magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Harc a nyelv ellen

Ukrajnában immár teljeskörű lett a harc az orosz nyelv ellen. Már tilos az orosz nyelv bármilyen használata a magánéleten kívül.

Persze ez szánalmas, másrészt meg jó hír: azt jelzi, hogy a kijevi CIA-hunta már maga se bízik a győzelemben.

Hasonló volt Magyarországon is, a Rákosi-korszakban. Akkor ellenséges nyelvnek volt kikiáltva a német, a szerb-horvát és a szlovén, természetesen tisztán politikai okokból.

Saját családi történetem erről. Anyai ágamon sok a német ősöm. Mind anyai nagymamám, mind anyai nagypapám félig német volt: mindketten anyai ágon.

Az egyik vonal tisztán szudétanémet az egykori Mährisch Neustadt városból (mai neve: Uničov), ez ma cseh város a cseh-lengyel-szlovák hármashatártól kb. 50 km-re. A másik vonal "sváb": az a XVIII. század elején települt Magyarországra, Veszprém környékére, majd onnan az engem érintő ág Érdre, majd Cinkotára.

A lényeg: a családban mindenki tudott németül, vagy anyanyelvként vagy idegen nyelvként. Olyan is akadt a távolabbi rokonságban, aki magyarul alig tudott.

Anyám éppen a legrosszabb időszakban lett kisiskolás, 1950-ben. A család elhatározta jó előre: a gyereket nem szabad németre tanítani, nehogy aztán "elszólja" magát az iskolában. Mert ebből "baj" lehet. Szóval szívós igyekezettel sikerült a németet megszüntetni a családban.

Egyébként már saját emlékem a 70-es évekből: nagymamám és az anyja egymással vagy tisztán németül beszélgettek vagy felemásan (azaz a dédnagymamám németül, a nagymamám magyarul). de mindig csakis otthon, amikor idegen nem volt jelent. Nyilvános helyen magyarul beszéltek egymással - akkor ugyan már nem volt hivataosan németüldözés, dehát "azért jobb óvatosnak lenni" alapon.

Ez jutott eszembe az ukrajnai nyelvhelyzetről. Csak ott ez nem fog menni. Egy széteső instabil állam, ráadásul idegen atlantista-sátánista irányítás alatt nem lesz képes magából nacionalista gettót gyártani. Plusz Kelet- és Közép-Ukrajnában az ukrán nemzeti öntudatúak zöme is orosznyelvű.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr6017862221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gery87 2022.06.21. 15:39:12

Szerintem a magyar és az ukrán helyzet más azért.
Itt elve ukránokról beszélünk főleg, akik egy eleve nagyon hasonló nyelvet (oroszt) beszélnek, az átmenet egyikből a másikba (ukránba) gyors lesz, ha lesz...a német és a magyar nyelv/identitás között azért több generáció kellett, de ez is teljesen sikeres volt!
Ma nincsenek tisztán német anyanyelvű német nemzetiségiek de megkockáztatom tisztán németek sem. ehhez kellett kb 50 év....se!

Persze minden attól függ ki fog nyerni.

littke 2022.06.21. 17:42:04

Én nem emlékszem olyan különös német nyelv ellenességre az 50-es években MO-n. Szüleim egy ideig kiskoromban külön németre járattak, amikor azt nagyon nem szerettem, átváltottak egy másik tanárra, külön angolt tanulni. Első elemista korromban történt.

Német ellenességre persze nagyon is emlékszem, és persze az oroszt nagyon nyomták. Ez a németellensség mára átváltott orosz/szerb ellenességre, Hollywood a vezető szál, és persze bizonyos fokig ázsiai, főleg kínai ellnességre is. Lásd James Bond filmek.

Mindig kell egy rossz elem ezekben a filmekben, ez elkerülhetetlen, és az, hogy az sohasem lesz angolszász. Ők mindig jók.....

Gery87 2022.06.21. 19:39:01

@littke:

Öregapámék bányászok voltak és pl lengyelül makogtag kicsiit mert sok volt a lengyel vendég bányász, az nem volt gond, de a helyi echte svábokat megszólták ha egymás közt németül beszéltek! Merthogy "ha itt élsz, magyar kenyeret eszel, akkor beszélj magyarul"!
Nem túl logikus és toleráns álláspont.
Lehet hogy nyíltan nem volt németellenesség és a kitelepítés után nem volt az aktuálpolitika része, de nem véletlen hogy kb teljesen eltűntek, asszimilálódtak.
MO-on sem volt jó kisebbségnek lenni.
Erre rátett egy lapáttal hogy a zömében falusi, szórványban élő, meg városba költőző réteg voltak....szemben pl a homogén tömbben, sávban élő hat. magyarsággal.

vasútihíd 2022.06.21. 20:48:11

@littke: Rosszul tudod vagy talán az ideológiai szimpátiád alapján ferdít az emlékezeted ami itt elég gyakori mert bár persze a szovjetek-oroszok ritkán voltak a jó oldalon ábrázolva a james bond filmek főgonoszai azért inkább nyugati ott is gyakran angolszász mint keleti országokból származóak voltak kínai például csak egy volt az is csak félig egyébként is a gonosz kínai szereplő a kilencvenes évek óta eltűnőfélben van az amerikai filmekből a nagy kínai piac és cenzúra miatt.

GyMasa 2022.06.22. 11:39:07

@Gery87:
"...átmenet egyikből a másikba (ukránba) gyors lesz, "
A magyarról és a románról is?

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.06.23. 07:54:56

@GyMasa: oroszról ukránra se. Bonkáló Sándor írja, hogy a rutén nyelvű vidékekre kihelyezett orosz tisztviselők folyamatosan írogattak a cári bürokráciának, hogy valamit csináljanak, mert hiába van betiltva a rutén nyelv, itt úgy beszélnek, és ők nem értik. Kéne egy szótár, de hogy legyen szótár, ha a nyelv be van tiltva?
(Bonkáló prof ugyan ukrainista volt de amit írt. mindig ellenőrizhetően valós volt.)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.06.23. 07:59:43

@Gery87:

@GyMasa: @Deak Tamas:

Magyar vonatkozásban is megesik ez.

Az ismert jelenség volt, hogy pl. Erdélyben és a Felvidéken a magyar-román/szlovák vegyesházasságokból származóknál, hogy Trianon előtt a 90 %-uk magyarnak vallotta magát, aztén meg román/csehszlovák uralom alatt rlmánnak/szlováknak.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.06.23. 07:59:51

@vasútihíd: @littke: helyektől függött ez Magyarországon belül a háború után. Nyilván ahol a hazaáruló volksbundista svábság hangosabb volt, ott kialakult a nyelv iránti ellenérzés, ahol nem, ott nem. Az 1941-es népszámláláson a Volksbund erősen harsogta, hogy akinek német neve van az német, beszéljen németül, vallja magát németnek.
Egyébként Jugoszláviában sokkal rosszabb volt. Apám másodunokatestvérét, hétéves kislányt azért vitte be az UDB (amelyhez képest az ÁVH tüllruhás bababalerinák szülinapi zsúrcsija volt) hogy szokott-e beszélni a dédivel németül. Mivel a dédi Stájerlak nevű településről származott, hát nem is rétoromán volt az anyanyelve.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.06.23. 08:02:23

@Deak Tamas:

Az egyik német dédnagymamám neve Göncz volt, ez svábnak számított. Meg si változtatta Érdire. Érden született, ezen az alapon.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.06.23. 08:09:10

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Trianon előtt inkább csak akkor, ha elköltözött valamilyen olyan helyre a szülőföldjéről, ahol ez fontos vagy épp nem fontos volt. Akik helyben maradtak, biztos hogy nem így tettek, a nemzetiségi statisztikai arányszámokból ez világosan látszik.
Egyébként nem is ez a lényeg, hanem a magyarokhoz való érzés. Van egy könyvem, a Rumenfrage in Ungarn, németnyelvű magyarellenes propaganda, ebben van egy nagyon érdekes térkép az 1892-es választások eredményeivel illetve az adott terület nemzetiségi összetételével. Ha elfogadjuk, hogy akik a 48-as pártra szavaztak akkor azok esetleges népszavazáskor is ránk szavaztak volna (a soproni meg a vend kerület szavazási hajlandósága ezt alá is támasztja) akkor kb. olyan határaink lennének hogy észak felé mint a bécsi döntési, itt lenne egész Kárpátalja a Tisza vonaláig, Nagyváradtól bő 50-kmre haladna keleten dél felé, ítt lenne egy széles Hunyad-Szeben-Nagyküküllő korridor a Székelyföldre. Nálunk lenne Arad, Temesvár, Lugos, Nagykikinda, Nagybecskerek, Zombor, Óbecse.
Szóval bőséggel akadtak olyan románok meg svábok meg szlávajkúak még, akiknél a független magyar államban létezés nem okozott volna gondot, mégha a hülye gery arról pampog is, hogy milyen szar volt itt nemzetiséginek lenni.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2022.06.23. 08:12:21

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: hát a névváltoztatás,. -magyarosítás az meg teljesen véletlenszerű dolog volt akkoriban, mindenféle propagandahazugságtól eltérően. Csernoch Jánosnak semmi gondja nem volt a nevével, Szapucsek Györgynek igen, mégis mind a kettő hercegprímás lett.

GyMasa 2022.06.23. 10:17:53

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
Az teljesen oké, de én arra gondoltam, hogy az ukrán valóban nagyon hasolnít az oroszra, a magyar meg a román viszont nem igazán.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása