magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

Telepesállam

A zsidók nagyon sértődősök, amikor telepesállamnak nevezik Izraelt.

Pedig tényleg az, sőt nem az egyetlen a világon. Ez egy létező modell az emberi történelemben.

A telepesállam jelentése: egy nép behatol egy másik nép területére, majd ott uralomra kerül.

Mik a telepesállam alternatívái?

Az egyik megoldás: a telepesek többséggé lesznek, az eredeti lakosok olyan mértékű kisebbséggé válnak, hogy már nem is kell számolni velük. Erre példa az USA, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, de az ex-spanyol gyarmatokon közül is ilyen pl. Argentína, Chile, Uruguay, a három "fehér" dél-amerikai ország.

A másik megoldás: az asszimiláció. Azaz a bejövők egyszerűen magukhoz vonzzák az őslakosokat, így azok megszűnnek külön nép lenni. Tulajdonképpen ez az amit Európában a szokásos. Anglia erre kiváló példa: az eredeti kelta lakosokra rájöttek a rómaiak, aztán rájuk az angolszászok és vikingek, majd végül a normannok, s az egész országban nagyjából a XIII. századtól már lett egy közös nép, melynek uralkodói a normannoktól jöttek, a nyelv meg az angolszászból, bár idegen hatásokkal.

Ehhez hasonló az a modell, amit az átlag ex-spanyol latin-amerikai gyarmatokon lett: az őslakosok és a telepesek keveredéséből új nemzeti identitás alakult ki, mely számon tartja mind a két eredeti elemet, de egyikkel se vall kontinuitást.

Van persze elrontott telepesállam is: erre a legjobb példa Dél-Afrika - túl kevés telepes ment oda, meg se próbáltak közösködni az őslakosokkal, így azok küzdeni kezdtek a telepesek uralma ellen. Az eredmény: a telepesek uralma megszűnt, ma az őslakosok uralkodnak, a telepesek meg kisebbség.

Izrael baja az, hogy egyik sikeres megoldást se választotta: telepesállamnak indult, de a telepesek nem tudták vagy nem is akarták az őslakosokat leigázni, a keveredés meg nyilván szóba se jöhetett.

Így ma az a helyzet alakult ki, hogy az izraeli szuverenitás alatt álló terület kb. 15,5 milliós összlakosságából jelenleg csak 54 % az államalkotó zsidó nemzetiségű, s arányuk folyamatosan csökken.

Így tehát ma elsősorban nem palesztín, hanem zsidó érdek egy önálló palesztín állam, hogy a maradék területen nagyobb zsidó arány legyen. (Valójában még a nemzetközileg elismert izraeli területen is csak 73 % a zsidó.)

A másik oldalt meg nem sürgeti idő: a palesztín szaporulat nagyobb, így az idő nekik dolgozik.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr6518712298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.10.23. 09:04:25

A telepesállamok legsikertelenebbje vagy legsikeresebbje - nézőpint kérdése - Magyarország. A Habsburg-telepítések, akkori szóval gyarmatosítások sikeresek, hiszen abból a szempontból ami a cél volt - a magyar nemzet kiirtása és tönkretétele - a dolog sikeres, viszont a projekt vége eredetileg az lett volna, hogy németté legyen az ország (lásd Madách Civilizátorát) ez pedig nem sikerült.
A Galíciából és a Monarchia keleti részéről való zsidó bevándorlást is azért erőltette Tisza Kálmán és az utána jövő kormányok egészen a világháborúig, mert azt hitték, majd a magyarság lesz erősebb ettől. Elképzelésem sincs, miből gondolták ezt, hiszen a román és a szerb telepeseket is annyira erősen irányította a saját egyháza nemzetiségi szempontból is, hogy már akkori szemmel is teljesen elképzelhetetlen volt, miként sikerülne ez a sokkal szigorúbb keretek között élő átlagzsidóknál, és mondjuk pl. a haszidoknál meg pláne.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2024.10.23. 09:23:41

Az angol nyelvi dolog is érdekes, hiszen egészen pontosan az figyelhető meg amikor a magasabb kultúrfokon álló nyelv leromlik törvényszerűen az indoeurópai gondolkodásmód miatt. A normann, magyarán dán nyelvű invázió idején pontosan ez történt, a középkori fejlett angol nyelvet, amely teljes ige- és névszóragozással bírt, kiszorította a primitív skandináv nyelvjárás. Egyszerű volt a dolog, hiszen a "Oltom a tüzet az égő házban" helyett ha "Én olt a tűz ba ház ég" hangzik el, a kommunikációs szándék átmegy, de maga a gondolkodás romlik. Az angol esetében pontosan ez történt, hiszen a személyragok nélküli alapszavakat a dán hódítók megértették, később meg tovább romlott a helyzet a francia hatással. Volt máshol is ilyen egyébként, ráadásul nem is messze, a dalmát nyelv járt így.
A dolog az indoeurópai gondolkodás alapeleméből fakad, amit Douglas Adams szellemesen kifiguráz, " A fiú, aki nem képes kielégítőenmegmagyarázni, mi az a Hrung, sem azt, hogy miért pont aBetelgeuse-VII-et tüntette ki a lezúdulásával" praxibetel nyelven Ix, sőt ha Praxibetel nyelven nem lenne más I betűs szó, akkor sima I lenne. Hiszen egy szónak kell átmennie mint gondolati alapelemnek, az meg minél rövidebb így annál jobb, hiszen a dekódolásra szánt idő is így kevesebb. Ez a magyarázata a nyelvek izolálódásának.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2024.10.23. 09:31:21

@Deak Tamas:

Zsidóknál is ez lett.

Bár az utolsó zsidó állam alatt az arámi volt a nyelv, a cionista álom a héber felélesztése volt, hiszen csak egy "nemzeti" nyelv.

Meg is történt, de kompromisszumokkal. Az európai anyanyelvá zsidók képtelenek voltak megtanulni az eredeti kiejtést, így az a gyakorlatban le lett egyszerűsítve. Egyébként a zsidó értelmiség máig szomorú emiatt, az igazi szép beszédnek a jemeni zsidók kiejtése számít, de ez mára kb. kihalt.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása