magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Az igazságról

A téma természetesen az igazságosság.

Az igazságosságot nem tudjuk meghatározni fogalomként, próbáljuk meg eszközként meghatározni tehát.

A bírák megmondják beszéd útján mi igazságos és mi igazságtalan. Aki igazságtalanságot követ el, az miért teszi ezt, talán mert gonosz? Nem, ez nem lehetséges, senki se direkt gonosz.

Hazudni és kárt okozni igazságtalan. De vajon az, ha az ellenségünkkel tesszük ezt? Az eredmény: ugyanaz egyszer igazságos, másszor igazságtalan.

Úgy tűnik, akkor igazságos valami, ha azt a megfelelő helyen és időben tesszük, míg az ellenkező esetben ugyanaz igazságtalan. Ahogy az orvos által ejtett vágás helyes, mert tudja, hogyan kell elvégeznie.

Az igazságosság alapja tehát a tudás, míg az igazságtalanság alapja a butaság. A tudatlanságot senki se akarja saját magának, azaz senki se akarattal buta. Aki igazságtalanságot okoz, az tehát buta.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr513183426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása