magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Motivációs tréning

Puzsér előad:

- s még rendben is van, az egyetlen "az amerikai neoliberalizmus vs. az európai jóléti piacgazdaság" című marhaságot leszámítva, ahol előadja, hogy van gonosz "neoliberális" kapitalizmus és jóságos "jóléti" kapitalizmus. De ez közismert nála, ebben hisz vallásként. Polgári babona. Minden más helyénvaló.

A nagy baj nála, az előadásában: hogy az egész téma a valóságban nem létezik.

Ugyanis valamiféle negatív, romboló erőket feltételez az egész jelenségben. Persze, mert ő maga sose dolgozott. Egyszer elmondta, összes munkatapasztalata egy biztosító cég ügyfészolgálatán 2 vagy 3 nap munka.

Nos, én megjártam az utóbbi 17 év alatt kb. 50-60 hasonló tréninget. S egy valamit biztosan állítok: nem láttam embert, akire mindez károsan hatott volna. Mégpedig azért nem, mert nem láttam embert, aki komolyan vette volna az egészet.

A tréningeknek a dolgozók jellemzően örülnek, hiszen jelentésük "addig se kell dolgozni". Plusz az egész annyira primitív, hogy általában oda se kell figyelni.

Néha meg annyira szürreális az egész, hogy érdemes figyelni. Amikor a Coca-Cola alkalmazottja voltam 2015-2017 között, volt életem legőrültebb tréningje.

Egy nyugdíjas, karrierben sikereket sose elért angol operaénekes tartotta, akinek halvány fogalma se volt mit csinál a cég. Mégis tanácsokat adott a munkával kapcsolatban. Pl. azt hitte, mindnyájan a behajtási osztályon dolgozunk, pedig a tréningcsoport 90 %-a bejövő fizetések osztályáról jött, csak ő - ami teljesen érthető egy kívülállónál - azt hitte, hogy az Account Receivable és a Collections az ugyanaz, pedig nem, ez két külön dolog. Majd elkezdett abszurd tanácsokat adni, amiből látható volt, nem érti a témát. Az egyikre máig emlékszem: ha valaki nem tud fizetni banki utalással, ajánljuk fel neki a PayPal rendszerét! Ezzel csak egy "kis" gond volt: a Coca-Cola nem dolgozott a PayPal-lel, meg eleve Kelet-Európában a PayPal nemigen van elterjedve, szinte csak onlájn magánrendelésekre használatos, arra se túlzottan.

De az igazi csúcs a kétnapos (!) tréning második napján jött: ekkor került elő a személyiségfejlesztés, a haragkezelés, a stresszmegelőzés, s a többi modern baromság. Rögtön bele is kezdett a legelején a lehető legelemibb módon: felállt, felkapta a székét, majd valami morgó hangot kiadva magából azt meglóbálta a levegőben - aztán elmagyarázta, ez a legjobb módszer, ha valaki mérges, s szeretné, hogy mérgessége gyorsan múljon. Mindezt faarccal előadva. Ekkor már nézni kezdtem: ez az ember egy humorista, láthatóan valami paródiát ad elő a motivációs előadásokról.

S tényleg: a nap végéig még párszor elhangzottak válogatott baromságok. Olyan stílusban, mint ahogy Peter Sellers angol színész beszél a filmjeiben: azaz teljesen mosolymentesen, faarccal hülyeségek és közhelyek mondása.

Persze az egésznek az égvilágon semmi köze nem volt a munkához, de jól szórakoztunk. S akinek nem tetszett az előadás, az is örült, hogy addig se dolgozik.

Aztán meg is kerestem a nyugdíjas operaénekest a FB-on és barátnak jelöltem.

Néha persze - sőt a legtöbbször - nincs vidámság. A tréningen hülyeségek halmaza hangzik el, de nincs humor. A legmodernebb: az onlájn tréning. Beosztják a dolgozókat 4-órás időtartamra, amiből 3 óra maga a tréning, jellemzően valami rajzfilmszerű előadás, aztán van a vizsga. Jellemzően a vizsgkérdések olyanok, hogy vagy ki lett találni a válaszokat vagy többször lehet próbálkozni a válaszadással.

Néha van szigorú vizsga is, azaz egyszer lehet próbálkozni, aztán ismételni csak új időpontban lehet. Ilyenkor jellemzően ímélben elküldik előre a helyes válaszokat! Egyszer egy főnökömmel haveri kapcsolatba kerültem, kiderült, vannak közös érdeklődési pontjaink, így megkérdezhettem tőle nyíltan: mi értelme van az olyan tesztnek, aminek a válaszait előre megadják? Azt mondta: egyrészt ez a szokás, másrészt, ha túl magas a hibaszázalék, akkor Amerikában a nagyfőnökök dühösek, így a helyi vezetés arra jutott, "optimalizálni" kell a folyamatot, s azóta mindenki elégedett.

A nálam kb. 15 évvel fiatalabb srácnak mondtam "ugye tudod, hogy a kommunizmus pontosan ilyen volt? csupa látszat valós tartalom nélkül", mire ő "nem tudtam, óvodás voltam akkor, de elhiszem neked".

39 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr4518458481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.08.07. 13:02:46

Én voltam több, számomra valóban hasznos tréningen is.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.07. 14:14:57

Én is voltam hasznoson is, sajnos olyanon is, ahol nem kellett volna komolyan venni a szarhányást, de sajnos volt aki komolyan vette, sajna épp a vezetőnk.
Más: az aki nem tud banki utalást csinálni fizethet paypallel is tökéletesen analóg a zémeges Lilu ötletével harminc éve: akinek nincs telefonja küldhet faxot is.

vergyula 2024.08.07. 14:30:58

@Deak Tamas: Ezeknek mind a kenyér vs. kalács az őse.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.07. 14:41:33

@vergyula: amit a közhiedelemmel ellentétben Mária Terézia mondott, aki természetesen nem azonos Antónia anyjával, itt XIV. Lajos első feleségéről van szó.
Bár én kétséggel fogadom ezt is, kering történet egy Foullon nevezetű gyárosról, aki a bérét keveslő munkásnőnek mondta, hogy legeljen ha nincs pénze kenyérre. Jól nem járt vele, még 89 áprilisában meglincselték.
A francia forradalom ma köztudatban levő története amúgy is jakobinus történelemhamisítások tonnája.

alöksz róz 2024.08.07. 14:49:25

én is voltam több hasznos tréningen.
sok mindent ugyan nem tanultam, de mégis nagyon hasznos volt (a papír amit kaptam róla) amikor később más állásokra jelentkeztem.

illezve egyszer a gyakorlatban is jól jött valamelyik, amikor a frissen felvett (eredetileg romániából érkezett, valami papírral) úgymond expert legelső következtetéséből kiderült, hogy fingja nincsen arról aminek a szakértője, hanem csak behazudta :-)

_Neville 2024.08.07. 15:13:15

És általában még ingyen kaja is van, így elviselhetőbb a bullshit :D

Gery87 2024.08.07. 16:57:44

"Persze, mert ő maga sose dolgozott. Egyszer elmondta, összes munkatapasztalata egy biztosító cég ügyfészolgálatán 2 vagy 3 nap munka."

Már hogyne dolgozott volna, rádiós, TV-s, műsorvezető, publikál....lehet hogy neked ez nem munka, de attól még az.

Nyilván "rendes" állása sose volt, mármint olyan ami nem róla szólna, vagy amiben nem ő dönti el mi legyen a téma, munka.

Puzsérral épphogy az a baj: ez a munkája, ebből él.
Megélhetési megmondó ember lett, piacosított értelmiségi.

Már muszájból mondania kell valamit, bármiről, hisz ebből él, ha csak akkor szólalna meg ha tényleg fontos és van érdemi mondandója, akkor elfelejtenék.
Ő meg nem akar a balettban ugrálni.

Ha már polgár. az ideális polgár a szabadidejében él közéletet és politizál, nem ebből él, nem kap érte pénzt.

Gery87 2024.08.07. 16:58:45

@Deak Tamas:

"A francia forradalom ma köztudatban levő története amúgy is jakobinus történelemhamisítások tonnája."

Hát persze, mi mást is mondnál te sovén büdös jobbágy faszkalap.

_Neville 2024.08.07. 18:00:16

@Gery87: én megelégednék azzal, hogy legalább annyira igényes lenne a munkájára, hogy nincs tele a dumája olyan ténybeli tévedésekkel, amihez csak meg kéne nyissa az adás előtt a Wikipédiát.

Gery87 2024.08.07. 18:27:30

@_Neville:

Én meg akkor lennék elégedett ha nem egy Puzsér lenne a magyar nyugatos polgári ellenzéki értelmiség csúcsa, akik "Pilvax Kávéházat" nyit hogy ott induljon be a "magyar polgárosodás" azzal hogy az összes belterjes libsi valami szar amatőr színi előadást néz meg kókuszos Latte -t és kézműves sört vedel....

Elkeserítő bazmeg hogy a magyar belpesti értelmiség mennyire kurvára nem érti az átlag embert és mennyire távol állnak egymástól.

élveteg 2024.08.07. 19:42:19

Én imádom a munkám ugyhogy inkább dolgozom mint azt a töménytelen ostobaságot hallgassam végig ami ilyen tréningen elhangzik Mert nálunk is volt és annyi mérhetelen ökörséget én még életemben nem hallottam Mondjuk szerencséje volt a kiscsajnak aki tartotta hogy egyébként kedves mosolygós volt meg az hogy bent ült a főnököm is és nem akartam égetni mert egyébként kb egy perc alatt hülyét tudtam volna csinálni belőle Így inkább hallgattam viszont a főnökömnek mondtam hogy én többet nem veszek részt ilyenen ha kell inkább veszek ki szabadságot ennyiben maradtunk

Serény Vélemény 2024.08.08. 07:49:28

Mostanában a "gamification" az új mánia, amivel infantilizálják a dolgozókat. Egy olyan, többnyire on-line tanfolyam, ami egyszerű játékhoz hasonlít, és ahogy végigcsinálod valami kretén kerettörténet mentén kell a propagandaanyagot elsajátítani és aztán a játékban alkalmazni. Mondjuk "mars utazás" a sztori, a tanfolyam lényege meg az, hogy van egy "megfelelőségi" igazgatóság, amelyiknek jelenteni lehet és kell, ha olyan eseményt tapasztalunk, ami sérti a "megfelelőségi irányelveket."
Megjegyzem ezek az irányelvek azok, amelyek betartásával a cég nagyon záros határidőn belül tönkremenne, mert a világ egyszerűen nem úgy működik, ahogy a túlfizetett anyacéges vezetők elképzelik.

Serény Vélemény 2024.08.08. 07:52:25

@Gery87: Ebben van valami, hogy az is munka, amit Puzsér csinál de olyan, mintha egy orvos úgy műtene, hogy _minden_ betege meghal a műtőasztalon, és soha senkit nem tud meggyógyítani. Elméletileg az ilyen orvosi munka is munka...

Serény Vélemény 2024.08.08. 08:02:37

@Deak Tamas:

Mondjuk van olyan is, ami még idegesítőbb: belecsomagolják az értelmes információkat és tényleg szakmai dolgokat olyan feminista körítésbe, ami miatt az egésztől az embernek elmegy a kedve.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.08. 08:37:56

@Serény Vélemény: én még konkrétan ebben a témában semmi értelmeset nem láttam, sőt, hogy hülye Boldili örüljön és historizáljak, már a szüfrazsettizmus sem erről szólt. A korabeli - utólag mostmár tökéletesen ésszerűnek tűnő - logika alapján az iskolázatlanság illetve az önálló anyagi bázis hiánya miatt volt "kevesebb joguk" a nőknek, nem azért mert nők. (Nyilván most általánosságban beszélek, nem pl. Svájcról, ahol a nőknek explicit nem volt politikai joga.)
Nyilvánvaló hogy Andrássy Katinka vagy Damjanich Jánosné szavazhatott a maga korában.

Serény Vélemény 2024.08.08. 08:59:47

@Deak Tamas: HÁt, én most egy "data storitelling" tanfolyamon veszek részt, ott a szinte kötelező feminista körök megvannak vannak, pl: a hülye Semmelweis bezzeg Florence Nightingale.
Maga a téma bizonyos szempontból tényleg "tudomány"-os, de azé' nehogy már!

_Neville 2024.08.08. 09:22:38

@élveteg: de az tudod, hogy ezzel a kisebbséghez tartozol? az emberek többsége csak a pénzért dolgozik ott, ahol, önként egy percet nem töltene a munkájával :D

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.08. 10:13:57

@Serény Vélemény: ha végre megszabadulok a mostani helyemről és letelik a lojalitási idő és újra előkerül a téma, lesznek hajmeresztő sztorijaim. Azokhoz képest az, hogy két férfi fog a női ökölvívás döntőjében "küzdeni", smafu.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.08. 10:16:14

@_Neville: szerintem nem, szerintem újbeszél kompatibilis kommunikáció.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.08. 12:31:04

@Serény Vélemény:

Nálunk azt kellett játszani, hogy hajótörést szenvedünk ismeretlen parton. S írjuk össze a 12 legfontosabb teendőt időrendben.

Segítek: a megoldás az, hogy az 1. pont "vezetőt választunk".

A tréning célja: ráébreszteni a dolgozókat milyen fontos a vezetők szerepe, s ha nem fogadunk nekik szót, akkor meghalunk.

_Neville 2024.08.08. 16:03:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
De az egész példa fals, mert a melóban általában rohadtul nem te választod a vezetődet

Gery87 2024.08.08. 16:49:54

@Serény Vélemény:

Az ilyen orvost rövid idő után eltiltanák a műtétektől:)
Mert ott valami nem stimmel.
Az értelmiségi megmondóemberkedéshez viszont nincsenek szakmai követelmények támasztva.

A magyar értelmiség az elmúlt 34 évben semmit nem ért el.

Beszélő fejek, ennyi.

Ámde Táska. 2024.08.08. 16:52:33

@Gery87: az átkosban mint csináltam én? Pl. 86-ban anyádat akartam abortuszra rábeszélni a tripperből kigyógyulása miatt, de nem hajlott rá. Pedig én mondtam neki mi lesz.

Gery87 2024.08.08. 16:54:25

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

:D
Az ilyen játékok pont hogy a bizonyítékai annak hogy semmi szükség az ezeket kitaláló vezetőkre.
Egy jó nagy önlebuktatás.

"Kurvára ráérünk fasságokra, amikben azt mutatjuk meg azoknak, akik valóban dolgoznak, milyen fontosak vagyunk...ebből viszont látszik hogy kurvára nem!"

Kibaszott kapitalizmus bazmeg.

Gery87 2024.08.08. 16:59:24

@Ámde Táska.:

Megint lebuktál vén buzi:D

Elfelejtetted melyik nickel írsz és mi alá te hülye fasz bazmeg.

Drakulként is nyugodtan írhatsz faszfej, úgy is tudjuk hogy nem vagyok tiltva nálad, mert azt sem tudod hogy kell és egyébként is élvezed te ezt:)

Szóval nem megy ez neked, menjél inkább vonatozni a temesvári tanyádra és morgolódj a fiatalok miatt hogy még áll a faszuk és nem olyan kisnyilas Macák rakás szarok mint te:)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.08. 18:59:04

@_Neville:

De az már kimarad, a lényeg, hogy kell vezető. Csak azt mégse mondhatják, hogy ilyen helyzetben nem választás szokott lenni, hanem egy erős egyéniség átveszi a hatalmat, s mindenki más meg beletörődik.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.08. 19:08:37

@Gery87:

Pedig minden nagy cégnél sok ember abból él meg, hogy marhaságokat csinál.

A Coca-Colánál egész részleg volt, kb. 10 ember, valami Dolgozói Szórakozás osztály, akik teljes munkaidőben szabadidős programokat szerveztek és találtak ki.

Volt pl. olyan, hogy Liftmentes Nap Akció, azaz aznap gyalogolj a lépcsőházban.

Serény Vélemény 2024.08.09. 10:16:02

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: "azaz aznap gyalogolj a lépcsőházban"

Nálunk ugye irányelv a zöldség. Nade. nincs olyan lépcsőház, amibe ha az ember bemegy, akkor tényleg el tud jutni oda, ahova akar, mert nem evidens, hogy az ember kártyája nyitja a bejáratot vagy kijáratot. Így az összes (kb hat, vagy nyolc) lépcsőházból csak kettőben lehet lejutni a parkolóba, és van három darab dedikált lift, amivel a földszintről le lehet menni a parkolóba, ami -3 szint mély egyébként.
A zöldség és energiatakarékosság irányába elég lett volna annyit csinálni, hogy minden szintet meg lehessen közelíteni egy jól látszó lépcsőn keresztül is. (Mint mondjuk ilyen lépcsőház van a mol-toronyban is.)
Így ha 1-2 esetleg 3 emelet "távolságra" van az a tárgyaló, vagy akármi ahol dolgom van, akkor én biztos, hogy gyalog mennék.
de az emberek főleg ebben multis közegben - egyszerűen annyira agymosva vannak, hogy nem képesek dobozon kívüli megoldásokban gondolkodni.

Gery1987 2024.08.09. 10:30:37

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

És még ezek a "piacpárti" faszok szidták a tervgazdaságot hogy "bújtatott munkanélküliséget" okoz (nyilván a melós lébecolása fáj nekik, a sajátjuk nem) , vagy tartják nevetséges utópiának a szövetkezeti rendszert, mondván a "a melós nem tud vezetni egy céget"....hát ezek szerint ők sem, de egy szórakozás osztályt talán mindenki elbírna "vezetni":)

Ennyi semmirekellő álszent férget eltartani, elképesztő...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.09. 10:43:19

@Serény Vélemény:

Meg eleve, csak át kellene térnie a Colának az üvegre a műanyagról, s máris milliószor annyit spórolna a szeméttermelésem, mint idióta akciók az irodában.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.09. 10:54:05

@Gery1987:

Aki ezt kihasználja, azzal semmi bajom egyébként. Ő csak helyet talál magának egy abszurd rendszerben.

Csak azokkal van bajom, akik ezt az egészet dicsérik.

Apám mesélte, aki banki felsővezető volt, hogy 5 évente van előbb "terjeszkedés, mert több lábon kell állni", mert akkor ezzel lehet évekig foglalkozni, munkát ad 50-60 embernek a bankban, aztán amikor kész van, ugyanezek kitaláljáék, hogy "túlterjeszkedtünk, profiltisztítás kell", s akkor megint van munkája 50-60 embernek pár évre.

Mindkét alkalommal lehet terveket készíteni, háttértanulmányokat írni, felméréseket végezni, stb.

A lényeg: legyen valami ürügy dolgozni olyasmit, amire egyébként semmi szükség.

Gery87 2024.08.09. 20:50:22

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Aki ezt kihasználja, azzal semmi bajom egyébként. Ő csak helyet talál magának egy abszurd rendszerben."

Attól függ, ha a valóban dolgozó melósnak nem árt ezzel, akkor leszarom, persze megvan a véleményem róla továbbra is.

De van a kártékony fajta, aki a melóst basztatja a szarságaival csakhogy úgy tűnjön van értelme a pozíciójának.

" s akkor megint van munkája 50-60 embernek pár évre.
Mindkét alkalommal lehet terveket készíteni, háttértanulmányokat írni, felméréseket végezni, stb."

Ó, igen, ez van pl a mérnöki munka, tervezés, találmányok terén is pl feltalálunk egy új "csodamotor"...

...ami majd "a jövőt és túlélést jelenti a villanykorszakban is"...aztán egy kicsit is hozzáértő látja: semmit nem old meg, semmi újat nem vonultat fel...de elment vele 5 év és 100 milla támogatás, pályázati pénz, és volt munkája 30 embernek.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.10. 05:42:04

@Gery87:

"ha a valóban dolgozó melósnak nem árt ezzel"

Ez marhaság.

Mindig ártasz valakinek. A rendszer része vagy. Akkor tudsz nem ártani, ha remeteként élsz.

Egyszerűen valahol meghúzod a határt, s ezt betartod. Ennyi az egész.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.10. 05:43:17

@Gery87:

"a melóst basztatja a szarságaival csakhogy úgy tűnjön van értelme a pozíciójának"

Pedig sok területen ezt kell csinálni, mert ez a munka lényege.

S még ezt is lehet rendesen csinálni. Minden rendszerben.

Gery87 2024.08.13. 14:18:11

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Jó ilyen alapon tényleg árt mindenki mindenkinek....
Megint felesleges ezen rugózni.

"Pedig sok területen ezt kell csinálni, mert ez a munka lényege."

A lényege hogy úgy tűnjön csinál valamit, de ettől még felesleges.

"S még ezt is lehet rendesen csinálni. Minden rendszerben."

Lehet hatékonyan lébecolni, felvenni a pénzt, nulla érdemi, hasznos teljesítmény mellett? Biztos.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.08.13. 14:22:20

@Gery87:

A modern kapitalizmus egyik jellemzője: nagyon sok a fesleges állás.

S tulajdonképpen mindenki ezekre vadászik, hiszen ezek a legkönnyebbek.

Már a politikában is így van. Politikiusnak elmenni macerás dolog, a közvélemény előtt vagy, szerepelsz, bajod lehet. De politikus csapatába elmenni dolgozni, valami koordinátor vagy tanácsadó állásba az tényleg főnyeremény.

Gery87 2024.08.13. 20:08:16

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Ez is egy érv a kapitalizmus ellen.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása