magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Racionalizmus

A ballib, s általában a liberális logika szerint mindenhez racionális bizonyíték kell, kivéve persze a liberális alapigazságokhoz, mert azok axiomatikus igazságok.

A Kolozsszaros Blogon jelent meg egy cikk a múlt héten ilyen témában.

A szerző kifejti: hatalmas probléma, hogy még mindig azt hirdetik sokan, a világot Isten teremtette, miközben erre nincs tudományos, racionális bizonyíték.

Persze ez a bunkóateista érvelés, amire a viccbeli minta a "nincs semmi Isten, baszdmeg, tavaly becsapott nálunk a villám a templomtoronyba". Hiszen az ellenkezőjére sincs semmilyen tudományos, racionális bizonyíték.

Ez a tudományos ateizmus csapdája: azt állítja, nem szabad semmit se elfogadni bizonyíték nélkül, majd bizonyíték nélkül állítja Isten nemlétét.

De ebben a cikkben különösen vicces, hogy keményen kiáll a genderideológia befogadása mellett, miközben arra sincs tudományos, racionális bizonyíték.

233 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr6018265043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gelimtrtrddddd 2023.11.28. 08:07:12

logika szerint mindenhez racionális bizonyíték kell, kivéve persze a liberális alapigazságokhoz,
---------
Magyarul: rakandás rekkint racionális(rend) rekkentmány kell, hastak a rakuraktarakukra.

Nem szerint, az indogermán ser stumától a szer-sor hangokat dúrgerjük, így racionálisan rekkint. Így nem bizonyítékl, hanem rekkentmány, attól, hogy magyarul a denken rakand, rekkent zurecht machen, rekkni evaulieren, ez így van ősmagyarul, germanoidául.

Alap hang nem van, az al a túl magyarul, magyarul Grund raku és stuma. Az igaz hangot nem bírem, ez igenstak az indogermán ie stumától ered, ahogy jog, vagyis iga, a jog ide a magyar, ahogy jóta is, de inkább rakta van, hogy az racionális, így raktaraku, attól, hogy a raku rakta, richtis a raku, a széria, ettől racionálisan Wahrheit.

Nem hoz, ez itt nem Örményia, hanem nak-nek, indogermán enek-anak, vagy ra és re, indogermán ar-ra-re, és ide inkább raktányval(Rektion), azt mondem hogy ra.

De az egészet nem rakem, attól, hogy a libcsi szinonímája az irracionális, a libcsizmus irracionalizmus.

Gelimtrtrddddd 2023.11.28. 08:18:10

a világot Isten teremtette, miközben erre nincs tudományos, racionális bizonyíték.
-------------
1.Világja stak a kretény libcsinek van, a magyarnak erda és árda és rakumány, ha Licht úgy bolja.

Nem föld, az ö magyarlosza, hanem feld, vagy fold. De a magyar ide azt mondja, hogy erda, az erda az er stumától ered, ahogy ered, az erda az ered. Az erda az ered az er stuma flektált formájától, az árdától, ahogy az erjeszják, az árnyak.

magyarnyelvindogerman-german.blog.hu/2023/07/08/lektion7-_az_uer_vagyis_or_stuma_az_er_stumaval_vagyis_az_indogerman_es_germagyar_weltanschauung

2. Isten egy jevevényhang, dúrgerni kell, nem is rakem. Dehát ab ovo hogy ana erdát, ahogy se az árdát se Jehova, se humanoid nem kreáltja, attól, hogy öröka(wreka, uer stuma), öröké örök és örjed.

Olyan hang ,hogy teremt nem van. A magyar nyelv indogermán és germán nyelv, a magyar nyelv dohopa(tief) struktúrájától ered az ősmagyar, indogermán Weltanschauung, és ez racionális, attól, hogy két stuma összerakásjával, az uer és er stuma, a rekkentmány az, hogy kreálás nem van.

Árnyák, démonok vannak.

3. Tudományos? Dehát az a kreténység, a kereszténység, a fingrizmus, az irracionalizmus, annak lahuja(helyje) itt nem van. Nem igen rakem ezt se itt, attól, hogy a kúromány az ab ovo kreténység. A kúromány szinonímája az irracionális.

2023.11.28. 11:25:07

a tudomány éppen, hogy elfogad néhány dolgot azonosan igaznak anélkül, hogy bizonyítana. ezek az axiómák, amelyek nem logikai törvények.

abszurd dolgokat. azt, hogy a fizika egy. ugyanaz a fizikai jelenségek érvényesülnek a föld mélyén, a napban, vagy egy távoli galaxisban, mint amit a kis-poroszlay utcában empirikusan érzekelnek az atommagkutató intézet munkatársai. elég naiv feltételezés, hogy ha jönnének a földön kívüliek, akkor nekik is ugyanaz a periódus rendszerük lenne, mint az emberek mengyelejev nyomán kiokoskodtak azzal a különbséggel csak más lenne a nevük. az egy alapvető axióma, hogy a fizika egy. és nincs külön fizikája oroszországnak és ukrajnának, vagy ha van is valami sajátos orosz és ukrán fizika könyv, vagy akár fizikai iskola azok mégiscsak egyek.

és ehhez képest a bibila ezt írja.
Mózes 5.6
4 Halld Izráel: az Úr, a mi Istenünk, egy Úr!
5 Szeressed azért az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes erődből.
ez olyasmi axióma, mint az, hogy a fizika egy. csak metafizikusan. a metafizika egy. egyetlen erőtér van, amiben minden szentség lélekben egyesül.

aztán lehet mondani, hogy ezt a marxizmus-lenizmus meghaladta. dehogy haladta meg. vagy azt, hogy ebből következik minden. dehogy következik belőe. a gravitáció sehogy se következik mózes 5. könyvéből. ahogy kellettek newton izsák principumai

Gelimtrtrddddd 2023.11.28. 12:27:23

@cvsvrs: aztán lehet mondani, hogy ezt a marxizmus-lenizmus m
---------------------------

A. Volna mondani.

B. Marxizmus-leninizmus=kreténység, kereszténység. És ez a fasza, azzal hogy annak részje volt(Nietzsche, a magyar állapotok, fingrizmus), így ha az hullt, úgy Jehova ist tot. Az ML azt hitteja, hogy itt az idő,de nem volt itt az idő, így részehént a kreténységnek is annyi, így volt arra 89 és a posztmodern, erre a magyar posztmodern.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.28. 12:31:32

Egy ízben ez szóba került balliba társaságban és kisült, hogy ők valami olyat képzelnek, mint a Michelangelo freskón, egy nagyszakállú tógás bácsi ül valami fazekasszéken és kepeszt valamilyen világot.

Gelimtrtrddddd 2023.11.28. 12:31:46

@cvsvrs: tudomány éppen, hogy elfogad néhány dolgot azonosan igaznak anélkül, hogy bizonyítana. ezek az axiómák, amelyek nem logikai törvények.
------------------------

A. A dolog a dulgs, így inkább ez így Schuld volna, egy credo, lutheránus-marxista credo(:D).
Nem igaz, hanem rakta, nem biznyít, hanem rekkent. A törvény nem magyaros, tarvány az, de az a szántott feld, a libcsi izé fájandja a rakvány.

B. Nem tudomány, hanem kúromány. De a kúromány nem axiomázik itt bullshit Begriffekel, úgy hogy az alter. A kúromány művi, halandzsa, nem attól erednek az axiómák, hanem a nyelvtől, Kirgentől.

Gelimtrtrddddd 2023.11.28. 12:35:32

@cvsvrs: hogy ha jönnének a földön kívüliek,
--------------
Jah, erre írnem kell. Nem föld, a föld magyarlosza, így feld, de itt nem feldet mondunk, hanem az er stumától ered, ettől erda. Nem kívülinek mondanám, hanem al-tól mondanám a hangot: al-anda: er-da-al-an-da: erdaalanda, vagy erdán alanda, erdánalanda.
Az az al a túl hang magyarul:el-ol-al.

Így: hwa idj hwa jennének az erdánalandák.

vasútihíd 2023.11.28. 13:30:42

az érvelésed sajnos agnosztikusra sikerült

Gery87 2023.11.28. 14:10:28

"Ez a tudományos ateizmus csapdája: azt állítja, nem szabad semmit se elfogadni bizonyíték nélkül, majd bizonyíték nélkül állítja Isten nemlétét."

Erről már beszéltünk: ilyen alapon akár a spagettiszörny is létezik, hisz mi cáfolja a létét? Semmi.
Mondom hogy márpedig van, te meg mondod hogy nincs, na bizonyítsd be! De hogy?

Érvelésed alapján semmi kitalált lény, istenség, szellem stb nemlétét nem lehet bizonyítani.
Elég annyit mondani "nem az anyagi világ részei és nem láthatóak" és kész.

Ezzel szemben az ateizmus, a tudomány, az empirizmus alapján áll annyit mond az fogadható el ténynek, valóságnak amely ismeretekre csak tapasztalataink segítségével tehetünk szert, ami mások számára is egyértelmű és megismerhető.. A tudomány a megfigyeléseken, megismételhetőségen, illetve a kísérleteken alapszik.

Persze, az hogy valamit nem fogunk fel/nem ismerünk még, még nem jelenti hogy nincs!
Vonatkozik ez akár egy egy teremtő entitásra is.

De ez nem jelenti ugye hogy ha bármit kitalálok és "rendszeren kívül" helyezem, akkor már van is!

Szoktam mondani a macska-netvideó példát!

A macska nem tudja mi a net, de látja a monitort, benne a videóban a madarat.
Megpróbálja elkapni, nem sikerül, a monitor mögött sincs, a monitorba se tud bemenni mert "láthatatlan fal" védi.

levonhatjuk hát a következtetést:
- a madár vagy "isten" mert megfoghatatlan és elérhetetlen, vagy isten vetíti ki elénk.
- a madár nem isten, sőt ott sincs, olyan empirikusan megismerhető formában van jelen (net, számítógép) ami egyenlőre felfoghatatlan egy macska számára, de van rá logikus magyarázat.

Te azt mondod, mivel a monitor mögé benéztünk és nincs ott semmi, ellenben a madár látszik, hát van isten.

Ez olyan mint amikor az ember belenéz a távcsőbe látja a világegyetemet, majd mikor nem kap választ bizonyos miértekre, jönnek akik azt mondják "isten"...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.28. 14:12:35

@Gery87:

"ilyen alapon akár a spagettiszörny is létezik, hisz mi cáfolja a létét?"

Nem létezik feltétlenül. De nem állítható nemlétezése biztosan.

Gery87 2023.11.28. 14:21:07

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Se a léte, se a nemléte nem bizonyítható tehát.
A logikus következtetés pedig az amit a macska csinál a videós monitor-madárral amit nem tud se elkapni se megenni, se megérteni.
Hagyja a picsába és inkább keres egy elkapható és megehető zsákmányt:)

Gery87 2023.11.28. 14:28:07

A macska nagyon okos állat:)
Hisz mi történhet?
-idővel faja fejlődik és felfogja, megérti mit lát valójában.
-isten mindenkinek megmutatkozik és megmutatja hogy rakta bele a madarat a "dobozba".

Viszont várni és kitalálni mindenféle hülyeséget hogy miért nem lehet kiszedni onnan meg hogy került bele, miközben se a megismerés képessége nincs a birtokunkban még se a vaktában ötletelés nem túl célravezető...
Na az a legrosszabb lépés.

Gelimtrtrddddd 2023.11.28. 14:30:09

@Gery87: Érvelésed alapján semmi kitalált lény, istenség, szellem stb nemlétét nem lehet bizonyítani.
-------------------------------
1. Érv hang nem van, stak er és ár stuma, de az érv nem argumentáció, rakandás, az érv itt a fingrizmus, a tudomány volna, attól hogy az értelmetlenséginek ez ér. De ér hang nem van, stak er és ár stuma.

2. Alap hang se van, az al a túl, raku van itt: rakandás rakuján.

3. Nem semmi, hanem ne-ana.

4. Szellem hang nem van, árnyak vannak., a szellem egy nyelvkakilási halandzsa.

5. Nem bizonyít, hanem rekkent.

6.Lét, lény lehet hangok bullshitek, a lény egy nyelvkakilási halandzsa, a lát hangot nem rakem, lé? Vagy a le, indogermán le stumától lesz, ahogy losz, a lo stumától?

A kretény Jehova stakhogy nem vál, hanem ist, az ist hang volna ide rakta, de a magyarnál indogermán au-ue-től van a van.

Mondjuk a kretény Jehova egy Unding volna, ahogy Schelling mondja, stakhog én Schellinget nem így rakem, attól, hogy én nem ismerem a kretény Jehovát. Ha mondjuk Jehova nem egy Ding, tenkő, úgy nem volna mondani róla empirikusan, hanem stak intelligibilisen, vagyis racionálisan.

Stakhogy a kretény Jehova ilyen, a démonok nem, azok vannak az árdának innen.

2023.11.28. 14:36:18

@Gery87:
a tudomány alapja a formális axiomatikus elmélet. ami alapján a tudós alkot egy teóriát. és ha azt nem cáfolja semmi, vagy alig valami, akkor az a teóra tudományosan megáll. a természettudománynak tartalmaznia kell a természetes számok elméletét. tehát a természettudomány számok víilága.

a teológia meg nem, vagy nem feltétlen. abban is lehetnek számok, de azok nem a peano aritmetikát követik. a kettős kereszt és a hármas halom az nem valami ötöst alkot, hanem egységet. az öt elem, a föld, a víz, a tűz, a levegő és a kvinta esszencia maga az élet. ezekből sokáig természettudományt próbáltak fabrikálni. de aztán jött egy ruszki, hogy inkább egy periódusos rendszer adja a vegytan alapját. és azzal lehetett számolni. az öt elemmel is lehet persze valamit kezdeni. azt a művészet nem dobja ki.

és a keresztény teológia ezeket rendesen egyesíti, vagy egyesíteni próbálja. a kereszténység legfőbb tanítása az, hogy a hit az általános emberségen és nem evilági bölcseleten alapul. tehát ha valaki hihet kockásfülű nyúlban, ugyan egy szó se esik róla a bibliában. de nem is a bibliában kell hinni. hanem annak a tanításában. és ha marék veronikának a kockásfülű nyúl jött ki, akkor legyen az ő hite szerint.

tehát a teológia rendesen ezeket a különös mesevilágokat elemzi. az irodalomban ezt a epikus műfajt. mítoszokat, regéket, legendákat, meséket, mondákat, balladákat, és közte a biblia világát, a jézus sztorit.

Gelimtrtrddddd 2023.11.28. 14:40:59

@Gery87: tudomány, az empirizmus alapján áll annyit mond az fogadható el ténynek, valóságnak amely ismeretekre csak tapasztalataink segítségével tehetünk szert, ami mások számára is egyértelmű és megismerhető.
-----------------
Stakhát ezt a nyelvet nem rakem, így nem igen van beszélni.

1. Kúromány= fingrizmus, alter, nem a démon, nem a nyelv, Kirgen, nem az árnyak.
2. Alap nem van.
3. Tény=Lüge. A tény egy nyelvkakilási hang, azt rekkja, hogy Lüge.
4. Tapasztal? Ezt a hangot se rakem, a tapat vagy tapsztal, a tap stumától ered, tap-tapat, tapatja a baltát, hog tap-tap, fejet lékni, vagy tap-tap a vesére leütni.
5. Ért hang nem van, stak er és ár stuma, verstehen rakni.
6.Szer hangot dúrgerni. Számjára a postás bírongja a levelet, így stak nekje.

7. Az empirizmus is szar, attól, hogy az empirizmus már egy így libcsi morálra rakód, rakta példa erre egy példám a Góttal, hogy empirikusan a romány iue gentium nem van,attól, hogy empirikusan a romány Empire már nem van, vagyis nem primitív, de a modern law, a libcsi így empirikus. A racionalizmus az nem begriffsbuzerológia, de a fingrizmussal, ahogy a skolasztikusokkal azzá vált, így volt a váltás empirizmusra, hogy a begriffsbuzerológia, szétszartaja a racionalizmus. Az amcsi justic, az ájróperrel antandatéve(gegen) empirikus, talán ettől se van ott holokauszttagadástiltás, attól, hogyazt nem az amcsi justice rekktaja(itt inkább vizsgál), és az amcsi justicnál problémák is volnának a holokausztval, de úgy totál, hogy az amcsi empirikus, a nácik, a germanoidk racionálisak voltak, így két antanda system a kettő.

Gelimtrtrddddd 2023.11.28. 14:49:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nem létezik feltétlenül. De nem állítható nemlétezése biztosan.
-----------

Létezik hang bullshit, hol a lé? Nem rakem. Nem állít, a faszt állítanak, inkább rak.

A zombi a pozitív habubsdnál nem van, de rejalitásvá vál, ha seggbe, seggina harap. Atombomba se volt, de Tokió aztán ismertaja azt ana nem volt és van(ahol nem van).

Már írtem arról, hogy a libcsik stalnak, mondjuk az amcsinál, ahol mondjuk a pozitív habubsdnál egy bírnyák(nem raktár) azt mondtaja, hogy Pegazus is volna. Itt nem egal, hogy most te vagy Rumpelstilskin, vagy tőled róbja a babát Rumpelstilskin.

Ha én volnám Rumpelstilskin, úgy az van, hogy emprikusan nemvolnék, attól, hogy a pozitív habubsdnál, justicnál, empirizmus van, vagyis tagadja Rumpelstilskint, így Rump...táncol a téren és babát eszik, attól, hog látja az összes ember, de attól nem van, ez az empirizmus, ennyit erről.

2023.11.28. 14:50:34

és szociokulturálisan megint a késő kádár korhoz hasonlít a leginkább. amikor azért már nem volt olyan kommmunista a mainstream médiában, aki azt mondta volna, hogy elvtársak, a bibliát emberek írták, tehát egy hülyeség, mert emberek csak hülyeségeket írhatnak. ellenben marx és lenin istenek voltak.

a késő kádár korban ez a harcos ateizmus a közélet főáramából eltűnt, ugyanakkor nem volt ez a hitgyülis irányzat. a magyar társadalom a keresztényszocialista államiság irányába mozdult el, az istván király 1983-as bemutatójával, és a libertárius kereszténység társadalmi egységet teremtett.

jöttek a rendszerváltók, a kdnp bugyuta poliitkusai, aztán az szdsz kultúrharcosai, és a fidesz. kövér laca az országgyűlésban a legfőbb főkeresztény ki hitte volna. persze semjén doktor után. lelketlenek és üresfejűek akik orbánt imádják. és gyurcsány a sátán vagy megfordítva.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.28. 14:54:15

@Gery87:

Így igaz, se a léte, se a nemléte nem bizonyítható, azaz logikai hiba tudományosnak mondani a nemléte melletti érvelést. Ez a tudományos ateizmus öngólja.

Gelimtrtrddddd 2023.11.28. 14:55:46

@cvsvrs: a tudomány alapja a formális axiomatikus elmélet. ami alapján a tudós alkot egy teóriát. és ha azt nem cáfolja semmi, vagy alig
------------
1. Alap, elmélet, tudos, alkoholizál hangok nem vannak, alig se, az al a túl, nem semmi, hanem nenna, nem cáfol, ez német, magyarul, racionálisa, ősmagyarul antoregyni.

2. A kúrománynak rakuja nem van, irracionális, alter, idegen ideológia, nem a nyelv, Kirgen.

Gelimtrtrddddd 2023.11.28. 14:59:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Így igaz, se a léte, se a nemléte nem bizonyítható, a
----------
Így rakta. Lét? Nemlét? Bullshit hangok, de már írtem, hogy ezzel a hangval mondani nem is van. Nem rakem, hogyan is beszélsz. A kretény Jehovának a van nem részje. De egal.

Jehova nem van, nem hallottem róla, magyar vagyem, ősmagyar, nem bírem róla se Begriffel( Begriffket írtani kell), se Vosrtellungval, se egyébbel, nem ősmagyar, nem velem bírtválta(geboren). A kretény Jehova kúthúrális, nem primitív.

Gelimtrtrddddd 2023.11.28. 15:02:16

@cvsvrs: a mainstream médiában, aki azt mondta volna, hogy elvtársak, a bibliát emberek írták, tehát egy hülyeség,
--------------
Elvtást hang bulslhit, elv se vna, nyelvkakilás, a társat dúrgerni.

Bibilia? Nem hallottem róla, nem apriori, de aposteriori se, erről stak annyit rakem hogy fingrizmus, libcsizmus, Umwertung aller Werte.

Dehát ezek a Genossék baszott kretények voltak! A kommunizmus egy kreténység, de hála a kommcsizmusnak a kommcsizmussal a kreténségtől így szabadvá váltunk.

Wildhunt 2023.11.28. 15:10:25

@Gery87: Elég annyit mondani "nem az anyagi világ részei és nem láthatóak"

Ha létezik nem anyagi világ, akkor léteznie kell valamilyen istennek, hiszen a nem anyagi világnak is vannak elemei. A kérdés legfeljebb az lehet, hogy milyen.

Gelimtrtrddddd 2023.11.28. 15:12:59

@Gery87: nagyon okos állat:)
Hisz mi történhet?
-idővel faja fejlődik és felfogja, megérti
-----------
A. Olan hang, hogy okos nem van, az ok az ucit, okász, unk, szokni, szokás. Dúrgerni, nem rakem, mára halandzsa.
B. A macska nem állat, hanem szelíd dühor, nem áll az istÁLLónak innen, de dühor marad.
C Történ? Brechen? Bulslhit.
D. Artája vagy jótája, nem faj, tenked vagy dunkad. A fejlövés hangot nem rakem.
E. Ért? stak er és ár stuma van, magyarul verstehen rakni. Nem rakem, hogy a macska hogyan is tesz, ahogy a libernákot se, hogyan gondol, ha gonduja van, a magyart, az ősmagyart rakem, a germanoidát, az rakand.

F. Felfog? Hát libcsi hang volna, empirista, stakhogy ha a felfogás empirikus, úgy hogyan fogja fel az ember a habusdot(új-ónemmagyar justice), ha az olyan vallásos, vagyis libcsi.

A Gót hogyan fogja fel a román ius gentiumot ha már nem van romány Empire?

Gelimtrtrddddd 2023.11.28. 15:21:03

@Wildhunt: anyagi világ, akkor léteznie kell valamilyen istennek,
-----------
1.Anyag: Ilyen hang nem van, vagyis úgy nem ahogy a nyelvkakilásnál. az anyag az ana partikeltől és a gho partikeltől rakód, hisz az anya hang, az ana partikel nazális formája, erre rakód a gho partikel, ezzel vál az ana bestimmtvé, a gho itt egy Bestimmungswort.

2.Világja stak a kretény libcsinek van, a magyarnak erda és árda és rakumány, ha Licht úgy bolja.

Nem föld, az ö magyarlosza, hanem feld, vagy fold. De a magyar ide azt mondja, hogy erda, az erda az er stumától ered, ahogy ered, az erda az ered. Az erda az ered az er stuma flektált formájától, az árdától, ahogy az erjeszják, az árnyak.

magyarnyelvindogerman-german.blog.hu/2023/07/08/lektion7-_az_uer_vagyis_or_stuma_az_er_stumaval_vagyis_az_indogerman_es_germagyar_weltanschauung

3.Isten? Nem rakem, árnyak vannak. Létez? Ezt a hangot se rakem.

De most rakem, hogy hogyan is akarod mondani, át kell mennem más nyelvre, hogy rakjem, attól, hogy az anyag, az ana-gho, erről ennyit. Dehát a matéria és a Geist, az árny az egy, a Geist a mteréia részje, attól, hogy az árnyak, a démonok az árdától erednek, ettől erjeszják(Riese). Az árnyak, a démonok az árda részjei.

Az árdára mondani volna, hogy ez a dohonkela(dunkel) matéria, de innen erednek a démonok, az árnyak, ahogy Mythrasz is, vag a germán Tuistó, Ymir. Ha a démonok, az árnak Gesit is, úgy a matéria Geist is, ezek a démonok Kirgen, Scott őrmester, a rend, a ráció.

Gelimtrtrddddd 2023.11.28. 15:31:25

@cvsvrs: ttudománynak tartalmaznia kell a természetes számok elméletét. tehát a természettudomány számok víilága.
---------------------
1. Kúromány az, természet hang nem van, eredő van, elmélet se, világ se.

2. Jah, jah, dolgunk nem van a kúrománnyal, attól, hogy a számok jevevényhangok, dúrgerni kell őket.

GyMasa 2023.11.28. 15:37:01

@Wildhunt:
Ugyan már!
Még azt sem tudják azok az okos tudósok, hogy miből áll a világegyetem, kb. 2/3-a.
Most azt mondják, hogy "sötét anyag", de ez most egy fajta axiomatikus kijelentés.
Szóval, a tudomány mindenhatóságának is megvannak a határai.

Wildhunt 2023.11.28. 15:40:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: nem igaz, a léte bizonyítható - van nem anyagi világ, annak vannak elemei.
Ami vita tárgya lehet, hogy van-e ezek között olyan, ami
Hatással van az anyagira
Van akarata/intelligenciája
Kapcsolatba léphetünk vele
Egy vagy több ilyen van,
Stb.

Például a számok léteznek, kapcsolatba léphetünk velük, de semmi hatásuk az anyagi világra.

Wildhunt 2023.11.28. 15:41:21

@GyMasa: 95%-a, csak hogy pontosítsunk.

Wildhunt 2023.11.28. 15:43:16

@GyMasa: ha érdekel, olvass utána az információ fizikájának. Nagyon gyerekcipőben jár még, de egyszerűen zseniális.

Gelimtrtrddddd 2023.11.28. 15:44:13

@Gery87: vaktában ötletelés nem túl célravezető...
-----------

Ez most attól függ, hogy hogyan is írod le, hogy olyan nyelven, új-ónemmagar halandzsán, vagy ősmagyarul: rekna, rakna rakandás(nem túl, de igen így), remurarekkendő.

Ötlet hangot dúrgerni, rakandmány van, nem cél, hanem remu, ra és re stumától, ahogy remer, remni, remélni, ez itt az ősmagyar, nem a cél jevevényhang. A cél és remu nem egy, van perspektíva szelenda. Nem vezet, végat, de a remu Rektionja rekkend.

A vakta hang(habár vak is, így itt most racionális volna) angolul random is volna. A random hang az er és ár stumától ered, ahogy eren, eron, nem rohan, áran, árnda, aránt, erenta is. Ez így schnell és speed. Magyarul árva a schnell hang, ár stumától, au-ue-val, va-vel-val. Az árva hang így schnell, ha racionális úgy schnel, ahogy mondjuk rekna, vagy rakna, ez a hang rekkja azt, hogy schell, speed, attól, hogy a ráció, a rend, Scott őrmester folyton árva, schell.

Példa egy szillogizmus:
- barna(Kond) punába, punaina gecizésen át van.
- buzi nem geciz punaina.
-Szájer buzi.

Rekkelés: Szájer Fanni van? Nem van, így racionálisan Scott őrmester, a rend, a ráció a Lugert előrántja, és... A szillogizmus rakandás, rekna volt, árva, erre a tett is árva, speed, így a rakandás, a ráció rekna, rakna, vagyis speed.

Kútmester 2023.11.28. 15:45:21

@Gelimtrtrddddd: Ejj magának senkifia nem válasza! Kirekesztének vana.

2023.11.28. 15:45:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
az ateisták többsége azért nem azt mondja, hogy nincs isten. hanem azt, hogy ők nem hisznek benne, illetve ne kelljen már hinni benne. és tényleg, ne kelljen már hinni kötelező jelleggel.

Gelimtrtrddddd 2023.11.28. 15:46:41

@GyMasa: zt mondják, hogy "sötét anyag"
----------

Dohonkela ana-gho. De az ana-gho az bestimmt.

2023.11.28. 15:53:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
tehát ez ügyben is a késő kádár korhoz kellene visszalépni. amikor a keresztény hitvallás már meg volt engedve, de még egyetlen hatalmi tényezőnek sem jutott eszébe az, hogy a bibliába (nem a kereszténységbe, hanem a bibliába vetett hitet) kötelezővé tegye.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.28. 15:55:37

De ez a Gödel-féle bizonyítás, hogy semmilyen rendszer nem ismerheti meg önmaga működését.

alöksz róz 2023.11.28. 15:57:39

@cvsvrs: 1. azok nem az ateisták
2. nem kell hinni benne, mire akkor az ateista hőbörgés
3. abba se legyen már kötelező hinni, hogy nincs

Gelimtrtrddddd 2023.11.28. 16:05:46

@cvsvrs: r a keresztény hitvallás már meg volt engedve, de még egyetlen hatalmi tényezőnek sem jutott eszébe az, hogy a bibliába
--------------

1. Vallás az libcsizmus, stak vélés, választás,. A tény a Lüge, ész hang halandzsa maradáj, a hatalom egy libcsi hang, duada vagy duadva, vagy regerda van.

2. Kommunizmus=kreténység. Nem hogy engedve volt, hanem a szocializmus egy kretény projekt volt. De engem nem basztatt, ez itt szétkúrtaja magaját a kreténységgel együtt, így hálásak vagyunk a kommcsiknak, habár fingristák voltak.

Wildhunt 2023.11.28. 16:06:32

@Deak Tamas: ami - minden Gödel iránti tiszteletem mellett - hibás, mert az információt uniformnak tekinti.

vasútihíd 2023.11.28. 16:29:18

@cvsvrs: @alöksz róz: mint minden vallás esetében az ateisták között is vannak hittérítők meg csak csak egyszerű hívők. viszont a halál közelében vagy legalább is utána mindegyikük rájön hogy tévedett.

Gelimtrtrddddd 2023.11.28. 16:38:18

@vasútihíd: vallás esetében az ateisták között is vannak hittérít
---------
Vallás libcsizmus. Az eset hang egy új-ónemmagyar halandzsa, nem rakem, max az estét. Nem között, hanem innento.

De nem rakem az egészet, a vallás az libcsizmus, kreténység, így szemitizmus is, attól, hogy a vallás stak: kreténység, judaizmus, iszlám. Én pogány vagyem így nekem a kretény is zsidó, ahogy a zsidó kretény, a muszlim is kretény, a zsidó muszlim, a kretény muszlim. nem bírem itt a distinkcióval. A vallás az doxa, vlés, választás, libcsizmus, az ateizmus is vélés, választás, így kreténység, vagyis libcsizmus, itt se bírem a distinkcióval. Az ateista kretény felden van, így stak kretény, attól, hogy a kreténységgel bajuja em va, vagyis úgy, hogy fecni, butaká, democsokrácia, a kreténységet bírja, így az ateista is kretény, így nem bírem a distinkcóval, attól, hogy pogány vagyem.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.28. 16:45:11

@Wildhunt: hát fene tudja. Ha van egy számítógép - a mai fogalmak szerint ismert eszközről beszélek, tehát akár okostelefon, akár asztali - valószínűen nem fogja megérteni az őt létrehozó emberi akaratot, hiába vannak ugyanabban a természeti dimenzióban, ahol ugyanazok a fogalmak értelmezhetőek (jellemzően ez a matek) mert a saját kialakítása folytán nem fog tudni befogadni olyan dolgokat amik csak az emberre jellemzőek.
Michael Chrichtonnak van egy jó példája erre a Gömb című scifijében, ahol az intelligens baktérium találkozik egy műholddal, majd belekerül az áramfejlesztő vegyianyagaiba ahol elpusztul, és teljesen joggal fogja gondolni erről az eszközről, hogy túlélőteszt, holott nem az.

Wildhunt 2023.11.28. 16:55:01

@Deak Tamas: te is feltételezed, hogy az információ uniform.
Nem hogy alaptalan a feltételezés, de még a matematikában sem igaz.

2023.11.28. 17:13:11

@alöksz róz:
kétféle módon használják ezt. az egyik: nincs isten, tehát nekünk van igazuk. a másik: van, tehát nekünk. és ezzel polarizálják a közéletet. ezzel is. ezt a videót hoztam ellenpéldának. gör.kat. kórus énekli a christmas day-t. a főszereplő kulka.
www.youtube.com/watch?v=SWxNKPcJBh4
és nincs 10 ezer megtekintés se. mert se az orbánisták, se a gyurcsányisták világképébe nem fér bele.

Gelimtrtrddddd 2023.11.28. 17:17:09

@Deak Tamas: számítógép -...ahol ugyanazok a fogalmak értelmezhetőek ...k csak az emberre jellemzőek.
-----------
Remerőörökma volna, ha nem számok volnának, hanem a nyelv.

Emberre? Artos az, nem jellemző. De az ember most hogy a fene? A magyar arta, de a magyar arta nem rakja a fogalmakat, attól is, hogy ilyen hang nem van, és ájróperizmus. Ért se van, stak er és ár stuma, magyarul verstehen rakni.

Láttál már mesterséges unintelligenciát? Na az makog új-ónemmagyarul, és stak az úgymond emberi Begriffeket makogja, de nekem nem emberi, magyarlosza, nem magyar.

Gelimtrtrddddd 2023.11.28. 17:20:48

@cvsvrs: kétféle módon használják ezt. az egyik: nincs isten,
--------
Nem féle, hanem arta, a haszon sklavenaufstandi hang.

És hol vannak a pogányok. Akik azt mondják, hogy Jehova ist tot, nem hallottak róla, fingjuk nem van, stak arról hog Umwertung aller werte az.

A pogány azt mondja az egészre, ahogy a hlandzsa butaká is így: kínai, nem , új-ónemmagyar(:D).

Gery87 2023.11.28. 18:02:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

De ez még nem jelenti hogy akkor létezik:)
Márpedig a vallás azt mondja hogy "igen van isten", csak épp melyik? Csak erre se tudományos se egyéb(?) bizonyíték nincs. Meg miért pont az? "1:trillióhoz" az esély hogy pont ez az isten van és úgy ahogy mondják....szóval kb nulla.
Akkor tehát érdemes e benne hinni? Hát nem.

A macska is bámulhatja halálig a netet, akkor se fogja megérteni, sem pedig megenni a madarat.

Erre mondtam hogy a legésszerűbb és legbölcsebb nem foglalkozni a konkrét isten létével, nemlétével mert
1. jelen képességeinkkel nem kideríthető.
2. valószínűleg nem a fejünkben lévő istenkép az isten.
3. lehet nem is létezik, a válasz egyszerűbb (lásd a madár az egy videó).

A tudomány arra ad választ amit fel tudunk fogni jelenleg.
De arra jobbat mint a hit!

Idővel talán többet is megtudunk.
Ha a macska emberi ésszel bírna, ő is felfogná azt amit mi látunk és "nem nézne a monitor mögé" többet!

Gery87 2023.11.28. 18:04:04

@Wildhunt:

Ezt csak a példaként mondtam, hogy kitalálok valamit, aztán megmagyarázom te miért nem látod!

Gery87 2023.11.28. 18:05:16

@Wildhunt:

"nem igaz, a léte bizonyítható - van nem anyagi világ, annak vannak elemei."

???
Mik ezek az elemek? És miben bizonyítják pont ennek az istennek a létét?

Gery87 2023.11.28. 18:08:50

@vasútihíd:

Hogy utána rájön e arról nem tudunk semmit mivel senki nem jött vissza elmondani:)
Előtte a halál közelében meg sima halálfélelem van, abba kapaszkodsz amibe csak lehet.

Gery87 2023.11.28. 18:14:01

@Deak Tamas: @Wildhunt:

Mindenkinek ugyanaz a fény vetül a szemébe a képernyőről, a kérdés hogy felfogod e az információt? És azt a részét amit kell?

alöksz róz 2023.11.28. 18:14:17

@cvsvrs: "és nincs 10 ezer megtekintés se." - mert ez még új. lehet még akár 30-40 ezer megtekintés is a végén.
ha sokszor megnézi valaki :-)

kb párezer embert érdekel egy görögkatolikus kórus által előadott karácsonyi ének egy mára a fiatalok által alig vagy nem ismert színésszel...
semmi köze orbánhoz vagy gyurcsányhoz.

sosenem kattintottam volna rá én se, ha nem reklámozod ennyire

alöksz róz 2023.11.28. 18:17:45

@Gery87: na ha eddig eljutottál az információ felfogásában, akkor nézd meg újra a 2. pontot hogy milyen fény vetül róla a szemedbe

alöksz róz 2023.11.28. 18:31:15

@Gery87: csak nézd meg.

az a kérdés, hogy felfogod-e az információt. és azt a részét, amit kell.

Gelimtrtrddddd 2023.11.28. 18:54:45

@Gery87: jött vissza elmondani:)
Előtte a halál közelében meg sima halálfélelem van,
---------------

Magyarul: mortály nakvájának innen mortályfélma van. A hal egy kretény-libcsi hang, a skel stumától, szel is, azt rekkja, hogy scheiden. Folyton visszajennek, a démonok, attól, hogy az ember a démonok, az árnyak részje, az árnyak az árdának innen áradnak és árnyelnek.

2023.11.28. 19:11:16

@alöksz róz:
ha kulka körül nem gör.kat. kórus énekelne, akkor sokkal több megosztás és megtekintés lenne. megjelenne a baller médiumokban. ahol kulka szinte minden esetben vezető hír. csak ez esetben éppen nem. mert a szerkesztők úgy gondolják, hogy ez politikailag nem kedvező.

és a másik oldalról ha is egy gör.kat. kórus egy kulltikus gyógyíthatlan jobbert venne körül, akkor megint csak vezető hír lenne, sokszoros megtekintéssel.

Gelimtrtrddddd 2023.11.28. 19:28:34

@Gery87: fény vetül a szemébe a képernyőről, a kérdés hogy felfogod e az információt?
-------------
Hát nekem bolja, a fény az görögös, ez is a bo stumától. A kép az hép volna, stak a kretény-libcsik...ernyő hang nem van, nem rakem, az er stumától igen, ena-ana presenz partikelvel, ja kausatív-presenzvel, ez verbhént ernyni, ernya naknama fähig, az árny er-es formája.
Nem be, hanem ina.

élveteg 2023.11.28. 19:33:34

"De ebben a cikkben különösen vicces, hogy keményen kiáll a genderideológia befogadása mellett, miközben arra sincs tudományos, racionális bizonyíték."

Az ellenkezőjére viszont van Női férfi kromoszómák ........ ezeket még valahogy nem sikerült megcáfolni Az meg hogy a genderideológia mit mond a kérdésről teljesen lényegtelen Kire nézve kötelező ez az ideológia ? Senkire

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.28. 19:44:07

@Gery87:

A vallás azt mondja: van Isten és ez nem bizonyítható. Ami koherens álláspont.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.28. 19:44:42

@Gery87:

"csak épp melyik?"

Eleve csak 1 lehet, hiszen ha több van, akkor egy sincs.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.28. 19:45:31

@Gery87:

"a legésszerűbb és legbölcsebb nem foglalkozni a konkrét isten létével, nemlétével "

S mégse ezt teszi a tudományos ateizmus.

GyMasa 2023.11.28. 19:50:42

@Wildhunt:
Jaja majd az is sorra kerül. :-)

GyMasa 2023.11.28. 19:51:49

@alöksz róz:
Ráadásul egy zuhanó repülőgépen nem találsz egyetlen ateistát sem...

GyMasa 2023.11.28. 19:53:13

@Deak Tamas:
Mondjuk, ehhez az első, szükséges feltétel, hogy annak a számítógépnek tudata legyen.

GyMasa 2023.11.28. 19:54:44

@Gery87:
EZ nem teljesen igaz, mert rengeteg dokumentált visszatérési élmény van.
A mai orvostudomány már csodákra képes.

GyMasa 2023.11.28. 19:58:06

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Igen, a bizonyosság kizárja a hitet.
A hitnek pontosan az a lényege, hoyg egy olyan dologban hiszel, amiben nem vagy biztos.
Amúgy én azt szoktam mondani az ateistáknak, hogy kát eset lehetséges:
- Neked van igazad, tényleg a sötét semmi van a halál után. Akkor én elvesztegettem az életemet egy olyan erkölcsi rend alapján, ami neked nem tetszik.
- Nekem van igazam, de akkor nem szeretnék a helyedben lenni, amikor rájössz, hogy Isten létezik.

alöksz róz 2023.11.28. 20:07:25

@cvsvrs: "ha kulka körül nem gör.kat. kórus énekelne, akkor sokkal több megosztás és megtekintés lenne." - ez így igaz. a görögkatolikus kórusok igen kevés embert érdekelnek.

"és a másik oldalról ha is egy gör.kat. kórus egy kulltikus gyógyíthatlan jobbert venne körül, akkor megint csak vezető hír lenne, sokszoros megtekintéssel." - hogy hír lenne, az valószínű. de hogy ki kattintana rá mondjuk az origóról a szexi sportolónők, a mindennapos bejelentések az "újabb döbbenetes, mindent megváltoztató dolog derült ki az orosz-ukrán háborúról" meg a hamilton-szidalmazó cikkek közül, kb ugyanígy pár ezren.

esetleg ha győzike lenne az (vagy a feketepákó az érikaszóló-hajlikavesszót énekelve), akkor talán többen.

Gelimtrtrddddd 2023.11.28. 20:22:57

@GyMasa: annak a számítógépnek tudata legyen.
-----------
Remerőörökma. Bírjon, ne legyen. Stak nem rakem ezt a tudat hangot, fingem nem van, ez is egy műhang. Nekem nem van ilyen halandzsám.

Gelimtrtrddddd 2023.11.28. 20:24:27

@GyMasa: gépen nem találsz egyetlen ateistát
----------------
Örökma. Hát jóhogy, az ateista is kretény.

Gelimtrtrddddd 2023.11.28. 20:38:38

@GyMasa: A hitnek pontosan az a lényege, hoyg egy olyan dologban hiszel, amiben nem vagy biztos.
--------------
Lényeg hang nem van, a dolog a Schuld, dulgs, dligi, így az egész halandzsa.

Már újra egy kúrományos definíció, de nem nyelvi, így halandzsa. A hinni etimológiája bizonylosza, de halandzsának rekkem. A hinni verb igenstak a hű hangtól erednek, ez a germán hi hang, indogermán kei, ettől a hi-től erd a Heim is, ahogy a latin civis hang is. Eredetei rekkésje legszni, liegen volt, a német heiraten hang is. A hinni verb a német glauben előlagujára, előrakványjára rakódott, az volt az analógia, a glauben, ez a lieb hangtól.

Ha ez így van,úgy hinni választani is, egy narratívát választani. De én nem bírem a hangot, dúrgerni kellene. A hű hang maradjon stak a nőre, és ennyi, nem dubb, attól is, hog így igen izolált hang, hastak nem rokonja a hely hang.

erol 2023.11.28. 20:47:16

@GyMasa: "Ráadásul egy zuhanó repülőgépen nem találsz egyetlen ateistát sem..."

Ezt honnan tudod? Voltál már zuhanó repülőgépen és végeztél közvéleménykutatást?

Gery87 2023.11.28. 22:18:52

@alöksz róz:

(Valamiért nem görget mindig vissza az oldal arra a kommentre amire reagálsz ezért is kérdeztem..)

"az a kérdés, hogy felfogod-e az információt. és azt a részét, amit kell."

A macska is felfogja amit lát, csak kérdés hogy azt úgy értelmezi e ahogy kell.
Az hogy gyárt róla egy feltételezést az még nem teszi igazsággá.

lehet magyarázni hogy te isten látod ebben meg abban, kérdés hogy valóban az van e benne vagy csak legyártasz egyet ilyet, csak képzeled.

Gery87 2023.11.28. 22:20:13

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Meg azt is mondja hogy ez az isten igazabb mint a másiké és ezt meg azt mondta., tette..ami megint olyan hogy "szerintem meg a Spagettiszörny van".

Gery87 2023.11.28. 22:21:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Egyből is sok van!
Van a keresztény "egy igaz isten" meg van a muszlim, zsidó stb.
A kérdés még mindig az melyik? és miért pont az?
És a többi hamisságát se tudod igazolni sehogy!

Szerintem meg Spaggetiszörny van egyedül.
Hogy cáfolod? Sehogy.

Gery87 2023.11.28. 22:23:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Mert a cicára visszautalva....

A tudomány az empirikusan megismerhető "netet keresi, mint a videós madár okát" annak ellenére hogy még nem tudja mi az a net, számítógép, meg videómegosztó és felvétel... nem istent!

Gery87 2023.11.28. 22:24:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A kérdés csak az: macska aggyal felfogható e a net?
A válasz az hogy nem, de mi ezt tudjuk.
Az emberiség még nem tudja mik a korlátai!

Gery87 2023.11.28. 22:25:18

@GyMasa:

Viszont mikor mégse zuhan le a repülő, nem maradnak hívők:)

Gery87 2023.11.28. 22:26:14

@GyMasa:

Az se bizonyíték semmire.
Simán lehet az agyi folyamatok eredménye halálközeli stádiumban.

Az álomra se mondjuk hogy "másik dimenzióban jártál".

Gery87 2023.11.28. 22:27:28

@Wildhunt:

Bármit ki lehet találni.
ha nem mondom meg előre hogy csak kitaláltam és én nem hiszek benne, te úgy fogsz benne hinni mint bárki bármi másik istenben!

Wildhunt 2023.11.28. 22:45:14

@Gery87: ez hamis logika. Párja a tud-e isten akkora követ teremteni, amit nem tud felemelni-nek.

Wildhunt 2023.11.28. 22:46:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: nem, a vallás azt mondja egy igaz isten van, és ez nem bizonyítható. Olvasol te ortodox irodalmat?

Alfőmérnök 2023.11.28. 22:56:45

A genderideológia téves voltára van tudományos (természettudományos) bizonyíték.

alöksz róz 2023.11.29. 00:12:11

@Gery87: hát ez nem jött össze, még csak közel se jártál. az indokolatlan ateista hőbörgés volt a 2. pont :-)

alöksz róz 2023.11.29. 00:13:40

@Wildhunt: "Párja a tud-e isten akkora követ teremteni, amit nem tud felemelni-nek." - az még csak hagyján.
de tud-e isten akkora követ teremteni, amit még chuck norris se tud felemelni :-)

vasútihíd 2023.11.29. 06:49:18

@Gery87: nem kell hogy visszajöjjön elmondani hogy rájött hogy tévedett hiszen elmondhatja a túloldalon is

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.29. 09:22:35

@Gery87:

Így igaz.

Ezért önelletmondás a tudományos ateizmus: arra akarja használni a tudományt, amire az nem alkalmas.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.29. 09:23:48

@Gery87:

Isten 1 van, ez vallásfüggetlen. A muszlim Isten ugyanaz az Isten.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.29. 09:25:59

@Gery87:

"Szerintem meg Spaggetiszörny van egyedül."

Ezt egyszer lefolyottam egy ateistával.

Szóval mondd meg mi a Spagettiszörny, mik a jellemzői, mit értesz alatta? Ha ez világos, akkor tisztázhatjuk van-e vagy nincs.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.29. 09:27:09

@Gery87:

Az eltérés Isten értelmezésében van, nem abban, hogy az másik isten.

sddfdsfsdfdsfdsfddssd 2023.11.29. 10:31:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: mik a jellemzői, mit értesz alatta? Ha ez világos, akkor tisztázhatjuk van-e vagy nincs.
--------------------------
A jellem hangot nem rakem, új-ónemmagyar halandzsa, magyarul stak az ar-ta-t rakem, arta, az ar, ra és re stumától, ahogy ara, arány, ta partikelvel,múltidő. De ana volna, de ana helyett inkább hogyan vannak artjái. Stak er és ár stuma van, ér nem magyarul verstehen rakni, raku Grund, így raksz rája raktányval, Rektionval:
hogyan vannak artjái, hogyan raksz rája?

A világos hangot nem bírem, inkább a bol stuma, így bolo vagy boljas. A tiszta hangot se bírem, inkább a har stumától, szak stumát, sker, indogermán sker stuma,, germán har ettől, a harjana. De ha már bolo, úgy boljat hang raktább volna:
Hogyan vannak artjái, hogyan raksz rája? Ha ez nem bolo, úgy boljatjuk

De ha artát és raknit mondtam, úgy raktányval raktább volna: rakta és kirakni.

Vagyis: hogyan vannak artái, hogyan raksz rája? Ha ez rakta, úgy kirakni volna...

sddfdsfsdfdsfdsfddssd 2023.11.29. 10:33:00

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A muszlim Isten ugyanaz az Isten.
-------

Jah, hát Jehova. De az isten hangot dúrgerni.

2023.11.29. 10:54:50

@Alfőmérnök:
biologikusan a gender ideológia egy része baromság. az, hogy az emberiségben felszámolható az egyenes férfiági törzsi jelleg. nyiván nem az y kromoszómia miatt, ami apáról fiúra adódik át.

azonban a gender ellenesség is baromság, az, hogy a férfiaknak nincs nőies énjük. dehogy nincsen. az x kromoszóma miatt, amit az ember rendesen az anyától örököl. az anyáról gyermekre adódik át. fiú gyermekre is.

biologikusan ez a öröklésmenet gátolja meg a szélsőséges baller feminizmust, és a hímsovinizmust, amit a jobberek diktálnak. a ballerekkel nem törődött az apjuk, a jobberekkel meg az anyjuk.

Gery87 2023.11.29. 11:57:16

@vasútihíd:

Arról viszont mi itt nem tudunk semmit.

Gery87 2023.11.29. 11:59:58

@Wildhunt:

A Spagettiszörnyem tud:)

Gery87 2023.11.29. 12:02:16

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

De idővel megtudhatja és megértheti! legalábbis eddig mindig a tudomány volt az ami többlet tudást adott nem a hit.

Gery87 2023.11.29. 12:05:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

De mellékesen bizonyíthatja és annak nemlétét is!
Például idővel rájövünk hogy "mi a net" és akkor nem lesz titok "mi van a monitor mögött", mert kiderül hogy nem isten és be se kell oda nézni:)

Gery87 2023.11.29. 12:06:54

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

1. mégsem ugyanaz a kép él bennük.
2. Vannak többistenhitű vallások.

Gery87 2023.11.29. 12:08:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Természetesen nincs, mivel célzottan kitalálták példa gyanánt.
Azért hogy szemléltessék bármilyen istent ki lehet találni úgy, hogy léte cáfolhatatlan legyen.

Pont olyan mint a te istened csak úgy néz ki mint egy tál spagetti rák formában, tészta karokkal:)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.29. 12:20:15

@Gery87:

Azaz a Spagettiszörny csak egy név, Isten neve.

Nem más, mint mondjuk egy adott vallás istenképe.

Akkor ez csak igazolja Isten létét.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.11.29. 12:25:07

@GyMasa: ami kompatibilis kell legyen azzal, ahogy mi a tudatot értelmezzük, illetve azokkal a fizikai dimenziókkal amelyekben a mi tudatunkat kialakító érzékek működnek.
Mivel ez ott máris kizárt, így Gödel igazoltatik :)

Gelimtrtrddddd 2023.11.29. 12:38:30

@Deak Tamas: a tudatot értelmezzük, illetve azokkal a fizikai dimenziókkal amelyekben a mi tudatunkat kialakító érzékek működnek.
---------------

Ennent egy baszott hangot se rakem.

Tudat? Ezt a bullshit hangot nem rakem, ilyen nem van, a tud hang igen pejoratívvá vált, így úgymond wissen-stak úgymond, attól, hogy az empíria, vizsgál, vigyáz, ész, ahogy wiss- a rakni, úgymond können duadni.

Ért? Ezt totál nem rakem, stak er és ár stuma van, ért nem, magyarul verstehen rakni.
Érzék hang se van így.

Az illet laguján rejmet.

Alkoholizálást nem rakem, a működ, mímel hangot se, inkább örök, uer stuma, ör stuma.

Hát nem rakem hogyan regyem erre, attól, hogy már az entonál se rakem a tudat hangot, ilyen nem van, ahogy tovább se az új-ónemmagyar halandzsát.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.29. 12:41:37

@Gery87:

A többistenhit manapság ritka. S mindben volt valami főisten, hátsó erő is. Igazi többistenhit nemigen van.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.29. 12:43:46

@Gery87:

A hit olyanra vonatkozik végsősoron, ahol atudomány nem képes választ adni.

Gelimtrtrddddd 2023.11.29. 12:46:42

A hit olyanra vonatkozik végsősoron, ahol atudomány nem képes választ adni.
----------------------
antsó rakuon, ahol a kúromány nem rekna antoregyót rejni-magyarul.

A hit hangról már írtem, az etimológiájáról, az egész így egy bullshit, de hogy itt van az egész modern szar, már totál halandzsa, dúrgerni kellene a hangot.

A kúrományt se ismerem.

Gelimtrtrddddd 2023.11.29. 12:48:28

@Gery87: 2. Vannak többistenhitű vallások.
-------------

Hát Isten tuti nem, attól, hogy az Isten jevevényhang, totál stak Jehova. A vallás a vélés, a választás: judaizmus, iszlám, kreténység, nem az eredői, nem a nyelv, Kirgen.

Ahogy vannak démonológiák is.

Gery87 2023.11.29. 12:59:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Miért igazolná?:)

Kitalálhattak volna bármi mást pl több istenséget, korlátozott hatalommal.

Gery87 2023.11.29. 13:01:00

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ezt csak te mondod, és vajon melyik istenképet igazolja?
A keresztényt vagy a muszlimot vagy a zsidót vagy.....?

Gery87 2023.11.29. 13:04:26

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Továbbra se értem mire érv az hogy az emberek hasonló vallásokban, istenségekben hisznek?

Ez olyan mint azt monda hogy "mivel minden macska benéz a monitor mögé, el akarja kapni a madarat, a megoldás biztos hogy ott hátul van":)

De mint tudjuk, hát nem!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.29. 13:07:28

@Gery87:

Mind ezt mondja.

A zsidó, muszlim, keresztény egyetlen istent hirdet, azaz ugyanaz, a róla való elképzelésekben van eltérés.

Gery87 2023.11.29. 13:07:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Apóphisz nagyon dühös lesz...haragja lesújt rád:)

Gery87 2023.11.29. 13:08:20

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Mindegyik benéz a monitor mögé és mindegyik téved.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.29. 13:08:57

@Gery87:

Arra érv, hogy azt mondtad, különböző istenekben hiszen különböző vallások. Nos, ez nem igaz.

Gery87 2023.11.29. 13:10:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"a róla való elképzelésekben van eltérés."

És még végtelen forma elképzelés lehetséges, érdemes tehát hinni bármelyikben is? Nem.
Főleg ha ítéletet mondanak a nevükben rólad és szabályokat, normákat állítanak fel arra hogyan élj és ítélj, aminek viszont mint látjuk nem sok alapja lehet, hisz nem tudjuk melyik az "igazi", miközben valószínű hogy egyik sem!

Gery87 2023.11.29. 13:12:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Erről a különböző vallásoknak más lenen a véleménye, ha ugyanabban hinnének nem lenne külön vallás.

A magyar meg az osztrák is egy nemzet, de nem ugyanaz a nemzet.

Gery87 2023.11.29. 13:14:25

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Vagy kívül áll, vagy nem. Előre nem lehet tudni.
Lehetséges hogy nem a tudománynak vannak korlátai, hanem csak a "macskának".
Erről beszéltünk az elején.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.29. 13:18:27

@Gery87:

De ez nem érv.

Az egyiptomi istenek tulajdonképpen részerők megszemélyítései, ahogy az ógörög istenek is.

Ez átmenet az animizmus és az egyistenhit között.

Apofisz is teremtett lény.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.29. 13:20:06

@Gery87:

A tudománynak vannak módszerei, ezek nem alkalmazhatók bármire.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.29. 13:22:25

@Gery87:

Lásd a kereszténységet. A legkisebb eltérések mentén képesek önálló egyházak alakulni.

Mondtam már az ortodox viccet:

A vonaton:

– Elnézést, de látom a könyvét. Maga ortodox?

– Természetesen.

– Nagyszerű. Én is az vagyok. Önök a juliánus vagy a gregoriánus naptárt használják?

– Természetesen a juliánust!

– Hála az Úrnak! Mi is.

– Az önök egyházmegyéje részt vesz ökumenikus találkozókon?

– Soha, soha!

– Az Isten áldja meg Önöket. Természetesen mi sem.

– Az Önök papja a templomon kívül utcai ruhában jár vagy reverendában, kereszttel a nyakában?

– Természetesen csakis reverendában, mindig kereszttel a nyakában!

– Hála az Úrnak, a miénk is.

– Az Önök papja borotválkozik vagy szakállas?

– Szakállas.

– Csodálatos! A miénk is.

– Az Önök templomában vannak ülőhelyek?

– Ülőhelyek? Ortodoxok vagyunk, nem frank-latin szakadár eretnekek! Természetesen semmi ülőhely nincs nálunk!

– Csodálatos, természetesen nálunk sincsenek istentelen ülőhelyek.

– Az önök temploma régiritualista vagy újritualista?

– Újritualista.

– Hála az Úrnak! Egy utolsó kérdés: van az Önök templomában olyan Szentháromság-ikon, mely az Atyát öregemberként ábrázolja?

– Igen, van.

– De hisz… maguk akkor eretnekek! A Pokol tüzében fognak mind perzselődni!

Gery87 2023.11.29. 13:28:35

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Lényegtelen.
Lényegtelen mit találsz ki mi van a monitor mögött mikor a megoldás nem ott van!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.29. 13:32:49

@Gery87:

Pedig egyszerű ez.

Ha egy vallás "Isten" alatt azt érti, hogy az anyagi világon kívüli, azt megteremtő, mindenható entitás, akkor az csakis 1 darab lehet.

Az már másodlagos, hogy három személyből áll, s az egyik megtestesült, megszületett emberi anyától, keresztre feszítették, majd feltémadt, vagy Mohamed az utolsó és legnagyobb prófétája, vagy majd elküldi a Messiást, de még nem küldte.

A másodlagos vitás, de Isten személye nem.

Amikor a muszlimok betörtek Indiába és a Balkánra, másképp viselkedtek:
- Indiéban azt mondták: ti pogányok vagytok, ősi mítoszokban hisztek, isteneitek nem istenek, lám, még a ti saját valllásotok is beszél teremtőről, na benne kell hinnetek, Mohamed volt az ő igaz prófétája, s zavaros bálványaitokat meg dobjátok ki a szemétbe,
- a Balkánon meg azt mondták: jó, hogy ti az igaz Istenben hisztek, s igaz prófétájáéban, Jézusban, de a Bibliátok tele hamisítással, így félreértettek mindent, íme itt Mohamed tanítása, aki végre tisztázza a félreértéseket.

Gery87 2023.11.29. 21:59:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ezt csak te magyarázod így, más meg az fogja mondani hogy
"nem barátom a te istened nem az én istenem, a tiéd hamis, én gondolom jól és a tiéd nincs"

Persze ha terjeszkedni, téríteni kell akkor bármit meg lehet magyarázni....ha meg ölni kell, akkor meg a apróságok miatt is eretnek lesz az ember és jön a kövezés meg a kötél...

Lám a muszlimok nem akarják meglátni mindig Jézus prófétaságát.

Egyébként meg a Spagettiszörny az isten, felesleges is templomba járnod meg ostyád enned, elég ha otthon eszel egy tál spagettit. Az egyház félre vezetett, de íme végre tisztáztuk a félreértéseket:)

alöksz róz 2023.11.29. 22:09:38

@Gery87: "Lám a muszlimok nem akarják meglátni mindig Jézus prófétaságát." - dehogynem. kötelező nekik.

Alfőmérnök 2023.11.30. 00:18:49

@cvsvrs: Dudi (magyar-magyar szótár) szokta idézni Karinthyt, hogy "kétségtelenül vannak bennem női vonások, mivel anyám nő volt". :)
S persze vannak nőies férfiak és férfias nők, és az is igaz, hogy a női és férfi szerepeknek nem csak biológiai gyökerei vannak (ezt kutatta a szociológia és a kult antropológia még a gender "tudomány" előtt is), de ettől még az egész ideológia femináci baromság, szélsőséges megnyilvánulásaiban meg egyenesen elmebaj.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.30. 09:01:34

@Gery87:

Ez nem az én magyarázatom, hanem az illető vallások hivatalos álláspontja.

Az persze lehet, hogy egy teológiában nem jártas hívő mást mond, dehát ez nem érv.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.30. 09:03:08

@Gery87:

"a muszlimok nem akarják meglátni mindig Jézus prófétaságát"

Akkor nem igaz muszlimok.

Isza bin Marjam az egyik a nagy muszlim próféták közül. Aki nem fogadja el prófátaságát, az nem igaz muszlim.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.30. 09:03:48

@Gery87:

"a Spagettiszörny az isten"

Tehát te így nevezed Istent. Azaz Istent hirdeted.

Gery87 2023.11.30. 11:08:08

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Jaj, vedd már észre hogy ez csak vicc.
ráadásul nem is én találtam ki és igen a nyugati kultúrkörből jön ezért elsősorban a keresztény istent parodizálja!

Gery87 2023.11.30. 11:09:48

@alöksz róz:

Ennek ellenére a Jézus próféta híveit előszeretettel ölik le, azok, akik magukat a legjobb muszlimnak tartják.

alöksz róz 2023.11.30. 11:42:14

@Gery87: ez csak annyit jelent, hogy jó szokásodhoz híven egy kategorikus faszságot írtál megint :-)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.30. 13:30:06

@Gery87:

Nyilván tudom: ez egy viccvallás.

De aki kitalálta, az nem érti a vallást. Így nem is tudja jól kritizálni.

Egyetlen spagettis se tudja elmondani ugyanis mi is az egész. Az egész nem koherens.

A nem koherens paródia meg rossz paródia.

vasútihíd 2023.11.30. 16:03:12

mondjuk egy vallásnak és pláne istennek nem kell koherensnek lennie

Gery87 2023.11.30. 19:01:16

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Dehogynem értik.
A vallás alapja, oka hogy a világ van, létezik, az ember is létezik és fel is fogja önnön létezését és mint mindennek, a világ és benne önmaga létezésének is okot keres, miértet.
Erre az ismeretlenre egy magyarázat az istenkép.
Az hogy milyen isten, arra példa a spagettiszörny, hogy bármilyen lehet és egyik sem lesz igazabb mint a másiknál, a céllal kitalált, a valódi hívőkkel bíróval!

Ennyi.

Gelimtrtrddddd 2023.11.30. 19:17:14

@Gery87: A vallás alapja, oka hogy a világ van, létezik, az ember is létezik
-----------

A vallás az vélés, választás, libcsizmus.
Alap hang nem van, az al a túl, így raku vagy stuma a Grund.
Ok: nem rakem halandzsa, az ok ucit, unk, okász volna, szokás, így halandzsa, inkább raku.
Világ: stak a kretény-libcsinek van, magyarnak erda, árda, rakumány, bolja.
Létez hang nem van.

Te most így a vallásokról, ahogy az Isti-pistről beszélsz, vagy a démonokról, ahogy Kirgen, Scott őrmester. A kettő így nem egy. Az Isten, Jehova egy bullshit, az totál olyan ahogy te írod, de nem a démonok, ahogy a nyelv, az aprioriak se.

A nyelv a démonoktól ered, de már egy ab ovo Weltanschauung, már a nyelv posztulál, démonokat posztulál. Te azt mondod, hogy igaz, inkább rakta, de a rakta már a Weltanschauung, ahogy a nyelv, egy Weltanschauung, az definiál, egy system, de ennél folyton rakta van.

Na ettől más a vallás, már alter, ahogy a tudomány, a kúromány, a fingrizmus, attól , hogy doxa, vélés, választás, ez a vallás, de nem az eredeti(bár talán a szemitánál eredeti).

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.30. 19:50:07

@Gery87:

Ha Isten neve Spagetti, akkor az nem c'fol semmit.

Ha meg nem az, akkor mi Spagettiszörny?

Gery87 2023.11.30. 19:51:46

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Azt hogy ez kitalált!
És pont annyira jó istennek mint az a keresztény vagy akármelyik isten amiben valóban hisznek!
Érted?

Gery87 2023.11.30. 19:55:35

Te azt mondod van az egy igaz isten.
Én meg azt mondom hogy van a Spagettiszörny és pont annyira isteni - mint a tiéd - pedig most találtam ki..
Mire azt mondod hogy de hát nem ér, mert ez kitalált.
Persze, de bizonyítsd be hogy a léte/nemléte tekintetében ez számít e bármit?
Nem számít. ugyanúgy mondhatom hogy van és ugyanúgy mondhatom hogy nem tudod cáfolni!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.30. 19:57:27

@Gery87:

Isten elnevezése nem változtat semmin, értsd meg.

Attól, hogy Istennek a Spagetti nevet adom, nem cáfoltam semmit.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.11.30. 20:22:40

@Gery87:

"van a Spagettiszörny és pont annyira isteni"'

Azaz Isten neve Spagettiszörny. Mi következik ebből? Semmi.

vasútihíd 2023.11.30. 23:11:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ebből az következik hogy a spagettiszörnyyel nem cáfolni akarnak hanem rosszindulatúan kigúnyolni

Gery87 2023.12.01. 01:32:50

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Jó. Kezdjük előröl.

A kérdés az számomra van e "objektív isten" ami csak "több néven, formában" létezik?
Lehet hogy van, lehet hogy nincs. Nem tudjuk, kicsi az esély rá hogy pont azt imádod vagy más pont azt imádja ami valójában, hisz kitalálni is bármit lehet, meg megvan az esély hogy egyáltalán nincs.

"Ismétlem: Isten léte független a nevétől.."

Én a "szabadság, egyenlőség, testvériség" eszményében ha tetszik szellemében hiszek, hiszem tehát VAN, te meg a keresztény istenben hiszel. Hiszed tehát VAN, neked, de pont annyira van és pont azoknak akik hisznek benne. Objektívek? Van objektív mindenkinek pont úgy megismerhető isten? Nem. Nincs.
Ennyi a lényeg.

Én úgy hiszem az én szellemiségem emberi eredetű és nagyon is emberi és önző mozgatórugói és azok kollektív felismerései vezettek hozzá, aminek katalizátora volt a kereszténység. Ez csak itt lehetett bölcsője, köszönjük neki, bevégezte feladatát.
Te azt mondod a kereszténység előtt is volt az istened, csak nem ismerték fel.

Gery87 2023.12.01. 01:33:47

@vasútihíd:

igen gúny is meg rámutatás is, hogy ennyi erővel bármi lehet isten, cáfolni ugyanúgy nem lehet se a kitaláltat, se azt amiben valóban őszintén hisznek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.01. 06:55:22

@Gery87:

Csak hát az nem gúny, hogy adunk még egy nevet Istennek, akkor is, ha ez egy viccnév.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.01. 07:00:08

@Gery87:

Isten alapvetően egy fogalom ebben az értelemben. Na most, hiába adunk neki neveket, az nem változtat semmin.

Ez kb. olyan, mintha elnevezzük a széket bürknek, majd ezen nevetünk. Miközben azt mondjuk, a bürk egy ülésre alkalmas bútor.

Aki kitalálta a Spagettiszörnyet, az nem vette észre, hogy nem tett semmit, nem cáfolta a kereszténységet.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.01. 07:01:09

@Gery87:

"Én a "szabadság, egyenlőség, testvériség" eszményében ha tetszik szellemében hiszek, hiszem tehát VAN,"

Minden eszmény van, amit valaki megfogalmazott. Ehhez nem kell hinni az adott eszményben.

Gelimtrtrddddd 2023.12.01. 08:33:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: hiszem tehát VAN,"
eszmény van, amit valaki megfogalmazott. Ehhez nem kell hinni az adott eszményben.
------------------------

Az egész mondatot nem rakem új-únemmagyarul.

1. Eszmény. Ilyen hang nem van, az ész egy maradáj hang, az indogermán ueidh stumától, rokonja a vigyáz, vizsgál, vicc, az és a wiss. Dehát Jehovát nem észleljük, attól hogy nem démon.

2. Hát igen, fogalom! Ilyen hang se van, stak a probléma ott van, hogyha Begriff, úgy nem a kretény Istipisti, attól, hogy unbedint kell vanjon. A magyar nem rakja a Begriffeket, stak nyelvkakilás. De nem is univerzális, stak a kretényeknél, én a Begriffeknél nem vagyem, attól, hogy a magyar nyelv máshogy örök, a Begriffsbuldungot akasztani kell.

3. Nem ehhez, ez itt nem Örméniy,a hanem nak vagy ra.

4.Adott laguján inkább rejta.

5. Hiszem, ígyhát van? Ez már nagyon posztmodern! Stakhát magyarul a van az indogermán au, ue-ana, egy ontológiai hang, nem ist. De most ist-vel, ha van, úgy a kretény Jehova vál is, de stak a démon van és vál.

A hinni hangot dúrgerni kellene.

Gelimtrtrddddd 2023.12.01. 08:39:46

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Isten alapvetően egy fogalom ebben az értelemben. Na most, hiába adunk neki neveket,
a bürk egy ülésre alkalmas bútor.

------------
1. Alkalmas? Bulslhit hang, halandzsa. Stakhogy az egész egy bullshit, újra Begriffsszarás, de a nyelv nem így megy. Ez egy külsős interpretáció, kúrományos, veszja a dinget, a tenkőt, a testet, és arra szar oda egy hangot, mondjuk habubsdot. Attól, hogy halandzsával deffiniálnak ezt vagy azt, attól nem van. Ez már az új-ónemmagyar feldje, ahogy te beszélsz, de azt már nem is rakem, oly egy halandzsa. Stumák vannak, konzeptek és egyebek, de fogalmak nem.

2. Az alap a túl, Isten egy jevevényhang, nem is rakem, de ettől se rakem a kretény Istent, hogy egy Begriff, habár a kretény teológiánál nem igen volna, de egal, ez stka fingugrizmus. A Begriffeket nem rakem, attól, hogy a fogalom egy új-ónemmagyar halandzsa.

3. Rejünk namákat.

Gelimtrtrddddd 2023.12.01. 08:45:14

@Gery87: köszönjük neki, bevégezte feladatát.
----------------

Nem vég, hanem anto, antonak bírongja felrejátját.

De attól kretény vagy, én nem, neked az kell, nekem nem, ennyit erről. Köszönd, köszönd, ez így oké fingrista, de vannak primitívek, akiknek az nem kell,és így vagy úgy de stutni, támadni fogják. Most hogyan is van az, hogy te nem vágy racaionális beszédre, ha mondjuk a libcsizmusodat makogod? Ha a kreténységről nem vágysz beszélni, úgy az antandádnak(gegen), a racionális beszédet végoveszed. Ha a libcsi állam stumájáról, a kreténységről, nem vágyzs beszélni, hát ennyit erről, de attól így irracionális maradsz. Nem, nem a libcsik nem mentik át a kreténységet a kúrománnyal,, a kreténységet a democsokráciával. Az ideológiád grundlosz, irracionális, és így stak egy marad, az hogy te is akasztanál, de a primitívek is, így majd játszuk darwin feldjén.

Ennyit erről!

Gelimtrtrddddd 2023.12.01. 08:49:17

@Gery87: z én szellemiségem emberi eredetű és nagyon is emberi és önző mozgatórugói
-------------

Olyan hang, hogy szellem nem van. Emberi? Ezt a hangot nem rakem. Bullshit, de oké, humanizmus, ahogy a Gót interpretálja a humanizmust, de így az emberi mondjuk a Holokauszt, így a a népírtást nem engedni ist ein Verbrechen gegen die Menschlichket.

Egal, majd így Umwertung aller Werte.

Gelimtrtrddddd 2023.12.01. 08:54:08

@Gery87: Objektívek? Van objektív mindenkinek pont úgy megismerhető isten?
------------------

Bocs, de a fehér-ájróper ember bulslhitjeitől szart se rakem, itt a magyar posztmodernnek innen, ahogy attól is, hogy a magyar nyelv nem fingár, hanem indogermán és germán nyelv. Az ilyen bullshitizmus, hogy objektivizmust, hogy a faszemat rakjem, ha nem eredői, utolafos bullshit, ahogy eredően nem van objektív-szubjektív antandatét se.

A problém már stak annyi, hogy a kretény Isten Begriff volna, dehát máshol unbedint, ergo nem racionalisan rakjuk a kretény Istent, hanem a fehér-ájrper ember begriffsbuzológiájával

Gery87 2023.12.01. 10:35:43

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Aki kitalálta a Spagettiszörnyet, az nem vette észre, hogy nem tett semmit, nem cáfolta a kereszténységet."

Nos, a keresztények szerint az ő hitük az igazi, mindenki más téved, ezt mindenképp cáfolja a példa.
Hisz egy kitalált istenforma is pont annyira valós és cáfolható mint egy olyan ami a hívei szerint az egyetlen igaz.
Ha valakit ebben a hülye spagetti szektában úgy nevelnek fel hogy higgyen benne, annak hite pont olyan erős lesz mint egy keresztény hitben nevelté.

alöksz róz 2023.12.01. 13:53:29

@Gery87: "Nos, a keresztények szerint az ő hitük az igazi, mindenki más téved, ezt mindenképp cáfolja a példa." - dehogy cáfolja :D
hiszen aki mást mond, téved.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.12.01. 14:32:16

@vasútihíd: Herczeg Ferencnek van erről egy zseniális cikke Wells: Mr. Clissold c. könyve okán ami Boldeonéról szól, megpróbálom idezanzásítani.

Clissold beszámol azzal, amit egy hosszú életen keresztül tapasztalt és elgondolt : ez az ő világa.
Élete gazdag volt sikerekben. Legalul kezdte (az apja mint sikkasztó került a bíróság elé és mint öngyilkos végezte !) és magasra fölvitte a polgári rang- fokozat lajtorjáján: közgazdasági hatalommá lett Nagy- Britanniában, az egykor porbaesett Clissold nevet megint fölemelte, tiszteltté és irígyeltté tette.
Ezek után is emberi a hős keserű vallomása, hogy egész élete nem volt olyan, amilyen lehetett volna, hanem tele volt céltalan küzdelmekkel, haszontalan áldozatokkal és fölösleges szenvedésekkel. Hogy így történt, annak nem Clissold az oka, hanem maga az élet, amelyet a civilizált emberiség a mai napig el- felejtett «megorganizálni», hanem meghagyott járatlan, veszedelmes vadonnak.
Bolondok farsangi ünnepe az élet, mondja a szerző,az ember csakhamar fárasztónak, végül visszatasz nak találja. Mert a tudomány kicsinyes eredményei a tökéletes művészet, amellyel nagyritkán egy-egy zugban összetalálkozunk, hacsak nem tekintjük azokat eljövendő nagyobb dolgok előhírnökeinek, teljesen elig telenek arra, hogy ilyen szörnyűséges züllést megment senek az elkárhozástól.
[...]
Mr. Clissold, aki kozmopolita köztársaságinak vallja magát, megállapítja: az újjáépítés csödje után a világ megpróbálta, hogy visszabujjon a lenyú- zott bőrébe. (Ha egy angol ember világot mond, akkor a brit birodalomra gondol.) Megint elővették a régi királyokat, a díszegyenruhákat, himnuszokat, hiva-tali talárokat és parókákat.
[...]
Ha Mr. Clissoldnak igaza van, akkor kivétel nélkül valamennyi elkorhadt és csak a jó Isten tartja még egyensúlyban a kolosszális épületet.
A jó Istent azonban csak megszokásból emlegeti a szerző, egyébként az atheisták balszárnyán áll és miként Anatole France, ó is szükségét érzi, hogy a gúny mérgezett nyilaival lödözzön kevésbbé haladott embertársai szívére, amelyben még az istenség gon- dolatát sejti. Az Úristent tréfásan Mr. G.-nek nevezi. Mindenesetre szerencséje Mr. Wellsnek, hogy nem kor- társa Mr. Carlylenek, mert azt a választ, amit tőle Miszter Dzsi-re kapott volna, évszázadok multán is megemlegetnék.
[...]
Mr. Clissold kissé nevetségesnek találja a király say, intézményét és reménytelenül ostobának az egész népképviseleti rendszert. A katonaság és az intellektus összeférhetetlen két fogalom, a pénz- és bankemberek általában tudatlan szerencsevadászok, a hirlapírók különösen jellemtelenek, fecsegők és hanyagok, az angol közoktatásügyi rendszer pedig olyan csapni való, hogy az ifjúságra még előnyösebb, ha egyáltalában nem is jár iskolába.
[..]
Clissold szerint a szociáldemokráciának eleinte az volt a célja, hogy nagyvonalú, igazságos világrendet teremtsen. Marx azonban, «az elfogult és májbeteg szobatudós», megalkotta az irígység és a megtorlás rendszerét. A Marx-féle internacionálé a gyűlölet világ- szolidaritása, amely eleve örökös sterilitásra itélte önmagát. Nem is akarja megváltoztatni a régi rendet, csak maga akar elnyomóvá lenni elnyomottból.
Marx igen leegyszerűsítette midőn a gazdasági zűrzavart rendszerbe kényszerítette és midőn a társadalmat osztályokra tagolta, bár a leg- a maga feladatát, több ember nem illik bele egyik osztályba sem. Clissold szerint a proletariátus és a burzsoázia teljesen meg- határozhatatlan osztályok, a kapitalista rendszer pedig, amelyről annyit fecsegtek, üres rögeszme. Lesujtó gon- dolat, hogy korukat állandó izgalomban tartották olyan harcok, amelyeket nem egzisztáló rendszerekért vívtak. Clissold hevesen tiltakozik az ellen, hogy az orosz forradalmat a Marx-féle tanok győzelmének tekintsék. Ha Marx föltevései beváltak volna, akkor a szociális forradalomnak Angliában, vagy a nyugati ipari köz- pontokban kellett volna kirobbannia.
[..]
De vajjon mi épül a Clissold-féle vacuum helyén?
Világköztársaság! mondja egyetlen szóval Meglepő, hogy ettől kezdve Mr. Clissold egyszer nagyon halk és bizonytalan hangon beszél, még ha pos szatirija is megszelídül és érvelése valósággal naly less.
Egy nyilvános összeesküvésről beszél. A nagy tömegtöl nem vár semmi okos dolgot, nem is demok ratikus, hanem aristokratikus forradalom kell neki, amelyet az intelligens kisebbség csinál a tömeg és a mai kiváltságosak ellenére.
[...]
Azután egyszerre mintha fejbeütnék a nyájas olvasót: William Clissold világa hirtelen elsötétül, mi- előtt részletesebben kifejthette volna, hogyan kell az egész emberiség anyagi életét a nagy szervezetek kon- centrációja által a föltétlen becsületesség atmoszférájá- ban egyszerűsítenis, a hős egy váratlan autószerencsétenség áldozata lesz. Igen, meghal. Utolsó szavai: Ezt finoman csinálta Miszter Dzsi! elképeszt a felelősség elől való megugrásnak lan módja, csak azt sajnáljuk, hogy Miszter Dzsi ne avatkozott bele ilyen módon már akkor, mikor M Clissold megkezdte a följegyzéseit.

Gelimtrtrddddd 2023.12.01. 14:46:59

@Gery87: nevelnek fel hogy higgyen benne, annak hite pont olyan erős
-----------

A nevel egy bullshit hang, igenstak az ena-ona-ana partikeltől, ahogy a nagy is, nő is.
A hit hangot dúrgerni kell.

A problém stak ott van, hogy van kúthúrális, és van eredői, a primitív. A libcsik folyton antományják(vergessen), hogy vannak démonok, van az ethosz, van a nyelv, és egyebek, ahogy angeborene Ideek is.

De egyébként raktán mondod, hogy a kreténység stak kúthúrális, nem eredői, nem naturális, attól, hogy libcsi nevelés kell.

Jah, magadról beszélsz? Olyan szektás vagy?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.01. 15:09:07

@Gery87:

"a keresztények szerint az ő hitük az igazi, mindenki más téved"

Persze, de a kérdés nem ez.

Már mondtam: az istenkép nyilván más. De Isten egy.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.01. 15:10:24

@Gery87:

"egy kitalált istenforma is pont annyira valós"

Azonban a spagettisek nem találtak ki istenformát. Átvették a kereszténységet, majd azt mondták a Spagettiszörny teremtett mindent. Azaz így nevezik Istent.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.01. 15:11:39

@Gery87:

"Ha valakit ebben a hülye spagetti szektában úgy nevelnek fel hogy higgyen benne, annak hite pont olyan erős lesz mint egy keresztény hitben nevelté."

Persze. De ez nem cáfolat.

A spagettisek célja a vallás abszurditásának bemutatása volt, ateista céllal. Ehelyett csináltak egy új vallást.

Gery87 2023.12.01. 15:15:30

@alöksz róz:

Ja, hát úgy hogy én vagyok csak helikopter, úgy könnyű:)

Gery87 2023.12.01. 15:17:26

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Jó, akkor kukucskálj a "monitor mögé" továbbra is:)

Gery87 2023.12.01. 15:18:35

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ami mutatja hogy kitalálni bármit lehet és bármire rá lehet mondani hogy az az igaz és egyetlen.
kiválhattak volna más példát is, nem keresztény alapon.

Gery87 2023.12.01. 15:19:22

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

:)
Ami mutatni akarja hogy a vallás emberi és nem isteni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.01. 15:43:01

@Gery87:

Ők még ezt se tették. Adtak egy új nevet a keresztény istenképnek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.01. 15:43:56

@Gery87:

De a kérdés nem ez volt, hanem Isten léte.

Cáfolja Isten létét egy új vallás létrehozása?

vasútihíd 2023.12.01. 16:24:28

@Deak Tamas: persze rosszindulatú gúnnyal a felvilágosodás óta próbálkoznak a hittérítő ateisták

vasútihíd 2023.12.01. 16:29:47

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: persze a taktikusabb ateisták belülről és hatékonyabban probálnak bomlasztani

alöksz róz 2023.12.01. 17:03:25

@Gery87: nem.
az a baj, hogy nem érted, hogy ezzel nem tudod cáfolni.

(persze igazolni se.)

alöksz róz 2023.12.01. 17:15:17

@Gery87: az hogy te ki tudsz találni valamit (jelen esetben a spagettiszörnyet), abból érvényes következtetést az isten létére vonatkozóan nem lehet levonni.

annyit lehet levonni, hogy ki lehet találni a spagettiszörnyet.

illetve hogy bugyuta vagy :D

2023.12.01. 17:38:28

@Gery87:
nincs olyan, hogy "a" kereszténység. már csak azért se, mert a jézusi tanítás része az is, hogy a hit nem az, hogy valaki felmondja a bibliát. az a farizeusok hite. a zsidókereszténység.

2023.12.01. 17:52:45

@Gery87:
az alapvető tanítás az, hogy az általános emberség nem evilági bölcseleten (a hiten) alapul. az általános emberség nem a szociáldemokrácia. a a humanizmus alapja nem evilági bölcselet. és ebből következően a felvilágosodás nem lehet totális. a felvilágosult abszolutisták azt mondják, hogy dehogy nem lehet. a raciionalitás minden felett áll és ehhez hasonlók. matematikában a komplexitás se áll mindenek felett.

Gery87 2023.12.01. 22:29:27

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem inkább azt cáfolja hogy lehet egy tutibiztos vallás és annak tutibiztos istenképe!

A tudomány vagy választ talál vagy nem istenre, vagy annak nemlétére, de minden esetre nagyobb rá az esély mint random vallásokat és istenek kitalálni és bennük hinni.

Gery87 2023.12.01. 22:30:39

@alöksz róz:

ha valamit nem lehet igazolni, akkor minek higgyek benne?

Gery87 2023.12.01. 22:32:13

@alöksz róz:

Meg annyit lehet levonni belőle hogy a keresztény istent is pont így ki lehetett találni:)

isten meg vagy van vagy nincs, vagy a keresztény isten vagy nem.
Se cáfolni se bizonyítani nem tudod.

alöksz róz 2023.12.01. 22:43:22

@Gery87: "Se cáfolni se bizonyítani nem tudod." - én tisztában vagyok vele. meg a birca is. te kezdtél bizonyításba :-)))

Gery87 2023.12.01. 22:56:46

@alöksz róz:

Én annyit mondtam a spagetti példa arra lett hogy megmutassa egyik vallás sem igazabb mint a másik.
Hogy ennek ellenére valaki választ magának egy magyarázatot, hát tegye....a lottót megnyerni nagyobb az esély mint a megfelelő vallásban hinni, de hát ez van.

jónévez 2023.12.01. 22:59:14

@Gery87:
Azt azért tudd: ez nagy különbseg.
Ha valamit igazolni tudsz (mérések stb) az nem hit. Az tudományos bizonyítek.
A hit egészen mas dolog. És azert azt sem árt tudni ehhez, hogy ha valami sem mérésekkel, sem egyéb ismert dolgokkal nem igazolható -no az nem bizonyíték arra, hogy az nem létezik.
Istent nemcsak nem bizonyították -nincs is rá szüksége.

(Nem, továbbra sem vagyok hívő. Csak két lábbal a földön állok. A "nincs"-et sohasem lehet bizonyítani, igazolni. És akkor még az is lehet, hog én tévedek)

jónévez 2023.12.01. 23:08:02

@jónévez:
Hogy zelesen materiális hasonlatot mendjak:
Azt be tudom bizonyítani, hogy VAN 1 ft-om
Te azt nem tudod igazoni, bizonyítani, hogy NINCS 1ft-od.
Pedig lehet, hogy nincs. De mihelyt kézzelfogható bizonyítékod lesz, az kézzelfoghatóan csak arra bizonyíték, hogy van.

jónévez 2023.12.01. 23:15:22

@Gery87:
:)
"a lottót megnyerni nagyobb az esély mint a megfelelő vallásban hinni, de hát ez van."

Tulajdonképp mindenki, aki hisz, az a megfelelőben hisz. El nem tántoríthatod erről. ...jó esetben...

Gery87 2023.12.02. 01:54:20

@jónévez:

"hogy ha valami sem mérésekkel, sem egyéb ismert dolgokkal nem igazolható -no az nem bizonyíték arra, hogy az nem létezik."

Jó, akkor a Spagetti isten is létezik:)
Erre lett kitalálva amit mondasz.

"Istent nemcsak nem bizonyították -nincs is rá szüksége."

:D
Pfffff...

Jó a Spagettiszörnynek sincs rá szüksége.
tádám..

Gery87 2023.12.02. 01:55:31

@jónévez:

Be tudod bizonyítani hogy nincs Spagettiszörny? Nem. Akkor van?

Gery87 2023.12.02. 01:56:14

@jónévez:

Akkor az is "megfelelően hisz" aki valami kitalált baromságban hisz nem?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.02. 07:32:07

@Gery87:

A felvilágosodás téveszméje, hogy a tudomány mindenható. Ez is valójában egy vallás, a neve szcientizmus. S persze a tudományvallás is bizonyítatlan.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.02. 07:34:08

@Gery87:

Én értem. A kitaláló nem ismeri azt, amiből gúnyt akart űzni.

Mert vagy a Spagettiszörny jellemzői azonosak Istenéivel, ez esetben ez csak egy plusz név.

Vagy ha nem, akkor meg kell mondania mik a Spagettiszörny jellemzői.

Ezt értsd meg, s meglátod, öngól a spagettizmus.

Gery87 2023.12.02. 12:27:47

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ha figyeltél nem mondtam hogy a tudomány mindenképp megoldást talál a világ nagy miértjeire, de valószínűbb mint random istenségeket és vallásokat kitalálni és azokban hinni hogy majd megmagyarázzák a világot.

De az hogy esetleg nem sikerül választ adnia nem feltétlen a tudománynak mint megismerési módszernek a hibája, lehet hogy csak "bámészkodó macskák vagyunk" nem vagyunk elég okosak hogy felfogjuk és soha nem is leszünk.

Gery87 2023.12.02. 12:28:57

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ki lehet találni sajátos jellemzőket, kérdés a példa szempontjából számít e bármit?
Akkor se tudnád se cáfolni se megerősíteni a létét.

ZorróAszter 2023.12.02. 16:39:58

@Gery87:

"Azt hogy ez kitalált!
És pont annyira jó istennek mint az a keresztény vagy akármelyik isten amiben valóban hisznek!
Érted?"

Az égés mint kémiai láncreakció magyarázata ma kvantummechanikai. Valójában senki se érti mint a kvantummechanikát általában.

Ettől a flogiszton elmélet még nem ugyanolyan jó, mint az oxidáció.

A Spegettiszörny nem ugyanolyan jó kitalált isten mint Jahve.

ZorróAszter 2023.12.02. 16:43:09

@Gery87:

Ja! A magyarázat az, hogy a vallás nem az, mint amit általában képzelnek róla. A vallás általában nem az emberek szándékos becsapása és igába hajtása, hanem az emberi gondolkodás egy ősi formája.

És nem is valamilyen istenhit csupán, hanem filozófia, világnézet, erkölcs, életmód, stb.

Aki leszűkíti valamilyen isten vagy istenek hitére, az súlyosan téved.

Gelimtrtrffffff 2023.12.02. 17:18:18

@ZorróAszter: vallás általában nem az emberek szándékos becsapása és igába hajtása, hanem az emberi gondolkodás egy ősi formája.
------------------------

1. Vallás: nem ősi, nálunk stak 1000 éves, kreténység. A vallás etimológiája bizonylosza, hogy most a vád vagy a vél hangtól ered. De mondjuk most a vél-től, ahogy germán wellan is, ahogy Wille, Wahl. Ergo a vallás libcsizmus, vélés, választás, alter, ahogy a kúromány(tudomán).

2. Nem stap, stak stép, stup, stáp van.

3. Nem iga magyarul, hanem jog, ez a magyaros forma. De ha már jog van, úgy mondjuk a jó, jo hangot to kausatívval, nem ta partikel múltdiővel, ahog jota, hanem joto: jogina jotni.

4. Emberi? Az most ana? Magyar? Germanoid? Indogermán? Emberi univerzálisan nem van, de stak a libci gondol, az gonosz, göndör, a magyar racionális, így rakand.

Gelimtrtrffffff 2023.12.02. 17:25:03

@ZorróAszter: isten vagy istenek hitére, az súlyosan téved.
--------------

Isten, ez egy jevevényhang, az etimológiája bizonylosza, hogy talán árja isva, iste, Eigener?Ha bár nem biztos, de jevevényhang, így nem a magyar nyelv részje, ha nem, úgy az Isten stak Jehova. Zeusz nem isten, nem rakni, hogy ez most deus, a dicső hangtól, dei, indogermán bolja(Licht), vagy ezek is démonok, árnyak, ettől, hogy az indogermanisztika és magyarisztika démonológia. A deus-os izé olyan szemitizmus, olyan Zorróazteres, zarathustrás, vagyis Umertung aller Wertes.

A hinni hangról már írtem, hogy a hű germán stumától ered, de nem igen rakem, inkább dúrgerni kellene.

A téved az olvad volna magyarul, és dühebed van.

jónévez 2023.12.02. 18:57:32

@Gery87:
Te tényleg ekkora buta vagy??
Pont arról beszéltem, hogy nem tudom bebizonyítani azt (és te sem), hogy valami NINCS.
Erre ezzel a majomsággal felelsz?
Nem, én sem (te sem) tudom a spagettit bizonyítani. Mire válasz ez????
Arra igen, hogy logikailag nem vagy a szeren.

jónévez 2023.12.02. 19:07:20

@jónévez:
Mai napig nem lehet bizonyítani, hogy a fény sebességenél nagyobb sebesség létezik (sőt, a mai napig arra van bizonyosság, hogy ez így van).
Ennek ellenére egy csomó regény, stb szól arról, hogy mégiscsak.
Logikátlan, bizonyíthatatlan.
Értsük már meg: a hit az más. És azt is, hogy a tudás, a tudomány nem mond olyat, hogy lehetetlen.
Csak annyit mond: a tudásunk, a tudomány MAI állaspontja szerint...

Gery87 2023.12.03. 00:55:22

@ZorróAszter:

Lehet nem ugyanolyan jó, de egy példa.
lehet kitalálni jobbat.

Gery87 2023.12.03. 00:57:02

@ZorróAszter:

"hanem az emberi gondolkodás egy ősi formája."

Valóban az, egész addig amíg nincs valamire egy jobb módszer pl a tudomány.

ha meg lehet magyarázni a videós madarat az internettel ugyan minek nézegetnél még mindig a monitor mögé?

Gery87 2023.12.03. 00:58:29

@jónévez:

"Nem, én sem (te sem) tudom a spagettit bizonyítani. Mire válasz ez????"

Arra hogy talán a keresztény isten is egy "spagettiszörny", pont ennyi esély van rá.

Ne engem butázz, nem én találtam ki és kikérem magamnak!

Gery87 2023.12.03. 00:59:26

@jónévez:

"Csak annyit mond: a tudásunk, a tudomány MAI állaspontja szerint..."

Így van és ez még mindig több és jobb mint pl 2000 éves dogmákban hinni.

ZorróAszter 2023.12.03. 01:48:36

@Gery87:

"Valóban az, egész addig amíg nincs valamire egy jobb módszer pl a tudomány."

Csakhogy a tudomány nem válaszol mindenre. Például arra se, hogy miért ne ölj meg egy embert, ha megteheted éppen büntetlenül.

Amire meg válaszol, például az égés valódi, ma érvényes kvantummechanikai magyarázata, azt meg valójában senki se érti. Szerintem maga se.

Gery87 2023.12.03. 10:34:26

@ZorróAszter:

"Csakhogy a tudomány nem válaszol mindenre. Például arra se, hogy miért ne ölj meg egy embert, ha megteheted éppen büntetlenül."

Ezt isten nélkül is megmondom neked miért ne:
Hogyha ellenkező helyzetbe kerülsz, - márpedig soha nem lehetsz biztos benne hogy mindig előnyös helyzetben leszel - téged se öljenek meg. Ez 10000 is elég logikus volt.
Valójában sok közösségi elvnek önző okai is vannak!
Pl ilyen gyökere van a szabadság és a testvériség elvének is.
"nem baszok ki veled akkor amikor nekem jó, hogy te se bassz ki velem akkor amikor nekem rossz".
Egy ilyen társadalom, közösség hatékonyabb, mert több a bizalom, jobb a biztonság, ezért jobban fejlődik, evolúciósan is van tehát előnye.

ZorróAszter 2023.12.03. 16:58:28

@Gery87:

"Hogyha ellenkező helyzetbe kerülsz, - márpedig soha nem lehetsz biztos benne hogy mindig előnyös helyzetben leszel - téged se öljenek meg. Ez 10000 is elég logikus volt."

A kérdés az, hogy mindez működik-e akkor is, ha senki se hisz Istenben, és az erkölcs isteni origojában?

És nem kis közösségben, mint egy farkasfalka, hanem milliós társadalmakban.

Az evolúciós előnyről meg honnan tudja, hogy nem épp az istenhit az evolúciós előny? Hisz ők vannak többen.

jónévez 2023.12.03. 18:50:43

@Gery87:
De mindenkinek joga van hinni.
És a keresztény hit sokkal több pozitívumot hozott, mint amit (utólag) ráfogtak.
És én még mindig azt mondom: amíg nincs rá bizonyíték, hogy ők tévednek, addig én is tévedhettem.
Másként is nézhetjük: okoznak hátrányt a hívők? Negatívan befolyásolja a világot a kereszténység? Nézetem szerint inább pozitívan.

Ezt ugye elmondhatom egy demokráciában, akkor is, ha személyesen nem vagyok semmilyen hívő.

Gery87 2023.12.03. 19:12:42

@ZorróAszter:

"A kérdés az, hogy mindez működik-e akkor is, ha senki se hisz Istenben, és az erkölcs isteni origojában?"

Én úgy gondolom nyugaton elég régóta többségben vannak a nem hívők, agnosztikusok...és semmivel nem erkölcstelenebb a mai világ mint pl a felvilágosodás előtti!
Sőt, azért eléggé békés világban élünk és az egyének közti agresszió se volt soha ilyen alacsony.

"Az evolúciós előnyről meg honnan tudja, hogy nem épp az istenhit az evolúciós előny? Hisz ők vannak többen."

Hát ez is lehetséges, persze.
Ugye a nyugati ateista, fogyasztói társadalom eléggé meddő, míg az iszlám világ meg mint a nyulak...

Gery87 2023.12.03. 19:14:25

@jónévez:

"És a keresztény hit sokkal több pozitívumot hozott, mint amit (utólag) ráfogtak."

Számomra a pozitívuma hogy végül kinőtt belőle a felvilágosodás, ez sehol máshol, más alapú civilizációban nem történhetett volna meg.

"Másként is nézhetjük: okoznak hátrányt a hívők? Negatívan befolyásolja a világot a kereszténység? Nézetem szerint inább pozitívan."

A kereszténység ma már nem jelent veszélyt.

jónévez 2023.12.03. 19:19:30

@Gery87:
"Sőt, azért eléggé békés világban élünk és az egyének közti agresszió se volt soha ilyen alacsony."
Ez így igaz, én is így látom.
Azonban ez nem a vallástagadásnak, nem az ún. felvilágosodásnak köszönhező. Inkább annak, hogy az emberek kevésbé találják hasznosnak a másik agyonütését. Függetlenül a vallásosságtól.
A (nálunk dívó) keresztémség eleve erre igyekezett amúgy is hatni, az más tészta, hogy a pofozkodasra hajlamosak a kereszt nevében indítottak pofozkodást.
A "felvilágosodás" nevében is indítottak.

jónévez 2023.12.03. 19:24:00

@Gery87:
Na, jól keresztbeírtunk ;)

Gelimtrtrffffff 2023.12.03. 19:26:43

@Gery87: A kereszténység ma már nem jelent veszélyt.
közti agresszió se volt soha ilyen alacsony.
..............

Nem rekk vészelyt, a vesz az van, ontológiai hang. Nem közti, hanem innento, az al a túl, alacsony hang íg nem van, íg lent.

De igen téged, te az vagy, ahogy a kreténség. He nem az agresszió stukkanásja a mortály, úgy ana? De nem kell attól aggódni, hogy az visszamegy, te is folyton fejét vágnád az embernek.

Gelimtrtrffffff 2023.12.03. 19:28:04

@jónévez: alálják hasznosnak a másik agyonütését.
.............

Hát hasznos nem is volna, hogy az egy sklavenaufstandi hang.

Gelimtrtrffffff 2023.12.03. 19:31:39

@Gery87: a felvilágosodás, ez sehol máshol, más alapú civilizáció
...........

Aufklärung, de a boljadás, nem világ, alap hang nem van, raku vagy stuma.

Hát stak annak annyi. A kretnysget nem kell átmenteni.

Gelimtrtrffffff 2023.12.03. 19:37:45

@jónévez: okoznak hátrányt a hívők? N
.............
Okoz hang nem van, ide erejt inkább, az ok az unk, okáz, ucit,szokás.

Igen, a kretnség ideszartaja Geryt, äufklärungját, a fingrizmus, a fideszlibcsit.

Tuti nem egy mozit látunk!

Gelimtrtrffffff 2023.12.03. 19:45:23

@Gery87: ellenkező helyzetbe kerülsz, téged öljenek meg.
............
Antandás laguina rakódsz magyarul. A helyzet egy bullshit hang, így lagu.

Igen, igen, nagyon is, ez az én mottóem is, így a sok bullshit nem van, íg rakjuk az életet, nem van morálbuzerológia,és más bullshit, jobb ez így.

Gelimtrtrffffff 2023.12.03. 19:53:44

@Gery87: már nem jelent veszélyt.
,,,,,,,,,,,,,,

Vészelyt! De igen, ahogy írtem téged, és az unokáit. A kretény Jehováról nem hallottem, stak a fideszlibcsivel, vagyis stak azt, anat a magyar nyelv s vér beszél,Kirgen, hogy ezek basztál szét a magyarmányt s majd Nietzschevel az Umwertung aller Wertet.

Ajaj! Azt hiszem, hogy Jehova ist tot, élem a buborékemnak innen, erre jen a fidez, úgy itt Jehova ott Jehova. Te is itt vagy az Aufklärungoddal. Ajaj!

Gelimtrtrffffff 2023.12.03. 19:58:07

@jónévez: indenkinek joga van hinni.
..........
A jog az iga, a magyarnak rakta van. De a rakta hangot így nem rakem. A rakta a nyelvtl ered, Kirgentl, így Jehova, a fingrizmus raktalosza.

A hinni hang az olyan ahogy a glauben, ahogy már írtem a hű hangtl, germán ,a Heim rokonja, egy legszni, indogermán verbtl. Inkább dúrgerni kellene a hangot, bullshit.

Gelimtrtrffffff 2023.12.03. 20:00:56

@jónévez: keresztény hit sokkal több pozitívumot hozott,
...................

Nem hoz, hanem bírong. Stak szarat, romány habubsd, Werbczi, Umwertung aller Werte, fingrizmu, MTA, Aufklärung, libcsizmus, Kazincbaszikai...Gery.

vektortér 2023.12.24. 10:52:51

Mindenki azt tekinti bizonyítéknak, amiről elhiszi, hogy bizonyíték. A tudományvallás hívei pl. a matematika és más, a többség által nem ismert nyelv eszközeivel hókuszpókoskodó egyházi alkalmazottak állításairól hiszik, hogy bizonyíték.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása