magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Gagauzok

A gagauzok egy meglehetősen kis nép. Ennek ellenére két ismerősöm is van gagauz gyökérrel, az egyik negyed gagauz Bulgáriából, a másik fajtiszta gagauz Moldáviából.

A gagauz őshaza Besszarábiában van. Ma sokan azonosítják Besszarábiát Moldovával, de ez pontatlan:

  • egyrészt a nemzetközi jogilag Moldáviához tartozó, Dnyesztertől keletre fekvő rész, ahol a mai el nem ismert Transznisztria van, sose volt Besszarábia része,
  • másrészt része volt Besszarábiának a mai Ukrajna déli csücske, a Budzsák, valamint a ma szintén Ukrajnához tartozó, Sztálin által Romániától 1940-ben elfoglalt terület (Észak-Bukovina) keleti fele.

A gagauzok sajátossága: az egyetlen oguz türk nép, mely nem muszlim vallású. Nyelvileg az összes oguz türk nyelv elég jól érthető egymás számára, még az egymástól legtávolabbi török és türkmén között is lehetséges beszélgetni, olyan 50 %-os a kölcsönös megértés foka. A gagauz-török viszonylatban ez meg egyenesen 90 % körüli.

Viszont a gagauzok, bár nemzeti tudatuk erős, nyelvileg labilis állapotban vannak. Nincs veszélyben a nyelv, de labilis. Azaz a nyelvet átadják a gyerekeknek, de használata csak a családon belülre és a kultúrára korlátozódik.

Hagyományosan leginkább a román asszimilációtól féltek. Ennek oka persze az a kétségtelen tény, hogy Besszarábiában a lakosság többsége román, a késő-középkor óta.

A gagauz taktika a románosítás ellen az orosz oldalra állás lett. Amikor a terület orosz, ill. szovjet volt, a gagauzok tömegesen kétnyelvűek lettek. Sajátos módon, amióta Moldova független állam, ez csak erősödött. Ez ugyanis a legfontosabb ország gagauz szemszögből.

Az ukrajnai gagauzok egyértelműen oroszajkúak. Ukrajna a kettes számú ország gagauz szempontból.

Moldovában meg a helyzet az, hogy vannak kétnyelvű - orosz és gagauz - és egynyelvű - csak orosz - gagauzok. Románul tömegesen nem tudnak a gagauzok, annak ellenére, hogy ez a hivatalos nyelv.

Az én moldovai gagauz ismerősöm pl. románul csak alapszavakat ismer, de beszélni folyamatosan nem képes.

Miután Moldova független lett, esélyes volt, hogy Moldova gagauz lakta területei is elszakadnak Transznisztria mintájára, így végül a moldáv hatóságok bevezették a gagauz autonómiát. Ez többek között autonómiát ad iskolaügyben is, aminek eredménye: a gagauziai iskolákban a tanítás nyelve nem a román, hanem az orosz. Persze kötelező tárgy a gagauz nyelv, de a tannyelv az orosz, máig az orosz kapcsolatban látják a gagauzok a védelmet a román-moldáv törekvések ellen.

Egyébként az oroszajkú gagauzok is magukat gagauznak tartják, azaz a nyelvi oroszosodás nem okoz nemzetiségváltást.

Maga a gagauz eredet máig vitatéma. A két fő elmélet:

  • ők a még ogur bolgárok maradéka, akik nyelvileg nem szlávosodtak el,
  • ők egy a XIII. sz. során Bulgáriába bevándorolt török csoport, mely felvette a kereszténységet.

Viccesen hangzik, de Gagauzia legerősebb politikai erejét egy izraeli vezeti. Az illető a Szovjetunióból Izraelbe vándorolt zsidók leszármazottja. Pártja a össz-moldáviai politikában is részt vesz - jelenleg parlamenti kispárt -, de Gagauziában egyenesen ő a fő erő. A párt ellenzi Moldávia és Románia egyesülését, Moldávia EU-s tagságát, s támogatja az Oroszországgal való erősebb kapcsolatokat.

az új gagauz kormányzó beiktatása - hallható, csak gagauzul és oroszul beszél mindenki - az izraeli pártelnök megjelenik videóüzenetben 5:36-tól

természetesen helyi popfolk zene van

23 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr7318467033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2024.09.21. 09:34:53

Csinos a hölgy.

Kb ez az első, tömören összeszedett anyag, amit a gagauzokról olvastam.
Köszönöm!

Gery87 2024.09.21. 09:54:08

"Ma sokan azonosítják Besszarábiát Moldovával, de ez pontatlan....."

Érdekes módon a moldován identitás viszont Besszarábiához kötődik mégiscsak valahogy....

A Budzsákban és a Csernyivci terület keleti részén, ami sose volt Moldova, mégiscsak lett moldován identitás:

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/eb/Ethnic_map_of_Chernivtsi_region_1980.png

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c6/Bugeac-etnic.png

Gery87 2024.09.21. 10:04:00

A legelfogadottabb hipotézis szerint a mongolok 13. századi hódítása elől menekülő, a dél-orosz sztyeppéket elhagyó és az Al-Duna vidékén, Dobrudzsában letelepedő török nép, az úzok (oguz törökök) egyes csoportjainak leszármazottai lehetnek.

"Egyébként az oroszajkú gagauzok is magukat gagauznak tartják, azaz a nyelvi oroszosodás nem okoz nemzetiségváltást."

Ez szerencsés dolog, ez menti meg őket az eltűnéstől.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.21. 10:14:29

@Gery87:

Egész Oroszországban ez van.

Pl. az oszétek fele egy szót se tud oszétül - oké, csak egyes szavakat, tud pl. köszönni, meg pár helyi étel nevét ismeri -, mégis ez nem hat a nemzetiségi tudatra.

De az oszétül tudó oszétek zöme is jobban tud oroszul, mint oszétül.

Gelimtrtrddddd 2024.09.21. 19:04:52

Azaz a nyelvet átadják a gyerekeknek, de használata csak a családon belülre és a kultúrára korlátozódik.
------------------------------
Magyarul. átrejik barnoknak, ana barnoknak, de beszédje stak staládon innenre és a kúthúrára dúrongod vissza, vagy vál visszadúrongta.

Rakta stratégia, úgy nem makogják a libernyák szétszartot, úgy talán gagauzol azt se rakják, hogy a fasz az a President, talán nem van hangjuk, ordojuk rája, úgy nem is van, baszakjodjanak stak ilyen bullshit hangokkal, ahogy a bürokratikus hangokkal a libernyákok.
Dehogy románul se beszélnek! Mázlisták! Úgy nem is van nekik bürokratikus halandzsájuk, ahogy az új-ónemmagyar?

De raktaga taktika is, attól, hogy a mostani állapotok maradandóakvá nem válnak, úgy ha jen a libernyák-kapcsizmus antoja, mondjuk The Walking Dead-ként, úgy a Gagauzok nyelvje megmaradna, a románnak, ahogy az új-ónemmagyarnak annyi volna. Nem mondanám labilisnak így, de nem ismerem a gagauz nyelvet, stakhát ha nem bír bürokratikus halanzsával, úgy naturális állapotoknál leöröngné a románt.

Madarász Henrik 2024.09.22. 02:14:32

Ahogy az események haladnak elég komor jövő elé néznek a gagauzok, a mostani nyugatbarát vezetés miatt. Szerencsésebb esetben egyesül Moldávia és Románia és elkezdik vegzálni a gagauzokat hogy legyenek románok, rosszabb esetben belesodródnak az oroszok elleni háborúba, elfoglalják Transzisztriát és foglyul ejtik az ott állomásozó orosz katonákat, ezután az orosz hadsereg célpontja lesz az ország.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.09.23. 15:23:17

@Madarász Henrik: a gagauz autonómiának van egy hihetetlennek tűnő pontja (leellenőriztem, és igaz) : Moldávia függetlenségének változása esetén joguk van kiválni az országból. Ez még 1991 környékén került bele az alkotmányba, ugyebár a gagauzoknak van már tapasztalata arról milyen a bukaresti söpredék Romániájában élni és köszönettel bár de nem kérnek belőle még egyszer, bármennyire is marha európai nép a román a félkegyelmű hibbant Boldeone szerint. Ennek függvényében értelmezendő ez a hír:

www.portfolio.hu/gazdasag/20220630/jovahagyta-az-eu-forrast-kap-fegyveres-erejenek-fejlesztesere-moldova-553683

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.23. 15:30:25

@Deak Tamas:

Igen, ezt akkor megadták neki a transznisztriai párhuzam miatt.

A gond csak az, hogy Gagauzia 4 darab egymással össze nem függő terület.

Gagauz ismerősöm időnként hazalátogat és feltesz videókat onnan: www.youtube.com/watch?v=svPvtIqKIQs

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.09.23. 15:42:31

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: épp hallgatom Ludmillát, és ahogy énekel, az alapján ez a gagauz jó magyarosan kiejtett török. Lehet ezt kéne tanulni.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.09.23. 15:50:17

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: látom, Lenin állt és állni fog :)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.23. 16:08:36

@Deak Tamas:

Ott ez amolyan függetlenségi jelképpé vált. Vicces, de tény.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.23. 16:09:24

@Deak Tamas:

Nézgettem török videókat, a törökök láthatóan képesek beszélgetni is a helyiekkel.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.09.23. 16:10:25

Nézem ЛюдмилаLüdmila videóit, és arra jöttem rá hogy a belpesti söpredéknek Moldáviában kellene költöznie. Nekik van egy ilyen szinte már orgazmikus örömet feltételező szóhasználatuk: multikulturális. Ezt rendszerint akkor használják ha magyar városokról kell bebizonyítani, hogy "multikulturálisak" (Pozsony, Szabadka, Temesvár stb) és milyen baromi nagy öröm, ha a zöldségeshez gagauzul, a postáshoz oroszul, a hóhérhoz meg románul kell beszélni. ЛюдмилаLüdmila énekel vagy öt nyelven, ez az igazi belpesi multikulti álom.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.09.23. 16:14:08

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: így van, ezt egyébként régi lengyel filmeknél lehet látni. Itt van pl. ez, itt Strauss-, Zeller- meg egyéb német/osztrák melódiákat játszanak demonstratíve az oroszok elllen. Nekünk nyilván nem lenne semmilyen osztrák zene a szabadság meg a függetlenség szimbóluma.

www.youtube.com/watch?v=EUljRakZTKw

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.09.23. 16:47:56

@Deak Tamas:

Gagauz?

Van 1. De nem klasszikus nyelvkönyv, inkább amolyan leíró nyelvtan.

Gery87 2024.09.23. 20:15:23

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A gaguzok olyan helyzetben vannak mint a székelyek, vagy rosszabb.
Nincs "hová" kiválni.
Körbe veszi őket a többségi nép.

Az egyetlen megoldás az autonómia fenntartása, kompromisszumokkal.

Korábban ez nem volt gond, de a nacionalizmus elhitette sok néppel hogy az egyetlen jövőkép a szuverén állam alapítása.
Ez sokaknak nem járható út a tagoltáság, a kicsinység vagy a földrajzi, geopolitikai helyzet miatt.

El kel fogadni és kihozni amit lehet, ennyit lehet tenni.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása