 2023.11.21. 18:06:51

@Deak Tamas: nagyon is összefügg, hogy tudnád különben megítélni, hogy az épp adott követelés jó vagy helyes lépés lenne-e?
és nem pusztán sárga proliirigység pl

alöksz róz 2023.11.21. 18:10:00

@Gery87: "Van az a vagyonkoncentráció ami már káros!" - így van.
a kapitalizmusban a versenyre való hivatkozással korlátozzák, az tán még a magántulajdonnál is "szentebb" dolog.

jónévez 2023.11.21. 18:26:16

@alöksz róz:
Nem ismeretm el, csak figyrlmetlenül olvastál. Félreértetted.
Azt mondtam: akkor jogos elvenni, ha bizonyítottan bűncselekményből származik. Más esetben maga a bűnözés a másét evenni.

Az, hogy a vagyont eleve bűnnek nevezzük, ezért tartjuk jogosnak elvenni, miközben az egész csak feltételezés, az a lovon fordítva ülés.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.21. 18:26:44

@alöksz róz: nem függ össze. Ha jól látom, itt a kétféle jogértelmezésen gondolkodunk valójában: az amerikai=mindent szabad ami nem tilos, illetve a porosz=tilos ami nincs megengedve. Az izmus esete amikor intézményesíted a poroszt és nemcsak kastélyod nem lesz a Loire mentén de még a fogkefédet is elszedné Mr. Hyde. Azért az elmúlt száz évben kisült, hogy ez nem annyira egészséges, viszont ha az amerikai elvet veszed, de beporoszosítod azzal, hogy azért hat kastélya után már járuljon valamennyire bele a közös tálba, az azért valószínű működik.
Sokkal egyszerűbb lenne, ha létezne a morális keresztény alapú gát, de azt a felvilágosodás felszámolta. Így, mivel arra nem számíthatsz hogy jóérzésű ember nem vesztegethető, törvénnyel kell ellene fellépni. Azért is divat az EU-ban ez a jogállamisági probléma, hiszen szimplán törvényi eszközökkel, különadókkal sikerült megröccenteni a rendszert.

jónévez 2023.11.21. 18:29:03

@alöksz róz:
Ha dosszondulatú lennék, akkor egyetértve veled (veletek) azt mondanám, valóban van az a vagyonkoncentráció, ami káros, ezért el kell venni.
Például a tiéd az. El kell tőled venni.
Ugye, hogy rögtön azt mondod, hogy nem. Mert a tiéd az jogos, meg egy részét örökölted. Jogosan.

jónévez 2023.11.21. 18:30:35

@jónévez:
(Rosszindulatút akartam írni, nem dosszondolatút. Csak elbaltáztam a betűütögetést. Már megint :) )

Gelimtrtrddddd 2023.11.21. 19:06:26

@Deak Tamas: kétféle jogértelmezésen gondolkodunk valójában: az amerikai=mindent szabad ami nem tilos, illetve a porosz=tilos a
kastélya után már járuljon valamennyire bele a közös
...............
Na erre írnem kell.

Nem féle, hanem magyarul ar-ta, ar stuma s múltidő.
A jog az magyarul iga, a jo,jó, ga-val, ahogy jota arta is. A libcsi law fájandja a rakta, ez van a magyarnak, attól, hogy a jog iga.
ért hang nem van, stak er s ár stuma, magyarul verstehen rakni.
A libcsi gondol, a magyar rakand, így:

arta raktarakáson rakandunk.

De a ráció, a rend, a rakás, a rakanda líneáris, a logosz egy, így nem van kettő, stak egy, a raktaraku(Wahrheit nem van kettő).

Szabad? A libcsinek szabad, hogy liberti, magyarul azt mondjuk, hogy regelta.
Nem illet, hanem rejmet.

Közös hangot dúrgerni, innento, dúrpa.

De nem, bullshitet makogsz. A rakta nem rakja a privátot, az libcsizmus.

Én az ősmagyar raktáról beszélem.

alöksz róz 2023.11.21. 19:13:20

@Deak Tamas: "Ha jól látom, itt a kétféle jogértelmezésen gondolkodunk valójában" - nem jól látod. nem jogértelmezésen gondolkodunk (pláne nem ezen a kettőn), hanem az erkölcsi alapokon.

alöksz róz 2023.11.21. 19:14:15

@jónévez: milyen alapon?
meg kell indokolni.

Gelimtrtrddddd 2023.11.21. 19:16:28

@Deak Tamas: erkölcsileg helyes az erőszakkal megszerzett vagyont megtartani a tulajdon
----------------

Erkölcs? Ezt a hangot nem rakem. Fingem nem van róla. He?
magyarnyelvindogerman-german.blog.hu/2023/11/19/lektion56-_egy_peldaregyorakas_peldamondat_rekkesje_nem_rekkta_hangokkal_egyutt

Helyes? Nem, hanem rakta.

Erőszak? Szaku magyarul a kés.

Szerez? Bullshit hang z-vel, ez a z itt t volna, így szeret, de a szer-sor hangokat, indogermán ser, dúrgerni rakura, így rakat.

Vagyon? Ilyen hag se van, ontológiai hang nem rakta a libcsi izére.

Nem tart ,hanem bír.

Tulajdon az tolvajlás, tele stumától

Wildhunt 2023.11.21. 19:20:02

@alöksz róz: node mi az az erkölcs? Mivel méred, hol van betűbe írva, honnan veszed, hogy több lehet mint a teljes erőszakmentesség, és egyáltalán milyen alapon és főleg miért kéred számon? Milyen jogon korlátozod vele az egyén személyes boldogságát?
Téveszmések legyünk-e?

alöksz róz 2023.11.21. 19:20:07

@jónévez: nem értettem félre. hanem azt igyekszem kiegészíteni és tisztázni, mi fér bele és milyen alapon.

szélsőséges példákkal, amelyek nem általános érvényűek, lehet jönni, csak nem sok értelme van :-)
meg rögtön tudok én is ellenpéldát arra hogy mi számított bűncselekménynek és mi nem: apró antal villája pl?

Gelimtrtrddddd 2023.11.21. 19:22:33

@jónévez: akkor jogos elvenni, ha bizonyítottan bűncselekményből származik.
---------
Rakta végovenni, nem el. Nem rakem a csele hangot, stel, stehlen így, cselnek? Stalnak? A bűn hangot se rakem. A származ hang bullshit, így ered.

??????? A magyarok a barma, a lona, a bér stak úgymond Verbrechentől van. Nem rakem, a a rakta, ha onnan van, ez az ősmagyar. Van a libcsizmus, a kereskedelem a munka, na az már magyarul Verbrechen.

De itt nem materlizmusról van a beszéd, hanem életmódról, ethoszról. Mészáros Lőrincs libcsi, mondjuk így, hogy libcsiskodik, így nem a magyar életmódot ranakered, az egy Verbrecehn, attól, hogy tulaj, tolvaj, itt van erő, de libcsi erő, diktatúra.

alöksz róz 2023.11.21. 19:24:58

@Wildhunt: vezessük le hogy jézus kapitalista volt és meg is oldottuk a problémát

Gelimtrtrddddd 2023.11.21. 19:27:19

@Wildhunt: Milyen jogon korlátozod vele az egyén személyes boldogságát?
Téveszmések legyünk-e?
----------------
Jog az iga, nem rakem, de rakta van. Egyén? A magyarmány, az univerzum? Személy? ilyen hang se van.

Boldog? He? A boldog a bol stumától ered, magyar hang, ahogy a bolonda is, a boldog illuminált, ha Kigen fejet nyakról metsz, ez a magyar boldog, bolonda(blond is) ha látod, hogy a szemje boljad, hogy leszúr, lemetszja a fejedet, még nem boldog.

Hát igen! A boldogságnak anta vannak a libcsik, hogy Kirgen fejet metszjen nyakról! Olyan hang a magyar nyelvnek innen nem van, hogy happy, vagy glücklich, ezt a magyar nem rakja, ilyen nem van a nyelvnél.

De így raktán mondod, hogy jennek ide ezek a libcsik, hogy a magyar árny, Kirgen boldamáját, boldogságját tiltsák!

Tév az olvad, düheb van, eszme hang nem.

Gelimtrtrddddd 2023.11.21. 19:33:18

@alöksz róz: pró antal villája pl?
------------------

??????? Na most ott van, hogy a feldeket már a 15. századtól tolvajolták a tulajok, így ennentől már illegitim az egész, de egal, ez itt egy villa.

Erre volna egy rejális(nem habubsdász libcsizmus) rakta rakni, hogy ez a rakta, így kell tenni, rejális, történelmi, empirikus, hogy a tulaj, a tolvaj, sohase bírja, folyton jen egy újabb, és a régit kirúgja a villától. Ez egy rejális rakta, szlogennel: so ist das Leben.

Stak így sajna annyi az egyenlőségnek, attól, hogy már van villa, így jen Odoacker és kirúgja Romulus Agustust a villától, úgy már nem van egyenlőség, attól hogy a villa Odoackerjé.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.21. 19:36:16

@alöksz róz: így van. Ne kívánd a Te felebarátod feleségét !
Világos, egyszerű üzenet.
De a konkurrencia is ezt mondja : "Egyetlen próféta sem vehetett el jogtallanul [a zsákmányból bármit is]!Aki pedig jogtalanul elvesz [bármit isa zsákmányból], magával fogja hozni azt a Feltámadás Napján, amit elvett.Minden léleknek hiánytalanul kifizetttetik majd amit kiérdemelt, és nem fognak igazságtalanságot szenvedni."
imran 161

ZorróAszter 2023.11.21. 19:38:13

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Itt is csak ez a kétféle volt. A dolog logikája, hogy ha egy országban nincs mindenkinek tányérja, akkor egyféle tányért kell gyártani hogy a lehető legnagyobb számban gyártva a lehető legolcsóbb legyen. Aztán majd ha már mindenkinek van tányérja, akkor lehet megosztani a gyártást az olcsó és a szebb de drágább termékekkel.

A kenyérgyár szisztémával pont ugyanez a helyzet. Az eszükbe se jutott konkrétan a kenyér esetén, hogy a drágább luxustermékek felárából finanszírozzák legalább részben a 3,60-as kenyeret.

Gelimtrtrddddd 2023.11.21. 19:39:06

@Gery87: Kérdés mi a "jogos szerzés"?
--------------

Rekkelés: ana van raktás rakatás?

Ölés, róbás, szakantás, lovatás, lopás, nyerés( knei indogermán stumától, a magyar, ősmagyar, germagyar nyer, vagyis nyút, nyúz az Ukról Ak-47-est).

Raktalosza: pízen át, munkán át, libernyák ökomókián át, priváttulajdonon át, vagyis a tolvajláson át, attól, hogy a tulajdon már tolvajlás.

Gelimtrtrddddd 2023.11.21. 19:47:09

@Deak Tamas: Ne kívánd a Te felebarátod feleségét !
Világos, egyszerű üzenet.
vehetett el jogtallanul [a zsákmányból
-------------

Ezek a zsidók! De a felebarát hangot nem rakem! Feleség hang egy bullshit hang, kretény-libcsi, nem is rakem, ara vagy barma van, ma már nem van se ara, se nő, se barma.

Boljás nem világos, az üzibüzit nem rakem, nakrakta magyarul: boljás egyrakású nakrakta magyarul.

??????? A jog az iga, így raktalosza végovenni, nem el. De azt vélem hogy rakem, de a zsákmány egy bullshit hang, inkább róbta, a ró-rób(raub) és ta múltidő, attól, hogy a róbtától rakód a lona, lovana.

Na most így magyarul rakni: nem végvenni a róbtától. Magyarul, indogermánul ezt úgy rakem, hogy a bolonda dühorök kimentek róbni, ölni, és a szaranyt a rakónak rejkték, a pízt, hogy onnan rejen(Strohmannon) át a rakó.

Na igen, de ez így már úgymond kommunizmus, vagyis inkább regerda haduverfassung, itt nem van privát.

Ha meg bér:Bér? A bér a bír, beran stumaige flektált formája, ahogy a bír antsó flektált formája a bar, ahogy barma, barom. Germagyar regály: ahé marja, bírja, vagyis bírja a bérjét. A bér így bírva van, ahogy az orosz öreszor bírja a bérjét, a kádat, de ez a kád egy bírda is, a bér egy bírda, ennek a raktányja, a bírnak, a bírong, ong-val a bír, beran ige. Vagyis: bért bírong, ena bírda, így bírdát bírong. Ettől rakód barma, flektálva a bír.

ZorróAszter 2023.11.21. 19:54:34

@jónévez:

"Ez a 3millió létminimum alatt élő hazugság."

Akkor keressen rá a guglin a "létminimum alatt élők száma" -ra.

"A 22800ft-os munkanélkülisegély az félremagyarázás. Az nem az."

Akkor mondja meg, mit kapnak a munkanélküliek fizetés helyett.

Gelimtrtrddddd 2023.11.21. 19:55:11

@ZorróAszter: egy országban nincs mindenkinek tányérja, akkor egyféle tányért kell gyártani
-------------------

Rejkunak innen! Nem van, vagy nem bír, egyartájú. Gyártani? A faszt, marxista, menni kell Ukrajnának, és róbni! Vagy ott van Mészáros, Csányi, Schmitt Marika és van...

alöksz róz 2023.11.21. 19:56:31

@Deak Tamas: és egyetértesz ezzel?

mi a jogos szerzés?

Gelimtrtrddddd 2023.11.21. 20:01:01

@alöksz róz: és egyetértesz ezzel?

mi a jogos szerzés?
--------------

Egyetraksz...rakta rakatás vagy rakta baratás.

Rakta van és magyar vagyem, ősmagyar regerda van, rejku, és haduverfassung.

Le a libernyák burzsuj marxista-kapcsi, fingrsita bullshittel.

ZorróAszter 2023.11.21. 20:04:20

@jónévez:

Az Adyn nem nagyon vagyok ismerős.

750: Elhiszem.

Én is csak véletlenül tudom, mert pont ma épp nem volt félkilós kenyér és fél óra kellett volna. Ezért vettem pont m kivételesen kilósat.

A piacon lehet venni fél kenyeret, de nem tudtam, nyitva van-e. Úgyhogy nem teszem le a nagyesküt, hogy ott nem olcsóbb. De azt hiszem, nem.

Wildhunt 2023.11.21. 20:06:19

@alöksz róz: hiszen minden kérdésre létezik egyszerű, könnyen érthető, teljesen hibás válasz. Jókat meg hiába keresek már mióta...

Wildhunt 2023.11.21. 20:08:12

@Gelimtrtrddddd: rakjon meg téged egy taliga aprómajom. Mondtam már, hogy inkább könyvben add ki a marhaságaidat, esküszöm megveszem, csak ne szemeteld vele tele az összes fórumot.

Wildhunt 2023.11.21. 20:18:50

@alöksz róz: emberi oldalról (konfucius) minden olyan eredmény, amit "arcod verejtékével" szereztél. Ez a felismerés azért volt világrengető, mert a "kezed munkájával" szemben a szellemi teljesítményt is elismeri olyannak, ami maradandó értéket tud teremteni.
Plusz van ebben is egy csapda: nem erkölcsösen szerzett az az érték, melyet tudatlanságot kihasználva szereztél. Ez viszont még tovább ágazik, egészen a szerzői jogok felé is.
Nehéz kérdés, na.

alöksz róz 2023.11.21. 21:15:51

@Wildhunt: valóban nehéz kérdés.
a legegyszerűbb azzal feloldani, hogy márpedig az az enyém akárhogyan szereztem, és nem veheti el senki, punktum.
rablóerkölcs.
vagy zsidóerkölcs.

aki meg firtatja az minden jogosan szerzett tulajdont el akar venni a büdös komcsija, attól vegyék el az övét. olcsó "érv"...

alöksz róz 2023.11.21. 21:19:09

@Deak Tamas: azt nem láttam h írta volna, hogy te egyetértesz-e

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.21. 21:26:19

@alöksz róz: de ilyesmiről szó sincs az eredeti kérdésben. Csak tereled ez irányba.
Amúgy igen, legyen inkább az, hogy ne szedhessék el senkitől sem, ha ez az ára annak, hogy intézményesítve elvehessék bárkitől.

Wildhunt 2023.11.21. 21:47:22

@Deak Tamas: az első azonnali katasztrófa, a második generációk lelkét mérgezi. Mikor annyira félünk a tűztől, hogy inkább vízbe fulladunk.

Gelimtrtrddddd 2023.11.21. 22:04:18

@Wildhunt: ki a marhaságaidat, esküszöm megveszem, csak ne szemeteld vele
----

Nem marha, nem markem, hanem rakandmány, ráció, logosz. De rekm, hogy neked az nem van.

Eskü? Bullshit hang, blm-s vagy? Na egal.

Gelimtrtrddddd 2023.11.21. 22:06:20

@alöksz róz: jogosan szerzett tulajdont e
-----------

Jog az az iga, rakta van, hogy a jog az iga. Szerez? Szeret? Rakat.

A tulajdon a tolvajlás.

Gery87 2023.11.21. 23:16:52

@alöksz róz:

Én - és a szocialista elv - nem vagyok a tulajdon, főleg a személyes tulajdon ellen!
Az hogy valaki tehetséges, szorgalmas, okos inkább erény és hasznos társadalmilag, meg nem is érdekel hogy anyagilag jól él valaki, meg "mekkora háza van"...leszarom.
Személyes tapasztalat hogy ettől nem lesz jobb, se boldogabb az ember, akkor mit irigyeljek?

A magántulajdon alapú gazdaság viszont káros.

Gery87 2023.11.21. 23:18:00

@jónévez:

"Az, hogy a vagyont eleve bűnnek nevezzük, ezért tartjuk jogosnak elvenni, miközben az egész csak feltételezés, az a lovon fordítva ülés."

Nem feltételezés, hanem tény.
A nagy vagyon mindig hatalommal jár és mások feletti uralmat segíti elő!
Ez minden korra és rendszerre igaz!

Gery87 2023.11.21. 23:21:39

@ZorróAszter:

Nem tudom miből számoltad ki, de én volta munkanélküli és ennek az általad említett összegnek a sokszorosát kaptam, aminek volt egy felső határa jövedelemtől függetlenül.

"Az álláskereső a korábbi bruttó bére 60 százalékát kapja, de legfeljebb a minimálbért. Január 1-jétől a minimálbér bruttó havi összege 232 000 forintra emelkedett, napi összege 7733 forintra. Tehát az álláskereséséi járadék maximuma 2023-ban nettó 154 270 forint havonta."

ZorróAszter 2023.11.22. 02:29:41

@Gery87:

"a sokszorosát kaptam,"

Igen, maximum három hónapig és azt hiszem, max. 120 ezer, ha korábban volt legalább 3 év munkaviszony. Utána havi 22800 forint.

És az átlagos munkanélküliként töltött idő több mint 9 hónap FideszKSH szerint is.

Gery87 2023.11.22. 08:02:43

@ZorróAszter:

Hogy utána mennyi nem tudom.
Tegyük hozzá: a max 120 ezer is kevés. Nevetségesen alacsony.

Én értem hogy az a cél hogy senki ne ebből éljen meg, de aki akárcsak ennek a dupláját, keresi nettóban (az se sok) az sem tud ebből élni és bizony ez még nem az a szint hogy elvárhassa az állam hogy van megtakarításod annyi hogy hónapokig megélj belőle, kiegészítsd a segélyt...
Mindenképpen jövedelem/kiadás és megtakarítás alapú rendszert kéne felállítani ami figyelembe veszi hol élsz, mik az alap kiadásaid átlagosan stb.

Egy 150 ezerből élő egyedülálló de saját lakásos özvegynek, egy fiatalnak akit támogatnak, meg egy 3 gyerekes családnak akik albérletben laknak és van hitel stb nem ugyanaz a 120 ezer!

Szóval megalázóan kevés, a 120 ezer az kb egy albérlet és nem ettél semmit.

Mocskos rohadt neolib férgek ezek mind, egytől egyig.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.22. 08:25:34

@Deak Tamas:

Végülis ennek az alapja Mo-on is megvan, lásd birtokvédelem, csak Mo-on azért kirakható az ilyen ember pár hónap alatt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.22. 08:28:24

@ZorróAszter:

Elméletileg még akár jó is lehet, de a valóság katasztrofális, mint ezt minden kommunista kísérlet megmutatta.

Az eredmény ugyanis az egyenlőség nagyon alacsony szinten, s egyre romlik ez is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.22. 08:31:05

@jónévez: @ZorróAszter:

Alapvetően ez olyan, mint amikor a ballib kommentelő megállapítja, a bolgár minimálnygdíj magasabb a magyarnál. Csak közben 2 nem összehasonlítható adatot vet össze: a magyar minimálnyugdíj ugyanis az abszolút legalacsonyabb, míg a bolgár a teljes munkaviszonyúakra vonatkozik.

Gelimtrtrddddd 2023.11.22. 08:34:53

@Gery87: elv - nem vagyok a tulajdon, főleg a személyes tulajdon ellen!
Az hogy valaki tehetséges, szorgalmas, okos inkább erény és hasznos társadalmilag,
-------------
1. Olyan hang, hogy elv nem van.
2. A tulajdon az indogermán tele stumától, stak flektálva, tolvajlás.
3. Nem ellen, hanem anta vagy alna.
4. Tehetges hang bullshit, a hat-het hangokat dúrgerni.
5. Szorgalmas hangot nem rakem, szorul magyarul derenged.
6. Okos hang egy halandzsa, az ok az indogermán ucit, okász, unk, szokás.
7. Erény hang nem van, ernya az magyarul fähig az er stumától.
8. A haszon egy skalvenaufstandi hang, örmény, dúrgerni.
9. Társadalom egy műhang, libernyák műhang, libcsizmus, stak a 16. századtól, dúrgerni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.22. 08:35:46

@Gery87:

Az ellenkező cvéglet is rossz: az ember nem érdekelt elmenni dolgozni, mert megvan a segélyből. Sőt, ez még rosszabb.

alöksz róz 2023.11.22. 09:24:35

@Deak Tamas: hát ha ennyire vágod hogy nincs hozzá köze, akkor mutass rá, mi alapján van kijelentve? csak úgy be van mondva és akkor azt el kell fogadni?

alöksz róz 2023.11.22. 09:29:15

@alöksz róz: vagy ha nem erkölcsi alapon, akkor a régi jó megalkuvó birkaösztön szólal meg?
tudja az ember hogy nem jó, nem helyes, de jaj, úgy félti az egyre kevesebbjét is, hogy azt is elfogadja

Gelimtrtrddddd 2023.11.22. 09:34:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: valóság katasztrofális, mint ezt minden kommunista kísérlet megmutatta.

Az eredmény ugyanis az egyenlőség nagyon alacsony szinten,
---------------------------------

1. Szint hangot dúrgerni, nem mutat, hanem rekk, az al magyarul a túl.

2. Dehát kommcsizmus, vagyis fingrizmus, nem nácizmus, germagyarizmus! A kommunizmus egy szitokhang, de nem attól, hogy a libcsiknek, vagy egyebeknek, attól, hogy fingrizmus volt és marxizmus, nem nácizmus, nem ősmagyarizmus. Nálem a libcsi és a kommcsi az egy(Hitler), így nem igen van, hogyan is írjem. De ezt nem keverni a burzsuj-fideszlibernyák, neomarxista, kretény izével. Dubb perspekívától volna egy leírni, és én a magyar, ősmagyar perspektívától írem le, a magyar, ősmagyar ethosztól, az ősmagyar nyelvtől(indogermán és germán).

3. Megoldás, habár ez nem oldás, ez vágás, ahogy Nagy Sándor tenné, nem szarakodik a művi bullshitekkel: a liberáliákat tiltani.

Gelimtrtrddddd 2023.11.22. 09:40:09

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ember nem érdekelt elmenni dolgozni, mert megvan a segélyből.
-----------------------
Érdek hang nem van, stak er és ár stuma van, az érdek sklavenaufstandi hang.
A dolgoz hangot dúrgerni kell, ez is egy sklavenaufstandi hang, Schuld volna, nem magyar mentalitás.
Segély? A segély hangot dúrgerni kell, rejku van az rekk, de ha nem így van, úgy oké a segély így rakva, az oké, de inkább subsidia, subsidia a barbának, a bolonda dühornak, a hunnak, az ősmagyarnak, hogy ne gyújtsa fel a Capitoliumot, a parlamentet.

Stak Subsidia!

A magyarnak stak ne akarjon libcsizni, dolgoznu! Sokkal szarab ha már nem akar humanoidot ölni és róbni, szakantani, lopni, lovatni.

A magyar nyelv indogermán és germán nyelv, ez a magyar ethosz! Az ősmagyark vannak, voltak és tovább vesznek!

2023.11.22. 10:50:37

@Deak Tamas:
a tiszántúlon a nép lölőnek fizeti a villanyszámlát, a fűtésszámlát. mert az opus tulajdona a titász és tigáz, szerinted mi a közakarat?
(A) az, hogy ez maradjon így amit mondanak a jobberek,
(B) ezeket adjuk el amit mondanak a ballerek,
(C) ha lölő veztésével is működik, akkor vegye vissza a nép.

2023.11.22. 11:00:18

@Deak Tamas:
hajdúszoboszlón az egykori béke és barátság szálloda lölójé. szerinted mit gondol a fideszes polgármester?
(A) maradjon lölőé és örökölje ondika.
(B) maradjon lölőjé, amíg felújítják a főteret. aztán vegyük vissza.

az utóbbi mindenesetre hagyomány.
DEBRECEN VÁROS MAGISZTRÁTUSÁNAK
1623. ÉVI JEGYZŐKÖNYVE
A dicsőséges Úristen segedelmével kezdődik az 1623. év amely év Január első napján első bírónak választották a harmadik rendből a tekintetes és nemes Mike Pált
[...]
A piactéren lévő közös bormérés felügyelői: [...]
A városházán [...]
A sörkocsmákért felelős [...]
A vendégfogadók tisztviselői [...]
[,,,]
a jövedéki kereskedés hagyományosan közkézben van.

2023.11.22. 11:02:01

a jövedéki kereskedés és az idegenforgalom. a külkereskedelem, amit a fidesz is a haveroknak privatizálna az hagyományosan közösségi tulajdon.

2023.11.22. 11:09:58

csak ez nem a nyugati birodalmi hagyomány, hogy legyen oligopoliumoké és nem a keleties fasiszta, hogy ezeket oligarchák birtokolják. és a fidesz ezt kombinálja. lölő és barátai ahhoz hülyék, hogy fellendítsék az idegenforgalmat, és ezért támogatnak külföldi szállodaláncokat, állami, költségvetési ráfordítással.

a fidesz önkormányzatok többsége is szétverné ezt a rendszert. orbán bukását követően egy nagykoalíció következne. és utána az se tud majd kormányozni. és utána alighanem kényszerű visszatérés lesz a kádárizmushoz. vagy újra a neoliberalizmust kell csúcsra járatni és mindent eladni. vagy jönnek a kommunisták akkor ha orbán bukik.

és van egy tippem, hogy a nép ha szabad választások lesznek, akkor mire szavazna.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.22. 11:49:10

@alöksz róz: én elengedném a dolgot ha nem bánod. Látom a téma valamiért kihozta a mindannyiunkban több kevesebb szinten jelenlévő Dzserdzsinszkijt. Van most új izgalmasabb bejegyzés is itt.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.22. 11:50:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: igen, csakhát ott hosszabb az idő, másrészt megnézheted utána a lakásod romjait.

www.facebook.com/desokupa2

ZorróAszter 2023.11.22. 13:17:17

@Gery87:

Jó, de abból talán nem kell éhenhalni vagy minimum nyomorogni.

A havi 22800 forintos munkanélküli segély mellé tegye oda hogy a munkanélküli idő átlag több mint kilenc hónap, és hogy a magyarok 70%-a nem tudna kifizetni egy váratlan százezer forintos számlát.

Mocskos hazaáruló patkányok. Az állam elaljasítói. Nem véletlen, hogy a nép szó el nem hagyná a pofájukat.

De az állítólagos ellenzéknek se.

Gery87 2023.11.22. 21:59:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Igen. Ezért is ellenzem az alapjövedelmet!
Mindenki odáig van érte neolibek is meg komcsik is, de ez szerintem tiszta szégyen!
A FNA egy csapda, egy mocskos rohadt tőkés rendszerérdekű átbaszás.
Út a teljes kiszolgáltatottságba!

Gery87 2023.11.22. 22:00:54

@ZorróAszter:

Jó hát alapvetően egyetértünk ebben.

ZorróAszter 2023.11.23. 00:32:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Elméletileg még akár jó is lehet, de a valóság katasztrofális, mint ezt minden kommunista kísérlet megmutatta.

Az eredmény ugyanis az egyenlőség nagyon alacsony szinten, s egyre romlik ez is."

A amerikai propaganda szerint pl. Magyarország eredményeit Angliához és Svájchoz kell mérni.

Vagyis azokhoz, akik a világ kirablásából éltek évszázadokig, vagy tömeggyAz eredmény ugyanis az egyenlőség nagyon alacsony szinten, s egyre romlik ez is."ilkosok és maffiózók pénzét őrzik pénzért.

Szóval kapitalista kísérlet eddig a népeknek többször végződött katasztrófával.

"Az eredmény ugyanis az egyenlőség nagyon alacsony szinten, s egyre romlik ez is."

Nem ezt mutatták a tények Magyarországon sem.

ZorróAszter 2023.11.23. 00:49:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Alapvetően ez olyan, mint amikor a ballib kommentelő megállapítja, a bolgár minimálnygdíj magasabb a magyarnál. Csak közben 2 nem összehasonlítható adatot vet össze: a magyar minimálnyugdíj ugyanis az abszolút legalacsonyabb, míg a bolgár a teljes munkaviszonyúakra vonatkozik."

Mit lehet kimagyarázni havi 22800 forintos munkanélküli segélyen? Mikor az átlag munkanélküliként töltött idő több mint 9 hónap, és a magyarok 70%-a nem tudna kifizetni egy váratlanul beütő százezer forintos kiadást, vagyis máról-holnapra él.

És ami még fontosabb, hogy olyanok nem kapják meg a járandóságukat, akik évtizedekig fizették az adót többek között munkanélküli segélyre is, miközben vállalkozók minimálbérre jelentik be magukat. És évente hárommilliós ajándékokkal dobja meg őket a kollaboráns kormány mindemellett.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.23. 05:08:40

@ZorróAszter:

"Mit lehet kimagyarázni havi 22800 forintos munkanélküli segélyen?"

Azt, hogy a munkanélküliek töredéke kapja ezt az összeget.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.23. 05:09:40

@ZorróAszter:

"Magyarország eredményeit Angliához és Svájchoz kell mérni"

Ezt csak a magyar "baloldal" hirdeti, persze kivéve akkor, amikor ők vannak kormányon.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.23. 05:10:24

@ZorróAszter:

"kapitalista kísérlet eddig a népeknek többször végződött katasztrófával"

Így van, de ez nem érv a marxizmus kudarcára.

jónévez 2023.11.24. 17:28:58

@ZorróAszter:
Na, ha az Ady-n szeretnék ehenhalni, hát sikerülne :) Egy kenyérbolto/pékseget sem láttam...
De azért megnéztem az általam ismert péksegeket, és egyLidl-be is betertem, az Auchanost csak interneten, oda nem mdntem be.
Lidl: 560ft és 800ft
Auchan: most épp 558ft
Peksegek:
Jászberény: 750ft
Isaszeg: 800ft
Mende: 800ft
Sülysáp: 910ft (ez meglepett, úgy emlekeztem, ott olcsóbb. Most meggyőződtem)
Tehát ha a pékségeket nézzük, akkor a 750ft az valóban nem az átlag, az ő átlaguk inkább a 800 körül lehet.

Szóval (és ez mar nem neked, hanem a hangulatkeltés ellen) NEM 1000ft a kenyér. (Bar biztosan van olyan is)
És ugyanannyira igaz az 1973-as 2600ft átlagfizetés, mint a mai 555000ft-os, és kb ugyanúgy viszonyul a kenyér átlagárahoz.
És most mégcsak nem is hatósági áras a kenyér .

jónévez 2023.11.24. 18:04:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Már azert is hibas ez az elképzelés:

"kapitalista kísérlet eddig a népeknek többször végződött katasztrófával"

mert az emberi természethez a kapitalizmus áll legközelebb. Ha szimpatikus eu, ha nem.
A legszocialistabb is valójaban kapitalista módon keres munkát és áll munkába. Nem hatja meg (ha észnél van) a leendő munkáltatója, valójában a saját érdekei alapján vállalja a munkát, és a jobb fizetést ajánlóhoz megy. Szocialista társaink nem azért álltak munkába, hogy a munkáltatóik érdekeit nézzék. Barmennyire meghatóak azok. Tehát kapitalista módon, az önös érdekeiket szem előtt tarzva, a munkáltatóra bízva a saját gondjait döntöttek.

jónévez 2023.11.24. 18:28:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Es hát: a magyar minimálnyugdíj (22800ft) az a semmit soha be nem fizetők járandósága.
Elhisuem én, hogy Bulgáriában magas a minimálnyugdíj, de (mivel ott is pénzben, és pénzből fizetik) nem lennék ám meglepve, ha kiderülne: minimálnyugdíjat csak az kap, aki bizonyos időt munkában töltött.
Mint ahogyan itthon sem az kapja a minimálnyugdíjat, aki minimálbéresen dolgozott.
Minimálnyigdíj az ingyenélők járandósága.
Ha minimálbérert ugyan, de dolgoztál, akkor sokkal több. 50 év munka után teljes (nettó) bérrel egyenlő.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.25. 10:12:53

@jónévez:

Persze.

Mert a magyar adat esetében a "minimálnyugdíj" az a tényleg abszolút legalacsonyabb nyugdíj, míg a bolgár adat esetében ez a teljes munkaidő utáni legalacsonyabb nyugdíj.

Így jön a tapasztalatlan ember, s rácsodálkozik, Mo-on 75 euró, BG-ban meg 266 euró. Csak éppen a 2 adat nem ugyanarra vonatkozik.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.25. 10:13:39

@jónévez:

A kapitalizmus távol áll az emberektől. Hogyan lehetne emberközeli valami, ami az emberek 99 %-ának rossz?

Gelimtrtrddddd 2023.11.25. 10:21:55

@jónévez: z emberi természethez a kapitalizmus áll legközelebb.
--------------
1. Nem hoz, ez itt nem Örményia, hanem nak-nek vagy ra-ra, nem közel, hanem nakva.

2. Emberi természet? Olyan hang, hogy természet nem van, új-ónemmagyar halandzsa. De olyan , hogy emberi nem van, van olyan, hogy magyar, a germanoid és egyebek. De mondjuk itt ezt mondja Marx is, stakhát én máshogy, ha nem van, úgy az raku a nácizmusnak.

Gelimtrtrddddd 2023.11.25. 10:30:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A kapitalizmus távol áll az emberektől. Hogyan lehetne emberközeli
-------------------------
Hogy volna embernakva... magyarul.

De ma nem úgymond kapcsizmus van, hanem libcsizmus, sklavenaufstandi kapcsizmus. Habár kapcsizmus van, attól, hogy libernyák állami, a libcsik, az államisok kapitalon ülnek, vagyis ökomókusok. Ma az ájróperizmus és az ászianizmus keverékje van, szintézisje, a Sklavenaufstand nonpluszultrája.

A kapitalizmus részint ősire épül, ez volna a brutálitás, az ölés, a kapitál ezt kanalizálja, de ez falsch, minálnk igen, attól, hogy nem rakjuk a kapcsizmust, ennek eredményje a Wagner és Prigozsin, itt Szkítiának innen, habár a Wagner és az SS ősmagyar, germagyar, stak vészely a libernyák democsokráciára.

De kapitalizmus kell kapital nélkül, ahogy kapitalizmus libernák ökomókia nélkül, vagyis haduverfassung, libcsizmus és liberáliák nélkül, stak a primitív marad, erről beszélne Nietzsche.

Mondjuk Kirgen, vag Jockey Ewing teszja anat tesz, kapitali nélkül, antikapitalizmussal, ahogy libernyák ökomókia nélkül, ez így már emberi, magyar, ősi, primitív.

Gery87 2023.11.25. 10:57:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Sehogy.
De talán majd idővel rájönnek hogy ez a rendszer is ugyanúgy hazugságokon alapul mint ez ezt megelőző. Amitől persze még működhet, ahogy a feudalizmus is működött. Szóval ez nem érv mellette.

MI volt a feudális világ állítása?
- az állam azoké akik alapították, akik az elithez tartoznak, akik birtokolják földjét, javait és öröklik, örökítik.... a többi alattvaló és csak itt lakik.
- az irányítás, politika, közügy azokra tartozik akik előbbi csoportba tartoznak, a többi kussoljon és csinálja amit ők mondanak. hogy is szólhatna bele bármibe amikor az állam nem az övé? Csak benne lakik?

Ma ugyanez a mondás a tőkés termelés alapjaira:
- a termelőeszközök azoké akik alapították, akik a tulajdonos elithez tartoznak, akik birtokolják öröklik, örökítik.... a többi csak használja, benne dolgozik.
- az irányítás, döntéshozatal azokra tartozik akik előbbi csoportba tartoznak, a többi kussoljon és csinálja amit ők mondanak. hogy is szólhatna bele bármibe amikor a termelőszóköz nem az övé? Csak azzal dolgozik és azzal tölti a fél életét?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.25. 11:00:22

@Gery87:

Nincs társadalom elit nélkül. Az egyetlen kérdés: az elit kiválasztásának módja.

A liberális demokráciában a pénz dönt.

Gery87 2023.11.25. 11:17:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ez így van.
A demokrácia jó eszköz az elit kiválasztására, ami nem jó, az az hogy a tulajdonos tőkés elit a vagyonával ezt rendre megheckeli!
Ezért kell a tőkés magántulajdont, a vagyonkoncentrációt és annak örökítését felszámolni!

Gelimtrtrddddd 2023.11.25. 12:12:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: s társadalom elit nélkü
---------------

Jah, jah, a kettő libcsizmus. A társadalom egy műhang, libcsizmus ab ovo, ez az elitizmus. Hát igen, ősmagyaroknál, germagyaroknál nem volt társadalom, ergo elit se.

Kell a fenének a fideszlibernyák szadeszos fingrista. Ellit az libcsizmus, ennit erről, burzsuj Lüge, ahogy a fingrizmus is.

Gelimtrtrddddd 2023.11.25. 12:15:24

@Gery87: A demokrácia jó eszköz az elit kiválasztására, ami nem jó, az az hogy a tulajdonos tőkés elit a vagyonával
-----------
1. Eszköz hang nem van, németizmus, halandzs,a a köz hangot dúrgerni. Vagy arma magyarul, vagy joma, de inkább arma: rakta arma, jó jóma. Tulajdonos a tolvaj, vagon hang nem van.

2. Választás az libcsizmus, olyan nem van, ahogy már Hérakleitisz mondtaja, hogy a konszenzus Lüge, a logosz tagadásja. A democsokráciának ahogy az elitnek itt helyje nem van, a magyar nyelv indogermán és germán nyelv.

jónévez 2023.11.25. 16:50:48

@Gery87:
"Ezért kell a tőkés magántulajdont, a vagyonkoncentrációt és annak örökítését felszámolni!"
Nem, nem kell felszámolni. Az mindig (többször kipróbált dolog) arra vezetett, hogy olyanok kaparintottak meg, akik aztán tényleg semmit nem tettek a létrehozásáert, ellenben a feléléseért nagyon sokat.
Abban igazad van, ha azt mondod: azért tartunk fenn államot, hogy a vagyonosok túlhatalmát korlátozza. Bizony, korlátozza csak!

Gelimtrtrddddd 2023.11.25. 16:59:09

magántulajdont, a vagyonkoncentrációt és annak örökítését felszámolni!"
Nem, nem kell felszámolni. Az mindig (többször kipróbált dolog) arra vezetett,
-------------
1. He? Felszámol? Nem rakem ezt a hangot, a magyar ember nem számol, 1 és 2. Ez eg bulslhit németizmus, de németre átírva ez aufzahlen(:D). Totál bullshit halandzsa.
2. A tulajdon a tolvajlás, vagyon hang nem van, nem rakem, ontológiai hang erre nem jen.
3. Örök he? Na ezt se rakem. Hogy uer stuma, ör stuma? Örjöng, örök, örejt, örjed, öröngel, öröng, örer, örerel...? Nem, magyarul Erbe a léhma, a lé-lék-lép-léha,-léhány, indogermán lei stumától. A dolog a dulgs, Schuld, nem vezet, végat, de rekkend.

Na ezzel megmondtem az egészet, ezzel így reagáltem.

jónévez 2023.11.25. 17:33:50

@Gelimtrtrddddd:
Hogy a poszthoz visszatérjünk: felétek mennyibe fáj egy kiló kenyér?

Gelimtrtrddddd 2023.11.25. 18:08:42

@jónévez: nem értettem.
-----------
Stak nem raktem. Ért hang nem van, stak er és ár stuma.

Én se az előbbit, anat átírtem a magyaremre.

Gelimtrtrddddd 2023.11.25. 18:17:52

@jónévez: vagyonosok túlhatalmát korlátozza.
--------------
Vagyon hang nem van. Hatalom egy libcsi hang, duadva, duada vagy regerda van.

De gazdag hangot akartál írni, stakhog az libcsizmus, etimológiája bizonylosza, így a hangval együtt a libertit(a gazdag nem ember, hanem liberti) is dúrgerni.

Nálem ez, ahogy te mondod az nem egyéb ahogy liberál-szocializmus.

Gery87 2023.11.26. 11:30:07

@jónévez:

Nem nyitok már vitát veled mert állandóan olyannal jössz elő ellenérvnek, amit nem mondtam, meg nem is akarok.

Nem érdekel a kádár/szovjet kor mint "elrettentő példa", mert nem arról beszélek, ezt meg te nem érted sokadjára, úgyhogy nem tudok mit kezdeni már ezzel.
hagyjuk:)

Gery87 2023.11.26. 11:33:59

@jónévez:

"Abban igazad van, ha azt mondod: azért tartunk fenn államot, hogy a vagyonosok túlhatalmát korlátozza. Bizony, korlátozza csak!"

Viszont a helyzet az hogy nem képes rá tartósan és nincs kőbe vésve hogy képes rá!
A vagyonkoncentráció elkerülhetetlen egy kapitalista társadalomban márpedig az kilobbizza, kicselezi az államot a választók kezéből, mindig.
Van e értelme olyan rendszerrel bajlódni amiben a többség nem/időlegesen győzhet a tőke ellen? Nincs.

Lásd: a mai Magyarországon is a munkásoknak alap dogokért kell lassan megint küzdeni pedig már 200+ éve van kapitalizmus!

Ez egy szar rendszer és kevesek érdekeit nézi!
Nincs mit vitázni erről.

Wildhunt 2023.11.27. 07:59:40

@jónévez: akik aztán tényleg semmit nem tettek a létrehozásáert, ellenben a feléléseért nagyon sokat.

Trickle down economics... És még az Auróra cirkáló sem kell hozzá...
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása