magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

A guru

A gurujelenség mindig izgatott. A guru olyan ember, aki képes jelentős embertömeget maga mögé állítani értelmes okok hiányában.

Lehet a guru persze vallási, ez az alap. De manapság ilyen sok politikus, de leginkább a gazdaságban működnek. Az igazán sikeres piramisjáték-szervezők mind guruk, képesek tömegeket meggyőzni valami teljesen abszurdról, majd a meggyőzöttek sokszor évekig ki is tartanak a gurujuk mellett, saját érdekeit is hátul hagyva. Mindenki ismer pl. lelkes mlm-tagot, aki bekerült valamilyen ilyen guru hálójába, majd aztén évekig hatalmas összeget költ hülyeségekre, csak mert hitt a gurunak, hogy ez a siker kulcsa.

Kb. másfél éve figyeltem fel erre a Bertalan Attila nevű gurura. Láthatóan nem túl művelt ember, ismeretei korlátosok, magyar anyanyelvén is elég alacsony stílusban kommunikál. A srác oroszpárti, vírustagadó, s "alkotmányos rendszerváltó", ez így 3 dolog furcsa kombinációja.

A fő hangsúly persze az "alkotmányos rendszerváltás". Ez egy régi elmélet, még 11 éve lett kitalálva más által - egy Geri Tibor nevű nyugdíjas az ötletgazda, írtam már a témáról -, de Bertalan megjelenéséig ez egy teljesen marginális ügy volt, rendszerint 15-20 ember jelent meg tüntetéseiken. Aztán jött Bertalan, aki képes volt már 20-25 ezer embert is összetrombitálni, de 1-2 ezer embert bármikor összecsődít kb. nulla szervezéssel, miközben komoly ballib pártoknak sok pénzzel is nehézséget okoz ez.

Miközben ő semmi újat nem mond, az egész ugyanarra épül, kicsit leegyszerűsítve ez:

  • a hatályos alkotmány nem hatályos, "közjogilag érvénytelen",
  • ezért a Magyarország nevű állam nem létezik.
  • össze kell szedni egy helyre az ország lakosságának 1 %-át, azaz 100 ezer embert, akik kijelentik, hogy ők nem a Magyarország nevű "magánállam" állampolgárai, hanem a jogfolytonos magyar államé,
  • ez után az ENSZ főtitkára rendelkezik, s kimondja: Magyarország nem létezését,
  • ideiglenes kormány alakul a magyar állam terület, mely megszervezi a nép alkormányozását és a választásokat.

Tuylajdonképpen mindenki számára első látásra világos, hogy mindez marhaság, ráadásul a belső koherencia is hiányzik.

Plusz az egész tálalás olyan, hogy se egyik, se másik nagy tábornak nem igazán vonzó. Lásd támadják a hatályos alkotmányt és diktatúráznak, viszont alapvetően nemzeti köntösben: olyan kellékeket alkalmaznak, melyek a ballib törzstábor számára elfogadhatatlanok, lásd Szent Korona tan, Székely Himnusz, túltengő nacionalizmus. Tipikusan olyan módon viselkednek, ami egyik tábort se tudja megnyern.

S mégis, ez az ember a múlt héten ismét sikeres tüntetést szervezett, kb. 1500-2000 jelenlévővel. Hát, ezt szeretném megérteni.

tipikus szónoklat

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr1717862751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gery87 2022.06.22. 15:07:29

"S mégis, ez az ember a múlt héten ismét sikeres tüntetést szervezett, kb. 1500-2000 jelenlévővel. Hát, ezt szeretném megérteni."

Mit nem értesz? 1000-2000 buta frusztrált reménytelen ember mindenhol van akik valami "nagy gyökeres változás által" úgy hiszik majd nekik azonnal jobb lesz (nincs más kapaszkodójuk)!
Akiknek aztán a csalódottságát, butaságát a helyi adottságoknak megfelelően be lehet csatornázni!
B. Attila szerintem nem guru, csak azt mondja, olyasmit szervez meg amire vannak eleve fogékonyak...ha Kis Pista szervezné akkor is elmenne ennyi ember!

2022.06.22. 19:43:27

Nekem a guru houellebecq-i megfogalmazása tetszik: maga mellé csődít egy rakás embert, megdugja a nőket, aztán lelép a kasszával.

@Gery87: Ez nem elégséges magyarázat, mert "buta frusztrált reménytelen ember" ennél sokkal több van.

Gery87 2022.06.22. 20:27:51

@zavaleta:

Foci drukker is több van mint 20.000 (most mondtam valamit...) mégse férnek be többen egy stadionba:)
Ezen kívül meg sokféle mód, ideológia, összeesküvés, csoport, párt, elmélet van ami vonzza őket...persze hogy B Attila csak egy sokfajta "megoldás" közül amin lecsapódnak ezek az energiák. Egyébként Orbán is egy ilyen "Guru"...

Gógita 2022.06.22. 23:19:11

Én azt szoktam mondani, hogy egyszerűen mindenre van (fogékony) ember.
A legextrémebb baromságokra is.

Gógita 2022.06.22. 23:22:11

@Gery87: "Egyébként Orbán is egy ilyen "Guru"... "

Vagyis neked is van egy fixációd! :-)

Párduc oroszlán gorilla... Makákó! 2022.06.22. 23:53:41

Már rá is jöttél mitől tud összeszedni 1-2000 embert: mert ezek jobbosok és nem balosok. A jobboldaliak mindig is jobban mobilizálhatók politikailag.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása