magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Lopják a Gramscinkat!

Vicces beszélgetés, a Partizán belső köréből:

A beszélgetés lényege: ezek a csúnya fideszes ideológusok átvették a komcsi Gramscit, aki pedig a "miénk", nem vehetik át őt a fasiszták!

Antonio Gramsci, olasz kommunista politikus és filozófus tulajdonképpen kijavította a marxizmus egyik alavető tévedését: hogy a lét határozza meg a tudatot, s így a gazdaság a politikát, azaz a történelem osztályharcok sorozata. Gramsci rámutat: éppen ellenkezője igaz, azaz a szellem olyan erős, hogy képes a gazdaságra is visszahatni.

Azaz nem a politikai hatalmat kell megcélozniuk a kommunistáknak, hanem a társadalmi légkört. Ha ugyanis a társadalmi légkör nem nyitott a kommunista eszmére, akkor hiábavaló a kommunista hatalomátvétel: a társadalom ugyanis magához fogja idomítani a hatalmat.

Azaz előbb a társadalmi légkört, a közbeszédet, a kultúrát kell meghódítani, majd aztán ez után a politikai hatalomátvétel adott lesz.

Persze tény, Gramsci ezzel a kommunista mozgalmat akarta szolgálni, kijavítani az eszme hibáját. Dehát ettől még maga a felismerés zseniális, s ami meg zseniális, az nem tehető keretek közé, A szovjetellenes kommunisták rendszerint Gramscival magyarázták a szovjet kommunizmus kudarcát: lásd, hiába lett átvéve a gazdasági és politikai hatalom, ha a kommunisták nem tudták az emberek tudatát átformálni.

Ezt egyébként a tradicionalista mozgalom egyik atyja, René Guénon jóval Gramsci előtt meglátta: az alap az egyéni felismerés, mely intézményesül, majd új rendszert eredményez. Kényszeríteni az emberekre erővel valamit amit nem akarnak értelmetlen, mert az emberek csak látszólag alkalmazkodnak. Erre jó magyar példa a 850 ezres tagságú MSZMP, mely tagság 90 %-a elpárolgott, amint már nem volt kötelező tagnak lenni.

Szóval hiába háborodnak fel a komcsik, Gramscit mind a liberálisok, mint a radikális jobboldal képes volt jobban értelmezni és alkalmazni.

40 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8518313803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.01.31. 07:21:32

Köszönöm, ez tanulságos volt!

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.01.31. 08:25:52

Adjatok már konkrét forrást arra, hol írja ezeket Gramsci, akár olaszt is. Én végigszenvedtem Gramsci könyveit, egy bőbeszédű tipikus latin prédikátor, de sehol nem találtam okfejtést arra ami tulajdonítunk neki.
Érdekes volt ez a fasizmus, hiszen Gramsci a legtöbb filozófiai munkáját a börtönben írta. Itthon ugye milyen sok írásművet írt 1958 után Gimes Miklós vagy épp Szilágyi József, akinek az utolsó szó jogán elmondott beszéde a hangrögzített magyar szónoklatok legjobbika.

Gelmerrrrr 2024.01.31. 08:33:44

Gramsci rámutat: éppen ellenkezője igaz, azaz a szellem olyan erős, hogy képes a gazdaságra is visszahatni
----------------
1. Ne mutat, hanem rekkni.
2. Nem ellen, hanem alna, de inkább anta.
3. Az igaz hangot dúrgerni, rakta van, az indogermán ie-t máshová mondani.
4. Szellem hang nem van, stak nyelvkakilási halandzsa, árny van, ez az ősmagyar.
5. A képes egy bullshit libernyák hang, a kép hangot átírták a kretény libcsik, hép volna, de a frazeológia libcsizmus, a magyar azt mondja, hogy ernya vagy rekna.
6. Gazdaság? A gazda hangot dúrgerni, a gazdát is, éljen a garázda, de örejedés van.

7. Igen, igen, stak van egy probléma, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, a stumája egy agresszív germán nyelv, és a nyelv már beszél, Kirgen, és erre van rakni, erre a stuma, egyéb más Aufbau gyenge.

Totál egal így, hogy az értelmetlenség hogyan is makog, a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, és mondjuk így a blogemon leírtem a magyar nyelvet Marxon és Nietzschen.

A magyar nyelv primitívje a germán, ha mi már mondjuk a primitívnél vagyunk, de a libernyák ökomókia áll, úgy az árny átírja majd az egészet, de erre igenstak kellene az összeomlás, The Walking Dead.

Gelmerrrrr 2024.01.31. 08:37:44

a kultúrát kell meghódítani, majd aztán ez után a politikai hatalomátvétel adott lesz.
------------------------
?????????

1. A hatalom egy bullshit libernyák hang, dúrgerni. Magyarnak duadva, duada vagy regerda van.
2. Az ad az indogermán ad, de az ősmagyarabb hang az ar-ra-re stumától ered.

3. Ezt tettaja már Hitler is, stak a probléma az, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, stumája és rakuja nem egy a libernyák új-ónemmagyar Aufbauval.

Ergo a kúthúrát antovészejteni kell, így Sámán, Szkíták, és összeomlás kell a primityv Revolutionra, hogy újra ősmagyarul beszéljünk, én már azt teszem.

Gelmerrrrr 2024.01.31. 08:45:37

s egyik alavető tévedését: hogy a lét határozza meg a tudatot,
---------------
1. Az alap magyarul az al stuma, ez túl, magyarul Grund raku és stuma.
2. Téved? Téved magyarul a té stumától olvad, vagy foly volna, de düheb volna.
3. Tudat? De egy bullshit hang. Halandzsa.
4. Határoz? Bullshit hang z-vel, a határ hangot dúrgerni.

5. Van egy omtoal(Umstand), ahogy él az ősmagyar, germagyar, ez az omtoal dúrgerja a számokat, így az omtoalnak van ereje, ez pozitív, de később a produkálás vándelésjével a számok újra idejettek, így az evolúció beteges.

De ma az omtoal a posztmodern, a nagy poszt, így támogatem az amerikanzációt, az országtgadást, a kúthúrfájandmány, hogy újra primitívekké váljunk.

Gelmerrrrr 2024.01.31. 08:49:00

a társadalmi légkör nem nyitott a kommunista eszmére, ak
----------------------------
Dehát ember, a társadalom egy libernyák műhang, ahogy libcsizmus a társadalom is, stak a 16. századtól van, ezt a hangot dúrgerni kell, én egy társadalomtagadó vagyem, ez nem az ősi. A társadalom már kommcsizmus, ahogy én rakem a kommcsizmust.

Eszme? Bullshit hang, dúrgerni.

Gelmerrrrr 2024.01.31. 08:54:47

Kényszeríteni az emberekre erővel valamit amit nem akarnak értelmetlen,
-------------------------------
1. Kényszer? A kény hangot rakem, a ghé stumától, ahogy kéj, kedv, kíván.
2. Akarni? Az akarás ethosz, ethoszi kell, nálem ez a görög ékon.
3. Ért hang nem van, stak er és ár stuma, magyarul verstehen rakni. Nem talna, hanem losza, vagy vésza.

4. A zemberek? Dehát a zemberek az Én, Negan, ennan ered az én hang, ahogy az akarás egy naturális kell, eredő. Ha az Én nem az emberek, ott van a problém, attól, hogy Negant is dúrongják a libernyák bonoboidák, de fasza, van hartu.

Na Negan nem akar libcsizmus az idegen arta, Rasse igen, ergo ez egy Rassenkrieg, attól, hogy az emberek Én, Negan.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.31. 09:01:28

@Deak Tamas:

Hát, rá kellene keresni.

Megvan az összes műves kiadása angolul.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.01.31. 09:17:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: hát inkább az olasz eredeti kéne nekem, én ezekkel a fordításokat, ha nem muszáj használni, kihagyom.
Sokat lehet hamisítani a fordításokkal, a nemrég említett Horthy emlékiratokban az egyik Hitlernek címzett levélfogalmazvány Ihre Excellenz első sorát valamiért Karsai Nagyméltóságú Vezér és Kancellár, Excellenciás Uram-nak fordította, nem is értem miért.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.01.31. 09:21:19

Horthy emlékiratok=természetesen a Horhy Miklós titkos iratai c. könyv.

Gelmerrrrr 2024.01.31. 09:29:28

ha a kommunisták nem tudták az emberek tudatát átformálni.
-----------------

1. Nem tud, hanem duad.
2. A tudat egy bullshit hang.

3. What the fuck? Hogyan is van az új-ónemmagyar kretény-libcsi-kommcsi-kazincbaszikai halandzsa?

2024.01.31. 09:36:29

csakhogy a fideszes választók többsége is olyan különösen vidéken, hogy ha egyszer nem nyernek választást, akkor elpártolnak tőlük és diktatúrát kiáltanak. az őszintébbek azt, hogy hogy kényszerűségből követték a pártot. megélhetés miatt, vagy karriervágyból. az őszintétlenek azt, hogy ők valójában belülről próbálták bomlasztani a rendszert.

2024.01.31. 09:40:37

nagyon kevés ember az, aki meggyőződéses orbánista. hogy igen, igen, a nemzeti burzsoáziát kell építeni és ilyenformán. a fideszesek is azt mondják erre, hogy ez legfeljebb a kisebbik rossz. és megkezdődik az erkölcsi maszatolás.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.01.31. 09:53:00

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: itt van a wiki cikk róla, szerintem már idéztem, ebben pontosan a fordítottjáról van szó, mint amit ma nekik tulajdonítanak.

hu.wikipedia.org/wiki/Antonio_Gramsci

Én a Filozófiai írásokat végigolvastam, most látom csak, hogy Mr. Hyde kedvence, Rozsnyai Ervin fordította.

Gelmerrrrr 2024.01.31. 10:26:40

@cvsvrs: megkezdődik az erkölcsi maszatolás.
------------

Magyarul entered. De hogy a heregörcsi?

ZorróAszter 2024.01.31. 11:01:14

"hiába lett átvéve a gazdasági és politikai hatalom, ha a kommunisták nem tudták az emberek tudatát átformálni."

A tegnapi cikkében Leninnel kapcsolatosan pont az ellenkezőjét állította. Vagyis hogy még az antikommunisták is azt hitték, hogy Lenin alapvetően jót akart.

De a propaganda már csak ilyen: nem kell törődni vele, ha a propagandista egyik szavával csapja agyon a másikat. A lényeg mindig az épp aktuális üzenet.

ZorróAszter 2024.01.31. 11:03:40

@Deak Tamas:

Elég megnézni a híradófelvételt, ahol Horthy mélyen meghajol Hitler előtt.

Aki szerint a magyar aljanép mint tudjuk.

És főleg Horthy méginkább tudta, mi Hitler véleménye a magyarságról.

ZorróAszter 2024.01.31. 11:08:42

"A beszélgetés lényege: ezek a csúnya fideszes ideológusok átvették a komcsi Gramscit, aki pedig a "miénk", nem vehetik át őt a fasiszták!"

Orbán és Antall Jóska szövegei telistele vannak marxista fordulatokkal, kifejezetten marxista szakszavakkal, mint például extraprofit, az egyik papagájkórus kulcsszó.

És Kohl kancellár arckifejezése se véletlenül volt olyan, mintha hagymát pucolna Antall ünnepi beszéde alatt.

Tapi2021 2024.01.31. 12:09:32

Mindezt persze nem Gramsci találta fel.

Gelmerrrrr 2024.01.31. 13:37:40

@cvsvrs: a magyar társadalom a dichotóm erkölcsiségre nem nagyon vevő. ezért nem működik a marxizmus-leninizmus. szemben az orosszal. a magyar közgondolkodás
--------------

1. A társadalom nem magyar, hanem libcsi, attól, hogy a társadalom egy libenyák hang, és libcsizmus is, ezt a hangot dúrgerni kell. De nem is vagyunk magyarok, hanem ősmagyar, germagyar, szkíták.

2. Erkölcs? Ilyen hang nem van, stak heregörcs.

3. Nem ezért, az ért hangot dúrgerni kell, stak er és ár stuma vna.

4.Köz hangot dúrgerni kell, stak a libcsi gondol,magyar ember rakand.

5. Na így nem igen rakem, hogy beszélsz, nem látod, hogy de sok libcsi-kommcsi van itt, a blogot is egy olyan írja, és bírják is.

Gelmerrrrr 2024.01.31. 13:50:21

@Sztálin orgnistája: ogy etruszk nyelven
--------------

1. A magyar nyelv indogermán és germán nyelv.

Gelmerrrrr 2024.01.31. 13:51:20

@Sztálin orgnistája: A Mein Kampf-ot termeszetesen nemetul. :)
-------------

1. Eredően, természet hang nem van.

2. Jah, jah, németül.

ZorróAszter 2024.01.31. 13:56:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Tévesen hitték."

Ha tévesen is hitték, hogy fér ez össze azzal a mondatával, miszerint "hiába lett átvéve a gazdasági és politikai hatalom, ha a kommunisták nem tudták az emberek tudatát átformálni."

ZorróAszter 2024.01.31. 14:06:08

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
@Tapi2021:

"Mindezt persze nem Gramsci találta fel."

Az tök vicces, amikor antikommunista propagátorok magyarázgatják marxisták szavait.

Pláne akik szerint pl. a marxizmus forradalom alatt utcai lövöldözést ért, mint ők.

:o)

Gelmerrrrr 2024.01.31. 14:06:11

@ZorróAszter: Tévesen hitték

hogy Lenin alapvetően jót akart.
-------------

1. Téves az olvadó volna magyarul, vagy folyó, a té stumától és van a düheb hang.
2. A hit hangot dúrgerni kell, libcsizmus.
3. Alap hang nem van, nyelvkakilási hang. Nem jót, hanem raktát. A jó is rakta volna, indogermán ie stumától, stak dúrgerni kellene, attól, hogy szét van libcsizve.

4. Hát nem igen rakem, hogy most hogyan is beszél Birca, attól, hogy kommcsi, és a kommcsizmus libcsizmus volt, ahogy írja is, de átírem:

- Úgy vélték a bonoboid állatok, hogy libcsizmusra vágyik Lenin, de Lenin az egész agyukat újra akrtaja illiberalizmusra butttolni, ősmagyarra, germagyarra.
Mondjuk.

De nem igen rakem.

Gelmerrrrr 2024.01.31. 14:08:54

@ZorróAszter: ntikommunista propagátorok magyarázgatják marxisták szavait.
------------

1. Nem magyaráz, hanem regyni, a magyaráz egy bullshit hang.
2. Nem szó-szav,ez egy jevevényhang.

3. He? Dehát Birca nem antikommcsi, hanem kommcsi, ahogy az egész úgymond magyar politikai banzáj.

A kommunizmus, ahogy marxizmus is libcsizmus, igen libcsizmus, de az itteni kommcsizmus is libcsizmus volt, és nekem Birca a eredményje annak a kommcsizmusnak.

ZorróAszter 2024.01.31. 14:14:30

@cvsvrs:

"a marxizmus a nemzetközi mensevik mozgalom, a leninizmus a nemzeti bolsevik. "

Szálasinak és Orbánnak a mániája mindent átnevezni, minden szót átértelmezni.

A nyugat-európai szociáldemokratákat menseviknek nevezni hasonló blődség.

"maga a kommunista idea részlegesen két területen érvényesül. az egyik a virtualitás. abban feltehető, hogy mindenki a képességei szerint termel és szükségletei szerint fogyaszt. a valóságban azonban nem. "

Ki mondta, hogy kommunizmus van? Mikor Brezsnyev kijelentette, hogy a Szovjetunióban a már felépült a szocializmus, még a marionettfigurák is lázadozni kezdtek ellene.

Gelmerrrrr 2024.01.31. 14:23:40

@ZorróAszter: s Orbánnak a mániája mindent átnevezni, minden szót átértelmezni.
-----------------

1. Nem nevez, hanem namat.
2. A szó-szav jevevényhang, zátemi.
3. Stak er és ár stuma van, magyarul verstehen rakni.

4. He? Újra Szálkai? Ki a faszem volt már az. Öboával maradj már!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.01.31. 14:38:34

@ZorróAszter:

Na most, szeretek utána olvasni az ilyesmiknek,

Gramsci 2 ellentétes véleményt fogalmazott meg.

Először, 1917 végén örült, hogy íme a kommunisták át tudták venni a hatalmat Oroszországban, miközben a klasszikus marxiuzmus szerint ennek nem voltak meg a feltételei, azaz lám, a felépítmény hatott az alapra: a kommunisták sikeresen elterjesztették eszméiket www.marxists.org/archive/gramsci/1917/12/revolution-against-capital.htm

Aztán már a börtönben meg az ellenkezőjét mondta: már látta, hogy nem forradalmi népi demokrácia van, hanem közönséges diktatúra, s ennek okául azt látta, hogy a hatalomra került kommunisták csak a hatalomra koncentráltak, nem igyekeztek a társadalmi hangulatot átformálni. Sajnos erre nem tudok most forrást prezentálni, emlékezetből mondom.

Gelmerrrrr 2024.01.31. 14:47:16

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: a felépítmény hatott az alapra: a kommunisták sikeresen elterjesztették eszméiket
--------------

1. Eszme egy bullshit hang, dúrgerni.

2. Alap hang nem van, nyelvkakilás, stuma van. Ez a stuma a magyar nyelv, a germagyar, ezt stupem le, így van stuma. Ez a stuma raku, erre rakunk. A magyarnál két Aufbau van, egy az eredeti, és az ana nem a magyar, hanem az Umwertung aller Werte, a kretény-libcsi, kazincbaszikai.

3. Így bullshit beszélni így vagy úgy Aufbau-ról, attól, hogy a libcsizmus, a kretény-libcsizmus nem sikeres, attól, hogy egy halandzs a nyelv, és egy se vál sikeresség, soha, stak a primitív, attól, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv , az új-ónemmagyar egy halandzsa.

Gelmerrrrr 2024.01.31. 14:49:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: 2 ellentétes véleményt fogalmazott meg.
----------
1. Nem ellen, hanem anta.
2. vélemény így ide egy bullshit hang, na jó, nem totál.
3. Fogalmaz egy bullshit halandzsa hang, bullshit z-s verb, és a fogalom egy idegen ideológia, halandzsa.

ZorróAszter 2024.01.31. 17:30:22

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Castro testvére meg Che Guevara pedig alapvető gazdasági törvényszerűségeket próbáltak átlépni. Gramsci meg megpróbált magyarázatokat adni a jelenségekre, miközben a legalapvetőbb tényekről is elfeledkezik.

A marxizmus szerint azt, hogy egy rendszer milyen, azt a termelőerők fejlettsége határozza meg. Ez a fejlettség kikényszeríti a maga számára szükséges társadalmi-gazdasági formát.

Emiatt a szovjet rendszer az, ami volt 1917-ben: egy félfeudális aligkapitalista rendszer.
A tulajdonviszonyok tekintetében államkapitalizmus.

Mi volt az oka annak, hogy a marxizmus ellenében a leninisták mégis átvették, átvehették a hatalmat?
- a cári rendszer elképesztő stabilitása, ami az arisztokraták önző közönyén és a jobbágyok tízmillióinak a meghunyászkodásán alapult, és ők megígérték, hogy örökre szétverik
- hogy Németország közben iparosodott, és 50 év óta nyíltan hirdette, hogy Oroszország lesz az ők Indiájuk, miközben az orosz ipar elég puskát se tudott gyártani
- Az az iszonyatos nyomor, amit például Angliában is volt az iparfejlesztés nyomán évszázadokon keresztül, és amihez képest a rönkházban lakó alkoholista, analfabéta muzsikok élete is paradicsomi volt. És a szovjet rendszer azt ígérte, hogy azt az iszonyatos nyomort igyekszik majd elkerülni. És meg is tette.
- nem lehet demokrácia olyan országban, amibe a külföld korlátlan anyagi eszközök birtokában beavatkozhat, híveket és hazaárulókat vásárolhat korlátlan mennyiségben, vagy akár meg is támadhatja, vagy ráuszíthatja a szomszédait.

Gramsci csak ezekről az apróságokról és még egy párról feledkezik el.

Tapi2021 2024.02.01. 15:06:12

@ZorróAszter: "nem lehet demokrácia olyan országban, amibe a külföld korlátlan anyagi eszközök birtokában beavatkozhat, híveket és hazaárulókat vásárolhat korlátlan mennyiségben, vagy akár meg is támadhatja, vagy ráuszíthatja a szomszédait."

Érdekes, hogy ma ugyanez van! Mert ugye a világ így működik.
Érdekes, hogy ha ezt pl. OV mondja és próbál tenni ellene, akkor diktátor, és/vagy lopnak...

ZorróAszter 2024.02.01. 19:52:31

@Tapi2021:

OV csak egy báb. Azt teszi jól-rosszul, amit mondanak neki.

Gelmerrrrr 2024.02.02. 12:37:09

a társadalom ugyanis magához
---------------

1. Társadalom libernyák, hoz örmény, így ra-re, naka-nek, de erről írtem.

2. He? He?
Nem igen rakem.

Na most az van, hogy van a való kommcsizmus, ez volt eredetileg a kipcsák-ressentiment, kretény-libernyák-bonoboid diktatúra.

Van a marxi, az olyan zsidó-ökomókus.

Van az ősmagyar, ana inkább nácizmus, és a magyar nyelvtől.

Így nem igen rakem, hogyan is beszélsz, attól, hogy van a theória, ahogy nekem is van, de ez nem a marxi, stak olyan, és van így a libernyák-keresztény kommcsizmus,a Sklavenaufstand, a bonobidizmus. Na most példának, nálem a kommcsizmus, a bonoboidizmus a The Walking Dead-től Alexandria, de germagyar teoretikusan Negan volna az übermensch ÁVH-s( habár tagadjuk az államot).

A másik az, hogy te írod a mérce cikkjeire azt, hogy folyton megy náluk a sírám, hogy ez a kommcsizmus nem az a kommcsizmus, hogy folyton védik a kommcsizmust a mércén hogy ez vagy az félrement, de te is azt mondod így, hogy félrement a kommcsizmus, vagyis mented a kommcsizmust.

Így azt mondod, hogy raktáb, jól mondják a mércések?
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása