magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Felteszi az értelmes kérdést

Ez a műsor általában nem izgalmas, de most a műsorvezető Ungár feltesz egy igencsak érdekes kérdést:

kb. az első félóra érdekes

A lényeg: vajon mi lehet annak az oka, hogy míg a régió többi ex-kommunista országában a jobboldal volt a nyugati integráció lelkes híve és a baloldal meg legalábbis óvatos, addig Magyarországon ez pont fordítva zajlott.

Most azt hagyjuk, a baloldal igazi baloldal-e és a jobboldal igazi jobboldal-e, nevezzük balnak és jobbnak azt, ami magát annak mondja/mondta.

Lakner nem válaszol rendesen, elkeni a kérdést, keményen csúsztat is. Ungár láthatóan megpróbálja ezt felfűzni az MSZP 1989-1991 közti belső vitájára a népiek és a liberálisok között, mely az utóbbiak totális győzelmével végződött. Lakner igyekszik az egészet leszűkíteni a gazdaságpolitikára, ami persze szintén nem érdektelen, de nem ez a lényeg.

A lényeg nem hangzik így el: Magyarországon nem a bal-jobb az igazi ellentét, hanem a kuruc-labanc. A baloldal a labanc, a jobboldal a kuruc. S amikor megjelenik idegen eszme bármely oldalon, az gyorsan elpárolog.

Az antalli eszme éppen jobboldali labancság megpróbálása volt, ahogy a Fidesz is ezt tette középső szakaszában - mindkettő eltűnt. Ahogy a baloldali kurucság se tudott soha sikeres lenni: ezért vesztett Pozsgay annak idején, s ezért lett vége a schifferi LMP-nek is.

S persze most hiába próbál Ungár újraschifferizálódni, ez a vonat már elment. De nem ez a lényeg, csak úgy eszembe jutott.

A lényeg: így lett a baloldal szó a liberalizmus és nyugatpártiság szinonímája.

76 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr3518318915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.02.08. 08:00:32

Ilyenekre időt szánni?!

ZorróAszter 2024.02.08. 08:17:25

Nálunk szavakban mindenki kuruc, valójában meg a németeket kiszolgáló labanc.

1848 után is mindenki a forradalom mellett volt - utólag. Csak ne nézzünk utána a levéltárakban, hogy kik szolgálták végig a császárt.

A magyar munkásmozgalom is labanc. A mintája mindigis a német munkásmozgalom volt.

Német és német anyanyelvű zsidók alapították. A többségük külföldről jött Magyarországra a gyárosokkal. Ők voltak ugyanis a szakmunkások. A vidékről feljött, elüldözött magyar zsellérek első generációi csak betanított munkások voltak. Sokan analfabéták. Így lett a vezetésben a sok német és zsidó már a legelején is.

Gelmerrrrr 2024.02.08. 08:19:40

Felteszi az értelmes kérdést
---------------

1. Ért hang nem van, stak er és ár indogermán stumák, magyarul verstehen rakni.
2. Kér? Ghé indogermán stumától ered, de itt nem kérdés van, nem kérem, hanem rekkelés: rakásos rekkelés és felrakja a rakásos rekkelést.

Gelmerrrrr 2024.02.08. 08:23:06

A baloldal a labanc, a jobboldal a kuruc. S amikor megjelenik idegen eszme bármely oldalon, az gyorsan elpárolog.
------------------
1. Az egész egy totál bullshit.

2. Nem amikor, hanem ha.
3. Nem jelen, hanem veszti, vagy itt vesz.
4. Idegen laguján aljanda.
5. Eszme hangot dúrgerni nyelvkakilás.
6. A gyors etimológiája bizonylosza, így árva.
7. A pára jevevényhang, így dohonszta a magyar: antodohonsztel, entdünsteln az ősmagyar hang.

8. Így: ha itt vesz, árván antodohonsztel.

9. Sajna az egész egy totál bullshit, attól, hogy nem kellene így az új-ónemmagyaron makogni.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.02.08. 08:25:15

Lengyelországban a baloldal ugyanúgy benne volt ebben mint a jobb. A lengyel tankönyvem (Hirrah po polsku!) első oldala Aleksander Kwasniewski kép : Jestem europejczkiem.
Szerintem legfeljebb a cseheknél (a létező valós kommunista mozgalom miatt) lehetett egyedül valósan kritikus a baloldal, de nem foglalkoztam ezzel a témával.

Gelmerrrrr 2024.02.08. 08:26:35

próbál Ungár újraschifferizálódni,
-----------------

??????? Ki nem szarja le Schiffert és a posztszovjet, marxista dumát? Schiffer is egy hülye. Hogy emelem én az uniós szar, a pízt? Sehogy. Dolgem van az egész szarral? Nem!

Annyire lekakálem, hogy most Öboák emelnek-e uniós pízt vagy nem, attól is, hogy az az ő játékuk, nem az enyém.

Gelmerrrrr 2024.02.08. 08:29:55

Magyarországon nem a bal-jobb az igazi ellentét, hanem a kuruc-labanc.
-------------
1. Országja stak a libcsinek van, nekem rejku, országtagadó vagyem.
2. Igaz lagjuán nekem rakta.
3. Nem ellen, hanem alna volna, de inkább anta.

4. Hát az egész egy orbitális nagy bullshit! De egal, oké, de nálem ez hogy van? hát kúrománytgadó, tudománytagadó, mtatagadó, butakátagadó, országtagadó vagyem, így oká! A magyar nyelv indogermán és germán nyelv. Így oké!

Boldeone2 2024.02.08. 11:24:47

A válasz egyszerű: nem nagyon van már "klasszikus baloldal"... Helyette a "liberalizmust" lehet választani, mint alternatívát.
Most a liberálisok igyekeznek megfelelni a baloldali politika kívánalmainak is, meg a korábbi jobboldalinak is. A liberalizmus mindenre jó....

Boldeone2 2024.02.08. 11:30:28

@Deak Tamas: Lengyelországban létrejött egy jó koalíció, amelyben van klasszikus jobboldal ( Polgári Platform) és ott van az Új Baloldal is ( nowa lewica)

A baloldal haladó része demokrata, nyugatbarát

gigabursch 2024.02.08. 11:38:00

@ZorróAszter:
Mindenki?
Magyadat hová sorolod?

ZorróAszter 2024.02.08. 11:54:23

@gigabursch:

Ott van fentebb: "A magyar munkásmozgalom is labanc. A mintája mindigis a német munkásmozgalom volt."

ZorróAszter 2024.02.08. 12:20:42

@Boldeone2:

"A válasz egyszerű: nem nagyon van már "klasszikus baloldal"... Helyette a "liberalizmust" lehet választani, mint alternatívát."

Kár hogy mindezt nem akkor mondta, mikor MaxValnak mondtam, hogy a NER keretében a FIDESZ és a liberálisok propagandája összehangoltan sulykolja, hogy a baloldal a liberálisokkal kezdődik és velük is fejeződik be.

Boldeone2 2024.02.08. 12:29:44

@ZorróAszter: Valódi baloldali alternatíva nem létezik Magyarországon. Kinyírták

De még a baloldali rétegeket is kinyírták, vagy átmosták sokak agyát...

Gelmerrrrr 2024.02.08. 12:30:54

@ZorróAszter: a baloldal a liberálisokkal kezdődik és velük is fejeződik be.
-------------
1. Fejez? Nem, ez egy halandzsa, magyarul: entered és antered.

2. Baloldal? Fingem nem van, nem vagyem én democsokrata, parlamentarista.

De nem igen rakem. Azt mondja Maxi, hogy a populizmus itt balizés, és így a fideszlibcsi az populista, vagyis a fideszlibcsi az balos, vagyis libcsi. De a baloldal az libcsizmus vagyis, így a fideszlibcsivel entered és antered a libcsizmus.

MEDVE1978 2024.02.08. 13:29:29

A gazdasági oldalú érvelés nagyon erős és pártokon átívelő ebben az esetben. A 90-es évek elején egy nagyon dinamikus időszakot élünk. Egyszerűen a KGST felbomlik, a régi piacok eltűnőben vannak. Közgazdaságilag széles körben ismertté válik, hogy az államszocializmus / kommunizmus nem működik tovább. Kornaitól a Hiány már 1980-ban megjelent, de akkoriban még csak szakmai közönségnek, a rendszerváltás korára már a problémák széles körben ismertek a reformkommunisták körében. Kell tehát egy új minta, hogy hogyan működjön a rendszer. Az Antall kormányban és utána is a gazdasági vezetésben rengetegen jöttek különböző kutatóintézetekből (Pénzügykutató, Tervhivatal stb.). A kutatók leginkább elméleti külföldi modelleket ismertek és a legkézenfekvőbb modell a tőkeimport / privatizáció / know how import volt, ami az egyik unalomig ismételt mantrává vált. Ennek a lényege, hogy a korábbi állami / közösségi tulajdonú vállalatot külfüldi befektetőnek kell eladni, mivel itthon elveszett a know how és a tőke ahhoz, hogy gazdaságosan lehessen működtetni. Majd ha megveszi, akkor ő felvirágoztatja + átadja a szaktudását másnak, aki majd ez alapján új üzletbe kezd és versenyképes egyedi ötletével sikeressé válik. Ez még plusz jó azért is, mert az állam így jelentős bevételekhez jut, amiből tudja finanszírozni a működését. Persze ez már akkor sem működött, de a hazai konszenzus ez volt, minden politikai szereplő ezt harsogta.

A pénz, a működőtőke pedig nyugaton volt, ezért a nyugati orientáció. A privatizációból a bevételek nagyságrendileg egy évtizedig folydogáltak, addig lehetett hallani ezt a közgazdasági mantrát. A nyugati orientáció tehát elsősorban pénzkérdés volt. Máshova nem is nagyon lett volna hova orientálódni: az orosz modell megbukott és éppen szétesett, jó ha barterelni lehetett néha velük. A kínaiak, törökök, sőt zömében az arabok stb. még nem voltak sehol és a kistigrisek is éppen csak felemelkedőben voltak.
Ezért szépen, mint a napraforgó a napra, mi is a pénz felé, nyugat felé fordultunk.

A különbség a kétezres években - Orbánék alatt - az említett, korábban még nem annyira releváns országok felemelkedése. A pénz hirtelen nemcsak a nyugatiak zsebében jelent meg, hanem keleten is.

Politikailag egyébként a FIDESZ sem tisztán és elsődlegesen "kuruc" egészen kb. 2014-ig. Persze ez egy folyamat a polgári körök és az ellenzéki időszak erősen nyugatos és például oroszkritikus. Végig ott van persze a látványos nemzeti narratíva is, de hasonlóan erős a polgári szál. Aztán a 2010-es évek elején van a váltás, ami végül a 2015-ös menekültválsággal teljesül be. Orbán ugyanis felismerte, hogy a hatalmon maradáshoz olyan szintű kontrollra van szüksége, ami nem fér meg a nyugati normákkal. Az így keletkezett ideológiai különbségek és az érdekek vezetnek végül a keleti nyitáshoz.

Gelmerrrrr 2024.02.08. 13:57:10

@MEDVE1978: Az így keletkezett ideológiai különbségek és az érdekek vezetnek végül a keleti nyitáshoz.
--------------
1. Nem keletkdfddd, a kelet jevevényhang, indogermán kel stuma, a Holm és hill rokonja. Magyarul erjeszed van, az er stumától, ahogy rise. De az egész frazeológia németizmus, így kuruc vagyem, így ezt a frazeológiát dúrgerni kell, és a kel hangot is.

2. Nem különb, hanem szelend.

3. Érdek? Stak er és ár stuma van, az érdek sklavenaufstadni hang.

4. Nem vezet, hanem végat, de inkább rekkend ide a hang.

5.Nem végül, hanem antoul. Nem hoz, ez itt nem Örmányia, hanem nak-nek.

6. De az egész stak fenn van, nem lent, a magyar is nyit, a Wagnernek, ahogy nyit másnak is, estének mondjuk az arische Brüderschaftnak. Az hogy a fideszlibcsi hogyan vágy, az irreleváns, ha nem az a rejalitás. A rejalitás folyton látni van.

ZorróAszter 2024.02.08. 14:19:05

@Boldeone2:

"Valódi baloldali alternatíva nem létezik Magyarországon. Kinyírták"

Nem mindegy hogy kik nyírták ki. A FIDESZ és a liberálisok közösen együttműködve.

A Népszabadságot is nyilvánvalóan azért szüntették meg, hogy a szétrajzó liberális újságírók elliberalizálják a maradék baloldali sajtót is.

"De még a baloldali rétegeket is kinyírták, vagy átmosták sokak agyát..."

Csak a kis részét. Ők lettek DK-sok, liberális szavazók vagy FIDESZ szavazók.

A másik kis rész nem vette észre, mi lett az MSZP és maradt MSZP szavazó.

A nagytöbbség viszont már nem megy el szavazni, hanem csendben kurvaanyotokozik otthon, és/vagy a baltát élesíti.

És nem olvas, nem néz baloldalinak álcázott médiát se.

Én se. És mint kiderült, például Gery se.

Mellesleg szerintem veszélyes olyan helyzetbe hozni tömegeket, hogy nincs pártjuk, sajtójuk, és sokan mindenkitől elszigetelten csendben anyázik magában.

Nincs ami levezetné az indulataikat.

Gery87 2024.02.08. 14:26:00

@ZorróAszter:

A Népszava is ha jól emlékszem németül is megjelent.

Gery87 2024.02.08. 14:27:04

Amire szükség lenne újra az a "haza és haladás" .

Csak kuruckodással meg csak előrébb tartó minták másolásával nem érünk semmit, eddig se sikerült.

ZorróAszter 2024.02.08. 14:28:24

@MEDVE1978:

"hogy az államszocializmus / kommunizmus nem működik tovább."

Épp csak Kínában, de az az egymilliárd ember és a részesedése a világ GDP-jéből bagatell.

"minden politikai szereplő ezt harsogta."

Akkor már minden politikai szereplőt és médiát felvásároltak a gyarmatosítóink, elsősorban a németek mint a fő gyarmattartók.

"Orbán ugyanis felismerte, hogy a hatalmon maradáshoz olyan szintű kontrollra van szüksége, ami nem fér meg a nyugati normákkal. Az így keletkezett ideológiai különbségek és az érdekek vezetnek végül a keleti nyitáshoz."

Orbán fennaradásához a német igények kielégítése szükséges.

Nekik építette és tartja fenn a határkerítést magyar közpénzből hogy ők nyugodtan Wilkommenkulturozhassanak.

Gery87 2024.02.08. 14:29:52

@ZorróAszter:

Haladás párti volt a munkásmozgalom, a baloldal....mondjuk úgy a labanc az elég pejoratív és félrevezető kb árulót jelent. A kurucnak legalább van pozitív jelentése is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.02.08. 15:07:03

@Gery87:

Most az alapcélunk: az euroatlantista polgári rend akadályozása, hátráltatása, bomlasztása.

Gelmerrrrr 2024.02.08. 15:15:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Most az alapcélunk: az euroatlantista polgári rend akadályozása,
-------------

Rakuremunk: a pógári-burzsuj irracionalizmus akasztásja.

Dehát ember! Mann o Mann! Te is egy libernyák-burzsuj-euroatlantista fideszlibcsi vagy! Írtem már, hogyan is van az eredmény.

ZorróAszter 2024.02.08. 17:20:42

@Gery87:

"Haladás párti volt a munkásmozgalom, a baloldal....mondjuk úgy a labanc az elég pejoratív és félrevezető kb árulót jelent. A kurucnak legalább van pozitív jelentése is."

De nem annyira, mint a "büdös proli".

A labanc egyébként ismeretlen eredetű szó, és németet jelent, nem árulót a németek oldalán. Konkrétan egyébként inkább osztrákot, de a magyarban akkor őket is németezték.

"A kurucnak legalább van pozitív jelentése is."

A kuruc keresztest jelent. Dózsa parasztjait. Remélem jól írom, hogy eredetileg crusaider vagy valami hasonló. Most had ne nézzem meg pontosan.

ZorróAszter 2024.02.08. 17:22:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Most az alapcélunk: az euroatlantista polgári rend akadályozása, hátráltatása, bomlasztása."

Maguknak. Most hirtelenjében.

De nekünk csak egy hazánk van.

Gelmerrrrr 2024.02.08. 18:09:47

@ZorróAszter: A kuruc keresztest jelent. Dózsa parasztjait
-----------

A kuruc etimológiája bizonylosza. Nem jelent, hanem rekk.

2024.02.08. 18:11:07

@ZorróAszter:
a kuruc uradalmi, fejedelem pártit jelent. a labanc császárit, birodalmit.

a vidék többségében kuruc. rákóczi utca van a legtöbb községben. budapest, annak belső kerületei, a hatalommal bíró városmag pest-buda, nem magyarország fővárosa,. hanem egy helytartóság, csak már nem bécsi, nem is sztambuli, hanem brüsszeli, berlini. vagy moszkvai lenne. lázár maxi dubajjal, vagy akármivel. az ország minden relációjába történő kiszolgáltatását szervező politikai osztály. sokpárti hazaárulók gyülekezete.

Gelmerrrrr 2024.02.08. 18:12:10

@Gelmerrrrr: De ha a kuruc kretényt rekk, úgy németet, attól, hogy a kreténység német, Umwertung aller Werte, úgy a labanc a magyar, a pogány, úgyhogy ez így bullshit.

Gery87 2024.02.08. 20:31:10

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

...és felváltása egy populista álkeresztény büdös bunkó mucsai feudális autoriter rezsimmé:)

Gery87 2024.02.08. 20:36:49

@ZorróAszter:

"A labanc egyébként ismeretlen eredetű szó, és németet jelent, nem árulót a németek oldalán. Konkrétan egyébként inkább osztrákot, de a magyarban akkor őket is németezték."

A labanc eredete vitatott, de nálunk a németeket a szabadsáharc/kuruc kor előtt nem hívták labancnak. Utána is csak kifejezetten ellenség/áruló minőségben, ma pl valóban az osztrákokra egy gúnynév.

"A magyar eredetű hasonló lobonc, loboncos szóból származhat, mely a bécsi udvarban divatos nagy parókára utalt. A lafanc szó is adhat magyarázatot, hisz ez lompost, rongyost jelent.
A szónak lehet francia eredete is a "Le Blanc"-ból (ejtsd: löblan), melynek jelentése "fehér". Ez arra vezethető vissza, hogy a korabeli osztrák katonaság döntő többsége (főleg a gyalogosok) fehér egyenruhát viselt. Rákóczi udvarában nagyon sok francia kiképzőtiszt szolgált. Valószínűleg tőlük vehették át a magyarok a kifejezést, miután a franciák az osztrákokat gyakran "löblan"-okként (kicsit magyarosítva löbancokként), azaz a fehérekként emlegették."

ZorróAszter 2024.02.08. 21:01:47

@cvsvrs:

Szerintem téved. A kuruc a crusader azaz keresztes torzult formája.

Nekem üknagyapám volt nagy Rákóczi rajongó.

ZorróAszter 2024.02.08. 21:06:04

@Gery87:

"áruló minőségben"

Árulót semmiképpen. Én sosem hallottam legalábbis.

Azt viszont hogy osztrák helyett németet mondanak, több helyen is. Pl. Petőfi is.

ZorróAszter 2024.02.08. 21:11:43

@Gery87:

Engem meggyőzött a labanc szófejtése, bár értek már meglepetések.

ZorróAszter 2024.02.08. 21:16:25

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Az emberek lassan rádöbbennek, nem járható az az út."

Ha Magyarország ma kilépne az EU-ból, annak valószínűleg teljes katasztrófa lenne a következménye. A görög válság bakfitty lenne ahhoz képest.

Ez az állapot jó sok ideig be van betonozva. Finom eszközökkel nem lehet semmi eredményt elérni már, a durvábbak meg teljes katasztrófába vezetnének.

Jól ki lett ez találva a gyarmatosítás félezer éve alatt.

Gery87 2024.02.09. 14:19:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ugyan már....ez marhaság.
Mondtam már neked, mocskos büdösbunkó mucsai újgazdag proli korrupt hazug szemétládától semmi jó nem fog jönni!
Semmi.

Tönkre fognak baszni mindent.

2024.02.09. 14:26:24

a probléma a szovjet rendszerrel az volt, hogy a rendelkezésre álló keleti technológiát csak kollektivista célokra volt szabad használni 1985-ig.

és az amerikai rendszerrel az, hogy a nyugati technológia és eu forrás csak magáncélokra használható. és ebben az a kérdés, hogy a pénzt melyik párt ki nyúlja le. és a nyugati technológiából egyetlen globálisan versenyképes cég sem épült csak ami a kádár rendszerben is rendelkezésre állt és szovjet technológiával is működik, működne. az euroatlantizmus se működik.

azonban az eurázsianizmus se. hiába mondják ezek a ruszkik, hogy őket kell utánozni. dehogy is. ők sem lesznek európai mintaadók. soha nem is voltak és valószínűleg sohasem is lesznek.. ellenségnek kell se kell őket. hanem szomszédnak ahogyan a németeket is.

2024.02.09. 14:28:05

és egyébként magyarország elemi érdeke, hogy moszkva és budapest között legyen egy legalább félszuverén ukrán ütközőállam kijev központtal. szóval ez a putyin imádat is baromságnak tűnik, és persze a másik oldalról a feltétlen amerika imádat is függetlenül attól, hogy biden vagy trump.

2024.02.09. 14:34:39

ugye a magyar érdek az, hogy kárpátalja kapjon egy félszuverén státuszt és magyarországgal interrégiót alkotva európai unió tagjává váljon. ahogyan lengyel kárpátalja a lengyelekkel, bukovina és moldova a románokkal.

ezeket elfoglalják az ensz békfenntartók. nyilván nato katonák. kelet-ukrajnát a ruszkik. amit elfoglaltak. és ukrajna középső része függetlenné válik. és kapnak egy rakás hitelt az eu-tól, amit majd nem fizetnek vissza.

és ezt mindanki eladja nagy győzelemnek.

2024.02.09. 14:43:55

a fidesz hozta létre a MÁRIA TERÉZIA laktanyát. hogy a francba lenne már kuruc?

ha a magyar országgyűlésban kuruc többség lenne, akkor megszűnne lipótváros, erzsébetváros, terézváros, józsefváros és ferencváros. ilyen önkormányzatok nincsenek.

és azt mondanák, hogy magyarország elsőszámú közbirtokossága belső buda és belső pest. a bal és a jobboldal két teljesen elvtelen brancs, és azon megy a vita, hogy ki privatizálja ki ezeket. csak erre budapesten azt mondanák, hogy ezek a kommunisták. a kommunitás. azok lennének a kurucok.

Gelmerrrrr 2024.02.09. 15:21:37

@cvsvrs: magyarország elemi érdeke, hogy moszkva és budapest között legyen egy legalább félszuverén ukrán ütközőállam
-------------
1, Orszégtagadü vagyem, nekem rejku van, így állam sem az egy libernyék hang, libernyákia.
2. Elem hang nem van, nyelvkakilás.
3, Érdek egy sklavenaufstandi hang, stak er és ár stuma van.
4. Az al túl magyarul, Kárpátalja a Kárpátokon al, vagyis túl.
5. Nem között, hanem innento.

6. A Kárpátokon ide le van szarva, rakta az volna, ha az oroszoknak kellenénk, vagyis, hogy a Ráczokat, Tóthokat, Vlachokat leüssük, Ukrajna egy szeparát terület volna, nekünk és az oroszoknak innento, így volna magyar életmód, ahogy mennénk Szkítiának is, wagnereskednénk és egyebek... de erről írtem.

Az úgymond politikát leszarem!

Gelmerrrrr 2024.02.09. 15:22:52

@cvsvrs: meglévő nemesi vagyont közösségi célokra eladományozó arisztokráciát
----------

Blablabla, halandzsa, már írtem, fingem nem van, új-ónemmagyar. Passz, halandzsa.

ZorróAszter 2024.02.09. 19:47:29

@cvsvrs:

"a probléma a szovjet rendszerrel az volt ...."

Ennek megint se füle se farka.

ZorróAszter 2024.02.09. 19:59:16

@cvsvrs:

"és utána jön a szovjet rendszer, hogy ezeket a földeket be kell adni a közösbe. háztáji kisbirtoka se lehet senkinek. és a kuruckodás részlegesen az még a késő kádár kori földreform. "

A szovjet rendszer az volt, hogy a következő évtizedekben a parasztok millióit ne földönfutóként rugdossa ki csendőr a házából és vánszorogjon be a közeli város nyomortelepére. Erre volt módszer a termelőszövetkezet.

Ahol nem ez volt, ott a parasztok tízmilliói mentek 100 év alatt csődbe, a bank elvette mindenüket, és családtagonként egy matraccal, egy székkel, egy kanállal, egy tányérral tolták be a vagyonukat kézikocsin a közeli nyomortelepre.

Ez volt Amerikában is több mint száz éven keresztül.

Aki kutatja a témát, például a családirtásokat, amikor az apa ezt nem vállalta és inkább kiirtotta az egész családot, kutathatatlan.

Aki túlzottan kutakodik, az könnyen rákerülhet a feketelistára, felforgató elemek listájára, vagy a közlekedési balesetben elhunytak listájára.

Gery87 2024.02.09. 20:29:26

@ZorróAszter:

Már nem először mondod ezt a "kutathatatlan" dolgot:)
De valahonnan te is tudsz róla.

Gery87 2024.02.09. 20:34:06

@ZorróAszter:

"Aki túlzottan kutakodik, az könnyen rákerülhet a feketelistára, felforgató elemek listájára, vagy a közlekedési balesetben elhunytak listájára."

Ennek semmi bizonyítéka nincs, eleve ha te tudsz róla, akkor elég sokan tudnának róla, kompetensebb és nagyobb nyilvánosságot elérő helyeken is, ami miatt viszont nem lenne titok, tehát vissza jutunk oda hogy akkor van e ilyen egyáltalán.

Vannak dolgok amik egyszerűen elfelejtődnek, az aktuális korban nem tematizálódnak és nem is lehet ezt erőltetni...mert nem olyan a korszellem.

Ma pl "munkás öntudat" nincs, és nem is lehet ezt erővel kikényszeríteni!
Ez van sajnos még nem érett meg ár a korszellem.

ZorróAszter 2024.02.10. 00:21:52

@Gery87:

"Már nem először mondod ezt a "kutathatatlan" dolgot:)
De valahonnan te is tudsz róla."

Igen, mert én odafigyelek arra, ha egy amerikai filmben véletlenül elfelejtik feliratozni a vietkong harcos szövegét.

Vagy amikor három filmben azt látom, hogy kényszermunkások építik az utat a sivatagban.

Maga meg nem. És még magán kívül jópáran.

ZorróAszter 2024.02.10. 00:32:02

@Gery87:

"Ennek semmi bizonyítéka nincs, eleve ha te tudsz róla, akkor elég sokan tudnának róla, kompetensebb és nagyobb nyilvánosságot elérő helyeken is, ami miatt viszont nem lenne titok, tehát vissza jutunk oda hogy akkor van e ilyen egyáltalán."

Igen. Lehet tudni hogy létezett a COINTELPRO, amit évtizedeken át tagadtak, aztán az évszázad boxeccsét kihasználva kicsempésztek egy olyan titkos iratot, ami bizonyíték volt rá. Van rá bizonyíték.

Csak hogy akik azt korábban is állították, hogy létezik, azok azt is állították, hogy célzott likvidálásokat is végrehajt.

Hogyhogy senki se kíváncsi rá, hogy hányat és kiket.

---------------------------------

Meséltem róla, hogy fiatal korom óta csinálom azt a tesztet, hogy mondj három Észak-Írországban működő terrorszervezetet.

Mindeddig SENKI se tudott mondani az IRÁ-n kívül mást, holott az unionista terrorszervezetek áldozatainak száma a brit hivatalos források szerint is legalább a fele az IRÁ-énak. Tehát minimum nem bagatell.

Ez a propaganda. Így működik a cenzúra. És a "tematizálás".

És ilyen hatékony.

Gery87 2024.02.10. 11:12:55

@ZorróAszter:

Hát ezek nem túl meggyőző érvek:)
Már beszéltünk róla múltkor mindegyikre van magyarázat és ismerhetőek.

Gery87 2024.02.10. 11:25:40

@ZorróAszter:

-Ír Köztársasági Hadsereg (Irish Republican Army – IRA)
-Ír Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (Irish National Liberation Army – INLA)
-Ulsteri Önkéntes Erők (Ulster Volunteer Force – UVF)
-Lojalista Önkéntes Erő (Loyalist Volunteer Force - LVF)
-Ulsteri Védelmi Szövetség (Ulster Defence Association – UDA),
-Narancssárga Önkéntesek (Orange Volunteers - OV)

ZorróAszter 2024.02.10. 12:59:51

@Gery87:

Ugye ez mind kapásból jutott az eszébe amikor azt mondtam, hogy "Mindeddig SENKI se tudott mondani az IRÁ-n kívül mást, holott az unionista terrorszervezetek áldozatainak száma a brit hivatalos források szerint is legalább a fele az IRÁ-énak."

ZorróAszter 2024.02.10. 13:04:13

@Gery87:

"Hát ezek nem túl meggyőző érvek:)"

Igen. Mindig ezt vagy valami hasonlót szoktak mondani, amikor nem jut eszükbe értelmesebb ellenérv.

:o)

"Már beszéltünk róla múltkor mindegyikre van magyarázat és ismerhetőek."

Van egy mondás, miszerint "Olyan szegény még sosem voltam, hogy ígérni se tudtam volna." (Talán Moldova)

Ennek a kissé módosított változata, hogy "Olyan tanácstalan még sosem voltam, hogy ne tudtam volna megmagyarázni valamit."

ZorróAszter 2024.02.10. 13:05:01

Ja! Például az UFF-et kifelejtette.

ZorróAszter 2024.02.10. 16:41:04

@cvsvrs:

"ez az, hogy nem."

Nem értem, mire mond nemet. Amit utána ír, az mennyiben más, mint amiről én beszéltem. Amit meg ezen felül mondtam, hogy a kisbirtok nem életképes, és a gépesítéssel egyre kevésbé, és hogy emiatt milliók lehettek volna földönfutók, arra meg semmit se mond.

Igen, ez volt a cél. Különféle eszközökkel ezt megakadályozni. És elég időt hagyni erre a folyamatra, amíg a mezőgazdasághoz szükséges emberek száma drasztikusan lecsökken..

Gery87 2024.02.11. 11:01:24

@ZorróAszter:

Persze hogy nem:)
Mivel nem ezzel kelek és fekszek.
Pont ezért se értem mit akarsz ezzel listával.

A lényeg hogy tudható e!
Tudható, kereshető, olvasható, kutatható!

Gery87 2024.02.11. 11:02:07

@ZorróAszter:

Most az hogy filmekben mit látsz....
erre mit mondjak?

Gery87 2024.02.11. 11:03:47

@ZorróAszter:

Most ha én magyarázom meg ugyanazt, de nem úgy mint te, hanem elérhető forrásból, akkor az nem jó?:)

ZorróAszter 2024.02.11. 13:14:54

@Gery87:

Szándékosan értette félre.

Én nem azt mondtam, hogy nem található információ, hanem hogy a propaganda és cenzúra hatékonysága folytán az IRÁ-n kívül mindenki más ki lett törölve a világközvélemény elméjéből.

Tehát nem az ír terroristák a kérdés, hanem a propaganda és cenzúra hatékonysága.

Hogy orránál fogva vezetgetik az egész világot.

Gelmerrrrr 2024.02.11. 13:19:35

@ZorróAszter: hogy a kisbirtok nem életképes, és a gépesítéssel egyre
-----------
Nem képes, ez egy bullshit hang, libernyák, halandsza, hanem ernya.
Nem gép, hanem örökma, vagy arma.

Birtok? Nem bírjuk azt! Hanem Allmende. De igenstak életre ernya, ahogy írtem, stak úgy, hogy nem van privát, stak sippés.

De írtem, írtem, írtem....ahogy te egy libcsi vagy.

Gery87 2024.02.11. 20:13:11

@ZorróAszter:

"Én nem azt mondtam, hogy nem található információ, hanem hogy a propaganda és cenzúra hatékonysága folytán az IRÁ-n kívül mindenki más ki lett törölve a világközvélemény elméjéből."

Ez mindig így volt.
A többsgéet felületesen érdeklik ezek a dolgok. Főleg ha adott történés minket nem érint.
Biztos lehetsz benne hogy egy ír meg egy észak-ír ezt jobban tudja.
Aki meg akar érdekli az ma is utána tud nézni.

Ne várd az emberektől hogy minden részletet tudjanak, tudni akarjanak, nem volt ez így soha.

"Tehát nem az ír terroristák a kérdés, hanem a propaganda és cenzúra hatékonysága."

Meg a figyelem és érdeklődés hiánya.

"Hogy orránál fogva vezetgetik az egész világot."

Jó erről már beszéltünk...

ZorróAszter 2024.02.12. 11:51:29

@Gery87:

"A többsgéet felületesen érdeklik ezek a dolgok. Főleg ha adott történés minket nem érint. Biztos lehetsz benne hogy egy ír meg egy észak-ír ezt jobban tudja."

Ez olyan, mintha azt mondaná, hogy a CNN valójában nem is csalt annak idején, hiszen a palesztinok tudták, hogy az a sok nő ott a felvételükön nem is az ikertornyok ledőlésén örömködött, hanem egy esküvőn a menyasszony megérkezésén.

Gery87 2024.02.12. 15:04:22

@ZorróAszter:

Ezt nem tudom...ki mit hogyan állított be akkor.

ZorróAszter 2024.02.12. 15:16:18

@Gery87:

"Ezt nem tudom...ki mit hogyan állított be akkor."

A CNN bemutatott egy felvételt, ami szerint a palesztin nők épp azon örömködnek közvetlenül 2001. szeptember 11-e után röviddel, hogy ledöntötték az Ikertornyokat.

Csakhogy a szakértők szerint a muszlim esküvőkön a férfiak és a nők külön ünnepelnek, és ezt az indiánfilmekből ismert hanghatást a palesztin nők akkor produkálják, amikor épp megérkezik közéjük a menyasszony.

Tehát maga szerint ez nem is csalás, mert hiszen ezt a palesztinok tudják. Mindegy, hogy a világ másik felének meg azt hazudják, hogy a terrortámadás sikerét ünneplik:
"A többsgéet felületesen érdeklik ezek a dolgok. Főleg ha adott történés minket nem érint. Biztos lehetsz benne hogy egy ír meg egy észak-ír ezt jobban tudja."

Gery87 2024.02.12. 18:51:33

@ZorróAszter:

Nem emlékszem ilyesmire, 20 éve volt, gyerek voltam, jók ezek a példák csak nem tudok velük mit kezdeni:)

"Tehát maga szerint ez nem is csalás, mert hiszen ezt a palesztinok tudják. "

Nem így értettem.
Csak úgy hogy a többség nem fog ennek utána menni, ez van, ez tény, mert nem is tudja sok esetben hogy utána kéne néznie, nem gyanakszik.

Igen a média szubjektív és sokszor hazudik.

Egy valamit tehetsz: tájékozódsz magadtól.
A legtöbb dologra lesz magyarázat, csak keresni kell.
Pont azért felesleges a tökéletes cenzúra, mert a többséget úgyse érdekli.

Te is tudod nagyon jól, ha a média állami vagy magánkézben van akkor ők mondják meg mit akarnak tematizálni és mit nem!

A tőkés tulajdonú és reklámokból, hirdetésekből élő médiaholdingok sose lesznek pl kapitalizmuskritikusok, se baloldaliak egy ponton túl.

Pl amíg a melós fizette a Népszavát, addig volt szocialista és munkáspárti

Amint pártállami lett, majd tőkés....

ZorróAszter 2024.02.13. 00:10:17

@Gery87:

Jó, de akkor megint ott vagyunk, hogy a média és propagandagépezet totálisan tematizálja a közvéleményt, tereli a figyelmet a kívánt irányba, közösen összehangolva, egymásnak végszavazva dobálja a gumicsontokat a népnek. Ahol meg még nagynéha ezek után még kell, ott beveti a közvetlen cenzúrát, és az újságírók immár ötven éve titkos feketelistázását.

Mert persze hogy azokban a témákban, amiről feltételezhető, hogy úgyse érdekli a kutyát se, ott minek még tematizálni vagy cenzúrázni? Ott kell ahol enélkül még egyesek odafigyelnének olyasmikre, amikre nem kéne.

Gery87 2024.02.13. 21:29:07

@ZorróAszter:

igazad van jobbára, de most mit vársz tőlem és mit kérsz rajtam számon?

Figyeljen aki tud és akar.
A többség nem fog, ez az igazság.

ZorróAszter 2024.02.14. 18:17:23

@Gery87:

"mit vársz tőlem és mit kérsz rajtam számon?"

Nem kérek számon semmit. Csak azt várom, hogy ne higgye hogy amit a propaganda tematizál az a fontos probléma. Beleértve azt a propagandát is, amit az állítólagos ellenzéki média tálal.

És hogy tudatosodjon, hogy a propaganda egy része nem csak teatizálás és hazudozás, hanem tények kitörlése a közgondolkodásból.

"Figyeljen aki tud és akar.
A többség nem fog, ez az igazság."

Nekem mindigis jók voltak a tapasztalataim.

Például ezeket is eddig mindig sikerült megértetnem azokkal, akikkel akartam.

Gery87 2024.02.14. 20:18:01

@ZorróAszter:

"Csak azt várom, hogy ne higgye hogy amit a propaganda tematizál az a fontos probléma. "

Szerintem ha az embernek vannak elvei, tudja mi a fontos.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása