magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Miért bukott a liberalizmus Kelet-Európában?

Azt mondja egy érdekes cikk, hogy a szolgai utánzás követelése miatt utálta meg Kelet-Európa a liberalizmust.

Szerencsés vagyok, hogy egyszerre két országban élve éltem meg a folyamatot, mindkét ország félperiféria, de míg Magyarország a félperiféria fejlettebb nyugati része, addig Bulgária annak középső, fejletlenebb része.

Persze igaz ez, de csak részben. Bulgáriában pl. ez a nyomás sokkal erősebb volt, mint Magyarországon. Az átlag magyar azt hiszi, az SZDSZ-féle totális nyomulás a csúcsa mindennek, de amit egyes nyugati megmondóemberek megengedtek maguknak Bulgáriában az még az SZDSZ-Magyarországon is elképzelhetetlen lett volna, pl. támadás volt a "primitív" cirill ábécé ellen, felmerült az ország "evangelizációjának" szükségessége, azaz le kellene mondani az ortodox vallásról, ha lehet a protestantizmus javára, de legalábbis katolikussá válni, meg olyan vad ötletek, hogy a "megbékelés" érdekében ne legyen történelemoktatás az iskolákban.

A legvadabb élményem e tekintetben: 1992 Húsvétkor a bolgár állami televízió élőben adta a római pápa miséjét akkor, a nyugati naptár szerinti Húsvét napján, amikor az ország még a Virágvasárnapot ünnepelte. Mindez egy olyan országban, ahol a lakosság alig 1 %-a katolikus. Majd következő héten nem közvetítette élőben az ortodox húsvéti misét. Akkor éppen jobboldali kormány volt hatalmon Bulgáriában, ami Bulgáriában akkoriban az abszolút nyugatpártisággal volt azonos (ma már szerencsére ez nincs teljesen így), így lett az a helyzet Bulgáriában, hogy gyakorlatilag minden hazafias vagy nacionalista erő a baloldalon jelent meg.

Szóval nyilván megvolt a hatású a megalázó mintakövetés megkövetelésének, de ez messze nem minden.

Ami fontosabb - s ezt a cikk is említi -, hogy Kelet-Európától nagyobb fokú liberalizmus lett megkövetelve, mint ami a nyugaton létezett. Míg nyugaton - bár már részben leépítve - létezett valamiféle jóléti modell, szocdem-liberális keverék, addig keleten a legtisztább piaci viszonyok lettek megkövetelve, minden jóléti elem, de még a szakszervezeti tevékenység is ki lett kiáltva a fejlődés kerékkötőjének, ósdi komcsi baromságnak.

A legfontosabb azonban kimaradt: a nyugat nem integrálni akarta a keletet, hanem meghódítani. Elvenni a gazdaságát, a profitot kisajátítani, a bérszintet tartósan alacsonyan tartani.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr4915642000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2020.04.29. 08:11:29

Történészi és kortársi szemmel fontos adalék még az utolsó bekezdéshez: a Nyugat mindezt teljesen természetesnek és a helyes állapot beállásának is gondolja.

Mr. Hyde 2020.04.29. 09:22:27

A szocialista kitérője miatt kellett Kelet-Közép Európának vezekelnie elsősorban. Ez egy fajta jóvátétel volt a Nyugat számára a hidegháború alatti sok bosszúságért.

chrisred 2020.04.29. 11:09:43

Magyarországon meg sem bukhatott a liberális modell, mivel annak az alapkövetelménye az állam túlburjánzásának megszüntetése lett volna. Ennek a lehetőségét ironikus módon pont a ballibek idején bevezetett Bokros csomag akadályozta meg, aminek a vezérlőelve az volt, hogy az államcsődöt minden áron el kell kerülni, még azon az áron is, hogy a polgárok életvitele kerül csődbe. Tehát visszatért az a logika az államszocializmus időszakából, hogy az állam érdeke mindig megelőzi a polgárok érdekeit. És ez a logika egy rövid időszakot (2000-2004, vagyis a polgári kormánynak a Bokros időszakból való kilábalásától kezdve Medgyessy megbuktatásáig) kivéve folyamatosan a hatalmi politika vezérlőelve lett.

nu pagagyí 2020.04.29. 16:59:55

Kissé túlbonyolítja a blogíró a kérdést, a válasz sokkal egyszerűbb.
Egy liberális államot, amelyben az ember a legfontosabb, ki kell harcolni a polgároknak. Ilyen sem Bulgáriában, sem Magyarországon nem történt. Mindkét országban több száz éven keresztül idegen érdekek gátolták a polgárosodást a nemzeti öntudat kialakulását (Magyarország 500 év). A népnek egyébként teljesen mindegy, hogy kollaboráns elit, vagy megszálló tartja nyomorban és fosztogatja. Mindegy, hogy Horthy, Rákosi, Kádár vagy Orbán adja-veszi munkaerejüket és szabadságjogaikat szarért-húgyért a többet fizetőnek. Az emberek a jogfosztáshoz szocializálódtak, a börtönön belül keresik a jobb priccset.

Az ország emberi árucikkekből és szánalmas, nemzeti lózungokat puffogtató, pénzért az anyját is eladó börtönőrökből áll. Messze van még a Nyugat, ahol az embereknek vannak jogaik, nem pedig mindenféle fogalmaknak és konstrukcióknak, úgymint a "zászlónak", a "nemzetnek", a "családnak", meg bárminek, ami nem ember.

chrisred 2020.04.30. 06:14:25

@nu pagagyí: "Egy liberális államot, amelyben az ember a legfontosabb, ki kell harcolni a polgároknak."

Ezért pontosabb kifejezés a liberalizált állam, mert ezt nem az állam csinálja, hanem szerencsésebb helyeken az állammal csinálták meg a polgárok.

Gery87 2020.05.16. 14:44:02

@MAXVAL bircaman közíró:

A profit mindenhol fontos.Orbánnak is az a legfontosabb, a többi csak duma...
Az autiriter rezsimekben is a pénz, hatalom mozgat mindent....
Az a nem mindegy hogy szociálisan mennyire érzékenyek.

Gery87 2020.05.16. 14:48:16

@nu pagagyí:

Itt nem volt soha polgárosodás....az elit a XIX.sz elején elment nyugatra, látta hogy van hatékonyabb, korszerűbb, trendibb módja is az uralomnak...aztán hazajöttek és elmondták hogy mostantól "mi urak és büdös parasztok egy nemzet vagyunk"...a büdös tótók, oláhok stb is ha tetszik ha nem (nem tetszett nekik).
Azóta ezt eljátszotta még az épp aktuális elit párszor, azzal a különbséggel hogy közben rájöttek hogy kik mégsem a nemzet tagjai (zsidók, svábok..ballibek, sorosisták stb)
Hát itt tartunk....
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása