magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A legszörnyűbb elnökök

Kubában történt. A 80-as években.

Sokszor kellett részt venni különböző fogadásokon. Mármint nem nekem, hanem a szüleimnek. Én csak akkor, ha nálunk zajlott. Akkor is csak akkor, ha akartam. A legtöbbször csak a kajából vettem magamnak, de néha részt vettem ténylegesen is, mert szürreális élmény volt.

Ezért is laktunk egy hatalmas villában, hogy legyen hely a fogadásokhoz. A fogadásokat ugyanis vagy hivatali helységben szokás rendezni vagy hivatalos személy lakásában, "rezidenciáján". Külön bérelni termet nem szokás, a magyar gyakorlatban ilyen sose volt, a 80-as években a magyar Külügy és Külker jellemzően spórolt.

Eleve mind a magyar követség, mind a magyar kereskedelmi kirendeltség kis épület volt - az utóbbi ma már nem létezik, a magyar rendszerváltozást követően Magyarország megszüntette havannai kereskedelmi kirendeltségét -, nem is voltak alkalmasak fogadásokra.

A fogadás egy teljesen szürreális valami, amolyan "vendégség light". Míg egy nomál vendégség esetében maximum 3-4 vendég jön, ezek aztán asztalhoz ülnek, pár óráig ott vannak, jó eséllyel folyik valami értelmes szagú beszélgetés is, a fogadás mindennek mini és abszurd verziója. Egyrészt maximum 2 óráig tart, nincs leülés, végig kell állni az egészet, s csak amolyan svédasztal van "falatokkal", másrészt meg 20-30 ember jön egyszerre, de volt már 50 is nálunk. A házunk 450 m2 alapterületű volt, ebből a nagy ebédlő, a nagy nappali, a bárhelyiség és a kis nappali összenyitható volt, s együtt 140-150 m2-t tettek ki, szóval volt hely.

A nagy ebédlőben volt egy hatalmas, baromi drága asztal, kézzel faragott alappal, hatalmas üveglappal, 16 személy le tudott ülni. Fogadáskor persze a székek ki voltak víve onnan. De így nagyon sokan elfértek tülekedés nélkül.

Házunk teljes berendezése egyébként eredeti volt. A ház az 50-es évek elején épült, az egyik nagy kubai szivargyár tulajdonosa lányának ez volt a havannai "belvárosi" háza - volt neki egy 5-ször akkora is, Havanna külvárosában -, minden az 50-es végi állapotot tükrözve, akkori csúcstechnológiával. S a vicces az volt, hogy a legtöbb dolog még működött is a 80-as években, pl. a konyhai tűzhelyek, az egyik hűtő mind eredeti volt és a mi időnkben minden rendesen működött. Még egy tv is volt az eredeti tulajtól, bár az aztán elromlott ottlétünk alatt.

Azt mondtam, "az egyik nagy kubai szivargyár", de valójában ez volt az egyes számú, ez a H. Upmann cég, mely a vezető szivargyártó volt Kubában a forradalom előtt. A céget egy még a spanyol gyarmati időkben Kubába kivándorolt német alapította - a cég neve az ő nevéből van: Hermann Upmann -, bár aztán a család elvesztette tulajdonát a gyár felett az I. vh. után, de maga a márkanév maradt, az új tulajok pedig még sikeresebbé tették a céget. (A baj onnan lett, hogy Upmannék nagy német hazafiak maradtak Kubában is, s az I. vh. alatt segítették a német titkosszolgálatokat, amit persze az amerikai szervek felfedeztek. Végül kénytelenek voltak alkut kötni a büntetlenségért cserébe a kubai szervekkel, de ennek során a tulajdonuk nagy részét elvesztették.)

S minden ott lett hagyva 1959 elején. A kubai felsőosztály komolyan hitte, Castróék úgyis buknak pár hónapon belül, így még meg se próbáltak bármit is elvinni kubai ingatlajaikból,, csak egyszerűen átmentek a túlparton - Floridában - lévő ingatlanjaikba - gyakorlatilag minden kubai milliomosnak volt ott is háza -, várva a visszatérést, ami persze sose következett be, de ezt akkor nem tudhatták. Szóval ott laktunk a házban, eredeti berendezéssel, sok esetben eredeti tárgyakkal. Mintha a tulajok elutaztak volna nyaralni, s arra a pár hétre kiadták volna a lakást bérbe teljes berendezéssel együtt.

A tulajdonosok a lakásaikat hagyták, hisz mást nem tehettek, de az üzletet nem. A szivargyárat újralapították Dominikában. Így aztán lett két Upmann - az eredeti kubai gyár és a dominikai. Később a dominikai céget megvette a világ legnagyobb szivargyártó és negyedik legnagyobb cigarettagyártó cége, a brit Imperial Brands. Az már az új idők jele Kubában, hogy 2002-ban az Imperial Brands megvette a havannai Upmann-gyár felét is (a kubai szabályok szerint kötelező az állami tulajdon megmaradása legalább 50 %-ban), szóval most már ugyanazok irányítják mindkét gyárat: az amerikai piacra a dominikai gyárból szállítanak (az USA-ban embargó van a kubai árukra), máshová meg a kubai gyárból.

Én nem vagyok dohányos ember, nem értek hozzá, de a szakértők szerint a minőség azonos, egyedül a kézzel sodort prémium kategóriában jobb a kubai gyár terméke, minden másban tök ugyanaz. Maga Fidel Castro is Upmann-rajongó volt, a havannai Upmann-gyár csúcsmárkáját, a Cohíbát, annak is legdrágább verzióját szívta. A Cohíba már akkor is baromi drága volt - az egyébként szivarozó apám sose engedhette meg magának, csak ha valaki nagy ritkán ajándékozott neki -, ma meg egyesen csillagászati az ára, egy darab ára 30-40 dollár körül kezdődik és több száz dollárnál végződik, verziófüggően. A csúcsverziók olyan drágák, hogy a dobozban van elemmel működő mini klímaberendezés is, melybiztosítja az állandó nedvesség- és hőfok-szintet.

Apám jellemzően az Upmann cég olcsóbb márkáit szívta - a Montecristo vagy a Romeo y Julieta márkát -, de csak 1991-ig. A KGST vége után minden kubai szivar magyarországi ára a korábbi többszöröse lett. Ekkor átállt a dominikai olcsóbb márkákra, ott vannak olyanok is, ahol egy 25-ös doboz ára alig 40-50 dollár.

ez a legolcsóbb Cohíba, egy 25-ös doboz 800 dollár - amerikai internetes boltban, magyar dohányboltban 580 ezer Ft körül láttam, azaz kicsit túlárazták

A kubai állam 1961-ben minden lakóingatlant államosított, aminek tulaja legalább 6 hónapja nem élt az országban. Ezekből aztán nagyrészt hivatalok lettek, kisebb részben meg beköltözött az új elit. Ahol volt bérlő fizikai személy, ott a bérlő lett az új tulajdonos (sajátos módon Kubában sose jelent meg a "tanácsi lakás" fogalma, amikor kiadtak egy államosított lakást valakinek, akkor az állam a tulajdont is átadta, bár eladási tilalom mellett, ezt csak pár éve oldották fel).

S egyes szebb, kiemelt ingatlanok pedig átkerültek a kubai hadsereg egyik vállalatához, mely ingatlanhasznosítással foglalkozott monopol jogokkal: a külföldi diplomáciai és egyéb képviseletek hivatali céljaikra, valamint alkalmazottaik számára kötelezően innen béreltek ingatlant. A mi házunk is ebből a kontigensből volt természetesen, a magyar Külkereskedelmi Minisztérium 1961-től bérelte, azaz a havannai magyar kereskedelmi kirendeltség létesítése óta. 1961-tól mindig a mindenkori magyar kereskedelmi tanácsos lakott ott. Egészen 1991-ig, amikor Magyarország bezárta a havannai kereskedelmi kirendeltségét, ezzel együtt megszűnt mind a kirendeltség irodája, s persze megszűnt a kereskedelmi tanácsos pozíció is, amivel a lakás visszaadása is járt, hiszen már nem kellett. Most nem tudom mi van a házban, de amikor pár éve néztem, egy kubai autókölcsönző központi irodája működött ott.

A fogadás célja egyrészt az ismerkedés, másrészt a kapcsolattartás. Fesztelen beszélgetés jellemzően. Ami fontos, azt úgyis normál vendégség, tárgyalás alkalmából lesz megbeszélve. Mivel mindenféle ember jelen volt, semmi érdemlegesről nem lehetett beszélni, hiszen bármiből lehetett volna konfliktus, szóval ilyen "csengetett, milord?" hangulat volt, csak épp inasok nélkül.

A kubai forradalmi környezet hatása lehetett, hogy inasok nemigen voltak. Én egyedül a szovjet nagykövet hatalmas fogadásairól hallottam, hogy vannak inasok, aki persze minden esetben - a korabeli szovjet divat szerint - a KGB alkalmazottai voltak, szóval ők se voltak "igazi" inasok. A mi házunkban természetesen csak kis fogadások voltak, az inas szerepét a saját anyám és a takarítónő látták el. Anyám eleve büszke volt, hogy sose rendelt ételt, hanem ő maga csinálta meg az ételeket saját kezüleg. Ez amolyan hobbi lett számára, s annyira belejött a gyakorlata, hogy a végén már olyan dolgokba is belevágott, amiben kevesen mertek - egyszer, emlékszem, az volt az igény, hogy legyen tipikus magyar deszert, s anyám képes volt dobostortát csinálni, ráadásul baromi jól sikerült.

Alapvetően mindenki be is tartotta ezeket a szabályokat, szóval a beszélgetések a "de szép a cipőd!" és a "gyönyörű a kubai természet" körben mozogtak. Az időjárásról - angol módra - nem lehetett beszélni, mert az Kubában az az egész évben szinte azonos, az meg nehezen lehetne beszédtéma "ma tök ugyanaz az időjárás, mint 12 hónapja bármikor"

Egyszer jött azonban egy forradalmár nő a fogadásra. Kubai, s az a tényleg kommunista típus. (Akkor még voltak ilyenek, azóta már védett populáció lettek.) Nem is érezte jól magát, zavarhatta a túl sok étel (pedig nem volt pazarlás, de kubai szemmel a normál mennyiség is szuperluxus), s ezt azzal próbálta kompenzálni, hogy politizálni kezdett. Azt fejtegette, hogy az USA se ítélhető el egyértelműen, mert bár most egy sátáni elnök van éppen az élen, akit a legjobb lenne lelőni - akkor éppen Reagan volt az elnök -, de pl. ott volt Lincoln, aki rendes ember volt.

Egy cseh nő meg ütemesen bólogatott, de érezte valamit mondania kell, s így hozzátette "meg Kennedy, jó elnök volt, le is lőtték". Én jobban ismertem a kubai narratívát, tudtam most mi lesz, szóval élvezettel vártam mi következik. A kubai nő, bár mulatt volt, falfehér lett, s döbbenten visszakérdezett "a fasiszta Kennedy jó volt???". A cseh nőnek közben leesett: a szovjet és általában a kelet-európai kommunista narratívában Kennedy valóban a "jófiúk" szériába volt besorolva, de a kubai narratíva egész más, hiszen Kennedy vezette be az embargót Kuba ellen, ő indította el a Disznó-öbli inváziós kísérletet, ő robbantotta ki az atomválságot, ő vonatta vissza Kubából az atomrakétákat, s alapvetően mindenben támogatta a Castro-ellenes kubai ellenzéket.

A cseh nő gyorsan megjegyezte, rosszul fogalmazott, biztos hiányos spanyoltudása az ok, s Kennedyt mint az egyik sátáni elnököt akarta példának hozni! Hiszen nyilvánvaló, a három leggonoszabb imperialista az amerikai elnökök között Kennedy, Nixon és Reagan! Ezt Csehszlovákiában az óvodások is tudják!

A kubai nő arcán látszott: erősen kételkedik ebben az utólagos magyarázásban.

Én meg bementem a szobámba röhögni.

a havannai magyar követség most (2021-ben) - 12:59 és 13:24 között jobbra látható az épület, elég jól látható a lobogó magyar zászló

53 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr7118457889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.06. 12:58:59

Hát ma már az ember nosztalgiával gondol akár Carterre is vissza, akit minden hülyének elmondtak (a haditengerészeti akadémián csillagászatot tanult) de a mostani demokrata felhozatalhoz képest a többféle szeren szaxofonozó Bill Clinton is lassan zseni lesz.
Dohányzó és kezdő hollandos koromban én is vettem szumátrai holland szivarokat, abszolút eredetiek voltak, mert amikor hazahoztam, találomra letettem valahova és amikor pár hónap múlva kinyitottam a dobozt, szivarok helyett ujjnyi vastagságú egyenletes barna por röhögött vissza, nyilván sem a tárolási hőfök, páratartalom, stb. még érintőlegesen sem felelt meg a szükségesnek.
A szocialista szemlélettől egyáltalán nem idegen az inas.

filmhiradokonline.hu/watch.php?id=4451

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.06. 13:06:06

@Deak Tamas:

Kubában nem kellett semmilyen tárolás. Dobozban fiókban és kész.

De más éghajlaton bizony tönkremennek, van egy bizonyos minimális nedvességtartalom, ami alatt kiszáradnak.

Apám mindig annyit vett, amennyit elszív másfél hónapon belül: a 25-ös doboz az jó, naponta, néha kétnaponta szívott 1-et.

ELlenkező esetben klímás doboz kell. Lásd pl.: humidorshop.hu/szivar/humidorshop/humidor-uveges

_Neville 2024.08.06. 13:27:20

Nekem tökre tetszik a szivarozás, a mai életmódhoz viszont annyira nem passzol (az irodában nem lehet dohányozni, egy szivart elszívni meg nem 10 perc), hogy marad a cigaretta különleges alkalmakat kivéve.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.06. 13:38:44

@_Neville:

Igen, az kétórás elfoglaltság, sőt több is lehet, ha nagyobb a szivar.

GyMasa 2024.08.06. 13:56:36

Én, a múltkor nekimentem életem első szivarjának.
Vettem egy nem túl drágát, elpüfékeltem, aztán jó 15 perc múlva összeháyntam a hotelszobát.
(nem vagyok egy dohányos...)
Szóval, amúgy nem volt rossz élmény, de azóta nagyon óvatos vagyok az újbóli kipróbálással.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.06. 14:31:41

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: én letettem a szivarcsomagot, a lehető legrosszabb helyre, fénybe és száraz, meleg helyre, egyszerűen megfeledkeztem róla.
Annyi maradt meg belőle hogy a kínainak kinéző bácsi ragaszkodott hozzá, hogy egy kisebbet elszívjak a boltban, mondva, az ő hírét ne rontsa senki, hogy szrt ad el. Ő maga csomagolta össze a szivarokat.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.06. 14:34:59

@_Neville: Wass Albert nagybátyja, gróf Wass György ismert nótaszerző volt, rengeteg dala ma is él. Ő is olyan volt mint minden kortársa, csak kávéházban tudott zenét szerezni, mialatt amúgy az irodában kellett volna ülnie (főszolgabíró volt)
Így évekig eljátszotta és el is hitték neki, hogy odatett egy füstölgő szivart az asztalára, ő maga meg ment a kávéházi szegletre bohémkodni. Évekig nem derült mindez ki, és talán épp ő maga mondta el, annyira nem.

Serény Vélemény 2024.08.06. 14:53:01

Mondjuk érdemes elmélkedni azon is, hogy még a szoci táboron belül is mennyire nemzeti érdekek mentén is képes volt a politikát meghatározni a komcsi bagázs. (jó elnök-rossz elnök)
Ehhez képest az EU-ban azt szeretnék, ha mindenki boldogan és örömmel feladná a nemzeti érdekeit, identitását, a nemi identitását, meg az akármit is, hogy össze lehessen gyúrni a soros birodalmat a népek masszájából...

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.06. 15:02:30

@Serény Vélemény: minket leszámítva, a totál idegen magyarellenes és -gyűlölő baloldali értelmiség miatt. Kun Miklós egyszer kiadta a nagyapja törmelékes levelezését ami megmaradt, Révai József levelei még struktúrájukban is azonosak a mai multis hülyék levélfogalmazványaival ("bájdeavaj, lecsekkoltam a bosszokkal a klientagendát, tuti oké") csak épp az angol helyett orosz szavakkal, törmelékkel. (mezsdunámi maradjon, a politbürő trojkája stb.)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.06. 15:03:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: jut eszembe, ez a cikkbeli jelenet 81 márciusa, tehát a merénylet előtti?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.06. 15:17:15

@Serény Vélemény:

Még a SZU-n belül is volt ilyen. Lásd a tádzsik elvtársak az üzbég elvtársak ellen.

Gery87 2024.08.06. 16:51:43

@Deak Tamas:

A nácik mióta szocik te faszkalap?

Gelimtrtrddddd 2024.08.06. 17:23:02

@Gery87: A nácik mióta szocik te faszkalap?
----------------

Hogy óta, de he?????????????????

Nemzeti szocializmus? Nem? Na jó, a szoci ma libcsi, ahogy mondjuk a kommcsi-libcsi Öboa, igen pejoratív, így inkább mondjuk hogy primitív, ősmagyar, illiberális.

A szocializmus és a nácizmus rakuja úgy ahogy egy, valósan, ez a magyarizmus, a germanizmus, ahogy mondjuk Tacitus, avagy az úgymond Urgesellschaft.

A szocializmus naknama stak az idő dúrgongásja volt, hogy anno populáris volt, de inkább dúrgerjük, de nem úgy rakva, ahogy a fidesznél és egyéb libcsinél negatív a szocializmus.

Gelimtrtrddddd 2024.08.06. 17:49:33

@Serény Vélemény: Ehhez képest az EU-ban azt szeretnék, ha mindenki boldogan és örömmel feladná a nemzeti érdekeit,
------------

Erre nakrekkve, az UU-nak innen azt bírnák, baratnák, ha .....nem ad, hanme rejni, érdek sklavenaufstandi hang.
A boldog a bolda, a bol stumától azt rekkja, hogy boldog, hogy már ölt, illuminált.

A nemzeti az libcsi, azt rekkja, hogy libernyák, nakta stak nézni a fideszlibcsit, a nemzeti egy műhang, ma libcsizmus.

A narratívád az oké, az náci, olyan ahogy cion mágusai könyvjének narratívája, de ezzel óvatosnak kell vanni, attól, hogy részint nem náci, hanem olyan rétegektől ered, akik féltés a váltást, a vándelést anno, ahogy ma a fideszlibcsi is, de a libcsi is, status quo-féltés. Ezt a narratívát le kell választani ettől a rétegtől, ahogy a nemzetitől is, stak a dühöngő antiszemitizmus maradjon.

Igenstak nagy probléma, hogy a fideszlibcsi is ezt a narratívát tolja, de libcsi, stak attól tolja, hogy azon rétegjé ő, de mondjuk már a holokauszttagadást börtönnel verja.

Gelimtrtrddddd 2024.08.06. 17:57:41

@Serény Vélemény: nemzeti érdekek mentén is képes volt a politikát meghatározni a komcsi bagázs.
----------------
1. Nemzet hangot dúrgerni, libcsizmus, érdek nem vna, stak er és ár stuma, az érdek sklavenaufstandi hang, nem képes, ez egy libcsi hang, hanem ernya, vagy rekna. A határoz egy bullshit hang, inkább kirak.

2. Hát az entoján, az elején a nemzeti se volt libcsi, ahogy a kommcsi se aljan, idegen, erre példa Táncsics vagy Széchenyi. Táncsics kommcsi is és szittya is volt, attól, hogy raktaja, hogy stak erős nép él nem libernyák feltéteknél, ahogy Szécsényi a libernyák se volt folyton libcsi, hanem népi, erre példa az MTA és a magyar nyelv, stakhát szopás volt, jettek a Kazincbaszikaiak, a fingristák.

A magyar kommcsik a fingrizmustól vannak, ahogy a magyar libcsik, vagy hogy a fene, hogy magyaok-e, a fingrizmustól.

Ámde Táska. 2024.08.06. 17:59:32

@Gery87: NSDAP, National*sozialistische* Deutsche Arbeiterpartei. Nem fordítom le neked, hiszen testvérházasságból született kurva anyádtól örökölted a tehetségtelenségedet meg a barom mivoltodat, ezen apád se javított, aki amúgy a nagyapád is egyben. MIattatok kellene már rég a 5éme Bureau-nak megfelelő műintézetet a magyaroknak is kialakítani végre.

Gelimtrtrddddd 2024.08.06. 18:01:06

@Gelimtrtrddddd: Vagyis jettek a fingristák és az új-ónemmagyar makogás 2.0, de mi most mondjuk ezt judaizusnak, szemitizmusnak, én persönlich annak mondem.

Gelimtrtrddddd 2024.08.06. 18:03:13

@Ámde Táska.: g a 5éme Bureau-nak megfelelő műintézetet a magyaroknak is kialakítani
----------------
Ott hogyan tesznek, integetnek? Alkoholizálnak is? Nem rakem az új-ónemmagyarod.

Ajaj, de látem libcsi vagy, fingrista.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2024.08.07. 10:31:55

@Gery87:
Úristen!

Ekkora tájékozatlanságot vagy inkább birkaszelemet! Te kritikátlanul átvetted a komcsi narratívát, hogy vannak nácik meg jó, kedves szocialisták.
:-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Akkor most felhomályítalak egy kicsit:

Az öngondoskodási dimenzió szól arról, hogy valami szocialista-e. Pl. vegyük, hogy 0 a kegyetlen kapitalizmus, ahol semmi szabály sincs, 100 a durva elnyomás, ahol mindent külső egyed (pl. az állam) mond meg. Akkor a Szovjetunió mondjuk 90. Ennél durvább csak akkor lett volna, ha pl. mások mondják meg, hogy ki legyen a feleséged. Ez kb. a totális börtön szintje lenne. De ők mondják meg, hogy hol lakhatsz, hol dolgozhatsz, kb. azt is, hogy hová mehetsz nyaralni, de pl. a hobbiajidat megválaszthattad (a pénzkereteden belül :-) ) . Anglia a 20. század elején meg mondjuk 10. Nem volt sok szabály, de azért minimális volt.
A hitleri Németország lehetett olyan 70: sok mindent megengedtek a gazdaságban, de pl. szakszervezet nem lehetett. A mai modern európai országok olyan 50 küröl lehetnek, USA meg 30-30. Ehhez képest Hitler igenis szocialista volt.

Téged az téveszt meg, hogy megtámadták egymást és s szóhasználatban az egyik szocialista míg a másik fasiszta vagy náci. De ne üljünk már fel a külsőnek! A belső a lényeg, az meg nagyon hasonlított.

Persze a nevük is az volt, hogy nemzeti szocialista, de ugye előbb mondtam, hogy nem a duma számít, hanem a lényeg, azaz mindegy, hogy hogyan hívták magukat.

Gelimtrtrddddd 2024.08.07. 10:58:32

@fofilozofus: hogy ki legyen a feleséged. Ez kb. a totális börtön szintje lenne.
-------------------
1. A feleség egy libernyák hang, magyarul barma, ara. Nem szint, hanem feld, a szín hangot dúrgerni.

2. He? Te kevered a szezont a fazonnal. A szabadság egyik interpretációja szabadni a libcsizmustól, a libcsi párizé az liberália, vagyis diktatúra, libcsi diktatúra, nem szabadság, hanem libernyákizmus.

A nácizmus próbáltaja a szabadságot: Lebensborn.

Gelimtrtrddddd 2024.08.07. 11:00:31

@fofilozofus: szabály sincs, 100 a durva elnyomás, ahol mindent külső egyed (pl. az állam) mond meg.
--------------------------
1. Szablyája a libernyáknak van, az szab, a magyar a rendtől , a rációtl regel, így regályja van.
2. Hát, hát! Ma mondjuk libernyák diktatúra van, stak a libcsi diktatúra meked, mondjuk olyat is, hogy libernyák párizé van, vagyis anavadúrongás, végódrúngája vna a néácinak, az illiberálisnak, így diktatúra van.

Gelimtrtrddddd 2024.08.07. 11:07:35

@fofilozofus: hol lakhatsz, hol dolgozhatsz, kb. azt is, hogy hová mehetsz nyaralni,
---------------
1. A lak hang nem ősi a struktúránál, így veszni. A dolog hangot dúrgerni.
2. Nem mehtsz, hanem mennél vagy menjél.

3. Nem igen rakem, hogy te most hogyan is makogsz. Ha az állam makogja, úgy az libcsizmust makogna, attól, hogy migránsokat rakna le. A primitív az illiberális, anno az úgy volt, hogy mondjuk egy ardu, egy őrda, egy Stadt Sippéjének kellett engednije, hogy valaki náluk veszjen, maradjon, de ezenfelül a libernyák állam ezt felülírtaja. Ma ez nem menne, attól, hogy stak libernyákok vanna a regre kuntésnek, rögre is annyi, így a szabadság az illiberáliszmus volna, az, hogy a rejku erővel tiltja a vándorlást.

4. Nyaralni? A nyaralás egy liberália, nem vágya ena rejku ezt regyni, mondani, hogy hová, attól, hogy liberália, vagyis dúrgerni, cancellni kell, ahogy liberáliát.

Gelimtrtrddddd 2024.08.07. 11:12:42

@fofilozofus: kegyetlen kapitalizmus, ahol semmi szabály sincs,
-----------------
1. Kegylosza, nem kegyetlen. Úgy az a kapcsizmus olyan libcsi, attól, hogy kegylosza azt rekkja, hogy nem ütje le a veséjét. A kegy az indogermán ghei stumától ered, ahogy a kedv, kíván, kény, kevés hangok, eredetileg az ölésre ment, ahogy a kegy. Ha kegyje vna, úgy hiányja van vesét leütni, ha nem bír kegyet, úgy full a tank, nem kell vesét leverni.

2. Te hülye vagy? A kapcsizmus totál szét van szarva libernyák szablyákkal, ahogy a butaká is, irracionálisak, faszt se rakem ettől az életmódtól, a hülye libcsi-kapcsi szablyáktól, nem regályok. Totál szét is van szarva ilyen Wertekkel, na ezeket se rakem. A kapcsizmus egy totál libernyák diktatúra, szét van szarva szablyákkal.

Gelimtrtrddddd 2024.08.07. 11:22:12

@fofilozofus: hitleri Németország lehetett olyan 70: sok mindent megengedtek a gazdaságban, de pl. szakszervezet nem lehetett.
--------------
1. Nem ország, országtagadó vagyem, nekem rejku van, az ar-ra-re stumától, ez az ősmagyar is. A nyúl az kneil volna, indogermán knei-tól, bőrt nyúzunk, úgy ősmagyarul rejkni van, reichen, ez az indogermán ar-ra-re stumától ered, ja presenzvel, arra k.
Ahol nem van libcsizmus, ott rejku van.

A német az ma egy pejoratív hang, így mondjuk , hogy germanisches (illiberal)Reich.

2. a lehet hngot dúrgerni.

3. Nem gazzadás, a gazdát akasztani, garázdár van, ahogy örjedés.

4. szakszevezet? Magyarul szaku kés volna, a szsvezet egy bullshit nyelvkkakilási hang.

Gelimtrtrddddd 2024.08.07. 11:25:08

@fofilozofus: külső egyed (pl. az állam) mond meg.
------------------
?????? Az állam egy műhang, inkább libernyákia, nekem rejku van.

De ma az van, hogy a libernyákia makogja, hogy ő mondja meg, hogy nem a rejku mondja meg, mondjuk, hogy a libernyákia mondja, hogy nem a rejku mondja, hogy kit bírjál araként, barmaként.

Hahó! Ez most hogy a faszem? Libernyák diktatúra!

Gelimtrtrddddd 2024.08.07. 11:27:35

@fofilozofus: hogy hová mehetsz nyaralni,
-------------

A libernyákia mondja meg, hogy engedett a liberália, nem van az, hogy nem van nyaralás, engedett a liberália. Hahó! Ez most hogy a faszem? Libernyák diktatúra.

A libernyák állam makogja, hogy oszt 20 000-nek ilyen kötvényt, de nem a nép mondja, hogy itt éljenek-e vagy se? Hahó! Ez most hogy a faszem? Hát libernyák diktatúra.

Gelimtrtrddddd 2024.08.07. 11:35:23

@fofilozofus: Az öngondoskodási dimenzió szól arról, hogy valami szocialista-e.
-------------------
1. Nem szól az jevevényhang, így beszél, vagy regyó.

2. Gondoskodás is bullshit, de itt oké. Nagy szopás, hogy stak a libernyák system nem öngondoskodó, ahogy democsokrácia, libcsizmus, parlament, voksolás, attól, hogy erre a systemára, ahogy vágya Öboa vagy se, de inkább vágya, kell a külső erő. A kapitalita sytem, magyar perspektívától nem öngondoskodó, így a te defínicód rekkint a kapcsizmus itt folyton szocializmus is.

Nagyobb részt nem akceptálem ezeket a nagy ideológiákat, attól, hogy van velük egy kis probléma, a lokatilas, és ennek a lokalitásnak a perspektívája. Ha eeket a nagy narratívákat mondjuk az usánál, németnél, franciánál írják, úgy azaokat a magyar, germagyar ahogy új-ónemmagyar viszonyokra bé nem rakja rá az ember.

Gelimtrtrddddd 2024.08.07. 11:42:23

@fofilozofus: Az öngondoskodási dimenzió szól arról, hogy valami szocialista-e.
--------------
1. Magyarnak nehéz ez a kapcsizmus, attól, hogy valósan totál szét van szarva irreális,ahogy irracionális szablyákkal.

2. Itt van egy kis nehézségem, hogy magyar vagyem. Az ősmagyar állapot volt a Purge, fájogda, vagyis ha dúrgerem a libernyáksmasszereket, attól, hogy ezek nem rendőrárok, hanem libernyáksmasszerek, a libernyákizmust, ahogy a liberáliákat rekkik, tartják fenn, úgy én illiberális vagyem, de úgy rekkinted nem szocialista. Mondjuk magyar felden a libernyáksmasszerek a kapcsizmus fennrekkésjére, fenntartásjára is kellenek, úgy most hogyan is van szocializmus? A kapcsizmust a szocailizmus rekkja fenn, tartja fenn?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.07. 11:45:54

@Gery87:

A nácik magukat munkáspártnk tekintették.

Később, már a hatalmon, Hitler ebből valóban visszavett, mert meg akarta szerezni a német árja tőke és a hadsereg támogatását.

S pártja balos szárnyát lividálta, akik számon kérték a tőkellenességet.

De ettől függetlenül kár tagadni a szocialista jelleget.

S ennek egy részét meg is valósította Hitler. Lásd kötelező éves fizetett szabadság bevezetése, szakszervezeti alapok, céges üdülők, május 1. munkaszüneti nappá nyilvánítéása, stb.

Gelimtrtrddddd 2024.08.07. 11:49:12

@fofilozofus: A belső a lényeg, az meg nagyon hasonlított.
---------------
1.Innenső, nem belső. A léyneg nyelvkakilás, így raku. Nem hasítunk, hanem arányel, nakrekk.

2. Hát, hát, a perspektíva itt a fontos! Talán vannak rakujai, anak együttesek a komcsizmusnak és a nácizmusnak, de ez inkább stak a primitív feldje, stakhogy maradjunk a hitleri definciónál: kapcsizmus és kommcsizmus egy. Ma ezt a definciót a fideszlibcsi(habár ő is kapcsi, libcsi és kommcsi) terjeszti, ahogy a libcsit összemossa a kommcsivel. Nekem bajuem nem van vele, volna nagyobb a fideszlibcsinek, hogy ettől szakadnak a lánctól a valós nácik, nem a műnácik.

Gelimtrtrddddd 2024.08.07. 11:57:02

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: A nácik magukat munkáspártnk tekintették.
-----------------
1. Nem tekint magyarul, hanem boljokni.

2. A német Arbeit totál más, ahogy a magyar munka, attól, hogy ez egy libernyák jevevényhang. A németnél van egy összefüggés az Arbeit és az Erbe innento, ez a németnél 1500 éves már, de nem a magyarnál, így nehezen rakja a germagyar ezt.

Hitler az Arbeitereknél(ne mondjuk, hogy munkás, ez ide nem oké hang, ha németről beszélünk) látta a nationalizmus megvalósulásját, de rá is tett egy lapáttal, azzal, hogy a saját Bannjára rakta őket, ahogy most a gemeinmelósokat a fideszlibcsi.

Gelimtrtrddddd 2024.08.07. 12:01:56

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: a szocialista jelleget.

ves fizetett szabadság bevezetése, szakszervezeti alapok, céges üdülők, május 1. munkaszüneti
------------------
1. Szocialista arta.
2.Nem vzet, az végat, hanem rekkni. szakszervezdfdf bulslhit hang, nem van, nem alap, hanem raku.

3. Hát igen, ez volt a szar a nácizmusnál, részint ez itt egy szociáldemokrata szarság, stak toldás-foltás a libcsizmuson, ahogy most a fideszlibcsi is teszja, ahogy liberáliák.

Ez más, ahogy a magyar nácizmus, mi a munka hangot is dúrgernénk.

Gelimtrtrddddd 2024.08.07. 12:05:13

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: szerezni a német árja tőke és a hadsereg támogatását.
-------------
1. Nem szerez, ezt dúrgenri. Nem tőke, a tőke hangot is, így kapital. Nem támogat, hanem rekk..

2. A kapitalt azt már ab ovo bírtaja, ahogy nem a stak a németet, ahogy az amcsit is, ahogy Ford, de ez stak ideiglenes szövetség volt, ahogy most Trumpnál a Redneckek, az arische Brüderschat és a kapital, később szívatta is Hitler a kapitalt de nagyon.

Gelimtrtrddddd 2024.08.07. 12:39:23

@fofilozofus: megengedtek a gazdaságban,
--------------

A németeknek nem ment a gazda felakasztásja, nem úgy ahogy a magyaroknak, attól, hogy más-más az evolúció. A nácik a KTSZ(hülye hang, az, az össze hangto itt dúrgerni kell) laguján Bauerngemeinschafokat raktak le, hierarchiával, ahogy visszabírongtak olyan hangokat, ősi germán hangokat, hogy Gau és a Sippe. A KTSZ az egy torz formácjó volt, nem az ősi, inkább libernyák, fasza volt volna, hogyha mondjuk ez a KTSZ maradványja a DDR-nél(1990 után)összeolvad a Blut und Bodennel.

Gelimtrtrddddd 2024.08.07. 13:00:24

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: számon kérték a tőkellenességet.
-----------------
1. Számon kér egy bullshit frazeológia.
2. Nem ellen, hanem alna, de anta.

3. Stakhogy Hitler szelentja a finánckapitalt, ahogy a munkáskapitalt, na most nem is rakem hogyan is volt már ez németül, de oké volna, hogy Arbeitserbe(Arbeit és Erbe egy indogermán stumától ered). A finánckapitalt zsidósítja, mondjuk az amcsit nem, ahogy Fordét se, ez így totál olyan, ahogy Öboa Vergehnsweise Sorossal és a kínaiakkal, habár nekem a kínai is finánc.

A további probléma, hogy magyar vagyem, az ősmagyar bizám a finánc volt, finánc pízt basztunk( a róbtától, a lopottól) a libernyák ökomókiára, de a zsidón át.

A másik probéma, hogy germagyarként, hogy a magyar nyelv indogermán és germán nyelv, nem fingár, így nem kúthúrátvevő, magamat, ahogy a magyart kúthúrrombolóként aposztrofálem.

Gelimtrtrddddd 2024.08.07. 13:44:20

@fofilozofus: ondják meg, hogy ki legyen a feleséged.
---------------------

Kit bírjál barmaként, inkább. Azt talán nem diktatúra, hogy ezekn a kretény-libcsin kell mondani, hogy feleség, egy új hangon, egy libernyákon, az ősibb ara(ar-ra-re stuma) , vagy a barma laguján? Erre ott van az ősinek, a nyelvinek is anta a butaká és egyéb bullshit.
Ez kérem libernyák diktatúra.

Hülye hang ez ám a feleés,g kretény-libcsi, nem fél az, hanem ara, barma. A fél is germán, de a feleség egy bullshit hang, le vele!

Totál egal, hogy most ki a barma, vagy ara, stak raktailag akceptáltvá vájon a bírási viszony:
-ena baru.
-ona barna.
-anya barma.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.07. 14:18:33

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: a május 1. az valami náci interpretációja volt az eredetinek, de most lusta vagyok utánanézni. Egyetlen haszna volt, hogy az 1941. május 1-i filmfelvételekkel lehetett sokáig trükközni azzal, hogy hol van Hess.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.07. 15:23:06

@fofilozofus: csak az időd wassalberti megóvása végett mondanám Michael Crichton szép hasonlatát kölcsönvéve : most egy vak vízisiklónak magyarázol egy kék-sárga liliomokról szóló Wordsworth-verset.

Gelimtrtrddddd 2024.08.07. 16:39:20

@Deak Tamas: lusta vagyok utánanézni.
----------------
Lebuktááál! Liiiibcsi vagy!

Gery87 2024.08.07. 17:08:28

@Ámde Táska.:

Az hogy mi egy párt neve elég régóta semmit nem jelent.
Lásd MSZP, ami minden csak nem szoci.

A DK meg se nem demokratikus se nem koalíció, hanem egy házaspár amgánprojektje...

Az hogy már 3 agysejt kell hozzá hogy lásd a nácik nem voltak balodlaliak és szocik, hát bazmeg arról én nem tehetek.

A kedves jó édes anyádat hibáztasd.

Mindenki tudja hogy a NSDAP egy széljobb, rasszista, sovén, nacionalista,irredenta, imperialista, militarista, egyenlőségtagadó, tekintélyelvű fasiszta párt volt.

De vagy te meg a tapi nevű haverod és ezt a fasságot le meritek írni hogy "baloldali".

Agyatokra ment a komcsizás az van.

Gery87 2024.08.07. 17:11:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A nácik magukat munkáspártnk tekintették."

Meg még sominden másnak.
Ettől még nem lesz baloldali és szoci.

"Később, már a hatalmon, Hitler ebből valóban visszavett, mert meg akarta szerezni a német árja tőke és a hadsereg támogatását."

Tehát nem volt szocialista...

"S pártja balos szárnyát lividálta, akik számon kérték a tőkellenességet."

Így van viszont minden ifjú uttőrő tudja hogy a fasiszták pont a baloldal ellenében akarták megnyerni a munkásságot....
Hogy a picsába lennének tehát baloldaliak?
Egy szociális elem mg nem tesz azzá.

"De ettől függetlenül kár tagadni a szocialista jelleget."

Nem a szociális jellegét tagadom, cssk azt a baromságot hogy balodaliak és szocialisták voltak!

"S ennek egy részét meg is valósította Hitler. Lásd kötelező éves fizetett szabadság bevezetése, szakszervezeti alapok, céges üdülők, május 1. munkaszüneti nappá nyilvánítéása, stb."

Nem ismétlem magam...

Gery87 2024.08.07. 17:16:25

@fofilozofus:

"Ekkora tájékozatlanságot vagy inkább birkaszelemet! Te kritikátlanul átvetted a komcsi narratívát, hogy vannak nácik meg jó, kedves szocialisták."

Ez nem komcsi narratíva te agyonképzett, hanem objekít tény.
Vannak a nácik akik fasiszták meg vannak a szocik, baloldaliak.

"Akkor most felhomályítalak egy kicsit:"

Gondolom most valami jobber konteó következik...

"Téged az téveszt meg, hogy megtámadták egymást"

Nem, aki téved az ti vagytok.
Kérek forrást arra hogy a nácik baloldaliak és szocialisták.

Mert ezek szerint az egész világ rosszul tudja.

"és s szóhasználatban az egyik szocialista míg a másik fasiszta vagy náci. De ne üljünk már fel a külsőnek! A belső a lényeg, az meg nagyon hasonlított.""

Édes faszom bazmeg ennyi hülyét egy rakáson...
És mindegyik "oktat" bazmeg.
Tényleg az a baj a világgal hogy a hülyék túl magabiztosak.

"Persze a nevük is az volt, hogy nemzeti szocialista, de ugye előbb mondtam, hogy nem a duma számít, hanem a lényeg, azaz mindegy, hogy hogyan hívták magukat."

Röviden: nem voltak szocialisták.

Kész.

Gelimtrtrddddd 2024.08.07. 17:36:54

@Gery87: hanem objekít tény.
Vannak a nácik akik fasiszták
-----------------------
1. Objektív tény? Na ezt a bullshit hangot, hogy objektív inkább ne szarjuk ide. Nem objektumokkal rakelünk.

2. Tény? Nyelvkakilás, ilyen hang nem van, így ha azt mondják tény, úgy azt hallem, hogy Lüge, hazug, ahogy mondják, hogy a fingrizmus tény, de a magyar nyelv indogermán és germán nyelv.

Stak nem fingrista vagy, hogy ilyen bullshit hangokat dobálhatsz?

3. Hát náci vagyem, ősmagyar, de nem vagyem fasiszta, úgyhogy szopd le....

4. A szocialista az az idő hangja volt anno, de a szocik és egyéb népek ezt a hangot nehézzé tették, totál üres, így nagyon örerem, hogy ti loszjátok ezt így a nácikról

Gelimtrtrddddd 2024.08.07. 17:42:21

@Gery87: Röviden: nem voltak szocialisták.
-------------

Na jó, úgy porosz szocialisták-Spengler!:D Vagy mondaná Spengler, a szocialisták sohase voltak szocialisták! Muhaha!

Gelimtrtrddddd 2024.08.07. 17:51:38

@Gery87: i tudja hogy a NSDAP egy széljobb, rasszista, sovén, nacionalista,irredenta, imperialista, militarista, egyenlőségtagadó, tekintélyelvű
-------------
1. Nem tud, hanem rak, de nem rakem.

2. Elv hang nem van, ahogy tekintély se, boljokni van, de nem volt ilyen bullshit, stak borzongás. Nem boljokunk a náciknál, nem blickne, hanem fejet le, borzongunk, borzadunk. Elv hang nem van, de a tekint nem magyar, ősmagyar boljokni, de a náci nem volt olyan, attól, hogy a tekintély az libcsizmus.

3. A náci az egyenlőség pártján állt, attól, hogy illiberális volt.

4. Szélsőjobb a náci nem volt, totál nem attól, hogy parlament se volt, a Reichstag éget, így nem volt szélsőjobb, attól, hogy ahol parlament nem van, ott nem van szélsőjobb. De hogyan is volna szélsőjobb? Sehogy, dolga nem van az ilyen bullshitekkel, modern ideológia.

5.rasszista, sovén, nacionalista,irredenta, imperialista, militarista,

Na úgy baszd meg, hát porosz szocialista! Habár a nacionalista ma már olyan libcsizmus, lásd fideszlibcsik.

GyMasa 2024.08.08. 20:40:06

@fofilozofus:
Nyaralás???
AZért, ez erős volt!
A nemzeti és a nemzetközi szocialisták között annyi a különbség, hogy a nemzetköziek a kezdetektől fogva irtották a saját népüket is, válogatás nélkül, míg a nemzeti szocialisták azért legalábbis az elején a saját népüket kímélték.

ZorróAszter 2024.08.09. 23:20:01

A nácipártot a német nagytőkések hozták létre, a Német Rend müncheni páholya, a Thule Társaság.

A német nagytőke fizette 4 millió Rohamosztagos zsoldját, egyenruháját, kocsmaszáláját, fegyverzetét, stb. És fizették a pártot és Hitlert is.

Nem a havi 1 márkás tagdíjból futatta erre.

Ha Hitler szocialista volt, akkor a sátánisták meg keresztények.

Hiszen a sátánisták is használják a keresztet, csak felfordítva, a Miatyánkat is mondják csak visszafelé, stb.

A nácik szocializmusa kapitalizmus zsidók nélkül. Ennek semmi köze a szocializmus eszmetörténetéhez.

ZorróAszter 2024.08.09. 23:27:31

@GyMasa:

Eddig Magyarországon a jobboldal irtotta legnagyobb hatásfokkal a magyarokat. Két világháborúba is belevitték az országot milliós hullahegeket hagyva maguk után.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.10. 05:35:03

@ZorróAszter:

Többször leírtam, ez egy marhaság ebben a formában. Elismétled a szovjet tankönyvek verzióját.

A Thule alapítója, Rudolf von Sebottendorf semmilyen nagytőkés nem volt, s az egész náci mozgalomban a német nagytőke későn jelent meg, akkor is csak egy része.

Annyira nem volt a Thule aztán jelentős, hogy Sebottendorf kénytelen volt elhagyni Németországot 34-ben.

ZorróAszter 2024.08.16. 15:56:19

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Többször leírtam, ez egy marhaság ebben a formában. Elismétled a szovjet tankönyvek verzióját."

Akkor rosszul tanult a szovjet tankönyvekből.

Rudolf von Sebottendorfnak kiadója volt. Ő adta ki a náci párt lapját is. És később a Mein Kampfot is milliós példányszámokkal. Még az ifjú házasoknak is azt adta a náci állam nászajándékba.

Azon kívül Thule tag volt például a Bechstein házaspár, a zongoragyárosok. És még mások. Ők a valódi szupernagytőkésekkel a Német Renden illetve rokoni kapcsolatokon keresztül tartották a kapcsolatot.

A Német Rend más nácipártokkal is kisérletezett. Nürnberben például a Julius Streicher féle Németszocialista Pártot hozták létre az ottaniak. Ezeket később beolvasztották Hitler pártjába amikor Krupp és Henckel és a töbiek végül Hitler mellett döntöttek.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása