magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A gráci elmeintézetben

A Partizán-féle ballib agymosás újabb demagóg fejezete. A Partizán ellátogatott az osztrák kommunistákhoz.

A Partizán csapatának alapeszméje az ideológiák direkt összezagyválása. Tulajdonképpen ugyanazt csinálják, amit a hagyományos ballibek, csak éppen az ellenoldalról.

A hagyományos ballib szöveg az ugyanis, hogy a kommunizmus az valahogy végsősoron azonos a liberalizmussal. Persze itt a fő ok az egykori főszereplők személyes élettörténete, azaz legalább az egészében van valami belső logika: hiszen a nagy nevek hithű kommunistákból lettek reformkommunisták, majd pedig ebből valamiféle, pragmatizmusnak szidott alapon, liberálisok. Csakhát politikusbetegség, hogy nem szabad bevallani a véleményváltozást, mert az "gerinctelenség" és "szélkakasság", így a magyarázat az volt, hogy "mindig baloldali voltam". Ami persze baromság, mert egyszerre baloldalinak és liberálisnak lenni alapvető képtelenség, ezt tiszta fogalmakkal dolgozva nem lehet értelmesen kimagyarázni. Egyetlen megoldás a fogalmak folyamatos farigcsálása és direkt összekeverése.

Miért? Mert a baloldaliság alapvető jellemzője a kapitalizmus elvetése, de legalábbis kritikája. Míg a liberalizmus egyik alapja éppen a kapitalizmus igenlése. Azaz a liberalizmus a legtisztább jobboldal. S ezen az nem változtat, hogy vannak áramlatok: hiszen vannak hagyományhívő liberálisok - ezek a konzervatívok -, s vannak a hagyományt egyáltalán nem hirdető liberálisok - ezek a progresszívek -, de attól még mindketten liberálisok.

S persze a belső baloldali választóvonalak is tiszták. Aki elveti a kapitalizmust, az kommunista, aki meg erősen korlátozni akarja, az szociáldemokrata. Aki meg az egész rendszert is elveti, az anarchista.

Na, most jött erre a Partizán pár éve. Ők az ellenkező irányból jöttek: azaz mintha kommunisták lennének, de közben mégis kiállnak a liberalizmusért. Ami persze megint elmebaj.

Ez az adás ennek az agymosásnak része: lehetőleg tovább keverni a zavart. Mintha a magyar ellenzék valamilyen módon szövetségese lenne az osztrák komcsiknak, ez az üzenet, miközben ez ellen mindenki tiltakozna. A téma ezért említésre se került a beszélgetésekben.

Egyébként a meginterjúvolt két osztrák komcsi tisztességesen válaszolt mindenre, csak épp nem kaptak egyetlen, magyar szemszögből releváns kérdést se.

A figyelmes néző persze észrevehetett pár magyar ballib szemszögből erősen zavaró tényezőt.

Az interjúalany hangoztatta, ő nem "baloldali", hanem kommunista, kifejezetten kimondta, hogy rejtőzködés lenne ez a szómágia.

Hangsúlyozta: ők a szociáldemokraták ellenfelei. Azaz nemhogy az osztrák középjobb (az ÖVP) ellenfelei, hanem az SPÖ-é is.

Az interjúalany továbbá nem határolódott el a létezett kommunizmustól, azt - bár kritikusan, de - vállalta mint saját történelmét, azaz nem mondta el a magyar baloldalon szokásos halandzsázás egyik szokásos mondatát se, lásd "az nem is volt kommunizmus", "államszocializmus volt", "államkapitalizmus volt", "elrontotta a csúnya Sztálin", "elrontotta a csúnya Lenin", "meghamisították Marxot", stb.

Sajnos a kommentek azt mutatják, az emberek 90+ %-a nem értette meg az egészet. Pedig tényleg tanulságos anyag, ha átlátunk a manipulálási szándékon.

266 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr818282715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZorróAszter 2023.12.20. 07:28:08

Az a probléma, hogy a propaganda a hazudozás művészete. És marxizmusnak vagy leninizmusnak csaknem semmi köze sincs ahhoz, ami a politikai propagandában megjelenik róluk.

A második probléma, hogy az emberek túlnyomó többsége nem igényli a valóságot. Tökéletesen megelégednek azzal, hogy propagandavitákat folytatnak és a betanult lózungokat vagdossák egymás fejéhez.

Azt hogy mit mondott valójában Marx, vagy mit tett valójában Lenin és Sztálin, az szinte senkit se érdekel.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.20. 09:00:52

@ZorróAszter:

Pedig pontosan meghatározott mi a marxizmus, leninizmus, s a többi.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.12.20. 09:25:33

Assztem hogy ez a bejegyzés az ismert dékás fsságról fog szólni, hogy Zorbán Viktorzt a gráci elmeintézetben elvonóztatják a pálinkázás miatt :)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.12.20. 09:32:40

Itt van egy kis portugál kommunista propaganda:

www.pcp.pt/propaganda

A "Elég a pofázásból ! Emelni a fizetést és a nyugdíjakat!" csatakiáltás a geryfélék nyálrendszerét nyilván jól beindítja. A PCP sokszor használja még a Luta! Csatára! kifejezést. Az eredménye tanulságos: 1974 áprilisában ők voltak a legnépszerűbbek, és el is kezdték a csatázást, meg az olyan könyvek terjesztését, amiket még Rákosi sem mert fénykorában sem nálunk megpróbálni (a Boldili ájultan tisztelte Vajda Misu-féle kommunista faszságokat kell elképzelni, a "család mint burzsoá termelőegység" és népizenekara) így a siker el is jött: az 1975-ös választáson alig kaptak szavazatot.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2023.12.20. 10:10:22

" a baloldaliság alapvető jellemzője a kapitalizmus elvetése"

Nem tudom. Szerintem a baloldaliság azt jelenti, hogy olyan jó osztogatni, segíteni a szegényeken (vagy az, akit annak tekintünk. Pl. Európában a munkásság, sőt még a hajléktalanok sem tekinthetők szegénynek.) Ehhez mindenféle k. jól hangzó elméletet gyárt. De a lényeg, hogy a hatalmat osztogatással akarja megszerezni. Szerinte ő jogosult valamiféle nagy szent elvek mentén meghatározni, hogy ki a szegény, és annak ő miért adhat több pénzt, és miért veheti el a másiktól. Persze közben mindent Ő osztja. Tehát a lényeg a hatalom.
A baloldaliság tehát: a hatalom megragadása pénzosztogatás útján jól kimunkált, tudományosnak ható ideológia alapján.

A jobboldal is persze oszt pénzt, de próbál figyelni arra, hogy ebbe ne pusztuljon bele a társadalom. Megmaradjanak az észszerű termelési tevékenységek vagy csak arányos mértékben sérüljenek. A baloldali leszarja ezt, felőle összedőlhet az egész rendszer. Kb. ez a különbség.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2023.12.20. 10:15:51

Egyébként Orbán elég jól felismerte ( mondjuk a 2002-es bukás némileg segített ebben :-) :-) ), hogy a baloldali szövegek, azaz az osztogatás rohadt jól hat az emberek fejében, és ezt6 csak egyetlenegy módszerrel lehet megakadályozni: osztogatással és jóléttel. Nem véletlen, hogy a nyugdíjasok ma a szent tehén, az infláció alatt is kapták dögivel az emeléseket. Ha jól élnek az emberek, akkor leszarják, hogy mit mondanak a kommunisták. Ha szarul, akkor mindjárt eszükbe jut, hogy milyen igazságos is lenne a szomszéd rőfös boltját kifosztani...magunknak.
Persze mindig vannak megbicsaklások. Pl. most itt volt a Covid+háború, ami egy kicsit betett, de mondjuk az I. vh. is ilyen volt nagyban. Szóval előbb-utóbb átveszik a hatalmat az elmebajos komcsik, és akkor jaj a normális embereknek.

2023.12.20. 10:28:05

"Nekünk a kérdések megoldásában több, elég nehéz akadállyal kell szembenéznünk. Az egyik: kialault egy bizonyos fajta "egyenlősdi", ami nem járható út. Ez vállalati viszonylatban azt jelenti, hogy vannak Magyarországon jól működő vállalatok is, de azoknak a többlet hozamát elszedtük hosszú időn át és a rosszul működőknek adtuk. Ez az út nem folytatható. És a személyi "egyenlősdi" sem járható út. Feltétlenül azt az utat kell járni, hogy ki-ki teljesítménye és munkája szerint részesüljön a javakból. Ezt meg kell csinálnunk. Na most ez azt is jelenti természetesen, hogy a beruházásra rendelkezésre álló tőkét és az élő munkát is oda kell átcsoportosítanunk ahol progresszív és hatékony gazdálkodás folyik."
ez kádár jános

és ez a szocialista kibontakozás útja.(kádár így is mondta, hogy út-ja. mert nem tanulta a teljes hasonulást.) ez a reform. az elképzelés az, hogy a szocializmus részben kapitalista módszerekkel is építhető. a szocialista gazdálkodás keretei között is van tőke, azt a jól működő állami vállalatokhoz kell átcsoportosítani, stb. és teljesítmény arányos bérezésre kell áttérni. ez egy részleges egyenlőtlenség az elosztásban. ugyanakkor a törvény erejével és a társadalom erkölcsi súlyával is kell lépni minden olyan jövedelemszerzés ellen, ami nem a tisztességes munkából ered.

2023.12.20. 10:32:03

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
ha a kulturális marxizmuson a nemzetközi mensevik mozgalmat szokás érteni és ez a jelenlegi "baloldal", akkor a leninizmus a nemzeti bolsevizmus. és jelenleg ez a "jobboldal".

a jobboldal ideológusai egytől egyig komcsik.

2023.12.20. 10:34:33

@fofilozofus:
a kereszténység is osztogat. csak egyházi keretek között. és a piac is osztogat. az a marketing. a terülj terülj asztalkám ígérete a kapitalizmusban a leginkább hamis. az osztogatás árát mindenkinek ki kell fizetnie.

2023.12.20. 10:42:54

a jelenlegi jobboldal most egy többségében cigány elit.

mhb vezér. barna zsolt. ő egy asszimilálódott cigány honfitársunk.
index.hu/gazdasag/2023/12/20/barna-zsolt-mbh-bank-csanyi-sandor-meszaros-lorinc-bankszektor-bankado/
ahogyan lölő is az és a többi. és ezek az asszimálódott cigányok akarnak az asszimláns zsidók helyére lépnoi. ez egy etnikai konfltikus.

magyarországon a többség közösségi bankolást akar. és nem azt, hogy legyen egy országos cigány fővajda, aki osztja a pénzt. és ennek kapcsán senki se hergelje magát. meg nem szabad uszítani se. mert ez ellen maguk a cigányok fognak fellázadni. mert ennek a brutális egyenlőtlenségnek ők a legnagyobb veszetesei, tele vannak a hipermarketet, errefelé a vásárcsarnokban sem látok cigányokat, legfeljebb hajléktalanokat. és az adventi vásárban sincsenek. hanem van egy szűk réteg, azoknak egy része pitiáner tolvaj.

ez a bankrendszer jobber változatban is ugyanolyan rossz, mint a ballerekkel. és hogy ezek az emberek többségi magyarok: nevetséges.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.20. 10:48:45

@Deak Tamas:

Nem amiatt, hogy beleőrült a 2002-es választási vereségébe?

2023.12.20. 10:51:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
nekem matematikai iskoláim vannak. és tanultam matekot orosz és amerikai mintára készülő tankönyvekből is a rendszerváltás előtt és után is. és ami a kapitalista tankönyvben optimális termékösszetétel, az a komcsiban táplálkozási probléma. ugyanaz a matematikai eszköztár. és ebből következően létezik vegyes gazdaság. van hozzá matek. sőt, tulajdonképpen a matematika szempontjából mindegy, hogy a formális axiomatikus elméletet hogyan interpretálják. és ebből következően az ideológiai szembeállítás hamis.

ami a két rendszer közötti kapcsolat az a matek.
a piac feladata alapvetően az, hogy nyereséget maximalizáljon. az államé pedig azt, hogy veszteséget minimalizáljon. ha van véges optimum, akkor ezek nem feltétlen esnek egybe. de ezeket lehet közelít, ezek között lehet lépkedni. ez egy klasszikus minmax feladat a játékelméletben.

2023.12.20. 11:04:25

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
ezért a bal-, jobb totális szembeállítása elméletileg is hamis.

ami magyarországon van az egy etnikai etnikai ellentét. a baloldal a főváros asszimiláns zsidósághoz kötődik, az többségében egy zsidó baloldal. csak ez politikailag nem korrekt. és ezt nem volt szabad kimondani. ez a baller elit (az egy elit, a fővárosi akadémiai elit nagy része is ide tartozik) azonban nem a társadalom. ahogyan a jobboldal sem a nemzet. az asszimiláns cigány politikai osztály. egy asszimiláns cigányok vezette modernizációs kísérlet, aminek a magyar történelmi tradíciókhoz kevés köze van.

a partizán meg ezek pont arra éreztek rá, hogy a cigányság fog fellázadni és azok konkrétan kommunizmust akarnak majd. csak a partizán nem éri el ezt az underclass réteget, amelyik a közmédiát nézi.

na most azt nem győzöm hangsúlyozni, se a zsidó, se a cigány nem szitokszó ebben a mondókában, hanam aki nem hord szemellenzőt az láthatja, hogy a rendeleti kormányzással orbán viktor közvetlen környezetében bizony a bőrszín egyre meghatározóbb. ebben a lojális asszimiláns fekete rétegben bízik, akik nőágon fehérek. de ezek az emberek egy ugyanolyan pénzuralmi világot akarnak, mint a baloldal. majdnem ugyanazt.

2023.12.20. 11:15:24

a matekra visszatérve, az amerikai optimális termékösszetétel és a szovjet táplálkozási probléma reformszocialista változata az lett, hogy az a "szendvicses feladat".

különféle alapanyagokból hogyan rakjuk össze azokat a szenvicseket, amelyek a legnagyobb keresletet és ebből következőan a legnagyobb nyereséget eredményezik. (az összes lehetséges kombinációra van valami igény. a rendelkezésre álló alapanyagokból milyen termékeket állítsunk elő. ez az optimális termékösszetétel. ez a szabad piaci gondolkodás mondjuk egy étteremben a piac utcában.

a táplálkozási probléma az, hogy mindenkinek jusson elegendő alapvető tápanyag, ami a szendvics alapanyagaiban található. és mindezt mimimális veszteséggel állítsuk elő. ez a népkonyha.

ezek között nincs elvi ellentmondás. ugyanaz az elmélet adja a megoldást. ugyanaz a matek. leszámítva azt, hogy az egyik minimum, a másik maxium feladat. ugyanaz a közgáz akkor ha az alkalmazott matematika és nem politikai gazdaságtan.

2023.12.20. 11:25:27

és a másik téma, hogy a bal és a jobboldal között etnikai konflikus helyett egy néppártra van szükség, amiben a NŐK A BALOLDAL. és a FÉRFIAK A JOBBOLDAL. keresztyén hagyomány.

van egy magyar néppárt. és annak a nőtagozata a baloldal. nem a munkavállalók a baloldal, akik sztrájkkal fenyegetik a munkaadókat. ha dolgozói részvények is vannak, akkor a munkások részlegesen ugyan de munkaadók is úgy, hogy közben munkavállalók. és a vezetők is, akiknek esetleg több részvényük van szintén munkavállalók. csak mondjuk 10x különbség van a fizetésben és nincs 1000x-es különbség a vagyonban.

lölő és a cigánysoron élő közmunkások között brutális vagyoni különbségek vannak. és nem sok különbség van köztük. és amikor majd rájönnek, hogy elvtelen módon szánt szándékkal átbaszták őket, akkor lesz történelmi változás.

a jelenkorban elsődlegesen a cigányság társadalmi mozgása írja a történelmet.. ez nem egy demokratikus választás eredményeként. ez sem lesz egy demokratikus változás. hanem egy fordulat. és a kérdés, hogy ez milyen irányt vesz.

2023.12.20. 11:35:56

és az ideológiai vonal. ha a baller marxista, akkor a jobber leninista. ha a jobber fasiszta, akkor a baller kultúrfasiszta. ha a baller woke, akkor a jobber ellenwoke. szivárványos kultúrfasiszta szemben a barnásokkal. ébredj magyar. az egyik pávatollal, a másik kakastollal masírozna. elvek és elképzelések nélkül.

ha minden áron bal, jobb párt akarunk, akkor legyenek a nők a politikai baloldala, a férfiak a jobboldala és egy néppártban legyen jelen mindkettő. és néppárt attól liberális, hogy szabad a belépés. a fiatalok a liberálisok. nem kell lmbtq tagozat, azt el lehet vetni akár úgy is, hogy az időebb konzervatívok azt megvétózzák. ebben nem kell követni a nyugatot. ami nem azt jeleni, hogy ebből következően semmiben sem, vagy hogy háborút kell indítani, hogy az új világrend győzedelemkezdjen. régen volt az a vicc. aa nyugat a szakadék állán, a komcsi párttitkár szerint egy lépéssel előttünk tartunk.

Gery87 2023.12.20. 12:13:50

"A Partizán csapatának alapeszméje az ideológiák direkt összezagyválása. "

Miben láttad ezt?

"A hagyományos ballib szöveg az ugyanis, hogy a kommunizmus az valahogy végsősoron azonos a liberalizmussal."

Baromság. Ki mondott ilyet és mikor?

"Mintha a magyar ellenzék valamilyen módon szövetségese lenne az osztrák komcsiknak, ez az üzenet, miközben ez ellen mindenki tiltakozna. A téma ezért említésre se került a beszélgetésekben."

Vagyis csak te képzeled bele hogy itt a cél "a magyar ballib ellenzéknek komcsi szövetségeseket is találni"!
Vagy nem tudom mit akarsz ezzel...

@Deak Tamas:

Csakhogy én nem vagyok kommunista te faszkalap:)
Bár nem is vártam el hogy felfogd, lévén olyan sültbuta vagy mint a segg.
Jobb lenne inkább ha befognád a pofád.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.20. 12:20:37

@Gery87:

Marci okos gyerek. Meglátta: a ballibek fő baja, hogy jobbos a programjuk, miközben amagyar átlagenber baloldali.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.20. 12:21:32

@Gery87:

"Ki mondott ilyet és mikor?"

Szinte mindenki. Maga a "ballib" szó is ebből ered, azaz valahogy össze kelll mosni a 2 dolgot.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.20. 12:22:04

@Gery87:

" te képzeled bele hogy itt a cél "a magyar ballib ellenzéknek komcsi szövetségeseket is találni"!"

Semmi ilyet nem mondtam.

Gery87 2023.12.20. 12:29:18

"azaz nem mondta el a magyar baloldalon szokásos halandzsázás egyik szokásos mondatát se, lásd "az nem is volt kommunizmus", "államszocializmus volt", "államkapitalizmus volt", "elrontotta a csúnya Sztálin", "elrontotta a csúnya Lenin", "meghamisították Marxot", stb."

Csakhogy ezt nem a magyar baloldal mondja, hanem 1917 óta nagyon sokan, ugyanis mind a kommunizmusnak mind a szocializmusnak sok fajtája van és ami lett, azt már kezdetektől fogva bírálat érte!
Nem '89 után találták ki.

Én értem hogy kényelmes összemosni mindent és annyit mondani "látjátok mi lett ebből, az egész úgy szar ahogy van.."
És puff, már többet, érdemi kritikát nem is kell megfogalmazni.
De, ne tedd:)

Ez vonatkozik az ide kommentelő "Nemzethykohnzervatítvokra" - főleg a ksinyilas tomikára - is akik nagyon okos antikomunistának képzelik magukat:)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.12.20. 12:29:46

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: én az egész grácozást Fletó bukása óta hallom, lehet hogy csak későn, és ez az ősforrás.
A mandilin volt a jómultkorjában a sokból egy elmebeteg, aki írogatott összevissza (nem a Jenő, másik :) ) hogy a csuti szemlőhegyi villájából a pálinkás hugyos gatyájában viszik Grácba (vagyis a hozzászóló alkotott magának egy Gyurcsány Viktor/Orbán Ferenc variánst :) )

Gery87 2023.12.20. 12:32:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Marci alapból egy belpesti progresszív meleg srác...
Látott egy piaci rést, ezt tölti ki most ez a "szellemi műhely", triggerelve sokakat ilyen radikális balos részekkel.
És nagyjából ennyi.

Az adások 90% rendszerkritikus ellenzéki politika + progresszívkodás + bulvárszemét.

Gery87 2023.12.20. 12:33:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A ballib nem ezt jelenti!
Azt jelenti amit te is mondtál, a liberalizmus jobboldali eszme de a magyar politikai palettán a jobboldal a "nemzetieké", ezért értelemszerűen baloldalra kerültek a libsik, ezért ballib.

2023.12.20. 12:34:47

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
ez a kapitalizmus kritikusság most az egyik globális trend. a zöld mozgalmak is ebből erednek. gyáriparos tulajdonosi szerkezetet a a kockázati tőkealapok átrendeznék.

Gery87 2023.12.20. 12:38:09

@Deak Tamas:

"A mandilin volt a jómultkorjában a sokból egy elmebeteg, aki írogatott összevissza"

Az te voltál baromarc.
Tomika, annyi történt hogy jó bebasztál a kerítésszaggatótól, aztán másnap elolvastad a saját kommentjeidet:)
Sajnálom hogy tőlem kell megtudnod de évek óta magaddal vitatkozol ott:)
Állj le a piálással öreg...

2023.12.20. 12:42:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a bolgár kormány inkább a kockázati tőkéseket támogatja. a nem-termelő beruházásokat. és ezért jutalmazzák meg őket. az usa után jelenleg BULGÁRIA a legnagyobb pénzkibocsátó. és nincs olyan nagy bolgár infláció.
data.oecd.org/money/narrow-money-m1.htm
tehát az a temérdek pénz, leva és ahhoz párusoló euróa bolgár bankrendszerben ott van talonban valahol szófiában. hogy pontosan hol az üzleti titok. és az a kérdés, hogy ezzel a szófiai kormányzat, a kormányhoz kapcsolódó ügyes üzletemberek mihez kezdenek. ez mennyiben szolgál közérdeket, magánérdeket, mennyiben szolgál külföldi és belföldi értedkeket. és a bolgár nép erről szavaz.

de elvben az, hogy szófia most éppen kiszolgálja az amerikaiakat, mert őket tartják erősebbnek nem feltétlen jelenti a nemzeti érdekek feladását. persze valószíűleg nem a bolgár nép fog felemelkedni ezáltal, de az sem lehetetlen. mert ott a temérdek készpénz a semmiből. csaknem 3x annyi mint korábban. (2015-ös bázison számolnak).

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.12.20. 12:42:44

@fofilozofus: hát nemtom. Ez itt a már említett Chelas egy része:

www.youtube.com/watch?v=FpN07Zym9vI

egyértelmű, hogy azért járnak jobb ruhában mert az időjárás ezt megengedi. Északabbra azért már más lenne a helyzet.

www.youtube.com/watch?v=u_P12DIUHmI

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.20. 12:46:03

@Gery87:

A legtisztább jobboldal a liberalizmus, s a legtávolabb áll a szocializmustól.

Pont ez volt a baj. Át kellett hídalni. EÍrre lett a "ballib" szó. Akkor kisgyerek voltál, nem emlékezhetsz erre, názz utána pl. a Demokratikus Charta tevkenységének.

A fő cél: valahogy összeterelni az ex-komcsikat a antikomcsi SZDSZ-szel. Az egyik jelszó az volt, hogy mindketten a "ballib" tábor tagjai, s küzdenek válltvetve a "fasiszták" ellen.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.20. 12:52:53

@Deak Tamas:

Vannak ilyen ballib rögeszmék:
- Zorbán havonta legalább egyszer agyonveri a feleségét,
- időnként Zorbán lezáratja a Parlamentet, s focizik a teremben a régi haverokkal (amióta meghízott, ezt ritkábban hallani),
- Zorbán a KGB ügynöke volt már a gimnáziumban,
- Zorbán származásilag erdélyi cigány,
- Zorbán azért alapított diákszakkört, majd a Fideszt, hogy jelenthesse a Belügynek azokat, akik részt vesznek benne,
- a 2002-es bukás miatt megboldonult Zorbán, hónapokig kezelték Grácban.

Van még 10 hasonló.

2023.12.20. 12:53:18

és a harmadik románia. az a román fejlődésen látszik is. felzárkóznak. magyarország a negyedik. de úgy, hogy erősen nyomják lefelé. és lengyelország az ötödik. azt is nyomták lefelé. de most már lengyelország is majd több készpénzt teremthet. anélkül, hogy bedőlne a zloty. és a nemzetgazdaságokat ilyenformán lehet mozgatják a globális pénzpiacok.

na most a legjobb megoldás a nagykoalíciós kormányzás. ami kifelé demokrata "ballib", befelé "jobbkonzi", republikánus ebben az amerikai politikai felosztásban. a globális pénzpiac elsődlegesen az usa. illetv másodlagosan az eu, az euroövezet.az oroszok és kína ebbe direktben nem nagyon szólnak bele, mert hogy rubelben vagy juanban kevesen tartalékolnak. dollárban annál inkább és az európai központi bank is temérdek eurót generál kii majdnem teljesen szabadon. és kérdés, hogy ezt kinek ossza szét.

2023.12.20. 12:55:01

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
van egy városi legenda. azt nem részletezném, mert nem szeretem az ilyen típusú lejáratást, de ha magyarországon jársz, akkor hallhatod. ha használod a facebook-ot, akkor olvashatod. és az egy konkrét dolog.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.20. 12:56:32

@Gery87:

Gondold meg mi lenne, ha egy keresztény elkezdene halandzsázni minden problémás sztoriról, hogy "azt nem igazi keresztények csinálták", "nem igazi kereszténység", stb.

Szóval derekas dolog az osztrák komcsik részéről hogy nyíltan válllnak mindent, azt is, amit ma már hibának tartanak, de nem halandzséznak, hogy "nem ér a nevem".

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.20. 12:59:12

@Gery87:

Az a baj vele, hogy hazudik. Valószínűleg saját magának is. Ő ugyanis NEM rendszerkritikus semmilyen szempontból.

Nagyon szeretne marxista lenni, de látja, erre semmi piac, meg eleve az egész élete nem olyan, ami ehhez passzol, ő is színtiszta polgári aktivista, így össze-vissza beszél.

2023.12.20. 13:01:53

ami a lényege, hogy
1. az ideológiai szembenállás elvben hamis.
2. a bal-jobb szembenállás budapesten egy etnikai koflikussal terhelt.
3. a városi legenda szerint orbán egy zsarolható politikus.
na most ebből a 2-es pont is kérdőjeles. a vezető politikusok és belső köreinek származása nem nyilvános. sém, hám vagy jáfet fia. ez az etnikai konflikus kérdőjeles. és 3-as pont két kérdőjeles. azt még annyira se tudjuk.

viszont ezek nélkül a jelenkori magyar közéletnek nincs igazán jó magyarázata a populizmus régesrégen fel lett adva.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.12.20. 13:03:37

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: plusz felpróbálja a Szent Koronát minden este, én ezt nem értem miért tenné, hiszen a belpesti férgek szerint az csak magyarkodó micisapka.

Gery87 2023.12.20. 13:04:32

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A fő cél: valahogy összeterelni az ex-komcsikat a antikomcsi SZDSZ-szel."

Csakhogy ez pártokról szólt, meg levedlett opportunista exkáderek kimosdatásáról!
Nem arról hogy a liberális meg komcsi eszemét tereljék össze, hogy lényegében "ugyanaz"!
A közös értékek kihangsúlyozása (demokrácia, antifasizmus, emberi jogok stb) nem "összekutyulás".

Tapi2021 2023.12.20. 13:08:08

Srácok tippeljetek!

Mekkora felzúdulást, sőt, vad ellentámadást vált ki, illetve milyen erővel kiáltanak majd most jogállam-megsemmisülést, diktatúrát... Brüsszelben, Washingtonban és a többi csatlós országban erre a hírre, ami nem más, mint nyílt gleichsajtolás, a közmédia átállítása az új politikai vonalra?:

"Felmentették a lengyel közszolgálati média vezetését

Varsó, 2023. december 20., szerda (MTI) - Felmentette szerdán Bartlomiej Sienkiewicz lengyel kulturális és örökségvédelmi miniszter a közszolgálati televízió, a rádió és a PAP állami hírügynökség vezérigazgatóit, és új felügyelőtanácsokat alakított ki a közmédiában - közölte szerdán a lengyel kulturális tárca (MKiDN).

A közlemény szerint a felmentés "szükségességét" a szejmben kedd éjjel megszavazott határozat indokolja. Az októberi parlamenti választások nyomán többségbe került koalíció által megszavazott dokumentum értelmében "javító intézkedéseket" kell foganatosítani a közmédiánál.
Az MKiDN szerint jogilag érvénytelen a lengyel alkotmánybíróság múlt csütörtöki figyelmeztetése, melynek értelmében az illetékes miniszternek tartózkodnia kell a közmédiát működtető társaságok felszámolásától, vezetésük leváltásától. A figyelmeztetést a testület a jelenleg ellenzéki, múlt hétig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) képviselőinek beadványára adta ki." MTI

Gery87 2023.12.20. 13:08:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ebből kettőt hallottam.
Az egyik az asszonyverés, amit egyébként a büdösbunkójáról el is tudok képzelni...
A másik meg hogy 2002 után tényleg "eltűnt".

Szerintem nem "Grácban kezelték", hanem egyszerűen Habony Árpád kezelgette ideológiailag....akkor döntötte el hogy "jó ha nektek nem kell a polgári Magyarország koncepció akkor én leszek Kádár és Horthy keveréke, ha krumplileves akkor krumplileves."

Gery87 2023.12.20. 13:10:13

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Gondold meg mi lenne, ha egy keresztény elkezdene halandzsázni minden problémás sztoriról, hogy "azt nem igazi keresztények csinálták", "nem igazi kereszténység", stb."

De hát ez történik:D
2000 éve ez megy hogy a másik miért eretnek meg pogány meg miért kell máglyán elégetni stb.

2023.12.20. 13:10:14

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
most volt egy beszélgetés, amiben puzsér felvetette, hogy a kereskedelmi médiát en bloc államostítani kellene, és a többi is azt mondta, hogy adóztassák meg a facebook-ot, mert hogy az cenzúráz és ehhez hasonlók.

Tapi2021 2023.12.20. 13:13:08

A brüsszelita ellenzék itt ugyanezt csinálná! Azonnal eltűntetne minden vele ellentétes és neki ellenzéki hangot!!!!

Ne legyenek kétségeink.
Főleg úgy ne, hogy lényegében az előző választáskor meg is mondták, hogy őket sem fogja kötni, holmi törvény vagy az alkotmány/alaptörvény, ha arról van szó, hogy MINDENHOL AZONNAL VISSZAÁLLÍTSÁK a HATALMUKAT!!!!

Emlékszünk: a kormánypártiak börtönbe, felesben meg alkotmányátírás, ha máshogy - értsd: TÖRVÉNYESEN! - nem megy!

Lengyelország bemutatja...

Gery87 2023.12.20. 13:14:42

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Nagyon szeretne marxista lenni, de látja, erre semmi piac, meg eleve az egész élete nem olyan, ami ehhez passzol, ő is színtiszta polgári aktivista, így össze-vissza beszél."

Ez így lehet szerintem is.
Nem mellesleg személyesen nem is "osztályérdeke" már a változás, csak politikai ellenérdekei vannak. Ezen persze túl lehet lépni, de egy olyan nagyvárosi fiatal buzi mint ő láthatóan az anyagi jólétet a szereplést, "a szellemi maszturbációt a szalonban" ahonnan nem zárták még ki...jobban élvezi minthogy nyíltan, totálisan beleálljon a marxizmusba!

2023.12.20. 13:14:51

@Tapi2021:
ugye az érvelés az, hogy a jelenlegi kormány azért demokratikus, mivel egy plurális, koalíciós kormány. szemben az elődjével, ami egypárti. tehát az a kritérium, hogy az éppen uralkodó politikai pártnak, demokratikus koalíciónak legyen belső ellenzéke. ha az nincs, akkor nem felel meg az európai plurális értékrendnek

Gery87 2023.12.20. 13:16:15

@Deak Tamas:

Persze hogy nem érted mert ostoba vagy.
A libsik szerint mici sapka, de nektek turbónemzeti agyhalottakank meg nem az.

2023.12.20. 13:19:20

időnként beültem pozsgay imre előadásaira és ott rendre elsütötte azt, hogy amikor ő német politikusoktól megkérdezte, hogy milyen kormány várható, akkor azt mondták: KOALÍCIÓS. mert hogy ez a rendszerváltás egyik kiívülről diktált kritériuma, hogy többpártrendszerre van szükség és abban többpárti kormányzásra.

Gery87 2023.12.20. 13:19:57

@Tapi2021:

"...ami nem más, mint nyílt gleichsajtolás, a közmédia átállítása az új politikai vonalra?"

Mi a probléma?
Orbán is ezt csinálta, csak nem ugyanazon az oldalon!
Szóval a Főni rossz, csúnya dolgot csinált vagy mit akarsz mondani?
:)

Gery87 2023.12.20. 13:21:02

@Tapi2021:

"A brüsszelita ellenzék itt ugyanezt csinálná! Azonnal eltűntetne minden vele ellentétes és neki ellenzéki hangot!!!!"

A Fidesz meg ezt csinálta, csinálja a közmédiában:)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.20. 13:21:09

@Deak Tamas:

Az osztrák propaganda is ezt terjeszette 1849 után Kossuthékról, nem?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.20. 13:23:29

@Gery87:

Mondtam: politikusbetegség nem bevallani a változást.

Azt nem lehetett mondani, "komcsi voltm, most liberó vagyok". Helyette lett ez "baloldali vagyok óvodás korom óta" marhaság.

ZorróAszter 2023.12.20. 13:23:50

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Pedig pontosan meghatározott mi a marxizmus, leninizmus, s a többi."

A propagandában mindenki a saját, célszerűnek tartott definícióját használja, és nem kíváncsi senki máséra.

A hazudozáshoz nincs is szükség másra.

ZorróAszter 2023.12.20. 13:27:32

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Gondold meg mi lenne, ha egy keresztény elkezdene halandzsázni minden problémás sztoriról, hogy "azt nem igazi keresztények csinálták", "nem igazi kereszténység", stb."

Mi ez a feltételes mód?

Nem pont ezt csinálják maguk is például az indiánok kiirtása kapcsán?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.12.20. 13:29:14

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ó, ott sajnos volt amit mi bsztunk el, nem is kicsit. Zsófia főhercegnő különösen gyűlölte a magyarokat, mert a szólásszabadság már akkor is q fontos volt, az ész meg az ízlés nem. Én is gyűlölném aki ilyet rajzol rólam. (Igen, a képen azt csinálja Jelasiccsal ami látszik. Ez egy Jókai szerkesztette vicclapban jelent meg.)

rubicon.hu/kepek/article/1001/2010-7-1501-c-fe411b44-58a0-4b63-8d5e-39da7ae06f11-thumbnail.png

Tapi2021 2023.12.20. 13:31:07

@cvsvrs: "csak a partizán nem éri el ezt az underclass réteget, amelyik a közmédiát nézi."

Ja, most el is képzeltem, ahogy az underclass családok esténként együtt ülnek a tv előtt és nézik a Híradót!

Ez komoly?

Lassan Gremlinngsssss vagy ki szintjét hozod.

ZorróAszter 2023.12.20. 13:31:55

@Gery87:
@Deak Tamas:

"A libsik szerint mici sapka, de nektek turbónemzeti agyhalottakank meg nem az."

Micisapka volt Orbánnak is még a "Térdre imához" korszakából.

Csak biztos megjelent neki is Szent István, mint Hoffman Rózsának Jézus a lánya esküvőjén.

Muhahaha!!!!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.20. 13:33:25

@Gery87:

Kedvencem, amikor bejelentette, belépett a szakszervezetbe.

Meg is kérdeztem, van már szakszervezetük a vállalkozóknak is? Persze nem jött válasz.

2023.12.20. 13:33:51

@Tapi2021:
a lengyel kormány többpárti, plurális, koalíciós. obboldali törbbsége van, azonban van egy baloldali belső ellenzéke. ezért mondják demokratikusnak.

Gery87 2023.12.20. 13:35:22

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

OKé, szerencsés módon aki kádereből szadeszos libsi mszp-s lett az mondhatja hogy "mindig baloldalon voltam" de hát tudjuk hogy ettől még két külön eszméről van szó a liberalizmus meg a kommunizmus esetében.
ÉS ezt sehogy nem lehet ugyanazzá tenni!

Még akkor se ha a Fidesz propagandistái próbálkoznak ezzel a "progresszív-marxista" meg "libsi-bolsevikok" ökörséggel.

ZorróAszter 2023.12.20. 13:36:18

@cvsvrs:

"ez a kapitalizmus kritikusság most az egyik globális trend. a zöld mozgalmak is ebből erednek. gyáriparos tulajdonosi szerkezetet a a kockázati tőkealapok átrendeznék."

A polgári demoráciákban vagy a gyarmatokon majdnem minden bábszínház hülyegyerekeknek.

Ami nem az, arra vannak a célzott likvidálások.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.20. 13:37:02

@ZorróAszter:

Éppen nem: a tényeket mondtam. Az pedig az, hogy a katolikus papság mentette meg az indiánokat a kiirtástól.

Tapi2021 2023.12.20. 13:38:45

@Gery87: "Csakhogy én nem vagyok kommunista te faszkalap:)"

Erről eszembe jutott egy vicces jelenet a Vaklárma című filmből. Amikor Richard Prior, aki a vakot játssza, beszélget a nővérével a metrón, aki cikizi őt, mert azt játssza, hogy lát.
És azt mondja, ez olyan, mintha azt akarnád játszani, hogy fehér vagy!

Erre Prior felugrik és hangosan kifakad: Miii??? Nem vagyok fehér???? Mi az, hogy nem vagyok fehér????
Apa tudja már? ...

www.youtube.com/watch?v=Aicdfl1-bi8

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.20. 13:40:52

@Tapi2021:

A Partizán műsoraihoz egyetemi diploma kell, humán szakon. Több idegen szó hangzik el óránként, mint egy orvosi előadáson.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.20. 13:42:46

@ZorróAszter:

Orbán progresszív liberális volt a 90-es évek elején, ennyi az egész.

2023.12.20. 13:43:27

@Tapi2021:
az underclass a közmédiát nézi. nekik szólnak ezek a műsorok. hiszen egy értelmiségi ha baller, akkor általáben nem érdekli, hogy mit mond a többi baller. (leszámítve egy szűk réteget). az értelmiség többsége késztetést érez arra, hogy ellenvéleménnyel is találkozzon

ezért egy jobbos értelmiségi, ha tényleg értelmiségi, akkor nem nagyon néz köztévét. ahogyan a balos értelmiségi, ha tényleg érdelmiségi, akkor nem nagyon néz átévét. bár abban is ütköztetnek időnként különböző véleményeket. a köztévében szinte soha.

az az underclass réteghez szól. brüsszel támadást indított, de megint győztünk, stb. mint egy szappanopera. és ebben a rétegben. nincs is rá igény, hogy különböző véleményeket halljanak. csak egy ponton rájönnek, hogy átbasszák őket. mégpedig a saját fajtájuk.

Tapi2021 2023.12.20. 13:45:11

@Gery87: "Csakhogy ezt nem a magyar baloldal mondja, hanem 1917 óta nagyon sokan, ugyanis mind a kommunizmusnak mind a szocializmusnak sok fajtája van és ami lett, azt már kezdetektől fogva bírálat érte!
Nem '89 után találták ki."

Ja, és minden verziója katasztrófa és bukás volt. Kivéve még ott, ahol elég brutális tudott maradni az ELNYOMÁS!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.20. 13:45:47

@Gery87:

Eleve ott kezdődik, hogy már az is hatalmas változás, ha valaki komcsiból lesz szocdem, dehgy az meg végképp, hogy aztán liberális.

S jön aztán a kamuzás, hogy "mindig szabadságszerető ember voltam", aminek persze semmi köze a liberális világnézethez.

Ráadásul az MDF-et annak idején pont azzal támadták a ballibek, hogy ez nem eléggá polgári és kapitalizmuspárti.

Gery87 2023.12.20. 13:49:22

@Deak Tamas:

"Én is gyűlölném aki ilyet rajzol rólam. "

Hát mert ilyen amőbaagyú vágy vezérelt ösztönlény vagy azért:)

Gery87 2023.12.20. 13:50:03

@ZorróAszter:

Szerintem most is az, csak már nem mondja ki.

Gery87 2023.12.20. 13:50:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

:)
Nem tudom mibe lépett be vagy mi volt ez és mikor...

Tapi2021 2023.12.20. 13:52:50

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "názz utána pl. a Demokratikus Charta tevkenységének.

A fő cél: valahogy összeterelni az ex-komcsikat a antikomcsi SZDSZ-szel. Az egyik jelszó az volt, hogy mindketten a "ballib" tábor tagjai, s küzdenek válltvetve a "fasiszták" ellen."

Nekik egy progresszív céljuk volt: továbbra is az elitben maradni, átmenteni vagyont, befolyást, hatalmat, egzisztenciát...

Hogy milyen cégért akasztanak ehhez magukra, az mindegy volt. Ami éppen nyugaton divatos volt. A liberális.
Mert keresztény-konzik és szuverenista nemzetiek azért mégsem lehettek.
Liberális meg bárki, bármi.

Komcsiból, szocializmus építőből, marxistából... simán lehetett liberális "szalonna"!!!

Ez (is) csak egy (ál)ruha rajtuk.

Gery87 2023.12.20. 13:53:38

@Tapi2021:

:DD
Hát ez kva jó volt!
:)

(De attól még, most is azt mondom, hagyjuk ezt, nem érted a különbségeket, akkor nem érted, te dolgod...)

Tapi2021 2023.12.20. 14:00:51

@Gery87: "A közös értékek kihangsúlyozása (demokrácia, antifasizmus, emberi jogok stb) nem "összekutyulás"."

A közös értékeket bankszámlákon tartják! Meg cégekben!
Amiket írsz, nekik csak divatszavak, amiket most mondogatni kell, mert az a jó. Azért kapnak pontokat.
Ez a progresszió (machiavellizmus) lényege.

2023.12.20. 14:01:30

@ZorróAszter:
vannak gyáripari óriások. ezeknek van egy kialakult tulajdonosi szerkezetük. a részvények kisebb része forog a törzsdén, a irányítási jogot egy szűk réteg nem adja ki a kezéből. miért is tenné? és ez az egyik tőkés érdekcsoport.

és van egy másik, amelyik meg temérdek pénzzel rendelkezuk, hiszen a jegybankok temérdek készpénzt generálnak ki, termérdek érték keletkezik a semmiből, ezek a pénzek ott vannak valahol valakiknél, illetve ezt kölcsönbe lehet venni, ebből lehet még pénzt csinálni. reálhozamot úgy is, hogy a pénz teremti a pénzt. ez a kockázati tőke.

ez utóbbi azonban érdekelt abban, hogy korlátozza gyáripart, vagy esetenként átrendezze a tulajdonosi szerkezetet, és ezért pénzelik a munkások érdekvédelmét, a zöld mozgalmakat, még azt is fogllalják el a tőszdét.

ha egy kockázati tőkealap az árfolymaok esésére játszik, akkor nekik az az érdekük, hogy a "we are the 99" mozgalom foglalja el a tőzsdét.
en.wikipedia.org/wiki/We_are_the_99%25
és lám, karácsony gergelynek is pont ez a szlogen jutott az eszébe. és ha megnézed, akkor ennek másik jelszava a "together". magyarul együtt. a lengyel szolidaritás betűível. az amerikai demokrata párthoz kapcsolódnak.

csak ugye a fidesszel kapcsolatos állítás, hogy orbánt zsarolják a ruszkik. orbán putyin bábja. és van egy ilyen látszat. egy magyarországon egy populista politikus egyáltalán svéd nato csatlakozás vétójában, a magyar társadalom nem skandináv ellenes, különösebben nem oroszpárti és még az amerikaellenesség is marginális. a többség ez ügyben semleges. orbán meg nem, és nagyon nem. tehát van egy olyan látszat, hogy zsarolják a ruszkik.

és persze az is igaz, hogy kiszolgálja a fritzeket. csak az nem igaz szerintem, hogy mindent a németek irányítanak. inkább az van, hogy temérdek érdekkonflikus van, amit orbán budapestre vonzott. és ebből az lesz, hogy senkinek se érdeke őt a helyén tartani. ugyanakkor nincs olyan utódja, akit meg beültethetnének a helyre.

és ilyenkor szoktak úgy dönteni, hogy legyen valami nagykoalíció. illetve még a cigányság társadalmi mozgása az, ami a választási eredményt befolyásolja. mert hogy ez a réteg képes tömegével oldalt váltani.

Gery87 2023.12.20. 14:04:04

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A Marci erősen túlkompenzál ebben, talán mert nincs diplomája.

"endorszálni"

Gery87 2023.12.20. 14:04:32

@Tapi2021:

Azok, de attól még így volt.

Tapi2021 2023.12.20. 14:05:27

@Gery87: "De hát ez történik:D"

Ez sem igaz. II. János Pál konkrétan nem csak elismerte az egyház tagjai által két évezred alatt elkövetett bűnöket, hanem nyilvánosan bocsánatot is kért értük.

Hát, amit meg mások követtek el, eretnekek, protestánsok, VILÁGIAK/civilek... Azért másoknak is kell bocsánatot kérni.

Gery87 2023.12.20. 14:10:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"TUDOSZ (Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezete)"

Na, akkor most már ezt is tudjuk, csak volt ahova beléphetett:)

2023.12.20. 14:10:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a kapitalizmus párti a burzsoá. magyarországon ez nem polgár, hanem a nagytőkés szinonimája. és éppen a fidesz mondja azt nyíltan, hogy ők a nemzeti nagytőke, a nemzeti burzsoázia pártja, aminek kevés köze van a magyar polgári fejlődéshez. a fidesz maga mondja, hogy ők nem polgáriak. de azt si, hogy burzsoáziát akarnak. olyannyira, hogy ez lesz az új világrend alapja.

2023.12.20. 14:39:41

mindkét tábor elvtelen. de a ballerek mondják azt, hogy ők a kisemberek érdekeit védik.. a jobberek meg azt, hogy ők burzsoák és nemzeti érdeket védik. nemzeti buzsoáziát akarnak, abban nincs nemzeti érdekvédelem.

a fos és szar van celefánpapírba csomagolva. csak a baller híg fos szétfolyik, a jobber kemény szar állja a sarat, de az attól még tömény bélsár. és lehet mondani, hogy az a jó. vagy a híg fos, mert az legalább híg.

kb. ez a választás.

2023.12.20. 14:52:15

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
magyarországon a polgári fordulat 1848. és az a nyugati típusú burzsoázia elleni népfelkelés. a nyugati burzsoázia képviselői a a habsburgok. és ellenükben tör ki a forradalom. bécsben és pesten.

Gelimtrtrddddd 2023.12.20. 15:08:17

@Deak Tamas: szerint az csak magyarkodó micisapka.
_--------------

Nem szerint, hanem rekkint.

???????????? He? Dehát a bili a korona izé az nem micisapka, és nem egy libernyák szimbólum? De igen. A micisapka az libcsizmus.

Gelimtrtrddddd 2023.12.20. 15:12:16

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: okos gyerek. Meglátta: a ballibek fő baja, hogy jobbos a programjuk, miközben amagyar átlagenber baloldali.
--------------

1. Okos hang nem van, gyerek laguján magyar a barna. Köz se magyaros, innento.

2. Hát, hát, nem rakem, hogy van itt a zavarítás, attól, hogy te zavarsz itt folyton.

Te most egy kisember vagy? Folyton vakerolod a libcsizmust, de a folyton vakerolod a másik libcsizmust is.

2023.12.20. 15:21:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a reformkori magyarországon három jelentős réteg van.

1. arisztokraták. akik azt mondják, hogy ők a vagyonukból hajlandóak áldozni azért, hogy elkerüljék a nagy francia forradalomhoz hasonló attrocitásokat. ezeknek vidéki birtokaik vannak. a vezetőjük széchenyi.
2. patriciusok. ők a klasszikus városi polgári középosztály. konszolidált viszonyok között élnek, szavazati joguk van. ez az arisztokratáknál szélesebb, de a nyugatinál vékonyabb réteg.
3. plebejusok. ők a szegény réteg. nekik nincs szavazati joguk. őket vezeti kossuth. ő mondja azt, hogy legyen mindenki állampolgár.

és a patriciusok azt gondolják, hogy a városi szegények inkább bécsi burzsoáziával forduljajnak szembe, mint esetlegesen ő házaikat fosszák ki.

debrecenben ekkor nagyjából 50 ezer ember él. nagyjából 10 ezer háztartásban. és ebből 2 ezren fizetnek adót. lényegében azért, hogy szavazati joguk legyen. tehát az 50 ezer lakóhoz tartozik 2 ezer adófizető. ezt nem lehet tartani. a patriciusok azt mondják, hogy aki a városi bérlakásokban él az vegye meg az ingatanát a legolcsóbb telekáron. így minden ház polgárjogot nyer. és nem kell semmiféle ribillió.

hanem a polgárjogot mindenki vegye meg. aki ezt nem tudja kifizetni, vagy nem akarja annak nem lesz választójoga. na und. ez cenzust jelent. csakhogy a plebejusok elfoglalják a debreceni városházát. és azt mondják, hogy addig nem hagyják el az épületet, amíg a patriciusok nem támogatják a forradalmat. és erre a poroszlay frigyer polgármester azt mondja, hogy akkor induljon meg a bécsi burzsoázia ellenes felkelés. amit a bécsi munkások is megindítanak.

2023.12.20. 16:06:06

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a citoyen egy városi kommuna polgárjogot nyert lakója. (kommunista a szónak eredeti értelmében. egy közösség, egy kommuna lakójának képzeli magát)
a bourgeois pedig gyarmatosít. kolonizál. ők a telepesek, akik azt mondják, hogy a közösségnek semmiféle joga nincs.

a bécsi burzsoázia magyarországot akarja gyarmatosítani. és részben még a német bürgerek is. és vannak őket kiszolgáló helytartók. ők a labancok. a labancoknak legalább vannak elveik. mária teréziát istenítik. a felvilágosult abszolutizmust

és a bécsi munkások is ezen burzsoák ellen vonulnak fel. vagy a gráci plebs. 1848-ban ez a két társadalmi érdek összekapcsolódott. orbánék is gyarmatosítást akarnak. ők a német és a kínai tőke helytartói lennének. kolonizálás, vendégmunkások, migránsgettók. mondván, hogy ez növeli a gdp-t. adjuk el a fővárost egy arab emirnek, stb. haza árulás a szónak a szoros értelmében.

Gelimtrtrddddd 2023.12.20. 16:15:10

@cvsvrs: a citoyen egy városi kommuna polgárjogot nyert lakója. (
---------------

A citojás=libcsi=pógár=burzsuj.

Nem város, őru,őrdu, a jog az iga, joch, nyerni Ak-47-est Ukiról, knei indogermán stumától. Lakni laguján ottvesző.

2023.12.20. 16:21:33

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
debrecenben van egy építészeti stílus. a civis ház.

ennek több változata is van. klasszicista homlokzattal rendelkezik.
visitdebrecen.com/wp-content/uploads/2020/09/Bajcsy-Zs-utca-51-1024x683.jpg
vagy puritán dekorációval és cégérrel.
visitdebrecen.com/wp-content/uploads/2020/09/Bajcsy-Zs-utca-4-1024x682.jpg
ezek nem burzsoá építmények. van egy középkori utca. a burgundia. ami burzsoák földjéről érkező telepesek.azok a gubacsapók (a csapó utcai) szomszédjában éltek. nem voltak palotáik.

és ebből áll egy kommuna szerveződik. ami róma köztársasági hagyományit követi. nem a császárságot és a pápaságot. hanem a köztársaságot és a reformációt. a köztársaság azonban nem a királyság ellentéte. a burkus franciáknál igen, magyarországon nem. a francia forradlomból kellene megérteni a modern kori magyar történelmet. hanem a magyar polgári fordulatból. a reformkorból illetve 1848-ból.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.12.20. 16:37:26

@Tapi2021: megnézegettem a dolgokat, tök frankó, így kell ezt csinálni. Ez is amúgy a jó példa arra, hogy a lovak is nemzenek öszvért, hiszen a miniszter Henryk Sienkiewicz leszármazottja. A TVP egyébként szerintem jó felépítésű volt, kár, hogy elég kapzsitalista szempontból működött mert pl. az m5-nek megfelelő színvonalas TVP Kultura-t elég nehézkesen és/vagy pénzért (meg leggyakrabban sehogyse) lehetett csak nézni.
Szerintem az nem gond, hogy a mi hülye ellenzékleink nem mennek a tévébe, ez csak a magyarságnak jó. A lengyel ellenzék bement a tévébe, részt is vett a műsorokban, amelyek olyanok voltak mintha megrekedtek volna a 90-es évek Napkeltéjének színvonalán. Valószínűleg a Gyurcsány-Orbán vita hatásához hasonló jelenség okozhatta itt is a jelentős lengyel ellenzéki mediatikus sikert, nálunk semmi szükség arra, hogy az ellenzék több felhorgadt proliszavazatot gyűjtsön be, mondjuk Jakabtól, mert az jól megmondta a gci Zorbánnak a tutit.

Gery87 2023.12.20. 16:48:37

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

citoyen:

A polgár két megjelenítődési típusából az egyik. Fejlett politikai öntudattal és ítélőképességgel rendelkezik, a világra nyitott állampolgár.

burzsoá:

A polgárság egyik pillére. A burzsoá a feudális társadalomban a kézműves városi polgárságot jelenti, a kapitalizmusban a tőkés uralkodó osztályt.

Gelimtrtrddddd 2023.12.20. 17:01:36

@Gery87: Fejlett politikai öntudattal és ítélőképességgel rendelkezik, a világra nyitott állampolgár.
-----------------

Stak ez az új-ónemmagyart nem rakem. Fejlövés? Passz! Tenked van magyarul. Tudat? Passz. Nyelvkakilás. Képes? A kép az hép volna, de paasz. Magyarul fähig ernya és rekna.
Ítél? Passs! Nem rakem, talán regyni? Rendellkfdédlfdlfd? Hú de bullshit hang, inkább bír.
Világ? Stak a kretény-libcsinek, magyarnak erda, árda rakumány, bolja.
Állam? Libcsi nyelvkakilás. Pógár? Igen azt úgy írják, hogy pógár, az a libcsi.

Gery87 2023.12.20. 17:19:25

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Neked ezek csak libsi dolgok?:)

Tehát az öntudat, a racionális vagy elvhű értékítélet és tájékozódás, az aktív közélet, az libsi, ezzel szemben a kisember akkor az tájékozatlan passzív szervilis alak?
Ez lennél te?:)

Így gondolsz magadra? vagy nem értem mi a probléma?

2023.12.20. 17:20:04

az egyik felosztás:
arisztokrata-patricius-plebejus (nagy, közép, kispolgár)
a magyar polgári tradíció is ez. legalább is errefelé.

a patriciusokat képviseli a választott hites kozönség. (eletcra iurata communitás). ők a kommunitás tagjai. a plebejusok képviselője a népszószóló (tribunus). a keresztyén respublika. a kálvinista róma.

van választott államtanács, egyháztanács, esküdtszék, vásárbírák, ispotálymester, skólamester. diákköztársaság. annak vezetője egy utolsó éves diákvezér a szénior, helyettese a kontraskriba, a tanárok a diákok közül kiválasztanak egy eminens segédtanítót, a kollaborátor. és vannak officiálisok. céhmesterek, ágazatonként kettőt, mert hogy legyen verseny. ebből a típusú polgári hagyományból a hiányzó elem, hogy nincs közösségi bank. a akölcsönügyleteket, a jegyző, a nótárius jegyzi fel. egy polgárvárosnak vannak országgyűlési képviselői, prédikátorok, és vannak követei. és városi őrség, kapitányok. ez a polgárváros. ez a 16. századi debrecen. a nyugati hagyomány is ez. az amerikai werstern.

és van ez a másik felosztás.
burzoá-proletár
a történelem a nemzeti burzsoázia és a nemzetközi proletariátus harca. mert ez a jobb- és a baloldal. ez a kommunista felosztás, illetve ez a fasiszta gondolkodás. csak abban a nemzeti nagytőkések, a nemzeti burzsoázia képviseli a kisembert. lölő és ondika képivseli a kisembert. mert ez a népakarat. nem. akkor a gyúrcsány? az se.

a magyar keresztyén tradíciókhoz kellene visszatérni. nők a baloldal, férfiak a jobboldal. . az országgyűlés alkotja a törvényeket. a városoknak, a vidéknek van jogállása. azok a jogalkalmazók. a közhatalom osztott. rendezett közigazgatás, szabad választás. egypártrendszer (mert az teremt egységet), de többes jelöléssel. (mert az teremt pluralitást), vallásfelekezetek. a közbeszerzéseket felügyelő vásárbírák. közvetlen választott helyhatóságok.

a polgári fejlődés valami ilyesmi. nyugati a terngerentúl is amerikai western is ez. megyei sheriff. ha a megyegyűlés választaná a sheriffet, akkor mi lenne? populizmus. népi demokrácia.

2023.12.20. 17:39:43

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
1848-ban a polgári konzervatívok azt mondják, hogy a plebejusok, akiknek nincs saját házuk, hanem a nemesi birtokon egy jobbágytelkük van, vagy a városban cselédek, vagy inasok azok is vásárolják meg a polgárjogot.

debrecenben a hóstát (hochstadt), a felsőváros nagy része korábban a városi földekből kiosztott osztott ingyentelek. ahová szabaon lehetett költözködni. ahhoz azonban polgárjog nem társult. mert az a föld a debrecen nemes városának birtoka. és poroszlay frigyes (friedrich) azt mondja, hogy a hóstati birtokokat a plebejusok vegyék meg a legolcsóbb telekáron. így elég sokan fizetnek majd a városkasszába. és nem kell semmiféle ribilió. ezt mondják a polgári konzervatívok.

a nemzeti liberálisok (élükön kossuth lajos) azt, hogy hiába adakoznak az arisztokraták, hiába adóznak a plebejusok akkor ha az ország nem független. és nincs nemzeti őrsereg, nincs független és szabad sajtó, ami a bécsi cenzárától mentes, nincs nemzeti bankja.akkor ez mit sem ér és ezért harcolni kell. ezt mondja kossuth lajos. ez 1848. és megindul a függetlenségi háború. kossuth lánytestvére kossuth zsuzsánna a baloldal, aki azt mondja, hogy sebesülteknak katonakórházakat kell létrehozni, a nemes lányok, asszonyok adják össze az ékszereket, gyógyítsák a sebesült honvédeket.

ez 1848-49. értesz te ebből valamit? mert ha igen, akkor magyar vagy. ha nem, akkor nem.

ZorróAszter 2023.12.20. 18:35:47

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Éppen nem: a tényeket mondtam. Az pedig az, hogy a katolikus papság mentette meg az indiánokat a kiirtástól."

A tény az, hogy a tömeggyilkos konkvisztádorokat és helytartókat jó katolikusoknak titulálták.

Azokat a katolikus papokat pedig akik szót emeltek az indiánokkal szembeni gyalázatos bánásmód ellen, azokat meg elhallgattatták.

ZorróAszter 2023.12.20. 18:40:45

@cvsvrs:

Nincsenek a világot kézbentartó, 1000 milliárd dolláros nagyságrendű nagytőkés klánok között érdekellentétek. Nemzetközileg sem.

"ez utóbbi azonban érdekelt abban, hogy korlátozza gyáripart, vagy esetenként átrendezze a tulajdonosi szerkezetet, és ezért pénzelik a munkások érdekvédelmét, a zöld mozgalmakat, még azt is fogllalják el a tőszdét."

Mindez ezeknek a mozgalmaknak az elfoglalása, irányítása, szélmalomharcra vezetése.

Ugyanolyan bábszínház mint a többi "demokratikus" elem.

ZorróAszter 2023.12.20. 18:43:29

@Gery87:

"Szerintem most is az, csak már nem mondja ki."

Nemis. Azóta látta Szent Istvánt Jézus oldalán.

Plusz az öreg király, Antall Jóska is ráhagyta a birodalmát. A legenda szerint a halálos ágyán mikor Orbán meglátogatta.

Tapi2021 2023.12.20. 18:49:22

@Gery87: "Orbán is ezt csinálta, csak nem ugyanazon az oldalon!
Szóval a Főni rossz, csúnya dolgot csinált vagy mit akarsz mondani?"

Azt, hogy be kell tartani a törvényeket! OV-ék is akkor és azt váltották le, akik és amikor lehetett. Törvényesen.

És nem a kormányzás átvételének másnapján. És nem arra hivatkozva, hogy azért, mert csak, mert szerintük nem a - nekik - megfelelő híreket, nem a saját szájízük szerint közlik.

Ha ti ebben, ami ma folyik Lengyelországban, nem látjátok meg azt a "diktatúrát", amivel - sokkal enyhébb esetekben is - az ellenfelet vádoljátok, akkor az sokat elmond rólatok, meg a kettős mércéről, abszolút politikai vakságról.

Segít, ha a felállásban - gondolatban - kicserélitek a szereplőket!

Hogy, ha a politikai ellenfél indítaná így a kormányzását, akkor is azt mondanátok, hogy semmi probléma ezzel?

Ez jogállami?

Vagy Trump nyilvánvalóan alaptalan megvádolása azzal, hogy ő szervezte a Capitolium ostromát, ő bíztatta rá a tüntetőket, és amért hatóságilag üldözik évek óta, most meg a coloradói demokraták által SZÁZ SZÁZALÉKBAN kinevezett bírók ki akasrják zárni a választásból????

Ez jogállami?

Vagy, a német uralkodó pártok szándéka, hogy a politikai ellenfeleikre bélyegeket ragasztva - amit csak akarnak -, azokat is kizárnák a választásokból???

Ez jogállami?

Tapi2021 2023.12.20. 18:54:04

@ZorróAszter: "Nem pont ezt csinálják maguk is például az indiánok kiirtása kapcsán?"

Hittérítő papok irtották az indiánokat?

Na ezért nem mindegy, ki, milyen rendszer tankönyveiből tanul(t)!!!
(Vagy csak a szokásos rosszindulat?)

Tapi2021 2023.12.20. 18:57:06

@Deak Tamas: Egy kép többet mond ezer szónál! :-)

A Habsburgok sokat bevállaltak a századok során, hogy a csúcson maradhassanak. Egyébként.

Tapi2021 2023.12.20. 19:04:35

@ZorróAszter: "Micisapka volt Orbánnak is még a "Térdre imához" korszakából."

Ez igaz, csak ő közben érett és megtanulta tisztelni MÁSOK érzéseit, amelyek pl. a hazához, nemzeti történelemhez, szimbólumokhoz kötődnek.

Én keresztényként sem fogadom el a koronát, mint tárgyat szentnek.
Pláne bármiféle - babonás - tiszteletét, ami bálványimádás.
De, mint az ország és a nép egységének jelképét én is tudom becsülni.

"Materiális" megközelítésben nyilván csak egy jó drága és semmilyen fejfedő funkcióra nem alkalmas tárgy. Ha tetszik egy díszkalap.

De, ha mindent materiális alapon nézünk, akkor minden csak egy tárgy. Még mi is.

Tapi2021 2023.12.20. 19:09:33

@Gery87: "OKé, szerencsés módon aki kádereből szadeszos libsi mszp-s lett az mondhatja hogy "mindig baloldalon voltam" de hát tudjuk hogy ettől még két külön eszméről van szó a liberalizmus meg a kommunizmus esetében."

Az a baj, hogy leragadtok holmi eszméknél, meg (változó) fogalmaknál.

Pedig valójában egy eszmét követnek és követtek mindig: felül maradni! Az aktuális elitben, a vezetésben, a privilegizáltak között.

Milyen eszme? Ne már!

Ma ugyanazok a tőkés milliárdosok, akik a legharciasabb szocik-komcsik voltak, amikor az kellett a fent leírtakhoz.
Lásd az Apró-Dobrev-Gyurcsány klánt! Tankönyvi példa!!!

Eszmék... Ugyan.

Tapi2021 2023.12.20. 19:17:13

@Tapi2021: Na most zsidózok kicsit:

"Pedig valójában egy eszmét követnek és követtek mindig: felül maradni! Az aktuális elitben, a vezetésben, a privilegizáltak között."

Ez a zsidók vezérlő eszméje évezredek óta!!!

Így vannak a zsidók mindig, minden rendszerben FELÜL, a vezetésben, az elitben.

Lásd: amíg erős volt nyugaton a kereszténység, Hollywood olyan filmeket csinált, mint a Ben Hur, a Jézus élete, a Mózes, a Tízparancsolat, és egy sor "keresztény" filmet.

Ma meg ömlik tőlük az új pogányság minden szemete, gennye, váladéka, a kötelező LMBTQ elemtől, mindenig, ami szembe megy a kereszténységgel, keresztény értékekkel, sőt az egész, a kereszténységre épített nyugati civilizációval.

A zsidó mindig tudja, hová kell (át)állni!

Ha bizonytalan, akkor a biztonság kedvéért minden "oldalon" ott vannak, míg el nem dől, ki a győztes, az erősebb.

Ez AZ ESZME!

Minden más PÚDER!

2023.12.20. 19:22:27

@ZorróAszter:
vannak iparválllatok. azoknak vannak többségi tulajdonosai. ez egy gyáriparos réteg. ágazatokra szakosodva. akik uralják a reálgazdaságot. és vannak kockázati tőkések, akiknek temérdek pénzük van. és esetleg szereznének üzleti érdekeltséget. megszereznék a bmw egy részét. nekik jól jönne az, hogy esnek az árfolyamok.

steve jobs az apple élén örült annak, hogy az apple részvények értéke zuhan. azért, mert ezek után ki tudta vásárolni azokat a kockázati tőkéseket, akik előzetesen leváltották az apple éléről.

a tőkepiacon is ellenérdekeltségek vannak. persze van közös érdek is. az, hogy ez a rendszer fentarsák.. de az ellen direktben nem sok értelme van harcolni. ezek a cégek fent fognak maradni hiszen ezek állítják elő a tömegtermékeket.

vettem egy doboz milka szaloncukrot. forgalmazza a mondelez. ki gyártotta, hol gyártották? nem tudjuk. van egy márknév és forgalmazó. ha ukrajában gyártották, akkor azt az üzemet védi az ukrán hadsereg. azért harcolnak, hogy egy nyugati cég náluk húzzon hasznot. és ha nem, akkor mennek egy másik országba. és ott húznak hasznot. és temérdek pénz van kigenerálva, ami nagyon kevés ember kezében van. akikről nem tudjuk kicsodák. orbánék ebben kismiskák. nem fogják bedönteni a rendszert. nem tudják és nem is akarják.

az alternatíva az lenne, hogy el kell kezdeni kicsiben termelni. és ezek a piacokat természtes módon védeni. megosztják a társadalmat, hogy ebbe vagy abba higgyél. eleve már a többpártrendszer ahhoz kell, hogy társadalmi egység véletlen se legyen,

amíg ez a rendszer viszonylagos jólétet teremt addig ezt fentmarad. és alig tudtam a hipermarketben menni. a polcok között elmenni. időként nekem tolták a kocsit.

ami nekem feltűnt, hogy régebben megjelentek a cigányok és azok most eltűntek.. nem vagyok intézet. ez nem reprezentatív minta.

Tapi2021 2023.12.20. 19:41:43

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "A Partizán műsoraihoz egyetemi diploma kell, humán szakon. Több idegen szó hangzik el óránként, mint egy orvosi előadáson."

Na, ezért nem nézi az underclass, csak a közmédia híradót! :-)

Tapi2021 2023.12.20. 19:49:14

@Gery87: Értem én, neked is van egy saját kommunizmus verziód. :-)

Mert valami vagy magán vagy közösségi és te a magánt elveted, tehát marad a...

Tapi2021 2023.12.20. 20:01:07

@Gery87: Szakszervezethez tíz ember kell és máris van szakszervezet.

"Az egyesülési jog mindenkit megillető alapvető szabadságjog, amelynek alapján bárki
létrehozhat másokkal szervezeteket vagy közösségeket, illetve csatlakozhat ilyenekhez, és
részt vehet azok tevékenységében.
Az egyesületek, így a szakszervezetek is úgy alakulnak, hogy legalább tíz alapító tag
kimondja az egyesület megalakítását a szakszervezet alakuló ülésén, elfogadja az
alapszabályát, és megválasztja ügyintéző és képviseleti szerveit. Feltétel még, hogy az
egyesület Magyarországon rendelkezzen székhellyel. Az alakuló ülés után a szervezet
képviselőjének kérnie kell a szakszervezet bírósági nyilvántartásba vételét. "

Tapi2021 2023.12.20. 20:12:33

@Deak Tamas: A lengyelek elkúrták, csak majd később jönnek rá. Kormányra juttattak egy brüsszelita ügynököt. Aki nem a lengyel nép hosszútávú érdekeit fogja szolgálni, hanem az EU-ét. Ahogy eddig is.

Kétlem, hogy az ország fel valóban ezt akarta vagy ami emiatt jön nekik.

De rövid távon jó lesz, kapnak rakás pénzt, lesz bőven üveggyöngy, amit kiszórhatnak a népnek, vállalkozóknak, hiszen ezért tartották eleve vissza, NEKIK! az EU-s barátaik, megbízóik.

Cserébe majd lenyeletnek a lengyelekkel is minden békát, a migrációs paktumtól az LMBTQ jogokig.... Mindent.

Tapi2021 2023.12.20. 20:21:46

@ZorróAszter: "A tény az, hogy a tömeggyilkos konkvisztádorokat és helytartókat jó katolikusoknak titulálták.

Azokat a katolikus papokat pedig akik szót emeltek az indiánokkal szembeni gyalázatos bánásmód ellen, azokat meg elhallgattatták."

Nagyon nehéz egy egy vallású, egy hitű társadalomban elválasztani az adott nép általános hitét és az egyének cselekedeteit!

Gondolom, döbbenetes, de ahol az emberek 99-100%-a - lényegében kötelezően - egy vallású, ott az összes betörő, gyilkos, hódító, tolvaj, házasságtörő... MIND olyan vallású. "Papíron".

Tehát keresztény országokban keresztény az összes bűnöző is, muszlim országokban - ki hinné? - mind muszlim, buddhistában, az összes bűnöző buddhista...!

És akkor ez mit is mond arról a hitről, vallásról, tanításról, amiben hisznek???
És amiben pl., mint a keresztényben, az összes bűn ELLEN szólnak a tanítások!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.20. 20:26:20

@ZorróAszter:

S akkor hogy lehet hogy kiharcolta mégis a katolikus egyház az indiánok védelmét?

Gery87 2023.12.20. 20:26:50

@Tapi2021:

"Ez igaz, csak ő közben érett és megtanulta tisztelni MÁSOK érzéseit, "

Ja azért Sorosozik, meg libsizik meg hazaárulózik:D

Gery87 2023.12.20. 20:28:59

@Tapi2021:

"Azt, hogy be kell tartani a törvényeket! OV-ék is akkor és azt váltották le, akik és amikor lehetett. Törvényesen."

Hát miután övék lett a kétharmad az lett törvény amit írtak maguknak:D
marha nehéz volt:)

Tapi2021 2023.12.20. 20:32:32

@Gery87: Hát nem tudom, hogy a Sorosékhoz fűződő érzelmi viszony mennyire vethető össze a hazához, a magyarsághoz, az évezredes történelmünkhöz és annak egyik szimbólumához kötődő érzelmi viszonnyal?

Gery87 2023.12.20. 20:33:05

@Tapi2021:

"És nem a kormányzás átvételének másnapján. És nem arra hivatkozva, hogy azért, mert csak, mert szerintük nem a - nekik - megfelelő híreket, nem a saját szájízük szerint közlik."

De pontosan "mert csak" alapon csinálta a Fidesz is a közmédiát fidsz propagandista médiává!

"Ha ti ebben, ami ma folyik Lengyelországban, nem látjátok meg azt a "diktatúrát", amivel - sokkal enyhébb esetekben is - az ellenfelet vádoljátok, akkor az sokat elmond rólatok, meg a kettős mércéről, abszolút politikai vakságról."

Nincs kettős mérce, "ti" is meg ők is pont ugyanolyan gazemberek vagytok:)
Csak nem ott élek úgyhogy nem érint...ez meg igen.

"Segít, ha a felállásban - gondolatban - kicserélitek a szereplőket!"

Vagyis Orbán is geci?:)

"Hogy, ha a politikai ellenfél indítaná így a kormányzását, akkor is azt mondanátok, hogy semmi probléma ezzel?"

Nem, ezt ti magyarázzátok nekem folyton hogy "ha a msáik fasz akkor én is lehetek az" most ez történik máshol, és nem tetszik....hűt nem értelek titeket! Azt mondtátok eddig hogy ez rendben van:)

"Ez jogállami?"

Miért, ez jogállam?

Gery87 2023.12.20. 20:36:13

@Tapi2021:

"Az a baj, hogy leragadtok holmi eszméknél, meg (változó) fogalmaknál."

Én kérek elnézést hogy holmi tények érdekelnek:)

"Eszmék... Ugyan."

Ne gyerekeskedj.
Attól még hogy valaki hazudik hogy micsoda, meg nem hisz semmiben attól még ennek az elveknek van tartalma! Nem lehet csak úgy ragasztgatni bárkire!
Erről volt szó.
Zeuszba se hisz senki, mégse lehet bármi Zeusz...!

Tapi2021 2023.12.20. 20:36:49

@Gery87: Oké, de az új brüsszelita lengyel szivárványkormánynak NINCS kétharmada!

Mégis úgy intézkedik, mintha lenne!

Emlékezz: a legtöbb szavazatot kapott párt nincs közöttük!
Ezért analóg amit tesznek azzal a belengetett törvénytelenséggel, amit a magyar brüsszelita elvtársaik ígértek győzelem esetére.

Mi kivédtük. A lengyelek nem.

És van ezzel most baja a jogállam-fetisiszta Brüsszelnek? Nincs.
Itt a lóláb. Jó vastag.

Gery87 2023.12.20. 20:39:30

@Tapi2021:

Hát nem csalódtam:)
Nem is lenne jobboldal a jobboldal ha nem jönnének elő a zsidók.
Az örök mumusok..".akik miatt minden szar, meg mindenhol ott vannak..."

Gery87 2023.12.20. 20:41:08

@Tapi2021:

Nem vetem el mindenben a magántulajdont, de már mondtam és évmilliók alatt se fogod megérteni:)
Úgyhogy ne is erőlködjünk ezzel megint...:)

"komcsizzál" ha akarsz aztán kész, te már így maradsz...

Gery87 2023.12.20. 20:42:05

@Tapi2021:

Más kérdés hogy ér e bármit ma MO-on a szakszervezet?
Egyre inkább lófaszt se...

Gery87 2023.12.20. 20:43:59

@Tapi2021:

Hát nem tudom....az ország másik felének lehazaárulózása, ellenségezése hogy vethető össze a hazához, a magyarsághoz, az évezredes történelmünkhöz és annak egyik szimbólumához kötődő érzelmi viszonnyal?

Tapi2021 2023.12.20. 20:45:21

@Gery87: " Nem lehet csak úgy ragasztgatni bárkire!"

Már hogyne lehetne.

Naponta ragasztgatnak ránk az ellrnfelek olyan vetliket "eszméket", amik sosdem voltunk, amiket mi sosem követtünk!!!!

Látod, nagyon is lehet.

Azt, hogy tényszerűen, meg tankönyvi meghatározásban ki a liberális, a fasiszta, a náci, a..., mi a diktatúra... már régen "kinőtte' a világ. Senkit nem érdekel, csak ragaszt, ha abból politikai, ideológiai haszna van.
Aki mondja a másikra az sem tudja mit jelentenek ezek valójában, és hogy a másiknak tényszerűen semmi köze nincs hozzá. Ragaszt mert az hoz hasznot.

Náci kártya, libsi kártya...

Ezért mondom, hogy kár ezeken a szavakon, fogalmakon rágódni. Ezt hagyjuk a fizetett naplopókra az MTA-ban!

Azt nézzük, hogy ki, micsoda valójában!

Tapi2021 2023.12.20. 20:49:09

@Gery87: "Nem is lenne jobboldal a jobboldal ha nem jönnének elő a zsidók.
Az örök mumusok..".akik miatt minden szar, meg mindenhol ott vannak...""

Sejtettem, hogy tetszeni fog!
Én nyilván nem vagyok a jobboldal. És kérdezem, nem igaz, amit írtam? Melyik része?

Gery87 2023.12.20. 20:51:24

@Tapi2021:

Teljesen mindegy, ha koalíció jön létre pártok között és "összedobják amijük van" akkor ők a többség és kész. Ők alakítanak kormányt.

Miféle jogállami problémád van ezzel?

Gery87 2023.12.20. 20:52:23

@Tapi2021:

Na és ki micsoda valójában?
A többségük elvtelen gazember, mindegyik oldalon!

Tapi2021 2023.12.20. 20:52:55

@Gery87: "Nem vetem el mindenben a magántulajdont, de már mondtam és évmilliók alatt se fogod megérteni:)
Úgyhogy ne is erőlködjünk ezzel megint...:)"

Annyira nem, mint a szoci-komm. elvtársak a rendszerváltás előtt. Lehetett saját Trabantod, meg hétvégi házad egy kis telken. Feltéve, ha volt rá pénzed, meg, ha volt Trabant. (Ami csak tíz év múlva jött meg.) A többségnek nem volt.

Gery87 2023.12.20. 20:54:35

@Tapi2021:

Részigazságok vannak benne mint sok mindenben!
De azzal sem lehet megfejteni a világot.

A zsidók sem eg homogén massza, közös kollektív tudattal.
A szegényparaszti földműves jiddis zsidóknak pl semmi befolyásuk nem volt soha, mégis ők szenvedtek a progromok miatt a legtöbbet és őket irtotta ki kvázi a holokauszt is!

Ennyi értelme van konteókat gyártani.

Tapi2021 2023.12.20. 20:55:58

@Gery87: "Más kérdés hogy ér e bármit ma MO-on a szakszervezet?
Egyre inkább lófaszt se..."

Amire nincsen szükség, az elsorvad. Ma a munkavállalók érdekeit leghatékonyabban az állam/kormány/parlament védi.

Ezért sorvadnak el a szakszervezetek.
Amik már az előző rendszerben is csak papírtigrisek voltak. De jól hangzik, ha van.

Gery87 2023.12.20. 20:56:30

@Tapi2021:

Csakhogy az "elvtársak" a "kollektív dolgozói tulajdont" is máshogy értelmezték (finoman szólva) a gyakorlatban, szóval....
Nem mondtam soha hogy oda kéne visszamenni!

Tapi2021 2023.12.20. 20:58:49

@Gery87: "Miféle jogállami problémád van ezzel?"

Ezzel semmi. De most nem erről van szó. Lengyelországban sem.
Nem azt vitatják, hogy jogosan alakult-e meg egy másik kormányzat.
Hanem azt, amit az tesz.

Gery87 2023.12.20. 20:59:16

@Tapi2021:

"Amire nincsen szükség, az elsorvad. Ma a munkavállalók érdekeit leghatékonyabban az állam/kormány/parlament védi."

:D
Aztakurva.

Nem akarok geci lenni, de tudod kik mondtak utoljára ilyesmit?
Bizony a fasiszták!
Meg a Horthy kor ideológusai.

"Ezért sorvadnak el a szakszervezetek."

Nem, nem ezért hanem mert elsorvasztják őket és nulla prevenció van a dolgozók felé!

"Amik már az előző rendszerben is csak papírtigrisek voltak. De jól hangzik, ha van."

Persze hogy azok voltak, mert azzá tették őket!
Az egypártrendszer nem akart dolgozói autonómiát meg belepofázást a melósok részéről a termelésbe, a munkába!

Tapi2021 2023.12.20. 21:02:11

@Gery87: Pedig de. Nézz utána, ki védi jogokkal és az állam erejével a munkavállalókat?! Ki írja elő pl. a minimálbért, az alkalmazás összes feltételét?...

Egyértelmű.

Gery87 2023.12.20. 21:02:13

@Tapi2021:

Orbánnak mióta voltak jogállami meg törvényi problémái?
úgy használták a kétharmadot a saját érdekeikre ahogy csak akarták, gátlástalanul!

Nem mondom hogy bármi törvénytelenség meg visszaélés jó, de hát eddig titeket nem zavart ha Orbán csinálta, most akkor tessék következetesnek lenni!
És az se zavarjon akkor ha a libsik csinálják!

Engem zavarhat, mert engem a Fideszé is zavart:)

Gery87 2023.12.20. 21:05:13

@Tapi2021:

Csakhogy ez nem elég, a szakszervezet lokális, autonóm, közvetlen érdekérvényesítés tesz lehetővé, szükség van rá!

Az állam meg úgy módosíthatja a munkavállalói jogokat ahogy akarja, csak tőkés lobbi kérdése! És látjuk hogy manapság nekik kedveznek nem a dolgozóknak.

ZorróAszter 2023.12.20. 21:37:33

@Tapi2021:

"Hittérítő papok irtották az indiánokat?"

Ha már így rákérdez, közöttük is voltak inkvizítorok is. És lobogtak a máglyák is rendesen ott is.

"Na ezért nem mindegy, ki, milyen rendszer tankönyveiből tanul(t)!!!
(Vagy csak a szokásos rosszindulat?)"

Nem véletlenül fizeti a FIDESZ a réginél nagyságrendekkel nagyobb hazudozóbrigádot.

És most még csak nem is Schmidt Mariskáról és a hasonszőrűekről beszélek.

ZorróAszter 2023.12.20. 21:39:18

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"S akkor hogy lehet hogy kiharcolta mégis a katolikus egyház az indiánok védelmét?"

Ami után ugye tudjuk, hogy kipusztult annak a maradéknak is a 90%-a a következő száz év alatt.

ZorróAszter 2023.12.20. 21:43:59

@Tapi2021:

Nekem nem kellett 30 évesen Pált fordulni ebből a szempontból sem. Engem ugyanis így neveltek.

"De, mint az ország és a nép egységének jelképét én is tudom becsülni."

A korona semmilyen népi egységet nem szimbolizál. Azt szimbolizálja, hogy Magyarország a nemeseké és arisztokratáké. A többiek meg alattvalók akiknek kuss legyen.

Gery87 2023.12.21. 01:02:55

@ZorróAszter:

Így van.
A korona feudális jelkép, nincs benne a nép.

A XIX.századi nemzeti romantika óta a Tan is annyit mond.

"az elit vezeti a népet, amibe ti büdös parasztok is beletároztok, a kurva anyátokat bazmeg, mert ez van és rinyáltatok meg más világ van, de amúgy kuss legyen".

Gery87 2023.12.21. 01:10:08

@ZorróAszter:

Az összmagyar népi nemzeti egységet, a népszuverenitást, a demokráciát és köztársaságot, polgári (citoyan) szemléletet, a Kossuth címer jelképezi, nem véletlen hogy 56-ban is ehhez nyúltak vissza, nem a "mici sapkához"!

És az se véletlen hogy '89 után a mocskos büdös burzsuj tőkés gecik a Szent koronát megint rárakták a köztársaság címerére. Elképesztő!
Nem gondolták komolyan a népszuverenitást.

Azóta meg Orbán még a köztársaságot is kivette az állam nevéből, mert irritálta!

"Mi az hogy Köztársaság?" hát az állam az folytonos és mi volt 900 évig? Elit uralom bassza meg!
A kurva jobbágy anyátokat azt.
Még hogy "Köztársaság"?

"Az állam én vagyok!"

Büdös prolik.

Gery87 2023.12.21. 01:16:21

Nem véletlen az sem hogy a vármegye visszatért, semmi nem indokolta racionálisan, de visszacsinálta!

Miért? mert a megye az "polgári", meg "komcsi". Irritáló!
Ettől epét hány.

Hát bazmeg, "nehogy má...."

A vármegye jól szimbolizálja hogy tudja a büdös parasztja azt hogy visszajöttek az Urak, nincs itt visszapofázás meg ellenkezés, Ispánok vannak meg vármegye tömlöce..."Bendegúz"!

Tudja mindenki hol a helye!!!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.21. 09:14:58

@Gery87:

Ha a "polgár" szót úgy határozod meg mint a "liberális" szót, akkor minek a "polgár" szó?

Gery87 2023.12.21. 09:22:54

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Mert nem úgy határozzuk meg.
Vagy mégis? neked az?

Tehát mégegyszer kérdem, akkor neked az öntudat, a racionális vagy elvhű értékítélet és tájékozódás, az aktív közélet, az libsi, ezzel szemben a kisember akkor az tájékozatlan passzív szervilis alak?
Ez lennél te?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.21. 09:22:56

@Gery87:

Ezek jelképek. Mint ballibeknél a "Magyar Köztársaság", semmi értelme, de ragaszkodnak hozzá.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.21. 09:24:37

ZorróAszter@ZorróAszter:

A betegségek miatt, ez közismert.

De a volt spanyol gyarmatok nagy részén ma is a lakosság zöme indián vagy indián keverék.

Gery87 2023.12.21. 09:43:22

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A "Magyar Köztársaság" nem ballib jelkép, hanem az ország választott neve 89 óta harmadszor és ebben akkor a jobboldal is benne volt!
Lehetett volna már akkor is simán csak Magyarország a név, de így döntöttek.

De ha már így alakult, akkor megváltoztatni minek?
Elvileg nem alakult újjá vagy mássá az állam!

Bár lehet Orbán szerint igen, és ez a "negyedik köztársaság" ami végre illiberális...

Orbánnak szerintem azért nem tetszett a korábbi hivatalos név, mert a köztársaságtól epét hány, a demokráciára meg a jogállamra emlékezteti, meg ilyen nyugatos libsi hülyeségekre...

Ő a beszédeiben mindig is tudatosan "Magyarországozott" , szerintem 10+ éve nem mondta ki hogy "köztársaság" vagy "a Magyar Köztársaság..."

Gery87 2023.12.21. 09:44:07

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Hát pedig nem az én definícióm:)
Tessék elmenni "A szalonba" és elmondani nekik hogy mind idióták:)

Gery87 2023.12.21. 09:47:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A vármegye mi a tökömnek a jelképe ha nem az urambátyám világé?

Azt ne mond hogy a "nemes vármegyéjé" a "helyi nemesi ellenállás szimbóluma"...

Mert Orbán pont a helyi autonómiát meg önrendelkezést nem szívleli.
A központi hatalommal való ellenszegülést meg pláne nem....

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.21. 09:52:40

@Gery87:

Nem szerencsés név a "Magyar Köztársaság", jobb nélküle.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.21. 09:55:52

@Gery87:

A polgár az az ember, aki vagyona révén képes független lenni. Ez a meghatározás.

Jellemzően a polgár tőkés, hiszen jellemzően a tőkejövedelem képes olyan anygi helyzetet teremteni, mely megadja ezt az anyagi alapot.

Magyar liberális téveszme, hogy van valamiféle anyagilag nem erős polgár. S hogy a polgár az nem tőkés.

Gery87 2023.12.21. 10:00:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Mi nem szerencsés?
Most miért kell Orbán minden fasságát kényszeresen megmagyarázni?:)
Érdekes módon korábban soha nem volt nem vetődött a jobboldal részéről hogy baj lenne a névvel...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.21. 10:04:52

@Gery87:

Én teljesen politakamentesen már 20 éve mondtam, hogy a név problémás idegen nyelvekre fordítás miatt.

Plusz a név hatása ideiglenes: ez az 1946-1949 közti instabil időszak neve. Minek oda vsszatérni.

Gery87 2023.12.21. 10:05:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nincs semmiféle téveszme. két megjelenítődési típusa van és ennyi.

A citoyen:

Fejlett politikai öntudattal és ítélőképességgel rendelkezik, a világra nyitott állampolgár, polgári érzelmű ember.

A burzsoá:

A polgárság egyik pillére. A burzsoá a feudális társadalomban a kézműves városi polgárságot jelenti, a kapitalizmusban a tőkés uralkodó osztályt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.21. 10:06:12

@Gery87:

Ezen az alapon, akkor miért nem tanácselnök ma is a helyhatóség vezetője, miért kellett visszahozni az elavult polgármester szót?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.21. 10:07:45

@Gery87:

Citiyen = állampolgár.

Burzsoá = vagyonos, anyagilag föggetlen ember.

Mi a polgár ezekhez képest?

Gery87 2023.12.21. 10:12:20

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Én teljesen politakamentesen már 20 éve mondtam, hogy a név problémás idegen nyelvekre fordítás miatt."

jaj ugyan már!!
Akkor az osztrák/cseh/szlovák stb Köztársaság név miért nem probléma?

A Németországi Szövetségi Köztársaságban se csinál senki problémát érdekes módon senki abból hogy mi simán csak Németnek mondjuk, írjuk legtöbbször!

"Plusz a név hatása ideiglenes: ez az 1946-1949 közti instabil időszak neve. Minek oda vsszatérni."

Mert jelkép, a demokrácia és a jogállam jelképe, ahogy '56 se volt "stabil" de '89 után mégis hivatkozási alap lett!
Az se legyen ünnep hisz "instabil kor volt, ahol hülyegyerekek lövöldöztek ahelyett hogy hazamentek volna tanulni!"??

Gery87 2023.12.21. 10:21:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem tudom, de talán jobban is illene ehhez a NER-hez ez a név:)

A tanácselnök/tanács csak a volt, leváltott rendszerhez kötődik ezért lett újra a régi név.

A megye viszont nem kötődött senki fejében a régi rendszerhez, már 100+ éve is sokszor csak a megyét használták a közbeszédben de hivatalos iratokban is!
Elé tenni megint hogy vár- kurvára értelmetlen volt.

A Magyar Köztársaság alak szintén nem bánthatott senkit, anno a jobboldal is elfogadta és egy jobboldali tud vele azonosulni.
megint csak értelmetlen volt váltani.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.21. 10:30:59

@Gery87:

Jobb az időtálló név, a "Magyarország" név polikamentes és semleges.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.21. 10:32:54

@Gery87:

A vármegye ugyanakkor lett megye, amikor a polgármester tanácselnök.

Gery87 2023.12.21. 10:34:46

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Hát egyáltalán nem az, mivel minden előjel és vita nélkül meg indok nélkül a NER hozta meg a változtatást!
Egy elvileg felvállaltan demokráciában meg jogállamban mi baj a 'köztársasággal'?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.21. 10:38:03

@Gery87:

Mi a tartalmas? Miben más, mint az állampolgár vagy a burzsoá?

Gery87 2023.12.21. 10:38:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

És ki emlékszik arra?
És ki köti/kötötte össze a kettőt? A 'megyét' a régi rendszerrel?
Senki! Az életbe nem hallottam hogy valakinek baja lett volna a megyével merthogy "komcsi"....ez egy fasság.

Nem volt ilyen igény a társadalomban!

Talán a széljobbot leszámítva, az irredenta nosztalgia miatt el tudom képzelni..
De konkrétan még ők sem vetették fel soha 30 év alatt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.21. 10:39:42

@Gery87:

Nem jó, a hagyományokat tartani? Ezen az alapon akkor legyen 20 évente új címer is.

Gery87 2023.12.21. 10:44:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ott a szövetségi rendszer voltát emelik ki, ennyi.

Az hogy "neked nem tetszik, nem cseng jól"
Hát nem hiszem hogy ezt Orbán ezt figyelembe vette:)

úgy érzem kényszeresen meg akarsz magyarázni valamit aminek semmi értelme nem volt, védhetetlen és igény se volt rá!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.21. 10:47:20

@Gery87:

Képtelen voltam meglátni az értelmét. Annyi derült ki: vonzódol a "polgár" szóhzo, s valami liberális szavazót értesz alatta.

Gery87 2023.12.21. 10:47:38

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

De, a köztársasági, demokratikus eszme egy 200 éves örökség, hagyomány!
Vannak jelképei pl a Kossuth címer, meg az hogy az ország nevében benne van 'Köztársaság'. Mert ez egy üzenet hogy itt most "demokrácia, többpártrendszer és népszuverenitás" van nem önkény és feudalizmus.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.21. 10:48:43

@Gery87:

Abszolút nem.

Vannak fideszes átnevezések és jelképes cselekedetek, melyeket pl. nem támogatok. De a "Magyarország" osrzágnév abszolút jó.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.21. 10:51:02

@Gery87:

A Kossuth-címer zsákutcát jelképezi. Kossuthon kívül csk a káros emlékű Károlyi, majd az 1946-1949-es ideiglenes kor alkalmazta, meg a még ideiglenesebb 56-os pár hát.

Jobb a stabil jelkép.

Gery87 2023.12.21. 10:51:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Az már a te bajod.
Nem én találtam ki ezeket.
Egyébként ritkán használom, nem vonzódom én semmihez...
liberálist nem értek alatta, demokratát inkább, bár lehet neked mindenki liberális aki nem te vagy...
Én meg azt nem értem, neked mi bajod a szóval?

Gery87 2023.12.21. 10:53:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nekem sincs vele bajom, szimplán csak feleslegesnek érzem a váltást és nem elég kifejezőnek!

Az üzenete a NER-nek nálam ezzel az, hogy nem akarják hangsúlyozni hogy Köztársaság vagyunk mert az demokráciát és jogállamot sejtet és hát azt meg ők istenigazából nem szeretnének:)

Gery87 2023.12.21. 11:01:01

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ennek ellentmond hogyha 89 után arra szavaznak, akkor már több mint 30 éve "stabilan" az lenne! Nem elég?

Nem "zsákutcát" jelképez, hanem egy eszmeiséget, ami ugyan nem volt sikeres de ettől még ez a vállalt örökség és kívánt irány!
Ezért lettünk Köztársaság, demokrácia 89-ben!

Neked azért nem tetszik, mert feudalizmust akarsz, ennek pont az ellenkezőjét, értem, csak akkor nem kell bemagyarázni ilyen erőltetett hülyeségekkel hogy "nem lehet jól lefordítani a nevet" meg "jobb a stabilabb" meg "nem cseng jól"....
Nem volt ilyen probléma senkinél!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.21. 11:06:03

@Gery87:

Én a premodernitáshoz akarok visszatérni, nem a feudalizmushoz. Ma nem lehetsége eleve feudalizmus, hiszen nem földalapú a gazdaság.

Ma a gazdaság 1-20 %-a földművelés, a fejletlen országokban is csak 20. A feudalizmus alatt 95 % felett volt.

Gery87 2023.12.21. 11:08:18

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Hát a 'citoyen' értelmében igen...
Mondhatjuk hogy a polgár ideáltípusa demokrata.
Mi más?

Gery87 2023.12.21. 11:10:08

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Jó, nem kellenek adatok:)
Nem az a lényeg....

A lényeg hogy az egész polgári, köztársasági, demokratikus, jogállami örökség nálad nem játszik és semmi nem jó ami ezt jelképezi...

2023.12.21. 11:11:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
magyarországon a mainstream a NEMZETI LIBERALIZMUS és a POLGÁRI KONZERVATIZMUS.

és a fidesz nemzeti, de nem liberális. a nem-fidesz polgári, de nem konzervatív. egyik se követi a magyar hagyományt. orbán nem egy kossuth lajos, és gyurcsány nem egy széchenyi gróf.

2023.12.21. 11:21:43

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a magyar hagyományban a CONCIVIS egy (mező) városi jobbágy polgárjogot nyert lakója. a COMMUNITAS tagja. jogait a STATÚTUM szabályozza. ez a magyar királyság jogintézménye.

2023.12.21. 11:30:02

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
egy ilyen polgári statútum. ezt már magyar nyelven írják a jobbágyok. időnként latin műszavakat használnak, a ragokban -úl, -űlöznek.

A polgári hajdúk statútumai: Anno 1643. die 13. Januárii

1. articulus: [Bevezetés]
2. articulus: A' kapitány uram és hadnagy uram tisztekrűl.
3. articulus: A' vitézlő rendrűl
4. articulus: A' gyalogokrúl
5. articulus: A' vétkesek kezesítésérűl.
6. articulus: A' gratia adásának hasznáról.
7. articulus: Az ispánságrúl.
8. articulus: A' káromkodásnak és lövődözéseknek büntetésérűl
9. articulus: Az olyan gazdákról, a'kik az latrot lappangtatják.
10. articulus: A' városnak külső kerítésérűl.
11. articulus: Az esküdt uraimrúl.
12. articulus: A' mészárosokrúl.
13. articulus: A' csaplárrúl.
14. articulus: A' borgazdákrúl
15. articulus: A' paráznákrúl.
16. articulus: A' kapukon való vigyázásrúl.
17. articulus: A' latroknak kapitány assessor uram kezében való hozattatásárúl.
18. articulus: A' város erősségének megrontásáról, avagy meghágásárúl.
19. articulus: A' kapitány uram híre nélkül kimenő gazdáknak büntetésérűl.
20. articulus: A' mesteremberekrűl
21. articulus: A' piaci kufárságrúl, akármi légyen is az.
22. articulus: A' tizedesek hitességekrűl és felvigyázásokrúl.
23. articulus: A' szemeteknek kiöntésének büntetésérűl.
24. articulus: A' ganéjnak lehányásárúl.
25. articulus: A' kerteknek fogásárúl.
26. articulus: A' szőlő örökségrűl.
27. articulus: A' szántó nyíl földekrűl.
28. articulus: A' füveknek elosztásárúl.
29. articulus: A' prédikátor uraimék kaszáló rétjekrűl.
30. articulus: A' füveknek kiszakasztásárúl.
31. articulus: A' Morotvárúl.
32. articulus: A' Folyásrúl.
33. articulus: A' parasztemberek harmados adójárúl.
34. articulus: A' Selpes erdejérűl.
35. articulus: A' Tisza parton való káposzta kertekrűl.
36. articulus: A' szentmargitai földrűl.
37. articulus: A' szüretnek és korcsmának mivoltárúl.
38. articulus: A' parasztemberek kapitány uramnak való szolgárlatjárúl.
39. articulus: A' vészeknek lerakásárúl.

Ezen articulusoknak beírásában voltának jelen [...] városoknak elei:
Nagy András, polgári vitézeknek főkapitánya,
Fekete János, ugyan azon vitézeknek hadnagya,
András Deák, Mihály János, Tott György, Kis István, Tatár István, Vida András, Pap Pál, Pócsi Pál, Feir János, Fegyvernek János, Nagy Benedek, Bába Bálint, Hódos Gergely, Nagy Márton, Derekas Mátyás, Kis Boldizsár, Nagy Mátyás, Szövetes Mihály esküdt személyek,
Matusa Gergely város gazdája,
Ákos István, Pallai István Deák, Tar Tamás, Péter Diák,
P.S.S. civitatis.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.21. 11:35:34

@Gery87:

Citoyen = állampolgár. Mindenki az, kivéve az országban élő külföldieket.

Mi tehát a különbség a polgár és az állampolgár között?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.21. 11:37:38

@cvsvrs:

S ez hogyan vonatkozik a mára?

Akkor a polgár az volt, aki nem nemes, nem pap, nem jobbágy, nem szabad paraszt.

2023.12.21. 12:59:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
a feudalizmusban a jog a földhoz kötődik. tehát amikor egy nemes szavaz, akkor a nemesi birtokán élők nevében szavaz. ez a nemesi ház, a nemesi családot a (jobbágyból való) cselédeivel együtt, akik egy bizonyos földbirtokon élnek.

és ennek mintjára 1848-ig szavazati joga a városokban a polgári házaknak van. nem az egyes embereknek, hanem annak a háznak, amelyik adót fizet. a nemesnak katonáskodnia kell, a polgárnak adót fizetnie.

tehát a polgár hagyományosan a házzal rendelkező adót fizető városlakó.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.12.21. 17:27:56

@Tapi2021: a Habsburgok tökéletesen csinálták. Importáltak tehetséges hadvezéreket akikkel háborúztattak miközben ők gyártották a génhibás gyerekeket. Kár hogy akkoriban még nem volt tömeghasználatban a kokó, tiszta mai EU lenne.
Azért az ember szíve elszomorodik, hogy ezek miatt kellett a 15 éves háborúban kétmillió magyarnak elpusztulni és így Trianonhoz érni.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.12.21. 17:39:51

@Tapi2021: saját, nagyon nem reprezentatív tapasztalatom szerint nagyon sok az ostoba nyugatos lengyel aki visszatért az országba és tolja ezt a tótawés bugyis-imádságoskezes baromságot. Az utóbbi pár évben rengeteg töményen durva egyházellenes film jelent meg arrafelé, kb. 2015-ig is volt az egyházat meg különböző "fóbiákat" úgymond "cikiző" előadóművészeti alkotás, de ezek jó része kifejezetten ízléses, elgondolkodtató produktum volt.
Az lesz itt a kérdés hogy mennyire fajulnak el a dolgok úgy, hogy a lengyel moslékkoalíció kisebb pártjai azt érzik-e majd, hogy a saját politikai túlélésük érdekében ki kell szállni. Jó pár éve volt egy Janusz Palikot Párt nevű mozgalom, eszmeileg kb. a mostani Szabadság és Függetlenség, az akkor még létező SZDSZ bele is eresztett a nadrágjába örömében, mert villámgyorsan emelkedtek ki a semmiből. Aztán Palikot elkezdte a hülyeségeit fullba nyomni (füves cigizett a parlamentben pl.) így sikerrel hozzájárult a PiS nyolc évéhez.
Most közben felnőtt egy generáció, amely mást se hallott, hogy K1G és mivel Z generációs wififüggő buták, el is hitték. Itthon is vigyázni kellene a Nyugatról visszajövőkre, van már erre példa, amikor a harmncas években a belga és francia bányákból visszatértek vérvörös bolsikként érkeztek haza. Legismertebb egy Renault-gyári melós, bizonyos Sebes Gusztáv.

ZorróAszter 2023.12.21. 20:09:47

@Gery87:

"Kossuth címer jelképezi, nem véletlen hogy 56-ban"

Mondjuk nekem az se tetszik, ha nyilasok meg köztörvényes bűnözők rajzolgatnak ágyúra meg tankra krétával Kossuth címert. Például ezért semmiképpen nem megyek el szavazni, ha a választási pártszövetségben ott vannak a nyilasok is bármilyen álgúnyában vagy álnévvel.

A Horthy-restauráció ellen meg jelenleg csak azt lehet tenni, hogy hangosan kiröhögjük a taláros meg díszmagyaros pojácákat, meg az összes többi sunyi, törleszkedő, haszonleső patkányt.

ZorróAszter 2023.12.21. 20:14:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A betegségek miatt, ez közismert.

De a volt spanyol gyarmatok nagy részén ma is a lakosság zöme indián vagy indián keverék."

Az "indiánvédelmi törvény"-ekig már lezajlott a három legnagyobb halálos tömegjárvány.

Azután 100 év alatt kipusztult a megmaradt népesség 90% is.

ZorróAszter 2023.12.21. 20:30:39

@Tapi2021:

"És akkor ez mit is mond arról a hitről, vallásról, tanításról, amiben hisznek???
És amiben pl., mint a keresztényben, az összes bűn ELLEN szólnak a tanítások!"

Azt, hogy képmutatók és haszonlesők, és valójában köpnek Jézusra és a tanításaira.

ZorróAszter 2023.12.21. 20:33:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"S akkor hogy lehet hogy kiharcolta mégis a katolikus egyház az indiánok védelmét?"

Milyen védelmet, mikor utána meghalt az indiánok további 90%-a?

Azt se tették meg sehol, hogy legalább a keresztény rabszolgacsaládokat ne lehessen szétszakítani, az anyát eladni a bordélyba, a gyerekeket meg pedofiloknak.

ZorróAszter 2023.12.21. 20:41:12

@Deak Tamas:

"baromságokat beszél ez az elmebeteg mint rendesen. Annyira elhallgattatták az indiánokat védő katolikus papokat, hogy pl. Las Casas a nagy nyilvánosság előtt vitázott Sepulveda kancellárral."

Faszorrú!

Él kéne olvasni mit írtam, és nem hazudozni róla, hátha más nem ellenőrzi.

Nem azt mondtam, hogy senki nem állt ki az indiánok védelmében, hanem hogy azt a keveset is elhallgattatták.

"[Las Casast] A spanyol hivatalnokok és előkelők minden eszközzel igyekeztek akadályozni munkájában: őt tették felelőssé a Peruban kitört felkelésért és polgárháborúért. Ezért bevádolták a császárnál, és halállal fenyegették. Egyéves püspöki tevékenysége következtében annyi ellensége támadt saját honfitársai közül, hogy 1545 végén maga kérte a császártól és a pápától, hogy mentsék fel püspöki hivatalából."

Gery87 2023.12.21. 21:04:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Már leírtam, az hogy neked ez nem tetszik, te bajod.
Más az hogy állampolgár vagy, ami egy jogi helyzet, meg más az hogy polgárként élsz, viselkedsz, gondolkodsz, cselekszel.

Gery87 2023.12.21. 21:06:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Vettem észre, ezért nem érted a különbségeket.

Gery87 2023.12.21. 21:09:21

@Deak Tamas:

Hát igen, szörnyű, ezek a mai fiatalok, "wifiznek" meg kritikusak, meg elmennek nyugatra és megbuzulnak! háát....hová vezethet ez?

Te büdös ótvaros avitt vén geci!:)

Gery87 2023.12.21. 21:11:13

@Deak Tamas:

"Itthon is vigyázni kellene a Nyugatról visszajövőkre, van már erre példa, amikor a harmncas években a belga és francia bányákból visszatértek vérvörös bolsikként érkeztek haza."

"Szörnyű!
Ahelyett hogy húznák az igát a nemzethy thőkés Uraság bányáiban a szent nemzetért, basszameg.....ezek öntudatosabbak lettek, meg szervezkednek, van amelyik már írni is megtanult!!! Jázussegíts meg!
Elképesztő, hálátlan aprasztjai, na de majd a Gróf úr rendet tesz!"

Anyát picsája.

Gery87 2023.12.21. 21:12:05

@ZorróAszter:

"felkaapszkodók" mindig lesznek, a nyilasokra meg nem kötelező szavazni.

ZorróAszter 2023.12.21. 22:12:39

@Gery87:

Ezért nem is mentem és egyek el. Nyilván nem én egyedül.

Gondolom kifejezetten ez volt a cél, hogy mi ne menjünk, nekünk ne legyen pártunk és semmilyen újság, amit kurvaanyázás nélkül olvashatnánk pár percig.

Gery87 2023.12.21. 23:29:11

@ZorróAszter:

Az eddigi ellenzéki összefogásban nem voltak "nyilasok".
Nemzeti radikálisok 2018-ig igen, de látjuk hogy ez őket inkább erodálta, többségük a MHM-ban kötött ki.
Ami viszont soha nem fog összefogni a ballib ellenzékkel.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.22. 05:06:30

@Gery87:

Hogyan kell polgárként élsz, viselkedni, gondolkodni, cselekzedni?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.22. 05:15:35

@ZorróAszter:

Megtették, 50 évvel később, amikor hatályosak lettek az indiántörvények.

De már előtte is voltak jelek.

Híres eset Cortez családja. Ugye volt 2 fia, egy a "normál" spanyol feleségtől, s még egy az indián tolmácsától.

Aztán a félindián fia Spanyolországba költözött, s apja hlálakor kérte az örökség felét a féltestvérétől. Az meg azt mondta, nem, mert nem házasságból született, meg eleve nem nemes. Aztán a madridi felsőbíróság döntött a félindián javára: az apja elismerte, azaz spanyol nemes, s pont, nem kötelező fehérnek lenni a nemességhez, tehát a fél örökség az övé.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.12.22. 09:55:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: gugle nem volt a barátom, de jól emlékszem, hogy Cortez két gyerekeinek leszármazói ma is élnek, és tudnak is egymásról ?

Gery87 2023.12.22. 10:00:40

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Sose tudod már meg!
Eddig se értetted:)
Ha tagadod a felvilágosodást, akkor nincs szükséged rá.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.22. 10:43:49

@Gery87:

Így van.

Án erre jutottam el lassan, a probléma nem x vagy y modern eszmében van, hanem az egész modernitásban. Ezért vonom ki magamat pl. a bal-jobb harcból.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.12.22. 10:52:35

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: tanulságos a főcím.

A 500 años de la Conquista "no hace falta que se pida perdón. Somos una familia”: descendientes de Cortés y Moctezum.

Gery87 2023.12.22. 12:21:08

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Ezért vonom ki magamat pl. a bal-jobb harcból."

Ennek ellenére az össze politikai poszt arról szól hogy a ballibbek, ellenzékiek miért idióták:) Lehet személyesen megteszed ezt az életben, de hát egyrészt nem itt élsz, semmi tétje nincs....másrészt meg ez a blog azért 'erősen fideszes', ide bárki betéved ez lesz a benyomása.
A jobboldal kritikáról sosincs poszt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.22. 12:27:19

@Gery87:

Mindenről van poszt, ami fontos.

Pl. sokszor leírtam a jobboldallal kapcsoltban:
- a kereszténydemokrácia marhaság,
- a konzervatívizmus tévút,
- a nacionalizmus tévút,
s sok más.

A ballibeket tekintem az igazi bajnak, így nyilván "fideszes" vagyok emiatt.

Gery87 2023.12.22. 13:58:10

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Mindenről van poszt, ami fontos."

Ezt nem mondanám, de persze ettől még arról írsz amiről akarsz.

ZorróAszter 2023.12.22. 16:18:46

@Gery87:

"Az eddigi ellenzéki összefogásban nem voltak "nyilasok".
Nemzeti radikálisok 2018-ig igen, de látjuk hogy ez őket inkább erodálta, többségük a MHM-ban kötött ki.
Ami viszont soha nem fog összefogni a ballib ellenzékkel."

A nyilasoknak 56-ban is annyi eszük azért volt, hogy álcázzák magukat, elvegyüljenek, és ne húzzák fel az emlékbe eltett nyilaskeresztes karszalagot.

Ma is.

ZorróAszter 2023.12.22. 16:22:05

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Akkor hogy lehet, hogy Latin-Amerika nagy része ma is indián?"

Úgy, hogy csak azokat irtották ki, akik nem voltak jó mezőgazdasági rabszolgának, jobbágynak.

A harcosokat, a nomádokat, a primitív gyűjtögető népeket.

A parasztokat életben hagyták, azok művelték a földjeiket, és azoknak volt 10 gyerekük.

ZorróAszter 2023.12.22. 16:24:46

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Megtették, 50 évvel később, amikor hatályosak lettek az indiántörvények."

Az azt követő 100 évben kipusztult még annak a maradéknak is a 90%-a.

"De már előtte is voltak jelek.

Híres eset Cortez családja. Ugye volt 2 fia, egy a "normál" spanyol feleségtől, s még egy az indián tolmácsától."

Milliókat öltek meg, és maga azzal jön, hogy de hiszen Cortes félvér gyerekét is életben hagyták.

Gery1987 2023.12.22. 16:59:59

@ZorróAszter:

Az ÁVH-ban is volt sok exnyilas, "kis ország vagyunk, egy csőcselékünk van"!

:)

ZorróAszter 2023.12.22. 19:03:31

@Gery1987:

Igen, ezt mondja a propaganda 75 éve rendületlenül, csak éppen én egy nevet se hallottam soha.

Maga tud nevet mondani?

Csudálkoznék.

:o)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.22. 21:30:27

@ZorróAszter:

Sokakat megöltek. S ezt állította le a katolicizmus. ENnek köszönhetően maradtak meg.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.22. 21:31:43

@ZorróAszter:

Sokkal keveebben voltak a gyüjtőgető népek, ahpgy méshol is a világon.

Gery87 2023.12.23. 10:53:17

@ZorróAszter:

Nem, nem tudok, mivel nem foglakoztatott annyira a téma.
Viszont 20 év alatt eléggé sok fajta helyről ez visszaköszön és kvázi tényként van tálalva.
Persze, lehet nem igaz...
Hogy nyilasok pártagok lettek az viszont, úgy tűnik az.

"Az (Andrássy út 60. számú) épületben, és a nyilaskeresztes párt benne lévő irodáiban a politikai rendőrség (PRO) már birtokba vette a hungarista pártok tagjainak nyilvántartását. A Belügyminisztérium Dokumentációs Osztálya (…) 1990. május 25-ei dátummal ellátott leltára szerint 51 200 nyilaskeresztes belépési nyilatkozat, 4297 (magyar) „SS” belépési nyilatkozat és 4400 Volksbund belépési nyilatkozat áll, vagy állhatna a tudományos kutatás rendelkezésére. E közel 60 ezer, radikális jobboldali párttal rokonszenvező, militarista és a német etnikai kisebbséghez tartozó, de a magyar náci politikai többséghez igazodó személy számottevő része 1945-ben belépett a kommunista pártba. (Kenedi János: K. belügyi iratfelmérő jelentése a Kastélyból, Magvető Kiadó, Budapest, 2000, 26–41. o.)"

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.23. 11:58:57

@Gery87:

Ahogy sok ex-komcsi meg nyilas lett.

Sok volt a közös elem, ezt észre kell venni.

Gery1987 2023.12.23. 14:30:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A szocdem munkások közül is sokan nyilasok lettek, mivel Horthy miatt a szocdemek lehetőségei és mozgásterei egyre szűkültek.

Hogy kommunisták azok lettek e...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.23. 17:58:01

@Gery1987:

Nyilván más ügy.

Aki nyilas lett, az meggyőzédésből lett az. Hiszen ez egy ELLENZÉKI párt volt pár hónapot leszámítva.

Az egyik dédnagymamám második férje nyilas pártszervező volt a visszacsatolt Nagyszőlősön, a visszacsatolás után. S 1939-től az lett, amikor ez még bőven nem járt semmilyen haszonnal. S bizony szidta Horthyt, ami akkor nem volt népszerű nézet.

Mivel sokáig élt, tudtam vele beszélgetni párszor.

A röhej: tulajdonképpen marxista volt, Marxszal az egyetlen komoly baja az volt, hogy Marx zsidó.

S mindent így nézett. Pl. imádta Nagy Imrét, mert "igaz hogy komcsi volt, de rendes magyar ember volt".

Az újratemetésre is elment a Hősök terén. A közvetíésben is benne volt: öreg bácsi kiöltözve bottal, aki ráborul a koporsóra, megcsókolja azt.

Ha tudták volna a szervezők az előítéletét, valószínűleg nem engedték volna oda...

onedrive.live.com/?authkey=%21AiY6o0zQJW1ucwI&cid=C0C9271A4DDEFB83&id=C0C9271A4DDEFB83%21358654&parId=C0C9271A4DDEFB83%21356169&o=OneUp - ez már 1990-ben, itt ő a bajuszos ember.

Gery87 2023.12.23. 20:47:32

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A röhej: tulajdonképpen marxista volt, Marxszal az egyetlen komoly baja az volt, hogy Marx zsidó."

Igen, már meséltél róla.
Háát, nem ő volt a legélesebb kés a családban már bocs:)

Ha valóban marxista lett volna, nem zavarta volna hogy Marx zsidó (középosztálybeli, kikeresztelkedett, asszimilálódott zsidó), hisz akkor tudja, a marxizmus nem etnikai alapú és pláne nem "zsidó eszme" (ahogy itt is vannak szerintem páran akik szerint az) így a zsidó volta nem számít.

Gelmerrrrr 2023.12.24. 09:03:29

@Gery87: az egyetlen komoly baja az volt, hogy Marx zsidó."

Háát, nem ő volt a legélesebb kés a családban már bocs:)
---------------
1. Magyarul nem komoly, ezt nem rakem magyarul, hanem ernyeszta, vagyis ernst, ez a magyar hang, ezt rakem,de ez tuti nem a komoly.
2. Éles lagujujon boros, geres, aklos, de ide harapós szaku.

3. Marx zsidó volt, zsidóságokat makogott, pízről és egyéb bullshitről, ez a zsidó, ezt nem bírja a magyar. Marx nem kommcsi, hanem kapcsi, azon át, hogy ilyen bullshitekről makogott, azon át marad az egész. Én magyar vagyem, ab ovo leszarem az ilyet, a számok jevevényhangok, az egész libcsi ökomókus hangok ilyen műhangok, anakat dúrgerni kell.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.24. 10:13:09

@Gery87:

"nem ő volt a legélesebb kés a családban már bocs"

Nekem nem gond, nem vérrokonom.

Plusz a nagymamám érzelmeit örököltem, aki utálta őt. Persze nem politikai okból, hanem mint mostohaapát.

Szóval én úgy nőttem fel, hogy ő a "vén bolond".

ZorróAszter 2023.12.24. 10:18:34

@Gery87:

Szerintem Kenedi és a többiek két fronton hazudoznak.

Egyrészt a nyilasokat kiradírozták 56 történetéből.

Másrészt ezekkel a több mint sejtetésekkel.

Magyarországon több mint 300 ezer nyilas párttag volt, és voltak más magyar nácipártok is sokkal kisebb létszámmal. Viszont a Voksbund és SS tagok létszáma is több százezres volt.

Simán össze lehetne fésülni a MKP taglistával, és meg lehetne mondani, hogy kik és hányan voltak nyilasok vagy SS-ek az MKP-ből. De nem teszik.

Mert az igazság az, hogy az ÁVÓ vadászott a nyilasokra és az SS-ekre, és nem azért, hogy írják végre alá az MKP belépési nyilatkozatot.

És ezt Kenedi János ugyanúgy tudja, mint én.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.24. 10:22:44

@ZorróAszter:

A nyilasok 99 %-a semmit nem követett el, eleve ez a fő misztifikáció mintha minden nyilas gyilkos lett volna.

A mezei nyilas párttagokat senki se bántotta a háború után, csak volt ez a fekete pontjuk, álláskeresésnél volt csak diszkrimináció.

Az aktív nyilasokat meg internálták és kivizsgálták. Az én mostoha-dédapám is volt pár hónapra internálva, aztán kiengedték, semmi eljárés aztén nem volt ellene.

ZorróAszter 2023.12.24. 10:31:20

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Sokakat megöltek. S ezt állította le a katolicizmus. ENnek köszönhetően maradtak meg."

Az látszik, hogy addig folyt az öldöklés egyházi áldással amíg meg ne öltek mindenkit, aki útban volt.

Aki szót emelt ez ellen, azt elhallgattaták. Las Casas püspököt is.

Akik életben maradhattak, azok a parasztok, akik a földet túrták nekik.

"Sokkal keveebben voltak a gyüjtőgető népek, ahpgy méshol is a világon."

A redukciók népe is eredetileg gyűjtögetők voltak, amíg pápai parancsra meg nem szüntették őket.

Azzal kapcsolatosan meg, hogy mi lett az indiánokkal, a jezsuitáknak hallgatást parancsoltak. A hallgatási parancsot az szegte meg, aki erre kilépett a jezsuita rendből. Onnan tudjuk, mi történt ezután a guaranikkkal.

ZorróAszter 2023.12.24. 10:39:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A nyilasok 99 %-a semmit nem követett el, eleve ez a fő misztifikáció mintha minden nyilas gyilkos lett volna."

Nem tudom megmondani, hány százalék volt gyilkos. Szerintem nem egy százalék.

A háború után nem lehetett minden gyilkost felakasztani, mert az több tizezer ember lett volna. Csak a vezetőket, tömeggyilkosokat és a kirívóan szadistákat végezték ki.

Maguk a nyilasok is tudatosan számítottak erre a háború alatt. Mármint hogy ennyi gyilkost nem lehet kivégezni akármit követtek is el.

Ugyanez a magyar hadsereggel. A szovjetek felvették a lakosságtól a jegyzőkönyveket, de csak akkor léptek konkrétan, ha valaki sportot csinált a gyilkosságokból.

Azért mert agyonlőttek egy családot, mert nem akartak kiköltözni -10 fokban az istállóba, azt a szovjetek se vették zokon. Csak azért azonosították őket, hogy még mi mást követtek el. Ha csak ezt, arra legyintettek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.24. 12:35:15

@ZorróAszter:

Azaz egyszerre támogatta és ellenezte a katolikus egyház a népirtást? Ennek mi volt az értelme?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.24. 12:39:22

@ZorróAszter:

A nyilas egy tömegpárt volt, alapvetően munkás tagsággal. Fizikai képtelenség is, hogy minden párttag egyben fegyveres is lett volna. A pártharcosok aránya a teljes tagsághoz képest kb. olyan lehetett mint Kádár alatt a munkásőröké.

Budapesten ténylegesen voltak pártaktivisták által elkövetett spontán gyilkosságok, de ezekben a kutatások szerint nem vett részt párszáz embernél több.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.24. 12:42:18

@ZorróAszter:

Nyilván háborúban történnek vad dolgok. S jellemzően aztán mindenki igyekszik nem túl szorosan meghúzni a vonalat, hogy mi még normál hadicselekmány és mi már katonai bűncselekmény.

Még totális győzelem esetében is ez szokott lenni, az átlag német katonát békén hagyták a háború után.

ZorróAszter 2023.12.27. 17:17:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Azaz egyszerre támogatta és ellenezte a katolikus egyház a népirtást? Ennek mi volt az értelme?"

Az egyház támogatta, a pápa príma keresztényeknek nevezte őket.

Azokat a papokat, köztük Las Casas püspököt, a redukciós jezsuitákat, egyes inkvizíciós domonkosokat és a többieket meg elhallgattatták.

ZorróAszter 2023.12.27. 17:21:33

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A nyilas egy tömegpárt volt, alapvetően munkás tagsággal."

Ez megint az "újabb kutatások szerint". Ungváry Krisztián és hasonlók.

"Fizikai képtelenség is, hogy minden párttag egyben fegyveres is lett volna. A pártharcosok aránya a teljes tagsághoz képest kb. olyan lehetett mint Kádár alatt a munkásőröké.Budapesten ténylegesen voltak pártaktivisták által elkövetett spontán gyilkosságok, de ezekben a kutatások szerint nem vett részt párszáz embernél több."

Nem állítottam, hogy a háromszázezer párttag mindegyike fegyveres volt vagy tömeggyilkos volt.

Egyébként Bosnyák Zoltán vagy maga Szálasi se ölt meg saját kezűleg egy embert se.

ZorróAszter 2023.12.27. 17:25:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Még totális győzelem esetében is ez szokott lenni, az átlag német katonát békén hagyták a háború után."

Mint mondtam, maguk a szovjetek is csak azért azonosítottak gyilkosokat, hogy kiderítsék, ki csinált sportot a civilek megöléséből.

Akik egyszer agyonlőttek egy családot mert nem akartak kiköltözni a házból az istállóba -10 fokban, de máshol más panasz nem volt rájuk, azokat a szovjetek se kérték ki.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.27. 19:30:14

@ZorróAszter:

S akkor hogy lehet, hogy ki lettek harcolva az indiánvédelmi tv-ek?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.27. 19:32:35

@ZorróAszter:

Miért, milyen párt volt a nyilas? Arisztokraták és vállalkozók voltak benne?

ZorróAszter 2023.12.29. 02:51:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Hát úgy, hogy voltak a nyilvános indiánvédők, Las Casas püspök, állítólag Landa püspök is később, inkvizíciós domonkos szerzetesek, jezsuiták, akik el lettek hallgattatva. De sokkal több egyházi és világi embertől jöttek a jelzések nem nyilvános formában, vagyis hogy nagy visszatetszést kelt széles körben az indiánokkal szembeni bánásmód. Ezért kellett tenni valamit.

Azon kívül minden törvény annyit ér, amennyit betartatnak belőle.

Az indiánvédelmi törvényekből annyit tartattak be, hogy az akkori maradék népesség 90%-a is kipusztult a következő száz év alatt.

Szerintem mindenkit megöltek, akik nem parasztok voltak. A nomádokat, harcosokat, papokat, a periférián élő vadászó-gyűjtögető népeket, stb.

ZorróAszter 2023.12.29. 03:01:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Miért, milyen párt volt a nyilas? Arisztokraták és vállalkozók voltak benne?"

Hát a vezetők között voltak arisztokraták, például Festetics Sándor, Pállfy és mások.

Aztán Horthy majdnem összes különítményes vezére: Héjjas Iván, Prónay Pál, Ostenburg, Kovarcz Emil, Beregfy Berger Károly, Francia Kis Mihály, Rátz Kálmán.

Aztán mindenféle kistisztviselő, MÁVos, BESZKÁRTos kalauz.

Aztán egy csomó lumpen.

Aztán volt egy sor tanult ember is, akiket Ungváry Krisztián próbál az előtérbe tolni.

És aztán voltak munkások is. Többnyire a megtévesztettek és a szocdemekben jogosan vagy nem jogosan csalódott és főként kisebb iskolai végzettségű munkás.

Akik szerintem nagyon-nagyon kevesen voltak, azok a korábban szocdem párttag és szakszervezeti tag szakmunkások, gyári munkások voltak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.29. 03:55:57

@ZorróAszter:

Nem lehet arisztokrata vagy tőkés tömegpártot csinálni.

A nyilasok munkáspárt voltak. Ahol és amikor volt szabad választás, látható ez az eredményeikből. Ugyanaz abázis, mint a szocdemeké és kommunistáké.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.29. 03:56:56

@ZorróAszter:

"Aztán egy csomó lumpen."

Ez kommunista szómágia. A nem rájuk szavazó munkásokat elnevezték lumpeneknek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.29. 03:59:11

@ZorróAszter:

A 2 tény:
- az indiánvédelmi tv-ek megszülettek, mégpedig a katolikus egyház nyomásár a, a konkvisztádorok ellenében,
- ma is tele van a régió indiánokkal.

Egyik se lenne, ha igaz lenne konteód.

ZorróAszter 2023.12.29. 18:21:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Nem lehet arisztokrata vagy tőkés tömegpártot csinálni."

Nem ez volt a kérdés, hanem hogy voltak-e arisztokraták a náci vezetésben.

"A nyilasok munkáspárt voltak. "

Szálasi tagkönyvébe is az volt beírva hogy foglalkozása "Takácsipari munkás"

"Ez kommunista szómágia. A nem rájuk szavazó munkásokat elnevezték lumpeneknek."

Ma lehet ilyeneket mondani, de akkoriban mindenki látta őket "viselkedni". A nácipárt szociális összetétele is vizsgálható, mert nem volt jellemző mást beírni. Szálasi takácsipari munkássága kuriózum.

Látszik hogy a tagság túlnyomó többsége nem gyári szakmunkás. Szatócs, kisiparos, kistisztviselő, beszkárt kalauz, MÁV-tisztviselő, kishivatalnok.

A vezetésben dzsentrik, volt különítményesek, egy-két gróf.

Az ok: a szocdem párttagság össze volt kapcsolva a szakszervezeti tagsággal. Aki esetleg a nyilasokkal szimpatizált volna, a szakszervezeti tagság miatt nem csatlakozhatott hozzájuk.

Rendelkezésre állnak a saját nyilvántartásuk, a csendőrség és a rendőrség politikai osztályainak különféle jelentései legalább 1930-tól kezdve.

ZorróAszter 2023.12.29. 18:26:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Látható hogy az indiánvédelmi törvények életbelépése után száz év alatt kipusztult az maradék 90% is.

Vagyis mindenkit megöltek, aki nem volt alkalmas földművesnek vagy korábban nem földműves volt.

Ugyanezért irtották ki az észak-amerikai indiánokat is. Nomádként nem voltak alkalmasak mezőgazdasági rabszolgának.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2023.12.29. 18:49:14

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: az egyébként igen érdekes téma, mármint kik voltak a szavazóbázis. Az 1939-es választáson eléggé jelentős számú értelmiségi is szavazott rájuk, tipikusan a kb. mai Nagy Ervin-félék, és egyébként nem tanulságmentes, hogy kiket is raktak fel az első háborús bűnös listára, akik pontosan szép nyilasszimpatizánsok voltak ebben az időben mint pl., Erdélyi József, Féja Géza, Szabó Lőrinc.
Illyés Gyula valahogy megúszta, dehát nekik meg lett bocsátva.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.29. 20:02:24

@ZorróAszter:

Egészen más volt a politika az angol és a spanyol gyarmatokon. S semmi kiirtás nem volt.

ZorróAszter 2023.12.30. 19:33:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Kifejezett népirtás még a maga forrásaiban is szerepel. Az ok is nyilvánvaló: földművesekre szükség volt, a többiekre meg nem.

A népirtás azért volt folyamatos, mert az Azték Birodalom a későbbi Mexikónak csak kisebb része volt. A többi területet lassan hódították meg és tették a nagybirtokosok földjévé.

Ugyanígy az Inka Birodalomban is. A feketelábú indiánokat is csak később irtották ki délen, Patagóniában.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.30. 20:17:48

@ZorróAszter:

Kifejezett népírtás volt az első 50 évben, a karibi indiánok 99 %-a ki lett irtva.

Az indiántörvények elfogadása után is nyilvá voltak gyilkosságok, de már illegálisan, azaz számuk minimális lehetett a korábbihoz képest.

S persze a vadon élők száma minimális volt a civizizáltakhoz képest. MInt minden kultúrában. Azaz ha az előbbiek lettek irtva, akkor bizont nem is volt irtás szinte.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.30. 20:18:52

@ZorróAszter:

A patagóniai irtás már amerikai (USA) mintára ment, s ezt már a független Argentína csinálta. Azaz más ügy. Ahogy Chile is.

ZorróAszter 2023.12.31. 12:30:09

Ezt írta Las Casas püspök:

„Betörtek a falvakba, és nem hagytak sem gyermeket, sem öreget, sem terhes asszonyt vagy anyát, akinek ne vágták volna fel a hasát, és akit ne szaggattak volna szét, mintha csak akolba zárt bárányokra szabadultak volna rá. Fogadásokat kötöttek, hogy ki tudja egyetlen vágással felmetszeni a másik ember hasát, kiontani a beleit, vagy kardcsapással levágni a fejét. Leszakították a kisdedeket anyjuk melléről, megragadták őket lábuknál, és a sziklához csapkodták a fejüket. Mások háttal a folyóba dobták őket, nevetve és tréfálkozva, és ahogyan a vízbe zuhantak, így kiáltoztak: „Nesze nektek nyomorultak!”. Más gyermekeket anyjukkal együtt döftek át, pusztítottak mindenkit, akit csak értek. Hosszú nyársakat készítettek, és olyan sűrűn állították fel őket, hogy tartórúdjaik szinte összeértek, fát és tüzet raktak alájuk, és Megváltónk és a tizenkét apostol tiszteletére tizenhármasával, élve égették el őket. Mások száraz szalmát kötöztek az indiánok testére, meggyújtották és elégették őket. Rendszerint a következő módon ölték meg az urakat és a nemeseket: villás faágakra rostélyt készítettek rudakból, rájuk kötözték őket, alájuk gyújtottak, és lassú tűzön pörkölték őket, hogy szépen lassan, a kíntól vonítva leheljék ki a lelküket. A keresztények a legvadabb fajtát, a nyúlász kutyákat idomították és tanították be, hogy ha indiánt látnak, egyetlen szempillantás alatt tépjék szét. Úgy is támadtak rájuk és falták föl őket, mintha csak disznók lettek volna. Ezek a kutyák nagy pusztítást és mészárlást rendeztek. És mert néha, ritka és kivételes alkalommal, jó okkal és szent igazsággal az indiánok öltek meg néhány keresztényt, azt a törvényt tették maguk között, hogy egy keresztényért, akit az indiánok megölnek, a keresztényeknek száz indiánt kell megölniük.”

ZorróAszter 2023.12.31. 12:37:32

Las Casas: Rövid beszámoló az Indiák elpusztításáról, Budapest, 1999, 18-20 oldal

ZorróAszter 2023.12.31. 12:40:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Azt írják, hogy visszavonták őket.

Bartusz-Dobosi László: Az indiánok lelkéről

Egyháztörténész volt a Miskolci Egyetemen.

www.uni-miskolc.hu/~egyhtort/cikkek/bartuszdobosi.htm#_ftn7

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.12.31. 13:13:17

@ZorróAszter:

Csak egy bizonyos részt vontak vissza, azt ami a földesúri jogok örökölhetőségét illeti.

Az eredeti terv török típusú rendszert akart: azaz a földesúr halálával visszaszállnak jogai a királyra. Aztán a földesurak kiharcolták: legyen ez örökölhető.

ZorróAszter 2024.01.04. 12:56:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Csak egy bizonyos részt vontak vissza, azt ami a földesúri jogok örökölhetőségét illeti."

Hol van ez itt? Itt ez van:

"Nagy szerepe volt ezeknek, az 1542-ben kiadott, ún. „Új Törvények” (Leyes Nuevas) megjelenésében, amely szemben a burgosi eredményekkel, tagadta az indiánok született rabszolgaságának elvét, s korlátozta az indiánok elleni erőszakos fellépést. Általa az indiánok a spanyol korona közvetlen alattvalói lettek. Az új törvények végrehajtása azonban egyáltalán nem bizonyult könnyűnek, mert a konkvisztádorok nyíltan szembehelyezkedtek a döntéssel. Olyan nagy felháborodást keltettek, hogy három év múlva vissza kellett vonni őket. A király és a pápa nagyon messze voltak, s a helyi alkirályok, ill. kormányzók a busás haszon reményében hajlottak a gyarmatosítók érdekeinek képviselésére."
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása