magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Kossuth ükunokái tiltakoznak

Kossuth ükunokái tiltakoznak, mert a balatonfogasi Kossuth utcában a megkérdezésük nélkül a padok zöldre lettek festve! Ők kék-sárga csíkos színt akartak volna.

Hadd tiltakozzanak. Majd megunják és hazamennek drogozni!

Ilyen ez az uborkaszezon. A belpesti feketeöves libbantak éppen búskomorságba estek, nincs min műfelháborodni. De akkor jön az örömhír: a Szabadság-szoborra Zorbán keresztet erőszakol, ezzel megsértve a... nem tudjuk mit, ha mást nem, hát biztosan az európai jogállamiságot!

Szerencsére a tiltakozás már el is halt, ezt bizonyítja, hogy indult petíció is:

A ballib petíciók jelentése: az ügyet már ők is leírták veszteséglistájukba, de mégis kell pro forma hisztizni még pár napig.

46 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr9918466261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tapi2021 2024.08.22. 13:45:36

Érdekes kérdés ez.
Már a jezsuitás cikknél is azt írtam, nekem, mint kereszténynek sem hiányzik oda egy giga kereszt. Biztosan nem ettől lesz több megtérő ember az országban.
(Hanem attól lenne, mint régen, hogy ha a papok, köztük a jezsuiták, hirdetnék az evangéliumot és térítenék az embereket. Amit ugye nem tesznek már réges régen.)

Most Bencsik is hozzászólt, és neki is van igaza:

index.hu/belfold/2024/08/21/bencsik-andras-demokrata-citadella-szabadsag-szobor-budapest-unesco-vilagorokseg-meszaros-lorinc-ner/

Nem kell kényszeresen mindenhová rakni egy keresztet, vallási szimbólumot. Különösen ilyen köztéri alkotásokra, ami mindenkié, a nem keresztényeké is.

Nekem bőven elég, ha a saját intézményeinken, templomainkon, akár az út szélén... ott vannak és NEM KAPKODJUK LE, ha erre jönnek muszlim illegális honfoglalók.

Azt kéne csinálni, amire Jézus megbízást adott: hirdetni az ő Igéit a pogányoknak, nem hívőknek, hogy mind többen megtérjenek!
Ez mikor jön? És kik fogják csinálni (ha az erre hivatottak nem teszik)?

Gelimtrtrddddd 2024.08.22. 14:09:33

A kereszt egy libernyák diktatórikus szimbólum. Majd robban ahogy a TEK-es!

vergyula 2024.08.22. 14:19:56

@Tapi2021: Tényleg érdekes, engem mint non-keresztényt meg nem igazán zavar. Bár a "művészeti alkotás érinthetetlensége" érvelést megértem.

ez a nevem senki 2024.08.22. 15:38:37

@Tapi2021: a keresz
ténység nem
tér
itő vallás

alöksz róz 2024.08.22. 16:04:24

@ez a nevem senki:
a jappánik nem szeretik
a keresztényeket
irtották

ez a nevem senki 2024.08.22. 16:12:25

tév

edé
sa legnagyobb ker. gyül. naga saki
ban élt
1945be az usánkák ki irtották ő
ket

Gery87 2024.08.22. 16:43:43

Nekem nincs bajom a kereszttel, csak feleslegesnek és képmutatónak tartom.
Egyrészt mert a kormányzat csak jóemberkedő kapitány módjára köpenyként hordja a kereszténységet, másrészt a többség nem vallásos.

2024 2024.08.22. 18:40:05

Adva van egy szobor, amely már műemléki védettséget élvezett 1990 előtt is. Az új rendszer levette róla, amit a saját értékítélete alapján nem odavalónak ítélt. Ehhez minden kornak, állami berendezkedésnek joga van. Műemlékvédelem, alkotói jogok ide vagy oda: az akkori változtatás jogszerű és szükségszerű volt. Most viszont nincs szükséghelyzet. Nincs semmi, ami indokolná, hogy hozzányúljanak akárcsak a talapzathoz.

Nem, még a kereszténység elleni ideológiai hadjárat sem ad rá alapot.

jónévez 2024.08.22. 20:19:31

@2024:
Csakhát az nem a Szabadsag szobor talapzata. Az egy üres talapzat, amin a "hős" szovjet katona szobra állt, és (hálisten) emiatt reg üres.
Lehet rajta vitázni, hogy mi kerüljön oda, az üres talapzatra, persze.
Csak nem igazak az állítások. Az sem, hogy a jogok örökösei ellenezték. Csak nem is támogatták.
Nézetem szerint (ha már nem döntötték le az egész szovjetemlékműcsoportot, hiszen át lehetett értelmezni a műalkotást) akkor értelmezzük is tovább. Úgy látom, legyen helye a szabad vallásgyakorlásnak is, és megiscsak kereszténygyökerűek vagyunk, szabadok lehetünk a keresztényellenesektől is.
Nemcsak a szovjetmocskot, a kereszténygyűlöletet is tagadhatjuk szabadon.

jónévez 2024.08.22. 20:29:47

@jónévez:
És amellett, hohy elmondtam, mit gondolok erről, mégiscsak: nem túl lényeges ám ez, ha nem lenne kereszt, az sem baj.
Ez valóban csak egy felfújt dolog, -úgy is olvasható néhol, hogy Orbán emel oda keresztet.
Tehát csak egy újabb orbánozós gumicsontnak nézem ezt.

Digitális_Fater 2024.08.23. 10:26:04

Ahogy a hazai urbanisztika Tumblrről ismert jeles, bár kissé eszelős alakja, Prájzli mester szokta mondani: bontani kell. Nem mindenféle kereszttel kell jelölgetni a komcsi emlékművet, hanem buldózert neki.

Egyébként a degenerált Habsburgok Citadelláját is ugyanígy lehetne bontani.

gigabursch 2024.08.23. 10:49:34

Más blogokon is ugyanazt írtam, mint most itt, alább.

Nem ugyanaz a szabadság kereszttel, mint szovjet katonával.

Nekem ott a kereszt nem fájna,
A látványterv alapján arányos és nem hivalkodó.
Az meg, hogy egy nagy halom hülye zsidó tépi a száját, kb senkit nem érdekel.
Hiába hangos és csahos fajta.

Ami meg az egyhát feladatát és az abban lévő hiányosságokat illeti, azt @Tapi2021: szépen megfogalmazta.
Nem látom, hogy üzemi szinten térítenék az idevonagló migránsokat, nem látom üzemi szinten próbálnák ész és erkölcs útjára vinni az eLMeBeTeQ barmokat.
Pedig ez a feladatuk.

gigabursch 2024.08.23. 11:01:21

@Digitális_Fater:
Ami a citadellát illeti, hasonlóak az érzéseim.
Az viszont nálam vegyes érzelmeket ad, hogy adott egy rossz és aljas korszak, adott egy önmagában tényleg szép szobor és adott egy halom erény.

Ez a szobor, mint szobor úgy szép és úgy jó ahogy van, a helye meg roppant beszédes.
Mert a Kelen-hegy (mai Gellért-hegy) nem idegen a szabadságtól.

@jónévez:
Alighanem ott van a kutya elásva.

@2024:
Műemléki volta ellenére egy tehetségtelen - szintén zsidó - "művész" "legnagyobb alkotása volt, hogy a szadeszos városháza idején úgy 1995 körül az egész szoborra egy nagy lepedőt húztak rá.
Amihez a teljes hazai, szintén késsel keresztelt "művészvilág" idiótái és nímandjai lelkesen tapsikoltak és kéz a kézben a hasonló származású napi sajtóval el is nevezták Bubunak az így bemocskolt szobrot.
Szerencsére ezen szarjancsiknak a java már a pokolban fetreng Belzebub előtt.

Mindezt csak azért mondom, hogyha valaki esetleg nem emlékezne rá, hát tudjon róla.

(Jujj, kimondtam a tényeket, meg az f-betűs szót (= zsidó), örjöngő geryke várhatóan ismét elkezd örjöngeni... - szar lehet neki, nem ő tehet a születési körülményeiről és hátteréről... - de akár fel is nőhetne és ki is emelkedhetne onnan)

Gelimtrtrddddd 2024.08.23. 11:11:56

@gigabursch: Az meg, hogy egy nagy halom hülye zsidó tépi a száját,
------------------
1. A halom laguján rakás, nem tépi, hanem tépja.

2. He? hogy makogsz itt össze és vissza? Nem rakem. A kereszt egy zsidó diktatórikus szimbólum, ahogy a kreténység az judeizmus. A magyar pogány, a kereszténység fingrizmus.

Gelimtrtrddddd 2024.08.23. 11:13:59

@gigabursch: nmagában tényleg szép szobor és adott egy halom erény.
-------------
Tány=Lüge.
Szobor:stobor, stabar, csobor, csabar.
3. Nem ad, hanem rejni.
4. Nem halom, rakás.
5. Ernya egy naknama, fähig.

Gelimtrtrddddd 2024.08.23. 11:17:13

@gigabursch: Kelen-hegy (mai Gellért-hegy) nem idegen a szabadságtól.
------------------------

Nem idegen, hanem aljan.
szabadság? Fossák vagy szarják? Na jó itt rakem, szabadunk a kretény-libcsizmustól, Gellért repül le. Szállj al kismadár! Éljen a szabadság!

Azt mondem, hogy a Gellért hegyre keresztet tenni, olyan, ahogyha oda egy Batu-kán stabart teszünk, ahol volt a Muhi-stata. A magyarok héroszi tettjének laguján kereszt?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.23. 14:33:37

@gigabursch: én elbontottam volna már rég. Faludy Györgynek és társainak sem volt különösebb aggálya Zala György szobrait döntögetni.
De egyébként mégis épp azért kellene ott hagyni mert a Gellérthegynek valóban van effajta történelmi eseményhalmaza, amit írsz.
Én a magam részéről nem ellenzem a keresztet, de legyen csak nyugodtan egy Megváltó Krisztus szobor a Hármashatárhegyen, az legalább húszkilométerekre ellátszik. Az ellenzőiről meg legalább kiderülne sokadjára, hogy nem a vallásszabadságot féltik, hanem mindazt gyűlölik amit megtestesít.

2024 2024.08.23. 15:45:11

@jónévez: "Úgy látom, legyen helye a szabad vallásgyakorlásnak is, és megiscsak kereszténygyökerűek vagyunk..."

Nem kell mindenhova kereszt önigazolásképpen. Megvan a helye a vallási jelképeknek még egy, a keresztény hagyományaira büszke országban is. Ahol meg nincs helye, ott nincs. Nem akarom ezt a tervezett keresztet egy kalap alá venni az egykori Funar-féle kolozsvári nemzeti trikolórra festett padokkal, de van párhuzam. Giccses és szándékos provokáció volt a helybeli magyarság ellen. Akármennyire is keresztény gyökerű az ország, a kultúráját, értékrendjét, identitását még ha nagymértékben meg is határozza a keresztényi hit - valójában jobban áthatja, mint azt egy nem hívő gondolná, sőt még az ő életére is befolyással van - úgy gondolom tekintettel kell lenni az ateista illetve már vallású állampolgárokra is. A szobor a talapzatával együtt pedig nem vallási hanem világi szimbólum.

Ezzel együtt, bár nem örülnék neki, nem zavarna, ha mégis kereszt kerülne a talapzatra. Tulajdonképpen fel se tűnne. Színe miatt is beleolvadna a környezettébe.

2024 2024.08.23. 15:48:34

@Digitális_Fater: Semmi köze a Szabadságszobornak a kommunizmushoz. Akkor már rég a Szoborparkban lenne.

2024 2024.08.23. 16:12:38

@gigabursch: Emlékszem rá. 1992-ben húztak rá lepedőt és egy, az akkori fővárosi vezetés által támogatott "művészi" akció volt - akkor álljon itt a neve - Szentjóby Tamás jóvoltából.

"...adott egy rossz és aljas korszak, adott egy önmagában tényleg szép szobor...

Ez a szobor, mint szobor úgy szép és úgy jó ahogy van..."

Maradjunk ennyiben.

2024 2024.08.23. 16:18:06

@2024: "...illetve már vallású állampolgárokra is."

Más vallású...

Digitális_Fater 2024.08.23. 22:16:34

@2024: Sajnos nekem már örökre felszaba-dúlási emlékmű marad, hiába lett megtisztítva a szovjetektől. Persze az is igaz, hogy nemzetellenes városhoz nemzetietlen emlékmű illik. Hiába lenne mondjuk óriás turul a helyén, a lakosság attól még ugyanaz maradna.

gigabursch 2024.08.24. 00:02:56

@Deak Tamas: @Digitális_Fater:
Nem fogok vitatkozni veletek, mert maximálisan értem az álláspontotokat.

Csak ez a szobor és amit magában hordoz, képes volt megugrani mindazt, amit eredeti kiötlői szerepül szántak neki.
S ez - legalábbis szerintem - így jó.

gigabursch 2024.08.24. 00:04:06

@2024:
Kár volt a nevét előcitálni. Nem érdemli meg.
A dátumot elgépeltem.

Tapi2021 2024.08.24. 15:46:28

@ez a nevem senki: Már hogy a fenébe ne lenne az.
Lényegében ezt az egy utasítást adta Jézus a követőinek. Menjetek és tegyétek tanítványaimmá a népeket, embereket!

Tapi2021 2024.08.24. 15:51:25

@2024: Ha a szovjet katona eltávolítható, akkor egy kereszt odatehető.
Műemlék meg rokonság ide vagy oda.

Hiszen csak szándék és akarat kérdése.

(Egyébként az alkotó pereputtyának mi köze ehhez? Az alkotó ki lett fizetve. A továbbiakban semmiféle joga nincsen sem neki sem - pláne - az utódainak a megvett műhöz.)

gigabursch 2024.08.24. 18:09:40

@Tapi2021:
Az utolsó bekezdéssel fején találtad a szöget.
Szóval a pereputtynak nincs oka semmibe se beleugatni.

jónévez 2024.08.24. 20:21:20

@gigabursch:
Ilyenbe nincs, ők "csak" a szerzői jogok örökösei. A kedve svásárló úgy hasznalja a dolgot, ahogyan szeretné, a szerzői jog örököse csak jogdíjakra tarthat igényt, és csak akkor, ha (például) másolat keletkezik.

Egyébkent az csak újságírói hazudozás lehet (általában a HVG-re hivatkoznak, mint forrás, de lehet, hogy ott is csak megjelent), hogy az örökösök tiltakozása ellenére.
Egyetlen nyilatkozatukat sem találhatjuk (!!!)
Valószínűsíthetően úgy történt: a kereszt jövőbeli alkotói megkérdezték őket:
-ellenzitek, vagy támogatjátok a tervünk?
-hát, nem ellenezhetjük. Támogatni meg nem kell nekünk.
Az újságíró ezt úgy fordította:
-Nem támogatták.
A másik újságíró ezt úgy fordította:
-nem támogatták, tehát ellenezték.

2024 2024.08.24. 20:25:42

@Tapi2021: "Ha a szovjet katona eltávolítható, akkor egy kereszt odatehető."

Odatehető, csak nem értesz egyet az álláspontommal. Most nincs szükséghelyzet.

"Egyébként az alkotó pereputtyának mi köze ehhez? Az alkotó ki lett fizetve. A továbbiakban semmiféle joga nincsen sem neki sem - pláne - az utódainak a megvett műhöz

A szobor és a talapzata is szerzői jogi védelem alatt áll, ami azt jelenti, hogy a művet kizárólag az jogosultak hozzájárulásával lehet módosítani. Úgy emlékszem 2045-ig vagy akörül valameddig. Persze ez nem fogja a kormányt megakadályozni abban, hogy véghezvigye akaratát.

Most akkor szerinted mégis kell a kereszt? Mert korábban még ellene érveltél. A szerzői jog mellett én magam is felsorakoztattam egyéb érveket: úgymint giccses, felesleges, és hogy a szobor a talapzatával együtt világi szimbólum.

jónévez 2024.08.24. 20:36:37

@2024:
Tevedsz. A tulajdonos azt a művet, amelyet megvásárolt, azzal rendelkezhet. Amíg olyan hasznot nem húz ebből, ami a szerzői jogosultnak is jár, addig semmi beleszólás.
Ha úgy alakítja át a sajat tulajdonat, hogy abbol haszon nem szarmazik, akkor a szerzőnek (es örökösének sem) jár semmi.
Ha kalapáccsal szétveri a tulajdonos, az is az ő dolga.
Ha masolatot készíttet, es az akar ket fillér érteket érhet, akkor a szerző kérheti a jussát. Az örököse is, ha az a bizonyos időn belül történik (manapság a szerző halála utáni 70 év)

jónévez 2024.08.24. 20:40:07

@2024:
A "vilagi szimbólum" értelmeués egy szobortalapzatra, úgy értelmezve, hogy arra nem lehetne vallasi szimbólumot is tenni, az nagyon izé...

(Tulajdonképp akkor dózeroljuk el?. Attól még, hogy a megszállók dicsőségére emelték, megiscsak lehetne belőle valódi szabadságjelkép. Akár kereszttel is.)

jónévez 2024.08.24. 20:51:38

@2024:
Úgy írod:
"Most nincs szükséghelyzet."

Na, ahhoz, hogy az emberek megtegyenek dolgokat, ahhoz nem krll szükséghelyzetnek lennie.
Sőt, aki csak szükséghelyzetben vall sźint, annak a szívallása akar kétséges is lehet. Aki bármikor képes kinyilvánítani azt, amire gondol, az (talán) komolyabban gondolja.
Én például bármikor, bárkinek elmondhatom (itt többször is megtettem már): nem, személyszerint nem vagyok vallásos. De a vallásellenességet, különösen a keresztényellenesseget erősen ellenzem. A saját gyökereinket ne emlegessék gyűlölködve. Pláne azok, aki egyébként állandóan a gyűlölködés ellen papolnak.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.26. 12:01:42

@jónévez: egyébként én azt mondanám, igen. 1945-ben sem volt kérdés az új hatalom számára, hogy mindent szét kell verni. Figyelem: nem eltávolítani. Szét kell verni. Az utóbbival üzensz.

jónévez 2024.08.27. 16:54:59

@Deak Tamas:
De azt valamikor 89-90 környékén kellett volna. Akkor meg többségben lett volna az egyetértés.
Ma már (hogy úgy mondjam: újra) a szabadság-szoborrá nézik. (Én meg még el is fogadhatom). De az ellenkezés, a lerombolás ellenzése ma már dafke lenne, ugyanúgy, mint a keresztellenzés. Dafke az ellen, amit (a mai) kormány is támogat.
Emlékszel ugye a vasárnapi munka visszaszorítására tett kezdeményezésre? Amikor 100% pótlékot kellett fizetni a vasárnapi munkáért, a kereskedelemben pedig kizárólag a családi boltok lehettek nyitva pár hónapig?
A multik által íratott újságcikkek (internetes cikkek) hatására jól felhorgasztották -azokat, akikért belekezdtek. (És senki sem mondta: bezzeg németbe)

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.08.28. 09:02:39

@jónévez: így igaz, azok remélem azóta is örülnek, hogy nyaranta a negyven fokban vasárnap is izzadhatnak.

vergyula 2024.08.28. 12:03:10

@jónévez: Ha valaki normál munkarendben (hétfő-péntek) dolgozik, az jelenleg is túlórapénzt kap a hétvégi munkavégzésért. Szombaton kétszeres pénz, vasárnap kétszeres, plusz 20% vasárnapi pótlék.

jónévez 2024.08.29. 19:47:45

@vergyula:
Srnki nem állította, hogy a vasárnapert nem kap. Kap kötelezően a vasárnapért 50%-ot. Amikor belekezdtek a vasarnap vasárnappá tételébe, akkor ezt megemelték 100%-ra. Majd kénytelen kihátráltak, és a vasárnap is újra 50% lett.
Ez az alapszabály. Ezt harcolták vissza a tőkeerős vállalkozások.

NEM(!) Tévesztendő össze azzal, hogy néhány helyen többet adnak a kötelezőnél. Nem tilos, és biztosabban megtartják a cégek így a munkavállalót, és kicsit szívesebben vállal túlórát -akár hétvégén is.

jónévez 2024.08.29. 20:33:01

@vergyula:
A vasárnapi pótlék nem 20%. Minimum 50.
Az, hogy te olyan cégnel dolgozol, ahol 100-at is adnak, és meg rá is tesznek 20-at, az jó.
De nem vagy tisztabsn a vasárnapi pótlékkal. (Sem)

vergyula 2024.08.29. 20:54:22

@jónévez: Talán a kereskedelemben ez máshogy van, én ott sosem dolgoztam. Egyébként szombat 2szeres pénz, vasárnap 2szeres + 20%.

jónévez 2024.08.29. 22:40:47

@vergyula:
A jogszabály nem mas máshol sem. Nem kereskedelmi szabály. Munka Törvénykönyve. Amit igyekeztek a dolgozók javára változtatni, de a túlerő győzött (még) A 100%-os pótlék vasárnapra pedig pont a többiekre vonatkozott.
Csak te állítod. Hogy különböznek a szabályok.
A helyi vállalkozás által kialakított szabályozás nem ugyanaz.
(Helyeslem amúgy, hogy van, ahol így csinálják)

jónévez 2024.08.29. 22:46:17

@jónévez:
Csak nem az a jellemző. Nem is azért írattak HVG-s és stb cikkeket, nem azért "szólt le" az EU, mert oly borzasztó, ha nincs Vasárnap Tesco (Németországban sincs). Azért, mert 100% kötelező a magyar dolgozónak vasárnap. Ez volt a baj.
De a piti majmokat (akik sohsem dolgoztak vasárnap, de szeretnek vasárnap másokon uralkodni, tehát Tesco-ba, Auchanba jarni) hergelték.

jónévez 2024.09.01. 23:57:28

@vergyula:
Kár. Néhány mondat után, ha netán figyelünk is, pláne az általunk kimondottakra, akkor kár elveszíteni a fonalat.
Akkor veled sem ülünk le egy korsó sör mellé.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása