magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Bolgár kampánybotrány

Budapesten megvalósult egy fontos bolgár kisebbségi projekt: lett egy önálló, modern kultúrház.

Épült már egyszer egy ilyen, 70 éve, közadakozásból - a telket a magyar állam ajándékozta egyébként (pontosabban Budapest város), azaz "csak" az épületet kellett megcsinálni. Ez máig létezik: a IX. kerületben a Vágóhíd u. és a Fehérholló u. sarkán. Az idők során az épület leamortizálódott, közben a fenntartó, az 1914-ben alapított Magyarországi Bolgárok Egyesülete majdnem csődbe is ment a 90-es évek végén éppen az épület miatt.

A kultúrház jogilag a Magyarországi Bolgárok Egyesülete tulajdona volt, ma is az. Székhelyeként is működik - a Vágóhíd utcai épület megépülése előtt az Egyesület székhelye a Lónyai utcában volt -, meg mint normál kultúrház. Aztán idővel a egyik részén szálloda lett (1982-től), népszerű nevén "a bolgár szálloda", hivatalosan Rila Hotel, benne étteremmel.

Személyes elem: az épület bejáratánál az előtérben kint van az alapítók fényképe, az egyik képen apai nagyapám bátyja látható.

Szerencsére a csődből kimenekült az Egyesület. Sikerült egy hozzáértő embert választani elnöknek a 90-es évek végén, aki stabilizálta a működést, majd átvette a kisebbségi önkormányzat felett is az ellenőrzést, így részben piaci alapon, részben az állami pénzeknek köszönhetően megszűntek a problémák. Íme már az is megvalósulhatott, hogy teljesen új kultúrház épül, egyébként 40 méterre, a szomszédos sarkon.

Itt az egész sarok "bolgár". Mivel a két ország között a viszony szinte mindig baráti volt a történelem során, minden magyar államrend igyekezett segíteni. A régi kultúrházzal szemben egy hatalmas telek 1930-ben lett adományozva Budapest által a bolgár kisebbségnek, személyesen Horthy Miklós közbenjárására. A telek célja: nyugati felén épüljön ortodox templom, keleti felén meg bolgár tannyelvű iskola. Bolgár ortodox templom addig nem volt egyáltalán Magyarországon, a bolgárok jellemzően szerb vagy görög templomokba jártak (a románokban nem látták őket szívesen). Iskola volt három is - Budapest, Pécs, Miskolc -, de nagyon kicsik voltak, a budapesti Lónyay utcai pl. egy átalakított lakás volt.

A templom meglett 1932-ben, az első misén megjelent Horthy is. Ahogy a bolgár cár 1943-ben bekövetkezett halálakor az ebből az alkalommal itt tartott gyászmisén is jelen volt Horthy.

A kommunista időszakban ezt a modelt követve lett a kultúrház telkének adományozása. Aztán a rendszerváltoztatás után gyakorlatilag mindegyik magyar kormány támogatta az ügyet. Az első Orbán-kormány kb. 30 millió Ft-ot adott a tepmlom kertjében paplak építésére (ma ez a 30 millió nem tűnik túl soknak, de akkor elég volt erre a célra), de a projekt kezdete még a Horn-kormány alatt született meg, szóval nem igazán volt más viszony a ballib kormányokkal se.

Mivel én személyesen részt vettem egyházügyi dolgokban, ismertem szinte mindegyik egyházügyi főembert a magyar kormány részéről, s meg kell mondanom, az általam ismert 3 ballib kormányzati egyházügyi főember közül 2-ről csak jót tudok mondani (s szemérmesen elhallgatom ki a harmadik, mert ő se volt ellenséges, csak látszott rajta, hogy meggyőződéses ateista, s az egész baromira nem érdekli), s természetesen az 1 darab fideszes egyházügyi főemberrel (itt nem kell találgatni, hiszen közismert: Semjén Zsolt) is mindig kiváló volt a kapcsolat.

De visszatérve a témához, a tervezett iskola azonban sose valósult meg, a teleknek ez a része üresen állt 1930-2022 között. S itt lett most az új kultúrház.

ez nyilván az építkezés kezdete előtti állapot: A - templom (1932), B - paplak (2001), C - az iskolának szánt üres telken új kultúrház (2024), D - régi kultúrház (1957)

Rumen Radev, bolgár köztársasági elnök tulajdonképpen csak emiatt jött Budapestre május 24-én, az átadásra. Dehát ilyenkor szokás az alkalmat kihasználni másra is, Radev egyrászt Sulyokkal együtt adta át az épületet, másrészt tárgyalt negyedórát Orbánnal is.

A bolgár euroatlantista erőket már az is felbőszítette, hogy Radev egyáltalán elment látogatóba "Putyin EU-s fővárosába", Budapestre. De az végképp kiverte a biztosítékot, hogy Radev "orosz álhíreket terjesztett", azaz egyetértett Sulyokkal, hogy nem szabad csapatokat küldeni Ukrajnába.

a bolgár Szabad Európa cikkének címe: "Radev és Sulyok felszólaltak csapatok Ukrajnába küldése ellen, bár nincs is ilyen döntés"

A dolog pozitív oldala: a bolgár médiák megtanulták, a magyar államfő neve nem Сульок, hanem Шуйок.

Egyébként a köztársasági elnök funkciója Bulgáriában kb. mint Magyarországon, azaz jelképes. Bár a bolgár alkotmány egy picit több jogosultságot ad az államfőnek, s persze fő ereje, hogy közvetlenül van megválasztva.

Jelenleg Radev rendkívül pozitív szerepet játszik: igyekszik minden lehetőség szerint fékezni a bolgár kormány euroatlantista elköteleződését. Sokat persze nem tehet, de mindenképpen fontos jelzéseket küld.

Ha végül mégis kirobbantják Sorosék a világháborút, azaz idén nem adják fel a kudarcos harcukat a keleti fronton, Bulgária ki fog tudni ugrani, s jó hivatkozási alap lesz Radev több nyilatkozata a jövőre nézve. Ez már működött egyszer 80 éve.

Karikatúra bolgár erősen liberális lapban Radevről, hogy ahelyett, hogy a szófiai NATO-csúcson vett volna részt, inkább elutazott:

Miért nem lett iskola soha az iskolának szánt telken? Mert biztos sokakban felmerül ez. Nos, a válasz: a bolgár kommunista kormány nem akarta ezt, így a kommunista rendszer alatt ez nem is valósulhatott meg. A bolgár kommunista kormányzat ugyanis végig "gyanús" alakulatoknak tekintette ezeket a határontúli bolgár szervezeteket. Magyarországon a Horty-rendszerben még volt három bolgár iskola, ezek közül 2 meg lett szüntetve a háború után kifejezetten a bolgár állam kérésére - azzal az érvvel, hogy ezek ellenséges, elavult szellemiségű eszméket terjesztenek -, a budapesti Lónyay utcai pedig be lett olvasztva a bolgár követség újonnan létrehozott Bajza utcai iskolájába.

a Lónyay utcai bolgár iskola lány tánccsoportja 1932-ben (jobbról a második a nagymamám)

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr6218415207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.06.05. 13:00:35

Nyílt egy ilyen, igyekszem mielőbb megnézni : www.bulgarden.hu/

Radev katona volt, ő valószínű azért tudja, hogy merre mi mennyi, ellentétben a profilzászlós fotelesekkel.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.06.05. 13:02:29

Hát azért sajna annyira nem műkdött 80 éve, hiszen Bulgária és Lengyelország ugyanazt kapta jutalmul mint mi büntetésül, a Boldisegg által annyira tisztelt Egyesült Királyság hathatós beleegyezésével.

Gery87 2024.06.05. 14:20:48

"Ha végül mégis kirobbantják Sorosék a világháborút, azaz idén nem adják fel a kudarcos harcukat a keleti fronton, "

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Semmiféle háború nem lesz basszameg, hogy lehettek ennyire naivak meg megvezethetőek?
(Már ha nem propaganda ez is).

Vietnam vagy hidegháború számos proxiháborúja talán világháborút okozott?
Nem!

Ha nem jött össze egy háború valamelyik félnek, akkor beletörődtek és lett másik háború....

Mennyire kell tényleg elvakultnak meg szemellenzősnek lenni ahhoz valaki komolyan azt higgye az NATO megtámadja Oroszországot Ukrajnában, Ukrajnáért...
Nevetséges.

Ha úgy van, úgy ott fogják hagyni a szarban őket mint Dél-Vietnamot!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.05. 14:26:30

@Gery87:

Sorosék trevezik a háborút. Talán nem lesz. A németek megpróbálnak ellenállni, ez jó jel.

De nem lehetünk nyugodtak. Fel kell készülnünk a kiugrásra.

Gery87 2024.06.05. 14:35:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem lesz.
A háborús hisztériakeltés Orbán tákolmánya, mert mással már nem tud kampányolni....

"De nem lehetünk nyugodtak. Fel kell készülnünk a kiugrásra."

hagyjuk már ezt a fasságot...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.05. 14:43:05

@Gery87:

Más országokban akkor honnav van ellenállás a NATO agressziója ellen? Orbán képes mindenhol hatni?

Gery87 2024.06.05. 14:45:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Miféle agresszió?
Senki nem akarja megtámadni a ruszkikat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.05. 15:12:29

@Gery87: ű

Naív vagy, ha hiszel a nemzetközi nagytőke békeszándékában és hatalommegosztási hajlandóságában.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.06.05. 15:26:14

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: igen, de ez olyan zorróaszteres. Náunk csak valami kétszáz embert likvidáltak háborús bűnösség címén, Bulgáriában ugyebár megölték az egész elitet, ezreket Nem leszólásként, vagy bármi más negatív rosszindulatú konnotációba helyezésért, de lehet hogy ez meg is látszik az országon.
Ejh, de meg kéne már látogatni Bulgáriát is valamikor.

Gery87 2024.06.05. 15:29:40

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Racionális vagyok.
A nagytőke nem fog kockáztatni egy atomháborút.
Azon nyerni nem lehet.
De még egy hagyományost se ellenük, ahogy 18-22 között sem indult meg a komplett antant gőzhenger a szovjetek ellen.
Vagy ahogy a hidegháború sem fordult harmadik világégésbe pedig ott ugyanúgy volt hatalommegosztás, két pólus.

De ti most azt haluzzátok hogy de, mert Orbán azt mondta.

Gery87 2024.06.05. 15:32:22

@Deak Tamas:

Szerintem ne tedd ki a lábad Temesrakamatyról mert még látsz mindenféle fiatalokat villanó bokával meg istentelen Orbán kritikát....
Persze emiatt mind "román" úgyhogy annyira nem kár értük, gondolom.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.06.05. 15:34:00

@Gery87:

A nemzetközi nagytőke számára óriási probléma a két erős szuverén hatalom, Kína és Oroszország.

Folyamatosan próbálják ezeket az országokat megtámadni.

Gery87 2024.06.05. 16:51:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

De nem fogják őket megtámadni.
Ahogy az USA nem támadta meg a SZU-t sem, pedig az is hatalmas probléma volt a nemzetközi nagytőke számára.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása