magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Nobel-díjas sarlatánok

Daron Acemoğlu és társa régi harcosok. Szent embereknek számítanak a progresszív polgári baloldalon.

Ő a szerzői a Miért buknak el nemzetek? című könyvnek, tulajdonképpen ezért is kaptak Nobelt.

A könyv lényege: ki kell építeni a megfelelő intézményrendszert, a hatalmi ágakat el kell választani, politikai váltógazdaság kell, de a gazdaságot alapvetően a szabadpiacnak kell irányítania, be kell fektetni az oktatásba és az egészségügybe, s akkor hamarosan minden csodás lesz és jön a jólét.

Könnyedén belátható, ez marhaság. Semmilyen szervezési rendszer nem képes pótolni a rossz kiindulási feltéteket és a külső tényezőket.

Miért? Egyszerű:

  • a plurális hatalom megbénítja az államot, gyakorlatilag oligarchák kezébe mennek át a döntések,
  • a politikai váltógazdaság lehetetlenné teszi hosszútávú állami programok működtetését,
  • a szabadpiac csak a gazdagokat segíti, még hatalmasabbak lesznek,
  • a jó egészségügy növeli a lakosság számát, így még több kiszolgáltatott ember lesz,
  • a jó oktatás termeli ingyen a képzett embereket a gazdag világ számára.

Valójában a tények azt mutatják: soha sehol nem lett jóléti állam a fentiek bevezetésével, sőt ahol sikerült jólétet teremteni, ott éppen a fentiek megszegésével lett az. A legnagyobb európai példa Norvégia, ahol a szabadpiac helyett máig az állam irányítja a kőolaj és a földgáz kitermelését. Semmi szabadpiac. Vagy Katar: a teljes kitermelés egy darab állami cég kezében van, melyet egy direkt erre létrehozott minisztérium igazgat, a minisztert pedig természetesen egyszemélyben az emír nevezi ki. Szóval se váltógazdaság, se hatalmi ágak szétválasztása, se szabadpiac.

Tulajdonképpen a könyvnek egyetlen kérdésben van igaza: hogy ha egy adott társadalomban létrehozott haszon nincs elég szélesen szétterítve, akkor ez nem hoz fejlődést. Dehát ez eleve nyilvánvaló.

53 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr6918708296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gelimtrtrddddd 2024.10.16. 08:00:46

szervezési rendszer nem képes pótolni a rossz kiindulási feltéteket és a külső tényezőket.
-----------------
1. A nemezt ma olyat rekk, hogy libcsizmus. A szervez egy nyelvkakilási hang, bullshit z-s verb, szer hangot indogermán ser-től dúrgerni, úgy rendraku. A képes egy libernyák frazeológia, magyarul ernya és rekna a fähig. A pótol szláv hang, dúrgerni. Az indul latin, úgy erjed vagy entered. A tényező bullshit z-s verb, a ténya Lüge.

2. Ez most irónia volna? Pont Birca írja, aki mondani volna nemzeti kommcsi, stakhát nem nationalista, hanem libcsi, volt szadeszes,de a nemzeti az libcsi, most fideszlibcsi, aki a libernyák ökomókián van, egy multinál, úgy él ahogy egy libcsi, egyhol bolgár, néha magyar, de inkább szláv, és folyton, ahogy itt is jen a kommcsizmusajaival,de van pici komnmcsizmus, ahogy nemzeti, van baszott nagy kommcsizmus, ahogy GDP.

Boldeone2 2024.10.16. 09:36:41

Rengeteg itt a téveszeme...

A világ első 30 országa - néhány kivételtől eltekintve - mint jól működő, plurális, liberális demokráciák; bekerülni oda más politikai rendszerrel csak valamilyen kivételes földrajzi helyzetben lévő, lényegében városállamok ( Szingapúr, Hongkong ) vagy olajgazdag városállam szerű országok ( Katar, Dubai) tudnak

Ha már nagyobb államról van szó, mint Szaud-Arábia, önmagában a mesés szénhidrogénvagyon nem emeli a leggazdagabbak közé, Oroszorszot a legnagyobbat, még kevésbé...

Elosztani csak egy ásványkincset vagy energiahordozót lehet, ipar és szolgáltatásalapú gazdaságot nem, az totálisan csőd
Kell a piaci verseny, a dereguláció, az alkalmazkodás a gazaságnak

Magyarország egyik fő baja, éppen az állam túlterjeszkedése a gazdaságban. Az állam, pár ember döntése lényegében, amely mindig kineveli az impotens, politikaközeli burzsoáziát, amely versenyképtelen országot jelent

Folyt...

Boldeone2 2024.10.16. 09:48:49

a plurális hatalom megbénítja az államot, gyakorlatilag oligarchák kezébe mennek át a döntések"

- Ez marhaság! A nyugati, plurális demokráciában csak nagytőkések vannak, oligarchák az antidemokratius rendszerekben vannak, ahol a politika teljesen összefonódott a gazdasággal

politikai váltógazdaság lehetetlenné teszi hosszútávú állami programok működtetését"

- Szerencsére. Mi a faxnak hosszú távú, ideológikus kormányzás, éppen az ellenkezője jó. Az állam ne szóljon az emberek életébe!

a szabadpiac csak a gazdagokat segíti, még hatalmasabbak lesznek"

- Minden piac és társadalmi rendszer - még a kínai kommunista is - a gazdagokat segíti. A legjobb lehetőség a nyugat- európai szociális demokrácia a " kisembernek"

A hazug türannoszok mindig egy "szebb jövő ígéretére" kérik a felhatalmazást, ezért veszélyesek, majd a hatalom megszerzése után abszolút hatalmat építenek a népre hivatkozva...

Egy demokrata - felelősséggel - soha nem ígérhet "szebb jövőt" , hazug, populista ábrándokat...

Mindnyájan tudjuk: csak az a "szebb jövő" amit az egyén individualista módon elér önmagának...

Gelimtrtrddddd 2024.10.16. 10:26:50

Nobel-díjas sarlatánok
----------
A cím! A díj hangot dúrgerni, ez így libcsi. Stak díjni verb van és díja és díjo, indogermán dei stumától, ahogy dív, dídj, dics, diad, boljodni leuchten. Díjo boljadó, leuchtend, díja beleuchtet. Libernyákizmus, ha azt mondjuk hogy díj, nem is rakem, hogy most aktív, vagyis hímnemű vagy passív, vagyis nőnemű, a Preis, ana Glanz.

MEDVE1978 2024.10.16. 11:41:28

Az egész ugye a meritokratikus kapitalizmus eszméjére vezethető vissza, ami viszont nem működik a világban. Ugyanezzel az "ideológiával" próbálták 2010-ig felfuttatni a magyar gazdaságot.
Ez egy mikroszintű legenda, ami úgy szól, hogy:
1. Betelepül a működőtőke külföldről az adott országba;
2. A beszállítók és a külföldi vállalat dolgozói magukra szedik a "know how"-t, amit a külföldi vállalat behoz.
3. Olyan vállalkozásokat indítanak, amelyek a külföldi üzem versenytársaivá válnak.

Na ez az, ami nem nagyon működik, mivel a felgyorsuló globalizáció és a technikai fejlődés a versenyt kiterjesztette és tendenciózusan egyre több területen teszi "globálissá". Így viszont egyre több területen terjed el a már sokszor elemzett piacra lépés problémája. Ezt mindig az alábbi példával érzékeltetem: A telefonok gyártása egy olyan biznisz, amelyben nagyon nehéz a világpiacra kilépni. Hiába támad egy irtózatosan jó, a mobiltelefon gyártást alapjaiban megrengető ötlete egy magyar mérnöknek, ezt itthon nem fogja tudni megvalósítani. Egyszerűen ahhoz, hogy az innováció elterjedjen regionálisan, globálisan irtózatos pénz kell, milliárdok és kiterjedt gyártói, beszállítói, terjesztői kapcsolatrendszer. A legtöbb tömeggyártott termékre ez igaz, nem véletlen, hogy Magyarországon nem gyártanak mondjuk rádiót vagy tévét vagy telefont. Persze vannak piaci fülkék, idegen szóval niche-k, amelyeket egy innovatív magyar cég ki tud tölteni, de ez nem működik általános modellként.

Mi a megoldás? Nem nagyon van. Eléggé fontos az, hogy maga a kiinduló ország gazdag legyen és megfelelő tőkeközvetítő rendszere (bankrendszere) legyen. Egy ilyen gazdag országban legalább a niche termelés és a jobb ötletek finanszírozást kaphatnak. A szegény országnak erre esélye sincsen. Tőle az innovatív vállalkozó kapásból külföldre fog menni és ott keres tőkét.

Éppen ezért nem jó semmire önmagában az IMF féle neoliberális recept.

Az oktatás felfejlesztése jó dolog, ugyanakkor engem játékelméleti szempontból mindig a szigetgazdaságok problémájára emlékeztetett. Ez egy először Latin-Amerikában leírt probléma. Tehát talál a nyugati vállalat egy megfelelő olajfúró területet a dzsungelben. Ahhoz, hogy kitermeljenek kell egy csővezeték, egy fúrótorony, tárolóeszközök, munkások. Az építési felszerelés, építési team döntő része külföldről jön, hiszen a latin-amerikai országban nincs erre megfelelő ember. A működtetők és az építők között lehet "helyi". A végén a helyzet a következő lesz: a nyugati cég kitermeli az olajat, de az egész kapcsolódása az ország gazdaságához annyi lesz, hogy egy alacsony koncessziós díjat fizet a kormánynak + az ott dolgozó helyiek fizetést kapnak, illetve mondjuk még ételt vásárolnak.

Az a kérdés merül fel ilyenkor, hogy az érintett gazdaság jól jár-e. Óriási profitot termel az érintett cég és visz ki az országból, a nemzeti termelést, jólétet viszont minimálisan emeli csak. Elvileg ez egy pozitív összegű játék, de elhanyagolható az ország nyeresége benne. Az oktatással hasonló a helyzet egy fejletlenebb országban. Ha csak kizárólag az oktatást fejlesztik, de nincs olyan integrált, az ország jólétét nővelő, gazdaságát serkentő vállalti szféra, ami felszívja a végzett jó szakembereket. Tehát a magyar gazdaság hiába javítja meg mondjuk az orvos / ápoló képzést úgy, hogy a szakemberek kétszeresét képzi ki, a fejletlen - ezúttal állami - szféra nem fogja tudni felszívni őket - mennek el nyugatra.

Ez egy olyannyira fontos tényező, hogy amikor a németeknél 6-8 éve volt egy EU hozzájárulás vita és a német átlagpolgár azon fetrengett, hogy az ő országa dobja be a legtöbbet a közösbe, a Handelsblatt kimutatta, hogy egyrészt az áruk, másrészt a személyek szabad mozgása miatt az EU tagság a nettó befizetés mellett is óriási nyereség a német gazdaságnak. Így ugyanis a kelet- vagy dél-európai állam kiképzi a munkást, amire Németországban már nem kell költeni.

Serény Vélemény 2024.10.16. 12:41:43

@MEDVE1978: Vagy a svédeknél kitalálták, hogy ők nem képeznek orvosokat, mert az túl drága, és az orvosok úgyis kivándorolnak az usába. Viszont tudnak orvosokat bevándorlásra csábítani szerte k-eur-ból...

Serény Vélemény 2024.10.16. 12:46:11

Vagy egyszer megpróbáltam elmagyarázni egy közgazdásznak, hogy hogy is működnek az EU_s támogatások:
1) a kisvárosnak nincs pénze arra, hogy rendbe tegye a járdáit
2) de pályázhat, és valamennyi önerővel kap támogatást arra, hogy járdát (meg játszóteret) építsenek
3) tök jó, le térkövezik a járdát, fantasztikus életminőség javulás.

de....

Ki járt a legjobban?

A térköveket gyártó cég tulajdonosa, mert a profit nála jelentkezik leginkább.
Az meg nem AMészáros, meg nem a magyar állam, hanem... ?

Tapi2021 2024.10.16. 12:50:01

@Boldeone2: "A hazug türannoszok mindig egy "szebb jövő ígéretére" kérik a felhatalmazást, ezért veszélyesek, majd a hatalom megszerzése után abszolút hatalmat építenek a népre hivatkozva..."

Ahogy a boldog szocializmust ígérők is!

Tapi2021 2024.10.16. 12:51:20

@Boldeone2: Vagy a boldog globalista, atlantista, ... földi jót ígérők is!

Tapi2021 2024.10.16. 12:53:35

@Boldeone2: "Egy demokrata - felelősséggel - soha nem ígérhet "szebb jövőt" , hazug, populista ábrándokat..."

Neked ez jön le a választási kampányokból? A "demokratáktól"?

Tapi2021 2024.10.16. 12:55:08

@MEDVE1978: "Ez egy mikroszintű legenda, ami úgy szól, hogy:
1. Betelepül a működőtőke külföldről az adott országba;
2. A beszállítók és a külföldi vállalat dolgozói magukra szedik a "know how"-t, amit a külföldi vállalat behoz.
3. Olyan vállalkozásokat indítanak, amelyek a külföldi üzem versenytársaivá válnak.

Na ez az, ami nem nagyon működik"

Esetleg úgy, ahogyan Kína csinálja.

alöksz róz 2024.10.16. 13:42:32

@MEDVE1978: "Ugyanezzel az "ideológiával" próbálták 2010-ig felfuttatni a magyar gazdaságot." - nem tudom, hol élsz te, de most is ugyanez van :D

alöksz róz 2024.10.16. 13:47:24

@Serény Vélemény: "Vagy egyszer megpróbáltam elmagyarázni egy közgazdásznak, hogy hogy is működnek az EU_s támogatások:
1) a kisvárosnak nincs pénze arra, hogy rendbe tegye a járdáit
2) de pályázhat, és valamennyi önerővel kap támogatást arra, hogy járdát (meg játszóteret) építsenek
3) tök jó, le térkövezik a járdát, fantasztikus életminőség javulás." - nana! ez magyarországon működik így.
itt költötték térkövekre az eu-támogatásokat, mert orbán apjának kőbányája van.
meg nemcsak térkövekre, hanem patyomkin szarokra.

alöksz róz 2024.10.16. 13:52:29

@Tapi2021: "Esetleg úgy, ahogyan Kína csinálja." - ha nem is gazdasági csoda, de tud az működni. csak kell hozzá elég nagy (vagy elég nagy vásárlóerejű) belső piac, ami nekünk nincs.

de ha úgy csinálják, mint rákosiék a vas és acél országát, vagy mint orbánék az aksigyárak országát, hogy semmink nincsen hozzá, az biztos hogy kurva nagy ráfizetés.

Serény Vélemény 2024.10.16. 14:15:05

@alöksz róz: "nana! ez magyarországon működik így." POnt így működik pont az egész eu-ban. Lásd még görög csőd.

MEDVE1978 2024.10.16. 14:22:04

@Serény Vélemény:

"Ki járt a legjobban?"
A németeknél pont ez jött fel az EU nettó befizetői vita során. Vannak rá statisztikák, hogy a környező országokba adott támogatások mekkora része jött vissza, mint megrendelés a német ipari vagy szolgáltató szektornak. Az egész egy pozitív összegű történet a németeknek.

Az EU támogatásokat nem hülyék találták ki és az egyik fő céljuk a versenysemlegesség. A nettó befizető tagállamok a versenysemlegességi kötelmeket azért találták ki, hogy ne az ő pénzükön építsék fel a saját versenytársaikat. Éppen ezért, hogy ha megnézzük a magyar gazdaságfejlesztési támogatásokat, elsősorban olyasmik vannak jóváhagyva, hogy képzés/oktatás, marketing vagy reklámtámogatás, új gépek beszerzése stb. Ezek úgy nevezett közvetett támogatások, tehát arra nem irányulnak, hogy bizonyos szektort, iparágat megerősítsenek, esetleg EU szinten versenyképessé tegyenek.

Egy EU támogatásnál tehát sokszor valóban a szállító jár a legjobban. A képzés, térkövezés, főtér felújítás, bicikliút, lombkorona sétány azért jönnek elő, mert ezek versenysemlegesek, gyakorlatilag nulla versenyt jelentenek a többi EU-s vállalat számára, közvetlenül ezzel semmi nem lesz versenyképesebb.

Gery87 2024.10.16. 14:22:51

"a plurális hatalom megbénítja az államot, gyakorlatilag oligarchák kezébe mennek át a döntések,"

A korlátlan hatalom meg egy szűk elit kezébe adja.

"a politikai váltógazdaság lehetetlenné teszi hosszútávú állami programok működtetését,
a szabadpiac csak a gazdagokat segíti, még hatalmasabbak lesznek,"

Való igaz, de semmi garancia arra hogy a hosszú távra berendezkedő hatalom
bármi érdemi hosszú távú projektet fog indítani, ami előnyös is lesz.
És ha nem lesz, semmi nem gátolhatja meg békésen.

"a jó egészségügy növeli a lakosság számát, így még több kiszolgáltatott ember lesz,"

A rossz EÜ meg növeli a betegek számát így még több teher lesz, az emberek a magánszektorhoz fordulna, már ha tudnak ami pénzt vesz ki a zsebükből és csökkenti az egyéb fogyasztást.

"a jó oktatás termeli ingyen a képzett embereket a gazdag világ számára."

A rossz oktatás meg versenyképtelenné tesz és még jobban kiszolgáltatja az embereket a munkaadóknak és hátráltatja a gazdaságot.

Gery87 2024.10.16. 14:25:44

"Valójában a tények azt mutatják: soha sehol nem lett jóléti állam a fentiek bevezetésével, sőt ahol sikerült jólétet teremteni, ott éppen a fentiek megszegésével lett az. "

A valóság meg az hogy bármilyen "illiberális" rendszer csak akkor jóléti és gazdag ha van valami ami ettől függetlenül bevételt hoz pl olaj.

Az "illiberális" demokráciák és diktatúrák többsége a béka segge alatt van kettővel.

alöksz róz 2024.10.16. 14:26:44

@Boldeone2: "Mindnyájan tudjuk: csak az a "szebb jövő" amit az egyén individualista módon elér önmagának..." - ami akkor és csak akkor teljesül, ha mindenki számára adott a lehetőség és senki sincs kivételezett helyzetben.

MEDVE1978 2024.10.16. 14:32:58

@Tapi2021:

"Esetleg úgy, ahogyan Kína csinálja."

Kínát a távolkeleti modellként tanítják gazdaságtörténetben. Japán (kicst másképp, tradicionális óriásvállalatokkal, úgy nevezett zaibacukkal) kezdte ezt a sort és Dél-Kelet Ázsia folytatta. A kínai recept lényege mindig az volt, hogy erős állami / közösségi ráhatással fejlesztették a gazdaságot. A fejlesztési stratégia eleme az volt, hogy be kell vonzani nyugatról a munkaerőintenzív beruházásokat, a nyugati tőkét arra rábírni, hogy ott termeljen. Ennek az eszköze az alacsony bérszínvonal, a rengeteget dolgozó, gyakorlatilag munkavállalói jogokkal nem nagyon rendelkező munkások, az erős infrastruktúrafejlesztés (közlekedés, szállítás). Az iskolákban maximális teljesítmény megkövetelése, saját szellemi elit kitermelése. Ennek már a következő fázisa, amikor az állam eljut oda, hogy átvegye a nyugati technológiát és megfinanszírozza azt, hogy annak egy olcsó másolatát gyártsák a helyi vállalatok is. Minden esetben a bankszférát döntően az állam koordinálja és így juttat tőkét ezekbe a vállalatokba. Aztán ezek a vállalatok megerősödnek és már önállóan is megállják a helyüket a világpiacon.

A liberális modellel szemben itt messze nem arról van szó, hogy a "know how"-t a helyi dolgozó lemásolja, aztán a privát kézben lévő bankoktól kér hitelt a saját vállalkozás elindítására. Hanem arról, hogy a folyamatot a "fejlesztő" állam végigköveti és folyamatosan abba a szektorba pumpálja a tőkét, amit fejlesztendőnek ítél.

Ez egy államközpontú fejlesztési modell, aminek az első fázisa mindig a rabszolgamunka, ami "nem fehér embernek" való, éppen ezért mi sem örülnénk, ha Magyarország mondjuk ilyet választana.

MEDVE1978 2024.10.16. 14:41:55

@alöksz róz:
"Ugyanezzel az "ideológiával" próbálták 2010-ig felfuttatni a magyar gazdaságot." - nem tudom, hol élsz te, de most is ugyanez van :D

Már nem ez van, azért jó ideje, szerintem az a fajta illuzórikus gondolkodás, ami korábban volt, már elmúlt. Szerintem már nincs olyan, hogy valaki azt hinné, hogy autóipar lesz azért, mert mondjuk új üzemet nyit a BMW vagy azt, hogy Magyarország új, innovatív akkumlátorokat fog feltalálni és betör a világpiacra, mert X db akkumlátorgyár ide települt.

Ma egyéb okokból hozzák be a működőtőkét, szektorfüggően. A gépkocsiknál ilyen lehet a beszállítói kör, mert van értelmes magyar beszállítói kör is. (A Szuzuki azt hiszem talán 60%-ban magyar beszállítókkal dolgozik). Az akkumlátoroknál inkább egy orbáni intuicíóról van szó vagy egy rizikós akcióról, miszerint az gyárakkal stratégiailag fontos hellyé válunk az EU-ban, ami politikai tőkévé is konvertálható.

MEDVE1978 2024.10.16. 15:02:12

@Boldeone2:

"Ez marhaság! A nyugati, plurális demokráciában csak nagytőkések vannak, oligarchák az antidemokratius rendszerekben vannak, ahol a politika teljesen összefonódott a gazdasággal"

Kicsit ez játék a szavakkal. A globális kapitalizmus jelenleg az egyenlőtlenségek kiéleződését hozza magával. Ajánlom A globális elit című könyvet Pogátsa Zoltántól. A könyv lényege, hogy a legnagyobb vállalatokat mutatja be, amelyeknek a leggazdagabb, legbefolyásosabb emberek a tulajdonosai. A közös igazából bennük az, hogy mindegyiküknek "véres" valahol a története, törvénysértéshez, csaláshoz stb. kapcsolódik, illetve mindannyian próbálnak hatást gyakorolni a politikára. A különbség az, hogy ezt nyugaton elegánsan "lobby" tevékenységnek hívják, míg a gonosz keletieknél oligarcháknak.

"Szerencsére. Mi a faxnak hosszú távú, ideológikus kormányzás, éppen az ellenkezője jó. Az állam ne szóljon az emberek életébe!"
Ez egy érdekes dilemma, de a váltógazdaságok egyik óriási hibája valóban a hosszútávú stratégiák hiánya. Egyszerűen a politikusok négy években gondolkoznak, addigi megtérülésekben, PR hatásban.

"A legjobb lehetőség a nyugat- európai szociális demokrácia a " kisembernek"
Ami óriási hanyatlásban és eltűnőben van, Európa általános hanyatlásának következtében.

"A hazug türannoszok mindig egy "szebb jövő ígéretére" kérik a felhatalmazást, ezért veszélyesek, majd a hatalom megszerzése után abszolút hatalmat építenek a népre hivatkozva..." Ásítást nyomtam el. Se Giorgia Meloni, se Trump nem buktatta be az országát. Igazából inkább a semmi különös kategória. Magyarország se bukott be Orbántól, igaz most lefele megy a szekér.

"Egy demokrata - felelősséggel - soha nem ígérhet "szebb jövőt" , hazug, populista ábrándokat..."

Akkor egyik politikus sem demokrata? :D

Gelimtrtrddddd 2024.10.16. 15:18:42

@MEDVE1978: A globális kapitalizmus jelenleg az egyenlőtlenségek kiéleződését hozza magával. A
-------------
Braver Hund, fingem nem van a libernyák halandzsáról új-ónemmagyaron!

Nem jelenleg, ez egy bullshit új-ónemmagyar hang, stak EGY bullshit örmény jevevényhangtól, ősmagyarabb vesztileg, vesz-ti-leg. Nem talan, hanem losza, de ez mondani volna, hogy rekktalosztamány. Az él a gót éla, de igenstak az aklo-tól ered, úgy ak, ahogy akad, indogermán ak-tól, aktoma vagy aktama. Nem hoz, ez is egy örmény hang, ősmagyarul bírong.

Magyarul:vesztileg rekktaloszamány aktamáját bírongja.

alöksz róz 2024.10.16. 15:40:55

@MEDVE1978: "A Szuzuki azt hiszem talán 60%-ban magyar beszállítókkal dolgozik" - a merci is többségében. (bár szerintem nem magyar, hanem magyarországi.)
és tényleg azt várják, hogy ezek a beszállítók majd felfejlődnek.

Tapi2021 2024.10.16. 15:41:13

@alöksz róz: "vagy mint orbánék az aksigyárak országát, hogy semmink nincsen hozzá, az biztos hogy kurva nagy ráfizetés. "

Tévedés. Ezek MAGÁN cégek. Úgy sejtem, tudják, hogy nekik megéri-e itt akksit gyártani (több autógyár szomszédságában!) vagy nem.

Hiszen ezeket így is ide kell hozni az Audinak, BMW-nek...!

Az a jó a "tőkés" gazdaságban, hogy nem az állam kockáztatja a pénzét, hanem a tőkés. Az meg általában nem hülye.

alöksz róz 2024.10.16. 15:42:16

@MEDVE1978: "mi sem örülnénk, ha Magyarország mondjuk ilyet választana" - márpedig ezt választotta.

alöksz róz 2024.10.16. 15:45:56

@Tapi2021: :DD
a magyar állam sokezermilliárdot költött rá

Tapi2021 2024.10.16. 15:46:53

@Gery87: "Az "illiberális" demokráciák és diktatúrák többsége a béka segge alatt van kettővel. "

Ez azért még kérdőjel, hiszen csak két szocialista diktatúra eredményeit ismerjük Európában, a XX. századból.
A kínai szocialista diktatúra meg éppen elég sikeresnek tűnik.

Tapi2021 2024.10.16. 15:48:06

@alöksz róz: Ahogy minden állam, amely becsábította a kínai befektetéseket. Ez egy befektetési verseny. Mindkét félnek kínálnia kell valamit.

alöksz róz 2024.10.16. 15:51:12

@Tapi2021: ez beruházások támogatása pont olyan mint a korrupció. van mindenütt, csak az a nem mindegy, hogy mekkora.

ez az aksik országa pont akkora ostobaság, mint a vas és acél országa volt.

Tapi2021 2024.10.16. 15:51:50

@MEDVE1978: Ez a lényegen nem változtat. Kína behívta a nyugati tőkét, technológiát, eleve szoros állami és kínai céges szerepvállalással, aztán kitanult mindent, majd lenyúlta. És most már sajátjaként is tudja működtetni.

alöksz róz 2024.10.16. 15:52:34

@alöksz róz: "csak az a nem mindegy, hogy mekkora." - és főleg hogy mi a haszna belőle az országnak.
magyarországnak semmilyen haszna haszna nem származik belőle, annál inkább van belőle haszna a tolvaj fidesznek.

Tapi2021 2024.10.16. 15:58:13

@alöksz róz: "ez az aksik országa pont akkora ostobaság, mint a vas és acél országa volt. "

Mert ti azt mondjátok?

Persze felfuttathatnánk a jurta gyártást is, csak azzal nem lennének kisegítve az autógyárak. És esetleg tovább költöznének idővel.

Helyettük meg... Mi is lenne? Mi a ti javaslatotok???

Tapi2021 2024.10.16. 16:01:47

@alöksz róz: "magyarországnak semmilyen haszna haszna nem származik belőle, annál inkább van belőle haszna a tolvaj fidesznek. "

Ilyen kijelentésekből lehet tudni, mikor kapcsolt át az agyatok gondolkodásból, merő érzelmi alapú gyűlölködésbe.

Te sem gondolhatod komolyan, hogy nincs hasznunk abból, ha nálunk fektetnek be és nem más országokban.

De újra megkérdezem: ti milyen befektetéseket, befektetőket hoznátok Magyarországra? És HOGYAN? Mivel ösztönöznétek őket, hogy pl. ne Szlovákiába menjenek?

Boldeone2 2024.10.16. 18:47:45

@MEDVE1978: Ásítást nyomtam el. Se Giorgia Meloni, se Trump nem buktatta be az országát. Igazából inkább a semmi különös kategória. Magyarország se bukott be Orbántól"

-Trump egy erős kapitalizmust örökölt, a többi autokratikus rezsim azért elég nagy bajban van a világon. Egy átlag török sokkal rosszabbul él, mint korábban; ma pedig már egy átlag magyar is...
Egyre rosszabbul állunk..

illetve mindannyian próbálnak hatást gyakorolni a politikára. A különbség az, hogy ezt nyugaton elegánsan "lobby" tevékenységnek hívják, míg a gonosz keletieknél oligarcháknak."

- Nem mindegy mennyi vagyon öszpontosul az államközeli oligarchák kezében. Nagy állam= nagy lopás

Ami óriási hanyatlásban és eltűnőben van, Európa általános hanyatlásának következtében."

- Azért annyira nem...Egyébként nem özönlenének IDE embermilliók és nem a felfutó Kínába....Ez a valódi jó világ, még mindig...

Boldeone2 2024.10.16. 18:49:13

@Tapi2021: Orbán egy bukott politikus, megkapta a selyemzsinórt, azaz: mondjon le!

Boldeone2 2024.10.16. 18:50:48

@Tapi2021: It is time to go....

A legerősebbek lemondatnák Orbánt:

forbes.hu/uzlet/orban-europai-neppart-uzenet/

vergyula 2024.10.16. 18:53:25

"a plurális hatalom megbénítja az államot, gyakorlatilag oligarchák kezébe mennek át a döntések"
A plurális hatalom meg tudja akadályozni az ámokfutást.

"a politikai váltógazdaság lehetetlenné teszi hosszútávú állami programok működtetését"
Meg kell egyezni az ellenzékkel a parlamentben. Vannak mindenki számára fontos és jó döntések. Aztán ha jön a váltás, az új kormány folytathatja ugyanazt.
Valójában a Fidesz legfontosabb célja is mindig rövidtávú: megnyerni a következő választást.

vergyula 2024.10.16. 18:58:03

"a szabadpiac csak a gazdagokat segíti, még hatalmasabbak lesznek"
Szabadpiac + állami szabályozás, pl. monopóliumok vagy kartellezés tiltás.

"a jó egészségügy növeli a lakosság számát, így még több kiszolgáltatott ember lesz"
Eddig nem az volt a baj, hogy fogy a magyar?

"a jó oktatás termeli ingyen a képzett embereket a gazdag világ számára"
Olyan ország kell, ahonnan nem érdemes kivándorolni.

Gery87 2024.10.16. 19:41:19

@Tapi2021:

Vicces vagy, de én ezek alatt ma létező banánköztársaságokra gondoltam meg úgy kb egész Afrikára és Ázsiára, vagyis a volt harmadik világra.

alöksz róz 2024.10.16. 19:45:59

@Tapi2021: ez sose fog megtérülni.

ha nem ajánlamak helyette semmit, cdak nem basszák el rá a pénzt meg a környezetet, már az egy sokkal jobb javaslat.

IdomitottFoka 2024.10.16. 22:24:27

@MEDVE1978: "Az a kérdés merül fel ilyenkor, hogy az érintett gazdaság jól jár-e."

Lehet h Mo gazdasága jól megjárná ha színvonalas oktatásba ölné a pénzt, de legalább az ebben az oktatásban résztvevők jobban járnának. Mert úgy néz ki h a stadionépítés, az aksigyárak észnélküli tolása (lenne még mit sorolni) sem volt vmi jó hatással a gazdaságunkra, és akkor még finom voltam.
Úh nyugodtan kipróbálhatjuk az oktatásba invesztálást, ennél szarabb nem lesz. Túlgondolni se kell, kezdjenek leborítani egy raklap pénzt minden tanáriba 15 (30) évig (végülis a fociban is így megy ez kb), azt meglátjuk hova jutunk, lehet messzebb, mint a fradi a BL-ben vagy a vej a kastélyszállodaiparban.

@poszt
"ki kell építeni a megfelelő intézményrendszert, a hatalmi ágakat el kell választani, politikai váltógazdaság kell, de a gazdaságot alapvetően a szabadpiacnak kell irányítania, be kell fektetni az oktatásba és az egészségügybe, s akkor hamarosan minden csodás lesz és jön a jólét"

A ner mindent fordítva csinál és bizonyítottan szarul működik. És az összes illiberális szarul működik, akárhova nézünk, nettó elnyomás és/vagy háború tartja a felszínen őket, vagy a 100 millió éve elpusztult állatok szénmaradványai. A fent leírt módszerekkel, vagy legalább a részleges betartásukkal meg van esély, lásd Japán, Szingapúr, Korea, Észtország.
De értelemszerűen is belátható, h az oktatás képes lehet kiemelni a gazdaságot, hiszen esélyesebb h felbukkan egy jó ötlet egy csomó edukáltból, mint egy csorda elvadított neresztényből.

IdomitottFoka 2024.10.16. 22:29:04

@vergyula: ez ilyen, na. a szuverenitás az h nem állunk ellen holmi megszállóknak és az országnak az jó ha sok a beteg és a hülye. a kreml szócsövétől mégis mit vársz?

Digitális_Fater 2024.10.17. 00:03:49

@IdomitottFoka: "A fent leírt módszerekkel, vagy legalább a részleges betartásukkal meg van esély, lásd Japán, Szingapúr, Korea, Észtország."

A koreai (dél, észak egyaránt) beteg, elmeroggyant társadalom, nehogy már ők legyenek a minta bármilyen téren. Vagy ha annyira szereted őket, vándorolj ki Szöulba. Észtország meg bástya az oroszok ellen, ezért róluk csak a jót osztják meg, és a nyomort, problémákat, feszültségeket elhallgatják. Viszont egy Lee Kuan Yew jöhetne Szingapúrból, bár nem tudom, libsiként mit szólnál hozzá, ha már Orbán se tetszik...

Serény Vélemény 2024.10.17. 07:23:54

@IdomitottFoka: Az "oktatás" mint magas frekvenciás libsihiszti mindig jól jön, de ki a franc akadályoz abban, hogy tanulj? Ki akadályoz abban, hogy a gyerekeidet tanulásra neveld, és arra, hogy a Vekerdy - legyen átok a neve - hazudott, és igenis jól kell tanulni, és sokat, és kiválónak kell lenni a tanulásban - lehetőleg?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.10.17. 08:01:58

@vergyula:

Ha a nyílt politikai hatalom gyenge, a helyére más erők lépnek.

Gelimtrtrddddd 2024.10.17. 08:09:15

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Ha a nyílt politikai hatalom gyenge, a helyére
----------------
Hatalom egy libcsi hang, regerda és duadva van. Gyenge vagy genge és gönge,m de kurjnka is. Nem hely, hanem lagu.

Bajuod? Jah, libcsi-kommcsi vagy.

Gelimtrtrddddd 2024.10.17. 08:15:16

@vergyula: Szabadpiac + állami szabályozás, pl. monopóliumok vagy kartellezés tiltás.
--------------------

Piac? Magyarnak maroketája van, ahol mar és marok. De más a libernyák ökomókia, a libcsizmus, ahoghy Unternehmung utilitárisan.
Az állam egy libernyák hang, magyarnak rejku van. A libcsi szab, annak van szablyája, magyarnak regály.

Kartell tiltás? Nem rakem. A kartell az nem rossz, nem raktaraku. Az ősmagyar Sons of Anarchy és a Mayans kartellja?

IdomitottFoka 2024.10.17. 08:40:45

@Serény Vélemény: Például az iskolakötelesség akadályozza meg. Ha napi 6-8 órában kötelező a gyereknek egy olyan intézményben lenni, aminek elvileg az lenne a célja h tanítsa, de egyre inkább csak gyerekmegörzőnek működik, akkor senki nem tudja a maradék időben megtanítani, mert már telítődött. És arról ne is beszéljünk h az a társadalmi közmegegyezés h én dolgozom vmi egyebet és a tanár dolgozza azt h a gyerek tanuljon. De a tanár meg olyan amilyen, és nincs választék. Az a kevés magán és/vagy elit iskola kapacitása meg elég korlátos, úh pont kevés lesz a merítés és csökken a valószínűsége annak h elegen előálljanak vmi hasznossal. Arról nem is beszélve h a magán gyakran kontraszelektál.

@Digitális_Fater: A kérdés a legkevésbé sem arról szólt h nekem ezek tetszenek-e, hanem h működnek/működtek a módszereik gazdasági ugrásként. Tény h igen. Az is tény h a ner az intézményrendszer leépítésével, a hatalmi ágak összevonásával, a gazdaság kormányzati adhoc kézivezérlésével, az eü és az oktatás lezüllesztésével (ezekben azért a szocik érdemei sem avulltak el) biztosan nem eredményeztek gazdasági ugrást. Ami azt illeti, csúszunk bóvliba, az adósság nő, a ner sem tűnik eredményesebbnek a szocializmusnál. Akik meg nem adták fel teljesen a Nobel-díjazottak elképzeléseit, közel sem hanyatlanak annyira, sőt sereghajtóból előznek minket a kanyarban (ami nem nehéz mert kurvára szembe megyünk az autópályán). Ha ez neked tetszik, akkor költözz Moszkvába, ott aztán csúcsra járatták ezt. (Ha már voltál olyan kedves h úticélokat javasolgass, mondjuk legközelebb már nem leszek ilyen visszafogott)

Tapi2021 2024.10.17. 15:56:10

@Boldeone2: És kit érdekel, hogy a külföldi ellenség mit akar? MI, a MAGYAR nép szavazunk - amíg hagyják - arra, kiket akarunk az ország élén látni.
És mi, a többség, Orbánékat!!!

Ez a lényeg. Hogy ez nekik nem tetszik? Nem jó, de álljanak tótágast.
Jobb lenne barátkozni, ahelyett amit csinálnak.

A Závecz felmérése előbb-utóbb más országokra is igaz lesz! Lassú az ébredés a kábításból, de lesz.

Tapi2021 2024.10.17. 15:59:31

@vergyula: "Valójában a Fidesz legfontosabb célja is mindig rövidtávú: megnyerni a következő választást. "

És melyiké nem? Szerinted a Fidesznek volt esélye ezzel az ellenzékkel kiegyezni? Szerintem nem.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása