magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Boldog buta szegény

Lev Tolsztoj (1828-1910) orosz író monumentális főművének fő témája persze az Oroszország elleni francia támadás (1812), s ennek történelmi előzményei, majd utóélete. De van számtalan melléktémája is.

A regény főhőse Pjotr Bezuhov gróf, eredetileg vagyontalan, cím nélküli ember, az ország egyik leggazdagabb emberének, Kirill Bezuhov grófnak az egyik törvénytelen fia, aki az apja által neki folyósított zsebpénzből él. Pjotr nyugatos ember, külföldön - Franciaországban - tanult, magát Pierre-nek szólíttatja, s - ahogy az egész orosz arisztokrácia akkor - szívesebben beszél franciául, mint oroszul. Nyugaton a francia forradalom és Napoleon lelkes híve lett, majd be is lépett egy szabadkőműves páholyba, nagyon szeretne jelentős társadalmi és pollitikai változásokat Oroszországban.

Élete hatalmas fordulatot vesz azonban. Apja, halála előtt nemsokkal, váratlanul elismeri őt törvényes fiának, sőt őt mevezi meg örökösének is. Így Pierre hirtelen az ország 100 leggazdagabb emberének egyike lesz, birtokainak éves tiszta jövedelme 500 ezer rubel (ez mai vásárlóértéken kb. 20 millió dollár), plusz hivatalosan megörökli a grófi címet.

Oroszországban összesen kb. 300 grófi család volt. Ez volt a második legmagasabb nemesi cím, nála magasabb csak a hercegi volt, ilyen kb. 40 család volt. A hercegi családok szinte mind az első cári dinasztia (Rjurik) mellégágaiból jöttek, ill. egyes meghódított területek felső arisztokrata családjaiból: a korabeli orosz szokás mindig elismerte a meghódított területek rangjait, így voltak lengyel, grúz, litván, tatár, kalmük, stb. hercegek is - az 1812-es háború egyik hőse, Bagration herceg pl. grúz volt, a Bagration-dinasztia volt Grúzia királyi dinasztiája, mely Grúzia Oroszországhoz csatolása után természetesen elvesztette a királyi címét, de az át lett "váltva" orosz hercegi címre. (A cári család tagjai külön kategóriát képeztek, ők "nagyherceg" címet viseltek, ez nem volt azonban adományozható cím, csak beleszületni lehetett és nem lehetett továbbörökíteni se.)

A vagyon természetesen nem függött a címtől, Bezuhovék gazdagabbak voltak sok hercegi családnál. Többek között Pierre Bezuhov legjobb barátja Andrej Bolkonszkij herceg persze szintén gazdag családjánál is, ő a regény kettes számú főszereplője.

Pierre Bezuhov kitalált személy természetesen, de nagyrészt ez önéletrajzi alak, Tolsztoj saját magáról mintázta: ő is gróf volt, bár kisebb volt a vagyona, mint a leírt hősé, s ő is reformer alkat volt, bár ő sose volt nyugatos, nem volt szabadkőműves, inkább a miszticizmus és az anarchizmus keverékében hitt. Fiatalabb korában előbb szerencsejáték-függőségben, majd súlyos depresszióban szenvedett, végül az írói karrierje mentette meg őt az összeomlástól.

Pierre a hirtelen kapott vagyonnal immár a gyakorlatban is képes lépéseket tenni. Megélhetési gondja persze adddig se volt, apja évi 10 ezer rubelt folyósított neki zsebpénzként (mai vásárlóértéken ez 400 ezer dollár!), abból fényesen megélt arisztokrata szinten, de ez kevés volt nagyszabású terveihez. Most viszont úgy érezte, valóban képes komoly változtatásokat tenni. Álma: a valóságba is átvinni a szabadkőműves ideálokat az emberek egyenlőségéről.

S itt kezdődnek a bajok. Mivel Pierre nem nőtt fel földesúrként, kb. semmit se ért az egész gazdálkodáshoz. Összehívja birtokai intézőit (mai szóval: az ügyvezető igazgatókat), akik mind ravasz szakemberek, s persze jócskán lopnak is a rájuk bízott birtokok hasznából, így gyorsan átlátnak a naív és fiatal új főnökön. Eleinte megpróbálják elmagyarázni neki, hogy nem lehet semmit se reformálni, mert minden szétesik, s csak rosszabb lesz az eredmény, majd egyszerűen átverik Pierre-t: különböző látványos előadásokat szerveznek ki, hogy lássa, milyen sok a javulás a jobbágyok sorsában. A végén Pierre is érzi: eredeti terve a jobbágyok felszabadításáról katasztrófa lenne, s megelégszik ideiglenesen csak sorsuk javításával. Iskolákat, kórházakat hozat létre, csökkenti a terheket.

A valóságban a jobágyok sorsa rosszabb lesz, mert tőlük veszik el az intézők a "jóléti" intézkedésekre szükséges pénzeket. A fiatal földesúr hobbiját, hogy "jót" tegyen, is a parasztok fizetik meg. Rosszabb, mint egy "normál" földesúr, aki csak a szokásos tizedet és robotot kéri, de nem avatkozik bele a jobbágyok megszokott életébe. Oroszországban a jobbágyság alatt is megmaradt az eredeti szláv faluközösség mint intézmény, ez intézett mindent, ami nem tartozott a földesúr hatáskörébe, s ez volt a megszokott rend, s ebbe avatkozott bele a "hóbortos reformer" földesúr. (Aztán Leninék is erre hivatkoztak, azt állítva, a termelőszövetkezetek tulajdonképpen az eredeti faluközösségek visszaállítása.)

Pierre komolyan el is hiszi az egészet: "Milyen könnyűszerrel, milyen kevés erőfeszítéssel milyen sok jót lehet tenni" - jelenti ki büszkén.

Barátja, Bolkonszkij herceg világosítja fel végül: "Én házat építek, kertet telepítek, te meg kórházat építesz. Ez is, az is kellemes időtöltésül szolgálhat." - mondja, majd elmondja cinikus, de realista elméletét a parasztokról: a gazdag ember dolga a gondolkodás, ha ezt nem teszi, akkor szétesik, elveszti önmagát, majd öngyilkosságba menekül, míg a szegény ember dolga a fizikai munka, s ő is megsemmisül, ha nem ezt teszi, mert akkor elissza magát, majd megbetegszik és meghal. Tehát ha Pierre könnyíti a jobbágyok dolgát, akkor rosszat tesz nekik, hiszen idejük marad gondolkodni, amire viszont nincs pénzük. Most boldogok, mint az állatok, hiszen dolgoznak, élnek, de mi lesz, ha megkapják a gazdagok jogait a gazdagok lehetőségei nélkül? Az lesz, hogy frusztráltak lesznek, ingerlékenyek, kegyetlenek, egyre jobban eldurvulnak, képtelenek lesznek uralkodni magukon, ami miatt egyre szerencsétlenebben érzik majd magukat.

Pierre ezt harsányan ellenzi, erkölcsileg elfogadhatatlannak tartja, hogy lennének gazdagságra és gondolkodásra, valamint szegénységre és munkára rendelt emberek, de végül kiábrándul a szabadkőműves eszményekből. Családot alapít, s arra jut, a közvetlen környzetében kell jót cselekedni, nem hatalmas világmegváltó tervekkel fellépni.

Henry Fonda mint Pierre Bezuhov a regény amerikai filmváltozatában (1956)

Szergej Bondarcsuk mint Pierre Bezuhov a regény szovjet filmváltozatában (1967)

Annak idején megkérdeztem belarusz nemzetiségű orosztanárnőmet, melyik film jobb, a Háború és béke amerikai vagy szovjet változata. Gondolkodás nélkül mondta "az amerikai", majd érezve, hogy ez így kevés "mármint mint film, szebb és látványosabb, csodás díszletek, jobb a forgatókönyv, csak egy baj van vele: semmi köze az eredeti regényhez, szóval ha azt kérdezed, melyik adja vissza a könyvet hitelesen, akkor persze a mi verziónk".

Címkék: közélet
27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr9318390487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.05.04. 07:23:38

Köszönöm, ez érdekes volt.

ZorróAszter 2024.05.04. 07:47:19

Nem csak Tolsztoj és nem csak a Háború és béke. Ugyanez az Oblomov egy napja és mondjuk Csehov és az egész orosz irodalom Októberi Forradalom előtti száz éve.

Ami a cikkéből kimaradt, hogy ő lehet hogy "Nyugaton a francia forradalom és Napoleon lelkes híve lett, majd be is lépett egy szabadkőműves páholyba, nagyon szeretne jelentős társadalmi és pollitikai változásokat Oroszországban." De egy-két évtizeddel később már látják a nyomort amit a kapitalista fejlődés hozott Nyugaton. Sőt az első iparvállalatokkal, gyárakkal, bányákkal, olajtársaságokkal látják ugyanezt a kapitalista mélynyomort Oroszországban is megjelenni.

És ami még kimaradt a cikkéből: hogy kerülnek ide ezek mellé a kérdések mellé a napóleoni háborúk?

Úgy, hogy Németország valamikor elkezdi mondogatni, hogy keleten fog gyarmatosítani, és ami a briteknek India, az lesz nekik Oroszország.

Miközben Oroszország, az orosz ipar a legkezdetlegesebb puskákat se tudja legyártani, és az I. világháborúban a katonák felének nincs puskája.

Wildhunt 2024.05.04. 08:41:18

A világ egyik legjobb könyve. Natasa életéből kis oktatófilmet lehetne forgatni lányoknak.
A film nagyon jól mutatja be Pierre későbbi ébredését. Mikor cilinderben csetlik-botlik Borodinónál, azon pontosan látszik, mire jó a fogalmatlan jószándéka.

Gery87 2024.05.04. 09:27:02

"Családot alapít, s arra jut, a közvetlen környzetében kell jót cselekedni, nem hatalmas világmegváltó tervekkel fellépni."

Röviden, tulképp nincs "igény rá", felesleges emberré, Oblomovvá vált....

Legyünk mi is ilyenek Iván?

"Pierre ezt harsányan ellenzi, erkölcsileg elfogadhatatlannak tartja, hogy lennének gazdagságra és gondolkodásra, valamint szegénységre és munkára rendelt emberek, de végül kiábrándul a szabadkőműves eszményekből."

Ahogy te is igaz Iván? Váljunk mind jobbágyokká, hagyjuk az urakra a politikát mi?:)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.04. 09:35:51

@Gery87:

Nem lett felesleges. Tolsztoj ez magában úgy oldotta meg: író lett, ezzel szolgálta a társadalmat.

A jobbágyság egy adott kor jó megoldása. Ma másak a körülmények.

élveteg 2024.05.04. 10:36:14

Jó könyv egyébként egy másik orosz regény a Csendes Don főhősének a sorsa is mutatja hogy mit akar illetve mit nem akar a kisember Ott a Grigorij nem akart az égegyadta világon semmit csak azt hogy élhessen a falujába a maga módján Csak nem hagyták mert egyszer a vörösök jöttek egyszer a fehérek aztán neki hol ide hol oda kellet állnia Ahogy a melós ma sem akar mást csak hogy hagyják már őt békén Neki nem kellenek se valami nagy nemzeti célok se valami embert felaszabadító idológiák csak az hogy a munkájáért minél több pénzt kapjon aztán élhessen a maga módján Ha lennne egy Leszarom Párt aminek egy programja lenne hogy leszarom az összes világnézetet akkor én arra szavaznék

Gery87 2024.05.04. 11:57:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem Tolsztojról beszéltem.

"Ma másak a körülmények."

Akkor nem kéne tagadni a modernitást.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.05.04. 12:45:13

@Gery87:

Ez nem automatizmus, hogy x körülmény y rendszert hoz.

Ha meg ebben hiszel mégis, akkor miért harcolsz a meglevő ellen?

ZorróAszter 2024.05.04. 13:35:15

@élveteg:

"csak az hogy a munkájáért minél több pénzt kapjon aztán élhessen a maga módján Ha lennne egy Leszarom Párt aminek egy programja lenne hogy leszarom az összes világnézetet akkor én arra szavaznék"

Pont ez az a világnézet, ami miatt a sátánista pszichopaták az orruknál fogva vezetgethetik a társadalmakat évezredek óta.

Az un. kisember meg ahelyett hogy gondolkodna, időről-időre a pincéből támolyog ki milliónyi társával a szétlőtt holdbéli tájjá bombázott városában. És csudálkozik hogy ez meg hogy lehet.

élveteg 2024.05.04. 15:37:54

@ZorróAszter:

"Az un. kisember meg ahelyett hogy gondolkodna,......."

Na kedves nagyember meséljen hát miről gondolkodjunk ?

Gery87 2024.05.04. 20:19:50

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem mondtam hogy automatikus, annyit mondtam a modernitás nem visszafordítható.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2024.05.04. 21:42:33

Érdekes, hogy nekem nagyon tetszett a könyv, de valahogy ezekre az eszmei finomságokra nem emlékszem. Egyrészt már régen olvastam, másrészt meg lehet, hogy bunkó vagyok, és nem is értettem. :-)

Azonban egy konkrét jelentere emlékszem, mikor a csatát írja le (emlékeim szerint tüzér szemszögből). Nagyon elképedtem, mert ilyen szemléletesen soha sem filmen, sem írásban nem éreztem át a katona lélekállapotát. Valamit nagyon tudott az öreg. Persze azután több könyvét is elolvastam.

Csak még egy sztori: valamelyik I. vh.-s visszaemlékezésben olvastam (szerintem ebben: bookline.hu/product/home.action?_v=Meszaros_Vilmos_Emlekeim_az_I_vilaghab&type=22&id=13559), hogy mikor átment a hadifogolyszállító vonatuk Asztapovo állomáson, akkor leszállhattak, és tiszteleghettek az író emléke előtt. Azok nagyon nem a sztálini idők voltak. :-)))))))) Egyébként az egész könyv nagyon jó.

vasútihíd 2024.05.04. 23:43:23

jó az orosztanárnő válasza. aki filmet néz szórakozni akar és kb leszarja mennyire hitelesen ad vissza valami könyvet amin esetleg alapul. az a kisebbség akit meg a hitelesség érdekel a könyvet olvassa nem a moziba megy. vagy ha igen akkor is csak azért hogy hangosan reklamálhasson meg hogy mindenki láthassa ő milyen művvelt olvasott ember és hogy lenézze a filmet élvező kisembert.

alöksz róz 2024.05.05. 08:56:41

@élveteg: nagy szerencséd, hogy annak idején nem így gondolkodtak a melósok...

ahelyett h a seggük lyukából bámultak volna ki egész a gatyájukig, megszervezték magukat és kiharcolták a sokkal jobb körülményeket.
te a fejedet a seggedbe dugva sose érted volna el, h a gyerekeid tanulhassanak és ne kelljen a gyárba dolgozniuk kiskoruktól, hogy ne rokkanjanak le a melósok pár év alatt hétfőtől vasárnapig tizensok órákat dolgozva szarér hugyér, stb stb.

Gery87 2024.05.05. 10:27:13

@alöksz róz:

Erről szól Május 1.
A munkás(mozgalom) ünnepe.

Az ilyen cinikus lumpenekből meg sok van sajnos.
Bárkinek benyal mert ő is jobbat akar, de mivel elvtelen, így könnyen átbasszák, mindig pofára esik, nem tanul...

Wildhunt 2024.05.05. 10:37:13

@alöksz róz: szép is az, hogy összemosod a gyerekmunkát a genderváltással.

Wildhunt 2024.05.05. 21:24:33

@alöksz róz: fellázadni a gyermekmunka ellen, meg a mostani "gyermegjogi" lázadások, amiből az olvtárs kimarad, te meg letolod miatta.

Wildhunt 2024.05.05. 22:41:38

@alöksz róz: fent írtad neki. Értem hogy csak bele akartál kötni, de mégis...

alöksz róz 2024.05.06. 07:11:37

@Wildhunt: szó nincs erről.
ez a kapcsolat csak a fejedben létezik.

ZorróAszter 2024.05.06. 12:39:00

@élveteg:

"Na kedves nagyember "

Először is maga használta a kisember kifejezést. Én csak magát idéztem.

"meséljen hát miről gondolkodjunk ?"

Például hogy nem kellene idegenek zsoldjában álló hazaárulókat kormányzati pozícóba juttatni, mert egy ilyen kollaboráns kormány képes idegen parancsra háborúba rántani Magyarországot mint például 41-ben is.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.05.06. 16:16:03

@Wildhunt: hát, a vörös mindenhonnan kibújik. A gyerekmunkáról meg csak ennyit :

net.jogtar.hu/ezer-ev-torveny?docid=91100019.TVI

Ezek a feudalista köcsögök már akkor is értettek az átveréshez.

Gery87 2024.05.06. 20:10:30

@Deak Tamas:

Csak épp a Döbrögi uraid bazmeg a szavazati jogot nem adták meg a nőknek, meg ugyanúgy folyt az embertelen munka...."de éjjel nem kell" hát bazmeg csókold meg az ánuszukat te fasz.

élveteg 2024.05.06. 20:19:05

@ZorróAszter:

Melyik párt, pártok azok amelyik kormányra kerülve nem idegen zsoldban áll,?

ZorróAszter 2024.05.07. 08:14:41

@élveteg:

"Melyik párt, pártok azok amelyik kormányra kerülve nem idegen zsoldban áll,?"

Amelyik esetleg kormányra kerülhetne, azt már mind felvásárolták.

Talán a hülyéket és a teljesen esélyteleneket nem.

De nem értem a kérdést: ez teljesen egyértelműen és jól látszik. Világos mint a Nap.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása