magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Hogyan találkoztam Aczél Györggyel

Aczél György a Kádár-rendszer egyik legfelsőbb vezetője volt. Gyakorlatilag ő volt a kulturális szféra egyes számú, teljhatalmú vezetője egészen 1988-ig, amikor Kádár le lett váltva.

S bár hivatalosan csak 1967-ben lett a legfelsőbb vezetés tagja, korábban is fontos személy volt. Amikor pedig 1967-1988 között a legfelsőbb vezetés tagja lett - PB-tag, KB-titkár, időnként kormánytag is, de ez utóbbi akkor nem számított legfelsőbb vezetői beosztásnak -, hatalma akkor is sokkal nagyobb volt, mint tisztsége. Ennek oka: Kádárnak személyes barátja is volt, többek között tegezte, ami ritka privilégium volt akkoriban.

A hiányos műveltségű Kádár maximálisan megbízott a formailag szintén nem képzett, de autodidakta módon rendkívül művelt emberré lett Aczélban, gyakorlatilag ő dönthetett minden kultúrpolitikai kérdésben, legalábbis övé volt az utolsó szó.

De most nem erről, hanem arról, hogyan találkoztam vele egyszer, 1984-ben.

Az akkori szokás szerint a legfelsőbb vezetők nem jártak külföldre nyaralni, ezek mindig valamilyen hivatalos útnak voltak álcázva. Az álcázás nem is jó szó, mert jellemzően valóban volt valamilyen hivatalos út, csak mesterségesen meg lett hosszabbítva időtartama.

Itt is ez történt. Aczél elvtárs Havannába érkezett valamilyen megállapodást aláírni, ez 2 nap lett volna normál esetben, de 10 napig maradt, azaz 9 napot ott nyaralt.

Aczél elvtárs nem utazott egyedül. Testőrség nem volt szokás akkoriban, a helyszínen eleve a kubaiak biztosították ezt. De egy ember ment Aczéllal, mert beteg és idős volt már, meg nem beszélt spanyolul. Ez az ember volt az akkor az MSZMP KB kulturális osztályán dolgozó másodunokatestvérem, aki később, 1988-1989 között országosan ismert ember lett, mert ő volt az MSZMP első és egyben utolsó szóvivője. (Aztán 1989 októberében bukott, sose többet nem volt politikai tényező. Ennek oka: az MSZMP megszűnésekor ő a Grósz-tábor tagja volt, a Grósz-tábor meg kiütéses vereséget szenvedett el az akkor ellene ideiglenesen egyesült Németh-Horn-Nyers- és Pozsgay-tábortól.)

A korabeli protokoll szerint ilyen magas rangú ember nem lakhatott szürke halandókkal együtt. A kubai fél egy szuperzárt villában helyezte el, amolyan kettes fokozatú őrizet mellett. (Az egyes fokozat csak Fidel Castrót illette meg.)

Ilyen helyre persze normál esetben sose juthattunk volna el, apám rangja ehhez nevetségesen alacsony volt. Normál esetben a közelbe se mehettünk volna.

De itt mehettünk mégis, annak alapján, hogy "a magasrangú magyar elvtárs titkára kéreti", hogy jelenjünk meg.

Szóval mentünk az egyik este. Későn, amikor Aczél elvtárs már biztosan pihen, szóval a titkára szabad.

Beszélgettünk is vidáman a földszinti belső kertben, mikor hirtelen megjelent az emeleti korlátnál Aczél elvtárs pizsamában, lenézett, majd azt mondta "Laci, kik ezek az elvtársak?". A Laci bácsi erre azt mondta "semmi különös, az én magánvendégeim, az unokatestvérem a magyar követségen dolgozik, ő van itt a családjával". Erre Aczél elvtárs ránk nézett, majd azt mondta "jó estét kívánok!", mire mi ugyanezt válaszoltuk. Aztán Aczél elvtárs eltűnt.

Pedig valójában nem az unokatestvére volt ott. De ehhez magyarázat.

Bolgár apai nagyapai dédapámnak - aki sose költözött Magyarországra, Bulgáriában halt meg 1939-ben - 6 gyereke volt: 3 fiú és 3 lány, a legidősebb 1897-ben, a legfiatalabb 1913-ban született.

Tehát hatalmas volt a korkülönbség, a nevezett Laci bácsi a legidősebb gyerektől származott, apám meg a legfiatalabbtól. Ráadásul a legidősebb és a legfiatalabb gyerek halálig közeli barátok maradtak, nagyapám amolyan második apának tekintette a nála 16 évvel idősebb bátyját. Így a családok is összejártak. Így kialakult az, hogy 1940-ben született apám és az 1944-ben született Laci bácsi egymást unokatestvéreknek tekintették, miközben valójában én voltam a Laci bácsi másodunokatestvére, de lám én is "bácsinak" nevezem, mert így alakult az évek során.

Külön érdekes, hogy a családnevet alig sikerült átörökíteni.

A dédnagyapa 3 lánya nyilván nem vitte tovább a nevet.

A 3 fiúból 2-en magyar nőt vettek feleségül, az egyiknek volt egy fia, de további utód nélkül, a másiknak 3 lánya. Ezek mind élő ágak, dehát a név ott se öröklődhetett át. Az egyik nevezett lánytól származik az a Laci bácsi is, akiről szó volt. Ő tehát negyed bolgár, csak az anyai nagyapja volt bolgár.

Szóval úgy alakult, hogy csak a legkisebb gyerek, az 1913-ban született vitte tovább a nevet. Ez ugyanis az én nagyapám, akinek nemcsak hogy lett fia, de fiú unokája is, azaz én. Sokáig én voltam az egyetlen ember, aki tovább vitte a nevet a dédnagyapától, most már van 2 fiam és 1 fiúunokám, azaz már négyen vagyunk.

Bár semmi titkosat nem írtam le - nem is lenne mit -, nem írtam volna semmit, ha már nem halt volna meg minden érintett. Laci bácsi 2008-ban halt meg, alig 64 évesen.

esküvői vacsora, Miskolc, 1939 - a jobb szélen a vőlegény és a mennyasszony a nagyszüleim, a kép közepe tájékán a bajszos ember a nagyapám legnagyobb bátyja

Címkék: közélet
51 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr8518486171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Neville 2024.09.12. 12:54:26

Nekem az egyik egyetemi oktatóm mesélt egy sztorit Aczélról. A 70-es években, mikor ő volt egyetemista, elment Aczél a bölcsészkarra valami beszédet tartani, és a több mint három órán át pofázott mindenféle csapongva, majd a végén megkérdezte, hogy van-e kérdés. Természetesen nem volt, mindenki már csak azt várta, hogy húzhassanak a fenébe.

Gelimtrtrddddd 2024.09.12. 12:55:56

A hiányos műveltségű ntén nem képzett,
-------------

Te libcsi vagy? Ilyen hangokat stak libcsik makognak! A műveltség hangot dúrgerni, vagy stak átírni libcsizmusra. Itt is van a hang, hogy művi, mímelt, nem eredeti, nem primitív, hanem libernyák, fingrista. A művelt=libernyák idióta.

A képez hang egy bullshit hang, bullshit z-s verb, a kép az hép volna, de ez a képes-képez hang új-ónemmagyar, libernyák frazeológia, igenstak németizmus a bilden-gebildet-re, stak egy makogás, libernyák makogás.

_Neville 2024.09.12. 12:59:48

Amúgy most nem rosszból, de ennyi családtaggal a nomenklatúrának ha nem is a csúcsán, de a közelében, te hogyhogy nem keveredtél bele valami hasonszőrű politikai vagy üzleti körbe a rendszerváltás után? Tudatos döntés volt a távolmaradás?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.12. 13:20:15

@_Neville:

Egyrészt, apám tudatosan távol tartotta magát ettől. A Laci bácsiról is mindig azt mondta "nem értem a Lacit, minek kell ez neki?". S nem utólag mondta, hanem akkor.

Apám mindig annyit vállalt, amennyit a rendszer megkövetelt, azt megtette mindig, de önként semmi többet.

Be kellett lépni a Pártba? Igen, kötelező volt. Belépett. Aztán vigyázott, nehogy még csak alapszervezeti titkár se legyen, meg nehogy elküldjék pl. Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetemre, vagy bárhogy kiemeljék pártvonalon.

Amikor 1988 közepére ráeszmélt, vége lesz a rendszernek, abbahagyta a párttagdíj fizetését. Már az 1989 októberi megszűnés előtt 5 hónappal megszűnt a tagsága 12 hónap nemfizetés miatt.

Nálam megvan a tagsági könyve. Vicces emlék.

Másrészt, mint mondtam, a Laci bácsi pont a VESZTES táborban volt. Grósz embere volt. Azaz ez nemhogy pluszt, de még mínuszt is jelentett 1989-1990-ben.

Annyit tudott elintézni magának, hogy 1990-ben Horn kineveztette őt nagykövetnek Argentínába. Horn meg ezt szívesen megtette, hiszen "legalább nincs itthon, nem zavar".

Amikor hazajött, már Horn-kormány volt, annyit tettek meg neki, hogy a legkomolytalanabb külügyi főosztály - protokoll - vezetője lett. Majd onnan sikerült elmenekülnie, s kihelyeztetni magát főkonzulnak Barcelonába.

Mivel nem számított politikailag problémás embernek, az Orbán-kormány meghagyta helyén. Kitöltötte a teljes 5-éves normál mandátumát. Tulajdonképpen főkonzuli posztja több mint fele alatt már Orbán-kormány volt.

Szóval nem volt soha politikus 1989 októbere után.

Amit sajnálok: tervezte, de nem maradt ideje megírni emlékiratait. A naplói megvannak, dehát nem nálam, a 3 fiánál, ők meg nekem azért elég távoliak, annyi, hogy a FB-on be vannak jelölve.

ZorróAszter 2024.09.12. 13:21:51

Most ment egy Aczélról szóló két részes műsor a magyar fiilmcsatornán. Valószínűleg nem látta. Tök vicces volt, hogy az irathagyatékát letitkosíttatta. A benne szereplők halála után 40 évig nem lehet olvasni az érintettek nyalizós leveleit meg az írók által küldött tiszteletpéldányokba írt seggnyalós szövegeket. Pedig jó néhány 1989-es friss antikommunista sztártól vannak ilyenek.

Na ja, így nem lehet nyerni csak veszíteni a politikában.

Például Heller Ágnes rögtön kihasználta a rendelkezésére álló időt, és felsorolta minden sérelmét és ráborította Aczélra. Ráadásul jónéhán olyat, aminek szerintem nem lehetett hozzá köze. És valószínűleg a Kádárról szóló dokumentumfilmben is felhasználta volna ott Kádárnak tulajdonítva ugyanezeket.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.12. 13:25:19

@ZorróAszter:

Pedig nincs ebben semmi gázos.

Aczél ügyes volt. Tulajdonképpen ő szerintem jó időben rájött, hogy a marxista eszme baromság, s ezért is próbálta tágítani a ketrecet.

Elég sok ember van, pl. alkotók, akik nélküle nem tehettek volna semmit.

Serény Vélemény 2024.09.12. 13:26:06

Mekkora tróger volt ez is, mint a többi kommunista! Már ha tényleg így volt. Normális ember először köszön, és utána kérdezősködik.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.12. 13:27:37

@Serény Vélemény:

Ő volt akkor az ország első 5 emberének egyike, ez torzítja az egyéniséget.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.09.12. 13:33:09

Aczél György eredetileg színész lett volna, Kiss Ferenc fedezte fel (ahogy Bessenyeit és Kállai Ferencet is) dehát a történelem közbeszólt. Keresgetjük időnként, hátha megtaláljuk az amatőrszínjátszók között. (Sinkovits gyerekkorából is meglett, a szülei indították gyerekszépségversenyen.)
Ma már nálunk ez is teljesen el van cseszve, ott ahol egy Sárosdi Lillát igen, egy Kunhalmi Ágnest meg nem vesznek fel a Színművészetire.
Egy Deák oldalágban nálunk is volt olyan, hogy a két "nagynéni" fiatalabb volt mint az "unokahúg", dehát a nagynénik valami 12-en voltak, 6-6 édes- és féltestvér.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.12. 13:58:37

@Deak Tamas:

Persze, ez gyakori.

Nálunk ezen az ágon a 6 gyereknek lett 12 gyereke összesen, s ezeknek pedig 18 gyerekük. A legidősebb 1939-es, a legfiatalabb 1967-es (én), azaz 28 év eltérés.

Foglalkoztam genealógiával, onnan tudom ilyen pontosan.

Serény Vélemény 2024.09.12. 14:07:27

@Deak Tamas: " ott ahol egy Sárosdi Lillát igen, egy Kunhalmi Ágnest meg nem vesznek fel "
Ú, ez komoly? Nem tudtam, de hogy Ágika nagy színésznői tálentumokkal bír, az biztos!

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.09.12. 14:20:11

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: persze, ez ilyenkor normális, a korabeli rövidebb átlagéletkor mellett. Papi vesz még egy fiatalabb nőt, és ha bírja erővel, akkor nincs gond, az meg soká megmarad ha mellőzzük a pálinkát.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.09.12. 14:25:55

@Serény Vélemény: komoly bizony, tudtommal kétszer is nekiment, és nem vették fel, teljes abszurdum. Összehasonlításul itt van Sárosdi Lilla vizsgafilmje:

videa.hu/videok/film-animacio/rossz-helyen-szalltunk-le-gigor-attila-sarosdi-lilla-pfWBw1Nw39L68WN7

Korabeli kritika : "Gigor Attila Rossz helyen szálltunklecímű kisfilmje már rendhagyó címével is felkelti az érdeklődést, de a meglepő fordulatok nem fejeződnek be ezzel. A buszról egy megállóval előbb leszállt páros (Sárosdy Lilla és Tzafetás Roland) kénytelen az erdőn átvágva megközelíteni a művelődési házat, és nem várt kalandokba keveredik. Noha Sárosdy Lilla játéka nem egyszer rontja el a jeleneteket, a film egészét mégsem sikerül tönkretennie: jól működnek együtt Tzafetással. "

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.12. 14:35:41

@Deak Tamas:

ELeve korán kezdték.

A dédnagyapám 19 éves volt, amikor az első gyereke megszülett, s 35, amikor az utolsó. 61 éves koráig élt.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.09.12. 14:36:44

@Serény Vélemény: meg csak összehasonlításul ezt ide, hogy kellene kinéznie egy vizsgafilmnek.

www.youtube.com/watch?v=B8LSI3GRem4

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.09.12. 14:45:25

@Serény Vélemény: egyébként a Sárosdi-féle vizsgafilm évfolyamában ez itt volt a legjobb, különdíjjal, kegyeleti okoból haboztam hogy kitegyem-e ide.

videa.hu/videok/filmklub/film-animacio/melletted-rovidfilm-meszaros-bela-orosz-denes-a3qDyqjtRWd1tJyd

Serény Vélemény 2024.09.12. 15:11:30

@Deak Tamas: Hát ez az 59-es vizsgafilm egy gyöngyszem! Hihetetlen! Rendezői utasítás: nézzetek egymásra szerelmesen! És ezek tényleg úgy néznek. A Sárosdi Lillás filmet nincs türelmem végignézni, meg a másikat sem, talán egyszer. Mindenesetre már az első 30 másodpercben a következő dolog látszik rajta: az abszolút és tökéletes fogalmatlanság. Az egyik szereplő sem tudja elképzelni, hogy egy valódi ember hogyan viselkedik egy hasonló helyzetben, és a rendező sem.

ZorróAszter 2024.09.12. 15:16:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Aczél ügyes volt. Tulajdonképpen ő szerintem jó időben rájött, hogy a marxista eszme baromság, s ezért is próbálta tágítani a ketrecet."

Ez a maga fidesznyik propaganda kitalációja.

Ha szipatikus valamilyen lépése, rögtön elő kell kapni a narancsfarkat.

"Elég sok ember van, pl. alkotók, akik nélküle nem tehettek volna semmit."

A seggnyalóknak viszont mindig kell adni valami mentséget.

Hátha a többségnek aki okád tőlük, mérsélkődik kicsit a lesulytó véleménye.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.09.12. 15:18:31

@Serény Vélemény: a Sárosdi Lillás film tréh, 30 mp elég is. Az Orosz Dénes filmet ne hagyd ki, nagyon jó.

ZorróAszter 2024.09.12. 15:19:13

A lényeg: semmi jele hogy Aczél politikai véleménye megváltozott volna.

Ellentétben a sok okádtató seggnyalóval és köpönyegforgatóval, akiket maguk annyira sztárolni szoktak. Nekik viszont soha nem is volt. Azért olyan könnyű nekik liberálisból konzervatívra vagy bármi másra váltani.

_Neville 2024.09.12. 16:01:58

@Deak Tamas: Nekem is az öcsém fiatalabb mint apánk testvérének a lányának a lánya. Nem is tudom, ilyen esetben ezt pontosan hogy is kell nevezni. :D

vergyula 2024.09.12. 16:36:41

@_Neville: A nagybátyád/nagynénéd unokája. :)

Nálunk a fiam fiatalabb, mint a bátyám unokája.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.12. 16:46:19

@ZorróAszter:

Élete végén biztosan megváltozott a véleménye. Bocsánatot kért a zsidó néptől, hogy zsidó létére Izrael ellen dolgozott 1967 után.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.12. 16:46:56

@ZorróAszter:

"a sok okádtató seggnyalóval és köpönyegforgatóval, akiket maguk annyira sztárolni szoktak"

Én ilyet nem ismerek egyet se.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.12. 16:50:22

@ZorróAszter:

Túl okos volt ahhoz Aczél, hogy egy működésképtelenségét bizonyított rendszerben hosszú ideig higgyen.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.12. 16:51:12

@ZorróAszter:

"A seggnyalóknak viszont mindig kell adni valami mentséget."

Nem kell mentség.

Talán az elnyomott hibás azért, hogy elnyomás van?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.12. 16:52:31

@ZorróAszter:

"Hátha a többségnek aki okád tőlük, mérsélkődik kicsit a lesulytó véleménye."

Okádnak az emberek azoktól, akik megalkudtak Aczéllel, hogy publikálhassanak? Pl. Illyés, Csoóri, Csurka, sokan mások.

Gelimtrtrddddd 2024.09.12. 17:49:25

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Túl okos volt ahhoz Aczél, hogy egy működésképtelenségét bizonyított rendszer
-----------------------
Okos hang nem van, az ok-ot is dúrgerni, rosszul beszélik. A túl laguján al. Nem mível, hanem örök, öröku, a kép izé egy libernyák hang, így ernya, ernyeszu, örökuernyeszulosza.
Nem rendszer, hanem rendraku, nem bizonyít, hanem rekk.

vasútihíd 2024.09.12. 18:11:05

lehet már írtad valahol hogy mennyire magyarok az utódaid. mondjuk fiúunokád beszél-e vagy fog-e beszélni magyarul

ez a nevem senki 2024.09.12. 20:06:33

az a cél, mi
ndenki ok
oslegyen mi
nt egy jappáni a
cél

ZorróAszter 2024.09.13. 12:11:49

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Élete végén biztosan megváltozott a véleménye. Bocsánatot kért a zsidó néptől, hogy zsidó létére Izrael ellen dolgozott 1967 után."

Ennek már a múltkor se találtuk nyomát.

Aczél részt vett több ezer zsidó megmentésében, és csak azért nem Világ Igaza, mert maga is zsidó volt.

Másrészt ha Magyarország kirívóan Izrael ellenes lett volna, az se Aczél reszortja lett volna. De nem is voltunk kirívóan Izrael ellenesek. Pár Izraeli lépést elitéltünk, de azt még a szövetségeseik is megtették.

ZorróAszter 2024.09.13. 12:19:12

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Túl okos volt ahhoz Aczél, hogy egy működésképtelenségét bizonyított rendszerben hosszú ideig higgyen."

Semmi jele, hogy Aczél véleménye megváltozott volna.

Es ennek az volt az oka, hogy még a nyugatimádó karrierista seggnyalóknál is hülyébb lett volna.

Magyarországon 60 milliárd dolláros állami vagyont hagyott hátra a komonizmus. 10%-ot eredetileg is meghagytak volna állami tulajdonban, 80% elkelt, privatizálták, 10%-ot kellett mint eladhatatlant felszámolni, és anyagárban eladogatni belőle amit lehetett.

Ez csak a propagandában "működésképtelen szar". Nyugaton ez egy közepes válságnak számít.

ZorróAszter 2024.09.13. 12:20:50

"Es ennek az volt az oka, hogy még a nyugatimádó karrierista seggnyalóknál is hülyébb lett volna."

Kimaradt a "nem"

És ennek NEM az volt az oka, hogy még a nyugatimádó karrierista seggnyalóknál is hülyébb lett volna.

ZorróAszter 2024.09.13. 12:25:50

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Nem kell mentség.
Talán az elnyomott hibás azért, hogy elnyomás van?"

"Okádnak az emberek azoktól, akik megalkudtak Aczéllel, hogy publikálhassanak? Pl. Illyés, Csoóri, Csurka, sokan mások."

A seggnyalás és feljelentgetés, besúgás az előnyök megszerzéséért ment.

A karrieristák nem csak segget nyaltak, hanem taposták, gyepálták is egymást. Aminek áldozatul estek kívülállók is akik nem ilyenek voltak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.13. 12:57:18

@ZorróAszter:

A rendszer nem volt fenntartható, s lassan minden legitimációja elpárolgott.

ZorróAszter 2024.09.13. 14:00:47

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"Hol ez a seggnyalás, feljelentgetés, besúgás?"

Például Aczél irathagyatékában.

Meg a nemtudom-milyen-hivatalban, ahonnan az ügynökaktákat meg jelentéseket elő szokták kapni ha valaki nem viselkedik rendesen.

ZorróAszter 2024.09.13. 14:04:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A rendszer nem volt fenntartható, s lassan minden legitimációja elpárolgott."

Ezt mondogatta ugye a Szabad Európa meg az Amerika Hangja 40 éven keresztül.

Ahonnan maga a marxizus téziseit is vette.

Meg a mai nyugati propagandából, miszerint "Minden ami Kínában jó, az a kapitalizmus, minden ami Kínában rossz, az a szocializmus."

Egyszerű mint a faék. Ezeket még maga is megértette, és meg is tudta jegyezni annyira, hogy vissza tudja böfögni.

:o)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.13. 14:08:00

@ZorróAszter:

De a kérdés nem ez volt.

A kérdés az volt, hogy sokan kiegyeztek, elfogadták az alkut Aczéllel.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.13. 14:08:52

@ZorróAszter:

A marxizmus azt állította, képes jobb rendszert létrehozni. Nem sikerült. Ez volt a baj.

jónévez 2024.09.13. 18:08:13

@ZorróAszter:
De hát valóban nem volt a rendszer fenntartható. És (úgy vettem észre időközben) idősebb vagy nálam, tehát láthattad ezt.
Az, hogy szerinted másként kellett volna felváltani, azt megértem.

jónévez 2024.09.13. 19:02:28

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Azzal a módszerrel (rablas, gyilkolás, terror) nem is lahet.
Azok a bűnözők módszerei, és a bűnözők mentegetőzése, hogyhát a gonoszok ellen tették, és a megmaradodtak végül jól járnak.

ZorróAszter 2024.09.13. 23:11:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A kérdés az volt, hogy sokan kiegyeztek, elfogadták az alkut Aczéllel."

Sokaknak nem kellett kiegyeznie. Például épp Illyésnek sem. Vagy például Págernak sem. Viszont sokan benyalták magukat a kegyeibe. Vagy különféle külön előnyökért.

Sokakat meg mindezek hiányában nem hagytak szóhoz jutni. Vagy legalábbis csak évtizedek után mint pl. Németh László.

Sokakat meg végig nem engedtek szóhoz jutni.

Ezek mögött elsősorban az ellenkező oldalon meglévő dollártízmilliárdok voltak, aminek segítségével minden engedményre lecsaptak és elkezdték sztárolni akik ellenségként felhasználhatók voltak.

Voltak akikből az amerikaiak szándékosan csináltak halálos áldozatot. Például Tildy vejét szándékosan csalták tőrbe. Titkos találkozóra hívták Rómába tudva hogy az ÁVH megfigyeli. És még trükkök tengere ami a lopott tízmilliárdokból csak futotta.

ZorróAszter 2024.09.13. 23:18:59

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

"A marxizmus azt állította, képes jobb rendszert létrehozni. Nem sikerült. Ez volt a baj."

A marxizmus azt az iszonyatos nyomort kerülte el, amiben a fejlett tőkés országok tartották a népeiket évszázadokig a fejlődésnek ugyanabban a fázisában.

Csak éppen a Szabad Európa nem beszélt arról az iszonyatos nyomorról, amit a faluról a városokba kényszerített embertömegek elszenvedtek Nyugaton.

Magyarországra is ez várt. Magyarországon a népesség nagy része 1945-ben még mindig mezőgazdaságból élt.

Mindezt a kapitalizmus is megoldhatta volna. Csakhogy sehol sem oldották meg a szocialista országokon kívül.

Holott mint mondtam korábban, a kapitalistáknak se volt jó, az iparosítást is hátráltatta, hogy lámpással kell keresni olyan munkásokat, akik még nem szifiliszes alkoholisták, és még az esztergályosokat is külföldről kell behozni.

ZorróAszter 2024.09.13. 23:24:33

@jónévez:

"De hát valóban nem volt a rendszer fenntartható."

Nézze meg hogy mekkora állami vagyont hagyot maga után a Kádár rendszer.

10%-ot eleve meg is akartak hagyni Antallék is állami vagyonnak. 80% elkelt. 10%-ot kellett felszámolni mint eladhatatlan szemetet, és eladogatni belőlük amit lehetett: gépeket, épületeket, vagy a gyár területét mint építési terület.

Ezek Nyugaton egy közepes válság számai. Ennél sokkal nagyobb összeomlásokra se mondták azt a nyugatiak, hogy jó, számoljuk fel a rendszert mert nem működik.

"Az, hogy szerinted másként kellett volna felváltani, azt megértem."

Kínát nem is akarom felhozni ha erre gondol itt.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.14. 03:49:05

@ZorróAszter:

Azaz a kommunista államokban iszonyatos nyomor lett volna a kommunista rendszer nélkül? Ezt semmi se bizonyítja.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.14. 03:54:54

@ZorróAszter:

Mindig ki kell egyezni, minden rendszerrel. Most is.

A kommunista rendszer egyszerűen korlátozóbb, kevésbé szabad volt, így nagyobb volt a kiegyezés szüksége.

Egy mostani liberális-demokrata rendszer békén hagy, míg a rendszert magát nem veszélyezteted, s ezen kívül csak apró kellemetlenségeket okoz az ellenzékinek. A kommunista rendszer sokkal kevesebb dolgot tolerált.

Ennyi az egész.

Lásd mondjuk egy író lehetőségeit. Ma majdnem bármit kiadhatsz, legfeljebb az állam nem támogat, a rendszer nem vesz tudomást rólad. Akkor minden kiadó a hatalom kezében volt, s ha semmiben nem kötöttél kompromisszumot, egy szót se adhattál ki.

_Neville 2024.09.14. 13:40:28

@ZorróAszter: "A marxizmus azt az iszonyatos nyomort kerülte el, amiben a fejlett tőkés országok tartották a népeiket évszázadokig a fejlődésnek ugyanabban a fázisában.

Csak éppen a Szabad Európa nem beszélt arról az iszonyatos nyomorról, amit a faluról a városokba kényszerített embertömegek elszenvedtek Nyugaton.

Magyarországra is ez várt. Magyarországon a népesség nagy része 1945-ben még mindig mezőgazdaságból élt."

Az 1945 utáni konjunktúra komoly életszínvonalbeli emelkedést hozott mind a kapitalista, mind a szocialista világban.

Az elején gazdaságilag velünk egy ligából induló orszagoknál (Portugália, Spanyolország, Görögország, Finnország stb) nem rémlik, hogy olyan órási tömeges nyomorral járt volna ugyanez a fejlődési pálya, sőt a buli végére (1989) a többségük úgy elhúzott tőlünk, hogy látótávolságban sincsenek a mai napig, egy kisebb részüket (Portugália, Görögország) pedig 30 évnyi munkával, a 2010-es évek végére sikerült újra megközelíteni. Ez alapján miből gondolod, hogy annyival rosszabbul jártunk volna, ha mi is inkább az ő pályájukat futhatjuk be?

Persze tudom, erre most jó eséllyel azt fogod mondani, hogy mindez azért volt lehetséges, mert fostak a szovjetektől, így a tőke kiegyezett és eljött a szociáldemokrácia aranykora, megspórolva ezt a kört leírom, hogy ez az állítás nem alaptalan, benne volt ez is, igen.

De ettől még teljesen hamis dilemma, hogy a magyar nép számára csak a kommunizmus vagy tömeges nyomor lehetett volna a választás.

ZorróAszter 2024.09.14. 14:21:15

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

@_Neville:

"Ezt semmi se bizonyítja."

"De ettől még teljesen hamis dilemma, hogy a magyar nép számára csak a kommunizmus vagy tömeges nyomor lehetett volna a választás."

Nem azokat az országokat kell összehasonlításként venni, ahol a mezőgazdaság gépesítése nyomán fellépő munkanélküliség és városi és falusi nyomor már lezajlott rég.

Hanem a hasonló fázisban lévő országokat.

Magyarország a folyamat előtt állt, alig kezdőgött el. De a munkaerőtöbblet vidéken már létminimum alá nyomta le a napszámosok jövedelmét, és már megjelent a városi nyomor. Az egy szobában 17 ágyrajáró, a kiterjedt nyomornegyedek, vidéken az egyszobás cselédlakásban lakó három család.

A hatolomnak csak arra volt esze, hogy ezeket eldugja, ezekről elterelje a figyelmet, kitörölje a történelemből.

A folyamat közgazdaságilag tökéletesen érthető. A recept is az elkerülésére. Mégse alkalmazták sehol, csak a szocialista országokban.

Kovács Imre és egy kisgazda vitájában Kovács azt mondta hogy "Látod ez a bolsevizmus! Ez az amit az amerikaiak nem fognak megengedni!"

Teleki ezt mondta Magyari professzornak a közös kiállításuk betiltásánál: "Nem tudom eldönteni, hogy bolseviki vagy, vagy pedig náci."

Miért nem alakalmazták a receptet? Holott mindez a tőkéseknek se volt jó?

Egyrészt a kapitalista megoldás komcsik nélkül is ellentmond a szabadversenyes kapitalizmus szellemének.
2. A gyárosoknak a félfeudális rendszerben még nem volt akkora politikai hatalma. Ha akarták volna, akkor se tudják megfelelően végigvinni legfeljebb csak egyes nyomorenyhítő dolgokat
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása