magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média

2015. január 19. 07:07 - maxval bircaman felelős szerkesztő

A 3 legjobb Jézus-film

Közülük kettő olyan, amit a legtöbb keresztény elutasít.

A harmadik egy általánosan elismert produkció. Mel Gibson mestermunkája. Erről nem is írnék, mert a film közismert. Széles körben bemutatták, ráadásul azon kevés Jézus-film egyike, mely hatalmas anyagi nyereséget is hozott a film készítőinek. Hozzáteszem: az anyagi siker fő oka végülis a film elleni masszív kampány volt, ami miatt azok is elmentek megnézni, akiknek egyébként sosem mennének megnézni ilyen filmet. Az ellenkampány elsősorban az USA-ban zajlott, az egyik amerikai zsidó szervezet vádolta meg a filmet antiszemitizmussal (természetesen a vád teljesen alaptalan), s ez a vád terjedt aztán tovább. Egyes keresztényellenes és liberális körök Magyarországon is megkísérelték ezeket a hamis vádakat elterjeszteni (Magyarországon ezt nem zsidó szervezetek csinálták, hanem szimplán politikai alapon egyes fanatikus liberálisok), azonban véleményük nem érdekelt senkit a pár ezer fős hisztérikus ballib értelmiségen kívül, sőt még e körön belül is akadt, aki e vádakkal nem értett egyet.

A másik film a Brian élete, ami valójában nem Jézus-film, hanem a korról készült paródia. Egyes keresztények és zsidók sértőnek érzik a filmet, szerintem ez indokolatlan. Még a film legdurvább része – a keresztrefeszítési jelenet – sem értelmezhető gúnynak.

A kedvenc részem az ex-leprás jelenete, akit Jézus meggyógyított, így most már nem tud kéregetni:

Itt van magyar szinkronnal is ugyanaz a jelenet:

A vallási fanatizmuson kívül a film szatírát állít sok másról. Az egyik a latint tanulók kedvenc jelenete, a másik a politikai frakciózásról. Nem adok linket, ezek közismertek.

A másik kedvenc filmem ismét valódi Jézus-film, ez az a film, mely ellen sok keresztény tüntetni szokott, bár sosem értettem miért.

A kedvencem, amikor az öreg Jézus találkozik a feltámadott Jézusról prédikáló Pállal:

(Magyarul itt 56:00-tól.)

Sokan gondolják ezt istenkáromlásnak, de ez esetben csak a felszínt látják.

Címkék: film vallás
3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bircahang.blog.hu/api/trackback/id/tr857084939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

empoftla 2015.01.19. 17:33:25

Hát nem tudom (a Mel Gibson-féle hithű változatot leszámítva) nekem elég botránkoztatóak ezek a filmek. Csakúgy mint a Charlie Hebdo Mohammed karikatúrái. Szerintem a terjesztésüket valahogy korlátozni kéne.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.01.20. 05:03:36

@empoftla: Sokaknak meg Mel Gibson filmje megbotrankoztato es szeretnek korlatozni a terjeszteset.

A Brian elete nem is Jezusrol szol, hanem nazareti Brianrol! Azt miert akarod betiltatni? Es a Jezusrol, de nem az Ujszovetseg alapjan forgatott The Last Temptation of Christ-ot azt milyen alapon? Kevesbe hiszel, elvette a hitedet miota lattad? Vagy mert reszben ellentmond a Biblianak?
Ilyen alapon a mormonokat, unitariusokat es muszlimokat is betilthatod, mind "picit" mashogy latja Jezus alakjat, mint a katolikus egyhaz. Es ezt a nezetuket terjesztik is megatalkodott modon. Korlatozni kellene ezt is! Ha kovetkezetes akarsz lenni. Ugyanis a vallasok tobb ponton homlokegyenest ellentmondanak egymasnak. Peldaul a muszlimok (es a zsidok szerint) szerint Jezus nem isten fia, ezzel az egesz ujszovetseg ertelme, a megvaltas tortenete ertelmet veszti. Ez rosszabb, mint egy Charlie Hebdo karikatura. A vallasok egymas karikaturai.
Arrol nem is beszelve, hogy az egyiptomi mitologiaban mar benne van az egesz Jezus sztori, csak mas nevekkel. Tehat a keresztenyseg egy regebbi egyiptomi kultusz karikaturaja, ujrafeldolgozasa, Brian eletenek megfelelo atdolgozasa. Mindent es mindenkit be kell tiltani! Visszamenoleg is!

aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.01.20. 05:06:50

A The Last Temptation-ben nekem Pal figuraja nagyon tetszik. Pal egy kulon filmet is megerdemel.
magyar nyelvű szemfelnyitó, mélyelemző és tájékoztató média
süti beállítások módosítása