magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Quiet quitting

Figyelemreméltó cikk, elég korrekten leírja a helyzetet: Quiet quitting: munkahelyi trend vagy egy társadalmi változás előszele?.

Ebben a szférában dolgozom folyamatosan 2007 óta. S mindegy mi a jogi helyzet, ugyanis jogilag csak az számít outsourcingnak, amikor egy adott cég kiszervezi tevékenységét más céghez. Viszont a gyakorlatban teljesen ugyanaz, amikor nincs kiszervezés, hanem maga a cég hoz létre részleget más országban.

Mindkét alakzatban dolgoztam, 2007 óta a mostani a 7. munkahelyem, s mondhatom: a dolgozó szemszögéből semmi jelentősége a jogi helyzetnek.

A quiet quitting fogalmának jelentése "a munkavállaló csak a szükséges minimumot teljesíti munkahelyén, nem vállal túlórákat és nem tesz extra energiát a feladataiba". Tulajdonképpen ez csak annak meglepő, aki sose dolgozott. A szerző itt szociológus, azaz sose dolgozott, így meglepődik azon, amit mindenki tud: de egyébként ettől a vicces elemtől eltekintve a cikke értékes, helyénvaló.

Valójában - s ez saját megfigyelés - a komoly nagy tőkeerős cégek eleve erre számítanak: arra, hogy a dolgozó csak a szükséges minimumot fogja teljesíteni, azaz a munkaterhet eleve így osztják be. Mindig akadnak persze munkáltatók, akik diktatórikus módszereket próbálnak, azaz megpróbálják a maximumot kisajtolni a dolgozóból, de ez sose vezet eredményre, legalábbis a mi régiónkban, ahol van választási lehetőség. Bangladesben valószínűleg működik ez, a dolgozó ott nem tud válogatni, mindegyik munkahelyen ugyanaz van, de Kelet-Európában nagy a konkurrencia, így a maximálisan kizsákmányolni próbáló munkáltató veszít, mert a dolgozói egyszerűen átmennek dolgozni máshová, ahol jobban be van kalibrálva a munkateher, közelebb a realitásokhoz.

A szerző tehát eljut a helyes következtetéshez: a jelenség semmilyen alakban se antiliberális, antikapitalista, teljesen illeszkedik a rendszerbe. Ezt írja: "semmiképpen sem tekinthetünk úgy [a jelenségre], mint egyfajta modern munkásmozgalmi felvirágzás előhírnökére" és "A neoliberális kapitalizmus alapvetően kényelmes rendszer azok számára, akik az itt említett szolgáltatói, irodai munkákat végzik. Ők jellemzően az átlagnál magasabb keresettel rendelkeznek, ami átlagnál magasabb fogyasztást tesz lehetővé számukra. Ennélfogva azt érezhetik, hogy a jelenlegi helyzet fenntartása az ő személyes érdekük is, hiszen a nyilvánvaló kizsákmányolás és kiégés mellett is profitálhatnak belőle. A quiet quitting az ő részükről tehát egy passzív hozzájárulás, ami lehetővé teszi az egyéni ártalmak mérsékelését, viszont nem fenyegeti a rendszer nyújtotta kényelmet." - igen, ez abszolút így van.

Emlékszem, egyszer akadt egyik ilyen munkahelyemen egy ember, aki szakszervezetet akart szervezni. Persze egyrészt gyorsan kirúgták, de már előtte falba ütközött: gyakorlatilag senki se akart szakszervezeti tag lenni. Hozzáteszem: én is azonnal nemet mondtam. Meg is mondtam neki: én nem hiszek a rendszerben, javítani nem szeretném, nekem ez csak egy kényszerű munkahely, nem ez az életem, s ha elkezdenék szakszervezeteskedni, azzal csak magamnak okoznék plusz erőfeszítést, szóval nem érdekel, mert amíg a hely tűrhető, maradok, ha meg kitalálnak valami baromságot, felmondok, van még 25 hasonló cég a városban, viszont eszem ágában sincs "harcolni".

Az ilyen outsourcing típusú - ssc-nek is nevezik - munkahelyeken mindez tényleg általános tendencia. A dolgozó annak alapján dönt mi az "ár-érték arány", nem akarja önmagát "megvalósítani", s nem érez semmilyen lelki közösséget a céggel. Jó munkahelynek a szférában eleve az számít, ahol ilyen készenléti típusú a munka, azaz nincs folyamatos munkateher, hanem időszaki feladatok vannak.

Jelenleg pont ilyen mázlista helyen vagyok. Persze nem tudható meddig. Idén novemberig biztos a munkahely, aztán meg már attól függ, ott fent hosszabbítanak-e szerződést egymással a cégek, de mindez teljesen független tőlem vagy kollégáimtól.

Rövid távon persze jó lehet az idióta főnök, de hosszú távon a legjobb a dolgozóhoz hasonló beállítottságú, munkától elidegenedett főnök. Hiszen az ilyen főnök nem vár el semmit a szükségesen kívül. Azaz nem zaklatja a beosztottait.

Legyen sztori is azért az ellenkező típusra, a hasznos idióta főnökre. Egyik korábbi munkahelyemen a teljesen hülye amerikai főnök kitalálta, amerikai típusú szolgáltatást vezet be. Azaz lesz ügyfélszolgálat munkaszüneti napokon is. Marhaság, mert a kelet-európai ember eleve meg se próbál ügyfélszolgálattal kapcsolatba lépni munkaszüneti napokon, hacsak ez nem valami éjjel-nappalinak gondolt tevékenység (pl. áramszolgáltatás, mobiltelefon-hálózat, s társai), de az biztos, hogy a kelet-európai lakos eleve nem feltételez szolgáltatást munkaszüneti napon pl. egy számítógépeket gyártó és forgalmazó cég esetében, szóval ilyenkor eszébe se jut keresni az ügyfélszolgálatot.

De ő nagy büszkén bevezette. S persze a dolgozók verekedtek, hogy be legyenek osztva munkaszüneti napra dolgozni, hiszen mindenki tudta: dupla fizetés és nulla munka, meg járt még plusz ebédjegy is, csak be kell jönni az irodába, aztán lehet egész nap filmet nézni, zenét hallgatni, olvasni, beszélgetni, stb.

Egy év múlva persze jól lebaszták a főnököt magasabb szintről: miért herdálja a cég pénzét, hogy embereket rendel be munkára olyan napokra, amikor nincs forgalom, s még duplán is fizet nekik ilyenkor. De addig jó világ volt. Emlékszem, volt egy olyan május, amikor a fizetésem a normál összeg 140 %-a lett a sok pótlék miatt (Bulgáriában májusban és szeptemberben van a legtöbb munkaszüneti nap, de akkor a Húsvét is májusra esett).

202 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr2318457483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZorróAszter 2024.08.01. 12:41:42

Más a helyzet azoknál az állásoknál, amik azért vannak, hogy tömegbázist teremtsenek a gyarmattartóknak.

És más a helyzet ott, ahol tényleges értékteremtés folyik.

Jellemző a buzsujseggnyalókra a szakszervezetellenes duma.

Persze: a buzsujseggnyalóknak nincs szüksége szakszervezetekre. Őket a burzsujok megfizetik extrán a seggnyalásért és a rendszerhűségért.

Az összeszerelőüzemekben viszont kikényszerítik a munkateljesítényt és annak folyamatos növelését.

Szóval ne keverje a dolgokat mint szokta.

Gelimtrtrddddd 2024.08.01. 12:44:35

A quiet quitting fogalmának jelentése "a munkavállaló csak a szükséges
-------------
Fogalom? Libcsi hang. Jelentés? Rekkés. Munka? Libcsi hang. Vállal? Bulslhit hang...

Serény Vélemény 2024.08.01. 12:55:26

"A szerző itt szociológus, azaz sose dolgozott"

Nem tudom, hol termesztik ezeket a hatalmas aggyal megáldott, de használható tudással nem rendelkező csókákat, de termeszthetnének helyettük paradicsomot, az legalább az esetek egy részében finom tud lenni.

Mosmá' értem, hogy a normális emberi munkavállaló normális emberi munkáját azt úgy hívják, hogy 'quiet quitting'. Tehát: elmész egy céghez dolgozni normál, nem vezetői állásba. Kb 2-3 év alatt kiderül, hogy mi az a maximális karrier, perspektíva, ami annál a cégnél a jelenlegi képzettségeddel, tudásoddal, tapasztalatoddal, nyelveddel elérhető.
Ez után, vagy elkezdesz pörögni, és a képzettségedet növelni valamilyen szinten, hogy feljebb léphess, vagy nyalizol, vagy a rendszer hiányosságait kihasználva próbálsz meg plusz jövedelemhez jutni, vagy egyszerűen hagyod a francba, és mindig úgy csinálsz, mintha ezerrel lelkesednél, de valójában csak a minimumot teljesíted, ami még nem tűnik fel.

ennyi.

GyMasa 2024.08.01. 12:57:03

Nos a multik arra is fel vannak készülve, hogy azért vegyenek fel embereket, hogy azok NE a konkurenciánál dolgozzanak.
Mert, olcsóbb fizetni éventa azt a 20 millió HUF-t a semmiért, mint elesni egy 200+ millió EUR-os projekttől (amiből évente ben mondjuk olyan 20+ db) csak azért, mert a konkurenciánál jobbak az emberek, és alájuk tudnak ígérni a pályázatokon.
(Itt, nyilván a tisztán piaci viszonyok közötti cégekről/projektekről beszélek, és nem a főként állami megrendeléseken élő cégekről.)

Serény Vélemény 2024.08.01. 12:57:36

@ZorróAszter: "Az összeszerelőüzemekben viszont kikényszerítik a munkateljesítényt és annak folyamatos növelését."

Ez marhaság. A kecskeméti m. gyárban pl pontosan kettő percenként készül el egy autó. Az egyéni teljesítményt nem _lehet_ néhány százaléknál jobban növelni, mert hiába tudnál te behajtani két perc alatt tíz csavart, ha a munkából neked pont hat csavar behajtása jut.

GyMasa 2024.08.01. 13:20:54

@Serény Vélemény:
Most elfeledkezel arról az óriási különbségről, ami a multik és a magyar kkv-k működésbeli különbségében adott.
A magyar kkv-ben simán elképzelhető, hogy megtörténik, amit írt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.01. 13:23:06

@ZorróAszter:

Nyilván a fizikai munka esetében keményebb a kontroll lehetősége, de ott is ki van találva hogyan lehet kibújni. Ez nem Banglades, ahol vagy heti 60 óra a textilüzemben 60 dollárért vagy meghalsz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.01. 13:24:26

@ZorróAszter:

"ellemző a buzsujseggnyalókra a szakszervezetellenes duma."

Mert nincs értelme. Racionális számítás. Semmi ppluszt nem ad a szakszervezet ilyen helyeken.

Gery87 2024.08.01. 17:09:58

"Emlékszem, egyszer akadt egyik ilyen munkahelyemen egy ember, aki szakszervezetet akart szervezni. Persze egyrészt gyorsan kirúgták, de már előtte falba ütközött: gyakorlatilag senki se akart szakszervezeti tag lenni."

A lassan megfőzött béka esete ez.

Senki nem akar tenni semmit, pláne kockáztatni meg konfrontálódni.....így aztán minden egyre szarabb lesz, de megszokják, mert lassan történik és kényelmesen ismerős a helyzet az egyén számára.

Ez nem jó, attól még hogy ez a jellemző.

"én is azonnal nemet mondtam. "

Biztosra vettem.
"Úgy is nézel ki":)

"Meg is mondtam neki: én nem hiszek a rendszerben, javítani nem szeretném, nekem ez csak egy kényszerű munkahely, nem ez az életem, s ha elkezdenék szakszervezeteskedni, azzal csak magamnak okoznék plusz erőfeszítést,"

Hogy mi lesz másokkal a jövőben, meg mi lehetne velünk most, ugy faszt érdekel...

"szóval nem érdekel, mert amíg a hely tűrhető, maradok, ha meg kitalálnak valami baromságot, felmondok, van még 25 hasonló cég a városban, viszont eszem ágában sincs "harcolni"."

Aztán majd minden hely szarabb lesz, de addigra már az lesz a norma, mert senki nem tesz semmit és hát megszokják.

Aztán meg jön a rinya hogy "szar minden"...
Persze, mert elbasztátok, nem csináltatok semmit!
Ültetek a hájas seggeteken.

Gery87 2024.08.01. 17:12:18

"Rövid távon persze jó lehet az idióta főnök, de hosszú távon a legjobb a dolgozóhoz hasonló beállítottságú, munkától elidegenedett főnök. Hiszen az ilyen főnök nem vár el semmit a szükségesen kívül. Azaz nem zaklatja a beosztottait."

Ez igaz, már ha az "elidegenedetséget" most nem piszkáljuk, de kétségtelen hogy a tőkés rendszerben ez az alap.

Gery87 2024.08.01. 17:20:51

"hiszen mindenki tudta: dupla fizetés és nulla munka, meg járt még plusz ebédjegy is, csak be kell jönni az irodába, aztán lehet egész nap filmet nézni, zenét hallgatni, olvasni, beszélgetni, stb."

Én ezt sose éltem, mindig idegen és taszító volt számomra ez az "dupla pénzért bemegyek, há hülye lennék nem...".

Kicsit sajnálom és szánom az olyan embert aki pl rendszeresen bemegy szombaton vagy vasárnap, ráadásul "a faszát verni", minthogy csinálna bármi mást helyette ami Ő és amit Ő akar...vagy csak simán legyen a családjával inkább.

Még ha szarrá maszekolja magát az is értékelhetőbb.

De bemenni filmet nézni, meg az amúgy is untig látott kollégákkal dumcsizni, hát ez a "nincs élete" kategória nálam.

Gery87 2024.08.01. 17:22:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Nyilván a fizikai munka esetében keményebb a kontroll lehetősége, de ott is ki van találva hogyan lehet kibújni."

Hát, nem, nem igen lehet.

Gery87 2024.08.01. 17:25:38

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Azért nem ad mert ki lett herélve az egész.

És nem azért mert nem működik (nyugaton nagyon is működik) hanem mert a hozzád hasonlók hozzáállása ("kádárista baromság" + "kényelmes, önző, csak a mának élő gyáva alak vagyok") miatt megtörténhetett hogy idáig züllesztették az egészet.
Mert hagytátok.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.01. 21:10:34

@Gery87:

A kommunisták megszüntették a szakszervezeteket uralmuk alatt, a rendszerváltozás után meg sose tudtak megerősdöni.

Mellesleg nyugaton is ez lett.

Az én szerepem ebben nulla.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.01. 21:13:20

@Gery87:

Eleve szar a munka. Akkor legalább kapj érte több pénzt. Ez az alapgondolat.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.01. 21:14:33

@Gery87:

Ez a modernitás lényege. Csak kevés ember nincs elidegednve, csak azok, akik valami speciáélis szakmát művelnek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.01. 21:16:34

@Gery87:

A rendszer lényege ugyanaz. A munka mindig szar.

Miért kellene küzdeni?

Nem egyszerűbb felmondani, ha túl rossz minden, vagy maradni, ha átlagosan rossz. Jó semmiképpen se lehet.

Komolyan, min változtatni egy sikeres szakszervezet? Semmin.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.01. 21:18:14

@Gery87:

"majd minden hely szarabb lesz, de addigra már az lesz a norma"

De nem lesz. Mert a cégek harcolnak egymással. S az emberek meg felmondanak, a lábukkal szavaznak. Sokkal hatásosabb.

Gelimtrtrddddd 2024.08.01. 21:36:47

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Csak kevés ember nincs elidegednve, c
--------------
1. Nem idegen, hanem aljan.

2. Dehát ez a libcsizmustól és a liberáliáktól van, ha a melók 70 százalékját szüntetnénk, úgy baju nem volna.

Hogy a libcsiktől váljon az ember véghoaljandva? Nem!

Gelimtrtrddddd 2024.08.01. 21:41:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: munka. Akkor legalább kapj érte több pénzt. Ez az alapgondolat.
----------------------------------------------------------------

Rakurakandmány. No problém, no problém! A Lösung stak annyi, hogy dúrgerjük a systemet, a munka hangot, a libcsit stak melónak mondjuk, az ért és a píz hangot is, stak er és ár stuma van.

A magyar nyelv indogermán és germán nyelv, így a magyarnak nem kell, totál nem kell a fennálló systemnál élnije, nem fingár nyelv.

Stak a liberáliákat és alibcsizmust kell dúrgerni. Magyarnak nem kell így élnije, mi magyarok vagyunk, visszaírjuk a nyelvet, az ökomókiát az ősmagyarra rárkjuk, passzoljuk, arányoljuk, és ennyi.

Gelimtrtrddddd 2024.08.01. 21:52:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nézz meg építkezésen dolgozókat.
--------------------

Dolgoz? Na jó itt volna. Stak annyit kell tenni, hogy kevesebb építkezés vagy ana a lófasz kell, attól, hogy mi a periférián akarunk élni, ott vélünk élni.

A szakmát is vészejteni kell, a kívánatos épületeket az öreszorok építenék, tákolnák össze ontomelóként, dernyedésként, edzésként, mondjuk ahogy anno a légiósok, vagy ahogy kellett volna a kádári időknél a raku(sor)zsoldosoknak. Így volna ez valón Schuld, dolog.

Így szüntetnve vannak az Unternehmungok, stak a kívánatosokat kell felépíteni, puskás arénát felrobbantani, az autópályákat is, és egyebet is.

Éljen az ősmagyar életmód!

Gelimtrtrddddd 2024.08.01. 21:54:30

@erol: Hát ezer évvel ezelőt raktább, jobb volt az egész, nem volt új-ónemmagyar makogás, libcsizmus, kreténység, munka....A magarok Kriegsverfassungnál éltek, ahogy indogermánok és germánok, stak ezek már brutál mutálódottak voltak.

Gelimtrtrddddd 2024.08.01. 21:56:40

@erol: 1000 évvel ezelőt nem volt munka, se úgy dolog. Más volt, az életmód, ősmagyar, na jó, ezer év az nem oké, attól, hogy ezer évre vissza már ott volt Szemlosza Pityu, ahogy Gaiso is(Géza germán nama, germán Gaiso).

Gelimtrtrddddd 2024.08.01. 22:03:51

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: cégek harcolnak egymással. S az emberek meg felmondanak,
-----------------------------

A cégeket be kell tiltani, libcsizmusok, ki kell őket innen baszni. Stak garázdárok maradjnak, ez az ősmagyar, ahogy mondjuk Sons of Anarchy, Mayans, Wagner, arische Brüderschat, stak ezek harteljenek egymással, ne a cégek, de valósan, street fighter módon.

A munkátt így vészejteni kell, attól, hogy garázdának nem van munka. A felmondást is dúrgerni kell, libcsizmus, libertizmus, menni ide és oda. a fentieknél nem van felmondás, nem az a system, nem liberti, ahogy a cosa nostra se.

A gyalázatos a felmondás, hogy fel mond a liberti, és minket is oda dúrongnak, hogy libertiként éljünk. Nem! Ha garázdának állsz nem van felmondás.

Éljen a magyar életmód!

ZorróAszter 2024.08.01. 22:07:14

@Serény Vélemény:

"Ez marhaság."

Azt gondolni marhaság, hogy összeszerelni csak autót lehet. És hogy szalagon nem lehet növelni a normát, a szalag sebességét.

Azon kívül itt az adott munkateljesítény kikényszerítéséréről volt szó.

Gelimtrtrddddd 2024.08.01. 22:11:17

@Gery87: magamnak okoznék plusz erőfeszítést,
----------------

Erejteném erőerjeszés to.

Gelimtrtrddddd 2024.08.01. 22:13:18

@ZorróAszter: hogy összeszerelni csak autót lehet. É-
-------------------
Összerakni.

Ezeket is ki kell baszni innen. Szalangról stak golyó kell, de az oroszoknál van szalangról golyó, az ukránoktól cornflakes, anat a golyóval bírunk.

És ősmagyar életmód van.

ZorróAszter 2024.08.01. 22:13:46

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Mert nincs értelme. Racionális számítás. Semmi ppluszt nem ad a szakszervezet ilyen helyeken."

Már a kollektív szerződésnek is van értelme. Hogy nem rafinál HR-esek játszák ki egymás ellen a dolgozókat a minél kevesebb bért kérőkkel.

A burzsujseggnyalókat ezért érdemes fizetni.

A szakszervezetellenes dumákért, meg az ocsmány rendszerük, elaljasodott államuk támogatásáért.

Gelimtrtrddddd 2024.08.01. 22:16:24

@Gery87: 25 hasonló cég a városban,
-------------

25 árnyoló cég az őrunak innen.

Libcsi diktatúra! Ki velük! Nem én szopem a faszt a libcsiktől, hogy van libcsizmus, ahogy liberáliák, szopjanak a libcsik, ne én magyar, ősmagyar.

Ennyit erről és a munkáról. A libcsiknek kell, nem a magyarnak. Újra stak arról van a beszéd, hogy kinek kellenek a liberáliák, ettől a libernyák systemtől?

Gelimtrtrddddd 2024.08.01. 22:19:21

@ZorróAszter: l kevesebb bért kérőkkel.
---------------

Bért nem kérünk, jah de igen, attól, hogy a kér egy agresszív hang. A bér a bírtól ered, az bírjuk, ha marokjuk, vagyis: maratár, róbár kérje a bérjét, a végatot, az útat alállja, erre marokja a bért, ezt bírja.

A bért kérjük, de haruva(Schwert), ahogy marokjuk, róbjuk.

Ez az ősmagyar életmód, az ősmagyar nyelv, nem fingár. Éljen az ősmagyar, a magyar, életmód,le a libcsizmussla.

Gelimtrtrddddd 2024.08.01. 22:21:44

@ZorróAszter: nincs értelme. Racionális számítás. S
----------
Nincs rakásja. Racionálisan rakunk, nem számolunk, vagy remerünk. Racionalitásnál rakványok vannak, nem számok, a számok irracionálisak, nem magyarok, magyar ilyet nem tesz.

Gelimtrtrddddd 2024.08.01. 22:28:08

@Gery87: kell jönni az irodába, aztán lehet egész nap filmet nézni,
----------------

Iroda hang nem van, stak nyelvkakilás, nem lehet, hanem volna.

Hát ez a felesleges meló, stakhogy a probléma ott van, hogy az egész bürokrációt, ahogy büro-tól dúrgerni kell, ezek is felesleges melók, az új-ónemmagyar nyelvszarta halandzsával. Ezek a bürok stak a kapcsizmus, a lbicsizmus, a democsokrácia fennmaradásjára vannak. A modern államot a libcsizmusokkal szüntetni kell, ősmagyarul kell élni újra.

A büromelók feleslegesek, az összeset dúrgerni kell, illiberalizmussal, kiugrással a kapcsizmustól-libcsizmustól totál menne.

Ne én szopjak hogy vannak liberáliák és libcsizmus, szopjon a libcsi, ha kell nekje.

alöksz róz 2024.08.02. 01:09:18

@erol: 1000 éve sokkal kevesebbet kellett dolgozni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.02. 05:24:32

@ZorróAszter:

"A burzsujseggnyalókat ezért érdemes fizetni."

Valójában minden dolgozó "burzsujseggnyaló", a gyári munkás nem kevésbé, mint az irodai munkás.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.02. 05:31:42

@ZorróAszter:

Alapvetően van egy adott országra és szférára jellemző bérszint. Azon belül lehet mozogni.

Nyilván minden cég igyekszik a lehető legkevesebbet fizetni, de a cégvezetés racionális: tudja, hogy ha túlságosan lemegy a bérekben, akkor az emberek elmennek.

Az ugyanis baromi drága megoldás, hogy az embert betanítják a munkára, majd felmond.

Szóval az átlagos cégmagatartás: az adott országra és szférára jellemző bérszint középtájékán lenni, sose alul.

A felső szinten meg csak akkor adnak bért, ha a cég pl. új és gyorsan akar embereket toborozni, vagy éppen van valami új, jobban fizető cég, ami esetleg embereket csábít el.

Mint mondtam, Kelet-Európában vagyunk, nem Bangladesben. Ez nem gyarmat, hanem félgyarmat, jóval nagyobb a munkavállaló mozgástere a félperiférián.

Persze tudom, hogy mindez marxista szemszögből érthetetlen, dehát a marxizmust a valóság sose izgatta.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.02. 05:35:58

@ZorróAszter:

A tőkés és a menedzsmnet azonban racionális. S nem mert jó emberek, hanem önérdekből.

Talán nem véletlen, hogy pl. a mo-oi német autógyárak jó munkahelyeknek számítanak: mert a munkateher tűrhető, a bérezés jó.

Az ott dolgozó fizikai munkások valójában a legjobban fizetettek az országban.

élveteg 2024.08.02. 08:51:31

mondjuk nálunk máshgy van azért Nálunk mindenki normára dolgozik Van egy minimum amit hozni kell ha azt nem tudja valaki azt elküldik Ha a minimumot teljesíti akkor az azzal jár hogy nincs teljesítmény bónusz Van egy célérték ha azt tudja valaki az már jó és van egy túlteljesítés Ha valaki eléri a túlteljesítést akkor az éves fizetés 20 százalékát is megkapja bónuszban

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.02. 08:55:00

@élveteg:

Nyilván van sok típusú munka.

Van ahol nagy a mérhetőség, ott rossz a dolgozónak.

élveteg 2024.08.02. 09:03:10

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Én nem találom rossznak Elöször is nincs vita Ha valamiért nem úgy megy a melo ahogy kellene nincs egymásra mutogatás A műszakvezető odaül a számítógép elé és egy pllanat allat látja hogy ki miatt van gond A bónusz is jó nekem bent van tulteljesítésben és azért az évi fizetés 20 százaléka az szép pnz Hidd el melósnak ezzel nincs baja Akinek melósnak baja van ezzel az valami lusta tingli tangli ember de az úgy is elküldik

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.02. 09:15:39

@élveteg:

De egy átlag SSC nem így működik: ott jön a "tiket" és a rendszer kiosztja. Ezt lehet mérni. Ha meg nem jön tiket, akkor a dolgozó zenét hallgat.

A dolgozó azért vam, hogy mindig legyen valaki, akinek adható tiket. Azaz a készenlétért fizetnek.

Ha meg van bónusz, az a tiket kivételjesen jó megoldásáértjárhat. De mennyiségért soha, sőt ha valaki túl sokat csinálna, azonnal gyanús lesz, hogy biztosan vcsak elkapkodja.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.02. 09:16:41

@Serény Vélemény: az első bekezdéshez, mostmár Ungváry Krisztián nevű áltörténész is borász, ami azt jelenti, hogy alkalmaz egy szakértőt aki dolgozik helyette.

élveteg 2024.08.02. 09:22:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Értem egész más munka lehet az biztos Az én melóm a melósélet sokkal egyszerűbb Nem kell azon agyalni hogy mi a gyanús mi nem

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.02. 09:25:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ez pedig azért érdekes mert a vulgármarxizmus gondolkodásmódja alkalmazható a quiet quittingre, hiszen két látszólag ellentétes folyamat eredménye is lehet. Nekünk, a kilemcvenes évek hazai kapitalizmusában szocializáltaknak azért alakult ki mert a napi 10-12 órás munkanap, túlóra ki nem fizetés nélkül plusz sokunknak a bejárás nár az egészségét veszélyeztette, ezért alakítottuk ki a quiet quittinget. A Z generáció meg azért mert eleve alacsony a wifi jelszint, plusz minden egyes felvett hívás 0,00000463% CO2 expanziót jelent, ezért nem szabad ezt az egészet munkával rosszabbítani.
Az a helyzet, hogy nem nagyon van pillanatnyilag erre megoldás, pedig nagyon szükséges lenne valami.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.02. 09:29:58

@Deak Tamas:

Nyilván van ilyen is.

De az SSC-k 90 %-a betanított munka, azaz csak a nyelvtudás a szükséges szakértelem.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.02. 09:30:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: amerikai és indiai cégek amúgy nagyon kreatívak a jegyközi szünet időtartamára is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.02. 09:31:32

@élveteg:

Én alapvetően a kólcenteres/ssc-s világról írtam. Az eredeti cikk is csak arról ír.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.02. 09:32:39

@Deak Tamas:

Ez így van.

Ha nincs felvéve elég ember, akkor ez képes nagy bajokat okozni. Jelemzően az ilyen helyekről felmondanak az emberek.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.02. 09:34:25

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: hát elvileg már régóta nem, ugyanis írjátok feljebb a betanított majd azonnal távozó jómunkásember esetét is. Nagyon sok cégnek ez még így is megéri, mert ezeknek az aránya relatíve alacsony és még így is megéri pénzügyi, közgizdaságtani, ügyviteli ismereteket oktatni. Még mindig lényegesen tipikusabb az ézért lojalitást érző dógozó.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.02. 09:41:45

@Deak Tamas:

Van aki erre rámegy: elvégez a cég pénzen mindenféle tanfolyamot. Szerintem sok hasznuk nincs, az átlag cég jobban szereti a betanítást. Persze valami alapvető szintet elvárnak.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.02. 09:47:05

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: én azon lepődtem meg hogy a belga cégnél ahol az ilyen karrierem elkezdődött, ezek a tanfolyamok kifejezetten hasznosak is voltak, a vállalatkultúrafejlesztő, ügyfélkezelő stb. a "Partnering with your boss" címűnek a tartalmát meg azóta is kikényszerítem minden munkahelyemen.

Serény Vélemény 2024.08.02. 11:25:24

@élveteg: "mondjuk nálunk máshogy van azért Nálunk mindenki normára dolgozik Van egy minimum amit hozni kell ha azt nem tudja valaki azt elküldik "

Hát ja. Nálunk a cég policy első pontja, hogy a működésünk alapja az etikussság. De az ügyintézőinknek van kvótája, amit értékesíteniük _kell_. Ez gyakorlatilag kikényszeríti, hogy olyan terméket, szolgáltatást is eladjon, ami etikai szempontból megkérdőjelezhető.
Mondjuk főleg úgy, hogy volna lehetőség arra is, hogy az ügyfél érdekeinek és céljainak tényleg megfelelő terméket, szolgáltatást adjon el. De akkor lehet, hogy kevesebb kvóta pontot, vagy a value base score-t kap.

És akkor ez a pillanat az, amikor mindenki mindenkit hülyének néz, én meg ha a saját cégünk üszi irodájába bemegyek, kellemetlenül érzem magam, mert az átverés feelingje ott van vastagon.

Gelimtrtrddddd 2024.08.02. 13:16:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ez nem gyarmat, hanem félgyarmat, j....a félperiférián.
---------------

Most ezt hogyna kell rakni? A periféria azt rekkja, hogy nem gyarmat, ha stak félig periféria, úgy már gyarmat. A gyarmat az, ahol gyárak is vannak, ahol hülye bürok is, ez a gyarmat, attól, hogy a gyarma az arma, járom, ar-ra-re stumától, yar.

Vagyis a periféria=nem gyarmat.

Gery87 2024.08.02. 17:21:02

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A kommunisták megszüntették a szakszervezeteket uralmuk alatt,"

Így van.

"Arendszerváltozás után meg sose tudtak megerősdöni."

Elég baj.

"Mellesleg nyugaton is ez lett."

Nem, ott még azért van valódi szakszervezetiség, nem kell hazudni.

"Az én szerepem ebben nulla."

Pont annyira vagy bűnös mint a többi sok millió gyáva lusta önző kisember.

Gery87 2024.08.02. 17:21:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Sokkal erősebb a kontroll, kibújni inkább ilyen posztkádári állami munkahelyeken lehet.

Gery87 2024.08.02. 17:23:25

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Miért kellene küzdeni?"

Hogy jobb legyen?

"Nem egyszerűbb felmondani, ha túl rossz minden, "

De igen, egyszerűbb, rövidtűvon...csak hosszabb távon emg rohadtul meg fogjuk ezt szívni!

"Komolyan, min változtatni egy sikeres szakszervezet? Semmin."

Mindenen bazmeg, ne légy már ennyire sötét.

Gery87 2024.08.02. 17:27:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"De nem lesz. Mert a cégek harcolnak egymással. S az emberek meg felmondanak, a lábukkal szavaznak. Sokkal hatásosabb."

:D
Szar kapitalista duma, a "versenyről"....persze.

Ha igazad lenne mára már jobb lenne a helyzet de valójában csak szarabb lett munkavállalónak lenni!
És minél szarabb, annál inkább nem mondanak fel mert nincs hová meg nincs miből!

Mehetsz akárhová, a versenynél fontosabb tényező hogy az összes cég egy valamiben közös érdekű: a cél a mindig több profit, minél olcsóbban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.02. 18:40:05

@Gery87:

Igen, ellenérdekeltek, s a munkaerő nem végtelen. Azaz kénytelenek nem munkás nélkül maradni. Ez a valóság.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.02. 18:40:55

@Gery87:

"szarabb lett munkavállalónak lenni"

Nem lett. Éppenhogy emelkedett a bérszint. S bejött az otthoni munka.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.02. 18:41:36

@Gery87:

"a versenynél fontosabb tényező hogy az összes cég egy valamiben közös érdekű: a cél a mindig több profit, minél olcsóbban"

Így igaz.

De ha nincs dolgozójuk, hogyan lesz profitjuk?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.02. 18:43:02

@Gery87:

Nem lehet. Ehhez előbb a felvilágosodást kell visszacsinálni. Az meg kívül áll egy szakszervezet feladatán.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.02. 18:45:00

@Gery87:

Helyfüggő.

Nyilván minden irodai munka alapesetben könnyebb, mint a fizikai munka, de ez se teljesen igaz: van bizony nagyon lemény irodai munka is és kibújós fizikai is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.02. 18:47:57

@Gery87:

Nézd meg mekkora a szkaszervezeti tagság nyugaton. Meg fox lepődni. Németországban - a szocdem eszme hazájában - már 20 % alá zuhant.

Különösen mióta kollektív szerződések vannak divatban., Azok ugyanis mindenkire vonatkoznak, így az átlag munlás eleve nem látja értelmét a szakszervezeti tagságnak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.02. 18:49:21

@Gery87:

"Pont annyira vagy bűnös mint a többi sok millió gyáva lusta önző kisember."

Én egyáltalán nem vagyok az. Mindenki választ: mire használja az idejét. Én azt választottam, hogy nem akarok szakszervezetekkel bajlódni.

Gelimtrtrddddd 2024.08.02. 20:45:57

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Mi az alternatíva?
--------------------

Hogyan van az alternatíva?

Hát az új-ónemmagyarod dúrgerjásje és magyarul élni. Stak a probléma az, hogy a libcsi-kapcsizmus valóságosan az alter és egyéb, attól, hogy magyar vagyem. Erre példa a perspektvám, hogy a periféria nem gyarmat, én a periférián volném, hogy magyar vagyem, így a perspektívám ittes, így nem rakem az ökomókus halandzsákat, stak azt, hogy periférián élném, vagyis egyéb más innen látva alter.

GyMasa 2024.08.03. 17:54:16

@élveteg:
Igen, ez így van, de egy gyártósoron, ahol ütemiídő van, egy-egy ember ha akar sem képes felülteljesíteni.

GyMasa 2024.08.03. 18:00:45

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Egy ideig gyártástámogató mérnök voltam.
Általában nem volt dolgom, csak, ha valami gond volt a gyéárban és nem boldogultak vele.
VOlt, hogy reggel 5-kor csörgött a telefonom, és kellett menni, mert állt a gyértósor, és, akkor meg mentem.
Szóval egyszer odajött a "precíz, német mérnök" főnököm, és beszédbe elgyedtünk, miszerint, Ő úgy látja, hogy nekem túl sok a szabadidőm, szóval kellene nekem találni valami más elfoglaltságot is, azaz, mondjuk segítsek már be a SW fejlesztőknek. (kőkeményen HW fejlesztő vagyok, SW ügyben csak ilyen hobbi szinten vagyok kompetens, de teljesen tehetségtelen sem vagyok). Mondom neki, hogy az én pozícióm az olyasmi, mint a baleseti sebészeten az ügyeletes orvosé. Addig jó, amíg csak ott ül tétlenül. Persze, ez nem tetszett neki, így felajánlottam, hogy leszek szívesen SW fejlesztő, ha a cég beiskoláz a BMW info karra, fizeti a képzésemet, kapom tovább a fizetésemet, és, akkor 5 év múlva be is tudok állni kisegíteni a SW fejlesztőket.
Na, ezután le is került a téma az asztaról.
Én maradtam support, ők meg vettek fel "kész" SW fejlesztőt.

GyMasa 2024.08.03. 18:03:55

@Deak Tamas:
Hát, otthon kell a vállalkozáshoz szakmai képzettség.
Ezze szív a barátom is, a feleségével hobbi szinten csinálnak mindenféle csokikat. Tök jó a cucc, de nem tudnak rá hivatalosan vállakozést indítani, mert nemcsak egy HACCP konyha kellene hozzá, hanem vagy nekik kellene valami "csokimester" tanfolyamot elvégezniük, ami alig indul, k-va drága és évekig tart, vagy felvesznek egy "csokimestert", aki a nevét adja az üzlethez, de ugye azt meg egy ekkora léptékű, hobbivállalkozás nem fog tudni kitermelni...

GyMasa 2024.08.03. 18:09:53

@Serény Vélemény:
Hát, nem tudom, de itt, a "korrupcimentes" és "pénzügyileg nagyon is tudatos" Németországban sokkal többet kérnek a mesteremberek, és sokkal kevesebbet dolgoznak.
Pl. kijön házhoz, dolgozik 1-2 órát, majd átmegy egy másik helyre, ahol szintén lenyom 1-2 órát.
Így 3-4 helyen "dolgozik" egy nap. Sehol nem halad a munka, és utazással is eltöltenek minden nap 2-3 órát.
Pedig, ha maradna egy helyen, akkor kb. 1-2 nap alatt végezhetne.
De, legalább itt 900 EUR egy "mesterember-nap".
Emiatt nem szabad nekik túl gyorsan végezni, mert akkor hamar kiderülne, milyen eszméletlenül túlárazottan dolgoznak.
(pár éve fel akartam a hézra szereltetni 2db split klímát. Egyet a földszinti nappaliba egyet pedig a 2. emeleti irodámba. Csak a szerelés lett volna majdnem 4000 EUR. EZ, egy fél napos munka, mégis 3 mesterember napot ajánlott ki nekem, plusz 900 EUR-.t csak a 2. emeleti 2 db lyuk kifúrása miatt teljes állványozás miatt.)

GyMasa 2024.08.03. 18:13:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Azok a papírok azért kellenek, hogy a következő helyen magasabb fizetést kapjanak.
Ez ugyanis az egyik rákfenéje a multis vállalatokank, hogy a hűséges embereket bönteti, a hűségük miatt, hiszen rendszeresen és szisztematikusan alul-emelnek azoknak akik nem váéáltanak. Azaz, ha igazi béremelést akar elérni az ember, akkor rendszeresen (1-2 évente) váltania kell. És, ehhez praitkius, ha az első 1-2 ilyen évet azzal tölti, hogy megszerzi apapírokat. Azokkal már sokkal könnyebben talál új munkát, és jobb a béralkuban is a pozíciója.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.03. 18:53:11

@GyMasa:

Igen, van ilyen.

Én 17 év alatt most vagyok a 7. munkahelyen. Így normális.

Gery1987 2024.08.03. 19:55:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A valóság meg az hogy mindig csak a minimális, szükséges engedményeket adják meg, de erre alapozni nem lehet.

Gery1987 2024.08.03. 19:56:27

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A bérszint meg a munkavállalói jogok nem ugyanaz.
Otthoni munka meg keveseket érint.

Gery1987 2024.08.03. 19:57:15

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

200 éve is ugyanúgy ez volt a dilemma, mégse gátolta meg ez a kizsákmányolást!

Gery1987 2024.08.03. 19:58:15

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Elmondtam sokszor.

Ezen rendszeren belül meg nyilván az lenne jobb ha erősebb lenne a munkavállalói érdekérvényesítés.

Gery1987 2024.08.03. 19:58:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem kell visszacsinálni, ha visszacsinálod akkor jobbágyság lesz, rendi társadalom az meg rosszabb mint ami ma van!

Gery1987 2024.08.03. 20:00:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

8 munka...

Passzivitás.

Ne szokják meg hogy túlóráztatás van, meg majd megoldják hétvégén!

Ne az legyen az alap hogy majd akkor lesz a béred korrekt, jó...ha bemész hétvéhézni meg ráhuzol még 4 órát...
Egy nagy lófaszt.

Gery1987 2024.08.03. 20:01:36

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Van mindkettő persze.

Sose mondtam hogy az irodai, szellemi munka ne lehetne olyan megterhelő mint a fizikai.

Gery1987 2024.08.03. 20:02:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ez is csak azt mutatja, minden megy visszafelé, a tőke aknamunkája lassan beérik.

Gery1987 2024.08.03. 20:11:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Neked normális.
A legtöbb ember viszont nem antiszoc, akinek tökmindegy hol van, kikkel.

Én pl nem szeretek váltani.
Megszokom a helyet, az embereket, lesznek "saját" cuccaim, bejáratot rituálék, rutinok, munkák.

Aztán jó esetben te lépsz le valami miatt..vagy rosszabb esetben jön valami seggfej, akit alig vagy sose láttál és bejelenti hogy mostantól semmi közöd ahhoz ami itt van, a kapcsolataidnak, rutinodnak vége, a személyes cuccaid valójában mindig is céges tulajdonok voltak, a munkád bárki munkája lehet stb.
Totális elidegenítés az életed, időd felében.

Gelimtrtrddddd 2024.08.03. 20:36:02

@Gery1987: visszacsinálod akkor jobbágyság lesz, rendi társadalom az meg rosszabb mint ami ma van!
-----------------------------

Visszarakni, nem csinál, a csinál hangot dúrgerni. A társadalom libcsizmus.

No problém, az Aufklärung majd sajtá magaját szarja szét, attól, hogy visszabírongja a primitívet. De látem ezt nem rakod. Az Aufklaerung így irreleváns.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.04. 04:25:39

@Gery1987:

"Totális elidegenítés az életed, időd felében."

Így igaz. Én erre büszke vagyok.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.04. 04:26:27

@Gery1987:

"Én pl nem szeretek váltani.
Megszokom a helyet, az embereket, lesznek "saját" cuccaim, bejáratot rituálék, rutinok, munkák."

Nyilván problémás minden váltás. Dehát mégis a kisebb rossz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.04. 04:30:17

@Gery1987:

Számomra nem az.

A téma nem érdekel. Más dolgok érdekelnek.

Időm meg véges, így választanom kell mire használom. Nem fogom arra használni, ami nem fontos számomra.

Mi ezzel a gond?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.04. 04:32:24

@Gery1987:

Azt mutatja, válság van. Ami hosszútávon jó nekünk.

Az egész szakszervezetiség arra alapozott, hogy a tőke több pénzt ad a munkának. Működött, míg a harmadik világ a nyugat hatalma alatt volt. A nyugat viszont egyre gyengébb, fogy a pénz. Ennyi az egész.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.04. 04:33:50

@Gery1987:

Nehéz általánosítani. Sok apró dologtól függ.

Egyetlen rossz főnök képes jó helyből is rosszat csinálni. S fordítva is így van.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.04. 04:35:42

@Gery1987:

Nem lesz.

A gazdaság ma nem mezőgazdaság alapú, azaz nem lehet jobbágyság.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.04. 04:37:13

@Gery1987:

A konkrét esetben egy erős szakszervezet se javítana semmin. Ma is jó a helyzet. Persze a bérszint nem nyugati, de nem is lehetne az. Politikai és nem szakszervezeti kérdés ez.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.04. 04:38:57

@Gery1987:

Azóta kialakultak a világszférák: mag, periféria, félperifélria.

Így tudott a rendszer megmaradni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.04. 04:41:24

@Gery1987:

Milyen munkavállalói jog kellene nekem konkrétan?

Van rögzített munkaidő, a bér átlag feletti, nincsenek lehetetlen követelmények. Mi más kellene nekem?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.04. 04:46:07

@Gery1987:

Nyilván így van.

Annyit fizetnek, amennyi szükséges az állapothoz. Ez azonban politikai kérdés.

Norvégiában nem azért fizetnek ugyanazért a munkáért 4-szer többet, mint BG-ban, mert ott erős a szakszervezet. Hanem mert az magállam, míg BG meg félperiféria. Az indiai részlegben meg a bolgár bérszint ötöde van, mert az meg periféria.

Ugye nem hiszed komolyan, hgy az indiai szakszervezet nagyon rossz, a norvég szuper, a bolgár meg közepes, ezért vannak az eltérések?

Az erős szakszervezet annyit tud elérni, hogy az adott politikai kereten belül felül legyünk, ne alul. De az SSC-szektor eleve felül van, így alakult gazdasági okokból. Szóval mnek szakszervezet, mit csinálna?

Gelimtrtrddddd 2024.08.04. 08:36:13

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: mezőgazdaság alapú, azaz nem lehet jobbágyság.
-------------
1. Nem gazdaság, ezt dúrgerni kell, hanem örejedés, a gazdát akasztani, garázdár van.
2. Alap? Stak raku, al túl volna.

3. Jobbágyság? Ezt most hogyan kell rakni? Ma azt rakják itt, hogy Sklave, ethosztól loszott, habár eredetileg talán a jobbágy az ethoszos, de egal.
Most mondjuk hogy liberti Sklave. Stakhogy a libcsi-kapcsizmus azzá teszja az embert, attól, hogy egy geschlossenes system, ahol az összes ember libernyák. A systemnél totál egal, hogy mondjuk van választás, vélés, mondjuk, hogy te mész a Szigetre vagy sem, ha te a systemnél vagy, annak innen, úgy ha teszel ezt vagy azt, azzal rekked, támogatod azt, hogy mások menjenek a Szigetre. Ez dühensztő! Attól, hogy így vagy úgy ráddúrongják a libernyák életmódot, te is a részje vagy, nincs tova, hova, és ez a fennálló system szabja nekem az életmódot. Én éljem a libcsi-kapcsizmusnál, hogy mások borkaizanak, szigetre menjenek és egyéb libcsiséget tegyenek?

Ma rosszabb, ahogy a jobbágyság van, ma libernyák sklaveség van.

Gelimtrtrddddd 2024.08.04. 08:41:01

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: kialakultak a világszférák: mag, periféria, félperifélria.
----------------
Alkoholizáltak? Nem rakem. Nem világ, hanem erda, rakumány, árda, bolja.

Mag? Periféria? He? Nem rakem, már bocs, én magyar vagyem, nálem a mag a periféria, ez a nem gyarmat. A periféria az, ahol nem libcsiként élünk, nem van gyár, ősmagyarul élünk a geopolitkai lagutól. A perspektíva nálem itt van, de ez a periféria perspektívája, magnak veszem itt magamat, de másra nézve perifériának, attól, hogy itt és így él a magyar.

Sajna a libernyák-ókomókus Begriffjeidet nem rakem, üdv The Twilight Zone-nál.

Gelimtrtrddddd 2024.08.04. 08:49:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ár bérszint ötöde van, mert az meg periféria.
-------------
A bér a bír-tól ered, nulla dolga van a munkával, ezt marokjuk, bírjük, ahogy volt, hogy az orosz öreszor, Warrior, bírtaja, bírongtaja a kádat, így ezt mondjuk bérnek.
A szint hangot dúrgerni.

A periféria az nem az, hanem az, ahol nem vannak ilyen cégek, nem van libcsi-kapcsizmus, nem így libcsin kuntód(kötőd) az életmód a libcsi globális ökomókiára. a periféria a magyar perspektívától, attól, hogy periférián van, mondjuk a Wildwest, politikai, geológiai, geopolitikai rakuktól. Ez a Wildwest nem függ a magtól, attól, hogy mag, stak nem a libcsizmus-kapcsizmus magja, hanem más, nem annak a systemnek a részje.

Gelimtrtrddddd 2024.08.04. 08:54:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: munkaidő, a bér átlag feletti, nincsenek lehetetlen követelmények. Mi más kellene
---------------------
1. Hát a munka hangot dúrgerni. A bér totál más, azzal dolga nem van. a lehet hangot dúrgenri, a követizé egy nyelvkakilás.

2. Hát húsz xanax! Az ember így vagy úgy a libcs-kapcsizmus részje marad. Napról napra a libcsizmust nézni, ezt a libernyák-sklavereit, jó hogy nem megy át az ember Breivikre!

Gery87 2024.08.04. 09:26:11

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Szerintem nem jó ha az ember élete felét úgy tölti hogy "csak teljen el és legyen vége ennek a szakasznak.."
Időpocsékolás.

Gery87 2024.08.04. 09:31:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nyilván azt csinálsz amit akarsz, csak mondom hogy mivel sok ember tesz így, ez hosszú távon nem lesz jó, már most is látszik.

Gelimtrtrddddd 2024.08.04. 09:32:04

@Gery87: csak teljen el és legyen vége
-------------
Stak táveredjen, tenyeredjen, rekkendjen, bírjon antot.

Dehát ember, libcsi diktatúra van! De az tuti, hogy az úgymond bűnözök tevésje raktagább, attól, hogy ők nem passzívok, hanem tevők, stakhát ott van a probléma, ha fogják őket, attól, hogy újra jen a fennálló narratíva, ők meg pár jó pontra visszabüfögik.

Gery87 2024.08.04. 09:33:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Így van, de ez nem jelenti hogyha nekik rossz, akkor nekünk jó lesz.
Azt jelenti hogy egyre inkább "megfogják" a pénzt, és már nem hajlandóak finanszírozni a jólétet.

Erre mondtam sokszor: nyugaton is addig van jólét, szocdem újraosztás, amíg a tőke úgy akarja, mert továbbra is kapitalizmus van, garanciák ugyanis nincsenek.

Gery87 2024.08.04. 09:35:18

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A szakszervezet az politika, csak nem pártpolitika, hanem lokálisabb, közvetlenebb, ami jó.

Gery87 2024.08.04. 09:38:33

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Neked nem tudom mi kellene...

Pl a túlóráztatás, szabadság feletti rendelkezés, munkavédelmi előírások betartatása, munkaruha, nyílt bértáblák stb ügyben lennének fenntartásaim...

Gery87 2024.08.04. 09:42:07

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nyilván ha erős indiai szakszervezet lenne, akkor se lenne norvég bér tőle.
Nem erre gondoltam, de az adottságokon belül nem mindegy van e vagy sem!

Ostobaság lenne azt gondolni, mindegy van e munkavállalói érdekérvényesítésre lehetőség vagy sem, az állapotok pontosan ugyanolyanok lennének.
Ez butaság.

Lásd Amerika.
Szintén gazdag ország, de tudjuk hogy áll az oktatás meg az EÜ.
Az átlagember eladósodik meg beledöglik miatta.

Szemben Norvégia a jóléti szociális állam egyik mintapéldánya.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.04. 10:28:16

@Gery87:

"az adottságokon belül nem mindegy van e vagy sem"

Az adottságokon a ssc-szektorban jók a munkafeltételek. Ez az igazság.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.04. 10:31:18

@Gery87:

"a túlóráztatás"

Nem jellemző. S amikor igen, megfizetik.

"szabadság feletti rendelkezés"

Nyilvén egyeztetni kell a kollégákkal. Ezen túl szabad rendelkezés van.

"munkavédelmi előírások betartatása"

Ezek betarthatatlanok. Lásd óránként 10 perc szünet számítógép előtt, s hasonlók.

"munkaruha"

Még csak az kéne! Isten ments!

"nyílt bértáblák"

Nem szokás sehol nyugaton.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.04. 10:33:19

@Gery87:

A konkrét esetben mit csinálna? ERre te se tudsz válaszolni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.04. 10:34:46

@Gery87:

Igen, az emberibb, mint a kapzsiságalapú polgári társadalom.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.04. 10:36:23

@Gery87:

A megoldás első lépése: a nyugat hatalmának likvidálása.

Ez zajlik. EGyre csökken ez a hatalom.

Zorbán is segít ebben antibrüsszelita kiállásával.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.04. 10:37:44

@Gery87:

Az ember azt teszi, ami jó neki.

Mint mondtam, ebben a szektorban nincs miért küzdeni, a feltételek jellemzően jók. Ez az igazság.

Gelimtrtrddddd 2024.08.04. 11:14:35

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍra nyugat hatalmának likvidálása.

Zorbán
---------------------------------

Nem nyugat, hanem este. A hatalom egy libcsi hang, így duadva, regerda.

Zorbán? Most így hogyan is kell rakni? A Zorbán egy libcsi. Ne keverjük a szezont a fazonnal. A Zorbán nem vágya azt, stak úgy ahogy nekje fasza volna, attól, hogy nekje is kellenek a liberáliák. Ne keverjük itt a liberáliákat és a libcsizmust a geopolitikai altantizmussal, habár az altanzimus bírja keverni.

A probéma nem az atlantizmus, hanem az, hogy a magyar feld is részje annak a globális ökomókiának, ahol libcsijül kell élni. A geopolitiaki szarságokat így leszarem, ahogy a fideszlibcsit is, attól, hogy nekje is kell a libcsizmus, így az egész a fidesznyiknél nem antiliberalizmus.

Gelimtrtrddddd 2024.08.04. 11:16:33

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Zorbán is segít ebben antibrüsszelita
---------------

Nem segít, hanem rekk.

Sőt, Szájer is, ha megy a bré a seggje...

vergyula 2024.08.04. 14:25:36

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Túlóráztatás:
Nálunk muszáj. 7/24-ben dolgozunk, valakinek figyelnie kell hétvégén is. De persze kifizetik, és ez jelentős tétel a havi bérben.

Szabadság feletti rendelkezés:
A helyi üzemek pont most akarnak leállni 1 hétre. Ilyenkor bizony kényszerszabadság a dolgozóknak. Engem nem érint.

Munkavédelmi előírások betartása:
Én itthonról dolgozom, nyilván nincsenek meg az elvárt körülmények. Azért az óránkénti 10 perc szünetet be tudnám tartani. Akár többet is.

Munkaruha:
Nekem nyilván nincs, de mondjuk termelésben dolgozóknál ez nem ördögtől való.

Nyílt bértábla:
A bér bizalmas adat, de nagyjából mindenkiét meg tudom ítélni a pozíciója alapján.

Gery1987 2024.08.04. 14:25:54

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

megint terelsz, általánosságban beszélek.
A te szakmádban nem dolgoztam.
Biztos lehetne másképp.

Gery1987 2024.08.04. 14:26:32

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Felszínes, ismerethiányos, leszaromjóvanazúgy semmi ez amit ideböfögtél.

Gery1987 2024.08.04. 14:27:08

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Persze, a rendszeren belül ez az általános.
Ezért a megoldás le kell váltani a rendszert.

Gery1987 2024.08.04. 14:28:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Lófaszt emberibb.
Mitől lenne az erősebb függés, a nagyobb tekintélyelvűség emberibb?

Gery1987 2024.08.04. 14:30:14

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem a szektorod a lényeg.

Megint terelsz, olyan mintha az állatok jogairól lenne szó, aztán azzal érvelnéd hogy nincs semmi baj mert a TE kutyád jól van tartva...

vergyula 2024.08.04. 14:32:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Zorbán abban segít, hogy mindenkinek meglegyen az elítélő véleménye a magyarokról. Mondjuk ebben tényleg hatékony, azt meg kell hagyni.

alöksz róz 2024.08.04. 14:57:46

@Gery1987: de miért azoktól várod, hogy kiálljanak, akiknek jó, ezt én se értem.
álljanak ki azok, akiknek tényleg szar.

birca cége egyébként sem fog a legszarabb helyzetű ipari dolgozókon segíteni, nem is az ő hatáskörük. az ő dolgozóiknak meg jó, mit csináljon még.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.04. 19:25:39

@Gery1987:

A dolgok nem függnek össze azonban.

Az én szektorom amolyan munkásarisztokrácia. Eleve kevés a munkaerő, ez önmagában jobb feltételeket kényszerít ki.

Ha nálunk erős szakszervezet lenne, akkor se lenne jobb mondjuk a dolgozókkal rosszul bánó X cégnél más szektorban,

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.04. 19:27:02

@Gery1987:

Mert az organikus térsadalom volt. Senki se gondolta, hogy bárki felesleges lenne, egész embercsoportok nem voltak marginalizálva.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.04. 19:28:41

@Gery1987:

Igen, le kell, de nem ez a szakszervezet célja, s nem ez eleve a közvetlen feladat.

Én választhatok pl. a munka, a munkanélküliség és a bűnöző életmód között. A legkisebb rossz az első, nem?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.04. 19:30:42

@Gery1987:

Mit másképp?

Az alapokon nem tudsz változtatni, ezek pedig adottak. A munka jellegéből következnek.

Annyit tudsz elérni, hogy a feltételek ezen belül jók legyenek, ez pedig megvan már most.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.04. 19:39:12

@vergyula:

Én is dolgoztam 7/24-ben, pl. amikor TikTok-cenzor voltam. De az nem túlóra, hanem eleve így van meghirdetve, hogy több műszak van.

Nálunk 4 műszak volt: 8-17, 12-21, 15-24, 0-8.

Megkérdezték ki mit akar. SOkan eleve akarták az éjszakait, mert pplusz bér és plusz ebédjegy, 1 órával rövidebb munkaidő, meg nappal tanultak egyetemen. Ha meg nem volt elég önkéntes, a rendszer beosztott.

Én havonta átlag 4 napon voltam éjszakás. Home office-ban nem is annyira szar, de irodába bejárni nagyon rossz. Én is ezért mondtam fel, mert kivezették a home office-t.

Plusz akkor még nem voltak megműtve a szemeim, s emiatt nem tudtam kocsit vezetni, így tömegközlekednem kellett.

Pedig a fizetés magasabb volt, de felmondtam. Ott az alapfizetésem bruttó 3450 leva volt, az új helyen meg 2850. 600 leva veszteség bruttó, ez magyar pénzben nettó 95 ezer Ft. De nekem megérte, fontosabb a lelki egészség, mint a pénz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.04. 19:40:08

@vergyula:

"kényszerszabadság"

A Nokiánál volt ilyen, de munkaidőt csökkentettek, azaz heti 40 óra helyett lett 35.

Gery87 2024.08.04. 20:42:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Vicces hogy azt próbálod beadni, most minden a lehető legjobb, minden felülről jól van intézve és nem is kell "alulről" belepofázni semmibe.

Gery87 2024.08.04. 20:43:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Persze, vagy meg is dögölhetsz és akkor nincs gondod semmire...

Gery87 2024.08.04. 20:44:11

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem, csak az életük szart sem ért és karóba voltak húzva ha pattogtak, meg megcsonkítva, eladva, hézuk felégetve, eretnekként felkoncolva....
Persze, kurva jó vol.
valakinek.

Gery87 2024.08.04. 20:46:44

@alöksz róz:

"de miért azoktól várod, hogy kiálljanak, akiknek jó, ezt én se értem.
álljanak ki azok, akiknek tényleg szar."

Ma még jó, aztán kitudja.
Nem lehet arra alapozni hogy semmit nem kell tenni, mert úgy is jó marad minden.

"birca cége egyébként sem fog a legszarabb helyzetű ipari dolgozókon segíteni, nem is az ő hatáskörük. az ő dolgozóiknak meg jó, mit csináljon még."

Szolidaritás nincs a világon?

alöksz róz 2024.08.04. 21:31:32

@Gery87: de mit követeljen a cégétől?
már megkapta a magasabb bért és jobb munkát.
követelje azt, hogy a cége más cégektől követelje az ottani dolgozók körülményeinek javítását? mert különben mi lesz, nem dolgozik be nekik?

ez abszurd, lássuk be

alöksz róz 2024.08.04. 21:36:12

@Gery87: ahol szar, ott követeljenek.
aztán majd lehet velük szolidarítani.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.04. 21:54:24

@Gery87:

A rendszer rossz. De nem ez volt a kérdés.

Te szakszervezeti harcot hiányoltál. Ami viszont eleve nem tüzi ki célként a rendszer leváltását.

Magadnak mondasz ellent.

Billy Hill 2024.08.04. 23:09:25

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Annyi helyen lesz harc, hogy a rendszer leváltódik, vedd észre. ;-)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.05. 08:24:56

@GyMasa: a vicc meg az, ha a váltásokat meglátja a képességtelen (mostmár Z generációs) HR-es akkor meg eldönti hogy ún. jobhopper vagy és azért nem kellesz.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.05. 08:25:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: hát az, de ha egyszer nem a munkáért hanem munkából akarnál élni, nincs más választás, max. a sportfogadás :)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.05. 08:41:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @GyMasa: 30 év alatt a 9. ámbár az utolsó húsz évben az egyik helyen tíz évet voltam, a másiknál nyolc évet leszek.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.05. 08:43:49

@vergyula: abban ő nem segít, hanem az őt gyűlölő sajtó alakítja ki mindezt, lásd Ilaria Salis esete.
Nekem a Batka a kedvencem, hogy historizáljak, vele érthető meg, mi miért történt 1920. február 17-én.

Gery87 2024.08.05. 17:04:27

@alöksz róz:

Az egész rendszer abszurd.
Teljesen el van idegenítve mindenki mindenkitől, a munkájától és aztán csodálkozunk hogy a tanárokat is a többség le se szarta.
"Nem az én dolgom...nem vagyok tanár..."

Lehet, de szülő vagy diák igen.
vagy olyan munkáltató akinek aztán képzetlen idiótákat kell alakoznia mert szar az oktatás:)

Gery87 2024.08.05. 17:05:05

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Az általános magyar munkavállalói jogi helyzetről.

Gery87 2024.08.05. 17:05:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Tehát ma pont olyan az emberek élet mint 1345-ben?
NE hülyéskedjünk már.

Gery87 2024.08.05. 17:06:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem, de szerinted nincs mit tenni, minden szar úgy jó ahogy van.

Gery87 2024.08.05. 17:07:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Te szakszervezeti harcot hiányoltál. Ami viszont eleve nem tüzi ki célként a rendszer leváltását.
Magadnak mondasz ellent."

Nincs ellentmondás.

A rendszeren belül a szakszervezetiség a lehetőség.
Az igazi megoldás persze maga a rendszer felszámolása.

De mivel ez jelenleg nem történik, nem opció így marad a szakszervezeti harc.

MI nem érthető?

vasútihíd 2024.08.05. 18:21:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: pedig a liberalizmust bomlasztó és azon rendszer által bűnözőnek nevezett életmód pozitív. ráadásul akár átlagon felüli életszínvonalat is biztosítani tud.

vasútihíd 2024.08.05. 18:29:38

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: de vezet. egyénileg jó életszínvonalhoz. globálisan meg hozzájárul a liberális rendszer bukásához. persze az átlagnál veszélyesebb módi azaz nem mindenkinek való.

Gery87 2024.08.05. 20:55:09

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ne harcoljál, akkor kell szerveződni meg kapkodni amikor már késő.

Gery87 2024.08.05. 20:55:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Semmit, mindenikek az lenne a legjobb ha nem csinálnál semmit.
Szavazni se menjél, úgyse élsz itt.

alöksz róz 2024.08.05. 21:19:14

@Gery87: de nem ezt mondod.
hanem azt mondod, harcolja ki a birca a szarabb helyzetben levők jobb helyzetét.

alöksz róz 2024.08.05. 21:21:01

@Gery87: az teljesen természetes, hogy a munkájától el van idegenedve az ember.
azt kényszerből csinálja.

a többi meg a liberális hozzáállás plusz a fidesz kalóz-logikája.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.05. 23:07:17

@Gery87:

Sok mindent csinálok, de szakszervezeti aktivista biztos nem akarok lenni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.05. 23:08:34

@Gery87:

Nekem nincs miért harcolnom, vedd észre.

Azért harcoljak, hogy nyugati bérem legyen? Dehát az úgyse lesz, meg ez eleve nem az én adott munkáltatómtól függ.

Gery87 2024.08.07. 17:23:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Dehogy volt.
Ahol röghöz volt kötve az ember, nem szólhatott bele a közügyekbe, adták vették az embereket, meg akasztgatták, eretnekezték, karóba húzták...az nem volt jó világ.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.07. 18:18:44

@Gery87:

Most is van büntteés és a kisember nem szólhat bele semmibe.

Gelimtrtrddddd 2024.08.07. 18:31:47

@Gery87: embereket, meg akasztgatták, eretnekezték, karóba húzták...az nem volt jó világ.
----------------
1. Világja stak a libcsinek van, magyarnak itt rakumány: rakta, raktaga rakumány.

2. Ma hogyan is van? Ezt teszja a libcsizmus, a fingrizmus, de ma az eretnek a troll.

Gelimtrtrddddd 2024.08.07. 18:34:01

@Gery87: Ahol röghöz volt kötve az ember, nem szólhatott bele a közügyekbe,
-------------------------------
Inkább regra kuntva. A szól jevevényhang, így racionálisan beszélni, regyni.

2. Közühgyibügyi az most hogy a faszem? Nem rakem, ezt a libernyák hangot. Ki a faszem vágyna arra mekegni? Én nem, attól, hogy az egy másik system, libernyák-democsokrata, bullshit. Így inkább mondjuk azt, hogy anélkül beszélni, annak anta, az úgy már más.

Gelimtrtrddddd 2024.08.07. 18:38:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: kisember nem szólhat bele semmibe.
------------------
1. Kisember? Ezt most szarják vagy fossák?
2. Nem szól, hanem regyni, nem semmi, hanem nenna.

3. He? Most van ez, attól, hogy libernyák diktatúra van, attól van ez, ahogy közühgyibügyi is.
Valahogy nem igen, nem bé vágyunk mi primitívek erre ugatni, se mekegni, dolgunk nem van vele, vagy velük, ezekkel a közühgyibügyikkel.

Stak de szar már, hogy keverjük a szezont a fazonnal, a szart a fagyival, attól, hogy nem úgy kell posztulálni az egészet, ahogy ma fennáll a libernyák-diktatúrikus system, hanem úgy, hogy ez és ez nem magyar, nem az ethosz, nem mi, nem a magyar nyelv, attól, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, nem fingár, így az egész libernyák izé illegitim, ahogy a fennálló system is. Én nem a systemnél beszélem, hanem annak tova, véga, azon át, kint tőle, attól, hogy tagadem, illegitimnek rekkem.

Gery87 2024.08.08. 17:13:10

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Mindig ez a nerednyik érv: "máshol IS....máshol is szar"

Hát bazmeg. NEM, nem mindenhol és nem olyan mint akkor.

Mindig be akarjátok magyarázni hogy máshol is pont az élet mint nerniában, vagy rosszabb.
Hát marhára nem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.08. 19:04:10

@Gery87:

Lehet álmodni, de érdemes a valós cselkevésben a valóságot nézni.

Pl. nem érdemes Pepsit követelni a McDonald`sben, mert ott nincs, a Cocával van szerződésük. Persze attól még álmodhatsz arról, hogy a McDonald`sben Pepsit rendelsz, csak baromira felesleges...

Gery87 2024.08.09. 21:09:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Márpedig lehet Pepsit követelni a Mekiben is és akkor idővel lesz, mert van rá igény és kikényszeríthető!

Az a baj veletek hogy elfogadtátok hogy csak Coca van és ez egy megmásíthatatlan dolog, még akkor is elfogadjátok ezt ha már Siti Cola van árulva, csak a címke maradt...."ez van" alapon.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.10. 05:39:28

@Gery87:

Nem érdemes a valóságot elfogadni?

De egy egyenruhás-szövetkezeti utópiát akarsz, amit valójában te se akarnál, ha benne kellene élned.

A valóság az, hogy minden társadalomban van alattvaló és vezető. A te szövetkezeti-kommunista rendedben is lenne.

Gery87 2024.08.11. 22:15:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem érdemes a változásban hinni?
Ha mindig a fennálló lenne csak opció, minden más utópia és illúzió, sose jutunk el idáig.

"De egy egyenruhás-szövetkezeti utópiát akarsz, amit valójában te se akarnál, ha benne kellene élned."

Sokszor bebizonyítottad már hogy nem érted mit akarok, meg miről beszélek úgyhogy hagyjuk is...

"A valóság az, hogy minden társadalomban van alattvaló és vezető. A te szövetkezeti-kommunista rendedben is lenne."

Polgárok kellenek, nem alattvalók, az meg hogy a vezető egy ideiglenesen felhatalmazott képviselő, ügyvivő aki a nép akaratát tolmácsolja (mint pl egy közös képviselő) vagy bebetonozott zsarnok, egyáltalán nem mindegy.

"A te szövetkezeti-kommunista rendedben is lenne."

De úgyse érted látom...megint csak komcsizásra telt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.12. 08:16:16

@Gery87:

Nem lehet mindenki polgár, ez már sokszor megbeszéltük.

S még ha lehetne is, akkor is felemrül a vezetés kérdése. Plusz eleve nem lesznek soha egyenlőek avalóségban a polgárok.

vergyula 2024.08.12. 08:36:39

Miért jó ugyanarról a témáról vitatkozni párhuzamosan több poszt alatt is? Egyet is nehezen követek.

Gery87 2024.08.13. 14:13:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Sokszor megbeszéltük már hogy tévedsz, és hogy mi a polgár definícióm.

"S még ha lehetne is, akkor is felemrül a vezetés kérdése."

Erre is mondtam már választ, de aranyhal módjára elfelejted vagy jó törzsi kétbit módjára leszarod.

"Plusz eleve nem lesznek soha egyenlőek a valóségban a polgárok. "

Személyes képességeikben nem, de nem is kell.
Minden másra ott a szocializmus:)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.13. 14:14:22

@Gery87:

Polgár definíciód értelmetlen, nem tudok kezdeni vele semmit.

Egyszer állampolgárt értesz alatta, másszor meg értelmiségit.

Gery87 2024.08.13. 15:38:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Akkor bizonyára rengetegen tévednek, csak te vagy megint helikopter.

Általában nem értek alatta csak állampolgárt, ha igen, akkor azt egyértelművé teszem.
(Nem csak az értelmiségi lehet polgár, de mindegy....már megint az akvárium másik vége felé tartasz)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.13. 16:03:33

@Gery87:

Semmi értelme ilyen mesterkélt kategóriáknak.

Van polgár mint szavazóképes ember. Neve: állampolgár.

S van tulajdonából élő polgár. Neve: tőkés.

Semmi értelme szavakat kitalálni, s meglévő szavak jelentését variálni.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.13. 16:38:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @vergyula: nem az akarata, ez a képessége.
Ezzel amúgy nem is lenne baj, ha a témához vagy a cikkhez legalább értőlegesen is köze lenne az iránymódosulásnak.

Gery87 2024.08.13. 20:06:27

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Szerinted nincs, mert neked az egész elmúlt 250 év hülyeség, nincs tehát dolgod azzal hogy minek van értelme és minek nincs.
Nem te döntöd el és nem rajtad múlik, fogadd el hogy mások számára van különbség, ha nem tetszik hát ez van.
De tőled függetlenül létezik.
Kár ezen rugózni.

Gery87 2024.08.13. 20:56:18

Pedig múltkor is linkeltem, meg korábban is, nem én találtam ki elhiheted.
Keresd vissza.

Billy Hill 2024.08.14. 11:11:41

("nem érdemes Pepsit követelni a McDonald`sben, mert ott nincs, a Cocával van szerződésük" - Egyszer Chuck Norris rendelt Big Mac-et a Burger Kingben... és kapott...)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.14. 12:48:30

@Billy Hill: á, annak valami durvábbnak kellene lennie, ez sem így volt:

memekereso.hu/kep/20240507-125142_688558.jpg

A valóságban Chuck Norris csak rászólt a kövekre: mit ácsorogtok itt? Takarodjarok a helyetekre !

Billy Hill 2024.08.14. 13:48:17

@Deak Tamas: Néha meg a tengerben bukkan fel, de csak a vérző cápákat támadja meg...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.14. 14:03:00

@Billy Hill: pedig a múltkor még a Titanicnak is mondta: nem jössz fel azonnal !
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása