magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Quiet quitting

Figyelemreméltó cikk, elég korrekten leírja a helyzetet: Quiet quitting: munkahelyi trend vagy egy társadalmi változás előszele?.

Ebben a szférában dolgozom folyamatosan 2007 óta. S mindegy mi a jogi helyzet, ugyanis jogilag csak az számít outsourcingnak, amikor egy adott cég kiszervezi tevékenységét más céghez. Viszont a gyakorlatban teljesen ugyanaz, amikor nincs kiszervezés, hanem maga a cég hoz létre részleget más országban.

Mindkét alakzatban dolgoztam, 2007 óta a mostani a 7. munkahelyem, s mondhatom: a dolgozó szemszögéből semmi jelentősége a jogi helyzetnek.

A quiet quitting fogalmának jelentése "a munkavállaló csak a szükséges minimumot teljesíti munkahelyén, nem vállal túlórákat és nem tesz extra energiát a feladataiba". Tulajdonképpen ez csak annak meglepő, aki sose dolgozott. A szerző itt szociológus, azaz sose dolgozott, így meglepődik azon, amit mindenki tud: de egyébként ettől a vicces elemtől eltekintve a cikke értékes, helyénvaló.

Valójában - s ez saját megfigyelés - a komoly nagy tőkeerős cégek eleve erre számítanak: arra, hogy a dolgozó csak a szükséges minimumot fogja teljesíteni, azaz a munkaterhet eleve így osztják be. Mindig akadnak persze munkáltatók, akik diktatórikus módszereket próbálnak, azaz megpróbálják a maximumot kisajtolni a dolgozóból, de ez sose vezet eredményre, legalábbis a mi régiónkban, ahol van választási lehetőség. Bangladesben valószínűleg működik ez, a dolgozó ott nem tud válogatni, mindegyik munkahelyen ugyanaz van, de Kelet-Európában nagy a konkurrencia, így a maximálisan kizsákmányolni próbáló munkáltató veszít, mert a dolgozói egyszerűen átmennek dolgozni máshová, ahol jobban be van kalibrálva a munkateher, közelebb a realitásokhoz.

A szerző tehát eljut a helyes következtetéshez: a jelenség semmilyen alakban se antiliberális, antikapitalista, teljesen illeszkedik a rendszerbe. Ezt írja: "semmiképpen sem tekinthetünk úgy [a jelenségre], mint egyfajta modern munkásmozgalmi felvirágzás előhírnökére" és "A neoliberális kapitalizmus alapvetően kényelmes rendszer azok számára, akik az itt említett szolgáltatói, irodai munkákat végzik. Ők jellemzően az átlagnál magasabb keresettel rendelkeznek, ami átlagnál magasabb fogyasztást tesz lehetővé számukra. Ennélfogva azt érezhetik, hogy a jelenlegi helyzet fenntartása az ő személyes érdekük is, hiszen a nyilvánvaló kizsákmányolás és kiégés mellett is profitálhatnak belőle. A quiet quitting az ő részükről tehát egy passzív hozzájárulás, ami lehetővé teszi az egyéni ártalmak mérsékelését, viszont nem fenyegeti a rendszer nyújtotta kényelmet." - igen, ez abszolút így van.

Emlékszem, egyszer akadt egyik ilyen munkahelyemen egy ember, aki szakszervezetet akart szervezni. Persze egyrészt gyorsan kirúgták, de már előtte falba ütközött: gyakorlatilag senki se akart szakszervezeti tag lenni. Hozzáteszem: én is azonnal nemet mondtam. Meg is mondtam neki: én nem hiszek a rendszerben, javítani nem szeretném, nekem ez csak egy kényszerű munkahely, nem ez az életem, s ha elkezdenék szakszervezeteskedni, azzal csak magamnak okoznék plusz erőfeszítést, szóval nem érdekel, mert amíg a hely tűrhető, maradok, ha meg kitalálnak valami baromságot, felmondok, van még 25 hasonló cég a városban, viszont eszem ágában sincs "harcolni".

Az ilyen outsourcing típusú - ssc-nek is nevezik - munkahelyeken mindez tényleg általános tendencia. A dolgozó annak alapján dönt mi az "ár-érték arány", nem akarja önmagát "megvalósítani", s nem érez semmilyen lelki közösséget a céggel. Jó munkahelynek a szférában eleve az számít, ahol ilyen készenléti típusú a munka, azaz nincs folyamatos munkateher, hanem időszaki feladatok vannak.

Jelenleg pont ilyen mázlista helyen vagyok. Persze nem tudható meddig. Idén novemberig biztos a munkahely, aztán meg már attól függ, ott fent hosszabbítanak-e szerződést egymással a cégek, de mindez teljesen független tőlem vagy kollégáimtól.

Rövid távon persze jó lehet az idióta főnök, de hosszú távon a legjobb a dolgozóhoz hasonló beállítottságú, munkától elidegenedett főnök. Hiszen az ilyen főnök nem vár el semmit a szükségesen kívül. Azaz nem zaklatja a beosztottait.

Legyen sztori is azért az ellenkező típusra, a hasznos idióta főnökre. Egyik korábbi munkahelyemen a teljesen hülye amerikai főnök kitalálta, amerikai típusú szolgáltatást vezet be. Azaz lesz ügyfélszolgálat munkaszüneti napokon is. Marhaság, mert a kelet-európai ember eleve meg se próbál ügyfélszolgálattal kapcsolatba lépni munkaszüneti napokon, hacsak ez nem valami éjjel-nappalinak gondolt tevékenység (pl. áramszolgáltatás, mobiltelefon-hálózat, s társai), de az biztos, hogy a kelet-európai lakos eleve nem feltételez szolgáltatást munkaszüneti napon pl. egy számítógépeket gyártó és forgalmazó cég esetében, szóval ilyenkor eszébe se jut keresni az ügyfélszolgálatot.

De ő nagy büszkén bevezette. S persze a dolgozók verekedtek, hogy be legyenek osztva munkaszüneti napra dolgozni, hiszen mindenki tudta: dupla fizetés és nulla munka, meg járt még plusz ebédjegy is, csak be kell jönni az irodába, aztán lehet egész nap filmet nézni, zenét hallgatni, olvasni, beszélgetni, stb.

Egy év múlva persze jól lebaszták a főnököt magasabb szintről: miért herdálja a cég pénzét, hogy embereket rendel be munkára olyan napokra, amikor nincs forgalom, s még duplán is fizet nekik ilyenkor. De addig jó világ volt. Emlékszem, volt egy olyan május, amikor a fizetésem a normál összeg 140 %-a lett a sok pótlék miatt (Bulgáriában májusban és szeptemberben van a legtöbb munkaszüneti nap, de akkor a Húsvét is májusra esett).

202 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr6718457483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.04. 04:46:07

@Gery1987:

Nyilván így van.

Annyit fizetnek, amennyi szükséges az állapothoz. Ez azonban politikai kérdés.

Norvégiában nem azért fizetnek ugyanazért a munkáért 4-szer többet, mint BG-ban, mert ott erős a szakszervezet. Hanem mert az magállam, míg BG meg félperiféria. Az indiai részlegben meg a bolgár bérszint ötöde van, mert az meg periféria.

Ugye nem hiszed komolyan, hgy az indiai szakszervezet nagyon rossz, a norvég szuper, a bolgár meg közepes, ezért vannak az eltérések?

Az erős szakszervezet annyit tud elérni, hogy az adott politikai kereten belül felül legyünk, ne alul. De az SSC-szektor eleve felül van, így alakult gazdasági okokból. Szóval mnek szakszervezet, mit csinálna?

Gelimtrtrddddd 2024.08.04. 08:36:13

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: mezőgazdaság alapú, azaz nem lehet jobbágyság.
-------------
1. Nem gazdaság, ezt dúrgerni kell, hanem örejedés, a gazdát akasztani, garázdár van.
2. Alap? Stak raku, al túl volna.

3. Jobbágyság? Ezt most hogyan kell rakni? Ma azt rakják itt, hogy Sklave, ethosztól loszott, habár eredetileg talán a jobbágy az ethoszos, de egal.
Most mondjuk hogy liberti Sklave. Stakhogy a libcsi-kapcsizmus azzá teszja az embert, attól, hogy egy geschlossenes system, ahol az összes ember libernyák. A systemnél totál egal, hogy mondjuk van választás, vélés, mondjuk, hogy te mész a Szigetre vagy sem, ha te a systemnél vagy, annak innen, úgy ha teszel ezt vagy azt, azzal rekked, támogatod azt, hogy mások menjenek a Szigetre. Ez dühensztő! Attól, hogy így vagy úgy ráddúrongják a libernyák életmódot, te is a részje vagy, nincs tova, hova, és ez a fennálló system szabja nekem az életmódot. Én éljem a libcsi-kapcsizmusnál, hogy mások borkaizanak, szigetre menjenek és egyéb libcsiséget tegyenek?

Ma rosszabb, ahogy a jobbágyság van, ma libernyák sklaveség van.

Gelimtrtrddddd 2024.08.04. 08:41:01

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: kialakultak a világszférák: mag, periféria, félperifélria.
----------------
Alkoholizáltak? Nem rakem. Nem világ, hanem erda, rakumány, árda, bolja.

Mag? Periféria? He? Nem rakem, már bocs, én magyar vagyem, nálem a mag a periféria, ez a nem gyarmat. A periféria az, ahol nem libcsiként élünk, nem van gyár, ősmagyarul élünk a geopolitkai lagutól. A perspektíva nálem itt van, de ez a periféria perspektívája, magnak veszem itt magamat, de másra nézve perifériának, attól, hogy itt és így él a magyar.

Sajna a libernyák-ókomókus Begriffjeidet nem rakem, üdv The Twilight Zone-nál.

Gelimtrtrddddd 2024.08.04. 08:49:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: ár bérszint ötöde van, mert az meg periféria.
-------------
A bér a bír-tól ered, nulla dolga van a munkával, ezt marokjuk, bírjük, ahogy volt, hogy az orosz öreszor, Warrior, bírtaja, bírongtaja a kádat, így ezt mondjuk bérnek.
A szint hangot dúrgerni.

A periféria az nem az, hanem az, ahol nem vannak ilyen cégek, nem van libcsi-kapcsizmus, nem így libcsin kuntód(kötőd) az életmód a libcsi globális ökomókiára. a periféria a magyar perspektívától, attól, hogy periférián van, mondjuk a Wildwest, politikai, geológiai, geopolitikai rakuktól. Ez a Wildwest nem függ a magtól, attól, hogy mag, stak nem a libcsizmus-kapcsizmus magja, hanem más, nem annak a systemnek a részje.

Gelimtrtrddddd 2024.08.04. 08:54:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: munkaidő, a bér átlag feletti, nincsenek lehetetlen követelmények. Mi más kellene
---------------------
1. Hát a munka hangot dúrgerni. A bér totál más, azzal dolga nem van. a lehet hangot dúrgenri, a követizé egy nyelvkakilás.

2. Hát húsz xanax! Az ember így vagy úgy a libcs-kapcsizmus részje marad. Napról napra a libcsizmust nézni, ezt a libernyák-sklavereit, jó hogy nem megy át az ember Breivikre!

Gery87 2024.08.04. 09:26:11

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Szerintem nem jó ha az ember élete felét úgy tölti hogy "csak teljen el és legyen vége ennek a szakasznak.."
Időpocsékolás.

Gery87 2024.08.04. 09:31:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nyilván azt csinálsz amit akarsz, csak mondom hogy mivel sok ember tesz így, ez hosszú távon nem lesz jó, már most is látszik.

Gelimtrtrddddd 2024.08.04. 09:32:04

@Gery87: csak teljen el és legyen vége
-------------
Stak táveredjen, tenyeredjen, rekkendjen, bírjon antot.

Dehát ember, libcsi diktatúra van! De az tuti, hogy az úgymond bűnözök tevésje raktagább, attól, hogy ők nem passzívok, hanem tevők, stakhát ott van a probléma, ha fogják őket, attól, hogy újra jen a fennálló narratíva, ők meg pár jó pontra visszabüfögik.

Gery87 2024.08.04. 09:33:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Így van, de ez nem jelenti hogyha nekik rossz, akkor nekünk jó lesz.
Azt jelenti hogy egyre inkább "megfogják" a pénzt, és már nem hajlandóak finanszírozni a jólétet.

Erre mondtam sokszor: nyugaton is addig van jólét, szocdem újraosztás, amíg a tőke úgy akarja, mert továbbra is kapitalizmus van, garanciák ugyanis nincsenek.

Gery87 2024.08.04. 09:35:18

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A szakszervezet az politika, csak nem pártpolitika, hanem lokálisabb, közvetlenebb, ami jó.

Gery87 2024.08.04. 09:38:33

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Neked nem tudom mi kellene...

Pl a túlóráztatás, szabadság feletti rendelkezés, munkavédelmi előírások betartatása, munkaruha, nyílt bértáblák stb ügyben lennének fenntartásaim...

Gery87 2024.08.04. 09:42:07

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nyilván ha erős indiai szakszervezet lenne, akkor se lenne norvég bér tőle.
Nem erre gondoltam, de az adottságokon belül nem mindegy van e vagy sem!

Ostobaság lenne azt gondolni, mindegy van e munkavállalói érdekérvényesítésre lehetőség vagy sem, az állapotok pontosan ugyanolyanok lennének.
Ez butaság.

Lásd Amerika.
Szintén gazdag ország, de tudjuk hogy áll az oktatás meg az EÜ.
Az átlagember eladósodik meg beledöglik miatta.

Szemben Norvégia a jóléti szociális állam egyik mintapéldánya.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.04. 10:28:16

@Gery87:

"az adottságokon belül nem mindegy van e vagy sem"

Az adottságokon a ssc-szektorban jók a munkafeltételek. Ez az igazság.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.04. 10:31:18

@Gery87:

"a túlóráztatás"

Nem jellemző. S amikor igen, megfizetik.

"szabadság feletti rendelkezés"

Nyilvén egyeztetni kell a kollégákkal. Ezen túl szabad rendelkezés van.

"munkavédelmi előírások betartatása"

Ezek betarthatatlanok. Lásd óránként 10 perc szünet számítógép előtt, s hasonlók.

"munkaruha"

Még csak az kéne! Isten ments!

"nyílt bértáblák"

Nem szokás sehol nyugaton.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.04. 10:33:19

@Gery87:

A konkrét esetben mit csinálna? ERre te se tudsz válaszolni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.04. 10:34:46

@Gery87:

Igen, az emberibb, mint a kapzsiságalapú polgári társadalom.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.04. 10:36:23

@Gery87:

A megoldás első lépése: a nyugat hatalmának likvidálása.

Ez zajlik. EGyre csökken ez a hatalom.

Zorbán is segít ebben antibrüsszelita kiállásával.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.04. 10:37:44

@Gery87:

Az ember azt teszi, ami jó neki.

Mint mondtam, ebben a szektorban nincs miért küzdeni, a feltételek jellemzően jók. Ez az igazság.

Gelimtrtrddddd 2024.08.04. 11:14:35

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍra nyugat hatalmának likvidálása.

Zorbán
---------------------------------

Nem nyugat, hanem este. A hatalom egy libcsi hang, így duadva, regerda.

Zorbán? Most így hogyan is kell rakni? A Zorbán egy libcsi. Ne keverjük a szezont a fazonnal. A Zorbán nem vágya azt, stak úgy ahogy nekje fasza volna, attól, hogy nekje is kellenek a liberáliák. Ne keverjük itt a liberáliákat és a libcsizmust a geopolitikai altantizmussal, habár az altanzimus bírja keverni.

A probéma nem az atlantizmus, hanem az, hogy a magyar feld is részje annak a globális ökomókiának, ahol libcsijül kell élni. A geopolitiaki szarságokat így leszarem, ahogy a fideszlibcsit is, attól, hogy nekje is kell a libcsizmus, így az egész a fidesznyiknél nem antiliberalizmus.

Gelimtrtrddddd 2024.08.04. 11:16:33

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Zorbán is segít ebben antibrüsszelita
---------------

Nem segít, hanem rekk.

Sőt, Szájer is, ha megy a bré a seggje...

vergyula 2024.08.04. 14:25:36

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Túlóráztatás:
Nálunk muszáj. 7/24-ben dolgozunk, valakinek figyelnie kell hétvégén is. De persze kifizetik, és ez jelentős tétel a havi bérben.

Szabadság feletti rendelkezés:
A helyi üzemek pont most akarnak leállni 1 hétre. Ilyenkor bizony kényszerszabadság a dolgozóknak. Engem nem érint.

Munkavédelmi előírások betartása:
Én itthonról dolgozom, nyilván nincsenek meg az elvárt körülmények. Azért az óránkénti 10 perc szünetet be tudnám tartani. Akár többet is.

Munkaruha:
Nekem nyilván nincs, de mondjuk termelésben dolgozóknál ez nem ördögtől való.

Nyílt bértábla:
A bér bizalmas adat, de nagyjából mindenkiét meg tudom ítélni a pozíciója alapján.

Gery1987 2024.08.04. 14:25:54

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

megint terelsz, általánosságban beszélek.
A te szakmádban nem dolgoztam.
Biztos lehetne másképp.

Gery1987 2024.08.04. 14:26:32

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Felszínes, ismerethiányos, leszaromjóvanazúgy semmi ez amit ideböfögtél.

Gery1987 2024.08.04. 14:27:08

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Persze, a rendszeren belül ez az általános.
Ezért a megoldás le kell váltani a rendszert.

Gery1987 2024.08.04. 14:28:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Lófaszt emberibb.
Mitől lenne az erősebb függés, a nagyobb tekintélyelvűség emberibb?

Gery1987 2024.08.04. 14:30:14

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem a szektorod a lényeg.

Megint terelsz, olyan mintha az állatok jogairól lenne szó, aztán azzal érvelnéd hogy nincs semmi baj mert a TE kutyád jól van tartva...

vergyula 2024.08.04. 14:32:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Zorbán abban segít, hogy mindenkinek meglegyen az elítélő véleménye a magyarokról. Mondjuk ebben tényleg hatékony, azt meg kell hagyni.

alöksz róz 2024.08.04. 14:57:46

@Gery1987: de miért azoktól várod, hogy kiálljanak, akiknek jó, ezt én se értem.
álljanak ki azok, akiknek tényleg szar.

birca cége egyébként sem fog a legszarabb helyzetű ipari dolgozókon segíteni, nem is az ő hatáskörük. az ő dolgozóiknak meg jó, mit csináljon még.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.04. 19:25:39

@Gery1987:

A dolgok nem függnek össze azonban.

Az én szektorom amolyan munkásarisztokrácia. Eleve kevés a munkaerő, ez önmagában jobb feltételeket kényszerít ki.

Ha nálunk erős szakszervezet lenne, akkor se lenne jobb mondjuk a dolgozókkal rosszul bánó X cégnél más szektorban,

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.04. 19:27:02

@Gery1987:

Mert az organikus térsadalom volt. Senki se gondolta, hogy bárki felesleges lenne, egész embercsoportok nem voltak marginalizálva.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.04. 19:28:41

@Gery1987:

Igen, le kell, de nem ez a szakszervezet célja, s nem ez eleve a közvetlen feladat.

Én választhatok pl. a munka, a munkanélküliség és a bűnöző életmód között. A legkisebb rossz az első, nem?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.04. 19:30:42

@Gery1987:

Mit másképp?

Az alapokon nem tudsz változtatni, ezek pedig adottak. A munka jellegéből következnek.

Annyit tudsz elérni, hogy a feltételek ezen belül jók legyenek, ez pedig megvan már most.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.04. 19:39:12

@vergyula:

Én is dolgoztam 7/24-ben, pl. amikor TikTok-cenzor voltam. De az nem túlóra, hanem eleve így van meghirdetve, hogy több műszak van.

Nálunk 4 műszak volt: 8-17, 12-21, 15-24, 0-8.

Megkérdezték ki mit akar. SOkan eleve akarták az éjszakait, mert pplusz bér és plusz ebédjegy, 1 órával rövidebb munkaidő, meg nappal tanultak egyetemen. Ha meg nem volt elég önkéntes, a rendszer beosztott.

Én havonta átlag 4 napon voltam éjszakás. Home office-ban nem is annyira szar, de irodába bejárni nagyon rossz. Én is ezért mondtam fel, mert kivezették a home office-t.

Plusz akkor még nem voltak megműtve a szemeim, s emiatt nem tudtam kocsit vezetni, így tömegközlekednem kellett.

Pedig a fizetés magasabb volt, de felmondtam. Ott az alapfizetésem bruttó 3450 leva volt, az új helyen meg 2850. 600 leva veszteség bruttó, ez magyar pénzben nettó 95 ezer Ft. De nekem megérte, fontosabb a lelki egészség, mint a pénz.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.04. 19:40:08

@vergyula:

"kényszerszabadság"

A Nokiánál volt ilyen, de munkaidőt csökkentettek, azaz heti 40 óra helyett lett 35.

Gery87 2024.08.04. 20:42:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Vicces hogy azt próbálod beadni, most minden a lehető legjobb, minden felülről jól van intézve és nem is kell "alulről" belepofázni semmibe.

Gery87 2024.08.04. 20:43:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Persze, vagy meg is dögölhetsz és akkor nincs gondod semmire...

Gery87 2024.08.04. 20:44:11

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem, csak az életük szart sem ért és karóba voltak húzva ha pattogtak, meg megcsonkítva, eladva, hézuk felégetve, eretnekként felkoncolva....
Persze, kurva jó vol.
valakinek.

Gery87 2024.08.04. 20:46:44

@alöksz róz:

"de miért azoktól várod, hogy kiálljanak, akiknek jó, ezt én se értem.
álljanak ki azok, akiknek tényleg szar."

Ma még jó, aztán kitudja.
Nem lehet arra alapozni hogy semmit nem kell tenni, mert úgy is jó marad minden.

"birca cége egyébként sem fog a legszarabb helyzetű ipari dolgozókon segíteni, nem is az ő hatáskörük. az ő dolgozóiknak meg jó, mit csináljon még."

Szolidaritás nincs a világon?

alöksz róz 2024.08.04. 21:31:32

@Gery87: de mit követeljen a cégétől?
már megkapta a magasabb bért és jobb munkát.
követelje azt, hogy a cége más cégektől követelje az ottani dolgozók körülményeinek javítását? mert különben mi lesz, nem dolgozik be nekik?

ez abszurd, lássuk be

alöksz róz 2024.08.04. 21:36:12

@Gery87: ahol szar, ott követeljenek.
aztán majd lehet velük szolidarítani.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.04. 21:54:24

@Gery87:

A rendszer rossz. De nem ez volt a kérdés.

Te szakszervezeti harcot hiányoltál. Ami viszont eleve nem tüzi ki célként a rendszer leváltását.

Magadnak mondasz ellent.

Billy Hill 2024.08.04. 23:09:25

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Annyi helyen lesz harc, hogy a rendszer leváltódik, vedd észre. ;-)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.05. 08:24:56

@GyMasa: a vicc meg az, ha a váltásokat meglátja a képességtelen (mostmár Z generációs) HR-es akkor meg eldönti hogy ún. jobhopper vagy és azért nem kellesz.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.05. 08:25:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: hát az, de ha egyszer nem a munkáért hanem munkából akarnál élni, nincs más választás, max. a sportfogadás :)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.05. 08:41:29

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @GyMasa: 30 év alatt a 9. ámbár az utolsó húsz évben az egyik helyen tíz évet voltam, a másiknál nyolc évet leszek.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.05. 08:43:49

@vergyula: abban ő nem segít, hanem az őt gyűlölő sajtó alakítja ki mindezt, lásd Ilaria Salis esete.
Nekem a Batka a kedvencem, hogy historizáljak, vele érthető meg, mi miért történt 1920. február 17-én.

Gery87 2024.08.05. 17:04:27

@alöksz róz:

Az egész rendszer abszurd.
Teljesen el van idegenítve mindenki mindenkitől, a munkájától és aztán csodálkozunk hogy a tanárokat is a többség le se szarta.
"Nem az én dolgom...nem vagyok tanár..."

Lehet, de szülő vagy diák igen.
vagy olyan munkáltató akinek aztán képzetlen idiótákat kell alakoznia mert szar az oktatás:)

Gery87 2024.08.05. 17:05:05

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Az általános magyar munkavállalói jogi helyzetről.

Gery87 2024.08.05. 17:05:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Tehát ma pont olyan az emberek élet mint 1345-ben?
NE hülyéskedjünk már.

Gery87 2024.08.05. 17:06:44

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem, de szerinted nincs mit tenni, minden szar úgy jó ahogy van.

Gery87 2024.08.05. 17:07:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Te szakszervezeti harcot hiányoltál. Ami viszont eleve nem tüzi ki célként a rendszer leváltását.
Magadnak mondasz ellent."

Nincs ellentmondás.

A rendszeren belül a szakszervezetiség a lehetőség.
Az igazi megoldás persze maga a rendszer felszámolása.

De mivel ez jelenleg nem történik, nem opció így marad a szakszervezeti harc.

MI nem érthető?

vasútihíd 2024.08.05. 18:21:34

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: pedig a liberalizmust bomlasztó és azon rendszer által bűnözőnek nevezett életmód pozitív. ráadásul akár átlagon felüli életszínvonalat is biztosítani tud.

vasútihíd 2024.08.05. 18:29:38

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: de vezet. egyénileg jó életszínvonalhoz. globálisan meg hozzájárul a liberális rendszer bukásához. persze az átlagnál veszélyesebb módi azaz nem mindenkinek való.

Gery87 2024.08.05. 20:55:09

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ne harcoljál, akkor kell szerveződni meg kapkodni amikor már késő.

Gery87 2024.08.05. 20:55:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Semmit, mindenikek az lenne a legjobb ha nem csinálnál semmit.
Szavazni se menjél, úgyse élsz itt.

alöksz róz 2024.08.05. 21:19:14

@Gery87: de nem ezt mondod.
hanem azt mondod, harcolja ki a birca a szarabb helyzetben levők jobb helyzetét.

alöksz róz 2024.08.05. 21:21:01

@Gery87: az teljesen természetes, hogy a munkájától el van idegenedve az ember.
azt kényszerből csinálja.

a többi meg a liberális hozzáállás plusz a fidesz kalóz-logikája.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.05. 23:07:17

@Gery87:

Sok mindent csinálok, de szakszervezeti aktivista biztos nem akarok lenni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.05. 23:08:34

@Gery87:

Nekem nincs miért harcolnom, vedd észre.

Azért harcoljak, hogy nyugati bérem legyen? Dehát az úgyse lesz, meg ez eleve nem az én adott munkáltatómtól függ.

Gery87 2024.08.07. 17:23:39

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Dehogy volt.
Ahol röghöz volt kötve az ember, nem szólhatott bele a közügyekbe, adták vették az embereket, meg akasztgatták, eretnekezték, karóba húzták...az nem volt jó világ.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.07. 18:18:44

@Gery87:

Most is van büntteés és a kisember nem szólhat bele semmibe.

Gelimtrtrddddd 2024.08.07. 18:31:47

@Gery87: embereket, meg akasztgatták, eretnekezték, karóba húzták...az nem volt jó világ.
----------------
1. Világja stak a libcsinek van, magyarnak itt rakumány: rakta, raktaga rakumány.

2. Ma hogyan is van? Ezt teszja a libcsizmus, a fingrizmus, de ma az eretnek a troll.

Gelimtrtrddddd 2024.08.07. 18:34:01

@Gery87: Ahol röghöz volt kötve az ember, nem szólhatott bele a közügyekbe,
-------------------------------
Inkább regra kuntva. A szól jevevényhang, így racionálisan beszélni, regyni.

2. Közühgyibügyi az most hogy a faszem? Nem rakem, ezt a libernyák hangot. Ki a faszem vágyna arra mekegni? Én nem, attól, hogy az egy másik system, libernyák-democsokrata, bullshit. Így inkább mondjuk azt, hogy anélkül beszélni, annak anta, az úgy már más.

Gelimtrtrddddd 2024.08.07. 18:38:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: kisember nem szólhat bele semmibe.
------------------
1. Kisember? Ezt most szarják vagy fossák?
2. Nem szól, hanem regyni, nem semmi, hanem nenna.

3. He? Most van ez, attól, hogy libernyák diktatúra van, attól van ez, ahogy közühgyibügyi is.
Valahogy nem igen, nem bé vágyunk mi primitívek erre ugatni, se mekegni, dolgunk nem van vele, vagy velük, ezekkel a közühgyibügyikkel.

Stak de szar már, hogy keverjük a szezont a fazonnal, a szart a fagyival, attól, hogy nem úgy kell posztulálni az egészet, ahogy ma fennáll a libernyák-diktatúrikus system, hanem úgy, hogy ez és ez nem magyar, nem az ethosz, nem mi, nem a magyar nyelv, attól, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, nem fingár, így az egész libernyák izé illegitim, ahogy a fennálló system is. Én nem a systemnél beszélem, hanem annak tova, véga, azon át, kint tőle, attól, hogy tagadem, illegitimnek rekkem.

Gery87 2024.08.08. 17:13:10

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Mindig ez a nerednyik érv: "máshol IS....máshol is szar"

Hát bazmeg. NEM, nem mindenhol és nem olyan mint akkor.

Mindig be akarjátok magyarázni hogy máshol is pont az élet mint nerniában, vagy rosszabb.
Hát marhára nem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.08. 19:04:10

@Gery87:

Lehet álmodni, de érdemes a valós cselkevésben a valóságot nézni.

Pl. nem érdemes Pepsit követelni a McDonald`sben, mert ott nincs, a Cocával van szerződésük. Persze attól még álmodhatsz arról, hogy a McDonald`sben Pepsit rendelsz, csak baromira felesleges...

Gery87 2024.08.09. 21:09:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Márpedig lehet Pepsit követelni a Mekiben is és akkor idővel lesz, mert van rá igény és kikényszeríthető!

Az a baj veletek hogy elfogadtátok hogy csak Coca van és ez egy megmásíthatatlan dolog, még akkor is elfogadjátok ezt ha már Siti Cola van árulva, csak a címke maradt...."ez van" alapon.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.10. 05:39:28

@Gery87:

Nem érdemes a valóságot elfogadni?

De egy egyenruhás-szövetkezeti utópiát akarsz, amit valójában te se akarnál, ha benne kellene élned.

A valóság az, hogy minden társadalomban van alattvaló és vezető. A te szövetkezeti-kommunista rendedben is lenne.

Gery87 2024.08.11. 22:15:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem érdemes a változásban hinni?
Ha mindig a fennálló lenne csak opció, minden más utópia és illúzió, sose jutunk el idáig.

"De egy egyenruhás-szövetkezeti utópiát akarsz, amit valójában te se akarnál, ha benne kellene élned."

Sokszor bebizonyítottad már hogy nem érted mit akarok, meg miről beszélek úgyhogy hagyjuk is...

"A valóság az, hogy minden társadalomban van alattvaló és vezető. A te szövetkezeti-kommunista rendedben is lenne."

Polgárok kellenek, nem alattvalók, az meg hogy a vezető egy ideiglenesen felhatalmazott képviselő, ügyvivő aki a nép akaratát tolmácsolja (mint pl egy közös képviselő) vagy bebetonozott zsarnok, egyáltalán nem mindegy.

"A te szövetkezeti-kommunista rendedben is lenne."

De úgyse érted látom...megint csak komcsizásra telt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.12. 08:16:16

@Gery87:

Nem lehet mindenki polgár, ez már sokszor megbeszéltük.

S még ha lehetne is, akkor is felemrül a vezetés kérdése. Plusz eleve nem lesznek soha egyenlőek avalóségban a polgárok.

vergyula 2024.08.12. 08:36:39

Miért jó ugyanarról a témáról vitatkozni párhuzamosan több poszt alatt is? Egyet is nehezen követek.

Gery87 2024.08.13. 14:13:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Sokszor megbeszéltük már hogy tévedsz, és hogy mi a polgár definícióm.

"S még ha lehetne is, akkor is felemrül a vezetés kérdése."

Erre is mondtam már választ, de aranyhal módjára elfelejted vagy jó törzsi kétbit módjára leszarod.

"Plusz eleve nem lesznek soha egyenlőek a valóségban a polgárok. "

Személyes képességeikben nem, de nem is kell.
Minden másra ott a szocializmus:)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.13. 14:14:22

@Gery87:

Polgár definíciód értelmetlen, nem tudok kezdeni vele semmit.

Egyszer állampolgárt értesz alatta, másszor meg értelmiségit.

Gery87 2024.08.13. 15:38:55

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Akkor bizonyára rengetegen tévednek, csak te vagy megint helikopter.

Általában nem értek alatta csak állampolgárt, ha igen, akkor azt egyértelművé teszem.
(Nem csak az értelmiségi lehet polgár, de mindegy....már megint az akvárium másik vége felé tartasz)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.13. 16:03:33

@Gery87:

Semmi értelme ilyen mesterkélt kategóriáknak.

Van polgár mint szavazóképes ember. Neve: állampolgár.

S van tulajdonából élő polgár. Neve: tőkés.

Semmi értelme szavakat kitalálni, s meglévő szavak jelentését variálni.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.13. 16:38:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @vergyula: nem az akarata, ez a képessége.
Ezzel amúgy nem is lenne baj, ha a témához vagy a cikkhez legalább értőlegesen is köze lenne az iránymódosulásnak.

Gery87 2024.08.13. 20:06:27

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Szerinted nincs, mert neked az egész elmúlt 250 év hülyeség, nincs tehát dolgod azzal hogy minek van értelme és minek nincs.
Nem te döntöd el és nem rajtad múlik, fogadd el hogy mások számára van különbség, ha nem tetszik hát ez van.
De tőled függetlenül létezik.
Kár ezen rugózni.

Gery87 2024.08.13. 20:56:18

Pedig múltkor is linkeltem, meg korábban is, nem én találtam ki elhiheted.
Keresd vissza.

Billy Hill 2024.08.14. 11:11:41

("nem érdemes Pepsit követelni a McDonald`sben, mert ott nincs, a Cocával van szerződésük" - Egyszer Chuck Norris rendelt Big Mac-et a Burger Kingben... és kapott...)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.14. 12:48:30

@Billy Hill: á, annak valami durvábbnak kellene lennie, ez sem így volt:

memekereso.hu/kep/20240507-125142_688558.jpg

A valóságban Chuck Norris csak rászólt a kövekre: mit ácsorogtok itt? Takarodjarok a helyetekre !

Billy Hill 2024.08.14. 13:48:17

@Deak Tamas: Néha meg a tengerben bukkan fel, de csak a vérző cápákat támadja meg...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.14. 14:03:00

@Billy Hill: pedig a múltkor még a Titanicnak is mondta: nem jössz fel azonnal !
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása