magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Mi az antifasizmus?

Agyatlan szócséplés:

Valójában a szónak hosszú ideje semmi értelme.

A szovjet szóhasználatban a szó sokat fejlődött. Kezdetben mindenre rámondták, még a nem-leninista marxistákra is, aztán a II. vh. hatására szűkült a használat. Hiszen indokolni kellett a Szovjetunió szövetséget a Hitler elleni nyugati hatalmakkal.

Kapóra jött Dimitrov ostoba meghatározása: "A fasizmus a finánctőke legreakciósabb, legagresszívabb, legsovinisztább csoportjainak nyílt terrorisztikus diktatúrája". Azaz van kevésbé reakciós, nem annyira agresszív, nem teljesen soviniszta, burkolt diktatúra, s van ez a rosszabb, fasiszta verzió, mely annyira rossz, hogy ellene érdemes szövetkezni is akár a finánctőke mérsékeltebb diktatúrájával is.

A téma érdekes mellékszála: a kommunista Bulgária hivatalos mitológiájában egyik fontos tabu volt az a nevetséges állítás, hogy a világ első antifasiszta felkelése Bulgáriában volt 1923 szeptemberében.

A dolog háttere: 1923 júniusában puccs történik Bulgáriában, pár ellenzéki párt és a hadsereg megdöntik a baloldali - de nem kommunista - kormányt Szeptemberben a kommunisták úgy érzik: itt az alkalom, így kirobbantanak egy felkelést a puccs ellen, mely azonban csak Bulgária északnyugati részén ölt komolyabb méreteket, így a felkelést gyorsan le is veri a kormány. A bolgár kommunista párt fő vezetői – köztük a későbbi kommunista diktátor, Georgi Dimitrov – ekkor menekülnek a Szovjetúnióba.

Azt párszor próbáltam azért akkor is kérdezni, hogyan lehet egy felkelés antifasiszta, ha egy nem fasiszta kormány ellen irányult, meg eleve miért bukott meg a kormány már 1926-ban, dehát azt a választ kaptam, hogy ilyet nem szabad kérdezni.

A II. vh. után, különösen Sztálin halála után a szovjet propaganda ismét elővette a "fasiszta" szót, teljesen új értelemben. Ez lett használva minden olyan katonai diktatúrára, mely nem volt baráti a Szovjetunió iránt. Különösen az 1973-as chilei puccs után: így lett az egyébként semmilyen szemszögből se fasiszta Pinochet a szovjetpárti mádiákban "fasiszta diktátor".

Ami érdekes: pár esetben még a szovjet propaganda is túlzásnak érezte a szót, így egyes katonai diktatúrákra sose használta. Pl. a Kubáról szóló anyagokban a Castróék által megdöntött Batista sose volt fasisztának nevezve.

Ma a helyzet megint más. Ma a "fasiszta" szót elsősorban liberálisok használják. Tulajdonképpen azt jelenti: "olyan magát jobboldalinak mondó, aki nem fogad szót nekünk". Ez nyilván baromság, de legegalább egy egzakt definíció.

a fő "fasiszta"

121 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr10018446925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vasútihíd 2024.07.22. 06:59:09

a putyin által kihirdetett ukrajnai nácitalanítás vagyis денацификации az antifasizmus?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.07.22. 09:30:08

Az antifasizmus kommunista terrorizmus.

Egyébként minden olyan rendszer, amit a fasizmus ernyője alá szoktak lebegtetni, olyan országokban alakult ki (PT, ES,IT,DE) ahol jelentős mértékű hosszantartó baloldali politikai erőszak volt a jellemző. Lényegileg ezek mind kommunisták, hiszen azok deklarált célja a forradalom útján a régi társadalom megdöntése, minden ilyen cselekedetük tudatos, mint ahogy Entzbruder Dezső is agyonlövette a gyerektúszokat amikor a falusiak nem adták ki a papot.

Boldeone2 2024.07.22. 09:44:47

Egy darabig azt lehetett hinni, hogy eltűnik a fasizmus, de nem...Ma már újra itt van, csak megújult formában, a mai Oroszország képében
A hivatalos állami ideológia az demokrácia-, nyugat-, és liberalizmusellenes; ráadásul területrabló háborút is folytatnak, amelynek több százazer áldozata van
A proopagnanda is pont úgy működik, mint a fasizmusban: a média regulázása, az ellenzék fizikai felszámolása

Dél- Európában is volt ilyen: Salzar, Franco, Papadopulsz- mind fasiszták voltak, többé- kevésbé..

Volt pár évtized, amikor a SZU- ban mindenkire rámondták hogy "fasiszta", nyugaton ez a "kommunista" volt, ez elhasználta a szó jelentését, de mint látjuk, azóta is használják Putyinék, miközben ők maguk fasiszta jellegű, monolit , sovén, birodalmi szemléletű államot építettek

Gery87 2024.07.22. 09:53:56

"Dimitrov ostoba meghatározása: "A fasizmus a finánctőke legreakciósabb, legagresszívabb, legsovinisztább csoportjainak nyílt terrorisztikus diktatúrája"."

Miért is ostoba?
A fasizmus a munka a tőke tengelyen a tőke oldalára állt, gyeplőt rakott a munkásokra, üldözte az önszerveződést, a demokráciát, a baloldali mozgalmakat, erőszakos volt, nyíltan imperialista (irredenta, revizionista), sovén és rasszista, diktatórikus, tekintélyelvű, sőt "messianisztikus", valamint háborút akart.

"s van ez a rosszabb, fasiszta verzió, mely annyira rossz, hogy ellene érdemes szövetkezni is akár a finánctőke mérsékeltebb diktatúrájával is."

De tedd hozzá hogy miért!!!!
Ezért:
"a szovjet vezetés a 30-as évek közepétől nem látott különbséget a nyugati demokráciák, illetve Hitler állama között. Mindkettőt ugyanazon kapitalizmus enyhébb, illetve terrorisztikusabb változatának tartották, mely a szovjet rendszer legyőzésére törekszik. ......a Szovjetunió elemi érdekének tűnt, hogy éket verjen a nyugati demokratikus államok és a Szovjetuniót a Távol-Keleten fenyegető Japánnal szövetséges Németország potenciális szövetsége közé,"

"olyan magát jobboldalinak mondó, aki nem fogad szót nekünk". Ez nyilván baromság, de legegalább egy egzakt definíció."

És ne felejtsük el hogy attól még hogy baromság, még mások valóban lehetnek fasiszták.
Szóval mivel sokakra mondják, ne csináljunk úgy mintha egyáltalán nem léteznének hasonlóak.

Egyébként a szavak közbeszédbeli jelentése változhat ugye.
Ha a liberálisokat lehet baloldalazni, csak azért mert a jobboldal ellenfelei, akkor a jobboldaliakat meg lehet fasisztázni, nem:)?

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Úgy is baromság.

Zeli Ukrajnája kicsit olyan mint a Pinochet Chiléje...
Amerika bábja, a neolib tőke terepe, sovén és nacionalista, antidemokratikus.

MEDVE1978 2024.07.22. 09:58:10

Végletesen elinflált fogalom. A fasizmusnak történeti értelemben elég karakteres definíciója van: a nemzet mindenek felett, nacionalizmus, sovinizmus vagy rasszizmus, eredetmítoszok, élettér, a politikai erőszak alkalmazása, az erőszak, versengés, militarizmus támogatása, speciális szociális hierarchia stb. témakörökben. Az anti ennek nyilván az ellentéte lenne, ami lényegében a második világháború terméke, egy ernyőfogalom, ami egy tető alá hozta az amcsi bakát a katolikus pappal és a szovjet párttitkárral.

Ma ebből a szempontból már sem a nyúl sincs meg, sem a vadász, tehát XX. század közepi értelemben fasizmus csak elvétve jelenik meg és nincs a legtöbb párt agendáján. Ennek az oka a politikai mainstream konszenzusos elhelyezkedése és az, hogy a fasizmus immár ezen teljesen kívül esik. Magyarul a legtöbb fejlett országban nem tud kialakulni fasizmus, mert annyira mainstreamen kívüli, hogy már csírájában megsemmisítik, nem engedik politikai erővé válni a nyíltan fasiszta mozgalmakat. Európában mindenhol a helyi titkosszolgálat, alkotmányvédelmi hivatal, rendőrség stb. csapna le egy olyan pártra szervezetre, ami nyílt erőszakot hirdet.

Ezért a fasizmus egyfajta szlogenné vált és mint ilyet a tradicionalista, szuverenista politikusok ellen szívesen csattogtatják ellenfeleik vagy a sajtó. Németországban egy szocdemtől vagy zöldpártitól másodpercek alatt fogod megkapni, hogy faszista vagy, ha mondjuk úgy gondolod, hogy az illegális bevándorlókat átmenetileg táborokban kellene tartani, esetleg azt nyilatkozod, hogy büszke vagy hazád birodalmi történelmére. A németeknél külön van egy olyan csoport, akik a német birodalom (a német állam kialakulásától az első világháború végéig, amikor a kontinentális Németország is nagy volt, illetve a németeknek voltak azért gyarmataik) ideje iránt "nosztalgiáznak". Őket Reichsbürgernek hívja a sajtó és gyakorlatilag lefasisztázzák őket, pedig számos olyan elem hiányzik a megnyilvánulásaikból, ami az egykori fasizmust jellemezte.

Az antifasizmus nyilván ez ellen irányulna, de mára egyfajta "jóemberkedéssé vált" a fejlett országok döntő részében. Mivel immár szinte sehol nincsen második világháborús típusú fasizmus, legfeljebb hibrid demokráciák és autokráciák vannak, ezért a mai antifasiszták jelenségeket ragadnak ki az általuk elítélt pártok, irányzatokból és az ellen cselekednek. Ez termeli ki magából az olyan szervezeteket, mint mondjuk az Antifa, ami lényegében egy erőszakszervezet, ami nagyjából minden szélsőjobboldali irányzat ellen megy. Ebben ugye az a groteszk, hogy míg a jelenlegi szélsőjobboldali pártok, mozgalmak döntő része erőszakmentes, hiszen így próbál beilleszkedni a fősodorba és hatalomra jutni, az Antifa erőszakos, tehát ebből a szempontból a fasiszta gondolkodásmódnak inkább örököse.

Gery87 2024.07.22. 09:58:40

@Deak Tamas:

Nem csak komcsik voltak antifasiszták te buggyant mániákus vén hülye fasz.

"a forradalom útján a régi társadalom megdöntése"

"Hová vezetne ez?"
jaj szegénykém, nem tudnál arisztokrata segget nyalni.

Boldeone2 2024.07.22. 10:03:39

@Deak Tamas: Lényegileg ezek mind kommunisták, hiszen azok deklarált célja a forradalom útján a régi társadalom megdöntése,"

- Nem. A fasiszták a mérskelt politikai erők ellen is felléptek, így Papadopulosz a puccs után elfogatta és halálra is ítéltete Alexandros Panaguolis költőt, aki végül - egy időre - megmenekült
A görög választáson a centristák győztek, de ők a baloldallal akartak kormányozni, ezért a király - a feudális csökevény - is a juntát támogatta..

Az EU ma hasonló képlet: vannak a fasiszta pártok, a másik oldalon meg mindenki együtt...

GyMasa 2024.07.22. 10:28:03

Ez a nagy probléma a woke-fasisztákkal...
Addig csűrik-csavarják a szavak jelentését, amíg annak már nem sok köze marad az eredetihez.
Pontosan ők azok, akik az élet minden aspektusából a saját nézőpontjukat akarják mindenkire rákényszeríteni, és, aki ebből bármilyen okból nem kér, azt először csak megpróbálják bekényszeríteni a sorba, és ha az nem megy, akkor teljesen megsemmisíteni. (Lásd Cancel culture)

Boldeone2 2024.07.22. 10:30:57

@MEDVE1978: Ma ebből a szempontból már sem a nyúl sincs meg, sem a vadász, tehát XX. század közepi értelemben fasizmus csak elvétve jelenik meg és nincs a legtöbb párt agendáján."

- Annyira ezért nem elvétve, szerintem...A "no gender", anti-LMBTQ, az emberek táborokba zárása, az már elég fasizmus- közeli gondolkodás, na meg az agresszor pártjára állás sem túl erkölcsös dolog..
Egyes jobboldali politikusoknak - mint pl Meloni - pedig valós közük is volt fasiszta pártokhiz, mint az Olasz Szociális mozgalomhoz. Meloni párttárasi közt számos echte fasiszta van, de még mindig jobbak, mint az AFD amely igazán undorító és demagóg párt...

Azt persze egy párt sem fogja felvállalni - még 80 évvel a 2vh befejezése után sem- , hogy szélsőséges, emberellenes, fasisztoid nézeteket vallanak...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.07.22. 10:41:01

@MEDVE1978: az első bekezdésben emílett fasizmusdefiníció nem a történeti hanem a baloldali bulvár leegyszerűsítő definíciója. A fasizmus valós történeti definíciója Itálián kívül értelmezhetetlen más rendszerekre, a kiterjesztése épp azt a célt szolgálja hogy a szocializmusok erőszakfundamentumát elfedje, illetve megokolja. Ennek a legvilágosabb megnyilvánulása a hitleri fasizmus elnevezés.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.07.22. 10:51:30

@Gery87:

Mert a fasizmus alapvetően antikapitalista, legalábbis kapitalizmuskritikus.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.07.22. 10:52:27

@Gery87:

"a liberálisokat lehet baloldalazni"

Ők kezdték. A "ballib" szót az MSZP-sek találták ki.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.07.22. 10:55:46

@Boldeone2:

Ez van. Az egész világ fasiszta. Csak egy apró törpe kisebbség nyugaton antifasiszta. Éljen Soros!

alöksz róz 2024.07.22. 11:00:20

@Gery87: ezeknek má úgy átmosták az agyát a baloldalizással, hogy a fasiszta is kommunista

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.07.22. 11:02:20

@alöksz róz:

Én egész nap az Origót és az M1-et nézem, biztosan ezért nem hiszek a mértékadó neves Soros-értelmiségieknek, akik adatokkal bizonyították, hogy rajtuk kívül mindenki náci.

alöksz róz 2024.07.22. 11:09:50

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: egyébként ezt a vitastílust az szdsz-ben tanultad.
le se tagadhatnád.

alöksz róz 2024.07.22. 11:14:55

@alöksz róz: mondjuk még az is jobb, mint a német humor.
vagy a főnök-humor.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.07.22. 11:15:32

@alöksz róz:

Ez politikafüggetlen.

Ha hülyeséget mondanak neked, jó módszer az állítást kiforgatni.

MEDVE1978 2024.07.22. 11:42:21

@Boldeone2:

" Annyira ezért nem elvétve, szerintem...A "no gender", anti-LMBTQ, az emberek táborokba zárása, az már elég fasizmus- közeli gondolkodás, na meg az agresszor pártjára állás sem túl erkölcsös dolog.."

Az emberek táborokba, börtönökbe zárása viszonylag gyakori a világban, akkor, amikor olyan dolgot cselekednek, ami az adott jogrend szerint nem megengedett. Az USA-ban is táborba zárják a mexikói illegális bevándorlók egy részét - voltak is belőle botrányok. Amikor a következő ember beesik az afrikai Ceutaban a 6 méter magas kerítésen, a spanyolok valószínűleg őt is táborba teszik. Ettől egyik sem lesz fasiszta.

A szexuális dolgokról már rengeteget írtam, itt ismét az a lényeg szerintem, hogy a szex divatjelenség is és egyértelműen függ a társadalom domináns kulturális beállítottságától. Ez nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy az olyan társadalomban, ami azt hirdeti, hogy a heteroszexualitás normális, a homoszexualitás, biszexualitás stb. nem az, illetve támogatja is a heteroszexuális életmódot, családmodellt stb. , kevesebb lesz az LGBTQ életmódot élő ember. Hasonló a divat a genderekkel is. Ha a kultúrában, a szocializációban benne van, hogy te nem választhatod azt, hogy kisautó vagy, csak azt, hogy kisfiú vagy kislány, és alapvető adottság az, hogy ezt a másodlagos nemi jellegeid alapján állaptják meg és az alapján szocializálnak, sokkal kevesebb olyan ember lesz a közösségben, aki a születési nemétől eltérő genderűnek vallja majd magát.

Amíg valaki nem akar transzokat és homokosokat bebörtönözni vagy megölni, addig szerintem nem beszélhetünk ebben a relációban sem fasizmusról.

"Egyes jobboldali politikusoknak - mint pl Meloni - pedig valós közük is volt fasiszta pártokhiz, mint az Olasz Szociális mozgalomhoz. Meloni párttárasi közt számos echte fasiszta van, de még mindig jobbak, mint az AFD amely igazán undorító és demagóg párt"

Meloni szerintem már nagyon régóta világossá tette, hogy a pártja nem fasiszta irányultságú. Még akkor is, ha vannak benne olyanok, akik azok. Ez mondjuk akár igaz lehet a FIDESZ-re, a Mi Hazánkra, az AFD-re stb. is.

Amikor őket valaki lefasisztázza, az kicsit olyan, mintha:
1. TGM szelleme kiemelkedne a sírból és mosolyogva elmotyogná, hogy igen, ők gonosz fasiszták.
2. Valami megharap, nem látod, de erre te rögtön azt mondod, hogy kutya. Pedig lehetett róka is, hód is, macska is stb.

A fasiszta fogalom nekem mára rettenetesen elcsépelt lett, az ellentéte pedig egyfajta kivagyiság, jóemberség, dicsekedés.

alöksz róz 2024.07.22. 12:19:57

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: dehogy független. csak az szdsz köreiben volt elterjedt és van jelen a mai napig.

alöksz róz 2024.07.22. 12:22:07

@alöksz róz: ez egy nagyon tipikus ballib reakció

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.07.22. 13:12:41

Itt van a top komment a mandiliról, ide is illik.

"Én már régóta mondom, hogy nincs szélsőbal és szélsőjobb. Ugyanúgy, ahogy a komplex számok körében a mínusz végtelen összeér a pozitív végtelennel, politikában is ez a két véglet ugyanaz. Csak azt tudják, hogy a saját, beképzelt nyomorúságuk miatt másokat hibáztatnak. Legyen az a király és nemesség, legyen az a zsidóság, vagy történetesen a kulákok, és egyéb osztályidegenek. És semmi máshoz nem értenek, mint az ellenkező oldal eltörléséhez, rosszabb esetben legyilkolásához."

Boldeone2 2024.07.22. 14:32:01

@MEDVE1978: Azt nyilván egy párt sem fogja felvállalni, hogy fasiszta, de erről egy mondás jut eszembe:

Ha úgy néz ki, mint egy kacsa és úgy hápog, mint egy kacsa, akkor az jó esély van rá, hogy kacsa...

A hagyományos jobboldal nekem 3 szó: isten, haza család

Minden ami ezen túl van az szélsőség, mint a gender- és buziellenesség. Ha megnézed pl Nyugat- Európában mindenhol elfogadott a melegházasság, keleten nem
Ez is a társadalmi fejlettségtől függ, hogy mi a norma, mit fogadnak el és mit nem

Boldeone2 2024.07.22. 14:40:22

@MEDVE1978: Az emberek táborokba, börtönökbe zárása viszonylag gyakori a világban, akkor, amikor olyan dolgot cselekednek, ami az adott jogrend szerint nem megengedett"

- Ez valójában jogszerűtlen, nem mellesleg ellenkezik a Genfi egyezménnyel, mely kimondja:

"szerződő államok az országba való jogellenes belépésük vagy tartózkodásuk miatt nem sújtják büntetéssel a menedékkérőket"

Másrészt megvalósíthatlan, százezrek esetében..

Ez azért a legtöbb - többségében progresszív liberális, de a valódi keresztény - szavazó estében kiverné a biztosítékot

Az illegális migráció ellen is csak emberséges, európai módon lehet küzdeni

A törvények szigorodnak, de az emberségességnek fenn kell maradni, mert ez az európaiság lényege. "Európa erőd" soha nem lesz, az teljesen abszurd

alöksz róz 2024.07.22. 14:46:33

@Boldeone2: "Az illegális migráció ellen is csak emberséges, európai módon lehet küzdeni" - az attól függ, hogy az illegális migránsok emberségesen, európai módon viselkednek-e

ZorróAszter 2024.07.22. 15:59:04

Maguk roppant viccesek, amikor a különféle fasisztákat próbálják mosogatni. Például hogy nem is nyilas az a zászló, mert hiszen nincsen is rajta nyilaskereszteszt. Vagy hogy Hitler nem fasiszta, hanem nemzetiszocialista. Stb. stb.

És az összes többi mahinációjuk ebben a témában is.

Pedig a fasizmus az a nagytőke diktatúrája a baloldal ellen. És csak abban különböznek egymástól, hogy kell-e valami tömegpárt díszletet kreálni, vagy mehet minden magyarázkodás és kreált állítólagos népi rámogatás nélkül egy sima junta.

alöksz róz 2024.07.22. 16:05:52

@Boldeone2: "A hagyományos jobboldal nekem 3 szó: isten, haza család

Minden ami ezen túl van az szélsőség, mint a gender- és buziellenesség" - és az nem tűnt fel, hogy az erőszakos genderszar és lmbtp propaganda az a 3-ból 2-t erősen üt?

ZorróAszter 2024.07.22. 16:07:26

@Boldeone2:

"A törvények szigorodnak, de az emberségességnek fenn kell maradni, mert ez az európaiság lényege. "Európa erőd" soha nem lesz, az teljesen abszurd"

Itt milliókat szabadítottak meg egész életük minden addigi megtakarításától. Ha jó emlékeszem, átlag személyenként több mint tízezer dollártól.

A hullámot szándékosan indították el azzal, hogy a menekülttáborok fenntartására szánt összeget megkurtították, holott tudták, hogy több menekült lesz, nem kevesebb. Vagyis ha nem akarnak éhezni a Törökországi táborokban, akkor tovább fognak indulni.

És még az se zárható ki, hogy náciEurópa kialakítása volt a fő cél eredetileg is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.07.22. 16:09:02

@ZorróAszter:

Nem jobb a tényekhez ragaszkodni és pontos fogalmakat használni?

vasútihíd 2024.07.22. 16:21:27

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: de a liberálisok úgyomond tényei és pontos fogalmai eltérnek a valóságtól.

GyMasa 2024.07.22. 17:31:24

@MEDVE1978:
"A fasiszta fogalom nekem mára rettenetesen elcsépelt lett, az ellentéte pedig egyfajta kivagyiság, jóemberség, dicsekedés."
Pontosan ez a lényege a woke oldalon ennek a fasisztűázásnak!
Ők a "jó emberek", midnenki más pedig a <tetszőlegesen behelyettesíthető, végteleül primitív rossz, akinek az elpusztítása nemcsak, hogy szabad enkik, hanem egyenesen kötelességük>, hiszen a puszta létük is egy fenyegetés a woke ideológiára!

2024 2024.07.22. 19:30:53

Leegyszerűsítve:

Antifasizmus régen: antiszemitizmus elutasítása
Antifasizmus ma: muzulmánsimogatás

Gery87 2024.07.22. 21:07:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A fasizmusnak a tőkével való problémája, nem a munka tőke tengelyen van hanem a "nemzeti tőke" vs idegen (pl zsidó, külföldi) tőke viszonyában.

Gery87 2024.07.22. 21:08:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Mindegy ki kezdte.
A fidesznyik tábor is önfeledten baloldalizik, egyáltalán nem akar ezen változtatni vagy pontosítani... tetszik ez nekik mert egy kalap alatt lehet libsizni és komcsizni is meg marxistázni, kész haszon, ha nem lenne, kitalálták volna...

Gery87 2024.07.22. 21:10:04

@alöksz róz:

A lényeg hogy komcsizni lehessen.
Ez a jobboldaliság egyik aduja.

Gery87 2024.07.22. 21:13:11

@alöksz róz:

Állandóan terel, meg olyasmikkel jön elő amiket senki nem mondott és egyébként se igaz.

Lásd "Orbán nem cigány mert: a gazdag cigány az nem cigány"

Gery87 2024.07.22. 21:20:37

@ZorróAszter:

"Pedig a fasizmus az a nagytőke diktatúrája a baloldal ellen. És csak abban különböznek egymástól, hogy kell-e valami tömegpárt díszletet kreálni, vagy mehet minden magyarázkodás és kreált állítólagos népi rámogatás nélkül egy sima junta."

Azért ne csináljunk úgy mintha egy választásokat nyerő, valódi tömeg támogatottsággal bíró leendő állampárt egyenlő lenne egy CIA által pénzelt és támogatott banánköztársaság katonai juntájával....

Jelenleg echte fasiszták nincsenek, csak populista, nemzeti demagógiával meg részigazságokkal operáló pártok, amik azt mondják amit a kétbit proli hallani akar és még nem veszélyezteti a tőke érdekeit!

Ezért beszélnek migráncsokról, idegenkről, zsidókró, muszlimokról, buzikról.....még véletlenül sem arról hogy az echte heteró fehér európai elit szarságai miatt vagyunk abban a szarban amiben!

ZorróAszter 2024.07.22. 22:56:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Nem jobb a tényekhez ragaszkodni és pontos fogalmakat használni?"

De. Éppen ezért az a közös bennük, hogy a baloldal ellen hozta létre őket mindenhol a nagytőke. És nem az, hogy milyen volt az ingük és a zászlójuk, hány csík volt rajta, stb.

Mert a lényeg ez. A forma attól függ, hogy kell-e tömegpárt látszatát kelteni. Ha nem kell, ott a fasizmus egy szimpla katonai junta.

"Mert a fasizmus alapvetően antikapitalista, legalábbis kapitalizmuskritikus."

Mindenhol a nagytőke hozta létre. Tehát a fasizmus annyira őszintén antikapitalista vagy kapitalizmuskritikus, mint a nagytőke.

ZorróAszter 2024.07.22. 23:04:23

@Gery87:

"Azért ne csináljunk úgy mintha egy választásokat nyerő, valódi tömeg támogatottsággal bíró leendő állampárt egyenlő lenne egy CIA által pénzelt és támogatott banánköztársaság katonai juntájával...."

Nem tudom, ezt mire mondta. Ha Hitlerre. akkor a kérdés az, hogy honnan volt négymillió rohamostagosnak zsoldja, egyenruhapénze, kucsmapénze, és minden ami egy négymillió fős szervezethez kellett.

És igen: azt állítom, hogy ezen kívül nincs különbség egy szimpla dél-amerikai katonai juntával. Ugyanis ez a lényeg, nem a forma vagy a nagyságrend.

Nálunk is létrehozták a gyarmattartóink az operettnácipártot. Ez kellett mindenképpen. A hentesbárdot nyilván nem Vona fogja forgatni. Arra majd lesz más aki már nem operettnáci.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.07.23. 07:53:07

@Gery87:

Ez se igaz.

Mussolinenek nem volt semmilyen faji problémája, magát a tőkét korlátozta.

Ahogy pl. Franco is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.07.23. 07:53:43

@Gery87:

De ez a szó magyar értelmében vett "baloldal", azaz nem hamis állítás.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.07.23. 08:03:08

@ZorróAszter:

A baloldal ellen a nagytőkének vannak sokkal hatásosabb eszközei, pl. a progresszív baloldl, a szocdemek létrehozása, akik már a baloldalt teljesen átvették, s belülről támogatják a nagytőkét.

Lásd, Magyarországon a renszerváltozáskor messze a legtőkebarátabb párt az MSZP volt.

Azaz semmi szükség nyílt diktatúrára.

Eleve a fasizmus egy kaptalizmuskritikus eszme.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.07.23. 08:33:26

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Salazar is. Az külön érdekesség, hogy amíg ő nem jött, totális liberális piacgazdaság volt Portugáliában, 1929-ben a kilencmillió négyzetkilométeres birodalom feleannyi pénzből gazdálkodott mint Csonka Magyarország.
Volt tehát azért oka annak, miért választották a legnagyobb portugálnak, kiverve a baloldalon a biztosítékot.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.07.23. 09:19:28

@Deak Tamas:

Franco is teljesen ez volt.

Nem volt államosítás, de be volt ültetve minden nagyvállalatba "társadalmi bizottság", persze a Falange emberei, akik 2 dolgot csináltak:
- egyrészt ügyeltek, ne legyen adótrükközés, a cég fizessen rendesen a költségvetésbe,
- másrészt szakszervezetként működtek, a dolgozók panaszait képviselték a vezetőség felé.

Eleve a Franco-koncepcióban volt olyan, hogy "produktív tőke" és "parazita tőke", az utóbbi nem engedélyezett, mert nem hoz hasznot a népnek. Ilyenek voltk az alkotmányban, hogy "a gazdaság alapja a közjó", "kölcsönös tisztelet a vállalkozó és a dolgozó között", "válllkozók ls dolgozók közös és egyedi érdekeik".

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.07.23. 09:39:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: hát nálam még mindig itt van az Estado Novo-ról hozott sok könyv, talán ha nem tudom mikor lesz időm, nekikezdek végre.
Salazar egyébként egyértelműen ott szúrta el, amikor a hatvanas évek elején beleállt az Ultramar-háborúba, nem tudom pontosan miért döntött így. Addig szinte minden döntése racionális volt, a helyzetét megkönnyítette Anglia feltétlen támogatása. A kenti herceg személyesen repült 1939. májusában Lisszabonba, amikor a tízéves évfordulója volt az Estado Novo megalapításának és emelte jelenlétével az ünnep fényét.
Ugye mint tudjuk, Anglia nem támogat elnyomást és nem hazudik. Jegyzem meg, a kenti herceg röpködhetett volna többet, akkor 1941 végén nem zuhan le a gépével.

IdomitottFoka 2024.07.23. 11:26:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: " Ilyenek voltk az alkotmányban, hogy "a gazdaság alapja a közjó", "kölcsönös tisztelet a vállalkozó és a dolgozó között", "válllkozók ls dolgozók közös és egyedi érdekeik"."t

Az alkotmányba mindenki ilyen cuki dolgokat ír, nagy ügy. Attól még Spanyolországot állva hagyta a Nyugat gazdasága és szociális hálója. A falangisták pont olyan korruptnak, kontraszelektáltnak és gonosznak bizonyultak mint az olasz fasiszták, vagy bármilyen szocialisták, Franco egyetlen "érdeme" h bebizonyította h szar színvonalon a fasizmus uúgy elműködik középtávon mint pl a kubai szocializmus.

Gery87 2024.07.23. 14:36:58

@ZorróAszter:

"a kérdés az, hogy honnan volt négymillió rohamostagosnak zsoldja, egyenruhapénze, kucsmapénze, és minden ami egy négymillió fős szervezethez kellett."

Az őket támogató tőkésektől, persze.
A kettő nem zárja ki egymást.

"És igen: azt állítom, hogy ezen kívül nincs különbség egy szimpla dél-amerikai katonai juntával. Ugyanis ez a lényeg, nem a forma vagy a nagyságrend."

A különbség hogy van e társadalmi támogatottsága vagy nincs.

"Nálunk is létrehozták a gyarmattartóink az operettnácipártot. Ez kellett mindenképpen. A hentesbárdot nyilván nem Vona fogja forgatni. Arra majd lesz más aki már nem operettnáci."

Nem hiszem hogy létre kellett hozni, mindenhol van 1-5%-nyi szélsőséges demokrácia ellenes tekintélyelvű, szervilis, gyűlölködő frusztrált réteg.

Gery87 2024.07.23. 14:38:16

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Sokfajtája van igen.
A legtöbb viszont valamilyen formában sovén és idegen ellenes.

Gery87 2024.07.23. 14:39:08

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Összemosni a baloldal alatt a régi baloldalt meg a jelen libsiket, viszont az.

Gery87 2024.07.23. 14:41:05

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem az értelem mozgatja a jobboldalt.
Hanem az érzelmek és vágyak, a sértettség és a frusztráció.
Ezért hagytam ott régen.

Dedózni, meg mesevilágok légvárait építeni nem akartam.

Gery87 2024.07.23. 14:42:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Csakhogy ezek már nem voltak baloldaliak.
A mai szocdemek meg nem szocdemek.
A DK se az, bármit hazudjon Feri.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.07.23. 14:43:59

@Gery87:

De anemzetközi helyzet ez.

Minek "fasizmus", ahogy Zorró írja, ha egyszer sokkal egyszerűbb megcsinálni a tőkebarát baloldalt?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.07.23. 14:49:14

@Gery87:

Az a jobboldal engem is zavart mindig.

Amikor MIÉP-es voltam, sokszor mondtam, 3 probléma van a jobboldallal, ezeket meg kell oldani, különben sose lesz semmi:
- a környező népek lenézése,
- a zsidózás,
- a komcsizás.

Sokan nem értettek, de elmondtam sokaknak:
- a környező népek lenézése - mert egymásra vagyunk utalva, s minden ellenérdekünk ellenére, több bennünk a közös érdek,
- a zsidózás - mert nem faji-etnikai-vallási alapú az amit az antiszemiták annak hisznek, ez csak eltereli a figyelmet,
- a komcsizás - mert a nagy baj a liberaizmus, nem a kommunizmus.

Ezek közül az első 2-t Orbán sikeresen megoldptta, sose hittem volna, hogy ez lehetséges lesz alig 15-20 év alatt.

Gery87 2024.07.23. 14:52:10

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Ilyenek voltk az alkotmányban, hogy "a gazdaság alapja a közjó","

igen, a közjó alapja meg az hogy pl nincs diktatúra....eleve ellentmondás van a leírtak meg a gyakorlat között.

"kölcsönös tisztelet a vállalkozó és a dolgozó között",

Ez olyan mint a mai multis duma a "mi egy nagy család vagyunk"....egy lófaszt.

"válllkozók ls dolgozók közös és egyedi érdekeik".

Szokásos fasiszta duma volt.
meg a mai multis humbug is kb.
Nincsenek közös érdekek.

A dolgozó érdeke a beleszólás, az arányos részesedés, a kollektív vezetés és tulajdon.
A többi csak átlátszó duma, elfedve hogy továbbra is ők dirigálnak, más meg kussoljon.

A tőkés mindig "közös érdekeket" emleget, amikor akar valamit, túlóráztat, megszorít vagy nem ad emelést.
Mikor te jössz ezzel elő akkor meg máris köddé válik a nagy összeborulás.
És persze az se közös érdek hogy úgy van akkor legyen munkád.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.07.23. 14:52:34

@Gery87:

Nemzeti kultusz van, nacionalizmus. De befogadó típusú.

Csak Hitler hozta be a faji alapot.

Gery87 2024.07.23. 14:54:09

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Könnyebb átcímkézni a neolibeket baloldallá igen, meg megvenni a baloldali párteliteket és neolibbé tenni őket....

Csak ez nem fog működni örökké.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.07.23. 14:58:23

@Gery87:

Spanyolországban a másik alternatíva a kommunista diktatúra volt. Ezzel szemben lett Franco. Viszont ő gyűlölte a nyugati rendet is, azaz sose akart kapitaista-polgári államot.

A megoldás az lett, hogy ő uralja az országot, a hadseregre és az egyházra támaszkodva, megvédve a liberalizmustól és a kommunizmustól.

Gery87 2024.07.23. 14:58:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Ezek közül az első 2-t Orbán sikeresen megoldptta, sose hittem volna, hogy ez lehetséges lesz alig 15-20 év alatt."

Szerintem nem oldotta meg, csak elfedte, most máshol vannak a hangsúlyok.

Zsidók helyett most "Brüsszel és a libsi buzi bürokratái" vannak, meg "Soros" (akinek zsidó mivolta extra pont) a környező népek helyett meg a "hanyatló nyugat" van.

A mélyben viszont ott a zsidózás meg a románozás is.
Lásd Tomika sovén baromságai, meg Gigabuta zsidó fóbiája.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.07.23. 15:00:13

@Gery87:

Bent ültek az állam emberei a nagy cégekben, s megvédték a munkásokat, ez volt ott a lényeg. Lásd: elbocsátás szabályai, munkaidő, bérszint.

Nem volt szabad piacgazdaság, mint máshol nyugaton.

Gery87 2024.07.23. 15:00:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A fidesz tábor is benne van, még 2010 elött is bőven ment ez a duma a komcsik meg libsik összemosásával.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.07.23. 15:07:29

@Gery87:

"Zsidók helyett most"

Azaz nincs zsidózás.

"mélyben viszont ott a zsidózás meg a románozás is"

Azaz nincs felszínen, s nem ez a fő kérdés. Korábban ez volt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.07.23. 15:08:29

@Gery87:

S mégse ők találták ki.

S nem is találhatta ki a Fidesz, hiszen nagyjából 1993-ig ők is a "baloldal" része voltak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.07.23. 15:12:07

@Gery87:

Nem kellett megvenni őket. Ez egy abszolút természetes folyamat volt.

Az nem összeesküvés eredménye, hogy pl. a francia gyári munkások 60 %-a kommunista, 40 % meg szoci szavazazó volt 1975-ben, ma meg 70 %-uk Le Penre szavaz, 30 % meg Mélenchonra, s nem akad egy szoci vagy komcsi szavazó se arrafelé.

Gery87 2024.07.23. 15:14:42

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Minden diktatúra szar. Pont.

"Spanyolországban a másik alternatíva a kommunista diktatúra volt. "

Nem.

mot.merce.hu/2024/07/17/1936-julius-17-spanyol-katonai-felkeles-kezdodik-marokkoban/

"Barcelonában a munkások válaszlépéseket tettek: a Nemzeti Munkásszövetség (Confederación Nacional del Trabajo, CNT) szakszervezet tagjai kétszáz puskát foglaltak le a kikötőben dokkoló két hajó rakterében, és szétosztották a szakszervezeti aktivisták között."

"A forradalmi területeken az anarchista és szocialista munkások és parasztok átvették az irányítást a munkahelyek és a földek fölött, és kollektíven kezdték működtetni őket."

"A nyugati demokráciák – köztük Nagy-Britannia és Franciaország is – ekkor elfordult a köztársaságtól, és blokádot vezettek be Spanyolország ellen, így az antifasisztáknak küldött segélyek és fegyverszállítmányok elapadtak. "

Gery87 2024.07.23. 15:16:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Én értem de ez megint olyan mint a "a magyar munkások, a dolgozó nép, összhangban a dolgozó nép pártjával...."
Dumának jó, de ennyi, ha közben diktatúra van, tudjuk hogy úgyse az van amit hírdetnek.

Gery87 2024.07.23. 15:17:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Mindegy ki találta ki, felhasználják, jó ez így nekik?
Jó.

Gery87 2024.07.23. 15:20:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A jóléti fogyasztói társadalom az oka.
Meg a szovjet fél miatt a baloldal elhiteltelenedése.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.07.23. 15:21:02

@Gery87:

Mert ez a magyar közbeszéd. Túl bonyolult lenne a dolgokat átfogalmazni filozófiai-politológiai szemszögből pontosan.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.07.23. 15:22:40

@Gery87:

A baloldal eleve kudarcra volt ítélve. Marx megoldásai marhaságok. S a jóslatai is rendre csődöt mondtak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.07.23. 15:30:45

@Gery87:

Mindenképpen diktatúra van. A liberális demokrácia a valóságban a nagypolgárság oligarchikus rendszere.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.07.23. 15:32:38

@Gery87:

A spanyol komcsik kezdték csődbe vinni az országot, közben gyilkoltak, templomokat romboltak. Ez ellen indult meg az ellenállás.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.07.23. 15:59:54

@Gery87:

Baloldal - jobboldal, ezt érti mindenki. S nem kell az egyszerű választónak magyarázgatni, hogy valójában se a baloldal nem klasszikusan baloldali, se a jobboldla nem klasszikusan jobboldali.

Gery87 2024.07.23. 16:01:00

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Most nem ez a lényeg, a lényeg hogy a szovjet elnyomás és diktatúra csalódást keltő volt.
53, 56, 68,....

A szovjet pártállam lejáratta a szocializmust.

Ahogy a németeknél a nácik a nemzeti érzést és a nacionalizmust, pedig tudjuk ez nem azonos a nácizmussal és annak következményei nem feltétlen következnek be.
hasonló volt itt is: pillanatok alatt megkapta az ember a náci/hungarista és antiszemita kártyát.

Gery87 2024.07.23. 16:01:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Pedig kéne, polgárként kell viselkedni nem kétbites idiótaként.

Gery87 2024.07.23. 16:02:57

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ez a dolgok, szavak, jelentések elbagatellizálása.
Kb "minek enni, úgy is éhes leszel..."

Cinikus álláspont ez.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.07.23. 16:03:13

@Gery87:

A szovjet rendszer megvalósította Marx elveit. Azokról kiderült: hibásak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.07.23. 16:04:18

@Gery87:

Nem érv a diktatúra ellen az hogy diktatúra, ha az alternatíva is az.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.07.23. 16:05:15

@Gery87:

Isten ments! Semmiképpen se akarnék akárcsak a gyanújába esni annak, hogy polgári a magatartásom.

Gery87 2024.07.23. 16:06:57

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Persze, mindig úgy kezdődik hogy a másik visszaüt:)

Gery87 2024.07.23. 16:13:54

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Miért?

Nem akarsz fejlett politikai öntudattal és ítélőképességgel rendelkező, a világra nyitott állampolgár lenni?

Gery87 2024.07.23. 16:16:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem valósította meg.

"Nem érv a diktatúra ellen az hogy diktatúra, ha az alternatíva is az."

A demokrácia mióta diktatúra?
Én értem hogy a liberális tőkés pártokráciára gondolsz, de önmagában még az is jobb mint a nyílt diktatúra.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.07.23. 16:30:05

@Gery87:

Polgárt mondtál, nem állampolgárt.

Én nem vagyok polgár, nem is akarnék az lenni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.07.23. 16:31:20

@Gery87:

Ott tényszerűen ez volt,

Vajon jó lett volna egy spanyol kommunista állam? Nem.

Gery87 2024.07.23. 20:21:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A kisembernek az a jó ha az állam az övé, és nem tőkés elitcsoportoké.

Gery87 2024.07.23. 20:22:08

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

De a polgár az említett állampolgárok csoportját jelenti.
Egy proli is állampolgár, de nem polgár.

Gery87 2024.07.23. 20:22:43

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Egy autonóm közösségekből álló szindikalista állam jó lett volna.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.07.23. 20:31:41

@Gery87:

Ilyen eleve nincs, s nem is lett tervezve.

A köztársasági oldalon az egyes csoportok egymás ellen is harcoltak: leninisták, trockisták, anarchisták, katalán nacionalisták, szocdemek.

Érdemes elolvasni erről Orwell regényét. Ő akkor trockista volt, s így volt ott önkéntes.

A szindikalisták mindkét oldalon harcoltak: voltak a köztársaságpártiak az anarchistákkal szövetségben, s voltak a Franco-oldaliak is, a JONS.

Amikor Franco a győzelme után létrehozta az állampártját, annak 3 fő eleme volt, az egyik éppen a JONS volt. De erről írtam: bircahang.org/ket-zaszlo/

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.07.23. 20:33:38

@Gery87:

Az állam akkor a kisemberé, ha az a kisember érdekeit szolgálja. Azaz eleve nem lehet polgári állam, hiszen az csak a polgárokat szolgákja, sőt leginkább a nagypolgárokat.

Gery87 2024.07.23. 21:26:30

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Igen, bármi lett is nem lett jó vége.
Viszont ez nem jelenti hogy Franco jobb volt.

Gery87 2024.07.23. 21:32:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Igen, ezért kell "befejezni" a felvilágosodást és nem visszalépni a középkorba!

A felvilágosodás megrekedt ott hogy a szabadság az egyén szabadsága és ebből következik a magántulajdon szabadsága. De az alapjai jók.
Szabadság, egyenlőség, testvériség.
Látták ezt már sokan régen is, a tőkés kor hajnalán, a francia forradalom alatt megjelentek a sans coulotte szekciók, ami korálozni akarták a közjó érdekében a vagyont, béreket, bérleteket, árakat...közvetlen demokráciát akartak.
El lettek tiporva.

Újra kell kezdeni, be kell fejezni..
Minden más út csak visszalépés az elit és a tekintély zsarnokságába.

ZorróAszter 2024.07.24. 00:41:11

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Eleve a fasizmus egy kaptalizmuskritikus eszme."

Nem igaz. Mindenhol a nagytőke hozta létre.

"A baloldal ellen a nagytőkének vannak sokkal hatásosabb eszközei, pl. a progresszív baloldl, a szocdemek létrehozása, akik már a baloldalt teljesen átvették, s belülről támogatják a nagytőkét."

Nem igaz. Amit a valódi baloldal akar, az a szociális ellátástól az iskolákig mind pénzbe kerül, mind csökkenti a nagytőke profitját, ha megvalósul.

"Lásd, Magyarországon a renszerváltozáskor messze a legtőkebarátabb párt az MSZP volt."

Ha így lett volna, nem kellett volna ennyi pénzt és energiát belefektetni a megsemmisítésébe.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.07.24. 08:08:22

@ZorróAszter:

Egyedül Hitler esetében igaz, hogy tényleg voltak nagyiparos, bankár haverok.

De még ott is túlzás ez a "nagytőke hozta létre" magyarázat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.07.24. 08:08:58

@ZorróAszter:

"Ha így lett volna, nem kellett volna ennyi pénzt és energiát belefektetni a megsemmisítésébe."

Nem volt ilyen. Éppenhogy hatalmas támogatást kapott az MSZP nyugatról.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.07.24. 08:09:38

@ZorróAszter:

"mind csökkenti a nagytőke profitját, ha megvalósul"

Megoldott kérdés: a harmadik világból veszik hozzá a pénzt.

Gery87 2024.07.24. 14:43:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem rossz.
Neked se rossz, az hogy most itt írsz, mint szabad ember és elmondhatod a véleményed büntetlenül, nem vagy személyes függésben senkitől...ennek köszönhető.

Hidd el, nem akarsz te jobbágy lenni.

Gery87 2024.07.24. 14:47:47

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Mondjuk nem jó példa, mert Horthy csak akkor vonult be a románok farvizén fehér lovon az antant engedélyével amikor már vége volt a zürzavarnak, a próbálkozásoknak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.07.24. 14:48:46

@Gery87:

S mégis. Jobb lett vele.

Képzeld el mi lett volna egy elmebeteg Károlyival hatalmon.

Gery87 2024.07.24. 21:06:36

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem volt elmebeteg.

Ez ilyen bűnbak kereső jobboldali fasság.

Károlyiéknak egy vesztes háború utáni pillanatban kellett egyrészt új alapokra helyezniük az elégedetlen országot, másrészt enyhíteni a háború okozta ellátási válságon + felvenni a harcot az antant törekvésekkel szemben.
1, Reformáld meg a társadalmat a korszellem igénye szerint.
2, működtesd valahogy az államot,
3, küzdj az idegen megszállók ellen
4, de úgy hogy méltányos békére is törekedj.

Nehéz.
Nem sikerült.

Horthynak ehhez képest lófasz dolga nem volt.
Már mindez után érkezett.

1, Eldőlt hogy nem lesz méltányos béke, alá kel írni és pont.
2, nem lesz forradalmi változás, visszajön az úri világ.
3, nem lesz fegyveres ellenállás, a megszálló majd idővel kivonulnak.

Sokkal könnyebb és tisztább helyzet volt.

ZorróAszter 2024.07.26. 23:50:40

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"De még ott is túlzás ez a "nagytőke hozta létre" magyarázat."

A nácipártot a Német Rend müncheni páholya, a Thule Társaság hozta létre. Konkrétan Anton Dexler. Máshol is próbálkoztak ilyenekkel. Például Julius Streicher Németszocialista Pártja és mások. Ezek később beolvadtak Hitler pártjába.

A Német Rend a német nagytőke szervezete volt.

Ki fizette a 4 millió náci rohamosztagos zsoldját, kocsmaszámláit, egyenruháját, fegyvereit?

4 millió ember még Németországban is látható szabad szemel is.

ZorróAszter 2024.07.26. 23:51:38

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Megoldott kérdés: a harmadik világból veszik hozzá a pénzt."

Akkor miért kell Magyarország fehérniggergyarmatnak?

ZorróAszter 2024.07.26. 23:54:32

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Mint Mo-on, Horthy jobb volt mint Károlyi."

Károlyit akárhogy pakolgatja, nem fogja soha eltakarni azokat, akik Magyarországot belevitték az első világháborúba, aztán meg a másodikba.

Sosem fogja eltakarni Tiszát vagy Horthyt.

És ehhez a két baromhoz képest csillogó intellektusnak tűnik bárki.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.07.27. 09:05:55

@ZorróAszter:

Horthy nem volt jó politikus, de jobb volt a Károlyi-Kun bandánál.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.07.27. 09:07:02

@ZorróAszter:

Cordon sanitaire a neve, félperiféria. Nem gayrmat, csak félgyarmat. Erre van Kelet-Európa.

ZorróAszter 2024.07.28. 17:27:20

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Horthy nem volt jó politikus, de jobb volt a Károlyi-Kun bandánál."

Nem Károlyi vagy Kun Béla hagyott maga után milliós hullahegyet és egy holdbéli tájjá bombázott, szétlőtt országok.

Hiába próbálja eltüntetni a világháborús uszítókat, nem tudja őket eltakarni Károlyival vagy Kun Bélával akárhová rakosgatja őket vagy akármit is mond róluk.

Mindenki tudja, kik vitték bele Magyarországot két világháorúba és hányan haltak meg.

És most azt hagyjuk is, hogy itt ma Gross Ungarn lenne magyarok nélkül ha a nácik győznek a segítségével.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása